Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59eb113eb9e03e368a8b4588/80

Pet popularnih jela koja kuhamo potpuno pogrešno

Neke obitelji generacijama pogrešno pripremaju klasike svjetske kuhinje pa mnogi nisu ni svjesni da svojim receptima ne dobivaju toliko slasti koliko bi mogli
Tajni sastojak umaka bolognese je vrijeme, u carbonaru se ne dodaje vrhnje, a francuska salata se u originalnu priprema sa senfom. Da ne pričamo o desecima sastojaka koji se mogu pronaći na bruschettama ili salati niçoise.

Umak bolognese

Ragù alla Bolognese ili umak bolognese planetarno je popularan, ali kako se širio izvan talijanskih granica pomalo je i mijenjao svoje lice. Među sastojcima koji se koriste su mljevena junetina, a može i teletina, povrće poput luka, mrkve, celera te vino i pasta od rajčica. Neke talijanske obitelji dodaju mlijeko oko 40 minuta prije kraja pripreme kako bi se smekšala mesna aroma, ponegdje na čizmi uobičajen je i muškatni oraščić koji „stišava“ kiseline rajčica.

No najvažniji sastojak bez kojeg nema originalnog bolognesea je vrijeme. Danas se većinom skraćuje njegova priprema, ali Talijani upozoravaju da se treba krčkati oko četiri sata na laganoj vatri kako bi se izvukla „duša“ iz svih sastojaka.

Tradicionalisti će ustrajati na prabakinom receptu, zagovornici lokalne kuhinjekoristiti ono što se može kupiti u okolici, a romantičari provesti pola dana nad mjehurićima koji razigrano izviruju na površini. Bolognese je najbolji sutradan, a tradicionalno se poslužuje sa širokim rezancima ili u lazanjama.

Francuska salata

Bez nje blagdanski stol je nezamisliv, ali rijetki znaju kako možda i najpopularnija salata na svijetu uopće nije nastala u Francuskoj. Da, kod nas se zove francuskom. I zvat ćemo je tako i dalje, naravno, ali ova salata nema ama baš nikakve veze sa zemljom dobrih vina i Napoleona. Ovo popularno jelo koje je dio svakog božićnog stola svoje korijene vuče iz majčice Rusije, tako da je primjerice Francuzi, ali i mnogi ostali zovu 'ruska salata'. Vremenom se njena popularnost raširila, pa osim u mnogim europskim zemljama, popularna je i u Iranu, Mongoliji, Izraelu, ali i Latinskoj Americi.

Pretpostavljate da se Rusi ovom salatom diče i zovu je 'ruska salata'? E pa u tom slučaju ste opet u krivu, s obzirom da se ona tamo zove 'salata Olivier'. Ime duguje glavnom kuharu Lucienu Olivieru (on je pak bio belgijskog porijekla) koji je sredinom 19. stoljeća radio u prestižnom moskovskom restoranu Hermitage. 
Tamo je postala izuzetno popularna i dugo vremena bila zaštitni znak restorana. Naravno, kao i svi veliki inovatori, i slavni Olivier je recept čuvao kao zmija noge, pa se tako ni danas ne zna kako se točno u početku ona spremala.

Ipak, poznato je da su njeni sastojci bili kavijar, teleći jezik, komadići jastoga, kapari, krastavci, jaja, zelena salata i sojina zrna, ali je moguće da je priprema ovisila i o godišnjem dobu kad se salata radi. S druge strane, Oliver je dressingradio od senfa, vinskog octa i maslinovog ulja iz Provanse. U Hrvatskoj danas guštamo u ovoj salati i našoj inačici koja ne uključuje jastoge, ali se zato susjede znaju porječkati dodaju li se u originalnu salatu jabuke i šunka te je li bolja samo s majonezom ili je treba ublažiti vrhnjem.

Carbonara 

Kako bi postigli kremoznost tjestenine a la carbonara, većina amatera (ali i dobar dio profesionalnih kuhara) u špagete dodaje vrhnje za kuhanje. Originalni talijanski recept ne sadrži taj sastojak. Štoviše, nježnu kremoznost jelu i okus tjestenini daje tek jaje, koje se razmućuje s ostalim sastojcima na kraju. Kako se ne bi skuhala najprije ugasite vatru pa žustro izmiješajte Talijani vole tjesteninu 'osjetiti pod zubom' pa ju kuhaju al dente. Špagete je bolje ostavite 'malo sirovima' pa ih do kraja termički obraditi u tavi s umakom, nego ih prekuhati i od njih napraviti neprivlačnu kašu. Uz ovo jelo možete upotrijebiti i druge vrste tjestenine poput fettuccina ili rigatona.

Za originalnu carbonaru najprije popržite kockice slanine dok se ne otopi većina masnoće. Potom odvojite slaninu na poseban tanjur, a u masnoću dodajte svježe kuhane špagete al dente. Promiješajte i dodajte par kapi maslinovog ulja. Ugasite štednjak, a u vruću tavu ulijte dva razmućena jaja s malo naribanog parmezana ili pecorina u koje ste dodali sol i papar. Promiješajte oko jednu minutu, pa poslužite vruće s kockicama špeka.

Salata niçoise

Salata niçoise poznata je u svijetu, ali bez obzira na njezinu popularnost malo ljudi bez pogreške može nabrojiti što sve u nju ide. Ova salata je nastala kao pučko jelo s lokalnim i pristupačnim sastojcima, a jeli su je ribari nakon povratka s mora. Rajčice, tvrdo kuhana jaja, mladi luk, masline i tuna ili inćuni provjerene su i originalne namirnice. Ovisno o regiji ponekad se dodaju krastavci, sirovi bob,paprike, radič, artičoke, celer i mlada salata, no važno je da zadrži duh jela s juga Francuske. Dodavanje kuhanog povrća poput krumpira i mahuna u francuskoj je grijeh. Riža je zabranjena, baš kao i srdele ili senf.

Jacques Medecin, kuhar iz Nice zgroženo je izjavio kako mu je dosta toga da vidi u tanjurima svakojake ostatke hrane koji se prodaju pod imenom te divne, čiste i svježe salate, a najviše od svega zamjera krumpir.

Bruschette

Bruschette su zapanjujuće jednostavno jelo, a u originalu se diče s tek nekoliko sastojaka. Za autentičnost je ključan češnjak koji se trlja o popečeni kruh, a dovoljno je dodati nekoliko kapi maslinovog ulja i posuti s par zrna soli. Bez obzira na milijune recepata koji mogu uključivati i na desetke sastojaka, u Italiji se drže devize da je manje-više.

Osim nabrojanih sastojaka bruschetti će ponekad dodati i malo pršuta ili ploške rajčice pečene na roštilju te listić bosiljka. Formula slasti kod pripreme brushetta započinje u trgovini – najmirisnijim rajčicama i najkvalitetnijem maslinovom ulju te po mogućnosti robusnom kruhu tvrde korice. Također, budite umjereni s češnjakom. Njegova uloga nije dominantna i stoga je dovoljno lagano istrljati kruh nekoliko puta. Niste li u mogućnosti koristiti roštilj, za kruh će poslužiti i toster. - piše punkufer.hr

hr Sun Aug 19 2018 21:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf134030e493827148b468f/80
Foto: Screenshot: YouTube @Food Wishes

Pogledajte video: Recept za mirisni kruh iz tave koji možete servirati uz ručak

Kukuruzni kruh možete ispeći i u tavi od lijevanog željeza. Ovaj kruh posebno će dobro ići uz roštilj, ili neku drugu vrsu pečenog mesa. Zapravo, toliko je fin da ga možete jesti bez ikakvih dodataka.
Sastojci za kukuruzni kruh: 

375 ml mlaćenice
150 grama kukuruzne krupice 
125 grama brašna 
100 grama rastopljenog maslaca 
3 žlice meda 
2 velika jaja
2 čajne žličice praška za pecivo
1 čajne žličice soli 
prstohvat kajanskog papra u prahu 

Priprema: 
1. U tavi od lijevanog željeza otopite maslac i ostavite sa strane da se malo ohladi. 

2. U zasebnoj zdjeli pomiješajte jaja, kukuruznu krupicu, mlaćenicu, med, pola čajne žličice soli i kajenski papar dok ne dobijete ljepljivu smjesu. 

3. U smjesu dodajte pola količine rastopljenog maslaca, a na kraju i brašno koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo te s pola čajna žličice soli, opisuje punkufer.hr

Brašno nježno umiješajte u smjesu i sve zajedno prebacite na ostatak rastopljenog maslaca u tavi od lijevanog željeza. 

4. Kruh stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta. Dobar tek! 

YouTube videu chefa Johna pogledajte kako se priprema kruh u tavi od lijevanog željeza.


hr Sun Nov 18 2018 10:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf120870e4938f0188b456e/80
Foto: PIXABAY

Udala se kći samozatajnog milijardera i vlasnika Zare

Marta Ortega, kćerka samozatajno milijardera Amancija Ortege, šestog najbogatijeg čovjeka na svijetu, čije se bogatstvo procjenjuje se na 63,8 milijardi dolara izrekla je sudbonosno da Carlosu Torretti, u intimnoj ceremoniji u obiteljskoj kući u Galiciji, nakon koje je uslijedila raskošna večera za brojne uzvanike

Nasljednica carstva Inditex, u čijem se sklopu nalaze modni brendovi Zara, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho, Zara Home i Uterqüe, u petak je uplovila u bračnu luku, a to je bi uvod u vikend prepun slavlja i zabave, koji je uključivao koktel zabave i svečane večere za uzvanike koji su pristigli iz svih krajeva svijeta.

Plavokosa 34-godišnja Marta odabrala je neobičnu, ali prelijepu vjenčanicu s potpisom modne kuće Valentino, a mladence je ovjekovječio slavni fotograf Peter Lindbergh.

Marta je najmlađa od troje Ortegine djece, a zaposlena je kao senior creative consultant u Zari. Strastvena je jahačica već godinama, a prije šest godina udala se za poznatog španjolskog jahača Sergija Alvareza Moye, s kojim ima petogodišnjeg sina Amancija Jr-a. Par se razveo nakon manje od tri godine braka, a mlada bogatašica je novu ljubav pronašla u Carlosu Torretti. Njezin novi izabranik, Carlos Toretti i sam je dio modnog svijeta, sin je modnog dizajnera Roberta Torrette, a živio je i radio u New Yorku, gdje je bio agent modelima poput Adriane Lime i Kendall Jenner.

Nakon intimne ceremonije vjenčanje, kojoj su na zahtjev mladenaca prisustvovali samo članovi obitelji i bliski prijatelji, a koja se održala u rodnom gardu njezina oca, La Coruñi, uslijedilo je raskošno slavlje u Kraljevskom Yacht klubu, te svečana večera u jahačkom klubu Casas Novas u subotu navečer, piše tportal.hr

Mladencima je nazdravljalo oko 400 uzvanika, među kojima su se našla i neka poznata imena, poput monegaške princeze Charlotte Casiraghi, unuka pokojnog grčkog brodovlasnika Aristotlea Onassisa, Athina Onassis i Jessice Springsteen, kćeri Bruce Springsteena, s kojima Marta dijeli strast prema jahanju.

Baš poput svog oca, Marta živi povučenim životom i izbjegava intervjue, a o njoj se vrlo malo toga zna.

Ortega slovi kao vrlo samozatajan biznismen, ne pojavljuje se u javnosti niti ikad daje intervjue. Forbes procjenjuje da zaradi više od 400 milijuna dolare godišnje samo od dividendi, koje uglavnom ulaže u nekretnine diljem svijeta, od Madrida, Barcelone, Londona, Chicaga, Miamija do New Yorka.


hr Sun Nov 18 2018 09:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf11b730e4938ad188b4570/80
Foto: PIXABAY

Nutricionistica otkrila što biste trebali jesti za tanji struk

Rafinirano biljno ulje, sojine klice, kukuruz neke su od namirnica koje obiluju Omega 6 masnim kiselinama, a ako ih u tijelu ima previše to može uzrokovati kronične upale u tijelu, što potencijalno povećava rizik od raznih bolesti povezanih s crijevima.
Gubitak kilograma prava je noćna mora, a posebice gubitak masnih naslaga na trbuhu. Upravo to je područje s kojeg se najteže gube naslage, a nutricionisti savjetuju koje namirnice biste trebali jesti kako bi ubrzali taj postupak. 

Nutricionistica Bec Miller, za Daily Mail je otkrila koje namirnice biste trebali konzumirati kroz tjedan kako biste se riješili naslaga na trbuhu i "otvorili put" trbušnjacima. 

Riba jednom ili dvaput tjedno

Rafinirano biljno ulje, sojine klice, kukuruz neke su od namirnica koje obiluju Omega 6 masnim kiselinama, a ako ih u tijelu ima previše to može uzrokovati kronične upale u tijelu, što potencijalno povećava rizik od raznih bolesti povezanih s crijevima. Kako bi postigli "ravnotežu", potrebno je konzumirati namirnice koje sadrže Omega 3 masne kiseline, a najbolji način za to jest konzumacije ribe barem jednom na tjedan, prenosi Večernji list.

Špinat, kelj

Ove su namirnice bogate vitaminima A, C, K i E.  Obiluju i vlaknima i nemaju puno kalorija. Zbog toga su idealan izbor namirnica za gubitak kilograma, a za cjelovito zdravlje organizma "pobrinut će se" i antioksidansi i sastojci u tom povrću koji djeluju protuupalno. Pomoći će i u snižavanju krvnog tlaka, prevenciji nastanka srčanih bolesti, ali i čuvati "liniju" i mentalno zdravlje. Kad je riječ o ovim namirnicama, ne morate se ograničavati u željenoj količini jer će vam pomoći očuvati zdravlje i potaknuti gubitak masnih naslaga, poručuje. 

Cvjetača i brokula

Sastojci u ovim namirnicama pomažu u detoksikaciji organizma. To je svakako vrlo poželjno kada se želite riješiti neželjenih kilograma. Pomažu očuvanju zdravlja jetre, a trebali biste ove namirnice kombinirati svaki dan kao prilog jelu ako želite tanji struk, savjetuje Bec. 

Šumsko voće

Zbog vlakana koje sadrže, preporuka je osobama koje se bore s viškom kilograma, da ne izbjegavaju konzumirati voće. No, neko je voće bolje od drugog, kada je riječ o mršavljenju. Nutricionistica savjetuje konzumaciju šumskog voća, tih malih paketića vitamina i nutritijenata koji pomažu u topljenju masnoća. Obiluju antioksidansima i protupalnim spojevima, a sadrže niske količine šećera. Stoga su idealan izbor za doručak i užinu. 

Jaja

Jaja su na listi mnogih nutricionista kao namirnice koje ne bismo trebali izbjegavati. Bec pojašnjava da se u jajima nalaze esencijalne aminokiseline koje su potrebne našem organizmu. Nakon konzumacije osjetit ćete se sitima dulje vremena što će spriječiti prejedanje kasnije u danu. Poručuje i kako su brojna istraživanja pokazala kako je jaje za doručak bolji izbor nego žitarice ako želite izgubiti kilograme i poručuje kako možete pojesti tri cijela jaja na dan bez straha od povećanja razine lošeg kolesterola. 
hr Sun Nov 18 2018 08:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5543d2b3568aa80f278b4577/80
Foto: azbookhouse

Devet razloga zašto ponekad gubimo razum i postajemo shopping manijaci

Svi smo vjerojatno doživjeli situacije u kojima smo ušli u trgovinu kako bismo kupili kruh, a izašli smo s tri pune vrećice. I sretni smo ako je kruh uopće bio među svim tim stvarima, inače bismo se opet morali vraćati u trgovinu. Zašto se ovo događa?
Efekt Diderota

Francuski filozof i književnik Denis Diderot je gotovo pola života proveo u siromaštvu. Godine 1765. sve se to promijenilo, kada je po milosti Katarine Velike dobio veliku količinu novca za svoju biblioteku koju je ona tom prilikom otkupila.

Diderot je odmah kupio crveno odijelo koje je zasjenilo sve što je imao. U trenutku je shvatio da su sve ostale stvari koje posjeduje sasvim obične i da svojom običnošću kvare ljepotu skupocjenog crvenog odijela. Zatim je kupio skupocjeni tepih, a vodeći se istom logikom ubrzo je renovirao stan, kupio veliko ogledalo, fotelju, skulpture, posuđe... Sve je zamijenio novim i skupocjenim stvarima.

Upravo opisani slijed stvari 200 godina kasnije je prepoznat u modernom društvu i tako je došlo do efekta Diderota.

I mnogi od nas padaju na njemu. Kupite jedan jedini jastuk i uskoro preispitujete sav namještaj u dnevnom boravku.

 

Efekt snoba

Ako kupujete odjeću (koju si ne možete priuštiti) samo kako biste se isticali, to se naziva efektom snoba. Mnogi ljudi vole biti u centru pozornosti i nova odjeća je jedan od najboljih načina da se to i dogodi.

 

Svi to imaju 'efekt'

Ovaj efekt je upravo suprotan efektu snoba. To je kad kupujete određeni odjevni predmet samo zato što ga svi imaju i zato što je sad u modi. Kupujete čak i ako vam se ne sviđa, ali ipak želite biti u trendu.

 

Kupnja za budućnost

Ljudi vole biti pozitivni. Zato ponekad kupuju odjeću za budućnost, kao na primjer premalu suknju, jer smatraju da će ih motivirati da izgube kile.

 

Impulzivna kupnja

Imali ste loš dan i odlučili ste otići u svoju omiljenu trgovinu, ili ste se pak odlučili počastiti jer ste na poslu dobili mali bonus. Sreća zbog ovakve kupnje proći će vrlo brzo, jer će vas uskoro uhvatiti grižnja savjesti jer ste previše potrošili. Naravno, s vremena na vrijeme se trebamo počastiti, ali ako jednom, dva put mjesečno imate ovakve impulzivne kupnje, brzo ćete to osjetiti na računu.

Impulzivno kupovanje je, kažu stručnjaci, posljedica nedostatka pozitivnih emocija. Pokušajte pronaći aktivnost koja će vam pomoći u borbi protiv lošeg raspoloženja, umora i stresa.

 

Trgovački trikovi

Ugodna glazba, tople boje i domaći mirisi - sve to utječe na nas kada uđemo u trgovinu (iako toga nismo ni svjesni). Ugodno je, opušteni smo, zaboravljamo na vrijeme i počnemo kupovati… Kupovati k'o blesavi.

Ovo znamo svi, ali ne škodi ponoviti - nikad u shopping nemojte ići gladni!

 

Rasprodaje i promocije

Ovo je jedan od najčešćih razloga zašto ljudi kupuju stvari koje im nisu potrebne. Trgovine nam nude 3 artikala za cijenu 2 ili 50 popusta koji vrijedi samo jedan dan. I tada uglavnom kupimo stvari koje nam nisu potrebnu, ali hej, bilo je šteta propustiti tako sjajnu priliku… 

 

Jeftina roba

Kako bismo uštedjeli nešto novca, znamo kupiti jeftiniji komad odjeće koji nam je zaista potreban. No, što se često događa? Dobre čizme mogu nam stvarno potrajati nekoliko godina, dok one jeftine bacimo nakon nekoliko mjeseci i onda opet kupujemo nove, jeftine, naravno.

Postoji izreka 'kupujte lijepo ili kupujte dvaput'. Kada kupujete nešto što vam zaista treba (poput kaputa, čizama, torbe), prvo obratite pozornost na njihovu kvalitetu.

 

Uvjerljivi prodavači

Mnogi prodavači znaju kako osvojiti naše povjerenje. Mogu vam povjeriti da jedna stvar nije baš dobra, dok je druga 'puno bolja'. I znaju vas 'navući' da kupite 10 majica umjesto one koju ste zapravo planirali kupiti, piše portal Živim.

hr Sat Nov 17 2018 15:43:37 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .