Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2b472b0e4938e1688b457d/80
Foto: PIXABAY

Znate li kako je 1. siječnja postao Nova godina?

Nekada se slavio proljetni ekvinocij, a stoljeća su promijenila dogovor
Budući da ne postoji posebna točka na osnovi koje bi se odredio početak godine, izbor datuma je dogovoren, prihvaćen i često mijenjan tijekom povijesti. U današnjem globaliziranom svijetu lakše se dolazi do konsenzusa oko datuma, premda neki narodi zadržavaju svoje tradicije. Određene bilance, godišnji zaključci itd. ipak se u cijelom svijetu vežu uz 31. prosinca, jer 1. siječnja počinje nova godina.

Različiti gradovi, različiti kalendari


Davno, dok je čovjek bio vezan za plodnost i buđenje zemlje, početak godine obilježavao se dolaskom proljetnog ekvinocija (danas je to 21. ožujka, a u Starome Rimu bio je 25. ožujka), ali zatim su pojedine države, ali i pojedini gradovi imali različite kalendare, a i u ta davna vremena različiti kalendari stvarali su probleme.

U današnje vrijeme s masovnom komunikacijom i internetom sve se nastoji standardizirati prema onome što je uobičajeno na zapadu. No i u davnini je Rimsko Carstvo diktiralo običaje. Rimljani su ime Janusa, boga vremena s dva lica (mladim i starim) iskoristili za naziv prvog mjeseca u godini. Do tada je postojala Mjesečeva godina s 304 dana, godina je, praktički, završavala u prosincu i započinjala u ožujku, a dva mjeseca između kao da nisu postojala, tvrdi Večernji list.

Onda je drugi kralj Rima Numa Pompilije 713. godine pr. Krista odredio da će prvi mjesec poslije zimskog solsticija nositi ime Ianus te imati 29 dana. To je bio prvi rimski kalendar, kada se s deset prešlo na 12 mjeseci i na 355 dana u godini. Mnogi su mjeseci imena dobili po brojevima.

Rimski vladar Julije Cezar 46. godine pr. Krista ponovno je obnovio kalendar. Godina je imala 365 dana te je uvedena prijestupna godina kako bi se svake četiri godine dodao jedan dan. Kršćanska je crkva na prvom ekumenskom saboru u Niceji 325. godine prihvatila julijanski kalendar kao temeljni te se on koristio do 16. stoljeća kada ga je 1582. izmijenio papa Grgur XIII. Julijanski kalendar i danas se koristi u pravoslavnom svijetu, dok je gregorijanski osnovni kalendar za zapadni svijet. Upravo on de facto vrijedi svugdje jer se po njemu primjerice ravna financijski svijet.

Kralj dijete, kako je nazivan Karlo IX. Francuski, koji je na prijestolje sjeo s deset godina, uveo je 1564. godine, kada je imao samo 13 godina, da se u cijeloj Francuskoj 1. siječnja obilježava kao prvi dan u godini. Tu odluku polako su preuzimale katoličke države, dok su protestantske dulje vrijeme pružale otpor pa se u Engleskoj, Irskoj… nastavilo slaviti početak godine 25. ožujka, sve do 1751.

U anglosaksonskom svijetu kao početak godine uzimao se 25. ožujka, odnosno dan utjelovljenja. Taj se dan uzimao kao početak godine u Firenci i Pisi, a u Veneciji je godina počinjala 1. ožujka kao prema najstarijem rimskom kalendaru sve do 1797. Na prostorima Puglije, Kalabrije i Sardinije slijedio se bizantinski početak godine, odnosno 1. rujna. Na sardskom jeziku se rujan (septembar) kaže Caputanni (Caput anni na latinskom jeziku, a i sada se u Italiji kaže za 1. siječnja Capodanno). U Španjolskoj je godina počinjala danom Isusova rođenja. Datum 25. prosinca kao dan Isusova rođenja zabilježen je 336. godine u Rimu prema Kronografu koji je 354. godine objavio Furio Dionisio Filocalo.

Datum Isusova rođenja tada je izračunat na osnovi Evanđelja po Luki i po Mateju, premda se u njima ne govori o datumima. Računalo se na osnovi događaja, popisa stanovništva itd., pa se došlo do 25. prosinca, premda nove računice donose i neke druge datume.

Kako se onda došlo do 1. siječnja kao početka godine? Ako je Isus rođen 25. prosinca, onda je bio obrezan osam dana kasnije, dakle 1. siječnja. Papa Inocent XII. odredio je 1691. da 1. siječnja bude početak godine. No i svetkovina Marije Bogorodice u Katoličkoj se crkvi slavi 1. siječnja. No, početak godine obilježavao se 1. siječnja i u Starom Rimu pošto su toga dana, počevši od 153. pr. Krista, rimski konzuli preuzimali dužnost. Toga se dana slavilo, na Kapitolumu je puk pozdravljao konzula, žrtvovan je bijeli bik, a konzuli su obećavali da će u državi biti bolje. Julije Cezar proglasio je stoljeće kasnije 1. siječnja kao početak godine. Slavio se i bog Jenus, a na ručkove se pozivalo prijatelje te su se razmjenjivali darovi. Darovali su se med, suhe smokve, datulje... da bi godina započela slatko.


Danas slavimo starorimski datum


Bilo je i onih koji su htjeli izmijeniti datum početka godine; Benito Mussolini pokušao je nametnuti 28. rujna kao dan početka godine pošto su na taj datum 1922. fašisti marširali na Rim i preuzeli vlast, ali to mu nije uspjelo. Kelti su slavili kao početak godine noć između 31. listopada i 1. studenoga, a to je današnji Halloween, tj. početak pripreme zemlje da bi mogla u proljeće davati plodove. Kineski kalendar ne počinje na jedna određeni datum, nego na dan drugog punog mjeseca poslije zimskog solsticija, što znači dan između 21. siječnja i 21. veljače.

Islamska nova godina počinje između kraja siječnja i početka veljače, odnosno prvog dana mjeseca Muharrama. Islamski kalendar u mnogim je islamskim državama službeni kalendar. Na azijskom jugoistoku u raznim državama početak godine slavi se između 13. i 15. travnja, a u Južnoj Americi još se slavi Nova godina Inka koja pada 24. lipnja. Židovska nova godina počinje u rujnu, kao i etiopska, a hinduistima počinje polovicom studenoga. Osim što su počeci godine u pojedinim narodima različiti, postoje i raznovrsni načini obilježavanja. Bez obzira na različite datume početka godine i različite običaje, cijeli svijet ipak obilježava 1. siječnja. Od Tokija do Buenos Airesa slavi se u noći između 31. prosinca i 1. siječnja. Istina, s različitim vremenskim zonama, ali svima godina još počinje po starorimskom običaju i kalendaru.
hr Tue Jan 01 2019 11:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b741b66cb557a234f8b4ed9/80
Foto: Pixabay

Cijene nekretnina lete u nebo, u Dalmaciji porasle i do 20%

Najskuplji su stanovi u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, a najpovoljnije će proći oni koji nekretninu kupuju u Slavoniji
Cijene stanova u prošloj su godini na državnoj razini porasle između 6 i 8 posto, a na zagrebačkom području i u Dalmaciji i do 20 %. Zanimljivo je da su rasle i cijene kuća - za 5 %.

Najskuplji su stanovi u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, a najpovoljnije će proći oni koji nekretninu kupuju u Slavoniji. Primjerice, u Vukovaru je četvorni metar 3 500 kuna, a u Zagrebu 15. Na rast cijena utjecali su brojni faktori, među ostalim i državne subvencije. 

Stanovi zagrebačke novogradnje su rasprodani i prije nego što je gradnja dovršena. Odraz je to sve zamjetnijeg booma stanogradnje u našoj metropoli. 

Kretanja na tržištu nekretnina nažalost ne idu na ruku kupcima. Cijene stanova porasle su u zemlji od 6 do 8 posto. U Zagrebu i Dubrovniku i do 20 posto. Prosječna cijena četvornog metra u metropoli skočila je na 1900 eura. 

Cijene nekretnina ove bi se godine ipak mogle stabilizirati. Nije naravno isto kupujete li nekretninu u raseljenoj Slavoniji ili na turistički privlačnoj jadranskoj obali. U Dubrovniku primjerice cijene kuća i stanova ponovno lete u nebo. Čak 20 posto nekretnina kupuju stranci, dok je Hrvatima to isplativa investicija za budućnost. - piše HRT

U Slavoniji su nekretnine zbog sve masovnijeg iseljavanja znatno povoljnije. 

- Cijene su u Slavoniji niske u urbanim centrima su veće nego u selima oko Virovitice. Cijena stana u Virovitici je oko 800 eura u Slatini, Orahovici oko 500 do 600 eura. Cijene kuća su duplo manje od cijenastanova, kazao je Goran Volenik, direktor Volenik nekretnina. 

Nova godina donijela je i novosti na tržištu nekretnina. Porez na promet nekretnina pao je s 4 na 3 posto i barem će malo rasteretiti kupce. Pravo produljenja petogodišnje državne subvencije pri kupnji nekretnina proširuje se i na kupce koji već imaju dijete. 

Subvencije koje mladi dobivaju za kupnju prve nekretnine, turistički procvat Zagreba i pad kamata - sve se to odrazilo na cijene nekretnina. 

Jesu li cijene stanova dotaknule plafon ili će još rasti, i dalje su otvorena pitanja. Jedno je sigurno. S prosječnom plaćom od 6300 kuna Hrvatima su stanovi već sada previše skupi. - piše HRT
hr Sat Jan 19 2019 21:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4381c10e493835828b45ca/80
Foto: HRT

Jako jugo odgodilo postavljanje pravih pilota za Pelješki most

Na gradilište Pelješkog mosta stigao je brod koji je iz Kine dovezao 24 pilota koji će biti dio Pelješkog mosta. To su najduži piloti koji će nositi dva središnja stupa budućeg mosta

Zbog jakog juga u Komarni je odgođeno za danas najavljeno postavljanje prvog stalnog pilota Pelješkog mosta. Valovi i vjetar otežavali su pozicioniranje i precizno postavljanje pilota dugog 126 metara. Taj posao će se, ako vrijeme dopusti, obaviti sutra.

Podsjetimo, na gradilište Pelješkog mosta stigao je brod koji je iz Kine dovezao 24 pilota koji će biti dio Pelješkog mosta. To su najduži piloti koji će nositi dva središnja stupa budućeg mosta. 

Ploveća dizalica za zabijanje pilota usidrena je na mjestu najdužeg testnog pilota koji će se odrezati pri morskom dnu. A pravi piloti koji će vječno ostati kao dio Pelješkog mosta stigli su na gradilište.

- Razlika između njih i testnih pilota u tome što su ovi stalni piloti u jednom dijelu antikorozivno zaštićeni, to je dio koji će biti u moru neposredno dok onaj dio koji ulazi u mulj nije potrebno zaštićivati, i u njima su ugrađene vodilice za postavljanje katodne zaštite i zaštite od munje, objašnjava Jeroslav Šegedin, predstavnik Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta.

Piloti su duljine od 126 do 128 metara i oni su najdulji koji će se ugraditi kao temelji za dva središnja stupa budućeg mosta. 

Nakon toga slijedi izvlačenje mulja čija je naslaga na sredini Neretvanskog kanala oko 70 metara te ubacivanje armiranog betona u cijevi pilota. Isisavanje mulja zabrinulo je neke mještane Komarne koji se bave turizmom.

- Mislim da neće biti nikakvih problema ni za turizam ni za mjesto zato što će se mulj voziti iza Hvara i iskrcavati, kaže Ivo Jerković, predsjednik Mjesnog odbora Komarne.

Neki su u tom malom mjestu, zahvaljujući Kinezima, popunili svoje objekte tijekom cijele godine.

-  Došli su tu da bi radili, tražili su privatni smještaj, ponudili su super cijene za ovo doba godine, rekao nam je Petar Šešelj iz Komarne.

I tako će biti u sljedeće dvije i pol godine koliko je predviđeno za dovršetak mosta. Radovi idu bez zastoja što potvrđuju još dva broda s pilotima koji su na putu za gradilište. - piše HRT

hr Sat Jan 19 2019 21:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4375ea0e493835828b45c1/80
Foto: Pixabay

Nacionalni park Krka zimi je posebno magičan, a sljedeći vikend uvjerite se i sami jer je ulaz besplatan

Nacionalni park Krka ovih slavi 34. rođendan i posjetiteljima poklanja slobodan ulaz

Iako je hladno, Krka ovaj vikend nije pusta već ima nešto posjetitelja, a sljedeći je vikend možete posjetiti besplatno. Naime, Nacionalni park Krka ovih slavi 34. rođendan i posjetiteljima poklanja slobodan ulaz u subotu i nedjelju, 26. i 27. siječnja.

 Zainteresirani se mogu pridružiti udruzi Forca 08 iz Šibenika u šetnji od Skradinskog mosta do Skradinskog buka 3 400 kilometara dugom pješačkom stazom usječenom u desnu obalu Krke, idealnom za sve one kojima se ne žuri, koji žele doživjeti prirodu svakim svojim korakom. Polazak je u nedjelju u 11 sati kod recepcije Skradinski most.

U četvrtak, 24. siječnja NP Krka organizira koncert 4 tenora i šibenskih sopranistica Nere Gojanović i Tee Slavice uz klavirsku pratnju Gordane Pavić s početkom u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. 200 vlasnika važeće članske iskaznice Kluba koji se prvi jave dobit će kartu za koncert, koju mogu preuzeti u upravnoj zgradi Nacionalni park Krka u Šibeniku, uz predočenje osobne i iskaznice Kluba prijatelja, od 16. siječnja do isteka zaliha, radnim danom od 7 do 15 sati.

U Skradinu će, također u povodu rođendana, nekoliko dana prije, u utorak, 22. siječnja u 11 sati u ispostavi Nacionalnog parka Krka biti predstavljena knjiga Ante Jurica Ravni kotari i Bukovica naselja, sakralni objekti, utvrde i arheološki nalazi kulturnopovijesni pregled, objavljena u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Skradinu. Predstavljanje će pjesmom popratiti klapa Skradinke. - piše ŠibenikIN

hr Sat Jan 19 2019 20:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c43753e0e493840828b45bd/80
Foto: Facebook / Vatrogasci-Selca

Angažman zračnih snaga: U 2018. godini prevezeno 39 pacijenata s otoka Brača

Slijetanje transportnih helikoptera odvilo se na Aerodromu Brač (24 puta), Bol (5 puta), helidromu Novo Selo (4 puta), nogometno igralište Supetar (3 puta) i Milna (3 puta)
U 2018. godini, letačka posada Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prevezla je transportnim helikopterima 39 pacijenata s otoka Brača. Transportni helikopteri 36 puta letjeli su s otoka Brača put središnjeg medicinskog centra na području Hrvatske KBC-a Split kako bi prevezli ukupno 39 pacijenata, koji su zahtijevali hitni medicinski prijevoz te je u tri leta prevezeno po dva pacijenta.

Slijetanje transportnih helikoptera odvilo se na Aerodromu Brač (24 puta), Bol (5 puta), helidromu Novo Selo (4 puta), nogometno igralište Supetar (3 puta) i Milna (3 puta). 21 pacijent je stanovnik otoka Brača, 9 pacijenata je iz ostalih dijelova Hrvatske te je 9 stranih državljana. 

Osim prijevoza pacijenata koji su zahtijevali medicinski prijevoz, letačka posada helikoptera Mi-8 MTV, te protupožarnih aviona Canadaira CL 415 i Airtractor AT 802 Fire Boss iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH smješteni u Divuljama i vojarni Zemunik), sudjelovala je u gašenju četiri požara na otoku Braču (općina Selca).

Helikopteri su sudjelovali u gašenju dva požara i to za prijevoz spremnika vode ( tkz „ kruške“ ) na požarišta, dok su protupožarni avioni sudjelovali u gašenju dva požara.
hr Sat Jan 19 2019 20:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .