Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5db133ac29111c30c58b4582/80

Ministrica poručila Opari: 'Marjan je državna šuma', ekspresno reagirali Marinić i Grubšić

Ministrica je okrenula leđa splitskom gradonačelniku, Marinić tvrdi kako je izjava Vučković njemu odavno jasno, a Grubšić pita zbog čega onda nisu zaustavili sanaciju od strane grada
Na sajmu SASO 2019. koji je jučer otvoren u splitskoj Spaladium Areni među okupljenima je bila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Ministrica je u izjavama za medije kazala kako je, po njoj dostupnim informacijama, Marjan državna šuma.

Iznenađujuća izjava usred Splita odmah je naišla na brojne reakcije, a pravu 'pljusku' usred svog grada dobio je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara kojemu je, po svemu viđenom, ministrica okrenula leđa i stala uz bok razmišljanjima koje dijeli Društvo Marjan na čelu sa Srđanom Marinićem.

- Ta činjenica je bila jasna još od 2014. godine, a kasnije je to potvrdio i DORH. U svemu tomu samo je Društvo Marjan bilo na meti napada jer smo govorili činjenice - kazao nam je Marinić ističući kako je, da je gradonačelnik priznao kako je šuma državna, mogao cijelu sanaciju svaliti na 'leđa države'

- Troškovi sanacije bi, da je gradonačelnik potpisao 2017. godine izjavu DORH-a kako je šuma Marjan u vlasništvu države, išli na državni trošak. Grad će ovako i dalje upravljati šumom, a sve šumarske poslove radit će Hrvatske šume na trošak države. Građani Splita zbog tih procedura izgubili su mnogo - od troškova sanacije koja je upitna, ali i 140 tisuća kuna za odbačeni Program gospodarenja - ustvrdio je Srđan Marinić.

Brzo je stigla reakcija i prvog čovjeka Park šume Marjan Damira Grubšića koji je istaknuo da bi nakon svega odgovornost trebalo preuzeti Ministarstvo, a grad Split proslijediti ministrici Vučković sve račune sanacije:
- Pitanje je gdje je Ministarstvo poljoprivrede bilo ovu proteklu godinu sanacije i zašto su sanaciju te njihove državne šume gledali sa strane. Jasno je da je u nadležnosti Ministarstva i Hrvatskih šuma da paze šumu ako je ona državna pa ništa ne preostaje nego da Split sve troškove sanacije proslijedi njima - tvrdi Grubšić.

Pita se uz to i ravnatelj Javne ustanove Marjan i zbog čega oni koji su govorili da je šuma državna nisu zaustavili sanaciju te krenuli u prosvjed u Zagreb.

hr Thu Oct 24 2019 07:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56f8ea6a0890d2c0268b6188/80
Foto: Ilustracija

Simptomi koronavirusa slični su onima gripe, ali virus na svakoga djeluje drugačije: Evo tko se i kada treba javiti liječniku

Simptomi koronavirusa slični su gripi. Zato valja još jednom podsjetiti zašto ne treba paničariti.

Nije naodmet još jednom ponoviti koji su simptomi koronavirusa, koji su slični gripi. To su dakle kašalj, temperatura, grlobolja, curenje iz nosa, glavobolja, otežano disanje, drhtavica.

Važno je reći da virus djeluje drugačije na svakoga, a rizične skupine su pušači, djeca i stariji od 65 godina.

Znanstvenici su dosad službeno otkrili da se širi izravnim kontaktom, kapljičnim putem i dodirom predmeta izloženih virusu.

Važno je slušati upozorenja. Dakle, redovito prati ruke, biti oprezan u kontaktu sa životinjama, s kojih je virus i prenesen. U slučaju pojave simptoma, treba koristiti maramice, nositi masku i konzultirati liječnika.

Zato još jednom ponavljamo – na simptome trebaju paziti samo osobe koje su u posljednjih 14 dana bile u kontaktu s osobom kod koje je dokazan koronavirus, piše dnevnik.hr

hr Tue Feb 25 2020 21:30:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e556ed429111c69528b457f/80
Foto: HRT

Devet hrvatskih radnika zaposlenih u Italiji negativno na koronavirus

Vijest je potvrdio ravnatelj KBC-a Rijeka.
Svih devet hrvatskih radnika zaposlenih u talijanskoj tvornici u kojoj je 20 osoba zaraženo koronavirusom i koji su hospitalizirani u Kliničkom bolničkom centru Rijeka negativni su na koronavirus, potvrdio je ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac za HRT u Temi dana.

- Oni su iz regije Lombardija, to su naši ljudi koji rade tamo, dobi su između 19 i 50 godina. Od njih devet jedan je imao simptome, on se nalazi u izolaciji, rekao je Štimac. 

Osam osoba je na odjelima u uobičajenim sobama. U ovom trenutku imamo dovoljno kapaciteta, a ako bude potrebno, osigurat će se novi prostori.

-  Mi smo ove prostore Klinike za infektologiju ispraznili od ostalih bolesnika tako da  imamo četiri kreveta izolacije i još dvadesetak kreveta za pacijente kojima izolacija nije nužno potrebna.

Čekaju se nalazi pacijenata i ako budu negativni, oni će biti otpušteni.
hr Tue Feb 25 2020 20:00:59 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/55db8df4fc7d018d098b49b1/80

Ministarstvo s polica povlači bioulje

S polica hrvatskih trgovina Ministarstvo poljoprivrede povlači još jedan proizvod.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda:

HANF & NATUR EKSTRA DJEVIČANSKO BIOULJE OD KONOPLJE 250ml

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda HANF & NATUR EKSTRA DJEVIČANSKO BIOULJE OD KONOPLJE 250 ml, bar koda 4030414000149, najbolje upotrijebiti do: 31.10.2020. radi povećane količine policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH).

Proizvod na tržište stavlja subjekt u poslovanju s hranom Priroda i društvo d.o.o., Zagreb. Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 1881/2006 od 19. prosinca 2006. o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani.

hr Tue Feb 25 2020 19:23:42 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e554cd429111cc74f8b467f/80
Foto: 24sata

Širi se panika: S polica nestali antibakterijski gelovi, vlažne maramice, zaštitne maske,...

U Hrvatskoj je danas potvrđen prvi slučaj koronavirusa što je izazvalo veliku paniku kod građana.
Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je oko podneva, a nije dugo trebalo da zavlada panika među građanima. Već u popodnevnim satima ispražnjene su police pojedinih trgovina. U ljekarnama nema zaštitnih maski, Müller je ostao bez antibakterijskog gela i vlažnih maramica, a u Konzumu je otežano naručivanje proizvoda putem interneta.

- Unatrag nekoliko dana bilježimo povećanje prometa te pojačanu poslovnu aktivnost u svim prodavaonicama kao i u Konzumovoj internet prodavaonici. Unatoč povećanoj potražnji, imamo adekvatne zalihe svih artikala te su naše prodavaonice i skladišta dobro opremljeni", naveli su iz Konzuma te dodali:

- Konzum, kojem je  sigurnost i zdravlje kupaca i zaposlenika na prvom mjestu, poduzima sve mjere preventivne zaštite sukladno preporukama te naputcima Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Svjetske zdravstvene organizacije. Provodimo pojačane higijenske i sanitarne mjere u lancu opskrbe, u prodavaonicama i uredskim prostorima te smo pripremili i edukacijsku uputu za sve naše zaposlenike."hr Tue Feb 25 2020 17:35:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .