Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5aabc9602af47f9a368b45e5/80

Kopriva- vraća energiju i uklanja proljetni umor

Koprivu nalazimo gotovo u cijelom svijetu. Raste u polusjenovitim livadama, zapuštenim živicama, nerijetko u gustim skupinama te na tlima bogatim dušikom.

"Neće grom u koprive",poznata je izreka u našem narodu, a u prenesenom značenju  to bi značilo da neće grom u onog tko je jak. Međutim, izvorište ove izreke potječe iz germanske mitologije gdje se kopriva stavljala pokraj ognjišta za vrijeme oluja kako grom ne bi udario u kuću.

Koprivu spominju stari Egipćani koji su je sadili i jeli. Što je to u njoj ljekovito saznat ćemo iz njenog sastava. Listovi koprive puni su vitamina: K, B i C, kao i karotinoida. Ima u njoj više vrsta kiselina kao što su mravlja, octena, pantotenska, maslačna, galna. Od minerala su prisutni željezo, mangan, magnezij, natrij, kalij, kalcij i različite mineralne soli.Osim željeza koji po meni ima najveći značaj nalazimo tu i veliku količinu glikokinina, tvari koja regulira sadržaj glukoze u krvi.

Svi dijelovi koprive su ljekoviti,a posebno listovi u kojima ima mnogo željeza i vitamina C koji u kombinaciji jako dobro djeluju na slabokrvnost, povećavaju broj eritrocita u krvi, a time i opskrbu tijela kisikom što dovodi do boljeg metabolizma i stanične oksidacije.Bolje rečeno jedno od njenih glavnih djelovanja je pročišćavanje krvi i oporavak organizma. Osim toga kopriva pospješuje mokrenje, pa služi kao dobar diuretik .Koristimo je kod reumatskih oboljenja, bubrežnih kamenaca, artritisa. Osim što pozitivno utječe na rad gušterače, pomaže i kod upale prostate. Može se koristiti kod oboljenja žuči, jetre i slezene.Osobito se preporuča osobama kod ispadanja kose, pa se zato stavlja u mnoge šampone losione za kosu. Dojiljama koje imaju slabo mlijeka preporuča se juha od koprive za bolje lučenje mlijeka.

Osim u ljekovite svrhe gdje se uglavnom koristi u obliku čaja ili tinktura ima i veliku hranjivu vrijednost zbog sadržaja bjelančevina, šećera i masti pa je koristimo i u kulinarstvu. Od nje možemo pripremati juhe, variva, omlete,polpete i razna druga jela.

ČAJ ZA ANEMIJU 

Dobra je i u mješavinama s drugim ljekovitim biljkama, a jedna od takvih mješavina je; kopriva, menta, maslačak i majčina dušica u jednakim količinama. Čaj se kuha tako da se dvije žlice čaja prokuhaju u litri vode i ostave 10 minuta, nakon čega se procijede, zaslade medom i piju tri puta dnevno.Ova čajna mješavina izuzetno je dobra za anemiju.

ČAJ PROTIV KOLESTEROLA

Evo još jedna dobra mješavina čaja protiv kolesterola, tihog ubojice našeg organizma.. Pomiješamo stolisnik, mentu, list crvene mrtve koprive, kičice, maslačka i vrbove kore. Uzmemo dvije čajne žlice mješavine ovog bilja i preliti s  litrom kipuće vode. Ostaviti poklopljeno 20 minuta uz povremeno mješanje. Procijediti i piti tri puta dnevno po dvije šalice.

Ovo su samo neki od recepata koji se koriste u ljekovite svrhe. 

ŠTO VIŠE U PRIRODI

Ono što vam  želim preporučiti u osvještavanju vašeg zdravlja i kvalitete življenja je da koristite prirodu i njene blagodati. Pronađite slobodno vrijeme za šetnju prirodom, uzmite rukavice i škare i pođite brati koprivu tamo gdje je čisto, gdje nema puno zagađenja i napravite čaj od svježih listova koprive ili neku dobru krem juhu. Upravo sad je vrijeme za branje koprive od trećeg  do šestog mjeseca. Pročistit ćete krv, obogatiti je novim zalihama željeza i tako spremniji poći ljetu u susret. Uz malo kreativnosti potrudite se napraviti još neka jela od ove klorofilom bogate biljke. Vaše tijelo bit će vam zahvalno.

Napominjem, naravno da strogo pazite da ne zamijenite biljku nekom drugom vrstom. U koliko niste sigurni pođite na tržnicu koja je u ovo vrijeme puna biljaka mlade koprive ili otiđite u neku biljnu ljekarnu.

Za kraj evo jedan recept za juhu od koprive.

Za sastojke potebni su vam : svježi listovi koprive 50 g, batat 30 g, žuta mrkva 10 g, korijen celera, sol, papar i voda,

Sve povrće osim koprive staviti u pola litre vode, može i manje ako želimo gušću juhu. Kuhati dok ne omekša. Pri kraju dodati listove koprive, sol i papar i kuhati još dvije do tri minute, Sve izmiksati  štapnim mikserom. Po želji možemo dodati vrhnje za kuhanje i malo vegete. Osobno ne volim vrhnje pa uvijek rađe dodajem nekoliko žlica maslinovog ulja. Ova juha je lagana, puna vitamina i minerala, pa je treba češće kuhati u proljetne dane.

Želim vam dobar tek i naravno puno zdravlja.





hr Fri Mar 16 2018 14:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e83c3a329111c96ba8b458c/80

JAGLAC Liječi proljetni umor, ublažava kašalj i nesanicu

Jaglac je pun vitamina C

lat. Primula veris

Drugi nazivi : jagorčika, visoki jaglac, proljetni jaglac, jagljika

Među prvim proljetnicama nailazimo i na jaglac, zeljastu biljku prekrasnih žutih cvjetova. Od dvije vrste jaglaca, posebno je ljekovit upravo ovaj visoki. Cvate od ožujka do svibnja, a cvjetovi imaju ugodan miris po medu. 

U zemlji ima podanak koji je vrlo ljekovit.

Jaglac cvjeta nakon zime pa je pun vitamina C te je odlično sredstvo protiv proljetnog umora, liječenja kašlja i bronhitisa, prekomjerne sluzi i gripoznih stanja koje se javljaju nakon zime.

Mladi listovi jaglaca mogu se jesti na salatu ili u kombinaciji s drugim salatama i varivima. Zbog saponozida kojih ima u tragovima ne smije se jesti u velikim količinama.

Za proljetno čišćenje krvi koriste se cvjetovi jaglaca pomiješani s jednakim dijelovima listova koprive i breze. Čaj se pije dva do tri puta dnevno u laganim gutljajima.

Čaj od maslačka pročišćava bubrege, mokraćni mjehur, liječi giht i reumu. Čaj je djelotvoran kod glavobolje, migrene, jačanja srca i živaca. Uspješno liječi nesanicu i drhtanje udova. Vino napravljeno od cvjetova jaglaca okrepljuje srce.

ČAJ OD JAGLACA  PROTIV KAŠLJA

Korijen jaglaca ( 40 g ), pomiješan sa sjemenkama  anisa ( 20 g ), sjemenkama koromača ( 3 g ) i 20 g listova podbjela koristi se protiv dugotrajnog kašlja. Čaj se sprema od jedne čajne žličice ove mješavine. Zasladi se medom i pije 2 do 3 puta dnevno.

VINO OD JAGLACA

Staklena teglu napuni se svježim listovima i cvjetovima jaglaca, te se prelije bijelim vinom do vrha. Zatvori se i stavi na toplo mjesto. Nakon tri tjedna procijedi se u staklenu bocu. Vino se pije za jačanje srca. Koristi se tako da se žlica vina ulije u čašu vode i popije tri puta dnevno.

ČAJ PROTIV NESANICE

Pomiješa se 10 g jaglaca, 5 g lavande, 3 g šišarki hmelja, 2 g gospine trave i 1 g korijena odoljena. Sve pomiješati. Piti prije spavanja.

OPREZ Neki su ljudi alergični na jaglac pa ga ne smiju uzimati.

hr Wed Apr 01 2020 07:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7b6f6329111cbaab8b460b/80

CRNI SLJEZ Biljka antibakterijskog i antivirusnog djelovanja odlična za liječenje uplanih procesa

Kinezi su ga koristili prije 5 000 godina protiv raznih probavnih smetnji i izlučivanja sluzi.

Latinski naziv - Malva silvestris

Drugi nazivi - veliki sljez, šumski sljez, sljezovača

Crni sljez dobro je poznat korov na raznim staništima kao što su parkovi, puteljci, vrtovi, zelene površine. Prepoznaje se po svojim ružičasto - ljubičastim cvjetovima. Biljka naraste do  60 centimetara visine. Svi dijelovi biljke su ljekoviti. Naravno, biljku koju ćemo koristiti u ljekovite svrhe treba brati daleko od zagađenja.

Korijen sljeza vadi se u ožujku i travnju, listovi se beru od svibnja do rujna, a cvjetovi dok cvatu. Nadzemne dijelove beru se za vrijeme suha vremena. Suše se vrlo naglo, uz povremeno mješanje jer inače potamne i gube vrijednost.

Upotreba crnog sljeza kao čajne mješavine je posebna, jer se svi njegovi sastojci najprije namaču u hladnoj vodi, a zatim procijeđeni prokuhavaju.

Sljezov čaj liječi dišne organe, smiruje kašalj, bronhitis, promuklost, upalu ždrijela i astmu. Olakšava crijevne i želučane probleme. Dobar je kod gastritisa i zatvora.

Umiruje nadraženu kožu, ekceme, osipe i rane, pa se koristi i u kozmetici kao dodatak raznim kremama.

Aktivni sastojci sljeza djeluju čak na središnji živčani sustav, te smanjuju anksioznost i nervozu. Čaj od korijena i lista sljeza olakšava bolno mokrenje i njeno zastajanje u mokraćovodu.

ČAJ OD SLJEZA ž: Dvije čajne žlice sljeza prelijemo hladnom vodom i ostavimo nekoliko sati. Procijedimo, blago zagrijemo i koristimo u razne svrhe. Ljudi koji boluju od čira na želucu svako jutro na prazan želudac mogu popiti punu šalicu umjereno toplog čaja. Pri tom moraju 5 minuta ležati na leđima, 5 minuta na lijevoj strani, 5 na desnoj, a 5 na trbuhu.Na taj način cijeli želudac bude obložen sluzi koja štiti njegovu sluznicu. Postupak je dugotrajan, ali u 80 % slučajeva dovodi do ozdravljenja.

VINO OD SLJEZA: Korijen sljeza i anis kuhamo u jednakom omjeru u bijelom ili crnom vinu nekoliko minuta. Ovo vino smiruje bolove u crijevima, i mjehuru, olakšava stolicu.

Za liječenje limfnih žlijezda koristimo oparak od listova crnog sljeza, crne bazge i divizme.

hr Wed Mar 25 2020 15:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e71cddf29111cf0858b456f/80

Maslačak - biljka velikog ljekovitog djelovanja!

Med od maslačka pomaže dijabetičarima u proizvodnji inzulina iz gušterače, održava dobru funkciju jetre, poboljšava stvaranje željeza u krvi, a pobjeđuje i tumore te rak prostate!

S prvim proljetnim zrakama izbijaju mnoge biljke vani. Tako je i s maslačkom, zeljastom biljkom koja nam je svima dobro poznata.
Maslačak je vrtlarima dosadan korov, ljubiteljima ljekovitog bilja dobro sredstvo za liječenje mnogih bolesti.

DRUGA IMENA: radić, mlječika, žuto zelje, Taraxacum officinale (latinski naziv)

OPIS VRSTE: Maslačak je vrlo ljekovita biljka koja cvate od od ožujka do svibnja. Uspijeva na svakoj vrsti tla. Ima snažan vretenasti korijen, prizemne listove nejednakog ruba, više manje urezane. Cvat glavice, žute boje smještene su na vrhu šuplje stabljike koja u sebi sadrži mliječni sok. Cijela biljka je ljekovita.

LJEKOVITI SASTOJCI: vitamini A, C, K, B i E, željezo, kalcij, kalij, magnezij, inulin, kolin, saponini, tanini, gorke tvari...

Korijen maslačka je vrlo ljekovit. Vadimo ga u rano proljeće ili jesen, prije cvatnje. Bogat je inulinom i gorkim tvarima. Korijenje rascijepimo i sušimo u sjeni ili pećnici na 40 stupnjeva. Poboljšava izmjenu tvari i stimulira rad svih žlijezda, pročišćava krv, okrepljuje tijelo, vraća snagu. Dobar je protiv reume, gihta, nedostatka teka, slabokrvnosti, bolesti gušterače. Osobe koje boluju od dijabetesa mogu svaki dan sažvakati 10-ak šupljih stapki maslačka, jer djelotvorno snizuje šećer u krvi.

Korijen i listovi maslačka dobro su poznati kao proljetne kure za za čišćenje krvi i smanjivanje tjelesne mase. Ovi čajevi potiču metabolizam,pospješuju rad crijeva i stimuliraju zdrave organe na izlučivanje viška štetnih tvari iz organizma. Maslačak je dobar diuretik. Osim toga potiče prokrvljenost bubrega.

Mlade listove maslačka koristimo kao salatu ili miješamo s ostalim salatama. Listovi su puni vitamina C, željeza i gorkih tvari. Zato ih je dobro miješati s drugim salatama.

ČAJ OD KORIJENA MASLAČKA

Žlicu korijena maslačka kuhati u pola litre vode deset minuta. Procijediti i svježe piti 2 puta dnevno. Ovaj čaj je dobro proljetno detoksikacijsko sredstvo.

ČAJ OD LISTOVA MASLAČKA

Dvije žlice s listova maslačka preliti s 2 dcl kipuće vode. Ostaviti poklopljeno 15 minuta. Povremeno promiješati, procijediti i piti nezaslađeno ili sa žlicom meda.

MED OD MASLAČKA

Ovo nije klasičan med što ga rade pčele, već mi sami. Za pripravak ove vrste meda trebat će nam sljedeći sastojci:
  • 300 glavica maslačka
  • limun
  • 1 kg smeđeg šećera
  • vanilin šećer
  • litra vode

Cvjetove maslačka staviti u hladnu vodu i lagano zagrijavati 5 minuta. Ostaviti preko noći. Idući dan procijediti.
U smjesu cvjetova dodati šećer, vanilin šećer i limun. Lagano kuhati 2 do 3 sata dok se ne zgusne, stalno miješajući. Pripremljenu kuhanu smjesu ostaviti da se hladi preko noći. Prebaciti u staklenke, dobro ih zatvoriti i čuvati na hladnom mjestu.

Med od maslačka pomaže dijabetičarima u proizvodnji inzulina iz gušterače, održava dobru funkciju jetre, poboljšava stvaranje željeza u krvi, pa je dobar protiv anemije. Vrlo je uspješan u borbi protiv raznih tumora, a posebno raka prostate.

OPREZ: Maslačak ne smiju koristiti trudnice, dojilje i osobe alergične na trave i korove!

hr Wed Mar 18 2020 08:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5caa45f929111c4d378b4643/80
Foto: ljekovite-biljke.hr

Podbjel: biljka koja liječi kašalj, dišne puteve i zacjeljuje rane

Zima je prošla, mnoge biljke nagovijestile su proljeće. Jedna od njih je i podbjel. Prije listanja otvara svoje predivne žute cvat glavice, u ožujku ili travnju. Raste na ilovastom tlu, uz vodu, putove i jarke.

Tusilago farfara - latinski je naziv ove ljekovite biljke koja se još u antičko doba koristila protiv bolesti dišnih organa.

DRUGI NAZIVI : lepuh, konjsko kopito, repušina

OPIS I NAČIN SUŠENJA

Cijela biljka je ljekovita, a namjena je različita. Žute cvat glavice  beremo dok su u pupu, one prvo izlaze vani. Sušimo ih vrlo naglo, da ne potamne jer tada gube vrijednost. Glavice podbjela su suhe kad sva vlaga iziđe iz njih. Nakon branja cvat glavica u ožujku i travnju, beru se listovi. Listovi su srcoliki, podsjećaju na konjsko kopito, odozgo su kožasti, tamnozeleni. Naličje je obraslo srebrnobijelim vunastim dlačicama zbog čega je ova biljka i dobila ime pod-bjel. Njihovo branje moramo sačekati dok ne dosegnu veličinu dlana, a to je u svibnju ili lipnju. 

Najčešća primjena ove biljke  je kod bolesti dišnog sustava, kašlja, bronhitisa, astme...

Latinska riječ tussis znači kašalj, a ago znači djelovati, znači biljka je dobila naziv upravo po svojoj ljekovitosti. Prilikom upale dišnih organa  dobro je listovima obložiti cijelo poprsje, što omogućuje bolje znojenje, a time snižavanje temperature.

Podbjel je biljka koja jača tek, liječi probavne organe i čisti krv. Oblog od listova podbjela pomaže kod glavobolje i migrene. Zgnječeni svježi listovi koriste se kao oblozi kod upale vena. Dobar je protiv artritisa, gihta i reume. Oblozi pomažu kod zacjeljivanja rana, ekcema, lišaja, alergija, kurjih očiju, opeklina te bolesti crvenog vjetra.

ČAJ OD PODBJELA

Jednu žlicu usitnjenih suhih cvjetova ili listova podbjela prelijemo s 2,5 dl kipuće vode. Ostavimo stajati 5 minuta pokriveno. Procijedimo, zasladimo medom ili šećerom i pijemo tri puta dnevno.

SIRUP OD PODBJELA

U staklenku slažemo red svježih cvjetova, red tamnog šećera, pa tako dok ne napunimo staklenku. Zatvorimo i ostavimo na toplom mjestu 30 dana. Nakon toga procijedimo, spremamo u tamne boce na hladno i mračno mjesto. Sirup koristimo 3 puta dnevno po jednu veliku žlicu protiv kašlja.

UPOZORENJE

Zbog alkaloida pirolizidina trebaju ga izbjegavati trudnice, dojilje i ljudi s oboljelom jetrom.Preporuka je ne koristiti čaj duže od 5 tjedana. 
hr Sun Apr 07 2019 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .