Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1cfa7c2af47fb5278b4589/80
Foto: Pixabay

Udruga "Darovita djeca" političarima: Okanite se predizbornih obećanja i pomozite ovaj vrijedan projekt

U Dalmaciji ne postoji nijedan specijalist za rad s darovitom djecom
Potpresjednik udruge Darovita djeca, Hrvoje Buretić obratio se javnosti radi prikupljanja sredstava za edukaciju pedagoga za rad s darovitom djecom.

Naime, nizozemski Radboud University provodi jednoipolgodišnju edukaciju kojom se stječe zvanje Specijalista za rad s darovitom djecom, a cijena iste je 7.500 eura. S obzirom da je to zaista velika cifra, Buretić poziva potencijalne donatore da razmotre mogućnost stipendiranja barem jednog polaznika. 

Cijelo priopćenje donosimo u nastavku:

- Kako ni Splitsko-dalmatinska županija ni grad Split nemaju 50-ak tisuća kuna potrebnih za obrazovanje (?!), obraćam se javnosti.

Evo o čemu se radi:

Nizozemski Radboud University provodi jednoipolgodišnju edukaciju kojom se stječe zvanje Specijalista za rad s darovitom djecom. Edukacija se ove jeseni provodi u Varaždinu.

Na specijalizaciju se mogu prijaviti osobe pedagoške struke koje imaju aktivno znanje engleskog jezika.
Troškovi edukacije su 7.500,00 eur i moguće ih je podmiriti u tri rate.

Obzirom da je u pitanju prilično velika svota za jednog prosvjetnog djelatnika, molimo potencijalne donatore da razmotre mogućnost eventualnog stipendiranja barem jednog polaznika. 
Smatramo kako će sve osnovnoškolske ustanove u Splitu imati izuzetne koristi od barem jedne educirane osobe. Po našem skromnom mišljenju, u ugovoru sa stipendistom potrebno je navesti da je stipendist obvezan određeni broj godina, npr. jednom u polugodištu organizirati edukacije za učitelje, nastavnike i stručne službe gradskih osnovnih škola, te jednako tako pružati punu savjetodavnu podršku svojim kolegama u radu s darovitom djecom. 

Na taj način rad s darovitom djecom ući će na velika vrata u osnovne škole.

Trenutno samo dvije osobe u Hrvatskoj imaju ovakav certifikat, doc. dr. sc. Željko Rački sa Filozofskog fakulteta u Osijeku i Jasna Cvetković Lay dipl. psiholog iz Zagreba.

Nadalje, grad Varaždin o trošku grada šalje čak četiri osobe na navedenu edukaciju. To je jedini grad u Hrvatskoj koji stipendira nekog polaznika.  

Mi u udruzi "Darovita djeca" vrlo ozbiljno smo pristupili ovom pitanju. Nakon stručnog skupa u Banovini ,,Izazovi rada s darovitom djecom", na ovaj način želimo darovitima omogućiti prepoznavanje i edukaciju u skladu s njihovim potrebama.

Splitski ogranak stranke HNS udruzi "Darovita djeca" donirao je iznos od 3.000,00kn. Inače sam strogo protiv toga da se bilo koja politička stranka promovira na račun naše udruge ali obzirom da do 01. srpnja 2018. pokušavamo prikupiti cca 55.000,00kn, zažmirit ću i prihvatiti svaku donaciju u ovu svrhu do koje nam je jako stalo.

Stoga pozivam i ostale političke stranke, okanite se predizbornih obećanja i pomozite ovaj vrijedan projekt. U Dalmaciji ne postoji nijedan specijalist za rad s darovitom djecom, a imamo oko 2500 darovite djece.

Podaci za uplatu
Više o certifikaciji
hr Sun Jun 10 2018 12:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc4df580e49380b008b4744/80
Foto: Facebook Grad Split

Grad Split ima 15 novih komunalnih redara

Danas im je bio prvi radni dan.

S radom je počelo 15 novih komunalnih redara. 

Prvi radni dan za petnaest novih gradskih komunalnih redara započeo je sastankom s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i njegovim suradnicima u Gradskoj upravi, a potom i obilaskom uže gradske jezgre.hr Mon Oct 15 2018 20:41:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc49a630e49380b008b4721/80

Sinj postaje centar znanosti u Hrvatskoj: počinje "Festival znanosti - Sinj 2018."

Sinj će u narednih tjedan dana postati centar znanosti u Hrvatskoj. Naime, od 15. do 20. listopada održava se 9. „Festival znanosti – Sinj 2018.“. I ove godine organizatori su pripremili niz zanimljivih predavanja pod vodstvom 11 znanstvenika i asistenata…
Svečano otvaranje sinjskog Festivala znanosti bit će u ponedjeljak, 15. listopada u 17:30 sati u Alkarskim dvorima, a do svog zatvaranja koje je najavljeno za 20. listopada najavljeno je niz zanimljivih predavanja i radionica.

Ove godine posebno će se govoriti o aktualnim problemima u Hrvatskoj pa će tako u ponedjeljak, odmah nakon otvaranja, biti okrugli stol pod nazivom „Vizija hrvatske energetike u 21. stoljeću“ dok će u utorak biti tribina „Bolje cijepiti nego strepiti: istine i izmišljotine“.

I ove godine uz predavanja organizirana su i noćna promatranja neba teleskopom te radionice za osnovnoškolce „Čime se bavi kemija?“ te za srednjoškolce „Analizom pogodi koja je sol u vodi“. Za sami kraj Festivala najavljen je Kviz za srednjoškolce s bogatim fondom nagrada


hr Mon Oct 15 2018 15:48:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5904b862b4739840628b45da/80

Bablje ljeto se nastavlja: Ovog tjedna temperature oko 20 °C

Uglavnom u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu uz prolazno više oblaka mjestimice može pasti malo kiše

Djelomice, u Slavoniji i na jugu i pretežno sunčano, ujutro u unutrašnjosti ponegdje uz maglu, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za ponedjeljak. Uglavnom u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu uz prolazno više oblaka mjestimice može pasti malo kiše.

Vjetar većinom slab, u Podunavlju do umjeren jugoistočni. Duž obale ponegdje umjerena bura, a zatim jugoistočnjak. Najviša dnevna temperatura od 18 do 23, na Jadranu između 22 i 25 Celzijevih stupnjeva.

Ostatak tjedna također nas čeka sunčano i toplo vrijeme. Najviša dnevna temperatura bit će oko 20 stupnjeva, a mjestimično se mogu pojaviti oblaci. - pišu 24sata

hr Mon Oct 15 2018 14:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58dcc09db47398e4038b459f/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Građanima prijete objavljivanjem "eksplicitnih sadržaja": Policija upozorava na opasnu prevaru

Počinitelj u svojoj poruci navodi kako je na žrtvino računalo instalirao maliciozni program koji mu je omogućio pristup kameri i korisničkim podacima

U posljednjih nekoliko dana uočena je pojava većeg broja prijava građana policiji, koji putem e-pošte primaju poruke u kojima pošiljatelj tvrdi da im je račun e-pošte kao i računalo kompromitirano te da je počinitelj na taj način pribavio pristupnu korisničku lozinku koju navodi u poruci. Lozinka može biti točna, ali i ne mora, ili se radi o staroj lozinki koju korisnik više ne koristi.

Nadalje, počinitelj u svojoj poruci navodi kako je na žrtvino računalo instalirao maliciozni program koji mu je omogućio pristup kameri i korisničkim podacima te je na taj način došao u posjed eksplicitnog sadržaja žrtve dok je ista navodno pregledavala web stranice pornografskog sadržaja. 

Na osnovu navodnog eksplicitnog sadržaja počinitelj vrši ucjenu prema žrtvi uz prijetnju da će ukoliko žrtva ne uplati određeni iznos na počiniteljev bitcoin račun sav kompromitirajući sadržaj poslati žrtvinim Facebook / Messenger prijateljima, osobama iz imenika e-pošte i dr.

Svim korisnicima e-pošte preporuča se:

- ne otvarati sumnjive privitke u porukama od pošiljatelja koji nisu poznati jer takvi privitci mogu sadržavati maliciozne programe

- biti oprezan prilikom slanja povjerljivih poruka koje sadrže slikovni ili video sadržaj

- provjeravati isključenost web kamere ukoliko ju nije potrebno koristiti prilikom pregledavanja internetskog sadržaja

- ažurirati svoje pristupne lozinke uz korištenje sigurnosno jače lozinke za svaki pojedini internetski servis

- izbjegavati ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima

- instalirati i redovito ažurirati antivirusne programe kao i operativne sustave.

O navedenim vrstama prijevara oglasio se i nacionalni CERT (nacionalno tijelo za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj) čiju objava se može pronaći OVDJE.

hr Mon Oct 15 2018 13:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .