Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8315532af47f680a8b46db/80

IKKER 2018: Održana natjecanja kuhara u spremanju tri slijeda, čeka se pobjednik

Interregionalni kup kuhara regija - IKKER 2018 službeno je otvoren u ponedjeljak navečer u makarskom hotelu Miramare. Ova manifestacija već četvrtu godinu zaredom zdušno je podržana od Grada Makarske, Turističke zajednice, kao i tamošnjeg hotela Miramare u vlasništvu Mesne industrije Pivac gdje se održavaju natjecanja. Radi se o krovnom natjecanju deset kuhara iz zemalja regije u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) koji su u svojim državama osvojili neko od kuharskih prvenstava, te se u Makarskoj bore za titulu najboljeg kuhara regije 2018.

"Sretan sam što se IKKER održava u Makarskoj po četvrti put, a radi se o vrlo bitnoj manifestaciji za naš grad kao turističku destinaciju. Makarska se ovim želi profilirati i staviti na gastro kartu Europe, a bez ljudi koji će tome doprinijeti nema ni turizma. Stoga, želimo popularizirati zanimanja konobara i kuhara, a ovakve manifestacije tome, itekako, doprinose. Naime, učenici naše Srednje strukove škole su na natjecanjima i edukacijama IKKER-a, te mogu iz prve ruke vidjeti one najbolje u svom poslu" - istaknuo je Dražen Nemčić, zamjenik gradonačelnika Grada Makarske.
Na otvaranju okupljenim obratila se i Hloverka Novak Srzić, direktorica Turističke zajednice Makarske. Najavila je značajne promjene u makarskom turizmu vezane uz dolazak hotelskog lanca Valamar te planiranu izgradnju biokovske žičare.


"Kao što znate Makarska je u top deset hrvatskih destinacija, a ova priredba daje dodatnu vrijednost makarskom turizmu. Želim vam lijep i ugodan boravak u Makarskoj, ali i da naučite naše učenike Strukovne škole dobrom kuhanju, somelijerstvu...onome što danas nije tako dobro plaćeno, ali će biti u budućnosti jer dolaze nova vremena za makarski turizam i to ulaskom velikog hotelskog lanca Valamar u vlasničku strukturu Hotela Makarska - istaknula je Hloverka Novak Srzić.

U utorak od 10 do 15 sati upriličena su natjecanja u spremanju tri zadana slijeda te popratne gastro prezentacije, a kuhare je ocjenjivao međunarodni žiri u kojem su bili Iztok Legat, vodeći slovenski sudac, legendarni Stevo Karapandža, Hamid Hodžić, vitez kulinarstva iz Bosne i Hercegovine, te veterani ŠKMER-A. Dodajmo da su na IKKER 2018 stigla čak četiri natjecatelja iz Makedonije. Među njima Nikola Mishovski, chef u prestižnom skopskom restoranu Chateau Kamnik Winery, specijaliziranom za divljač. Dodajmo da je Mishovski i voditelj makedonske varijante emisije "Kruške i Jabuke". 


Bili su tu Aleksandar Simjanovski, nagrađivani kuhar iz restorana Boko iz Gevgelije poznatom po mediteranskoj kuhinji pod utjecajem Grčke, te Zoran Majnovski vlasnik tradicionalnog makedonskog restorana Estel iz Skoplja. U Makarsku došli su se boriti za titulu i Darko Jokić, chef u restoranu Sofra u Podgorici, te njegov zemljak, mladi kuhar u usponu Bojan Bulatović. Na IKKER-u natjecali su se i nagrađivani kuhar Marc Pavel iz Trsta, te Ana Milošević s Departmana za geografiju turizam i hotelijerstvo novosadskog PMF-a, kao i Dragan Šljivić, šef kuhinje banjalučkog Monograma koji je osvojio niz kuharskih kupova diljem regije. Hrvatski natjecatelji na ovogodišnjem kupu bili su Damir Tomaš, šef kuhinje makarskog hotela Meteor, inače lanjski pobjednik natjecanja Grand Gourmet. Kuhao je i Imoćanin Jadran Grančić, pobjednik prošlogodišnjeg IKKER-a, a odnedavno i šef kuhinje splitskog hotela Park.
Dodajmo da su svi natjecatelji prošli intervjue novinarskog žirija kako bi osvojili bodove za prezentaciju objekata u kojima rade, jela s kojima su se natjecali, te samih sebe što je novina u svijetu gastronomskih natjecanja. Proglašenje pobjednike zakazano je za utorak u 20 sati, a tom će prilikom biti za sudionike i uzvanike biti upriličena večera Bosne i Hercegovine.



PRAVILA OVOGODIŠNJEG IKKER-A
Kuhari pripremaju meni od 3 slijeda : juhu, toplo ili hladno predjelo i glavno jelo, s po 4 istovjetna tanjura od svakog. Dva tanjura za žiri, te po dva za degustacije publike.
Juhu serviraju nakon 60 min od ulaska u box, predjelo nakon 80 minuta, glavno jelo od 100-110 minuta od početka kuhanja.
Kuhari dobivaju zadane namirnice koje ih čekaju u boxu. Za svako jelo mogli su donijeti do pet namirnica po svoj želji, temeljce i začine.

ZADANE NAMIRNICE OD ORGANIZATORA:
Juha: piletina, korjenasto povrće
Predjelo: krumpir, krakovi divovske lignje, jaja
Glavno jelo: svinjski filet, ramstek, mljeveno meso
Za svako jelo potrebno je napraviti i normativ za 4 osobe, te kratku recepturu.

 





hr Tue Feb 13 2018 17:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8d962c2af47f80088b45bb/80

Želite smršavjeti? Izbjegavajte ova alkoholna pića

Ljudi pomno paze na kalorije koje unos hranom, ali katkad zaborave na druge stvari koje konzumiraju u danu

Ponekad hrana nije najveća prepreka pri mršavljenju, već ono što pijemo. 

Kava, ledeni čajevi, energetska pića i alkohol sadrže kalorije koje se brzo mogu nakupiti. To uzrokuje debljanje i pojavljivanje mrskog sala na mnogim mjestima na tijelu, a posebno na trbuhu. 

Mnoga alkoholna pića uopće nemaju naznačene nutritivne vrijednosti pa ni ne znate točno što unosite u organizam. Imajte na umu da alkohol, osim kalorija, sadrži i šećer, a to je kombinacija za neželjenje kilograme.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih alkohol uzrokuje debljanje je što ga tijelo sporije procesira, a sve dodatne kalorije koje pritom unosite se pohranjuju u masno tkivo.

Drugi razlog je što alkohol sadrži više kalorija nego što mislite. U pivu se nalazi oko 150 kalorija, dok je u pićima poput martinija 210. Ako to pomnožite s tri, shvatit ćete da ste unijeli kalorija koliko sadrži jedan obilniji obrok.

Ako vam je cilj smršavjeti, a povremeno si ipak želite priuštiti alkohol, neka to bude votka ili čaša crnog vina. Slatka pića, pivo i kokteli sadrže puno više kalorija i stvaraju nadutost. - piše Index.hr.

hr Tue Oct 23 2018 21:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf62700e493827118b45fb/80
Foto: Prometne zgode i nezgode

Kinez stigao unajmljenim autom beogradskih tablica pa Splićanima ostavio poruku

Svjestan mogućih posljedica ostavio je ceduljicu na automobilu i objasnio o čemu se radi...
Mnogo je primjera netrpeljivosti između Hrvata i Srba, a čini se kako je ovaj turist iz Kine s istom i upoznat.

Naime, unajmio je automobil u Srbiji i s beogradskih tablicama stigao u Split. Svjesan mogućih posljedica, a nije prvi put da se takvo nešto ili bar slično dogodilo u gradu pod Marjanom, ostavio je ceduljicu na automobilu i objasnio o čemu se radi... 
- Molim vas, nemojte mi ukrasti registracijsku pločicu. Molim vas. Iz Kine sam, žao mi je, unajmio sam auto u Srbiji. Hvala. - napisao je. 


Inače, fotografija je objavljena na Facebook stranici "Prometne zgode i nezgode". 
hr Tue Oct 23 2018 20:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf56bf0e49380f008b4b09/80

Što se događa u tijelu kada popijemo gazirano piće?

Osim što tijelo "napada" poveća količina šećera, istodobno djeluje tako da organizmu "oduzima" vitamine i minerale

Gazirana pića obiluju fruktoznim šećerom i praznim kalorijama pa ih svakako trebalo izbjegavati piti učestalo.

Farmaceut Niraj Naik prije nekoliko godina upozorio je da jedno gazirano piće može učiniti mnogo više štete nego što mislimo. 

Prvih deset minuta

Tijelo "pogađa" poveća količina šećera, kao da ste pojeli 10 jušnih žlica šećera, ali nećete osjetiti promjene u svom organizmu zahvaljujući djelovanju fosforne kiseline. Osim što tijelo "napada" poveća količina šećera, istodobno djeluje tako da organizmu "oduzima" vitamine i minerale. Osim nezdravog djelovanja iznutra, tamno gazirano piće ostavit će i neugodne mrlje na zubima. Ako ih često pijete, vaši zubi će potamnjeti.

Nakon 20 minuta

Razina šećera u krvi raste i prouzročuje pojačano izlučivanje inzulina. Jetra reagira tako da pretvara šećer u masne zalihe.

Nakon 40 minuta

Dolazi do apsorpcije kofeina. Krvni tlak raste, a kao odgovor na to jetra distribuira više šećera u krvotok. Receptori za adenozin u mozgu su sada blokirani i sprečavaju osjećaj umora i pospanosti.

Nakon 45 minuta

U tijelu se događa pojačano izlučivanje dopamina koji stvara osjećaj sreće, sličan onome kada osoba konzumira heroin. - prenosi Večernji list.

hr Tue Oct 23 2018 19:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf3e170e493873128b45af/80
Foto: Facebook

"Kako je Flegmarin postao kapetan": Predstavljanje romana Magdalene Mrcele

U programu sudjeluju će sudjelovati glumica Ana Perković, profesor glazbene umjetnosti Ivan Bošnjak i glazbenik Bruno Jakobljević, a moderatorica će biti Vesna Žižić
U Gradskoj knjižnici Solin održat će se predstavljanje romana "Kako je Flegmarin postao kapetan" autorice Magdalene Mrčele, dobitnice književne nagrade "Zvonko" za najbolji neobjavljeni prozni rukopis za djecu i mlade 2017.godine.


Predstavljanje će se održati u petak, 26. listopada u Teatrinu GK Solin s početkom u 19 sati. 
U programu sudjeluju će sudjelovati glumica Ana Perković, profesor glazbene umjetnosti Ivan Bošnjak 
i glazbenik Bruno Jakobljević, a moderatorica će biti Vesna Žižić.
hr Tue Oct 23 2018 17:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .