Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d548b8a29111cfc478b456f/80

Hodočasnici dolaze u Sinj: "Tražimo utjehu kod Gospe! Put je dug, ali doživimo duhovno ispunjenje!"

Mnogi hodočasnici u noćnim su se satima uputili prema odredištu - Svetištu Gospe Sinjske, najvećem marijanskom mjestu u Dalmaciji
Bilo je tako i na sam blagdan Velike Gospe. Od ranih jutarnjih sati pod milim pogledom Majke prebirala su se zrnca krunice i sa usana tekle molitve, želje i zahvale. Užurbano se pripremalo svečano misno slavlje s procesijom ulicama grada koje su bile na poseban način ukrašene, prigodnim suvenirima, hrvatskim trobojnicama i znamenjima Gospe pobjednice iz 1715. godine. 

Vremenske neprilike uvelike su poremetile da mnoga mjesta u sinjskom parku, ali i oko samog Svetišta postanu "postelje na otvorenom" kako se dalo vidjeti prošlih godina, ali mnogi su, s istom željom, zaklon pronalazili u unutrašnjosti Svetišta i na svakoj slobodnoj natrkivenoj klupi.
Mnogi su baš taj dugi put posvetili na čast Gospi, tražeći posebnu milost, ali, kako kažu, svako pitanje o osjećajima koji naviru nakon puta je posve bespredmetno.

Već od ranog jutra krenuli smo u obilazak užeg centra grada gdje je pristizao znatan broj hodočasnika iz cijele Dalmacije, Hrvatske, ali i susjedne Bosne i Hercegovine. 

Na početku smo naišli na tri sestre - Vesnu, Marijanu i Božanu Vrselja iz Livna koje su i ove godine u Sinj došle pješice. Put nije bio težak, rekla je Vesna, iako je jedna od sestara i u kolicima. Poseban je osjećaj stati pred lik Gospe, kaže nam:
- Krenuli smo jučer i bilo je odlično. Malo su nas poremetile vremenske neprilike, ali uspjeli smo. Za Sinj nas vežu tradicionalni i vjerski osjećaji, a ovo je peti put kako dolazimo skupa, nas tri sestre, pred Gospu od koje tražimo utjehu - ustvrdila je Vesna.

Na hodočašće je biciklom stigla grupa mladića iz Livna, a jedan od hrabrih biciklista bio je i Tedi Penjak. U Sinju je bio sa svojim prijateljima - Ivanom Galićem, Josipom Križanom i Franom Totom, a posebno je bio ponosan Tedijev otac Slaven jer je ovaj mladi Livnjanac prvi puta stigao biciklom u Marijin grad:
- Kada si s društvom onda ti vrijeme brzo prođe, put je bio u redu, a vrijeme nam nije poremetilo planove. Ovo mi je prva godina da dolazim ovdje i stvarno je lijepo, neopisiv osjećaj - kaže Tedi.

Među onima koji su sklonište našli pod natkrivenim ležećim prostorima bila je i skupina mladih iz Livna, a najodvažnija da stane pred novinarske uređaje bila je Martina Mišković:
- Krenuli smo oko 23 sata, a put nam je prošao bez većih poteškoća. Ovo mi je treći puta u Sinju kako dolazimo u sličnom sastavu. Nakon ovog hodočašća se osjećam ispunjeno, čovjek nekako promisli o sebi, o svim postupcima i ljudima oko sebe - rekla je Martina, a sramežljivo se društvo ipak odvažilo namjestiti pa uz govorni trag dopustiti da zabilježimo i onaj slikovni.

Zanimljiv dizajn majica i natpis posvećen Mariji privukao je pozornost na hodočasničku skupinu iz Prologa. Obitelji Budimir i Rosić sreli smo u odmoru nakon dugog puta, a 38 kilometara duge staze među redom društva srednjih godina prevalio je i 10-godišnji Mirko Budimir.
- Radimo i živimo u Zagrebu, ali svake godine, kako je otac podrijetlom iz Prologa, stižemo ovdje u Sinj. Mene ovdje, baš zbog očeve djedovine, vežu jaki osjećaji, a iz godine u godinu sve i više emocija. Put je bio težak jer nas je snašlo strašno nevrijeme, ali sve bliže Sinju su i uvjeti bili bolji - kazala je Ivana Budimir.

Iz livanjskog su kraja Gospi Sinjskoj hodočastile i dvije mlade djevojke - Petra Zvirac i Marija Vidović. Uz ponešto poteškoća sretno su stigle u Marijin grad:
- Kiša nas je uhvatila na Dinari, smočili smo se jer nismo imali kabanicu ni kišobran, ali hvala Bogu smo sretno stigli u Sinj. Ovo mi je drugi put kako hodočastim, stvarno je predivno i pokušat ću svake godine dolaziti ovdje. Dobiješ pravo duhovno ispunjenje. Moja prijateljica je prvi puta hodočastila, njoj je sigurno bilo teže, ali sve u svemu smo zadovoljne - rekla nam je Petra.

Sličnih su razmišljanja bili i Ana Rimac, Kristian i Matea Damjanović te Ivan Kujundžija koji su bili od tek rijetkih koji su pod stoljetnim stablima sinjskog parka potražili kratak odmor. Svi su bili složni u jednom - bez obzira na put, dolazak pred mili Gospin lik nešto je što daje novu snagu.


Redom mlađe društvo imalo je i nešto starijih predstavnika pa je tako, na ležaljci u sinjskom parku, odmor nakon hodočašća potražila i obitelj Kasalo - Filip, Finka i Ljuba, a snage za podijeliti osjećaje prema Sinju imao je "blažen među ženama" - sugovornik Filip:
- Put je bilo malo kišovit, ali što je tu je. Od 1974. dolazim u Sinj, ovo mi je šesnaesti put kako sam ovdje. Za Sinj me uvijek vežu neki lijepi osjećaji, a Gospi se utječem s molitvama za svoju obitelj i bližnje - ustvrdio nam je Filip.

Iz daleke, pak Australije rodbinu je okupio Ivica Marijanović. Iako je bio "glavni krivac" za ponovni dolazak u Sinj s ponosom, kaže, vežu ga prelijepi osjećaji za ovaj kraj:
- Svi smo podrijetlom iz ovih krajeva i iznimno sam ponosan što smo na blagdan Velike Gospe baš u Sinju. Ovo nam je drugi puta, ali prošlo je mnogo godina od tog prvog puta. Molitva za obitelj, zdravlje i sreću je ono što sam stavio pred Gospu - rekao je Ivica i stao u sredinu rodbinske slike koja će, zasigurno, naći mjesto i u obiteljskom albumu.

Za kraj sinjske priče hodočasnika zanimljivo društvo sreli smo pred crkvom Gospe Sinjske. Vidno umorni, teška koraka, ali je, nekoliko riječi, o njihovim osjećajima prema Majci iz Sinja kazao Zvonimir Čavka:
- Dolazimo iz Kijeva, 55 kilometara puta smo prevalili. Bilo je teško, ali ovo je jednostavno život, ovo je sve, tu je naša Gospa. Dolazimo dvadeset godina uzastopce u Sinj i molimo Gospu za milost - zaključio je Zvonimir uz želje da svi hodočasnici pred dragim pogledom Gospe Sinjske pronađu utjehu, a put, koliko god bio težak i s puno prepreka, bude nova snaga za daljnje uspjehe i životne izazove.


hr Thu Aug 15 2019 08:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d1e450e29111cbcf18b45de/80
Foto: Screenshot

Miroslav Škoro: "Pupovac se za ovakve istupe inspirira na velikosrpskom derneku"

Škoro je komentirao izjave Milorada Pupovca na jučerašnjoj press konferenciji

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro putem Facebooka komentirao je jučerašnje izjave  saborskog zastupnika i predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca o napadu na pripadnike srpske nacionalnosti kod Knina.

Njegovu objavu donosimo u nastavku: 

PUPOVAC KAO VUČIĆ

Znakovita je šutnja hrvatskog državnog vodstva na uvredljive izjave Milorada Pupovca koji se koristi retorikom i stavovima srbijanskog predsjednika Vučića. Umjesto da smiruje tenzije nastale u incidentu, g. Pupovac nadolijeva ulje na vatru i očito želi profitirati na napadu na hrvatske građane koji je za svaku osudu.

Od njega, kao zastupnika u Hrvatskom saboru, očekivao sam puno više mudrosti, a puno manje ostrašćenosti. Politika je, kako je govorio moj profesor Lauc, "toplo srce, hladna glava i čiste ruke". 

Očito se g. Pupovac, kao hrvatski političar, inspirira za ovakve istupe na velikosrpskom derneku na Fruškoj gori. 

Žalosnija od Pupovčeve huškačke retorike je samo gromoglasna tišina njegovog glavnog koalicijskog partnera, koji šutke prelazi preko takvih izjava.
hr Sat Aug 24 2019 13:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d237e8c29111c15fe8b458d/80

Kanader koji je gasio požar na Hvaru upućen na novo požarište - na Pelješac!

Kapetan posade Canadaira i zamjenik zapovjednika Protupožarne eskadrile koji je sudjelovao u gašenju požara na Hvaru, bojnik Darko Kučej kazao je kako su požar uspjeli lokalizirati u kratkom vremenu
Nakon uspješnog gašenja požara na području Sućuraja na otoku Hvaru jedan od Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućen je subotu, 24. kolovoza 2019. na novo požarište u naselju Lovište na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Kapetan posade Canadaira i zamjenik zapovjednika Protupožarne eskadrile koji je sudjelovao u gašenju požara na Hvaru, bojnik Darko Kučej kazao je kako su požar uspjeli lokalizirati u kratkom vremenu.

- Došli smo na požarište u samom začetku te smo brzo zaustavili njegovo napredovanje. Uzrok izbijanja vjerojatno je udar munje jer je na tom području bilo nevrijeme. Jedan od Canadaira nastavio je izviđati područje prema jugu i to se pokazalo opravdanim jer je također u ranoj fazi otkriven novi požar na Pelješcu te se nadamo kako će posada i ovaj požar uspješno ugasiti. - iznio je bojnik Kučej.

Ovo je 33. požar od početka ovogodišnje  protupožarne sezone (17. lipnja)  na kojem su angažirane  zračne protupožarne požara (20 u Šibensko-kninskoj, po četiri u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 182 pripadnika.
hr Sat Aug 24 2019 13:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d610d2229111c925b8b457e/80
Foto: Šibenski portal

Opasni crvi potjerali kupače s rogozničke plaže, nekoliko ih je završilo na hitnoj

Gospođi je ubrzo počela naticati noga, a bolovi i žarenje su postali toliko nesnošljivi da je istu tu večer primljena na hitnu...

Stariju ženu u rogozničkoj uvali Peleš u plićaku je opekao, bolje rečeno više puta ubo, ‘vatreni crv’ početkom ovog tjedna. Gospođi je ubrzo počela naticati noga, a bolovi i žarenje su postali toliko nesnošljivi da je istu tu večer primljena na hitnu. - piše Šibenski portal

- Kupala sam se na novoobnovljenoj plaži u uvali Peleš koja je napravljena od strane Općine Rogoznica prije nekoliko godina. Otplivala sam i sjela u plićak kako bi razgibavala nogu s kojom imam problema. Odjednom sam osjetila ubod i vidjela da mi se crv crvenkaste boje uhvatio za nogu. Odmah sam osjetila bol, skinula sam neke bijele bodlje iz noge i izašla vani na plažu – priča Rogozničanka koja živi u neposrednoj blizini plaže.

Krenulo je sve jače i jače bockanje i žarenje, a ubrzo je žena dobila i temperaturu. Kako su se bolovi samo pojačavali, susjedi su stariju ženu odvezli na hitnu pomoć usred noći.

- Doktori su mi odmah dali dvije injekcije kako bi se oticanje smirilo i kako bi bol postala podnošljivija. Liječnik mi je rekao da sutra obavezno dođem na još jednu injekciju. Dobila sam i mast da mažem svaki dan dok ne prođe crvenilo. No, iako me crv opekao još početkom ovog tjedna, crvenilo još nije prošlo – ispričala je-

Panika u rogozničkom kraju

Ubrzo je u okolnim mjestima, posebice u Zečevu, koje je najbliže toj plaži zavladala panika. Nastao je veliki strah za djecu koja se najčešće kupaju u plićaku gdje su se odnedavno vatreni crvi pojavili, a ima ih priličan broj.

Radi pojave crva koji su opasni po ljude, Šibenski portal kontaktirao je Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, gdje su im rekli kako nisu dobili nikakvu službenu dojavu od ljudi, ali ni liječnika.

– Prvi put čujem od vas za te crve. Ne znam koje su to životinje. To nam mora biolog potvrditi, no mi njega nemamo u našoj službi. Postoji biolog u Zavodu u Splitu, a netko od ljudi mora prijaviti pojavu opasnih životinja – kazala je epidemiologinja dr. Ankica Parat Baljkas. Cijeli članak pogledajte ovdje.

hr Sat Aug 24 2019 12:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d20cb9929111c00f98b456d/80
Foto: MORH

Požar na otoku Hvaru: U akciju gašenja upućena dva kanadera

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 23. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 31 požara

Danas prije podne buknuo je požar na otoku Hvaru, na području Sućurja. 

MORH javlja da su dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena u subotu, 24. kolovoza 2019. godine u akciju gašenja požara.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 23. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 31 požara (20 u Šibensko-kninskoj, četiri u Zadarskoj, tri u Splitsko-dalmatinskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 182 pripadnika.

Uz gašenje požara provedeno je i 37 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 260 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6900 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 29 puta.
hr Sat Aug 24 2019 11:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .