Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b97c3f2cb557a1a9f8b4721/80

Predstavnice Francuskog veleposlanstva na sastanku u Gradu Imotskom

Jučer su u Imotskom boravile predstavnice Francuskoga veleposlanstva u Hrvatskoj, koje su u naš grad došle u povodu završetka znanstvenih istraživanja u Crvenom jezeru

Radi se o Delphine Dufoix, atašeu za administrativnu i međunarodnu suradnju i Martine Manavella, atašeu za obrazovnu suradnju. Tom prilikom sastale su se sa zamjenikom gradonačelnika Imotskoga Milanom Zdilarom i direktorom Turističke zajednice Imota Lukom Kolovratom.

Kolovrat je na početku sastanka zahvalio veleposlanstvu na podršci akciji ronjenja i što su sponzorirali dolazak Frederica Swierczynskog, upoznavši gošće s prošlogodišnjim  zaronom do samoga dna Crvenoga jezera, koji su pratile brojne svjetske televizijske kuće. 

- Imali smo fantastičnu promociju i u Francuskoj tijekom cijele prošle, ali i ove godine. Tako već imamo konkretne rezultate - francuskih dolazaka i noćenja na imotskom području je 4 puta više nego prošle godine, a francuski turisti su sada ukupno na 4. mjestu po noćenjima i dolascima u Imotskoj krajini - rekao je Kolovrat dodavši da postoji izuzetna volja i želja za suradnjom.

- Naš cilj je poduprijeti sudjelovanje francuskih znanstvenika u projektima u Hrvatskoj, a cilj nam je i u suradnji s lokalnim vlastima proširiti turističku ponudu, ali ju i što bolje predstaviti u Francuskoj. - rekla je Dufoix.

Zamjenik gradonačelnika Imotskoga Milan Zdilar naglasio je spremnost Grada Imotskoga za suradnju na području gospodarstva. 

- Imamo Poduzetničku zonu koja je dobila potrebnu infrastrukturu pa smo, naravno, otvoreni za ulagače iz Francuske koji bi kod nas otvorili proizvodni pogon. Izišli bismo im u susret po pitanju infrastrukture, a Grad uvjetuje otvaranje proizvodnoga pogona sa zaposlenicima s područja Imotskoga. - rekao je Zdilar. Predložio je i suradnju na području proizvodnje vina, ističući brojne proizvođače vina s imotskoga područja, ali i manifestaciju Cvit razgovora, na koju ih je pozvao iduće godine.

Direktor Turističke zajednice Imota Luka Kolovrat dotaknuo se aktivnosti vezanih uz proglašenje geoparka. 

- Imotski je sada u projektu izrade geoparka, kojega ćemo prijaviti za UNESCO geoparkove. Glavni ured za geopark je u Parizu, a već smo uspostavili dvije suradnje s francuskim geoparkovima. - rekao je Kolovrat.

Martine Manavella je istaknula da su vrlo zainteresirani za suradnju na području geoparka, ali i na području vina, posebice kada je u pitanju manifestacija Cvit razgovora.

- U našem Veleposlanstvu postoji služba koja se bavi ekonomskom suradnjom. Bit će nam izuzetno drago prenijeti vašu inicijativu njima kako bi oni ostvarili kontakte s francuskim poduzetnicima. - naglasila je Manavella,. S obzirom na sve veći broj francuskih turista u Imotskom, razgovaralo se i o tečajevima francuskoga jezika za iznajmljivače kuća, ali i obrazovanju turističkih vodiča za turiste koji dolaze s francuskoga govornoga područja.

 Gošće iz Francuske su prošetale gradom oduševljene ljubaznošću domaćina

hr Tue Sep 11 2018 15:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba104bfcb557ad9b28b45d6/80

Opara ponosan: Više nema brdo smeća: Karepovac se gotovo potpuno izmijenio (Pogledajte snimku)

Radovi na sanaciji Karepovca otkrivaju njegovo novo lice.
Splitsko odlagalište otpada Karepovac je još u svibnju ispunjavao sve rubrike vijesti zbog svog nesnosnog smrada. Zbog svega, u pitanje se dovodila čak i kvaliteta vode. Mnogi mještani mjesecima su izražavali nezadovoljstvo dok se cijeli slučaj napokon nije zarotirao.

Danas, na Karepovcu stručnjaci tretiraju otpad da manje smrdi, a vrijednosti parametra prate propisane granične vrijednosti.

Također, da se primijetiti značajna razlika u izgledu okoliša. Karepovac tako sve više poprima izgled uređenog i legalnog splitskog odlagališta otpada.Sve je to gradonačelnik podijelio i na svom Facebook profilu:

Danas smo, zajedno s predstavnicima Gradskog vijeća Grada Splita, predstavnicima susjednih gradova i općina i predstavnicima medija obišli odlagalište Karepovac i iz prve ruke provjerili što je sve učinjeno na sanaciji odlagališta otpada. 
Rezultati su vidljivi. Karepovac je zdravi prostor! Ponosan sam što ćemo već za godinu i pol na tom mjestu imati zelenu plohu, naš 'mali Marjan'.

hr Tue Sep 18 2018 13:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba0c5cfcb557a8ea08b49bc/80
Foto: PIXABAY

Pravo na doplatak za djecu možete ostvariti do 1. listopada ove godine

Dana 1. srpnja 2018. stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu (Narodne novine, broj 58/18).

Izmjenom relevantnih odredbi Zakona omogućeno je podizanje razine dohodovnog cenzusa po članu kućanstva na 2.328 kn čime je proširen je krug potencijalnih korisnika doplatka za djecu, a time i djece za koju se ostvaruje pravo na doplatak za djecu.

Tako je npr. novi limit za obitelj sa dvoje djece 9.312 kn ukupnog dohotka ostvarenog u 2017. godini, a za obitelj sa troje djece 11.640 kn, uz dodatno ostvarivanje prava na pronatalitetni dodatak od 500 kn za 3. dijete.

Novi korisnici zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu mogu podnijeti u roku 90 dana od stupanja na snagu Zakona, odnosno do 1. listopada, a pravo na doplatak za djecu priznat će se od dana stupanja na snagu izmjena zakona, javljaju iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Postupak za ostvarivanje prava na doplatak za djecu pokreće se zahtjevom nadležnoj područnoj službi ili uredu HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva. Potrebna dokumentacija može se besplatno predati i u poštanskim uredima na području Republike Hrvatske.

Upute o uvjetima stjecanja prava, obrazac zahtjeva za priznavanje prava i popis dokumenata koje treba priložiti nalaze se na stranici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje: http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?id=1525

hr Tue Sep 18 2018 11:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba0ba6fcb557af5ab8b479d/80
Foto: PIXABAY

Vlada usvojila Nacrt prijedloga zakona o vinu

Vlada RH na prošlotjednoj sjednici usvojila je Nacrt prijedloga zakona o vinu, kojega je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s proizvođačima iz sektora vinarstva i vinogradarstva. Novi zakono o vinu, ističu u Ministarstvu poljoprivrede, donosi pravni okvir proizvodnje grožđa i vina, prodaje vina u tržišno transparentnim uvjetima, jačamo ulogu vinskih udruženja i unaprjeđujemo marketing vina.

„Novi zakon o vinu predviđa decentralizaciju ocjenjivanja vina, veću kontrolu na terenu te doprinosi administrativnom rasterećenju od 33% u odnosu na postojeće propise“, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao: „Našim vinarima osigurali smo i bespovratnu financijsku pomoć za podizanje novih nasada vinograda, investicije u vinarije i promidžbu vina te pripremili novi Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019.-2023. s 83 milijuna kuna potpore godišnje“, piše novosti.hr

Nacrtom prijedloga Zakona o vinu uređuje se pravni okvir i implementacija pet Uredbi Europske unije u području proizvodnje, trgovine i zaštite oznaka u području vina, kao i nadležna tijela za provođenje ovog zakona, zemljopisna područja uzgoja vinove loze, sorte vinove loze, enološki postupci i prakse, vinogradarski registar, sustav ispitivanja kvalitete vina prije stavljanja u promet, sustav zaštićenih oznaka za vina, proizvodnja voćnih vina te nadzor i kontrola proizvodnje i prometa. Pored toga, novim zakonom u sustav vinarstva i vinogradarstva unose se novi elementi:

Ukidaju se sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te se time 12 milijuna kuna vraća sektoru vinarstva za marketinške aktivnosti.

Ukidaju se evidencijske markice, koje su bile obvezna prije stavljanja vina u promet, te se uspostavlja marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska.

Predviđa se priznavanje četiri regionalne organizacije vinara povezane s novim regijama s ciljem davanja prava proizvođačima da upravljaju promotivnim i marketinškim aktivnostima vezano za hrvatska vina i njihovo označavanje.

Decentralizira se postupak organoleptičkog ocjenjivanja vina po vinogradarskim regijama.  

Osigurava se pojačana kontrola proizvodnje i prometa grožđa i vina. 

hr Tue Sep 18 2018 10:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba0b820cb557ac9b28b45a3/80

Jeste li je vidjeli? U Kaštel Novom nestala starija žena, obitelj moli pomoć

Jučer oko 21 sat s područja Kaštel Novog nestala je 93-godišnja Anđa Šunjerga.
Visoka je 150 centimetara, mršavije tjelesne građe, sijede kose i svijetle puti, a kada je posljednji put viđena nosila je crninu (duge hlače i majicu). 

U potragu su uključeni pripadnici HGSS-a, policije i vatrogasaca koji su za gospođom tragali od sinoć do ranojutarnjih sati, ali bez uspjeha. Jutros se potraga nastavlja.Obitelj moli sve koji imaju bilo kakava saznanja ili su je vidjeli da o tome obavijeste policiju na broj 192 ili dolaskom u najbližu policijsku postaju.
hr Tue Sep 18 2018 10:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .