Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/589dc9d4b473982a328b463c/80
Foto: D.N.

Jedna antena, sto problema: VIP-ova antena na vodospremištu digla stanovnike na noge!

Prestrašno je to kako se pod okriljem noći stavlja antena ne vodeći računa o zdravlju ljudi. Profit je u pitanju - kaže nam ogorčeni mještanin Račišća na Korčuli

Jedna antena VIP-a podigla je veliku buru u mjestu Račišća na otoku Korčuli. Postavljena je na objektu vodospreme, nedaleko obiteljskih kuća, što nije naišlo na oduševljenje mještana.

- SKANDAL !!! Dok se u cijeloj Hrvatskoj izmještaju antene telefonskih operatera, u Račišću se na vodospremi, koja se nalazi u mjestu stavlja usred noći VIP-ova ogromna antena. Direktor NPKLM Vodovoda Jakov Belić (HDZ) kaže mi imamo ugovor!!! Gradonačelnik Andrija Fabris (HDZ) kaže Lovre, slikaj, pošalji mi dopis, ne znam ja ništa, vi ste Račišćani ionako protiv mene. Predsjednik Vijeća (s njim nisam razgovarao) i kandidat za zamjenika župana Joško Cebalo (HDZ) isto radi u Vodovodu. U Pupnatu su se antene digle, pitajte Antu Tvrdeića (HDZ). Želi li netko da Račišćani još više umiru od raka!!!??? Ovo je besramno!!! Ovo treba zaustaviti. Ne dopustimo da nas zbog profita ubijaju!!! - napisao je to jučer na svom Facebook profilu Lovre Botica

Jutros nam je kazao da su se mještani podigli na noge i da se cijela situacija privremeno smirila. 

- Cilo se selo se diglo na noge! Prestrašno je to kako se pod okriljem noći  stavlja antena ne vodeći računa o zdravlju ljudi. Profit je u pitanju! Vodosprema je nešto što nam je potrebno radi vode, a ne da bi se postavljale antene, 15 metara od prve kuće. Razgovarao sam jučer s Fabrisom i Belićem i bili su jako bahati. Mjesni odbor je napravio svoje, ja svoje i jutros su se povukli. Rekli su da će je odmah isključit, jesu li ili nisu, ne znam. Ajmo im virovat! Mi ćemo se u selu naći, pokušati pronaći novu lokaciju, ako je ne nađu, nek je slobodno nose doma.- kazao nam je Botica. 

Botica kaže da je signal i bez te antene- bio dobar. 

- U Pupnatu, selu do našega, su makli antenu koja je bila na groblju, kilometar od kuća, a stavili su je kod nas, samo 15 metara od prve kuće. Ti koji su je stavili, sigurno je ne bi stavili kraj svoje kuće i kraj svoje dice, pa kako onda mogu blizu tuđe dice!?- zapitao se Botica te još jednom ustvrdio da se radi jedino o profitu. 

Kontaktirali smo i direktora NPKLM Vodovoda Jakova Belića

- Što se tiče antene na našem objektu, mi smo prije godinu dana zaprimili zahtjev od VIPnet-a za postavljanje komunikacijske opreme  s obrazloženjem da je loš signal u mjestu Račišće, te da imaju zahtjev od strane mještana Račišće za postavljanje uređaja za pojačanje signala. Na nekoliko objekata imamo ugovore o zakupu s mobilnim operaterom i do sada nismo imali nikakvih problema. Želim istaknuti da NPKLM vodovod d.o.o. nema nikakvog interesa za postavljanje antene već smo potpisivanju ugovora o zakupu pristupili kako bi udovoljili stanovnicima Račišća. S obzirom da smo kontaktirani od strane Grada Korčule da se mještani bune, stupili smo u kontakt s VIPnet-om te dogovorili da antena neće biti spojena dok se ne nađe rješenje koje će zadovoljite sve, a posebno stanovnike Račišća. Uputili smo Mjesni odbor Račišće da kontaktira VIPnet te da dogovore način rješavanja ovog problema. NPKLM vodovod d.o.o. će, ako se procjeni da antenu treba ukloniti, poduzeti sve što je potrebno da se to i ostvari. – kazao nam je Jakov Belić.

Facebook komentari

hr Fri Feb 10 2017 15:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59d0cf49b9e03e23718b464d/80

‘Dubrovnik traži previše za koncesiju’

Direktor Excelsa nekretnina reagirao na optužbe gradonačelnika Mate Frankovića.

Tvrtka Excelsa nekretnine u vlasništvu obitelji Lukšić demantirala je prošlotjedne napade dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića, koji ih je optužio da Žičaru za Srđ voze bespravno, jer ne plaćaju koncesiju Gradu. Franković ih je prijavio i Državnom odvjetništvu, a u priopćenju prošlog tjedna iznio je i zahtjev za inspekcijski nadzor tvrtke. Frankovićeve tvrdnje da Excelsa nekretnine nezakonito pribavljaju imovinsku korist te time rade štetu za proračun Grada jučer je za Poslovni dnevnik demantirao direktor tvrtke Anto Rusković.

“U vrijeme kada su Excelsa nekretnine uložile znatan novac u rekonstrukciju žičare, koja je bila uništena tijekom Domovinskog rata, nije postojao zakonodavni okvir koji bi se odnosio na ovo specifično pitanje. Namjera tvrtke nikada nije bila poslovati bez plaćanja koncesijske naknade. Upravo zato su Excelsa nekretnine prvi put zatražile koncesiju 2010. godine od Vlade Republike Hrvatske, a zatim i od Grada Dubrovnika 2015. godine, no oba puta neuspješno. Od 2010. godine, međutim, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture nam svake godine izdaje godišnju dozvolu za rad”, pojašnjava Rusković.

Naime, kako kažu u Gradu, početkom godine Gradsko vijeće donijelo je Odluku o koncesiji na temelju ranije podnesenog zahtjeva društva Excelsa nekretnine. Direktor Excelsa nekretnina pak tvrdi da Grad od njih traži iznimno visoku koncesijsku naknadu na kratko koncesijsko razdoblje, odnosno traže 15 posto prihoda žičare uz trajanje koncesije od 10 godina, zbog čega dosad nije postignut dogovor.

“Još nam nije predočen logičan argument koji bi opravdao zašto bi ova koncesijska naknada trebala biti nekoliko puta viša od ostalih koncesijskih naknada u Hrvatskoj, u usporedbi s marinama, plažama ili crpljenjem rudnog blaga, i to u tako kratkom roku”, kaže Rusković.

Napominje da Zakon o koncesijama ne prepoznaje njihov slučaj, jer poslovanje žičare predstavlja nastavak od 1969. godine, s time što se danas odvija u obliku privatne investicije na privatnom zemljištu, bez zlouporabe javnog dobra, javlja poslovni.hr

Facebook komentari

hr Wed Oct 18 2017 14:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59e74043b9e03e73868b45ae/80
Foto: Hina

Splitski SDP ponovno traži od Jure Šundova da se povuče s dužnosti predsjednika Gradskog vijeća

Nakon što je Općinsko državno odvjetništvo zbog prijevare pokrenulo postupak protiv Jure Šundova, Kerumovog zamjenika u HGS-u i predsjednika Gradskog vijeća Splita, iz splitskog SDP-a u srijedu su ponovno zatražili od Šundova da se povuče s te dužnosti, a nezadovoljstvo su iskazali i time što je gradska uprava, čim je došla na vlast, podigla gradske poreze i najugroženijim građanima oduzela dotad zagarantiranu novčanu pomoć.

Splitska gradska vlast već je od prvog koraka svog postojanja pokazala kako će izgledati njeno buduće djelovanje - dizanje gradskih poreza i još dublje zadiranje u džep građana Splita uvođenjem novih nameta, uz istovremeno oduzimanje najnemoćnijima, najugroženijim slojevima sugrađana do tada zagarantirane pomoći od par stotina kuna, istaknuli su u priopćenju iz splitskog SDP-a. 

Smatraju i da je splitska vlast "od početka čudnovati spoj dva čovjeka, Željka Keruma i Andre Krstulovića Opare, koji su se u kampanji toliko međusobno izvrijeđali da je to često bilo na samom rubu fizičkog obračuna". Normalno je zato, navode dalje iz SDP-a, da jedino što njih dvojicu i ovu vlast može povezivati jest cement osobnih, a ne javnih interesa. "Jedino tako možemo razumjeti vezu između ova dva čovjeka koja se međusobno ne podnose niti međusobno kontaktiraju, ali zato zajednički obnašaju vlast", poručuju splitski SDP-ovci.

Upitali su i tko plaća i tko će plaćati cijenu te nemoguće situacije.

"Najnovija vijest da je Državno odvjetništvo otvorilo istragu nad Jurom Šundovom, Kerumovim zamjenikom i predsjednikom splitskog Gradskog vijeća zbog prijave splitske policije za navodnu prijevaru, odnosno ostvareni lažni 30-postotni invaliditet iz rata čime je nanesena šteta državnom proračunu veća od 268 tisuća kuna, samo govori o tome kako je ova vlast od prvog trenutka isprepletena teškim aferama čiju će cijenu opet, na kraju, platiti građani Splita", ocijenili su u priopćenju splitski SDP-ovci.

Facebook komentari

hr Wed Oct 18 2017 13:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e0e643b47398ec0e8b4577/80

Obavijest o privremenom premještanju Ispostave hm Trogir u prostorije DVD Trogir

Privremeno se zatvaraju prostorije Ispostave hitne medicine Trogir (Alojzija Stepinca 17), u sklopu Doma Zdravlja te se premještaju u prostorije DVD Trogir (Alojzija Stepinca 108).
Zbog rekonstrukcije Ispostave Hm Trogir, djelatnost hitne medicinske službe i sanitetski prijevoz privremeno se premješta u prizemlje zgrade DVD Trogir (Alojzija Stepinca 108). 

Predviđeno vrijeme trajanja radova je od srijede 25. listopada do 24. prosinca 2017. godine.

Facebook komentari

hr Wed Oct 18 2017 13:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59214c1cb9e03e88158b4597/80

Plenković u Saboru: Ova godina bila je najizazovnija od Domovinskog rata

Ova godina bila je za Hrvatsku jedna od najizazovnijih godina od završetka Domovinskog rata, kazao je premijer Andrej Plenković podnoseći u srijedu Hrvatskom saboru prvo Godišnje izvješće o radu Vlade, dan prije prve godišnjice.

"Ova godina bila je za Hrvatsku jedna od najizazovnijih godina od završetka Domovinskog rata i to na gospodarskom, političkom i društvenom planu", kazao je Plenković.

Prirodne nepogode, požari i poplave, kriza u koncernu Agrokor, arbitražni postupci u vezi Ine, rekonfiguriranje parlamentarne većine, rad na smanjivanju ideoloških podjela, zahtjevno međunarodno okruženje, nabrojio je. "U takvom kontekstu i takvoj godini Vlada je ispunila značajan dio programa, a s tim poslom nastavljamo i dalje ", kazao je Plenković.

"Naš osnovni je cilj osigurati kvalitetniji život, veći životni standard i što bolje mogućnosti za osobni razvitak i na tome predano radimo svakoga dana", istaknuo je.

U nastavku je predstavio vladine aktivnosti u pet tematskih područja i to stavljanje čovjeka u središte politike, jačanje hrvatskog gospodarstva, pozitivne društvene promjene, nacionalna sigurnost te vanjska i europska politika.

Tijekom svog 60-minutnog govora pred zastupnicima, premijer Plenković će iznijeti glavne odrednice politike hrvatske Vlade kao i buduće smjernice rada.

Obvezu premijeru da jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, Saboru usmeno predstavi Vladino izvješće, uveo je saborski Poslovnik iz 2013.

Sabor je 19. listopada prošle godine iskazao povjerenje Plenkovićevoj Vladi u kojoj su bili HDZ i Most, a istu večer Tihomir Orešković predao je Plenkoviću ključeve Banskih dvora.

Facebook komentari

hr Wed Oct 18 2017 12:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .