Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8315532af47f680a8b46db/80

IKKER 2018: Održana natjecanja kuhara u spremanju tri slijeda, čeka se pobjednik

Interregionalni kup kuhara regija - IKKER 2018 službeno je otvoren u ponedjeljak navečer u makarskom hotelu Miramare. Ova manifestacija već četvrtu godinu zaredom zdušno je podržana od Grada Makarske, Turističke zajednice, kao i tamošnjeg hotela Miramare u vlasništvu Mesne industrije Pivac gdje se održavaju natjecanja. Radi se o krovnom natjecanju deset kuhara iz zemalja regije u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) koji su u svojim državama osvojili neko od kuharskih prvenstava, te se u Makarskoj bore za titulu najboljeg kuhara regije 2018.

"Sretan sam što se IKKER održava u Makarskoj po četvrti put, a radi se o vrlo bitnoj manifestaciji za naš grad kao turističku destinaciju. Makarska se ovim želi profilirati i staviti na gastro kartu Europe, a bez ljudi koji će tome doprinijeti nema ni turizma. Stoga, želimo popularizirati zanimanja konobara i kuhara, a ovakve manifestacije tome, itekako, doprinose. Naime, učenici naše Srednje strukove škole su na natjecanjima i edukacijama IKKER-a, te mogu iz prve ruke vidjeti one najbolje u svom poslu" - istaknuo je Dražen Nemčić, zamjenik gradonačelnika Grada Makarske.
Na otvaranju okupljenim obratila se i Hloverka Novak Srzić, direktorica Turističke zajednice Makarske. Najavila je značajne promjene u makarskom turizmu vezane uz dolazak hotelskog lanca Valamar te planiranu izgradnju biokovske žičare.


"Kao što znate Makarska je u top deset hrvatskih destinacija, a ova priredba daje dodatnu vrijednost makarskom turizmu. Želim vam lijep i ugodan boravak u Makarskoj, ali i da naučite naše učenike Strukovne škole dobrom kuhanju, somelijerstvu...onome što danas nije tako dobro plaćeno, ali će biti u budućnosti jer dolaze nova vremena za makarski turizam i to ulaskom velikog hotelskog lanca Valamar u vlasničku strukturu Hotela Makarska - istaknula je Hloverka Novak Srzić.

U utorak od 10 do 15 sati upriličena su natjecanja u spremanju tri zadana slijeda te popratne gastro prezentacije, a kuhare je ocjenjivao međunarodni žiri u kojem su bili Iztok Legat, vodeći slovenski sudac, legendarni Stevo Karapandža, Hamid Hodžić, vitez kulinarstva iz Bosne i Hercegovine, te veterani ŠKMER-A. Dodajmo da su na IKKER 2018 stigla čak četiri natjecatelja iz Makedonije. Među njima Nikola Mishovski, chef u prestižnom skopskom restoranu Chateau Kamnik Winery, specijaliziranom za divljač. Dodajmo da je Mishovski i voditelj makedonske varijante emisije "Kruške i Jabuke". 


Bili su tu Aleksandar Simjanovski, nagrađivani kuhar iz restorana Boko iz Gevgelije poznatom po mediteranskoj kuhinji pod utjecajem Grčke, te Zoran Majnovski vlasnik tradicionalnog makedonskog restorana Estel iz Skoplja. U Makarsku došli su se boriti za titulu i Darko Jokić, chef u restoranu Sofra u Podgorici, te njegov zemljak, mladi kuhar u usponu Bojan Bulatović. Na IKKER-u natjecali su se i nagrađivani kuhar Marc Pavel iz Trsta, te Ana Milošević s Departmana za geografiju turizam i hotelijerstvo novosadskog PMF-a, kao i Dragan Šljivić, šef kuhinje banjalučkog Monograma koji je osvojio niz kuharskih kupova diljem regije. Hrvatski natjecatelji na ovogodišnjem kupu bili su Damir Tomaš, šef kuhinje makarskog hotela Meteor, inače lanjski pobjednik natjecanja Grand Gourmet. Kuhao je i Imoćanin Jadran Grančić, pobjednik prošlogodišnjeg IKKER-a, a odnedavno i šef kuhinje splitskog hotela Park.
Dodajmo da su svi natjecatelji prošli intervjue novinarskog žirija kako bi osvojili bodove za prezentaciju objekata u kojima rade, jela s kojima su se natjecali, te samih sebe što je novina u svijetu gastronomskih natjecanja. Proglašenje pobjednike zakazano je za utorak u 20 sati, a tom će prilikom biti za sudionike i uzvanike biti upriličena večera Bosne i Hercegovine.



PRAVILA OVOGODIŠNJEG IKKER-A
Kuhari pripremaju meni od 3 slijeda : juhu, toplo ili hladno predjelo i glavno jelo, s po 4 istovjetna tanjura od svakog. Dva tanjura za žiri, te po dva za degustacije publike.
Juhu serviraju nakon 60 min od ulaska u box, predjelo nakon 80 minuta, glavno jelo od 100-110 minuta od početka kuhanja.
Kuhari dobivaju zadane namirnice koje ih čekaju u boxu. Za svako jelo mogli su donijeti do pet namirnica po svoj želji, temeljce i začine.

ZADANE NAMIRNICE OD ORGANIZATORA:
Juha: piletina, korjenasto povrće
Predjelo: krumpir, krakovi divovske lignje, jaja
Glavno jelo: svinjski filet, ramstek, mljeveno meso
Za svako jelo potrebno je napraviti i normativ za 4 osobe, te kratku recepturu.

 





hr Tue Feb 13 2018 17:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb27042af47f78888b46c7/80
Foto: Instagram/Anasplate

Kako je to biti vegan: "Veganizam podrazumijeva način života, a ne samo izbor prehrane"

Ana je veganka već tri godine, a svakodnevno sprema različitu hranu koju dijeli sa svojim pratiteljima na Instagramu
Ljeto se polako bliži, a velika većina krenula je vježbati i hvataju "zadnju slamku spasa" prije nego dođu na plažu. Na putu do teretane često odustanemo pa tražimo alterativnu zamjenu, a to ponekad može biti i prehrana. Što se tiče zdrave prehrane nije ju lako održavati, a par savjeta odlučili smo potražiti od Ane Jagarinec, koja je već tri godine veganka i sama priprema užinu i ručak. Posjetite profil na Instagramu, Anasplategdje možete pronaći različite recepte. 

Prvo smo Anu pitali da nam objasni što to znači biti vegan

Definiciju ''veganizma'' vrlo je lako pronaći i ona se danas koristi češće nego ikada, a podrazumijeva način života, a ne samo izbor prehrane, kao što mnogi danas misle. Veganizam je, stoga, životni stil kojim se teži isključiti i smanjiti eksploataciju i iskorištavanje životinja u svrhe ishrane, odijevanja, testiranja ili zabave. Vegani ne jedu meso niti ostale proizvode životinjskog podrijetla poput mlijeka i mliječnih proizvoda, ribe, jaja i slično.

Koliko je teško raditi užinu, ručak svaki dan i je li skupo biti vegan? 

- Već tri godine svako jelo većinom pripremam sama. To je bio potpuno moj izbor i stvorio je kod mene jednu dobru naviku i pripremu za život. Isprobala sam brojne recepte, koristila i pokušala dijete i na kraju došla do spoznaje o namirnicama koje mi najviše odgovaraju, a njih je stvarno puno!

Biti vegan nije teško, ali u početku je izazov, posebice ako se prije toga vaša prehrana temeljila isključivo na bjelančevinama iz namirnica životinjskog podrijetla.


- Mislim da je sve stvar navike pa tako i ovo. Veganska prehrana je skupa ako ju želite učiniti skupom, to jest ako odabirete proizvode koji nisu neophodni za uravnotežen i zdrav život. Ako odlučite kupovati organsko ili ako kupujete dodatke prehrani bez kojih zaista možete – platit ćete više. Također, bitno je istaknuti da su ustrajnost i priprema ključ - dok ta promjena ne postane navika. Ne uspjeti se pripremiti znači pripremiti se za neuspjeh - upravo to me vraća na put kada se osjećam demotivirano u bilo kojoj situaciji, a ne samo u prehrambenim i životnim navikama. Priznajem da biti vegan, iako ne volim nikakva etiketiranja, zahtjeva trud i ustrajnost, ali svaki dan sam zahvalna što činim to za sebe i za one oko sebe.

I za kraju, možete li s nama podijeliti dva recepta koja bi se svima mogla svidjeti..

Ljubičasta superfood smoothie zdjelica

U blender stavimo:

1/2 banane
1 žlicu chia sjemenki
1 žlicu praha sjemenki konoplje
2 žlice zobenih pahuljica
1 šalicu sojinog mlijeka
2 velike jagode
1/2 šalice zamrznutih borovnica

Na kraju ukrasimo s drugom polovinom banane, još jagoda, orašastim plodovima (orasima, indijskim oraščićima, lješnjacima i bademima), malo sjemenki suncokreta i chia sjemenkama i, na kraju, goji bobicama! 

Tahini dressing

1 žlica tahinija
1 žličica jabučnog octa
1 žličica soka od limuna
1 žličica maslinovog ulja
1 žličica prehrambenog kvasca
Prstohvat češnjaka u prahu
Prstohvat soli i papra (dodajte ako želite)
Po želji: možete dodati i druge začine kao što su kumin, origano itd.

Kako napraviti:
U maloj zdjeli kombinirati tahini s toplom vodom da ga razrijedi (smjesa će se zgušnjavati s vremenom) i dobro promiješati. Dodajte sve ostale sastojke i začine i kombinirajte dok se ne formira glatka smjesa. Moja je bila gusta u ovom trenutku pa sam dodala još tople vode dok nisam dobila pravi dressing. Savršen za preliti po hrani ili kombinirati u salatama. Uživajte! 

hr Sat Apr 21 2018 15:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaef602af47fb68d8b4569/80
Foto: PIXABAY

Predstavljen priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’

U Gradskoj knjižnici Sinj splitski pravnik Marlon Macanović jučer, 20. travnja predstavio je svoj motivacijsko – pravni priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’.

Autor knjige i sam je prošao kroz dugotrajni period nezaposlenosti, nešto više od dvije godine, pa je koristeći vlastita iskustva i znanja prikazao brojne načine za pronalazak zaposlenja te pojasnio metode za osiguranje nužne egzistencije tijekom perioda nezaposlenosti, piše ferata.hr

"U knjizi sam objavio koje su metode nužne za osiguranje egzistencije tijekom tog perioda nezaposlenosti. Ja sam pokazao opseg prava obveza radnika za vrijeme trajanja nezaposlenosti i sve one stvari na koje treba paziti (otkazni rok, javne natječaje, molbe, životopise…). Pojasnio sam kako osnovati vlastitu firmu ili obrt, ako osoba ide putem samozaposlenja te ukazao na neke mjere koje daje Hrvatski zavod za zapošljvanje", kazao nam je Marlon Macanović.

Ovaj priručnik je, kaže, pisao oko 3 mjeseca.

"Svjesno sam išao na jedan mali format. Knjiga ima 50 stranica jer sam htio da bude brza, protočna i da ljudi imaju informacije na jednom mjestu."

hr Sat Apr 21 2018 09:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5603bc833bb0d94f0c8b45be/80

Veliki spektakl: Joksimović u Splitu proslavio rođendan s osam tisuća obožavatelja

U Spaladium Areni, 46-godišnji Željko Joksimović izveo je svoje hitove, koje je publika otpjevala s njim.
Svoj 46. rođendan koji je proslavio 20. travnja, Joksimović je proveo zajedno sa svojim fanovima u Spaladium Areni. Jedan od najpopularnijih glazbenika u regiji rođendan je proslavio velikim koncertom okružen s osam tisuća ljudi, a u dvoranu mu je stigla i rođendanska torta.

Joksimović je pjevao pred tisuće obožavatelja, a oni su zajedno s njim pjevali njegove najveće hitove.

Ovo je drugi put da nastupa u najvećoj splitskoj dvorani, prvi put to je bilo 2014. godine na Dan žena.
hr Sat Apr 21 2018 09:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8fd3b92af47f640b8b4580/80
Foto: Pixabay

Đir po gradu: Gdje izaći ovaj vikend?

U nastavku vam donosimo pregršt različitih mjesta, a na vama je da odaberete ono koje je po vašem ukusu.
SUBOTA

NEXT Day & Night Club - ROYAL PARTY

Vanilla Club Split - Saturday night fever

Central the Club - Music Therapy

Velvet Club - DOUBLE TROUBLE

Judino Drvo Club - SIT DOWN RECORDINGS PRES. SASCHA DIVE

Klub Quasimodo - LOLLIPOP (OPROŠTAJNA)

Labirint Club (ex. Kameleon) - Solin - Best of balkan music

Moon bar - MOONDANCE

Jazzbina - MALO WHISKEY MALO COCA COLA

Kavana-Disco Kauri - SHOWTIME BY GALLARDO

Zenta Club - UBIJMO DOSADU - RADIONICA FACE PAINTING

Kocka - METAL QWIZ + SLUŠAONA

Split Circus - BEZDAN I GOSTI: 20 GODINA POSTOJANJA

Pivarij Burger&Beer - SUBOTA u #PIVARIJ-u

Adriatic Social Club - PROLJEĆE

Michel - SMILE BEND

Wine & Cheese Bar Paradox - BRUNO MIČETIĆ TRIO
 

NEDJELJA
 

NEXT Day & Night Club - Tombola

Kavana ProCaffe - Acoustic večer
hr Sat Apr 21 2018 09:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .