Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab93d6b2af47f2d508b45c2/80
Foto: Pixabay

Kako se riješiti neugodnog zadaha?

Uzroci loših mirisa iz usta vrlo su različiti, to može biti nedovoljno čišćenje usne šupljine, ali i znak nekih bolesti. Najvažnije je otkriti uzrok i početi na vrijeme rješavati problem.
Zadah je vrlo neugodna pojava, odbojna i mrska onome tko ga osjeti, no problem je što ga mnogi ljudi imaju, a da toga nisu ni svjesni. Loš zadah, odnosno halitoza, u većini slučajeva nije posljedica opasnog i ozbiljnog zdravstvenog problema, no može biti velika prepreka spontanoj i ugodnoj komunikaciji.

Suhoća usta

Neugodan miris često se može osjetiti ujutro nakon buđenja, za što su najčešće krivci suha usta i suhoća usne šupljine, no ova vrsta zadaha smatra se normalnom i ne liječi se, a jednostavno se rješava pranjem zuba i adekvatnom higijenom. Međutim, suhoća usta može nastati i zbog problema s prohodnosti dišnih puteva,zbog čega je osoba primorana stalno disati na usta; suhoća može biti i simptom bolesti žlijezda slinovnica ili se javiti kao nuspojava nekih lijekova, posebno onih iz skupine antidepresiva.

I oscilacije u tjelesnoj težini i hormonalne promjene mogu izazvati zadah, a s ovim se problemom susreću i osobe koje iz bilo kojeg razloga ne jedu dovoljno pa im nedostaje poticaja za lučenje sline. Da bismo se zadaha mogli uspješno riješiti, važno je otkriti pravi uzrok problema, a temeljan je korak redovita i pravilna oralna higijena. Većina ljudi najčešće ne četka zube pravilno niti dovoljno dugo pa se i nakon pranja zuba ostaci hrane zadržavaju u međuprostorima. Zube nakon svakog obroka operite temeljito, pastom za zube koja sadrži fluor. Četkajte kružnim pokretima, najmanje tri minute. Četkicu za zube treba mijenjati svaka dva do tri mjeseca.

NE ZABORAVITE  PITI VODU

Samo dovoljnom hidratacijom usna će šupljina zadržati potrebnu vlažnost. Ako osjetite suhoću u ustima, žvačite žvakaću gumu bez šećera ili pojedite jabuku, jer će to potaknuti proizvodnju sline. Kad god nešto pojedete ili popijete, stvara se nova količina sline koja je važna za odvijanje normalnih procesa u usnoj šupljini i otklanjanje neugodnih mirisa.

 Četkanje jezika

Četkanje jezika vrlo je učinkovita metoda za rješavanje zadaha iz usta. Preko jezika tijelo izbacuje toksine, a nježnim struganjem možete ga očistiti, ukloniti bakterije i sa stražnjeg dijela jezika i riješiti se lošeg zadaha iz usta. Stružite jezik od straga prema naprijed četiri do pet puta. Postupak čišćenja jezika ponovite svako jutro nakon buđenja. Najmanje jednom dnevno koristite zubni konac kako biste uklonili sve ostatke hrane iz usta, posebno one male, zarobljene među zubima, jer oni će, ako ih ne uklonite, početi trunuti i smrdjeti. Proizvod koji je vrlo koristan za čišćenje zubnih međuprostora je interdentalna četkica.

Žvačite đumbir, peršin, mentu

Osim kupovnih vodica za ispiranje usta, i sami možete jednostavno pripremiti sredstvo koje pomaže protiv zadaha. Recimo, preporučljivo je žvakati sirovi đumbir, no ako vam je preljut, možete ga žvakati s jabukom. Od đumbira se radi i vodica za usta: naribajte đumbir, dodajte limunov sok i toplu vodu i tom mješavinom ispirite usta.


Aktivne tvari u kadulji djelotvorne su protiv bakterija koje su krivac za zadah. Žvakanje listića kadulje jedan je od načina neutraliziranja zadaha. Ako vam smeta njen gorak okus, pomoći će i grgljanje čaja od kadulje. Za jednu šalicu trebaju dvije žličice svježeg ili jedna žličica suhog lišća. Pomažu i neke namirnice: lisnato svježe povrće i voće, posebno celer, jabuke i naranče te namirnice s dovoljno vlakana i cjelovite žitarice spriječit će pojavu neugodnog zadaha. Pomoći će i hrana bogata antioksidansima i vitaminom C jer čuva zubno meso.

 

Čajevi koji pomažu

Čaj od ehinaceje, mire, krvare i paprene metvice može se, osim kao ugodan i zdrav topli napitak, upotrebljavati kao vodica za ispiranje usta. Zeleni ili crni čaj također su uspješni borci protiv zadaha zahvaljujući fitokemikalijama flavonoidima kojima obiluju i koji smanjuju naslage plaka na zubima i sprečavaju rast bakterija u ustima, piše portal živim.hr

 

Djelotvorno grgljanje

Kardamom je začinska biljka bogata cineolom, fitokemikalijom koja uspješno uništava bakterije u usnoj šupljini i vrlo je moćno sredstvo za uklanjanje nepoželjnih mirisa. Grgljanje čaja od kardamoma uklonit će zadah, a od ulja kardamoma može se jednostavno napraviti vodica za ispiranje - dodajte žlicu kardamomova ulja u decilitar tople vode i njime ispirite usta. Nakapajte dvije do tri kapi eteričnog ulja mente u decilitar tople vode i tu mješavinu grgljajte otprilike minutu pa ispljunite. Radite to ujutro nakon buđenja, navečer prije spavanja i nakon svakog obroka. Možete i nekoliko kapi ovog ulja staviti direktno na jezik. Ima ugodan miris i aromu te je učinkovito protiv bakterija. Napravite svježu limunadu bez šećera i grgljajte je. Za njegu usne šupljine i eliminiranje lošeg zadaha još je učinkovitija kombinacija limunade i jabučnog octa.







hr Sat Apr 07 2018 10:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb27042af47f78888b46c7/80
Foto: Instagram/Anasplate

Kako je to biti vegan: "Veganizam podrazumijeva način života, a ne samo izbor prehrane"

Ana je veganka već tri godine, a svakodnevno sprema različitu hranu koju dijeli sa svojim pratiteljima na Instagramu
Ljeto se polako bliži, a velika većina krenula je vježbati i hvataju "zadnju slamku spasa" prije nego dođu na plažu. Na putu do teretane često odustanemo pa tražimo alterativnu zamjenu, a to ponekad može biti i prehrana. Što se tiče zdrave prehrane nije ju lako održavati, a par savjeta odlučili smo potražiti od Ane Jagarinec, koja je već tri godine veganka i sama priprema užinu i ručak. Posjetite profil na Instagramu, Anasplategdje možete pronaći različite recepte. 

Prvo smo Anu pitali da nam objasni što to znači biti vegan

Definiciju ''veganizma'' vrlo je lako pronaći i ona se danas koristi češće nego ikada, a podrazumijeva način života, a ne samo izbor prehrane, kao što mnogi danas misle. Veganizam je, stoga, životni stil kojim se teži isključiti i smanjiti eksploataciju i iskorištavanje životinja u svrhe ishrane, odijevanja, testiranja ili zabave. Vegani ne jedu meso niti ostale proizvode životinjskog podrijetla poput mlijeka i mliječnih proizvoda, ribe, jaja i slično.

Koliko je teško raditi užinu, ručak svaki dan i je li skupo biti vegan? 

- Već tri godine svako jelo većinom pripremam sama. To je bio potpuno moj izbor i stvorio je kod mene jednu dobru naviku i pripremu za život. Isprobala sam brojne recepte, koristila i pokušala dijete i na kraju došla do spoznaje o namirnicama koje mi najviše odgovaraju, a njih je stvarno puno!

Biti vegan nije teško, ali u početku je izazov, posebice ako se prije toga vaša prehrana temeljila isključivo na bjelančevinama iz namirnica životinjskog podrijetla.


- Mislim da je sve stvar navike pa tako i ovo. Veganska prehrana je skupa ako ju želite učiniti skupom, to jest ako odabirete proizvode koji nisu neophodni za uravnotežen i zdrav život. Ako odlučite kupovati organsko ili ako kupujete dodatke prehrani bez kojih zaista možete – platit ćete više. Također, bitno je istaknuti da su ustrajnost i priprema ključ - dok ta promjena ne postane navika. Ne uspjeti se pripremiti znači pripremiti se za neuspjeh - upravo to me vraća na put kada se osjećam demotivirano u bilo kojoj situaciji, a ne samo u prehrambenim i životnim navikama. Priznajem da biti vegan, iako ne volim nikakva etiketiranja, zahtjeva trud i ustrajnost, ali svaki dan sam zahvalna što činim to za sebe i za one oko sebe.

I za kraju, možete li s nama podijeliti dva recepta koja bi se svima mogla svidjeti..

Ljubičasta superfood smoothie zdjelica

U blender stavimo:

1/2 banane
1 žlicu chia sjemenki
1 žlicu praha sjemenki konoplje
2 žlice zobenih pahuljica
1 šalicu sojinog mlijeka
2 velike jagode
1/2 šalice zamrznutih borovnica

Na kraju ukrasimo s drugom polovinom banane, još jagoda, orašastim plodovima (orasima, indijskim oraščićima, lješnjacima i bademima), malo sjemenki suncokreta i chia sjemenkama i, na kraju, goji bobicama! 

Tahini dressing

1 žlica tahinija
1 žličica jabučnog octa
1 žličica soka od limuna
1 žličica maslinovog ulja
1 žličica prehrambenog kvasca
Prstohvat češnjaka u prahu
Prstohvat soli i papra (dodajte ako želite)
Po želji: možete dodati i druge začine kao što su kumin, origano itd.

Kako napraviti:
U maloj zdjeli kombinirati tahini s toplom vodom da ga razrijedi (smjesa će se zgušnjavati s vremenom) i dobro promiješati. Dodajte sve ostale sastojke i začine i kombinirajte dok se ne formira glatka smjesa. Moja je bila gusta u ovom trenutku pa sam dodala još tople vode dok nisam dobila pravi dressing. Savršen za preliti po hrani ili kombinirati u salatama. Uživajte! 

hr Sat Apr 21 2018 15:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaef602af47fb68d8b4569/80
Foto: PIXABAY

Predstavljen priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’

U Gradskoj knjižnici Sinj splitski pravnik Marlon Macanović jučer, 20. travnja predstavio je svoj motivacijsko – pravni priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’.

Autor knjige i sam je prošao kroz dugotrajni period nezaposlenosti, nešto više od dvije godine, pa je koristeći vlastita iskustva i znanja prikazao brojne načine za pronalazak zaposlenja te pojasnio metode za osiguranje nužne egzistencije tijekom perioda nezaposlenosti, piše ferata.hr

"U knjizi sam objavio koje su metode nužne za osiguranje egzistencije tijekom tog perioda nezaposlenosti. Ja sam pokazao opseg prava obveza radnika za vrijeme trajanja nezaposlenosti i sve one stvari na koje treba paziti (otkazni rok, javne natječaje, molbe, životopise…). Pojasnio sam kako osnovati vlastitu firmu ili obrt, ako osoba ide putem samozaposlenja te ukazao na neke mjere koje daje Hrvatski zavod za zapošljvanje", kazao nam je Marlon Macanović.

Ovaj priručnik je, kaže, pisao oko 3 mjeseca.

"Svjesno sam išao na jedan mali format. Knjiga ima 50 stranica jer sam htio da bude brza, protočna i da ljudi imaju informacije na jednom mjestu."

hr Sat Apr 21 2018 09:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5603bc833bb0d94f0c8b45be/80

Veliki spektakl: Joksimović u Splitu proslavio rođendan s osam tisuća obožavatelja

U Spaladium Areni, 46-godišnji Željko Joksimović izveo je svoje hitove, koje je publika otpjevala s njim.
Svoj 46. rođendan koji je proslavio 20. travnja, Joksimović je proveo zajedno sa svojim fanovima u Spaladium Areni. Jedan od najpopularnijih glazbenika u regiji rođendan je proslavio velikim koncertom okružen s osam tisuća ljudi, a u dvoranu mu je stigla i rođendanska torta.

Joksimović je pjevao pred tisuće obožavatelja, a oni su zajedno s njim pjevali njegove najveće hitove.

Ovo je drugi put da nastupa u najvećoj splitskoj dvorani, prvi put to je bilo 2014. godine na Dan žena.
hr Sat Apr 21 2018 09:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8fd3b92af47f640b8b4580/80
Foto: Pixabay

Đir po gradu: Gdje izaći ovaj vikend?

U nastavku vam donosimo pregršt različitih mjesta, a na vama je da odaberete ono koje je po vašem ukusu.
SUBOTA

NEXT Day & Night Club - ROYAL PARTY

Vanilla Club Split - Saturday night fever

Central the Club - Music Therapy

Velvet Club - DOUBLE TROUBLE

Judino Drvo Club - SIT DOWN RECORDINGS PRES. SASCHA DIVE

Klub Quasimodo - LOLLIPOP (OPROŠTAJNA)

Labirint Club (ex. Kameleon) - Solin - Best of balkan music

Moon bar - MOONDANCE

Jazzbina - MALO WHISKEY MALO COCA COLA

Kavana-Disco Kauri - SHOWTIME BY GALLARDO

Zenta Club - UBIJMO DOSADU - RADIONICA FACE PAINTING

Kocka - METAL QWIZ + SLUŠAONA

Split Circus - BEZDAN I GOSTI: 20 GODINA POSTOJANJA

Pivarij Burger&Beer - SUBOTA u #PIVARIJ-u

Adriatic Social Club - PROLJEĆE

Michel - SMILE BEND

Wine & Cheese Bar Paradox - BRUNO MIČETIĆ TRIO
 

NEDJELJA
 

NEXT Day & Night Club - Tombola

Kavana ProCaffe - Acoustic večer
hr Sat Apr 21 2018 09:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .