Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb20b7329111cd0458b45bc/80
Foto: Biser mora

Imoćanin Jadran Grančić po 2. put ponio titulu najboljeg kuhara Bisera mora

Na Biseru mora natjecali su se polaznici srednjih i viših ugostiteljskih škola, te profesionalni kuhari pojedinačno (juniori i seniori) ili u timovima

Imoćanin Jadran Grančić (28), šef kuhinje splitskog hotela Park, po drugi put je osvojio titulu najboljeg kuhara Bisera mora. Riječ je o najvećem kulinarskom natjecanju u Hrvatskoj koje se održavalo od 9. do. 13 travnja u Svpetrvs hotelima u Supetru na Braču u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, a okupilo je preko 250 kuhara iz 21 zemlje. 


Na Biseru mora natjecali su se polaznici srednjih i viših ugostiteljskih škola, te profesionalni kuhari pojedinačno (juniori i seniori) ili u timovima. Osim toga, tijekom četiri dana festivala održano je prvo natjecanje pizzaiola Bisera mora, niz master classova koje su vodili vrsni kuhari Francuske, Malte, Albanije i Hrvatske, bilo je prezentacija nacionalnih gastronomija država sudionika kao i mnoštvo drugih popratnih gastro i eno događanja.

Grančić je pobjedu odnio između stotinjak profesionalnih kuhara seniora, a posljednjeg dana nadmetao se s četvero drugih finalista u black boxu (kuhanje s namirnicama iznenađenja koje im je dao organizator uoči natjecanja). Drugo mjesto osvojio je Michele Bertoli iz Italije, a treće Ružica Jukičić, dobitnica brojnih kulinarskih nagrada iz Zagorja. Nagrade su im dodijeljene na velikoj završnoj svečanosti uz koncert Četiri tenora.


- Prije finala osvojio sam zlata za jela s janjetinom i ribom, a malo sam ostao neshvaćen u kategoriji modernih jela sa svojom dekonstrukcijom rižota od sipe i tu sam dobio srebro. Inače se nikad ne pripremam za natjecanja, ne vježbam jela prije, nego ih sva radim po prvi put kad se natječem. U black boxu, ponukan dosadašnjim iskustvom, pazio sam što i kako rade ostala četiri finalista. Dobili smo za zadatak rižot sa škampima i kozicama, a vidio sam da rade po jedan rižot, te sam se odlučio napraviti dvije varijante i tu smatram da sam stekao prednost ponudivši više nego ostali – kazao je Grančić.

U drugom slijedu finalisti su za glavno jelo dobili bakalar, riblju mlač i kapare, a tim je sastojcima Grančić dodao i vrhnje za šlag te, kako kaže, dobio "umami". Za desert finalisti su morali iskoristiti jagode, maslinovo ulje i med od čega je Grančić napravio slasticu od toplih jagoda koju je oblikovao modelom za izradu puzzli.

Dodajmo, Grančić je posljednjih godinu i pol dana šef kuhinje u splitskom hotelu Park s 5 zvjezdica, a učio se zanatu u restoranima zagrebačkih hotela Sheraton i Antunović, kuhao je i kod Graše u Splitu, a nakon toga ostvario uzlet u kuhinji makarskog restorana Jež. Prije Parka bio je i food manager hotela Medora u Podgori. 

Spomenimo da je Jadran osvojio sva ŠKMER-ova natjecanja. Počeo je krajem 2016. s prvom nagradom na "Dioklecijanovoj amfori", zatim je odnio zlato na 3. Interregionalnom kupu kuhara europskih regija - IKKER 2017. u Makarskoj. Tri dana kasnije nastupio je kao član tročlane reprezentacije ŠKMER-a na internacionalnom natjecanju “2. Aegean culinary champions cup” u Turskoj gdje su osvojili srebro. Zatim je pobijedio i na 12. Biseru mora.

Dodajmo, da je titulu juniorskog prvaka ovogodišnjeg Bisera mora obranio Dragutin Mandić (21), mladi kuhar iz Vranjica, što je bilo prvo put da je netko u 14. godina održavanja ove manifestacije uspije osvojiti istu titulu. U timskom natjecanju pobijedili su također, Dalmatinci – ekipa Kap uja (Mate Đuzel, Maša Zeleni i Ante Rubić).

hr Sat Apr 13 2019 18:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5842e61e1eea8f1b118b46b8/80
Foto: Facebook

Policija upozorava: "Širi se nova e-mail prevara, ne nasjedajte!"

U posljednjih se nekoliko dana javljaju građani koji su na sv oje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte

Policija je ponovno odaslala upozorenje svim građanima oko potencijalnih internetskih prijevara koje ovih dana kruže. 

Kako ističu, u posljednjih se nekoliko dana javljaju građani koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže određeni iznos u bitcoinima (BTC) kako navedene podatke ne bi javno objavili. - prenosi Zimo

- Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke, te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti. - ističu iz policije.

Također, u elektronske sandučiće građana često dolaze poruke s lažne Microsoft domene u kojima se traži da na lažnoj Microsoftovoj stranici unesu svoje korisničko ime i obnove svoju lozinku. U konkretnom slučaju radi se o pokušaju krađe osobnih podataka te počinitelji na ovaj način mogu preuzeti kontrolu nad elektroničkom poštom žrtve.

- Savjetujemo građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ukoliko su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ukoliko identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke. - savjetuju iz policije.

hr Wed Apr 24 2019 14:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/588f07b73387e607008b45ba/80
Foto: DalmacijaNews

Split: Požar u podrumskom stanu u Matoševoj ulici, stanari evakuirani

Na teren su izašli vatrogasci JPV-a i DVD-a s tri vatrogasna vozila i kola Hitne pomoći

Iza 12,30 sati izbio je požar u podrumskom stanu u centru Splita, u Matoševoj ulici 15. Na teren su izašli vatrogasci JPV-a i DVD-a s tri vatrogasna vozila i kola Hitne pomoći.

Kako doznajemo, stanari zgrade u kojoj je izbio požar su evakuirani te će biti vraćeni kada bude u potpunosti sigurno. 




hr Wed Apr 24 2019 14:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc0311629111c345a8b457d/80
Foto: Dalmacija News

Imotski: Kreće naplata ulaznica na jezera i tvrđavu Topanu

Cijene su nešto promijenjene u odnosu na prošle godine

Grad Imotski će od 01. svibnja započeti s naplatom ulaznica na jezera i tvrđavu Topanu. - javlja 

Cijene su nešto promijenjene u odnosu na prošle godine i sada iznose:

–  10 kn po osobi – grupno djeca

–  15 kn po osobi – djeca individualno

–  20 kn po osobi – grupno odrasli

–  30 kn po osobi – odrasli individualno

hr Wed Apr 24 2019 11:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bade7c8cb557a8ea08b4ee8/80
Foto: MUP

"Faktori rizika": Policija provodi akciju u prometu

Cilj je prevencija prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama

Danas, od 13:00 do 17:00 sati na području PU splitsko-dalmatinske provest  će se akcija u prometu „Faktori rizika“, a sve u cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

 Aktivnosti policije tijekom  akcije biti će usmjerene na sankcioniranje najtežih prekršaja kao što su vožnja pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

Sve sudionike u prometu podsjećamo na obvezu poštivanja odredbi zakona o sigurnosti prometa na cestama, te ih pozivamo da odgovornim ponašanjem doprinesu povećanju razine sigurnosti u cestovnom prometu.

hr Wed Apr 24 2019 10:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .