Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd4052a0e49388e148b46a6/80

Bal kukaca u doručku: Ravnatelj zatražio očitovanje dobavljača; Inspekcijski nalazi uredni zadnjih pet godina

Snimka stiže iz splitskog Učeničkog doma, a u jučerašnjem danu stigla je na mail naše redakcije.
Naime, prema riječima čitateljice koja je htjela ostati anonimna, kvaliteta Učeničkog doma je katastrofalna pritom aludirajući na hranu, točnije doručak, koji je dočekao  jednu stanarku doma- pahuljice s kukcima.

U video je vidljivo kako je umjesto normalne hrane, koju svi u Domu plaćaju, dobila bal kukaca u tanjuru.

Kako kaže čitateljica, stanarka, ali i nekoliko drugih osoba, pokušali su utjecati da se nešto promijeni, pokušali su se žaliti kuharicama i voditelju doma, ali ništa osim odbijanja i predbacivanja nisu dobili.

Čitateljica ističe kako higijena kuhinje mora postati bolja, a kaže i kako je zbog jednog videa, koji je osvanuo na YouTubeu o hrani i Učeničkom domu, jedan stanar dobio opomenu što misli da je apsurd.Kako bi otkrili drugu stranu medalje ove priče na mail uprave Učeničkog doma poslali smo upit vezano za ovaj slučaj. Njihovo priopćenje prenosimo:

- Posebnu kontrolu higijene u kuhinji Doma (brisovi površina kuhinje kao i uzorke hrane) provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo SD županije. Zadnjih 5 godina nije bilo negativnih nalaza, bakterioloških ni nutricionističkih. Da ne postoji svakodnevno održavanje čistoće i higijene u kuhinji doma, inspekcijski nalazi koji se provode nenajavljeno, pokazali bi eventualne propuste. Jelovnik za 15 dana javno je obješen na oglasnoj ploči pred ulazom u restoran.

U domu postoji Vijeće učenika, Vijeće roditelja i sandučić povjerenja, preko kojih se može uputiti svaka pritužba na rad nekog djelatnika ili službe u Domu. Do sada nikakvih pritužbi na higijenu ili kvalitetu hrane nije bilo. Isto tako svaki stanar doma, bilo da je učenik ili student, kao i njihovi roditelji mogu usmeno, telefonski, e-mailom ili na bilo koji drugi način kontaktirati odgajatelja, stručnog suradnika, ravnatelja te izraziti svoje mišljenje ili negodovanje o svakom problemu i u svako vrijeme. Stoga navod da se netko žalio kuharicama i voditelju nije istinit. 

Istina je da su jedan dan poslužene pahuljice u kojima su naknadno uočeni žitni žišci, a iste su nakon otkrića povučene. Moguće je da je netko od korisnika Doma, u trenutcima dok je uočen problem s pahuljicama, uzeo zdjelicu s pahuljicama, ali dotični/dotična se nije obratio/obratila ni kuharicama, voditelju ili dežurnom odgajatelju koji je u restoranu uvijek nazočan u vrijeme obroka. 

Provjerom ostalih pakiranja pahuljica u skladištu doma uočeno je da ima još kontaminiranih pakiranja, koja su odmah vraćena dobavljaču i od kojega je zatraženo očitovanje. 

Neistinit je navod da je netko dobio opomenu ili neku drugu pedagošku mjeru radi prigovora. Odgojne mjere donosi Odgajateljsko vijeće doma o čemu se vodi zapisnik. 

Zahvaljujemo na upitu i mogućnosti da iznesemo našu stranu priče. Sve navedeno možete provjeriti dolaskom u Dom. - stoji u očitovanju ravnatelja Mladena Kamenjarina.hr Sat Oct 27 2018 12:31:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5be1ae320e4938e1048b456f/80
Foto: PIXABAY

Split parking poziva stanovnike Spinuta na javnu tribinu o parkingu u njihovom kotaru

Gradska tvrtka Split parking u suradnji s gradskim kotarom Spinut organizira javnu tribinu na temu prometa u mirovanju na području Spinuta. Tribina će se održati u srijedu, 23. siječnja s početkom u 17:30 sati u prostorijama kotara Spinut (Matoševa 29).
Na tribini će biti predstavljeni rezultati analize postojećih i potencijalnih parkirnih kapaciteta, procjena broja vozila u kotaru, kao i podaci o zauzetosti parkirnih mjesta prikupljeni putem postavljenih senzora i aplikacije Split parking. Također, predstavnici splitskog komunalnog poduzeća prikazat će i rezultate provedene terenske ankete sa stanovnicima Spinuta na temu parkinga u tom kotaru.

Cilj ove tribine je pronaći moguća rješenja koja će olakšati problem nedostatka parkirnih mjesta koji je u ovom kotaru posebno izražen. U Splitu ima 92.000 registriranih vozila te oko 25.000 legalnih parkirnih mjesta, a 7000 je pod naplatom i ovo je izazov koji se odnosi na cijeli grad, no u svakom kotaru postoje specifične situacije i problemi s kojima su najbolje upoznati upravo stanari. 

- Pozivamo zato stanovnike Spinuta da prisustvuju tribini i poslušaju rezultate, postave pitanja, ali i daju svoje prijedloge kako bismo zajedno pronašli najoptimalnije rješenje za njihov kotar. Tribina je već održana u kotaru Bačvice s pozitivnim reakcijama stanara, sada je na redu Spinut, a biti će održane i u ostalim kotarevima o čemu će javnost biti na vrijeme obaviještena - poručuju iz Split parkinga.


hr Tue Jan 22 2019 10:02:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58167f521eea8fb08b8b4581/80
Foto: wiseGEEK

Mještani Sućurja napokon imaju liječnicu: Makedonka se jedina prijavila na natječaj

Nova je liječnica dio staža odradila u Makedoniji, a u Hrvatskoj je trebala polagati šest dodatnih ispita
Uz plaću se nudio i stan te godišnji bonus od 50.000 kuna, ali na natječaj se nitko nije javljao, stoga se troje liječnika iz Jelse svakodnevno izmjenjivalo u Sućurju.

Oko 300 pacijenata od ponedjeljka ima liječnicu, mladu Makedonku koja se javila na natječaj koji je otvoren ljetos i na koji se dosad jedino ona javila.

Nova je liječnica dio staža odradila u Makedoniji, a u Hrvatskoj je trebala polagati šest dodatnih ispita koje je položila, što je obvezno kako bi joj se priznala inozemna diploma.

- Ovo je prvi put u povijesti našeg županijskog Doma zdravlja da nam dolazi raditi netko tko nije iz Hrvatske. Kolegica je zadovoljila sve uvjete natječaja, položila je sve ispite, dobila je sve papire, od MUP-a višekratno tražene suglasnosti i danas joj je prvi radni dan. Napokon da u Sućurju pacijenti opet imaju svog liječnika za stalno", rekao ravnatelj Dragomir Petric.
hr Tue Jan 22 2019 09:04:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58335be41eea8f70da8b4599/80
Foto: FB

Nacional: Tolušića se htjelo uništiti montiranim fotografijama s prostitutkom i kokainom

SOA je provjerom utvrdila da su fotografije lažnjaci

Kokain i kurva trebali su poslužiti za kompromitaciju Tomislava Tolušića, ministra poljiprivrede i potpredsjednika Vlade, piše novi Nacional koji donosi i navodne falsificirane fotografije ministra s prostitutkom. 

Tjednik tvrdi da se željelo politički uništiti potpredsjednika Vlade te tako izazvati potres u Banskim tvorima. U ovom pokušaju obračuna, Tolušić se, piše Nacional, našao na meti izuzetno sofisticiranih kriminalaca koji su u kompleksnoj operaciji planirali u medijski prostor plasirati eksplozivne, ali falsificirane fotografije. 

Nacionalu su sporne fotografije s prostitutkom dostavljene prije nekoliko dana od nepoznatog pošiljatelja, kako piše tjednik. Za fotografije je doznala i SOA koja je o tome informirala i premijera Andreja Plenkovića. Nakon dva dana analize agenti SOA-e su utvrdili kako je riječ o falsifikatu, navodi Nacional čija difitalna forenzika ipak nije utvrdila da je riječ o lažnjacima, piše vijesti.hr

hr Tue Jan 22 2019 08:54:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590ae303b47398de708b45c8/80
Foto: Pixabay

Sva goriva na benzinskim postajama od danas su skuplja, jeftiniji jedino autoplin

Prosječna cijena dizela je 9,51 kunu, a prosječna cijena benzina od utorka je 9,43 kune.

Od utorka su na benzinskim postajama u Hrvatskoj više cijene goriva.

Prema cijenama objavljenima na internetskoj stranici Ministarstva gospodarstva, prosječna cijena dizela je 9,51 kunu, dok je prije tjedan dana bila za 10 lipa niža.

Prosječna cijena benzina od utorka je 9,43 kune, za razliku od prošlog tjedna kada je cijena litre iznosila 9,39 kuna.

Poskupjelo je i plinsko ulje pa je cijena po litri od ovog utorka 5,12 kuna. Jeftiniji je jedino autoplin i to za lipu - prošlog tjedna prosječna cijena iznosila je 4,32 kune, a od danas je 4,32 kune, piše dnevnik.hr

hr Tue Jan 22 2019 08:39:14 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .