Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2b472b0e4938e1688b457d/80
Foto: PIXABAY

Znate li kako je 1. siječnja postao Nova godina?

Nekada se slavio proljetni ekvinocij, a stoljeća su promijenila dogovor
Budući da ne postoji posebna točka na osnovi koje bi se odredio početak godine, izbor datuma je dogovoren, prihvaćen i često mijenjan tijekom povijesti. U današnjem globaliziranom svijetu lakše se dolazi do konsenzusa oko datuma, premda neki narodi zadržavaju svoje tradicije. Određene bilance, godišnji zaključci itd. ipak se u cijelom svijetu vežu uz 31. prosinca, jer 1. siječnja počinje nova godina.

Različiti gradovi, različiti kalendari


Davno, dok je čovjek bio vezan za plodnost i buđenje zemlje, početak godine obilježavao se dolaskom proljetnog ekvinocija (danas je to 21. ožujka, a u Starome Rimu bio je 25. ožujka), ali zatim su pojedine države, ali i pojedini gradovi imali različite kalendare, a i u ta davna vremena različiti kalendari stvarali su probleme.

U današnje vrijeme s masovnom komunikacijom i internetom sve se nastoji standardizirati prema onome što je uobičajeno na zapadu. No i u davnini je Rimsko Carstvo diktiralo običaje. Rimljani su ime Janusa, boga vremena s dva lica (mladim i starim) iskoristili za naziv prvog mjeseca u godini. Do tada je postojala Mjesečeva godina s 304 dana, godina je, praktički, završavala u prosincu i započinjala u ožujku, a dva mjeseca između kao da nisu postojala, tvrdi Večernji list.

Onda je drugi kralj Rima Numa Pompilije 713. godine pr. Krista odredio da će prvi mjesec poslije zimskog solsticija nositi ime Ianus te imati 29 dana. To je bio prvi rimski kalendar, kada se s deset prešlo na 12 mjeseci i na 355 dana u godini. Mnogi su mjeseci imena dobili po brojevima.

Rimski vladar Julije Cezar 46. godine pr. Krista ponovno je obnovio kalendar. Godina je imala 365 dana te je uvedena prijestupna godina kako bi se svake četiri godine dodao jedan dan. Kršćanska je crkva na prvom ekumenskom saboru u Niceji 325. godine prihvatila julijanski kalendar kao temeljni te se on koristio do 16. stoljeća kada ga je 1582. izmijenio papa Grgur XIII. Julijanski kalendar i danas se koristi u pravoslavnom svijetu, dok je gregorijanski osnovni kalendar za zapadni svijet. Upravo on de facto vrijedi svugdje jer se po njemu primjerice ravna financijski svijet.

Kralj dijete, kako je nazivan Karlo IX. Francuski, koji je na prijestolje sjeo s deset godina, uveo je 1564. godine, kada je imao samo 13 godina, da se u cijeloj Francuskoj 1. siječnja obilježava kao prvi dan u godini. Tu odluku polako su preuzimale katoličke države, dok su protestantske dulje vrijeme pružale otpor pa se u Engleskoj, Irskoj… nastavilo slaviti početak godine 25. ožujka, sve do 1751.

U anglosaksonskom svijetu kao početak godine uzimao se 25. ožujka, odnosno dan utjelovljenja. Taj se dan uzimao kao početak godine u Firenci i Pisi, a u Veneciji je godina počinjala 1. ožujka kao prema najstarijem rimskom kalendaru sve do 1797. Na prostorima Puglije, Kalabrije i Sardinije slijedio se bizantinski početak godine, odnosno 1. rujna. Na sardskom jeziku se rujan (septembar) kaže Caputanni (Caput anni na latinskom jeziku, a i sada se u Italiji kaže za 1. siječnja Capodanno). U Španjolskoj je godina počinjala danom Isusova rođenja. Datum 25. prosinca kao dan Isusova rođenja zabilježen je 336. godine u Rimu prema Kronografu koji je 354. godine objavio Furio Dionisio Filocalo.

Datum Isusova rođenja tada je izračunat na osnovi Evanđelja po Luki i po Mateju, premda se u njima ne govori o datumima. Računalo se na osnovi događaja, popisa stanovništva itd., pa se došlo do 25. prosinca, premda nove računice donose i neke druge datume.

Kako se onda došlo do 1. siječnja kao početka godine? Ako je Isus rođen 25. prosinca, onda je bio obrezan osam dana kasnije, dakle 1. siječnja. Papa Inocent XII. odredio je 1691. da 1. siječnja bude početak godine. No i svetkovina Marije Bogorodice u Katoličkoj se crkvi slavi 1. siječnja. No, početak godine obilježavao se 1. siječnja i u Starom Rimu pošto su toga dana, počevši od 153. pr. Krista, rimski konzuli preuzimali dužnost. Toga se dana slavilo, na Kapitolumu je puk pozdravljao konzula, žrtvovan je bijeli bik, a konzuli su obećavali da će u državi biti bolje. Julije Cezar proglasio je stoljeće kasnije 1. siječnja kao početak godine. Slavio se i bog Jenus, a na ručkove se pozivalo prijatelje te su se razmjenjivali darovi. Darovali su se med, suhe smokve, datulje... da bi godina započela slatko.


Danas slavimo starorimski datum


Bilo je i onih koji su htjeli izmijeniti datum početka godine; Benito Mussolini pokušao je nametnuti 28. rujna kao dan početka godine pošto su na taj datum 1922. fašisti marširali na Rim i preuzeli vlast, ali to mu nije uspjelo. Kelti su slavili kao početak godine noć između 31. listopada i 1. studenoga, a to je današnji Halloween, tj. početak pripreme zemlje da bi mogla u proljeće davati plodove. Kineski kalendar ne počinje na jedna određeni datum, nego na dan drugog punog mjeseca poslije zimskog solsticija, što znači dan između 21. siječnja i 21. veljače.

Islamska nova godina počinje između kraja siječnja i početka veljače, odnosno prvog dana mjeseca Muharrama. Islamski kalendar u mnogim je islamskim državama službeni kalendar. Na azijskom jugoistoku u raznim državama početak godine slavi se između 13. i 15. travnja, a u Južnoj Americi još se slavi Nova godina Inka koja pada 24. lipnja. Židovska nova godina počinje u rujnu, kao i etiopska, a hinduistima počinje polovicom studenoga. Osim što su počeci godine u pojedinim narodima različiti, postoje i raznovrsni načini obilježavanja. Bez obzira na različite datume početka godine i različite običaje, cijeli svijet ipak obilježava 1. siječnja. Od Tokija do Buenos Airesa slavi se u noći između 31. prosinca i 1. siječnja. Istina, s različitim vremenskim zonama, ali svima godina još počinje po starorimskom običaju i kalendaru.
hr Tue Jan 01 2019 11:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd57ceb0e4938de168b4687/80
Foto: PIXABAY

Podignuta optužnica protiv svjedoka koji su gledali kako Daruvarac tuče djevojku, na sudu pričali da nisu ništa vidjeli

Podignuta je optužnica protiv četvero svjedoka brutalnog premlaćivanja djevojke u zadarskom kafiću od strane Darka Kovačevića Daruvarca.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv četvero svjedoka zbog lažnog svjedočenja na suđenju Darku Kovačeviću Daruvarcu zbog brutalnog premlaćivanja djevojke u zadarskom kafiću.

Optužnicom se 27-godišnjakinji, 27-godišnjaku, 40-godišnjakinji i 26-godišnjakinji stavlja na teret da su 9. siječnja 2019. na ročištu nadležnog suda u Zadru; iako su kao svjedoci upozoreni da su dužni govoriti istinu, da ne smiju ništa prešutjeti te da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, u vezi događaja od 13. lipnja 2018. kada je u caffe baru okrivljenik udarao oštećenicu; iskazali da nisu vidjeli kada je okrivljenik udarao oštećenicu, iako su bili svjesni da to nije istina, budući da je na snimci video nadzora caffe bara vidljivo da su svi bili u neposrednoj blizini okrivljenika i oštećenice u vrijeme dok je okrivljenik više puta udario oštećenicu, kako rukama, tako i nogama u glavu i tijelo, javlja Dnevnik

hr Thu Mar 21 2019 20:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c93dd2629111c91168b45ba/80
Foto: Pixabay

Poziv za veliku volontersku akciju na Marjanu u subotu

Okupljanje volontera je u 9 sati..

Pozivaju se svi volonteri koji su sudjelovali na velikim volonterskim akcijama na Marjanu 2014. i „Turskoj kuli“ 2015. ( svi sportski klubovi koje koordinira Splitski savez sportova, sve udruge a posebno one s nazivom „Marjan“, političke stranke, HGSS, Crveni križ, studenti svih fakulteta, đaci viših razreda srednjih škola te svi pojedinci koji su ljubitelji Marjana, da sudjeluju u još jednoj velikoj akciji čišćenja i uređenja našeg lijepog Marjana koja će se održati na njegovoj sjevernoj strani od Instituta do Bene.

Okupljanje volontera održat će se kod rampe kod Instituta u subotu u 9 sati gdje će ih dočekati predsjednik Povjerenstva za Marjan - prof. Mirko Rušćić s njegovim članovima, te koordinator Operativne radne grupe za Marjan.

Savjetujemo svim volonterima da ponesu sa sobom rukavice, kapu, prikladnu odjeću i obuću te bocu s vodom.

Prema meteo izvještajima očekuje se  vedro i toplo vrijeme.

Sve poslove volontera (najviše prikupljanje ispilanih i otpalih grana) obavljat će se po uputama i nadzor glavnog koordinatora operativne radne grupe g. Nenada Ružića.

Marenda za volontere je u 13 h.

hr Thu Mar 21 2019 19:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c93d14b29111ca9138b4683/80
Foto: Pixabay

U Splitu besplatno pregledajte svoje autosjedalice!

U nedjelju 24. ožujka 2019. od 12 do 14 sati na parkiralištu Ispitnog centara HAK-a u SPLITU, Park Mladeži b.b. (iznad Školskog poligona) udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.

Mole se roditelji, koji žele obaviti pregled, da svoj dolazak najave na broj telefona 098 965 08 60 i rezerviraju termin kako bi se na taj način izbjegli duža čekanja. No, rado će iz udruge Roda pregledati i one koji se nađu u prolazu, samo ih u tom slučaju mole za strpljenje.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 % no samo ako se pravilno koriste.

Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 % do 20 %, a to su brojke koju volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice te da svakako dovedu i svoje dijete.

Osim samog pregleda, Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima, ako im treba savjet u odabiru prve autosjedalice.

hr Thu Mar 21 2019 19:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c83c3859c49eed6078b45d0/80
Foto: Screenshot / YouTube

Ostavka je lansirana! Premijer ministrici Žalac više ne vjeruje

Prije samo 11 dana premijer Andrej Plenković zauzeo se za ministricu Gabrijelu Žalac i odbio joj dati otkaz zbog prometne nesreće i nevažeće vozačke dozvole. Danas je izbjegavao direktan odgovor hoće li je smijeniti

Nakon afere s prometnom nesrećom i vozačkom dozvolom, otkriveno je da ministrica u dvorištu ima skupocjeni Mercedes. Automobil je unajmljen od tvrtke šibenskog tajkuna Josipa Stojanovića Jollya, a Žalac tvrdi da su ga unajmili njeni roditelji. Zatim je otkriveno da je kuma ministrice pijana napravila tešku prometnu nesreću, pobjegla s mjesta nesreće i dobila samo prekršajnu prijavu. Na sve to ministrica je izjavila da se protiv nje vodi medijski linč te da ima insinuacije da joj netko smješta. Dodala je da još ne želi govoriti na koga sumnja, no da se možda radi i o unutarstranačkim sukobima.

- Nakon ovih deset dana iskustva apsolutno mi netko smješta. Imam insinuacije, dokaze, pa će doći vrijeme kad ćemo o tome razgovarati. Ne znam kome smetam, ali nekako mi se već obrisi kristaliziraju - rekla je.

Premijer nije htio komentirati izjavu Žalac da joj podmeću, ali je nije ni branio:

- Ne znam, ja vam govorim da će HDZ biti jednako snažan kao i danas - rekao je u Bruxellesu. Na pitanje hoće li ostati ministrica, Plenković kaže: “Ja sam s njom razgovarao više puta ovih dana, ugovor se odnosi na njezinu majku te ono što ona govori o tome u javnosti govori i meni”.

Nekoliko sugovornika bliskih slavonskom HDZ-u tvrdi da iza svega stoji rat za moć u Slavoniji jer se radi o važnoj izbornoj jedinici, kako za unutarstranačke, tako i za parlamentarne izbore.

Prema izvorima iz HDZ-a, u stranački rat navodno se uključila i Josipa Rimac, bivša gradonačelnica Knina i zastupnica. Isti izvori navode da dio stranačkog vrha ne gleda blagonaklono na ministričin stil koji, osim luksuznih obiteljskih automobila, uključuje skupi nakit i torbice Louis Vuitton. Mercedes E klase, koji je unajmila majka ministrice Žalac, Vinka Ivanković, od tvrtke Josipa Stojanovića Jollyja, jučer nije bio u dvorištu ministričine kuće. To je inače treći automobil Vinke Ivanković jer je Žalac izjavila da je prometnu nesreću imala u maminu Peugeotu. Majka kao predsjednica vukovarskog HGK vozi službenu Škodu, a od sredine siječnja ima i Mercedes u najmu koji mjesečno plaća oko 6700 kuna. U imovinskoj kartici ministrice stoji Mercedes njezina supruga Marija iz 1995. godine koji vrijedi oko 24.000 kuna. Dakle, ministrica nema auto, ali tvrdi da sad ima valjanu vozačku dozvolu.


Iako nije vlasnica ni jednog prijevoznog sredstva, ima nekretnine. Kuća u Vinkovcima, gdje je snimljen čuveni Mercedes, u vlasništvu je nje i supruga. Žalac je vlasnica stana u Zagrebu od 85,07 kvadrata u Bleiweisevoj ulici. U imovinskoj kartici navodi da ga je naslijedila, a taj stan joj je u prosincu 2014. godine darovala majka.

Vinka Ivanković pak na istom katu zgrade ima drugi stan od 64,35 kvadrata.


- Kako ste rekli? Vinka Ivanković. Nemam pojma tko je to. Nisam je nikad vidio ovdje - kaže jedna od susjeda.

Pitali su novinari 24 sata živi li itko u tom stanu, no ni to susjedi ne znaju.

- Nismo vidjeli ministricu, ali živi ovdje negdje jer joj vidimo vozača koji po nju dolazi službenim autom - dodao je drugi susjed.

U zgradi u kojoj ministrica i majka imaju stan, s obzirom na susjede s kojima smo razgovarali, reklo bi se da žive umirovljenici i građani prosječnog statusa. No za razliku od njih, sto metara dalje u zgradi u Ulici grada Mainza, gdje stan od 104,03 kvadrata ima brat Ivan Ivanković, sasvim je drugačiji dojam. Riječ je o luksuznim stanovima u kojima i lift ima ključ. No tamo pak susjedi ne znaju tko je on.


- Kažete da ovdje živi ministričin brat? Ne bih komentirala. Ne znam ništa - kaže susjeda.

Kako doznaju od svog upućenog sugovornika, u bratovom stanu navodno živi ministrica.

- Ma ona vam živi u bratovu stanu, no ne znam tko živi u ostala dva - rekao je naš sugovornik.

Na zgradi u Bleiweisevoj ulici na portafonu nigdje nema prezimena Ivanković ni Žalac. U Vinkovcima smo provjeravali gdje je sad unajmljeni Mercedes i tko ga vozi, no bezuspješno.

Ali pronašli su Sotinjanina Marka Šarića, koji se prije četiri godine sudario na cesti s Gabrijelinom majkom.

- Ja sam kriv za nesreću. Vozio sam prijateljev auto koji je bio star, ali morao sam ženu odvesti u bolnicu. Ispred mene je bila kolona vozila koja je čekala na ulazak u kružni tok. Svi smo vozili polako. U jednom trenutku mi je otkazala kočnica i zalijepio sam se na stražnji dio vozila ispred sebe. Vozila je Škodu. Izašla je počela vikati na mene . Bila je arogantna. Vikao sam i ja na nju da nema potrebe za nervozom kad joj je auto gotovo neoštećen. Ali je govorila kako je to službeni auto. Inzistirala je na policijskom uviđaju. Dobio sam 1500 kuna kazne za neopreznu vožnju. Nisam tad znao tko je. Kasnije su mi rekli da je to mama Gabrijele Žalac - kaže Šarić za 24 sata

hr Thu Mar 21 2019 18:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .