Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59eb113eb9e03e368a8b4588/80

Pet popularnih jela koja kuhamo potpuno pogrešno

Neke obitelji generacijama pogrešno pripremaju klasike svjetske kuhinje pa mnogi nisu ni svjesni da svojim receptima ne dobivaju toliko slasti koliko bi mogli
Tajni sastojak umaka bolognese je vrijeme, u carbonaru se ne dodaje vrhnje, a francuska salata se u originalnu priprema sa senfom. Da ne pričamo o desecima sastojaka koji se mogu pronaći na bruschettama ili salati niçoise.

Umak bolognese

Ragù alla Bolognese ili umak bolognese planetarno je popularan, ali kako se širio izvan talijanskih granica pomalo je i mijenjao svoje lice. Među sastojcima koji se koriste su mljevena junetina, a može i teletina, povrće poput luka, mrkve, celera te vino i pasta od rajčica. Neke talijanske obitelji dodaju mlijeko oko 40 minuta prije kraja pripreme kako bi se smekšala mesna aroma, ponegdje na čizmi uobičajen je i muškatni oraščić koji „stišava“ kiseline rajčica.

No najvažniji sastojak bez kojeg nema originalnog bolognesea je vrijeme. Danas se većinom skraćuje njegova priprema, ali Talijani upozoravaju da se treba krčkati oko četiri sata na laganoj vatri kako bi se izvukla „duša“ iz svih sastojaka.

Tradicionalisti će ustrajati na prabakinom receptu, zagovornici lokalne kuhinjekoristiti ono što se može kupiti u okolici, a romantičari provesti pola dana nad mjehurićima koji razigrano izviruju na površini. Bolognese je najbolji sutradan, a tradicionalno se poslužuje sa širokim rezancima ili u lazanjama.

Francuska salata

Bez nje blagdanski stol je nezamisliv, ali rijetki znaju kako možda i najpopularnija salata na svijetu uopće nije nastala u Francuskoj. Da, kod nas se zove francuskom. I zvat ćemo je tako i dalje, naravno, ali ova salata nema ama baš nikakve veze sa zemljom dobrih vina i Napoleona. Ovo popularno jelo koje je dio svakog božićnog stola svoje korijene vuče iz majčice Rusije, tako da je primjerice Francuzi, ali i mnogi ostali zovu 'ruska salata'. Vremenom se njena popularnost raširila, pa osim u mnogim europskim zemljama, popularna je i u Iranu, Mongoliji, Izraelu, ali i Latinskoj Americi.

Pretpostavljate da se Rusi ovom salatom diče i zovu je 'ruska salata'? E pa u tom slučaju ste opet u krivu, s obzirom da se ona tamo zove 'salata Olivier'. Ime duguje glavnom kuharu Lucienu Olivieru (on je pak bio belgijskog porijekla) koji je sredinom 19. stoljeća radio u prestižnom moskovskom restoranu Hermitage. 
Tamo je postala izuzetno popularna i dugo vremena bila zaštitni znak restorana. Naravno, kao i svi veliki inovatori, i slavni Olivier je recept čuvao kao zmija noge, pa se tako ni danas ne zna kako se točno u početku ona spremala.

Ipak, poznato je da su njeni sastojci bili kavijar, teleći jezik, komadići jastoga, kapari, krastavci, jaja, zelena salata i sojina zrna, ali je moguće da je priprema ovisila i o godišnjem dobu kad se salata radi. S druge strane, Oliver je dressingradio od senfa, vinskog octa i maslinovog ulja iz Provanse. U Hrvatskoj danas guštamo u ovoj salati i našoj inačici koja ne uključuje jastoge, ali se zato susjede znaju porječkati dodaju li se u originalnu salatu jabuke i šunka te je li bolja samo s majonezom ili je treba ublažiti vrhnjem.

Carbonara 

Kako bi postigli kremoznost tjestenine a la carbonara, većina amatera (ali i dobar dio profesionalnih kuhara) u špagete dodaje vrhnje za kuhanje. Originalni talijanski recept ne sadrži taj sastojak. Štoviše, nježnu kremoznost jelu i okus tjestenini daje tek jaje, koje se razmućuje s ostalim sastojcima na kraju. Kako se ne bi skuhala najprije ugasite vatru pa žustro izmiješajte Talijani vole tjesteninu 'osjetiti pod zubom' pa ju kuhaju al dente. Špagete je bolje ostavite 'malo sirovima' pa ih do kraja termički obraditi u tavi s umakom, nego ih prekuhati i od njih napraviti neprivlačnu kašu. Uz ovo jelo možete upotrijebiti i druge vrste tjestenine poput fettuccina ili rigatona.

Za originalnu carbonaru najprije popržite kockice slanine dok se ne otopi većina masnoće. Potom odvojite slaninu na poseban tanjur, a u masnoću dodajte svježe kuhane špagete al dente. Promiješajte i dodajte par kapi maslinovog ulja. Ugasite štednjak, a u vruću tavu ulijte dva razmućena jaja s malo naribanog parmezana ili pecorina u koje ste dodali sol i papar. Promiješajte oko jednu minutu, pa poslužite vruće s kockicama špeka.

Salata niçoise

Salata niçoise poznata je u svijetu, ali bez obzira na njezinu popularnost malo ljudi bez pogreške može nabrojiti što sve u nju ide. Ova salata je nastala kao pučko jelo s lokalnim i pristupačnim sastojcima, a jeli su je ribari nakon povratka s mora. Rajčice, tvrdo kuhana jaja, mladi luk, masline i tuna ili inćuni provjerene su i originalne namirnice. Ovisno o regiji ponekad se dodaju krastavci, sirovi bob,paprike, radič, artičoke, celer i mlada salata, no važno je da zadrži duh jela s juga Francuske. Dodavanje kuhanog povrća poput krumpira i mahuna u francuskoj je grijeh. Riža je zabranjena, baš kao i srdele ili senf.

Jacques Medecin, kuhar iz Nice zgroženo je izjavio kako mu je dosta toga da vidi u tanjurima svakojake ostatke hrane koji se prodaju pod imenom te divne, čiste i svježe salate, a najviše od svega zamjera krumpir.

Bruschette

Bruschette su zapanjujuće jednostavno jelo, a u originalu se diče s tek nekoliko sastojaka. Za autentičnost je ključan češnjak koji se trlja o popečeni kruh, a dovoljno je dodati nekoliko kapi maslinovog ulja i posuti s par zrna soli. Bez obzira na milijune recepata koji mogu uključivati i na desetke sastojaka, u Italiji se drže devize da je manje-više.

Osim nabrojanih sastojaka bruschetti će ponekad dodati i malo pršuta ili ploške rajčice pečene na roštilju te listić bosiljka. Formula slasti kod pripreme brushetta započinje u trgovini – najmirisnijim rajčicama i najkvalitetnijem maslinovom ulju te po mogućnosti robusnom kruhu tvrde korice. Također, budite umjereni s češnjakom. Njegova uloga nije dominantna i stoga je dovoljno lagano istrljati kruh nekoliko puta. Niste li u mogućnosti koristiti roštilj, za kruh će poslužiti i toster. - piše punkufer.hr

hr Sun Aug 19 2018 21:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d078a7629111c42d38b4569/80

Dobitnici ulaznica za film "Crvena Joan" su..

Najbrži čitatelji osvojili su po dvije ulaznice za film
Dobitnici su:

- Vesna Stapić

- Ivana Maršić

- Mia Bilić

- Karla Pupić Vurilij 

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 03.07.2019. CineStaru SplitJoker centar.
hr Mon Jun 17 2019 23:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cf5678729111c9fb88b45e6/80
Foto: Pixabay

Najčešći rani simptomi raka koje ignoriraju žene i muškarci

Velik broj ljudi zanemaruje rane znakove raka, požali se na njih nestručnim osobama i odlazi kod liječnika tek kada stvar postane vrlo ozbiljna. Prepoznaj prve znakove i zatraži pomoć na vrijeme.
Važno je ne zanemarivati neuobičajene, nove i neobjašnjive simptome. Iako i njih mogu uzrokovati manje opasne bolesti, ako potraju, vrijedi provjeriti stanje kod liječnika.

Poteškoće s disanjem i problemi s gutanjem

Jedan od prvih znakova raka pluća, kojeg se oboljeli sjete kasnije, jest gubitak daha.

Rak štitne žlijezde također može uzrokovati probleme s disanjem, ako kvržica ili tumor pritišću dušnik. Bilo kakvi problemi s disanjem koji potraju razlog su za odlazak liječniku.

Problemi s gutanjem povezuju se s pojavom raka jednjaka i grkljana, a to je nekad i znak raka pluća. Promuklost, tiši glas ili osjećaj da ti nešto pritišće grkljan može biti rani znak raka štitne žlijezde. Na isto može ukazivati i osjećaj da je nešto zapelo u dušniku.

Učestala temperatura i infekcije

Ovo može biti znak leukemije, rak krvnih stanica koji započinje u koštanoj srži. Leukemija uzrokuje da koštana srž proizvodi abnormalne bijele stanice pa se tijelo više ne može boriti s infekcijama. Liječnici često dijagnosticiraju leukemiju tek nakon što se pacijent žalio na temperaturu, bol i simptome slične gripi koji traju duže vrijeme.

Želučani problemi
 
Ma kako benigno zvučalo, ali bol u trbuhu nekima je spasila život jer su ih liječnici na vrijeme poslali na ultrazvuk i otkrili da imaju tumor jetre. Grčevi u želucu ili česti problemi sa želucem mogu ukazivati i na rak crijeva. Mnogi oboljeli od raka crijeva rekli su da su njihovi liječnici prvo mislili da boluju od čira. 

Slabost i umor

“Neprestano sam imala potrebu sjediti, a jedne večeri sam bila preumorna da se odvezem kući”, rekla je jedna žena opisujući umor uz pomoć kojeg je otkrila da boluje od leukemije. Opća slabost i umor simptomi su raznih oblika tumora, pa je važno uočiti i druge simptome. U svakom slučaju, ako se bez ikakvog razloga osjećaš umorno, a duže spavanje ne pomaže da umor prestane, razgovaraj s liječnikom.

Neobjašnjiv gubitak težine

Uočiš li da kilogrami nestaju, a ti nisi promijenila način prehrane ili vježbanja, moraš se zapitati zašto se to dogodilo. Gubitak kilograma može biti simptom raka crijeva i drugih tumora probavnog sustava. Ukazuje i na rak koji se proširio na jetru, jer utječe na apetit i sposobnost tijela da uklanja nečistoće., piše Zdrava krava

Simptomi raka koje žene najčešće ignoriraju:

Crvene, bolne i natečene dojke

 Promjene na bradavicama dojki (ljuštenje, uvlačenje ili izvrtanje)

Oticanje ili abnormalna tjelesna težina (može ukazivati na rak jajnika)

 Osjećaj sitosti i gubitak apetita

Neobično teške i bolne menstruacije ili krvarenje između menstruacije (može ukazivati na rak maternice)

Simptomi raka koje muškarci najčešće ignoriraju:

Problemi s erekcijom (mogući znak raka prostate)

Bol i osjećaj težine u slabinama, bokovima, bedrima ili trbuhu (jedan od znakova raka prostate je upravo neprestana bol u ovom području)

Oticanje testisa ili kvržice (mogući znak raka testisa, uglavnom je bezbolno)

 Ljuskava ili bolna bradavica ili iscjedak iz nje (i muškarci mogu imati rak dojke) Poteškoće s uriniranjem ili neke promjene (rak prostate)





hr Mon Jun 17 2019 20:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d078ec929111cded18b45c1/80

Otvoren 13. Sajam dječje knjige, a u Šibenik dovodi Silviju Šesto i Vjekoslavu Huljić

Danas je počeo 13. Sajam dječje knjige u Šibeniku. Još jednu godinu u nizu, za vrijeme održavanja Međunarodnog dječjeg festivala, bogati program Sajma dječje knjige svoj dom pronašao je u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić.
Ovogodišnji Sajam okupio je više od 15 nakladnika s oko tisuću književnih naslova. Ovogodišnjem otvaranju, između ostalih, prisustovali su Miro i Mladena Gavran, Pero Mioć i Pavle Roca, ljudi koji su ostavili dubok isnažan trag na gotovo 60 godina staru manifestaciju posvećenu djeci.

Kako je Hrvatska turistička zajednica potpomogla 59. Međunarodni dječji festival, tako je i Ministarstvo kulture stalo iza 13. Sajma dječje knjige koji, smješten u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić“, donosi bogat program - od mogućnosti kupnje nekog od preko tisuću naslova preko čak tri izložbe do omiljene radionice Potraga za blagom te druženja i upoznavanja autora i njihovih radova.

- Ono što želim reći je da veoma uživamo u Šibeniku, jako volimo Šibenik i drago nam je da nam je dana mogućnost da knjiga ovdje dođe do izražaja. Moram reći da je ovo što radimo već 13 godina, od prve godine kad smo došli ovdje, ideja je bila da napravimo sajam knjige tamo gdje su djeca, sasvim logično da to radimo tamo gdje je dječji festival. Hvala ekipi što su nas prepoznali i što smo tu već 13 godina“, kazao je prilikom otvorenja Kašmir Huseinović,dječji pisac i idejni začetnik Sajma dječje knjige.

Otvorenju Sajma prisustvovao je i ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku te prvi čovjek Festivala, Jakov Bilić, koji je, između ostalog, djeci poručio da čitaju knjige, a roditeljima da im osiguraju naslove za čitati.

Lijepa priča o knjigama i čitanju na 59. MDF-u proteže se kroz brojne festivalske sadržaje, a baš ove godine djeca će uživati u velikom broju predstava inspiriranih upravo književnim klasicima poput Vuka i sedam kozlića, Ivice i Marice, Pinocchija, večeras je, pak, na rasporedu predstava nastala po motivima basni Jeana de La Fontainea u izvedbi mađarskog kazališta lutaka Vaskakas.

Podsjetimo da je Festival i otvoren 15. lipnja predstavom nastalom prema djelu Rudyarda Kiplinga “Knjiga o džungli“. 13. Sajam dječje knjige traje do 28. Lipnja, a u međuvremenu djecu očekuje pregršt zanimljivog programa i atraktivnih gostiju među kojima su svakako spisateljice za djecu Silvija Šesto i Vjekoslava Huljić.
hr Mon Jun 17 2019 15:00:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d078a7629111c42d38b4569/80

Dijelimo ulaznice za film Crvena Joan

Sretne dobitnike objavit ćemo u popodnevnim satima
Najbržim čitateljima dijelimo 4x2 ulaznice za film Crvena Joan, a sve što trebate jest poslati osobne podatke na mail redakcije: info@dalmacijanews.hr

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 03.07.2019. CineStaru SplitJoker centar.

Godina je 2000., a Joan Stanley uživa u svom domu u predgrađu na prijelazu u novi milenij. Njezin miran život se poremeti kada je uhiti britanska služba MI5, koja je optužuje za dijeljenje obavještajnih podataka komunističkoj Rusiji. Radnja filma nas vraća u tridesete godine kada je Joan bila studentica fizike na Cambridgeu. Tijekom studiranja zaljubljuje se u mladog komunista Lea Galicha i zbog njega počinje drugačije doživljavati svijet te mijenja životne stavove. Kroz rad u tajnom nuklearnom istraživačkom centru tokom Drugog svjetskog rata, Joan shvati da je svijet na rubu međusobnog uništenja, te je prisiljena birati između izdaje svoje zemlje i svojih voljenih ili spašavanja njihovih života. 

hr Mon Jun 17 2019 14:41:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .