Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6181c50e4938fea78b4579/80

Još jedna pošast prijeti Marjanu – stablo pajasen

Iako zabrinuti Splićani, JU Marjan i lokalna uprava ove dane grozničavo poduzimaju sve potrebne mjere da se Marjan spasi od invazije potkornjaka koji prijeti uništenju velikog broja borova na Marjanu, treba imati u vidu da se potkornjaku pridružila i druga prijeteća pošast koja može uništiti ne samo zdrave postojeće borove, nego i sva druga stabla a naročito mlade sadnice koje će se uskoro nakon sanacije potkornjaka masovno početi saditi. Ta pošast se potencijalno krije u - stablu pajasenu.
Pajasen (lat. Ailanthus altissima) je listopadno invazivno stablo (smatra ga se jednim od najagresivnijih stabala na svijetu) koji ima razne nazive – u Kini odakle potječe zovu ga „chou chun“ (smrdljivo stablo). Kod nas ga neki zovu „divlji orah“ jer mu listovi sliče stablu oraha iako ga i kod nas također nazivaju "smrdelj",  jer izlučuje toksin neugodnog mirisa - "ailanton" iz kore debla i listova ( na dnu svakog lista nalazi se mala žlijezda koja ga proizvodi). Svaki dodir listova ostavlja na ruci neugodan smrdljivi trag (poput mačje mokraće) a može izazvati i upalu kože pa su rukavice nužne kod sječe i ostalih radova s pajasenom. Duži boravak u njihovoj blizini može izazvati glavobolju i mučninu.

Pajasen ima i drugih naziva:  „pakleno stablo“, „žljezdasto stablo“, bogač, „palma geta“ ("geto palm" jer često raste u siromašnim četvrtima američkih gradova) pa čak i „nebesko stablo“ zbog brzog rasta kao da želi što prije dostići nebeske visine (naraste do 30 m u visinu) gdje ga kako to neki slikovito kažu samo svemoćni Bog može uništiti. 
Sjeme pajasena je preneseno iz Kine u Europu a zatim u Ameriku i ostale kontinente. U početku ga se smatralo lijepim i slikovitim stablom ("tropical tree") dok se nisu pokazale njegove negativne karakteristike za koje se u početku nije znalo niti imalo dovoljno iskustva. 

Zbog svojeg slikovitog izgleda presađen je prema hortikulturnom projektu u Centralnom parku u New Yorku odakle se proširio po mnogim gradskim četvrtima a naročito siromašnijim. Naime, pokazalo se da mu zagađenost gradskog zraka ni najmanje ne škodi. Čim su uvidjeli njegovu agresivnost i štetnost uklonili su ga iz Centralnog parka. Većina zemalja u svijetu je zabranila njegovu sadnju u šumama i poljoprivrednim dobrima Plodovi (samara) sa sjemenkama imaju oblik suhe i tanke elise koju i lagani vjetar raznosi na velike udaljenosti.

Svaki pajasen daje godišnje oko 300.000 sjemenki koje gdje god padu stvaraju novo stablo.Pajasen je 1943. poslužio kao središnja metafora u nagrađenoj knjizi-bestseleru "Stablo raste u Brooklynu" američke književnice Betty Smith koja je u poluautobiografskoj knjizi željela opisati kako je njeno odrastanje i napredovanje u New Yorku zbog nemorala, kriminala itd. bilo vrlo teško ali je shvatila da se u svojim željama mora ustrajati i boriti kao što to uspijeva "nebeskom stablu" (pajasenu) koji usprkos zagađenom i suhom zraku uporno raste i predstavlja praktički jedino stablo u New Yorku. 

Njezin opis pajasena u uvodu svoje knjige je specifičan i realno prikazan; "Ima jedno stablo koje raste u Brooklynu. 
Neki ga zovu nebeskim stablom (tree of heaven). Nije važno gdje njegovo sjeme pada, radi se o stablu koje se bori da dosegne nebo. Raste na zapuštenim hrpama smeća, raznim pukotinama, viri kroz rešetke podruma. To je jedino stablo koje raste iz cementa. Raste raskošno, preživljava bez sunca, vode i na prvi pogled bez zemlje. Moglo bi ga se smatrati lijepim stablom kad se ne bi množio u tako velikom broju". 

Zbog svojih svojstava i invazivnog rasta u svim uvjetima mnogi gradovi u SAD ga sade kao jedino ulično stablo (po principu bolje išta zelenila nego ništa). Njegova invazivnost se očituje u koloniziranju svojeg mjesta rasta te negativno utječe na bioraznolikost. Proizvodi alelopatičke kemijske supstance koje suprimiraju rast drugih biljaka koje doživljava kao svoju nepoželjnu konkurenciju. Nakon sječe stvara iz korijenja izdanke vrlo brzo i zato djeluje neuništivo osim ako mu se korijenje potpuno ne izvadi ili uništi eventualnim kemikalijama. Podnosi dugotrajne suše i visoke temperature, sumporni dioksid, cementnu prašinu, isparavanje ugljene prašine, ozon, živu, visoki salinitet. Njegov jaki korijen često oštećuje cijevi gradske kanalizacije i pitke vode. Godišnje raste brzinom do 2 m u visinu. 

Nažalost, zbog dugogodišnje nebrige, pajasena ima mnogo uzduž protupožarnog puta na Marjanu posebno prema zapadnoj strani i to velikih stabala koja su prije mnogo godina trebala biti uništena kad su bila manja te ih je bilo lakše ukloniti. Korijenje može pružati izdanke i do 20 m daleko od matičnog stabla. U njegovoj blizini teško mogu rasti druga stabla te se stoga smatra najopasnijom invazivnom biljkom na svijetu. Nakon uklanjanja predviđenih 20.000 zaraženih borova na Marjanu, množenje i širenje pajasena će se brzo povećati jer prorijeđena šuma im daje više sunčevog svijetla što pajasenu odgovara jer ne podnosi sjenu i zato ga do sada  nije bilo ili je bio u malom broju u unutrašnjim dijelovima Marjana s gustim rastom borova.
Ima ga u svim dijelovima Hrvatske.  

U Splitu ga nažalost, osim Marjana, ima u raznim dijelovima grada a možda najviše na tvrđavi Gripe gdje je prije dvije godine za vrijeme volonterske akcije bilo posječeno na stotine stabala pajasena ali su u ove dvije godine opet brzo izrasli oštećujući svojim korijenjem zidine tvrđave. Na svu sreću do sada ga nije bilo u najvećem gradskom parku nakon Marjana-Turskoj kuli.

Zbog svojih negativnih svojstava većina zemalja u svijetu je zabranila uvoz i sadnju pajasena po šumama i poljoprivrednim površinama. Jedina živa bića koja ga obožavaju su pčele koje ga koriste za pravljenje meda. 
Mislim da bi trebalo iskoristiti proglašeno stanje opasnosti koja može dovesti do elementarne nepogode na Marjanu, bez obzira na to što pajasen u ovom trenutku nije prioritet u odnosu na zarazu potkornjakom, jer je na raspolaganju povećano ljudstvo i oprema što treba iskoristiti i uništiti ga paralelno sa zaraženim borovima ili odmah nakon sječe borova.

To je jedino jamstvo da se ostala stabla a posebno posađene sadnice, što je u planu nakon sječe zaraženih borova, mogu normalno razvijati i rasti.

Pohvalno je što je nova uprava JU Marjan na vrijeme uvidjela potencijalnu opasnost pajasena na Marjanu i unaprijed utvrdila plan što skorijeg njegovog uništenja čim završi sječa zaraženih borova. 
hr Mon Feb 11 2019 15:08:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c718acb0e493842b98b45f0/80
Foto: Screenshot / YouTube

VIDEO Bura uzburkala more, valovi "okupali" otok Brač

Olujni vjetar rušio je sve pred sobom, a nije zaobišao ni otoke
Današnji dan u Dalmaciji obilježila je najjača bura ovog stoljeća. Olujni vjetar rušio je sve pred sobom, a nije zaobišao ni otoke, u ovom slučaju otok Brač.

Na društvenim mrežama objavljen je video bure koja je "bacala" valove nekoliko metara u zrak te tako mjesto Pučišća u potpunosti okupalo. 

Pogledajte video: 


hr Sat Feb 23 2019 19:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c717cf50e4938f5b68b4668/80

Prijem za župana Posavca: Međimurci na Splitskom polumaratonu

Međimurci su se pohvalili kako su stigli s još 100 svojih natjecatelja te kako vole splitski polumaraton kojeg odlikuje izvanredna organizacija pa su redoviti gosti već godinama

Sutrašnji splitski polumaraton trčat će i župan Međimurske županije Matija Posavec, a po dolasku u Split danas ga je u Banovini ugostio gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Uz župana Posavca prijemu su nazočili i članovi Atletskog kluba Međimurje na čelu s predsjednikom Mariom Dobšom.

Međimurci su se pohvalili kako su stigli s još 100 svojih natjecatelja te kako vole splitski polumaraton kojeg odlikuje izvanredna organizacija pa su redoviti gosti već godinama.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara poželio je svima dobrodošlicu i sportsku sreću u sutrašnjoj utrci. Rekao je kako je od jutra u obilasku grada, da sve funkcionira unatoč snažnoj buri te da će se zahvaljujući žurnim službama koje su od sinoć na terenu i volonterima koji će sutra pripomoći u organizaciji, 19. splitski polumaraton otrčati bez ikakvih problema.

Župan Posavec pozvao je splitske trkače na uzvratni posjet 28. travnja kada se održava 3. čakovečki polumaraton Zrinskih.

Uz gradonačelnika Krstulovića Oparu, međimursku delegaciju pozdravile su Iris Jurčić i Mariana Pivalica ispred Organizacijskog odbora Splitskog polumaratona.

hr Sat Feb 23 2019 18:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c715d930e493839b78b4699/80
Foto: Info Vodice

Požar kod Vodica: Vatra se širi te je zaprijetila kućama

Vatrogasci zbog bure ne mogu računati na pomoć kanadera

Vatra je prešla brdo te je zaprijetila kućama u Tribunju koji je obavijem dimom. - javlja Info Vodice

Od Marka Grubelića, načelnika općine Tribunj koji je u patroli s Ivicom Begićem, zapovjednikom JVP Vodice saznaje se kako su se 30 do 40 pripadnika Civilne zaštite zajedno s mlađim mještanima Tribunja uputili prema brdu Križine s vodenim naprtnjačama. 

Oni zajedno s vatrogasnim snagama gase požar i u stanju su pripravnosti ako se vatra približi kućama. 

Ranije objavljeno

Požar koji je planuo nešto iza 11 sati poviše Orlovih krugova – Vitrenice, kod Vodica, zbog jake bure rasplamsao se te se proširio na cijelu južnu stranu brda Mrzanac. Tribunj je obavijen gustim dimom.

Vatrogasci zbog bure ne mogu računati na pomoć kanadera. 

- Situacija je takva da ne možemo dobiti zračne snage koje bi gasile požar. Sve snage su na terenu, međutim požar nije moguće gasiti. U ovom trenutku prioritet nam je da branimo kuće i objekte od požara i u tome dajemo sve od sebe. – saznaje Info Vodice od Ivice Begića, zapovjednika JVP Vodice.hr Sat Feb 23 2019 18:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/587010361eea8f3acb8b457c/80

Magistrala konačno otvorena za sav promet! Dio vatrogasaca ostaje kod Jasenova, ostali žure na nove intervencije

U požaru koji od pet sati jutros gori na predjelu Jasenova kod Grebaštice, planulo je dvadesetak hektara trave i niskog raslinja, doznajemo u šibenskim hitnim službama.

Jadranska magistrala između Šibenika i Primoštena otvorena je u subotu oko 11 sati za sav promet nakon što je zbog požara na predjelu Jasenovo tijekom noći bila potpuno zatvorena, a ujutro se promet tom cestom odvijao naizmjenice jednim kolničkim rakom, doznaje se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) Šibenik.

Požar koji je planuo noćas oko 4,40 sati na području između Jasenova i Grebaštice kod Šibenika lokaliziran je u prijepodnevnim satima, ali vatrogasci će zbog olujne bure ostati tamo tijekom cijeloga dana i nadzirati opožareni prostor.

Izgorjelo je oko 24 hektara površine, uglavnom niskog raslinja, ali stradala je i jedna borova šuma uz kamp na tom području koji su vatrogasci uspjeli obraniti, tako da vatra nije zahvatila unutrašnje objekte, kazao je Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik.

- Na terenu je u tijeku smjena ljudstva koje ostaje tamo zbog opasnosti da vjetar ne razbukta vatru, ali dio vatrogasaca moramo raspodijeliti na druge intervencije. Imamo još jedan požar na području Sedramića te novi požar na otvorenom prostoru kod Vodica. Također, tijekom noći i jutra bilo je dvadesetak intervencija zbog stabala, stupova i reklamnih panoa koje je porušila bura, a takve dojave stižu nam i sada - kaže zapovjednik Milošević.

Uzrok požara kod Jasenova moglo bi biti iskrenje iz jedne električne žice, ali to tek utvrđuje šibenska policija, piše sibenik.in

hr Sat Feb 23 2019 13:37:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .