Uspješni mladi: Kako je mladi Neretvanin sačuvao dvaput mrežu nakon jedanaesterca

I dok je ispred gola u Hajduku rukavice nosio Stipe Pletikosa tada je krenula i priča o mladom Šutalu. Odmah nakon završene Osnovne škole morao je prvi puta napustiti svoje rodno mjesto te svoja nastojanja i daljnju želju za radom preseliti u Split. U Hajduku je Bruno tako proveo od svoje 14. do 16. godine da bi nakon poziva za reprezentaciju potencijal u mladom vrataru vidjeli u Italiji pa se dugo nije trebalo čekati za prekomorski poziv u državu sa suprotne strane Jadranskog mora. U treninzima i pripremama s vrhunskim stručnjacima Šutalo je proveo pola godine u talijanskom Bariju, ali nakon igranja za niželigaša Potentu vraća se bliže svojoj domovini, u Mostar u Zrinjski. Prije odlaska u Barij u Hajduku je mladi vratar uz Marina Karamarka i Ivana Delića bio jedan od onih koji su nastupili na SP u Čileu pa je ovaj odličan čuvar mreže brzo dobio “titulu” trećeg Neretvanina koji nakon Igora Štimca i Darija Srne brani boje svoje države na jednom takvom elitnom natjecanju. Ipak, bez svog rodnog kraja nije lako pa je na poziv trenera Gorana Prolete, ovaj mladi 20-godišnjak svoj “put prema zvijezdama” pronašao u trećeligašu Jadranu LP.

Izniman talent ovoga vratara izašao je pak “na vidjelo” u susretu Treće lige Jug u kojoj je sinjski Junak na domaćem terenu upravo ugostio klub iz Ploča. Nakon povlačenja u kaznenom prostoru sudac je pokazao na bijelu točku, a minute koje su slijedile nakon te odluke promijenit će Brunov “horoskop”.

Na točku je stao sinjski kapetan Mornar kojemu jedanaesterac brani Šutalo, ali kad je slavlje gostiju krenulo pokrajnji sudac signalizirao je kako je vratar pak ranije izašao sa svoje crte. No, niti to nije smelo Bruna da skine i drugi pokušaj Sinjana i prometne se u heroja i zvijezdu koja puni brojne retke mnogih tekstova: 

– Neopisiv je osjećaj kad obranite dva penala. I jedan obranjeni je velika stvar, ali ta dva su nešto prekrasno – kazao je vratar Šutalo.

– Nemam posebnu tajnu uspjeha. Pokušao sam ostati miran do kraja, pola metra izaći i prevariti izvođača jer u većini slučajeva izvođači čekaju da golman ode na jednu stranu kako bi u drugu zabili. Ipak, svojom mirnoćom prevarim ja njih – otkrio je Bruno Šutalo.

I prije je Bruno imao velikih podviga među vratnicama. Njegov talent za obranom penala mogli su shvatiti već treneri u mlađim kategorijama Jadrana LP i Hajduka. Ipak, u ovoj sezoni skinuo je i jedanaesterac u utakmici s Kamenom, a i u Kupu je svoju momčad spasio u posljednjoj minuti susreta, pri rezultatu 2-2 s Neretvancem kad je ponovno kao pobjednik nakon izvođenja penala izašao Šutalo.

Otkrio nam je Bruno kako su mu najveća podrška na njegovom “trnovitom” putu bili upravo članovi njegove obitelji i trener Dinko Terkeš kod kojeg je krenuo u Pločama.

Na kraju je Bruno Šutalo poručio svim mladima: – Mislim da je tajna u radu. Nemojte nikada odustati. I ja sam se borio na svom putu – prvo ranim odlaskom od kuće u Split pa potom i u druge države. Ali, uvijek sam bio sa mišlju kako će se trud, upornost i rad isplati i zaista tako i jest!

POSLJEDNJE DODANO: