Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab93d6b2af47f2d508b45c2/80
Foto: Pixabay

Kako se riješiti neugodnog zadaha?

Uzroci loših mirisa iz usta vrlo su različiti, to može biti nedovoljno čišćenje usne šupljine, ali i znak nekih bolesti. Najvažnije je otkriti uzrok i početi na vrijeme rješavati problem.
Zadah je vrlo neugodna pojava, odbojna i mrska onome tko ga osjeti, no problem je što ga mnogi ljudi imaju, a da toga nisu ni svjesni. Loš zadah, odnosno halitoza, u većini slučajeva nije posljedica opasnog i ozbiljnog zdravstvenog problema, no može biti velika prepreka spontanoj i ugodnoj komunikaciji.

Suhoća usta

Neugodan miris često se može osjetiti ujutro nakon buđenja, za što su najčešće krivci suha usta i suhoća usne šupljine, no ova vrsta zadaha smatra se normalnom i ne liječi se, a jednostavno se rješava pranjem zuba i adekvatnom higijenom. Međutim, suhoća usta može nastati i zbog problema s prohodnosti dišnih puteva,zbog čega je osoba primorana stalno disati na usta; suhoća može biti i simptom bolesti žlijezda slinovnica ili se javiti kao nuspojava nekih lijekova, posebno onih iz skupine antidepresiva.

I oscilacije u tjelesnoj težini i hormonalne promjene mogu izazvati zadah, a s ovim se problemom susreću i osobe koje iz bilo kojeg razloga ne jedu dovoljno pa im nedostaje poticaja za lučenje sline. Da bismo se zadaha mogli uspješno riješiti, važno je otkriti pravi uzrok problema, a temeljan je korak redovita i pravilna oralna higijena. Većina ljudi najčešće ne četka zube pravilno niti dovoljno dugo pa se i nakon pranja zuba ostaci hrane zadržavaju u međuprostorima. Zube nakon svakog obroka operite temeljito, pastom za zube koja sadrži fluor. Četkajte kružnim pokretima, najmanje tri minute. Četkicu za zube treba mijenjati svaka dva do tri mjeseca.

NE ZABORAVITE  PITI VODU

Samo dovoljnom hidratacijom usna će šupljina zadržati potrebnu vlažnost. Ako osjetite suhoću u ustima, žvačite žvakaću gumu bez šećera ili pojedite jabuku, jer će to potaknuti proizvodnju sline. Kad god nešto pojedete ili popijete, stvara se nova količina sline koja je važna za odvijanje normalnih procesa u usnoj šupljini i otklanjanje neugodnih mirisa.

 Četkanje jezika

Četkanje jezika vrlo je učinkovita metoda za rješavanje zadaha iz usta. Preko jezika tijelo izbacuje toksine, a nježnim struganjem možete ga očistiti, ukloniti bakterije i sa stražnjeg dijela jezika i riješiti se lošeg zadaha iz usta. Stružite jezik od straga prema naprijed četiri do pet puta. Postupak čišćenja jezika ponovite svako jutro nakon buđenja. Najmanje jednom dnevno koristite zubni konac kako biste uklonili sve ostatke hrane iz usta, posebno one male, zarobljene među zubima, jer oni će, ako ih ne uklonite, početi trunuti i smrdjeti. Proizvod koji je vrlo koristan za čišćenje zubnih međuprostora je interdentalna četkica.

Žvačite đumbir, peršin, mentu

Osim kupovnih vodica za ispiranje usta, i sami možete jednostavno pripremiti sredstvo koje pomaže protiv zadaha. Recimo, preporučljivo je žvakati sirovi đumbir, no ako vam je preljut, možete ga žvakati s jabukom. Od đumbira se radi i vodica za usta: naribajte đumbir, dodajte limunov sok i toplu vodu i tom mješavinom ispirite usta.


Aktivne tvari u kadulji djelotvorne su protiv bakterija koje su krivac za zadah. Žvakanje listića kadulje jedan je od načina neutraliziranja zadaha. Ako vam smeta njen gorak okus, pomoći će i grgljanje čaja od kadulje. Za jednu šalicu trebaju dvije žličice svježeg ili jedna žličica suhog lišća. Pomažu i neke namirnice: lisnato svježe povrće i voće, posebno celer, jabuke i naranče te namirnice s dovoljno vlakana i cjelovite žitarice spriječit će pojavu neugodnog zadaha. Pomoći će i hrana bogata antioksidansima i vitaminom C jer čuva zubno meso.

 

Čajevi koji pomažu

Čaj od ehinaceje, mire, krvare i paprene metvice može se, osim kao ugodan i zdrav topli napitak, upotrebljavati kao vodica za ispiranje usta. Zeleni ili crni čaj također su uspješni borci protiv zadaha zahvaljujući fitokemikalijama flavonoidima kojima obiluju i koji smanjuju naslage plaka na zubima i sprečavaju rast bakterija u ustima, piše portal živim.hr

 

Djelotvorno grgljanje

Kardamom je začinska biljka bogata cineolom, fitokemikalijom koja uspješno uništava bakterije u usnoj šupljini i vrlo je moćno sredstvo za uklanjanje nepoželjnih mirisa. Grgljanje čaja od kardamoma uklonit će zadah, a od ulja kardamoma može se jednostavno napraviti vodica za ispiranje - dodajte žlicu kardamomova ulja u decilitar tople vode i njime ispirite usta. Nakapajte dvije do tri kapi eteričnog ulja mente u decilitar tople vode i tu mješavinu grgljajte otprilike minutu pa ispljunite. Radite to ujutro nakon buđenja, navečer prije spavanja i nakon svakog obroka. Možete i nekoliko kapi ovog ulja staviti direktno na jezik. Ima ugodan miris i aromu te je učinkovito protiv bakterija. Napravite svježu limunadu bez šećera i grgljajte je. Za njegu usne šupljine i eliminiranje lošeg zadaha još je učinkovitija kombinacija limunade i jabučnog octa.







hr Sat Apr 07 2018 10:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b69850ccb557afa558b48ac/80
Foto: Thinkstock

Spas za roditelje: do boljeg ponašanja djeteta preko jedne bitne navike

Ponekad je staviti dijete na spavanje prava borba pa mnoge mame popuste. No, postoje ogromne prednosti ustaljene rutine spavanja, a sve se to iskazuje u ponašanju djeteta

Znanost potvrdila

Možda vam se čini da je dijete loše volje kada se ne naspava, no, i znanost je potvrdila posljedice nepravilnog rasporeda spavanja.

Britanska studija proučavala je navike spavanja na čak 10 tisuća djece. Djeca su imala između 3 i 7 godina, a istraživanje je otkrilo da ona djeca s nepravilnim rasporedom spavanja imaju ozbiljnije probleme u ponašanju od onih koji idu u krevet svaku večer u isto vrijeme.

Utjecaj na raspoloženje

Studija je objavljena 2013. godine u časopisu Pediatrics, a pokazala je da čak 20 posto roditelja nema utvrđeni raspored spavanja za svoju djecu.

Znanstvenici su otkrili da su upravo ti mališani bili nesretniji, manje tolerantni i češće su ulazili u konflikte. Takvo se ponašanje nije vidjelo samo u odnosu s roditeljima, već i u školi. 

Utjecaj na svakodnevicu

Autorica istraživanja, Yvonne Kelly, objasnila je da ako stavimo djecu u krevet u 8 navečer, a zatim u 10 navečer mogu proživjeti tzv. 'društveni jet lag' pa čak i ako spavaju jednako dugo. 

"Bez da ikada lete avionom, tjelesni sistem djeteta se može poremetiti,a najjači 'udarac' primaju hormonalni sustav i bioritam", zaključila je za The Conversation. Međutim, njezin je tim otkrio i pozitivnu stranu priče: moguće je 'popraviti' štetu.

Bolje za mališane

Kada su se djeca u studiji vratila normalnom, regularnom ritmu spavanja odnosno išla u krevet svaku večer u isto vrijeme, došlo je do velikih promjena u ponašanju i raspoloženju. 

"To je dokaz da nikada nije kasno za vratiti djecu na pozitivan put i da mala promjena može učiniti veliku razliku u tome kako se osjećaju", objasnila je Kelly. 

Novi rezultati studija

U novoj studiji iz 2017. godine znanstvenici su otkrili da nepravilni odlasaci na spavanje mogu utjecati, ne samo na ponašanje, već i na rizik od pretilosti, nisko samopouzdanje pa i ocjene u školi. 

Redoviti odlazak na spavanje povezan je s boljim razvojem djeteta i ojačanim zdravljem

Koliko sna djeca trebaju?

Ne morate tjerati 12-godišnjake da idu spavati u 20 sati, ali ni trogodišnjaci ne mogu jednako dugo izdržati. 

3-6 godina: 10 do 12 sati sna

Djeca ove dobi najčešće idu spavati izmeu 19 i 21 sat, a bude se između 6 i 8 ujutro. Oko 4. godine djeca počinju sve manje spavati tijekom dana pa je potrebno ustaliti pravilnu noćnu rutinu spavanja. 

7-12 godina: 10 do 11 sati sna

U ovoj dobi počinju društvene i školske obveze te hobiji. Djeca idu spavait sve kasnije, ali većina legne u krevet u 21 sat. Duljina sna varira, ali za njihov je razvoj najbolje da se u komadu spava barem 9 sati, piše zivotistil.hr

hr Wed Mar 20 2019 19:58:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c76b7490e493818c48b4587/80
Foto: Pixabay

Iznenadit ćete se kada vidite koje nas svakodnevne navike vode u bolesti

Zdravlje se treba čuvati i to ne 'sezonski', nego stalno. To ne znači da trebamo biti opterećeni, već da trebamo izbjegavati rizično ponašanje. Možda ćete se iznenaditi, ali u rizično ponašanje spada ovih sedam svakodnevnih navika.

Pranje sirovog mesa

Zvuči kontradiktorno, no nije. Kada peremo sirovo meso riskiramo da se bakterije s mesa rasprše po kuhinji - po hrani koja se nalazi u blizini, a nećemo je termički obraditi ili po priboru za jelo. Isto tako, vodite računa da operete ruke nakon što ste dirali sirovo meso te da na dasci na kojoj ste ga rezali ne režete povrće, kruh ili neke druge namirnice koje nemate namjeru termički obraditi.

Pseće puse

Ljubimci su članovi obitelji, no u interakciji s njima granica ipak mora postojati. Pseća njuška svugdje njuška i to je prirodno, no nije prirodno da urin i fekalije na koje naiđe završe na vašem licu ili u ustima.  Ako imate slabiji imunitet, izbjegavajte pseće puse. 

Antibakterijski sapun

Možda vas iznenadi podatak da nam antibakterijski sapun može donijeti više štete nego koristi. Na našoj koži postoji više od 500 vrsta dobrih bakterija koje jačaju imunitet. Korištenjem antibakterijskog sapuna uništavamo i dobre bakterije i stvaramo "pukotine" u obrambenom sustavu našeg tijela. 

Ruke na licu

Svi znamo da nije dobro dirati lice rukama, no ipak to činimo i tako prenosimo bakterije i bacile u nos i usta, što znači zarazu. Ništa manje opasno nije ni trljanje očiju i grickanje noktiju. Sve su to načini da virusi "elegantno" uđu u organizam. Riješite se tih nezdravih navika.

Hrana na sobnoj temperaturi

Ostavljanje namirnica na sobnoj temperaturi ubrzava proces kvarenja i razvoj bakterija na njima. Bilo da je riječ o već gotovim obrocima ili neobrađenim namirnicama, hranu treba držati u hladnjaku.

Oralna higijena

Redovita oralna higijena nije važna samo za zdravlje zuba i svjež dah, već prevenira razvoj dijabetesa tipa 2 te određenih problema sa srcem. Naime, dokazano je da su bolesti zubnog mesa povezane s bolestima srca te liječnici upozoravaju sve, a osobito rizične skupine ljudi, da paze na oralnu higijenu, odnosno da redovito peru zube i koriste zubnikonac.

Javne slavine

Izbjegavajte piti vodu na javnim slavinama. Ne zato što ona nije dobre kvalitete. Naprotiv, zdravstveno je ispravna jer dolazi iz vodovoda koji se kontrolira, no problem je u tome što slavine mogu biti kontaminirane. Ako je netko prije vas pio vodu, a nosioc je neke bakterije ili virusa, postoji mogućnost da se zarazite, primjerice, prehladite iako je vani vruće, piše zivotistil.hr

hr Wed Mar 20 2019 19:50:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c928a1a29111cfa148b45aa/80

Okruglice u umaku od šampinjona: Recept za brzi ručak kojem neće odoljeti ljubitelji gljiva

Mesne okruglice u umaku od šampinjona odlična su ideja za brzinski ručak i za okupiti sve oko stola. Poslužite ih uz kuhanu rižu ili pire krumpir, složite omiljenu salatu i ponovite sve isto opet za par dana.

Okruglice od mljevenog mesa uvijek su pun pogodak za ručak, još ako ih smjestite u fini kremasti umak od šampinjona, dobit ćete zalogaj u kojem će uživati svi ukućani. Ovaj se obrok brzo priprema, jednostavan je i vrlo ukusan, mogli bismo ga jesti baš svaki dan. Uz okruglice je dovoljno skuhati malo riže ili napraviti pire od krumpirate napraviti veliku zdjelu sezonske salate.

Ako ne volite gljive, napravite umak bez gljiva ili okruglice ukuhajte u umaku od rajčica, bit će jednako slasne. 

Sastojci:

450 g mljevenog mesa (miješanog ili junećeg, može i mljevena puretina)
1 manja glavica luka ili 2 ljutike
½ žličice mljevenog kumina
par grančica svježeg peršina
1 jaje
100 g krušnih mrvica
100 ml mlijeka
2 prstohvata soli
malo svježe mljevenog papra
maslinovo ulje

Za umak:
250 g šampinjona
1 mala glavica luka
2 žlice oštrog brašna
300 ml mesnog ili povrtnog temeljca 
200 ml mlijeka
4 žlice ribanog parmezana
1 žličica majčine dušice
sol, papar
maslinovo ulje

Priprema:

1. U zdjelu stavite mljeveno meso, dodajte i ostale sastojke za okruglice pa sve dobro izmiješajte (preporučljivo rukama). Probajte smjesu pa po potrebi dodatno začinite.

2. Vlažnim rukama oblikujte okruglice veličine oraha.

3. Zagrijte dublju tavu, dodajte maslinovo ulje pa ubacite okruglice i kratko ih popržite da dobiju boju sa svih strana pa ih izvadite na tanjur.

4. U istu tavu dodajte sitno sjeckani luk pa pirjajte dok luk ne omekša, potom dodajte šampinjone koje ste narezali na ploškice pa i njih na jačoj vatri uz stalno miješanje popecite do zlatne boje, otprilike 10 minuta. Pospite ih brašnom, posolite, popaprite, dodajte majčinu dušicu pa zalijte temeljcem.

5. Nakon 5 minuta ubacite mesne okruglice i nastavite pirjati oko 15 minuta. Potom dodajte mlijeko i pustite još 5 minuta da se umak lijepo stegne i reducira.

6. Na samom kraju pospite ribanim parmezanom i poslužite uz kuhanu rižu ili pire krumpir, piše zadovoljna.hr

hr Wed Mar 20 2019 19:44:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c92527829111c5b128b465b/80
Foto: Iris Ban

Osnovni tečaj digitalne fotografije za osnovnoškolce

Fotoklub Split organizira osnovni tečaj digitalne fotografije namijenjen osnovnoškolcima.
Tečaj će se odvijati u dva dijela – u prvom dijelu polaznici će savladati tehnička znanja o dijelovima fotoaparata i fotografske opreme, dok je drugi dio predviđen za kreativnu stranu fotografije pa će polaznici učiti o kadru, kompoziciji i samostalno rješavati fotografske zadatke na terenu.

Polaznici tečaja moraju imati fotoaparat s mogućnošću manualnog namještanja postavki jer se od njih očekuje samostalno izvođenje zadanih vježbi koje će se naknadno pregledavati i analizirati.

Tečaj će voditi majstor fotograf Antonio Miše i njegova asistentica fotografkinja Kristina Soldić. Antonio Miše fotografijom se bavi od 2003. godine te surađuje s brojnim lokalnim i nacionalnim medijskim kućama i portalima kao i turističkim zajednicama. Član je Fotokluba Split i udruge Crometeo s kojom sudjeluje na skupnim izložbama Meteorološki kontrasti. Kristina Soldić fotografijom se bavi od 2009. i izlagala je na velikom broju skupnih izložbi. Aktivna je članica i dugogodišnja volonterka Fotokluba Split.

Cijena tečaja iznosi 600 kuna (moguće je platiti u dvije rate). Prijave zaprimamo e-mailom, na adresu info@fotoklubsplit.hr ili osobnim dolaskom u prostorije Fotokluba Split.

Prvo predavanje održat će se u četvrtak, 28. ožujka 2019.  u 20 sati u prostorijama Fotokluba Split, Marmontova 5.

hr Wed Mar 20 2019 15:47:32 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .