Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d548b8a29111cfc478b456f/80

Hodočasnici dolaze u Sinj: "Tražimo utjehu kod Gospe! Put je dug, ali doživimo duhovno ispunjenje!"

Mnogi hodočasnici u noćnim su se satima uputili prema odredištu - Svetištu Gospe Sinjske, najvećem marijanskom mjestu u Dalmaciji
Bilo je tako i na sam blagdan Velike Gospe. Od ranih jutarnjih sati pod milim pogledom Majke prebirala su se zrnca krunice i sa usana tekle molitve, želje i zahvale. Užurbano se pripremalo svečano misno slavlje s procesijom ulicama grada koje su bile na poseban način ukrašene, prigodnim suvenirima, hrvatskim trobojnicama i znamenjima Gospe pobjednice iz 1715. godine. 

Vremenske neprilike uvelike su poremetile da mnoga mjesta u sinjskom parku, ali i oko samog Svetišta postanu "postelje na otvorenom" kako se dalo vidjeti prošlih godina, ali mnogi su, s istom željom, zaklon pronalazili u unutrašnjosti Svetišta i na svakoj slobodnoj natrkivenoj klupi.
Mnogi su baš taj dugi put posvetili na čast Gospi, tražeći posebnu milost, ali, kako kažu, svako pitanje o osjećajima koji naviru nakon puta je posve bespredmetno.

Već od ranog jutra krenuli smo u obilazak užeg centra grada gdje je pristizao znatan broj hodočasnika iz cijele Dalmacije, Hrvatske, ali i susjedne Bosne i Hercegovine. 

Na početku smo naišli na tri sestre - Vesnu, Marijanu i Božanu Vrselja iz Livna koje su i ove godine u Sinj došle pješice. Put nije bio težak, rekla je Vesna, iako je jedna od sestara i u kolicima. Poseban je osjećaj stati pred lik Gospe, kaže nam:
- Krenuli smo jučer i bilo je odlično. Malo su nas poremetile vremenske neprilike, ali uspjeli smo. Za Sinj nas vežu tradicionalni i vjerski osjećaji, a ovo je peti put kako dolazimo skupa, nas tri sestre, pred Gospu od koje tražimo utjehu - ustvrdila je Vesna.

Na hodočašće je biciklom stigla grupa mladića iz Livna, a jedan od hrabrih biciklista bio je i Tedi Penjak. U Sinju je bio sa svojim prijateljima - Ivanom Galićem, Josipom Križanom i Franom Totom, a posebno je bio ponosan Tedijev otac Slaven jer je ovaj mladi Livnjanac prvi puta stigao biciklom u Marijin grad:
- Kada si s društvom onda ti vrijeme brzo prođe, put je bio u redu, a vrijeme nam nije poremetilo planove. Ovo mi je prva godina da dolazim ovdje i stvarno je lijepo, neopisiv osjećaj - kaže Tedi.

Među onima koji su sklonište našli pod natkrivenim ležećim prostorima bila je i skupina mladih iz Livna, a najodvažnija da stane pred novinarske uređaje bila je Martina Mišković:
- Krenuli smo oko 23 sata, a put nam je prošao bez većih poteškoća. Ovo mi je treći puta u Sinju kako dolazimo u sličnom sastavu. Nakon ovog hodočašća se osjećam ispunjeno, čovjek nekako promisli o sebi, o svim postupcima i ljudima oko sebe - rekla je Martina, a sramežljivo se društvo ipak odvažilo namjestiti pa uz govorni trag dopustiti da zabilježimo i onaj slikovni.

Zanimljiv dizajn majica i natpis posvećen Mariji privukao je pozornost na hodočasničku skupinu iz Prologa. Obitelji Budimir i Rosić sreli smo u odmoru nakon dugog puta, a 38 kilometara duge staze među redom društva srednjih godina prevalio je i 10-godišnji Mirko Budimir.
- Radimo i živimo u Zagrebu, ali svake godine, kako je otac podrijetlom iz Prologa, stižemo ovdje u Sinj. Mene ovdje, baš zbog očeve djedovine, vežu jaki osjećaji, a iz godine u godinu sve i više emocija. Put je bio težak jer nas je snašlo strašno nevrijeme, ali sve bliže Sinju su i uvjeti bili bolji - kazala je Ivana Budimir.

Iz livanjskog su kraja Gospi Sinjskoj hodočastile i dvije mlade djevojke - Petra Zvirac i Marija Vidović. Uz ponešto poteškoća sretno su stigle u Marijin grad:
- Kiša nas je uhvatila na Dinari, smočili smo se jer nismo imali kabanicu ni kišobran, ali hvala Bogu smo sretno stigli u Sinj. Ovo mi je drugi put kako hodočastim, stvarno je predivno i pokušat ću svake godine dolaziti ovdje. Dobiješ pravo duhovno ispunjenje. Moja prijateljica je prvi puta hodočastila, njoj je sigurno bilo teže, ali sve u svemu smo zadovoljne - rekla nam je Petra.

Sličnih su razmišljanja bili i Ana Rimac, Kristian i Matea Damjanović te Ivan Kujundžija koji su bili od tek rijetkih koji su pod stoljetnim stablima sinjskog parka potražili kratak odmor. Svi su bili složni u jednom - bez obzira na put, dolazak pred mili Gospin lik nešto je što daje novu snagu.


Redom mlađe društvo imalo je i nešto starijih predstavnika pa je tako, na ležaljci u sinjskom parku, odmor nakon hodočašća potražila i obitelj Kasalo - Filip, Finka i Ljuba, a snage za podijeliti osjećaje prema Sinju imao je "blažen među ženama" - sugovornik Filip:
- Put je bilo malo kišovit, ali što je tu je. Od 1974. dolazim u Sinj, ovo mi je šesnaesti put kako sam ovdje. Za Sinj me uvijek vežu neki lijepi osjećaji, a Gospi se utječem s molitvama za svoju obitelj i bližnje - ustvrdio nam je Filip.

Iz daleke, pak Australije rodbinu je okupio Ivica Marijanović. Iako je bio "glavni krivac" za ponovni dolazak u Sinj s ponosom, kaže, vežu ga prelijepi osjećaji za ovaj kraj:
- Svi smo podrijetlom iz ovih krajeva i iznimno sam ponosan što smo na blagdan Velike Gospe baš u Sinju. Ovo nam je drugi puta, ali prošlo je mnogo godina od tog prvog puta. Molitva za obitelj, zdravlje i sreću je ono što sam stavio pred Gospu - rekao je Ivica i stao u sredinu rodbinske slike koja će, zasigurno, naći mjesto i u obiteljskom albumu.

Za kraj sinjske priče hodočasnika zanimljivo društvo sreli smo pred crkvom Gospe Sinjske. Vidno umorni, teška koraka, ali je, nekoliko riječi, o njihovim osjećajima prema Majci iz Sinja kazao Zvonimir Čavka:
- Dolazimo iz Kijeva, 55 kilometara puta smo prevalili. Bilo je teško, ali ovo je jednostavno život, ovo je sve, tu je naša Gospa. Dolazimo dvadeset godina uzastopce u Sinj i molimo Gospu za milost - zaključio je Zvonimir uz želje da svi hodočasnici pred dragim pogledom Gospe Sinjske pronađu utjehu, a put, koliko god bio težak i s puno prepreka, bude nova snaga za daljnje uspjehe i životne izazove.


hr Thu Aug 15 2019 08:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2330a529111cee058b45af/80

Premijer u Splitu: Postrožit ćemo borbu protiv dilera

Osim povećanja aktivnosti, najavio je i mijenjanje zakona ukoliko bude potrebno.
Povodom obilježavanja osnutka HDZ-a u Splitu, premijer Andrej Plnković dotakao se i nedavnog stravičnog zločina počinjenog upravo u gradu pod Marjanom.

Najavio je pojačanje borbe nadležnih tijela protiv raspačivača droge te svih onih koji se bave organiziranim kriminalom.

Ojačat ćemo aktivnosti iz područja pravne sigurnosti. Mijenjat ćemo zakone ako treba, postrožiti borbu protiv onih koji raspačavaju drogu, koji se bave organiziranim kriminalom, koji mlade navode sa zdravog puta na delinkventna i devijantna ponašanja," rekao je Plenković.
hr Sat Jan 18 2020 17:24:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d23631529111c4bfd8b4595/80
Foto: HRVATSKE CESTE

Na terenu i policija: Kinezi otpustili zaštitare na Pelješkom mostu

Stručno mišljenje bit će izdano u što kraćem roku.
Kako javlja Dubrovački dnevnikKineska tvrtka China Road & Bridge Corporation otpustila je zaštitare koji su čuvali i nadzirali izgradnju Pelješkog mosta.

Policija je već napravila inspekcijski nadzor u sigurnosno stanje gradilišta te će u što kraćem roku izdati svoje stručno mišljenje. 

U svakom slučaju, ovakvo što ne iznenađuje jer su kineski graditelji poznati kao oni koji itekako vode računa o troškovima, no s druge strane ne treba zanemariti niti aspekt sigurnosne zaštite koji ovako biva upitan

hr Sat Jan 18 2020 17:01:46 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5de6899f29111c10178b4593/80

Plenković u Splitu povodom 30. rođendana splitskog HDZ-a

Premijer vjeruje da će na parlamentarnim izborima HDZ odnijeti pobjedu

Povodom 30. obljetnice osnivanja splitskog ogranka HDZ-a, u Split je stigao i premijer Andrej Plenković, ali i brojni ministri. 

Plenković, kaže, očekuje angažman svojih kolega ususret parlamentarnim izborima i pritom dodao da HDZ ima kontinuiranu podršku Dalmacija te da se nada da će se i nastaviti.

U posljednje vrijeme suočen je s kritikama kako stranku vodi u krivom smjeru pa je iskoristio priliku to i prokomentirati.

- Živimo u sloodnoj zemlji i u našoj stranci svi mogu artikulirati svoje ambicije. Kada dođe trenutak da naši članovi daju ovjerenje ovom ili onom kandidatu, ovom ili onom smjeru, onda ćem vidjeti koji je to pravi smjer za HDZ i dodao da unutarstranačke izboe treba iskoristiti kako bi se stranka osnažila i tko krenula u nove izazove da bi pridobila povjerenje birača.

Nije ga poljuljalo ni to što je Kolinda Grabar Kitarović dobila manje glasova od Zorana Milanovića u Splitu. Siguran je, kaže, da će na parlamentarnim izborima dobiti najveću podršku.

Hoće li to stvarno biti tako ili će Splićani glasati kao i na predsjedničkim izborima, uskoro ćemo saznati...

hr Sat Jan 18 2020 14:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e1b18c929111c93608b4574/80
Foto: Screenshot

Splitske udruge komentirale trostruko ubojstvo: 'Jasna komunikacija lokalne i državne vlasti s javnosti je izostala'

Splitske udruge Bijeli krug, Domine, Help, Liga za prevenciju ovisnosti, Most i Naš kvart poslale su priopćenje za javnost u slučaju trostrukog ubojstva u Splitu. Prenosimo ga u cijelosti.

Danas, subota, 18. siječnja, navršava se točno tjedan dana od tragičnog slučaja trostrukog ubojstva u Splitu. Obiteljima ubijenih mladića i ovim putem izražavamo sućut! 

Sedam dana neprekinutog izvještavanja o događaju i njegovim akterima u svim medijima, pisanim, elektronskim i na portalima, ukazalo je na sve propuste i nedostatke različitih sustava u društvu u kojem živimo.

Danima smo svjedočili „nepodnošljivoj lakoći“ davanja na uvid javnosti i najsitnijih obiteljskih anamnestičkih podataka, nedopustivom objavljivanju službenih dokumenata, postupaka i informacija i na koncu nanovo se suočili s neprimjerenom reakcijom vlasti i lošom komunikacijom u kriznim situacijama.

Nedopustivim držimo curenje informacije o provedenim postupcima nadležnih tijela i institucija u kojima se iznose nasumično izdvojeni, medijima zanimljivi detalji iz života obitelji privedenog  i tražimo odgovornost svih koji su dozvolili da informacije iz službenih postupaka i dokumenata budu javno objavljene, suprotno pravilima struke, etičkim principima i pravu na zaštitu privatnosti.

Ističemo kako je od iznimne važnosti u kriznim situacijama primjerena reakcija lokalne i državne vlasti i jasna komunikacija s javnošću, a ona je izostala i ovaj put. Građani su dobivali informacije putem društvenih mreža, iz snimaka slučajnih prolaznika i mnoge su bile netočne, a doprinijele su strahu i osjećaju nesigurnosti.

Udruge potpisnice, koje imaju više desetljeća iskustva rada s ovisnicima, žrtvama obiteljskog nasilja, djecom i mladima u riziku i s problemima u ponašanju te drugih poteškoća u području mentalnog zdravlja, žele ovim priopćenjem ukazati i apelirati u prvom redu na odgovornosti medija u izvještavanju, na osobnu odgovornost svakog pojedinca te na društvenu odgovornost svih građana i građanki.

Svjedočili smo nizu tekstova, fotografija, snimaka kojima su mnogi brutalno pogazili načela profesionalnog novinarstva, ugrozili zaštitu načela nevinosti te prava na pošteno i pravedno suđenje. Danima se neetično krši pravo na zaštitu privatnosti kao i temeljno ljudsko dostojanstvo svih uključenih. 

Nitko, ama baš nitko, nema pravo osobu proglasiti krivom, osim sudske vlasti na način propisan važećim zakonima RH. Oni koji to čine, zapravo projiciraju isti obrazac nepoštivanja prava i pravne norme i „uzimanja stvari u svoje ruke“, prikriveno podržavajući kulturu linča.

I ovaj tragičan događaj, nažalost, ukazuje na ignorantski odnos države prema socijalnim i zdravstvenim politikama. Izostanak socijalnog dijaloga, nedostatak  političke volje za adekvatnim uređenjem sustava kao  i vizije kako bi isti trebao izgledati, godinama onemogućuju sve one koji su dio tog sustava i koji žele stvari učiniti boljima. Posljedice takvog neodgovornog i površnog odnosa su vidljive, ne samo na splitskim ulicama i zagorskim domovima za stare i nemoćne, već svugdje u državi, bez iznimke. Nečinjenjem, prije negoli se tragedije dogode, država ima suodgovornost!

Važno je reći kako je Split krajem devedesetih imao djelotvoran model suzbijanja ovisnosti koji su drugi gradovi preuzimali i koji se promišljeno gradio i uključivao sve sektore u borbu. Vrijeme je i za otvorenu analizu što smo to u međuvremenu zanemarili i tko je to zakazao.

Ako promptno i odgovorno ne djelujemo u svakom od sustava koje je ovaj događaj prozvao, izražavamo bojazan kako ovakva usijana atmosfera može izazvati nezaustavljivu lavinu kriminala i nasilja. Pored nesigurnih domova i zanemarenih obitelji imat ćemo sve više i nesigurne ulice. Svi smo mi kao društvo odgovorni za ono što se dogodilo i što se događa u sredinama u kojima živimo. Ovaj tragičan događaj u kojem je izgubljeno puno više od tri mlada života trebao bi svakoga od nas nagnati na pitanje gdje smo kao pojedinci i društvo pogriješili i što se moglo ili se može činiti bolje.

Apeliramo još jednom na medije i pozivamo  da zaustave neprimjereno medijsko masakriranje  osoba koje se dovode u vezu s trostrukim ubojstvom, kako žrtava, tako i uhićenog mladića i njegove obitelji.

Splitske udruge:

Bijeli krug, Domine, Help, Liga za prevenciju ovisnosti, Most i Naš kvart


hr Sat Jan 18 2020 13:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .