Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd4052a0e49388e148b46a6/80

Bal kukaca u doručku: Ravnatelj zatražio očitovanje dobavljača; Inspekcijski nalazi uredni zadnjih pet godina

Snimka stiže iz splitskog Učeničkog doma, a u jučerašnjem danu stigla je na mail naše redakcije.
Naime, prema riječima čitateljice koja je htjela ostati anonimna, kvaliteta Učeničkog doma je katastrofalna pritom aludirajući na hranu, točnije doručak, koji je dočekao  jednu stanarku doma- pahuljice s kukcima.

U video je vidljivo kako je umjesto normalne hrane, koju svi u Domu plaćaju, dobila bal kukaca u tanjuru.

Kako kaže čitateljica, stanarka, ali i nekoliko drugih osoba, pokušali su utjecati da se nešto promijeni, pokušali su se žaliti kuharicama i voditelju doma, ali ništa osim odbijanja i predbacivanja nisu dobili.

Čitateljica ističe kako higijena kuhinje mora postati bolja, a kaže i kako je zbog jednog videa, koji je osvanuo na YouTubeu o hrani i Učeničkom domu, jedan stanar dobio opomenu što misli da je apsurd.Kako bi otkrili drugu stranu medalje ove priče na mail uprave Učeničkog doma poslali smo upit vezano za ovaj slučaj. Njihovo priopćenje prenosimo:

- Posebnu kontrolu higijene u kuhinji Doma (brisovi površina kuhinje kao i uzorke hrane) provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo SD županije. Zadnjih 5 godina nije bilo negativnih nalaza, bakterioloških ni nutricionističkih. Da ne postoji svakodnevno održavanje čistoće i higijene u kuhinji doma, inspekcijski nalazi koji se provode nenajavljeno, pokazali bi eventualne propuste. Jelovnik za 15 dana javno je obješen na oglasnoj ploči pred ulazom u restoran.

U domu postoji Vijeće učenika, Vijeće roditelja i sandučić povjerenja, preko kojih se može uputiti svaka pritužba na rad nekog djelatnika ili službe u Domu. Do sada nikakvih pritužbi na higijenu ili kvalitetu hrane nije bilo. Isto tako svaki stanar doma, bilo da je učenik ili student, kao i njihovi roditelji mogu usmeno, telefonski, e-mailom ili na bilo koji drugi način kontaktirati odgajatelja, stručnog suradnika, ravnatelja te izraziti svoje mišljenje ili negodovanje o svakom problemu i u svako vrijeme. Stoga navod da se netko žalio kuharicama i voditelju nije istinit. 

Istina je da su jedan dan poslužene pahuljice u kojima su naknadno uočeni žitni žišci, a iste su nakon otkrića povučene. Moguće je da je netko od korisnika Doma, u trenutcima dok je uočen problem s pahuljicama, uzeo zdjelicu s pahuljicama, ali dotični/dotična se nije obratio/obratila ni kuharicama, voditelju ili dežurnom odgajatelju koji je u restoranu uvijek nazočan u vrijeme obroka. 

Provjerom ostalih pakiranja pahuljica u skladištu doma uočeno je da ima još kontaminiranih pakiranja, koja su odmah vraćena dobavljaču i od kojega je zatraženo očitovanje. 

Neistinit je navod da je netko dobio opomenu ili neku drugu pedagošku mjeru radi prigovora. Odgojne mjere donosi Odgajateljsko vijeće doma o čemu se vodi zapisnik. 

Zahvaljujemo na upitu i mogućnosti da iznesemo našu stranu priče. Sve navedeno možete provjeriti dolaskom u Dom. - stoji u očitovanju ravnatelja Mladena Kamenjarina.hr Sat Oct 27 2018 12:31:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c93b0c129111c91178b4578/80
Foto: Pixabay

Policija upozorava na novu prijevaru putem e-maila: "Ne vjerujte ni osobama koje poznajete"

Pojavio se novi oblik prijevare putem e-mailova, upozorava policija.

Naime, u proteklih nekoliko mjeseci i na području PU osječko-baranjske pojavio se novi oblik prijevare putem poruka elektroničke pošte. Prijevara je usmjerena na građane, računovodstvene urede trgovačkih društava, tijela državne vlasti i pravnih osoba s javnim ovlastima, s ciljem krađe financijskih sredstava.

"CEO (Chief Executive Officer) prijevara ili takozvana 'direktorska' prijevara događa se kada je zaposlenik ovlašten za provođenja plaćanja prevaren tako da plati lažni račun ili provede neovlašteni prijenos s računa tvrtke.

Počinitelj potencijalnim žrtvama šalje elektroničku poštu predstavljajući se kao direktor ili član uprave trgovačkog društva (odnosno, predstavlja se kao nadređeni zaposlenik ili čelnik tijela) te traži od djelatnika računovodstva hitno provođenje plaćanja lažne fakture ili neovlašteni prijenos sredstava s računa tvrtke", priopćeno je iz policije.

Tekst takve poruke u velikoj je mjeri prilagođen hrvatskom jeziku. Počinitelji prethodno pokušavaju doći do podataka tvrtke ili zaposlenika u njoj.

Policija građanima skreće pažnju da ne nasjedaju na taj oblik prijevare te da, ako i zaprime elektronsku poštu od njima poznate osobe, u kojima ih ta osoba (poznanik) moli da mu se hitno uplati novac, obvezno telefonski ili na bilo koji drugi način (izuzev elektroničkom poštom), kontaktiraju s pošiljateljem elektroničke pošte i provjere je li im baš on poslao poštu, kako ne bi postali žrtva, javlja Dnevnik

Ako građani slučajno zaprime takvu elektroničku poštu, policija ih poziva da obavijeste najbližu policijsku postaju.

hr Thu Mar 21 2019 16:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c93a73d29111cb9178b4569/80
Foto: FB

Udruga studenata grada Splita organizira Festival studentskih klapa u Zagrebu

Ovo je već sedmo izdanje Festivala studentskih klapa..
Festival već sedmu godinu za redom okuplja splitske studente i ostale  ljubitelje klapske pjesme s ciljem njegovanja lijepe tradicije i  promoviranja kulturne baštine.

Ove godine prijavljeno je osam mladih klapa, koje će se stručnom žiriju i publici pokušati prezentirati u što boljem svijetlu, u borbi za titulu najbolje. 

Detalje o događaju možete pogledati OVDJE
hr Thu Mar 21 2019 16:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c93a4bd29111caa168b459c/80

Veselje u Slatinama: Energetski obnovljen vrtić 'Morski Konjić'

Zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš podijelila je radost okupljenih i čestitala svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta

Presijecanjem vrpce i pjesmom veselih mališana, u Slatinama je danas obilježen završetak provedbe projekta energetske obnove dječjeg vrtića Morski Konjić. Za ovaj projekt su Dječji vrtić Radost i Razvojna agencija Split – RaST d.o.o. na natječaju HEP Opskrbe "ZelEn" osigurali 560 tisuća kuna bespovratnih sredstva, a stručne službe Grada Splita izradile su tehničku dokumentaciju koja je poslužila za prijavu na spomenuti poziv.


Zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš podijelila je radost okupljenih i čestitala svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta: - Pri apliciranju vodili smo se načelom najudaljenije točke i posebno smo sretni da je baš ovo prvi vrtić koji je prijavio i realizirao projekt. Ako je ovolika transformacija moguća za samo dva mjeseca, tko kaže da ne isplati sanjati, kazala je zamjenica Hrgović Tomaš, istaknuvši kako ova obnova znači puno za poboljšanje uvjeta vrtićke djece ovih krajeva ali i podizanje ekološke svijesti najmlađih.

 

Endica Radić Hozo, ravnateljica DV Radost, u čijem je sastavu i vrtić u Slatinama, napomenula je kako je pored energetske obnove uređena i unutrašnjost vrtića, čime je vremenom nagrižena zgrada u potpunosti sanirana i podignuta na europski standard usluge. Tina Jakaša, direktorica HEP Opskrbe istaknula je kako je ovakve projekte omogućio Fond ZelEn-a i kupci koji su prepoznali važnost obnovljivih izvora energije te da je današnji projekt jedan od 9 realiziranih u sklopu društveno odgovornog poslovanja koji provodi tvrtka. Vlasta Zanki, direktorica HEP ESCO-a istaknula je kako će vrtić ovim projektom značajno smanjiti potrošnju električne energije.


Inače, upravo je HEP ESCO proveo  nabavu potrebnu za radove na obnovi vanjske fasade, toplinske izolacije ravnog i kosog krova te zamjenu vanjske stolarije, a na istom objektu obavljeni su i radovi rekonstrukcije rasvjete i gromobranske instalacije s procijenjenom vrijednosti od 31.000 kuna.

hr Thu Mar 21 2019 15:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5643455bb118e197148b47c9/80

Jandroković se ruga ministrici Žalac: "Možda netko je sabotira i protiv nje lobira"

Na pitanje novinara da komentira tvrdnje ministrice Žalac da joj netko podmeće odgovara stihom Vojka V.

Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković komentirao je slučaj ministrice Gabrijele Žalac. - piše N1

- Pokazala je ugovore i to je to, nemam što dodati", prvo je kratko rekao Gordan Jandroković. Na pitanje novinara vjeruje li joj odgovora: Rekla je da auto nije njezin, da je ugovor na roditelje, što se dogodilo ja spoznaja nemam. - kazao je.

Na pitanje novinara da komentira tvrdnje ministrice Žalac da joj netko podmeće odgovara stihom Vojka V.: "Možda netko je sabotira i protiv nje lobira, možda je Vlada, možda su Srbi, možda masoni." 

Video pogledajte OVDJE.

hr Thu Mar 21 2019 14:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .