Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d548b8a29111cfc478b456f/80

Hodočasnici dolaze u Sinj: "Tražimo utjehu kod Gospe! Put je dug, ali doživimo duhovno ispunjenje!"

Mnogi hodočasnici u noćnim su se satima uputili prema odredištu - Svetištu Gospe Sinjske, najvećem marijanskom mjestu u Dalmaciji
Bilo je tako i na sam blagdan Velike Gospe. Od ranih jutarnjih sati pod milim pogledom Majke prebirala su se zrnca krunice i sa usana tekle molitve, želje i zahvale. Užurbano se pripremalo svečano misno slavlje s procesijom ulicama grada koje su bile na poseban način ukrašene, prigodnim suvenirima, hrvatskim trobojnicama i znamenjima Gospe pobjednice iz 1715. godine. 

Vremenske neprilike uvelike su poremetile da mnoga mjesta u sinjskom parku, ali i oko samog Svetišta postanu "postelje na otvorenom" kako se dalo vidjeti prošlih godina, ali mnogi su, s istom željom, zaklon pronalazili u unutrašnjosti Svetišta i na svakoj slobodnoj natrkivenoj klupi.
Mnogi su baš taj dugi put posvetili na čast Gospi, tražeći posebnu milost, ali, kako kažu, svako pitanje o osjećajima koji naviru nakon puta je posve bespredmetno.

Već od ranog jutra krenuli smo u obilazak užeg centra grada gdje je pristizao znatan broj hodočasnika iz cijele Dalmacije, Hrvatske, ali i susjedne Bosne i Hercegovine. 

Na početku smo naišli na tri sestre - Vesnu, Marijanu i Božanu Vrselja iz Livna koje su i ove godine u Sinj došle pješice. Put nije bio težak, rekla je Vesna, iako je jedna od sestara i u kolicima. Poseban je osjećaj stati pred lik Gospe, kaže nam:
- Krenuli smo jučer i bilo je odlično. Malo su nas poremetile vremenske neprilike, ali uspjeli smo. Za Sinj nas vežu tradicionalni i vjerski osjećaji, a ovo je peti put kako dolazimo skupa, nas tri sestre, pred Gospu od koje tražimo utjehu - ustvrdila je Vesna.

Na hodočašće je biciklom stigla grupa mladića iz Livna, a jedan od hrabrih biciklista bio je i Tedi Penjak. U Sinju je bio sa svojim prijateljima - Ivanom Galićem, Josipom Križanom i Franom Totom, a posebno je bio ponosan Tedijev otac Slaven jer je ovaj mladi Livnjanac prvi puta stigao biciklom u Marijin grad:
- Kada si s društvom onda ti vrijeme brzo prođe, put je bio u redu, a vrijeme nam nije poremetilo planove. Ovo mi je prva godina da dolazim ovdje i stvarno je lijepo, neopisiv osjećaj - kaže Tedi.

Među onima koji su sklonište našli pod natkrivenim ležećim prostorima bila je i skupina mladih iz Livna, a najodvažnija da stane pred novinarske uređaje bila je Martina Mišković:
- Krenuli smo oko 23 sata, a put nam je prošao bez većih poteškoća. Ovo mi je treći puta u Sinju kako dolazimo u sličnom sastavu. Nakon ovog hodočašća se osjećam ispunjeno, čovjek nekako promisli o sebi, o svim postupcima i ljudima oko sebe - rekla je Martina, a sramežljivo se društvo ipak odvažilo namjestiti pa uz govorni trag dopustiti da zabilježimo i onaj slikovni.

Zanimljiv dizajn majica i natpis posvećen Mariji privukao je pozornost na hodočasničku skupinu iz Prologa. Obitelji Budimir i Rosić sreli smo u odmoru nakon dugog puta, a 38 kilometara duge staze među redom društva srednjih godina prevalio je i 10-godišnji Mirko Budimir.
- Radimo i živimo u Zagrebu, ali svake godine, kako je otac podrijetlom iz Prologa, stižemo ovdje u Sinj. Mene ovdje, baš zbog očeve djedovine, vežu jaki osjećaji, a iz godine u godinu sve i više emocija. Put je bio težak jer nas je snašlo strašno nevrijeme, ali sve bliže Sinju su i uvjeti bili bolji - kazala je Ivana Budimir.

Iz livanjskog su kraja Gospi Sinjskoj hodočastile i dvije mlade djevojke - Petra Zvirac i Marija Vidović. Uz ponešto poteškoća sretno su stigle u Marijin grad:
- Kiša nas je uhvatila na Dinari, smočili smo se jer nismo imali kabanicu ni kišobran, ali hvala Bogu smo sretno stigli u Sinj. Ovo mi je drugi put kako hodočastim, stvarno je predivno i pokušat ću svake godine dolaziti ovdje. Dobiješ pravo duhovno ispunjenje. Moja prijateljica je prvi puta hodočastila, njoj je sigurno bilo teže, ali sve u svemu smo zadovoljne - rekla nam je Petra.

Sličnih su razmišljanja bili i Ana Rimac, Kristian i Matea Damjanović te Ivan Kujundžija koji su bili od tek rijetkih koji su pod stoljetnim stablima sinjskog parka potražili kratak odmor. Svi su bili složni u jednom - bez obzira na put, dolazak pred mili Gospin lik nešto je što daje novu snagu.


Redom mlađe društvo imalo je i nešto starijih predstavnika pa je tako, na ležaljci u sinjskom parku, odmor nakon hodočašća potražila i obitelj Kasalo - Filip, Finka i Ljuba, a snage za podijeliti osjećaje prema Sinju imao je "blažen među ženama" - sugovornik Filip:
- Put je bilo malo kišovit, ali što je tu je. Od 1974. dolazim u Sinj, ovo mi je šesnaesti put kako sam ovdje. Za Sinj me uvijek vežu neki lijepi osjećaji, a Gospi se utječem s molitvama za svoju obitelj i bližnje - ustvrdio nam je Filip.

Iz daleke, pak Australije rodbinu je okupio Ivica Marijanović. Iako je bio "glavni krivac" za ponovni dolazak u Sinj s ponosom, kaže, vežu ga prelijepi osjećaji za ovaj kraj:
- Svi smo podrijetlom iz ovih krajeva i iznimno sam ponosan što smo na blagdan Velike Gospe baš u Sinju. Ovo nam je drugi puta, ali prošlo je mnogo godina od tog prvog puta. Molitva za obitelj, zdravlje i sreću je ono što sam stavio pred Gospu - rekao je Ivica i stao u sredinu rodbinske slike koja će, zasigurno, naći mjesto i u obiteljskom albumu.

Za kraj sinjske priče hodočasnika zanimljivo društvo sreli smo pred crkvom Gospe Sinjske. Vidno umorni, teška koraka, ali je, nekoliko riječi, o njihovim osjećajima prema Majci iz Sinja kazao Zvonimir Čavka:
- Dolazimo iz Kijeva, 55 kilometara puta smo prevalili. Bilo je teško, ali ovo je jednostavno život, ovo je sve, tu je naša Gospa. Dolazimo dvadeset godina uzastopce u Sinj i molimo Gospu za milost - zaključio je Zvonimir uz želje da svi hodočasnici pred dragim pogledom Gospe Sinjske pronađu utjehu, a put, koliko god bio težak i s puno prepreka, bude nova snaga za daljnje uspjehe i životne izazove.


hr Thu Aug 15 2019 08:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dcad6a329111c34e88b4577/80
Foto: FB Grad Split

Iz Grada upozoravaju građane: "Budite oprezni i pazite na sebe i svoju imovinu!"

Alarmatno stanje u Dalmaciji
Na službenoj Facebook stranici Grada Splita, građanima su se obratili upozorenjem zbog vremenskih neprilika koje trenutno haraju Dalmacijom.

U objavi stoji:

Poštovani sugrađani, 

na području našeg grada na snazi su izuzetno nepovoljni vremenski uvjeti. Naši vatrogasci dosad su imali desetak intervencija, srećom radi se samo o materijalnoj šteti. 

I dalje postoje opasnost od oštećenja vozila, rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala i polomljenih grana, a zbog najavljenih količina oborina moguće su i poplave. 

Sve su službe na terenu. Budite oprezni i pazite na sebe i svoju imovinu!

Također, iz Ravnateljstva civilne zaštite poručuju:

Do ovog trenutka zabilježili smo oštećenja na oko 15 vozila, nastala uslijed pada stabala, grana i naleta ostalih predmeta.

Obzirom da se, prema najavljenoj vremenskoj prognozi, krajem dana očekuju još jači udari vjetra, savjetujemo građanima da, ukoliko je moguće, vozila parkiraju na zaštićenim mjestima, kako bi izbjegli mogućnost oštećenja, budu oprezni prilikom sudjelovanja u prometu i prate vremensku prognozu, te da u slučaju jakog vjetra ne izlaze iz domova ukoliko ne moraju.

hr Tue Nov 12 2019 16:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dcad53329111c66e88b4568/80

Stranka Pametno: Županija već šest godina izlaže srednjoškolce opasnosti!

Sramotno je da se srednjoškolci Splitsko-dalmatinske županije, pri prvom jačem nevremenu redovno nalaze u opasnosti, koje im prijete zbog opasne fasade Zdravstvene škole.

Split, 12. studenog 2019. Županija treba odmah krenuti u hitnu sanaciju fasade Zdravstvene škole u Šoltanskoj ulici u Splitu.

Škola je izgrađena 2013. godine kada je utvrđeno da krov prokišnjava, a samo godinu dana kasnije podzemne vode su poplavile njezine prostorije. Osim toga, prije dvije godine olujni vjetar je srušio fasadu sa sjeverne strane. Zbog orkanske bure sredinom ožujka ove godine odlomila se velika fasadna ploče s istočne strane. 

Danas je na školi ponovno popustila fasada; opasni komadi počeli su padati izravno pred školskim ulazom.

- Stotine učenika i prolaznika redovno se nalazi u izravnoj opasnosti zbog nemara sustava. Dijelovi fasade Zdravstvene škole godinama otpadaju. Danas je odgođena nastava i pravo je čudo što još nitko nije nastradao. Pozivamo Tomislava Đonlića pročelnika županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport da preuzme odgovornost zajedno sa županom Blaženkom Bobanom te da krenu u hitnu sanaciju i prestanu čekati da se dogodi nesreća. Županija svake godine ima višak sredstava u proračunu, a u isto vrijeme izlaže građane opasnosti što je totalni apsurd. Ne mogu životi biti ugroženi zbog aljkavosti sustava. Samo zahvaljujući brizi ravnateljice i djelatnika škole koji su postavili zaštitnu ogradu, a koja ipak nije dovoljna za potpunu sigurnost, za sada nije došlo do tragičnih posljedica. Inzistiramo na hitnoj reakciji nadležnog odjela Županije, u cilju zaštite građana i njihove imovine, kazao je županijski vijećnik stranke Pametno Igor Skoko.  


hr Tue Nov 12 2019 16:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dcad44329111ccce78b4597/80

Crveno upozorenje na području Dalmacije: Očekuje nas tjedan vremenskih neprilika

Jadran je danas pod crvenim upozorenjem

Državni hidrometeorološki zavod izdao je prioćenje u kojem navodi kako nas ovaj tjedan čeka iznimno nepovoljno vrijeme.

U nedjelju se nad zapadnim Sredozemljem razvila ciklona koja će idućih dana jačati, odnosno tlak će u njezinom središtu sve više padati. Sa svojim glavnim centrom zadržavat će se uglavnom nad Sardinijom i Korzikom, no unutar tog prostranog, relativno stacionarnog polja sniženog tlaka razvijat će se i manje ciklone, takozvane ciklone kćeri . Jedna takva razvit će se i nad Jadranom u utorak navečer. A potom će se tijekom srijede premještati preko Jadrana i Hrvatske.

U Hrvatskoj će najviše biti pogođena obala, unutrašnjost Istre i Dalmacije te gorska Hrvatska.

Uz to će na Jadranu i u gorju od utorka do četvrtka biti i vrlo vjetrovito, uglavnom uz jako i olujno jugo. Udari vjetra u utorak mogu dosezati vrijednosti između 20 i 30 m/s (od 70 do 110 km/h). S premještanjem ciklone te visokim valovima za očekivati je i poplavljivanje pojedinih riva. A uz mokro tlo te jak vjetar potencijalnu opasnost mogu prouzročiti i stara i bolesna stabla kojima najviše prijeti rušenje tijekom navedenih vremenskih uvjeta.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite poručuju: 

Do ovog trenutka zabilježili smo oštećenja na oko 15 vozila, nastala uslijed pada stabala, grana i naleta ostalih predmeta.

Obzirom da se, prema najavljenoj vremenskoj prognozi, krajem dana očekuju još jači udari vjetra, savjetujemo građanima da, ukoliko je moguće, vozila parkiraju na zaštićenim mjestima, kako bi izbjegli mogućnost oštećenja, budu oprezni prilikom sudjelovanja u prometu i prate vremensku prognozu, te da u slučaju jakog vjetra ne izlaze iz domova ukoliko ne moraju.


hr Tue Nov 12 2019 16:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5db13bc129111c30c58b4593/80

Miro Bulj gostovao u 'Bujici':"Želim li poraziti Plenkovića, mora pasti Kolinda!"

Nakon što mu je predsjednik Sabora, Goran Jandroković, zabranio da dva dana govori u Hrvatskom saboru, Bulj je svoje mišljenje o tome rekao u emisiji "Bujica"

Na Z1 televiziji u emisiji 'Bujica' gostovali su general Željko Sačić i zastupnik MOST-a Miro Bulj, koji su podsjetili kako ih je  predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nazvala marginalcima, a Gordan Jandroković, predsjednik Sabora – provincijalcima.

Nakon što mu je Gordan Jandroković zabranio govoriti u Hrvatskom saboru puna dva dana, zastupnik Mosta Miro Bulj u Bujici je rekao ono što misli:

“Dobio sam više glasova u svome selu, nego Njonjo u cijelome Zagrebu, a sada mi ne da govoriti o četniku Vučiću i njegovom prijateljstvu s Plenkovićem!”

“Želimo li poraziti Plenkovića, prvo mora pasti Kolinda! I predsjednica i premijer rade na ulasku Vučićeve Srbije u EU”, rekao je general Željko Sačić, član predsjedništva Hrvatskih suverenista.

Ovo je već drugi puta da je voditelj pozvao Bulja, nakon što mu je u Saboru zabranjeno govoriti.

“Učinit ću to svaki puta, kada Njonjo nekome pokuša začepiti usta,” rekao je voditelj.

General Sačić je prošle godine bio jedan od organizatora prosvjeda protiv dolaska Aleksandra Vučića u Zagreb, a Miro Bulj pitao ga je na Trgu sv. Marka kada će u hrvatsku Glinu?

U Bujici su gostovali kako bi i sada rekli što misle o pozivu kojeg je Plenković, zajedno s europskim pučanima uputio srbijanskom predsjedniku na Izborni kongres EPP-a 20. studenoga u Zagrebu.

I Bulj i Sačić podržavaju dr. Miroslava Škoru u utrci za predsjednika Hrvatske. Čvrsto stoje uz njegovu ideju da se na granice pošalje Hrvatska vojska, kako bi pomogla policiji u borbi protiv ilegalnih migranata…

Bulj je jasno i glasno rekao kako se Grabar Kitarović i Milanović, umjesto migrantskom krizom i drugim ozbiljnim problemima, bave vrijeđanjem ‘Rijeke’ i ‘Hajduka’.

Sačić je pak komentirao i lažne ankete kojima se “pumpa” Mislava Kolakušića, koji također nema ništa protiv dolaska Vučića u hrvatski glavni grad, na dan kada će se u Vukovaru komemorirati žrtve Veleprometa i Ovčare…

hr Tue Nov 12 2019 15:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .