Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb491f6cb557a50c88b4713/80

U hrvatskim duševnim bolnicama djecu vežu, a odrasle liječe elektrošokovima

Porazni rezultati izvješća odbora Vijeća Europe koji je prvi put, uz zatvore, analizirao i uvjete u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež i KBC-u Zagreb.
Djecu sa psihičkim problemima vežu. Zbog neadekvatnog prostora tjednima ne izlaze na zrak i lišena su tjelesnih aktivnosti. Gužvaju se u sobama s malo sanitarnih čvorova. Na zatvorenom psihijatrijskom odjelu elektrostimulativna terapija (elektrošokovi) daje se odraslima u zajedničkim sobama, dok su drugi pacijenti prisutni te vide i čuju cijelu proceduru. 

Dio je to zamjerki u jučer objavljenom izvješću Odbora za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Vijeća Europe koji je prvi put – uz dosadašnju praksu analize stanja u zatvorima – analizirao i uvjete i tretman psihičkih bolesnika u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež i u KBC-u Zagreb. 

Različiti načini sputavanja

Stručnjaci Vijeća Europe posjetili su Hrvatsku u ožujku prošle godine. Uvjeti u kojima borave djeca u dobi od 6 do 18 godina u Psihijatrijskoj bolnici za djecu u zagrebačkoj Kukuljevićevoj su neadekvatni, počevši od nedostataka same zgrade i prenapučenosti. Na cijelom katu, na više od 20 pacijenata, samo je jedan sanitarni čvor. Nagurani su u sobe pa mali pacijenti nemaju ni zajamčenih minimalnih šest četvornih metara životnog prostora, što je standard. Stubište u bolnici potpuno je neprimjereno svrsi – nema dodatnih ograda i predstavlja rizik za pacijente koji se žele samoozlijediti.

Uz unutrašnji, problem je i vanjski prostor. Ne postoji adekvatno dvorište na kojem bi bolesnici mogli boraviti. Tako neka djeca i po tjedan dana ne izlaze na zrak i lišena su tjelesnih aktivnosti na otvorenom. Medicinska dokumentacija pacijenata je nepotpuna te predlažu da se za svakog bolesnika mora izraditi plan liječenja. U bolnici se primjenjuju različite metode sputavanja, zabilježili su, ali i istaknuli kako smatraju da se, u principu, osobe mlađe od 18 godina ne bi se smjelo mehanički sputavati, odnosno vezati. Njih bi, kad je potrebna intervencija, trebalo smiriti ručnim sputavanjem. 

Izvješće dolazi dvije godine nakon što su iz same bolnice na adrese devet institucija u Hrvatskoj odaslali dramatičan apel o nemogućim uvjetima u kojima trebaju skrbiti za psihički bolesnu djecu. Jedna od adresa bila je i ona pučke pravobraniteljice Lore Vidović, čiji je tim otišao u Kukuljevićevu gdje su uočili i u izvješću naveli da se “s djecom koja su pokušala samoubojstvo smještaju njihovi i depresivni i agresivni vršnjaci, djeca s poremećajem ličnosti, autisti, oboljeli od anoreksije, oni koji imaju psihotične ispade, da maloljetnici na zatvorenom odjelu ostaju i onda kada na takvom odjelu ne trebaju nastaviti liječenje, da djeca i adolescenti koji su zbog agresivnosti, samoozljeđivanja, psihotičnih simptoma i suicidalnih prijetnji vezani u takvom stanju leže pokraj ostalih...” 

Pučka je pravobraniteljica tada poslala upozorenje Ministarstvu zdravstva i Gradu Zagrebu – u čijem je vlasništvu ustanova – da žurno trebaju osigurati nove prostore. Dvije godine kasnije ministar Kujundžić Vijeću Europe odgovara da je u planu za ovu godinu uređenje dvorišta, što će platiti Grad, što je priloženo u izvješću, piše vecernji.hr
hr Wed Oct 03 2018 11:55:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd57ceb0e4938de168b4687/80
Foto: PIXABAY

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda o slučaju Daruvarac: "Razumijem da je javnost ogorčena, razumijem da je dojam o pravosuđu loš, ali..."

Niz je reakcija na slučaj puštanja na slobodu Darka Kovačevića koji je prijetio i teško ozlijedio 18-godišnju Zadranku. Pušten je na slobodu zbog isteka maksimalnog pritvorskog roka od šest mjeseci. U nizu reakcija, o ovom se slučaju oglasila i Udruga hrvatskih sudaca. U vrhu te Udruge je i sudac i zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela.

U Dnevniku Nove TV gostovao je zamjenik predsjednika Vrhovnog suda koji se osvrnuo na slučaj Daruvarac i kazao sljedeće:

Je li ovo što se dogodilo u Zadru normalno?

Ne znam je li normalno, ali je zakonito. Sud tu nije imao nikakve druge mogućnosti, nego postupiti po zakonu. Točno da to nije popularno, ali sudovi nisu tu da donose popularne odluke, nego da postupaju po zakonu.


Sud kaže obrana je odugovlačila postupak, odvjetnik okrivljenog tvrdi - sud nije poštovao zakonski rok za zakazivanje rasprave. Kome vjerovati?

To su stvari gdje bi ja donosio ocjenu za konkretan predmet, a to nije primjereno. Točno je da zakon ima procesne ovlasti koje se koriste, a sud to može spriječiti. Tu treba napraviti značajnu promjenu i te procesne mogućnosti svesti na mjeru gdje se uspostavlja ravnoteža između dvije strane, a sudu omogućiti da postoje djelotvorna procesna sredstva, da se onemogući odugovlačenje. To sada nije tako.


Jeste li nekome sugerirali takve zakonske izmjene?

Bilo je davno, ali to nije naišlo na plodno tlo. Meni je žao što je situacija takva, da je do toga došlo i da to služi kao povod za promjene. To se moglo napraviti prije.


Čekale su se i odluke Vrhovnog suda o izuzeću suca i delegaciji spisa gotovo 20 dana. Je li se moglo brže?

Spis je na Općinskom sudu u Zadru bio više od 4 mjeseca. U tom vremenu je bilo raznih procesnih radnji i to se nije moglo raditi brže. Meni je žao što je kolega koji je vodio spis završio u bolnici. Da to nije bilo tako mi o ovome ne bismo ragovarali. Ali na to doista nitko nije mogao utjecati.


Je li posjet ministra pravosuđa Zadru primjeren?

Mene je zanimalo zašto je ministar tamo išao, jer kontrolirati rad u konkretnom spisu nema nitko pravo, pa ni ministar, ali mi je drago da je išao da dobije informaciju iz prve ruke, a vezano za promjenu zakona. I sad ćemo vidjeti što će od toga biti. Znam da je Ministarstvo u postupku formiranja radne skupine za izmjenu zakona o kaznenom postupku i o tome će sigurno biti riječi.


Reagirala je i Predsjednica. Kako ste vi to doživjeli?

Mislim da predsjednica nije oštro napala pravosuđe, mislim da je samo rekla da država nije pružila okvir da se ovakve stvari ne dese. A okvir je zakonodavni okvir, a ne postupanje u konkretnom predmetu.


Čuli smo, ministar najavljuje izmjene Zakona o kaznenom postupku. Taj zakon stalno se nešto mijenja i dorađuje, a nitko s njim nije zadovoljan?

Nikad sa zakonom neće biti svi zadovoljni, ali zakon se treba napraviti sustavno. Prvo bi trebalo vidjeti platformu što se točno želi. I onda kada se donese zakon, onda ga ostaviti nekoliko godina. Stalno mijenjanje zakona nije dobro za nikoga.


Javnost je ogorčena. Povjerenje u pravosuđe je dodatno narušeno. Kako da vam građani vjeruju?

Razumijem da je javnost ogorčena, razumijem da je dojam o pravosuđu loš, ali ovo sigurno nije primjer koji bi taj dojam trebao pogoršati. Ovdje se ništa sudu ne može prigovoriti, jer je Sud radio po zakonu. Zakon nikada ne ubija čovjeka. Čovjek ubija čovjeka, stoji na portalu Dnevnik.hr

hr Sun Dec 16 2018 21:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1687fe0e49387a4e8b4612/80
Foto: Facebook/ Dobrovoljno vatrogasno društvo Vodice

Veliko srce vatrogasaca: Malene sportaše kojima su zapaljeni kombiji odvest će kući

'Srce vatrogasaca je veće i jače od ijednog zla!'

“Srce vatrogasca je veće i jače od ijednog zla! Vatrogasci Zagreb (JVP i VZGZ) ponudilI su pomoć u prijevozu naše dice doma!”, stoji na Facebook stranici vodičkih vatrogasaca.


Naime, kako smo ranije izvijestili dva vozila zapaljena su u zagrebačkom naselju Savski Gaj, a sumnja se da su za nedjelo krivi članovi navijačke skupine Bad Blue Boys koji su mislili da pale kombije Torcidi. 

Kombijima šibenskih registracija su djeca u dobi od 6 do 12 godina došla na sportski turnir.

hr Sun Dec 16 2018 18:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aa4071c2af47f45248b4870/80

Navijači se tukli uoči utakmice Dinamo-Hajduk: Privedena desetorica

Od 10.856 gledatelja, 1800 je bilo gostujućih
Uoči početka utakmice Dinamo-Hajduk, zbog pijanstva su privedena devetorica Hrvata u dobi od 18 do 26 godina, te 25- godišnji Slovenac.

Do 16 sati privedeno je 20 ljudi, 10 zbog tučnjave, a 10 zbog alkoholiziranosti.

U 14 sati u Ulici Divka Budaka u Zagrebu sukobili su se navijači dviju suprotstavljenih frakcija te je ukupno njih 10, slijedom brze reakcije policije, privedeno u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke. Privedeni su starosti od 26 do 37 godina - objavila je policija.

S vanjske strane južnog ulaza u stadion nalazilo se oko 500 ljudi te se skupina od njih 50-ak počela naguravati Policajci su reagirali te ih upozorili da prestanu s takvim ponašanjem, na što su se oni oglušili zbog čega su nad njima upotrebljena sredstva prisile pa se skupina smirila. Policija nije nikoga privela, niti je itko uslijed te situacije ozlijeđen.

Od 10.856 gledatelja, gostujućih je bilo 1800 koji su došli s oko 270 vozila, bilo osobnih, kombija ili autobusa, te onih koji su došli organizirano pod pratnjom policije.
 

hr Sun Dec 16 2018 17:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c166f630e49389f4e8b4611/80
Foto: Ilustracija/ Pixabay

Vatrogasci i HGSS tragali za dvoje mladih na omiškom području

Pronađeni su živi i zdravi..

"Službeno je potraga počela oko dva sata iza ponoći 16.12.2018. nakon poziva od centra 112 upućenom našem zapovjedniku, vatrogasci su pokušali locirati izgubljeni par, no to je potrajalo zbog njihove dezorjentiranosti te nepoznavanja terena na koji su zalutali, te naravno, zbog noći. 

Oko 6 sati ujutro pridružio nam se član GSS-a te su skupa s policijom nastavili potragu koja je uspješno završena, te su izvukli automobil", rekao je zamjenik zapovjednika DVD-a Gata, Mario Fistanić


hr Sun Dec 16 2018 16:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .