Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a97b4a82af47f24148b46e4/80
Foto: Screenshot / RTL

Jure je majstor zabave: "Jače, jače, jače - neka sve gori!"

Dalmatinac se brzo sprijateljio s ukućanima, a posebno se uživo na prve taktove poznatih hitova u kući

"Uzmi sve što ti život pruža jer danas si cvijet, a sutra uvela ruža,", životno je moto 66-godišnjeg Jure. Već prvog dana ulaska u Big Brother pokazao je da  taj moto zaista i živi, a kuću je unio i veselje. Ovaj samouvjereni plesač zaplesao je na prve taktove poznate pjesme "Simply the Best" Tine Turner.

- Jače, jače, jače - neka sve gori - povikao je i prepustio se taktovima hita. Ubrzo su mu se pridružile Anči i Lucija, a zatim i jedina pjevačica u kući - Anezi. 

Jure je prije sudjelovanja u showu rekao da je "život za njega nije natjecanje već samba" pa vjerujemo da će ukućanima donijeti upravo novu dozu radosti.

Kako je izgledala cijela plesna točka Omišljanina, pogledajte u ovdje.

hr Thu Mar 01 2018 09:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba78de8cb557a8ea08b4c60/80

Znate li što sve kava može učiniti za ljepotu?

Čak i ako niste ljubitelj kave, nakon što vam otkrijemo što ona može učiniti za vaš izgled - promijenit ćete mišljenje!

Kava za njegu lica

Prepuna antioksidanata, kava je odličan saveznik u borbi protiv bora te štiti kožu od šteta koju uzrokuju slobodni radikali, zagađen zrak, cigarete i alkohol.

Napravite sami: Pomiješajte dvije žlice svježe mljevene kave sa dvije žlice kakaa u prahu, tri žlice punomasnog mlijeka i jednom žlicom meda. Nanesite tanki sloj pripravka na lice i ostavite da djeluje 15-ak minuta. Isperite toplom vodom.

Kava za ljepotu kose

Zbog kave će vaša kosa biti sjajna i glatka, a ako ju direktno umasirate u tjeme, kofein će stimulirati folikule kose i tako ubrzati njezin rast.

Napravite sami: Skuhajte šalicu jake kave te u nju dodajte ½ šalice vode. Pustite da se ohladi pa tekućinu umasirajte u kosu i tjeme te zamotajte kosu plastičnom vrećicom ili folijom. Pustite da odstoji 20-ak minuta te isperite kosu mlakom vodom.

Kava za njegu tijela

Vjerojatno iz iskustva znate da kava djeluje kao diuretik. Odlučite li se kavu namazati na tijelo, djelovat će slično – riješiti će vas viška tekućine i privremeno učiniti celulit manjke vidljivim.

Napravite sami: Pomiješajte jednu šalicu mljevene kave, ½ šalicu bijelog ili smeđeg šećera te jednu šalicu kokosovog ulja. Nakon tuširanja, umasirajte pripravak na mokro tijelo te isperite toplom vodom, piše ordinacija.hr

hr Sun Sep 23 2018 14:58:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba7883ccb557a8ea08b4c10/80
Foto: Stockfood

Brza čokoladna torta gotova za samo 20 minuta

Ako trebate brzi desert za nenajavljene goste, spas se krije u receptu za čokoladnu tortu koju možete napraviti za dvadeset minuta.
SASTOJCI ZA BRZU TORTU

- 2 jaja
- 50 grama kakao praha 
- 150 grama brašna
- malo soli 
-1 mala žlica praška za pecivo
- 70 grama šećera 
- 6 malih žlica kokosovog ili biljnog ulja 
- 50 ml mlijeka po izboru (rižino, kravlje, bademovo )
- pola žlice ekstrakta vanilije 

PRIPREMA BRZE TORTE: 


Pomiješajte suhe sastojke. Potom dodajte tekuće i sve dobro pomiješajte. Smjesu stavite u manji kalup za torte te pecite 20 minuta u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva. Ukoliko je ipak želite malo dekorirati čokoladna glazura ili šećer u prahu bit će brzo i efektno rješenje, piše zadovoljna.hr
hr Sun Sep 23 2018 14:34:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba77235cb557abfbb8b45aa/80

Želite li usvojiti dupina? Dođite na Đardin od 16 sati i saznajte kako

U rad Instituta Plavi svijet mogu se uključiti i volonteri, kojima se pruža jedinstvena prilika: neovisno o svom zanimanju i struci, mogu na nekoliko dana postati istraživači i promatrati dupine!
Jeste li znali da je u Hrvatskoj zabranjeno plivati s dupinima i hraniti ih? Osim toga, ne smije im se prilaziti sa stražnje strane, kao ni doći na udaljenost manju od pedeset metara.

Pravila ponašanja prilikom promatranja dupina objavljena su na dvojezičnom letku u izdanju Instituta Plavi svijet – udruge čiji aktivisti provode istraživanje populacije dobrih dupina u Sredozemlju. Radi se o najdužem kontinuiranom znanstvenom istraživanju koje traje od 1987. godine i postalo je primjer dobre prakse u svijetu.

Uz bazu na Lošinju, koja je aktivna tijekom čitave godine, djeluje i istraživački centar u Visu, koji je ove godine nešto produžio sezonu. Višku bazu za istraživanje dupina vodi mlada biologinja Maša Frleta Valić. Ona u Strossmayerovu perivoju (Đardin) u sklopu obilježavanja Mediteranskog dana obale predstavlja rad Instituta Plavi svijet te otkrila kako izgleda jedan dan na terenu.

- Isplovljavamo ovisno o vremenskim prilikama. Izlaskom na pučinu tražimo dupine, a kad ih ugledamo, pokušamo ih fotografirati. Najvažnije su nam leđne peraje s lijeve i desne strane, jer se dupini tako međusobno razlikuju – opisala je Maša Frleta Valić.

Na pitanje prilaze li im te divne životinje, odgovara kako to ovisi o njihovu raspoloženju i okolnostima. U skupini ih u prosjeku pliva šest-sedam, a svi koji se bave proučavanjem dupina, morali bi znati da posebno treba biti oprezan s mladuncima, kao i paziti da ih se ne uznemiri.

Posjetiteljima Mediteranskog dana obale prikazan jedesetominutni film o tim prekrasnim životinjama, a predstavljen je i projekt usvajanja dupina.

Kako nam je kazala voditeljica centra za istraživanje dupina na Visu, trenutno se može usvojiti četiri dupina: Duju, Elmara, Elsu i Nolu. Postoji nekoliko paketa, a svi zainteresirani mogu se upoznati s detaljima te plemenite akcije danas u Đardinu od 16 sati te u utorak od 14 sati na štandu udruge.

Za one koji ne stignu, više informacija o ovoj akciji potražite na internetskim stranicama Instituta Plavi svijet.
hr Sun Sep 23 2018 13:00:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58340c841eea8facdb8b45ae/80
Foto: Screenshot YouTube

Trikovi: Pile se kuha 1 sat, a svinja peče na 200 stupnjeva

Puricu od dva i pol kilograma pečete na 170°C dva i pol do tri sata, a ako je nadjevena trebat će joj tri do tri i pol sata. Janjećoj plećki teškoj oko dva i pol kilograma treba sat i pol na 200°C

Pečenje u pećnici

Za dobro pečenje osim kvalitetnog mesa važna je i zagrijana pećnica. Ako pećnica nije dovoljno vruća, meso će se osušiti i neće biti ukusno. Za pripremu svinjskog pečenja s rebrima od kilogram i pol dovoljno je sat i pol na 200°C. Isto vrijedi i za pile, dok će pilećim batacima i prsima trebati 45 minuta na istoj temperaturi.

Purica teška oko dva i pol kilograma peče se na 170°C dva i pol do tri sata, a ako je nadjevena trebat će joj tri do tri i pol sata. Janjećoj plećki teškoj oko dva i pol kilograma ili butu od kilogram i pol treba sat i pol na 200°C, dok se teleći odrezak peče na istoj temperaturi, ali 30 do 40 minuta. Da bi kilogram govedine bio pečen treba joj 40 do 60 minuta na 200°C.  

Vrijeme pečenja ovisi o tome je li meso nadjeveno ili ne, pa tako u prosjeku treba od 15 minuta više za piletinu do pola sata za puretinu. 

Pečenje na tavi

Pileći i pureći file peku se sedam do osam minuta na umjereno jakoj vatri sve dok ne dobije zlatnožutu boju. Prilikom pečenja treba ih okrenuti da seravnomjerno ispeku sa svih strana.

Svinjskim kotletima treba više vremena, oko 10 do 11 minuta, a isto vrijeme potrebno je i za goveđe odreske debljine do četiri centimetra. Telećim odrescima je dovoljno osam do 10 minuta na srednje jakoj vatri. Što su odresci deblji to ih dulje treba peći. 

Kuhanje

Kuhanje, baš kao i pečenje u pećnici, iziskuje više vremena, tako za govedinu od dva kilograma treba dva i pol sata na srednje jakoj vatri.

Pile se kuha sat vremena, kokoš dva do tri sata, dok za teletinu od dva kilograma treba sat i pol do dva. Dimljena svinjska leđa trebaju se kuhati oko 45 minuta. 

Panirano meso

Panirano meso može se peći u dubokom ulju ili u pećnici. Panirani pileći file (oko pet komada) treba peći 25 minuta do pola sata na 210°C, a svinjske odreske na oko sat i 20 minuta na 180°C. Za puretinu pećnica treba biti zagrijana na 200°C, a meso se peče 45 minuta. 

Za pečenje u dubokom ulju treba manje vremena, pa piletinu i puretinu treba peći na srednje jakoj vatri oko sedam do osam minuta dok ne postane zlatnožute boje. Svinjetinu je potrebno peći oko pet do šest minuta sa svake strane, piše 24sata.hr

hr Sun Sep 23 2018 11:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .