Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/592579ffb9e03e97178b4655/80
Foto: Pixabay

Je li problem u ugostiteljima ili u radnicima?

Nedostaje li stvarno Hrvatskoj radne snage u ugostiteljstvu ili ljudi jednostavno ne žele raditi…

Sezona kuca na vrata, a s njom i prvi problemi. Pripremaju se ugostiteljski objekti, stižu prvi turisti, a ugostitelji se žale da nema tko raditi pa “uvoze“ radnu snagu. Sezonski radnici, do nedavno su uglavnom dolazili iz Slavonije. Danas rade u inozemstvu gdje su poslovi u turizmu plaćeni nekoliko puta više nego u Hrvatskoj.

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutno je prijavljeno 180.957 nezaposlenih, od čega je čak 30.173 iz Splitsko-dalmatinske županije, što je stavlja na sam vrh nezaposlenosti. Iako ugostitelji ističu da plaće rastu, nude čak i stalan posao, ipak nedostaje konobara, kuhara, sobarica, recepcionara,…

Donosimo neka iskustva.

Lucija: “Po meni je problem taj što vlasnici ugostiteljskih objekata daju premalu plaću i neredovitu za ono što radiš. Ne cijene radnika i ono što on u suštini treba raditi nego zadaje posao izvan okvira konobarenja. Uvjeti u kojima sam radila su ti da je plaća bila 4000 kn s jednim obrokom, a radila sam više od osam sati.

Ove sezone sam našla posao u drugom ugostiteljskom objektu gdje mi je plaća 5000 kn s jednim obrokom i plaćenim prekovremenim satima te jednim slobodnim danom u tjednu. Uvjeti su mi i više nego zadovoljavajući. Šef jako dobro vodi posao i pazi na svakog radnika, što mi je jako bitno.“

Petra: “Radila sam prošlo ljeto u dućanu mješovite robe dva mjeseca bez ijednog slobodnog dana. Voditeljica dućana i kolegice su bile stvarno super, bile smo u odličnim odnosima, a s nekima sam i dan danas u kontaktu. Ali s obzirom na količinu posla, plaće su bile male. Još ako uzmemo u obzir da sam morala putovati…“

Kristijan: “Na mom zadnjem poslu događalo se da neke kolege naplate tuđe stolove i zadrže lovu čime su narušavali odnose među nama. Gazde ko gazde, ne zanima ih odnos među radnicima ni ništa socijalne prirode, nego samo zarada. Prema gostima moraš biti ljubazan bez obzira na sve što se događa. Ja mislim da je do sad bilo i previše konobara pa se gazde nisu opterećivale. Jedan ode, drugi dođe. Ostajali su na lošijoj plaći i po par godina, a sad je borba za svakog radnika.“

Sara: “Sa sigurnošću mogu reći da su radnici u ugostiteljskom sektoru itekako potplaćeni. Iz vlastitog iskustva govorim o 10 sati pa i više intenzivnog rada bez adekvatne pauze. Istina, primamo napojnice i to je vjerojatno ono što nas donekle i drži u ovome poslu. Zapravo, do onog momenta dok sam vlasnik ne odluči i za sebe uzet postotak napojnice. Potaknuta groznim odnosima vlasnik-radnik prečesto mi na um pada da napustim domovinu i odem negdje gdje će me plaćati za ono što radim, gdje će brojati moje prekovremene sate rada, a ne ih odbijati od pauze.“

Martina: “Ja sam sezonski radnik 4 godine. Dvije godine sam na istom mjestu radila jer su mi uvjeti i plaća bili uredni. Poslodavac je bio uredan po pitanju svega. Od odnosa prema radnicima do plaćanja prekovremenih. Kao svaki sezonac imala sam i ružnih iskustava. Jednom sam sama obavljala posao nakon kojeg, kad sam dala otkaz, poslodavci su našli 3 osobe za to što sam ja sama radila. Ne možemo generalizirati sve poslodavce i reći da su loši. Ima i takvih radnika koji dogovore razgovor pa se ne pojave. Manjak radnika je uzrokovan malim plaćama za sezonski rad.

Smještaj i hrana je jedan od češćih uvjeta radnika jer time bi svakako svoje troškove sveli na minimum. Mislim da je žalosno da se radniku ne mogu omogućiti u 21. stoljeću normalni uvjeti.“

Iva osim što je i sama radnica, ima fast food.

- Nama se uglavnom radnice vraćaju. Skoro uvik iste rade već par godina, osim ako neka nađe stalni posao. Dosta ih i ne želi raditi u fast foodu jer kao “di ću tamo radit“. Mislim da ih mi zadržavamo tako što smo ok prema njima i što su međusobno dobri odnosi, a i nagradimo ih većom plaćom. Ako je sezona dobra, mora i njima biti dobro.


hr Fri May 11 2018 12:19:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0703702af47f0f008b45ec/80
Foto: Pixabay

Hrvatski poslovni sektor je među najgorima na svijetu, a menadžeri među najbolje plaćenima

Na ovogodišnjoj ljestvici konkurentnosti od 63 zemlje Hrvatska je pala za dva mjesta i zauzela je 61. mjesto, a iza nje su samo Mongolija i Venecuela, pokazuju rezultati 'Godišnjaka svjetske konkurentnosti 2018' Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne.

Prema mišljenju Ivice Mudrinića, predsjednika Nacionalnog vijeća konkurentnost, partnera IMD-a, "desetljeća nečinjenja i odgađanje nužnih promjena doveli su Hrvatsku na samo dno kad se promatra sposobnost privlačenja investicija, stvaranje poticajnog okruženja i napose uvjeta u kojima mladi i poletni članovi našeg društva vide za sebe i svoju obitelj budućnost u našoj zemlji".

Izvješće pokazuje da se u razdoblju od 2006. do 2009. godine ocjena konkurentnosti Hrvatske bitno poboljšala, potom je do 2014. godine kontinuirano padala, da bi nakon 2015. uslijedio lagani oporavak, ali ove godine on je prekinut. Istraživanje konkurentnosti IMD-a obuhvaća 340 kriterija od kojih se dvije trećine odnose na statističke indikatore, a jedna trećina na istraživanje mišljenja gospodarstvenika. Temelji se na analizi četiri područja konkurentnost - gospodarski rezultati, efikasnost javnog sektora - efikasnost poslovnog sektora i infrastruktura - koja pokazuju kako zemlja upravlja svojim resursima i kompetencijama da bi omogućile dugoročno stvaranje novih vrijednosti.

Cijeli članak pročitajte OVDJE

hr Thu May 24 2018 20:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b06fbf72af47f11008b45ed/80
Foto: in-portal.hr

Životna priča obitelji Burcar: majka i kćer s invaliditetom preživljavaju sa 175 kuna mjesečno

Humanitarnu akciju, preko Facebooka, pokrenula je 27-godišnja kćerka Natalija Burcar, koja je nezaposlena i nemoćna da se bori sa životnim nedaćama. Obitelj preživljava sa 175 kuna mjesečno!

Majka Anita Kraljić (45) boluje od multiple skleroze i dijabetesa, njezina mlađa kćer Renata Burcar sa stopostotnim se invaliditetom suočava s brojnim izazovima, a na skrb su uglavnom prepuštene starijoj kćerki Nataliji.

"Majci je dijagnosticirana multipla skleroza, uz to ima šećer 28, pri tome nema inzulin nego su joj dali tablete koje joj HZZO ne plaća, a koštaju oko 100 kuna po pakiranju. Također koristi i pelene, koje isto tako moramo kupovati, kao i trakice za šećer koje koštaju 250 kuna. Uređaj je dobila besplatno od svog interniste", pojasnila je Natalija.

Majka je već dugo na bolovanju, oko tri godine, pa od plaće dobije samo oko 175 kuna. Do dijagnoze bila je čistačica u Centru za autizam u Novoj Gradiški, na pola radnog vremena.

Mlađa kćer Renata (23) imala je izljev krvi u mozak još pri samom porodu, oštećena joj je motorika, vidi samo 20 posto te je operirala rupu na srcu, 1995. godine u Zagrebu. Članica je Udruge slijepih Nova Gradiška. Svaki od pregleda - svaka tri mjeseca! - očnom te liječniku za srce, treba platiti po 100 eura. Završila je školu po prilagođenom programu.

"Milanka Opačić joj je ukinula 100-postotnu invalidninu prije otprilike tri godine, nakon čega je automatski stavljena na Zavod za zapošljavanje. Jasno je svima da posao neće nikada dobiti. Pitam se kako je to sve moguće u ovoj zemlji? Zaboga, radi se o djevojci o kojoj se treba brinuti 24 sata. Ona ne može ništa sama, osim otići u Udrugu. Dugo nije mogla hodati, međutim bila sam ustrajna u vježbama ruku i nogu na zagrebačkom Goljaku. Propuzala je sa 17 mjeseci. Iako su joj liječnici predvidjeli da će živjeti samo do 16. godine zbog problema sa srcem, ona je i dalje blagoslov u našem životu", pojašnjava majka Anita.

Natalija je završila srednju trgovačku školu.

"Morala sam tijekom školovanja raditi na kiosku kako bih pomogla mami. Kad su se roditelji razveli, točnije prije dvanaest godina, išla sam na Rab raditi u kuhinji, i to robovski. Koliko sam tek odradila sezonskih poslova kao kuharica, konobarica, čišćenja po plažama, po buticima. Morala sam se boriti na sve strane. I to neprijavljeno! Imali smo uz to pristojan život, jer je i mama radila. Bili smo podstanari i uredno sve plaćali. Mama je i dodatno radila čisteći kuće i u salonima automobila", svjedoči Natalija.

Mama Anita uskoro odlazi na rizičnu operaciju, u veljači ove godine.

"Otac živi u drugoj državi i od njega nemamo nikakvu potporu. I ja sam prijavljena na Zavodu za zapošljavanje. Dok mi ne nađu neki posao, za što su izgledi ravni dobitku na lotu, borim se za golo preživljavanje: skupljam boce, prodajem svoju odjeću, i slične stvari", kaže Natalija.

I dalje strepe od zime jer nemaju za ogrjev, dok im je perilica za rublje nedostižan san. Računi su im u blokadi.

Osim u hrani, odjeći, obući, kozmetici i drugim potrepštinama, obitelji se može pomoći i financijskim uplatama., piše in-portal.hr

Adresa za Western Union: Anita Kraljić, Sičice 115, Vrbje, 35400 Nova Gradiška.

Za brzojavnu uplatnicu ili pakete adresa je: Natalija Burcar, Kožarska 7, 35400 Nova Gradiška.

hr Thu May 24 2018 19:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b06ca4c2af47f08008b45db/80
Foto: Grad Split

Svjetsku prvakinju u tajlandskom boksu primili zamjenici gradonačelnika

Svjetsku seniorsku prvakinju u tajlandskom boksu Helenu Jurišić primili su danas zamjenici gradonačelnika Jelena Hrgović i Nino Vela sa suradnicima.
„Uspjela sam sve izdržati. Put do Cancuna u Meksiku bio je dug i naporan. Trebalo je pobijediti reprezentativku Cipra u četvrtfinalu, potom favoritkinju Ruskinju u polufinalu, te u finalu pobijediti predstavnicu Švedske i tako osvojiti medalju zlatnog sjaja“, kazala je šampionka Jurišić u čijoj su pratnji bili trener i brat Dario, te otac Stipan, predsjednik Hrvatskog saveza tajlandskog boksa. Čestitke i pozdrave gradonačelnika Andre Krstulovića Opare prenijela je njegova zamjenica Jelena Hrgović izrazivši zadovoljstvo što je splitska boksačica, članica kickboxing kluba „Mornar", izvojevala pobjedu u napetoj i neizvjesnoj borbi.

„Vašim uspjehom ste nas sve iznenadili. Ne samo da pobjeđujete, nego ste i žena u muškom sportu i tako mijenjate predrasude“, kazala je, među ostalim, Hrgović.

Mlada Splićanka ispisala je zlatnim slovima povijest hrvatskog borilačkog sporta; tituli Europske prvakinje sada je dodala i titulu svjetske prvakinje, uz dvostruke titule europske i titule svjetske prvakinje u kickboxingu. Na velikoj pobjedi čestitao je na današnjem prijemu i Nenad Periš, predsjednik Splitskog saveza sportova.  
hr Thu May 24 2018 16:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b06b4082af47f12008b45b7/80
Foto: Grad Split

Nino Vela: Parkiralište na Sućidru namijenjeno je građanima Sućidra i neće se naplaćivati!

Priopćenje zamjenika gradonačelnika Nina Vele o parkiralištu na Sućidru

S obzirom na različite špekulacije u javnosti o načinu korištenja novog otvorenog natkrivenog parkirališta na Sućidru uz Velebitsku ulicu, zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela je istaknuo:

- Grad Split je još u prosincu 2015. godine potpisao ugovor sa zajednicom ponuditelja Lavčević d.d. za izgradnju otvorenog natkrivenog parkirališta Sućidar, a ova Gradska uprava konačno je i započela realizaciju ovog projekta u listopadu 2017.godine te se ovih dana očekuje uporabna dozvola za završene radove na parkiralištu i to na osnovu uspješno obavljenog tehničkog pregleda. Ovim parkiralištem, kao i svakom drugom javnom gradskom površinom, upravlja Grad Split.

Također je naglasio:

- Cijeli ovaj postupak od početka do kraja vođen je s istom namjerom, a to je dobiti otvoreno natkriveno parkiralište s većim brojem parkirnih mjesta i u tom postupku nije bilo nikakvih izmjena te nisu jasne promjene raspoloženja u odnosu na prvobitno oduševljenje povećanjem broja mjesta za parkiranje. Naime, do početka radova na području sadašnjeg parkirališta moglo se parkirati 180 vozila, a puštanjem u uporabu novog otvorenog natkrivenog parkirališta građani Sućidra dobit će 304 parkirna mjesta.

Grad Split će nakon dobivene uporabne dozvole otvoriti ovo parkiralište u punom kapacitetu za sve građane, bez iznimke i privilegije, i to bez naplate. Ovo parkiralište, zasigurno, služit će prije svega građanima Sućidra i njihovim gostima. Grad Split nije donio nikakvu odluku temeljem koje bi se na ovom parkiralištu naplaćivalo parkiranje, niti je bilo kojim aktom odstupio od prvobitno zacrtane ideje – zaključio je zamjenik gradonačelnika Nino Vela.

hr Thu May 24 2018 14:47:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .