Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/53d6722b179942c332de605d/80
Foto: Zrnovnica.hr

Jubilarna 5. smotra klapa u Žrnovnici posjetiteljima obećava spektakl

Smotra klapa u Žrnovnici zadnjih je godina postala neizostavno odredište ponajboljih hrvatskih klapa. Četiri godine za redom smotra se uspješno održavala u samom centru mjesta, u popularnoj "Bašti", a ove godine jubilarna smotra klapa donosi brojne promjene.
Još nakon pobjede na jubilarnom, 50. Splitskom festivalu, članovi klape Sveti Florijan odlučili su obogatiti kulturnu ponudu svoga mjesta te su na dan Velike Gospe, zaštitnice Žrnovnice, odlučili organizirati prvi smotru klapa u Žrnovnici.

Iako je organizator tada strepio kako će proći novostovrena smotra, dolazak više od 1.000 posjetitelja iz Žrnovnice i šire splitske okolice, kao i medijski odjek smotre, pokazali su da je Žrnovnici jedan ovakav događaj itekako nedostajao, a smotra klapa u Žrnovnici zadnjih je godina postala neizostavno odredište ponajboljih hrvatskih klapa.
Četiri godine za redom smotra se uspješno održavala u samom centru mjesta, u popularnoj "Bašti", a ove godine jubilarna smotra klapa donosi brojne promjene. Naravno, ulaz na smotru ostaje potpuno besplatan!

Karmen Bošković, odnedavno čanica udruge Žrvanj uz Žrnovnice komentirala je potpuno novu koncepciju nadolazeće smotre klapa u Žrnovnici.

- Svaka protekla smotra klapa u Žrnovnici imala je jako velik broj posjetitelja, i to je sigurno svrstava među najposjećenije smotra uopće tijekom godine u zemlji. Ipak, konstantno se javljao jedan problem. Upravo zato što se smotra klapa odvijala na dan Žrnovnice, veliku Gospu, u mjestu je, kako i priliči, cijeloga dana veliki šušur, mjesna fešta. Ta fešta zapravo traje i za vrijeme smotre klapa; djeca se igraju, posjetitelji druže i vesele, a smotra klapa zahtjeva veći stupanj pozornosti publike. Samo tako klape mogu dati sve od sebe, a oni koji su došli slušati i gledati naše klape mogu u cijelosti dobiti ono po što su došli - izvornu klapsku pismu.

Taj element je svih zadnjih godina često izostajao, jer bi klape normalno mogli čuti prvih nekoliko redova, a ostali su se, bez obzira na dobar razglas, morali jako potruditi da ih čuju. Vođeni tim iskustvom odlučilo smo ove godine smotru klapa premjestiti dan prije Velike Gospe, 14. kolovoza. Na taj način na smotru će doći svi oni koji ciljano žele čuti izvornu klapsku pjesmu bez "opasnosti" da će biti buke i veselja sa strane. Ne možemo djeci i odraslima zabraniti da se vesele na njihov dan, zato smo smotru klapa pomaknuli dan ranije, a na sam blagdan Velike Gospe i dana Žrnovnice vjerojatno će se organizirati pučka fešta.

Osim datuma promijenili smo i lokaciju održavanja smotre klapa. Do sada je to bila "Bašta" ispod mjesnog groblja, sada smotru selimo na predivnu lokaciju Izletište Antoničin mlin, svega nekoliko stotina metara uzvodno od dosadašnje lokacije. Radi se o jednom od najljepših lokaliteta kojeg Žrnovnica uopće ima. Lani je na smotri klapa u Žrnovnici bilo čak nekoliko organizatora poznatih smotri klapa po Dalmaciji, i svi su se složili da je upravo lokacija uz povijesnu mlinicu idealna za smotru klapa, te da bi na taj način Žrnovnica ponudila nešto što druge smotre nemaju. Uostalom, ovu lokaciju prepoznali su u producentskoj TV kući HBO jer su tu snimali scene hit serije "Igra prijestolja" - rekla nam je Karmen Bošković, članica udruge Žrvanj, koja aktivno sudjeluje u organiziranju 5. smotre klapa u Žrnovnici.

Petar Amižić, novi predsjednik udruge Žrvanj

Inače, udruga Žrvanj prije nekoliko dana imala je izbornu skupštinu. "Prijatelji kulturne i prirodne baštine Žrnovnice", kako glasi puni naziv ove vrijedne udruge iz Žrnovnice, dobila je novoga predsjednika. Radi se o Petru Amižiću, koji je zadnjih dana itekako "zasukao" rukave kada je organizacija nadolazeće smotre klapa u pitanju.

- Istina je. Želimo napraviti takvu smotru koja će biti na ponos čitavoj Žrnovnici i svim njenim stanovnicima. Cilj je da svi posjetitelji smotre, bilo da su iz Žrnovnice, iz drugog kraja Hrvatske ili inozemstva, ali i isto tako i svi klapski pjevači, dožive nešto što nisu iskusili drugdje. Igramo na kartu originalnosti, a za to je potrebno puno truda. Mogu kazati da je već do sada u osmišljavanje nove koncepcije smotre klapa uključeno 20-ak ljudi, a taj broj se stalno širi. Među ostalim, već sada imamo organizacijsku potporu Tomislava Mrduljaša koji je prije nekoliko dana osobno bio na mjestu održavanja smotre klapa.

Smotra mora biti izvorno žrnovačka, a to znači da se na njoj predstave sve znamenitosti koje Žrnovnice ima; prirode, kulturne, povijesne, gospodarske. Primjerice, za vrijeme smotre klapa bit će predstavljena neka tradicionalna zanimanja, bit će tu djece u tradicionalnim nošnjama, u planu je postaviti čak 2 video zida, posebno ćemo osvijetliti našu rijeku na čijim se oblama smotra i održava. Puno detalja ne želimo otkriti tako da budu ugodna iznenađenja za sve koji na smotru dođu.

Obrntici Splita pomažu smotru, snimke na Radio Splitu i HTV-u

Želim istaknuti da će se pod pokroviteljstvom Udruženja obrtnika Split na ovogodišnjoj smotri prezentirati tradicionalni domaći zanati, i to na način da će se za vrijeme trajanja smotre istovremeno uživo prezentirati stara autohtona zanimanja specifična kako za Žrnovnicu, tako i za većinu naših malih mista. Tako će se na licu mjesta mljeti brašno u staroj mlinici na rijeci Žrnovnici, peći kruh na starinski način, graditi suhozid kako su to radili naši preci i sl. - rekao je Amižić.

Spomenimo da će jubilarnu 5. smotru klapa u Žrnovnici snimati i emitirati Radio Splita, a snimka smotre bit će emitirana na HTV-u.

Osam klapa

Osam klapa koje će sudjelovati u 5. smotri klapa u Žrnovnici su:

- Kamen (m) Kamen
- Kurjože (ž) Podstrana
- Pasika (m) Kostanje
- Putalj (ž) Kaštel Sućuarc
- Morbin (m) Donji Humac
- Štorija (ž) Kaštel Kambelovac
- Filip Dević (m) Split
- Sveti Florijan (m/mj.) Žrnovnica
hr Mon Jul 28 2014 17:57:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2a003d29111ca10e8b4609/80

Snimljen glazbeni video spot za pjesmu „Blagoslovljena“ ŽVS Kaliope

Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji sa ženskim vokalnim sastavom „Kaliope“ snimio je novi glazbeni video spot s pjesmom „Blagoslovljena“.
Ženski vokalni sastav “Kaliope“ djeluje na području Grada Ivanca. Sastav “Kaliope“, što u prijevodu s grčkog jezika znači „lijepa glasa“ osnovan je 2008. godine, a od postignuća mogu se pohvaliti prvom nagradom publike i prvom nagradom stručnog žirija na Domjanićevim večerima.

Od 2014. godine u župi Ivanec organiziraju festival duhovne glazbe “O ljubavi ja pjevam“, a najčešće se predstavljaju raznolikim repertoarom na raznim koncertima, festivalima, eventima i vjenčanjima. Članice pjevačice ŽVS Kaliope su: Ela Canjuga, Lora Canjuga, Matea Huđ, Ivana Hunjet, Tihana Korpar, Vedrana Novak i Tanja Težak. Glazba i tekst pjesme „Blagoslovljena“ djelo je Doriana Škrobonje, dok je za aranžman uz Škrobonju zaslužna i Ela Canjuga. Ideju, režiju i montažu glazbenog spota osmislio je Marin Gabelica, a snimatelji spota su bili Marin Gabelica i Dean Bubić.

Spot je sniman u Varaždinu i Splitu, a u njemu su sudjelovali: Ela Canjuga, Lora Canjuga, Matea Huđ, Tihana Korpar, Vedrana Novak i Tanja Teža, te majka i beba: Tea Caktaš i Maša Caktaš. Cijeloj realizaciji projekta doprinijela je obitelj Caktaš koja je ustupila stan za snimanje u interijeru spota pjesme „Blagoslovljena“.

Producent cijelog ovog projekta je dr. don Mihael Prović, povjerenik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije te duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu.

Naglašavamo da će se kroz naredne mjesece i u novoj 2020. godini snimljeni glazbeni spotovi u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije predstavljati na HKR - ovoj emisiji “Sacro ritam”, a osim toga bit će dostupni javnosti na stranicama Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije kao i na You tube kanalu Ureda za pastoral mladih SMN. 


hr Thu Jan 23 2020 21:21:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5524d1b6d92d8638058b45ef/80

Vježbanje nam može pomoći da ojačamo i sačuvamo kosti bez obzira na dob

Vježbanje u zrelim godinama ne može izgraditi kosti, ali jako je važno za njih. Vježbe s visokim intenzitetom mogu sačuvati kosti

"Ako mlada svinja vježba na traci za trčanje, njezine kosti postat će veće. Ali neće se dogoditi isto sa starom svinjom", objasnio dr. Mark Hamick za MBGmovement, znanstvenik za kosti i mišiće. Dodao da ono što vrijedi za svinje, također vrijedi i za ljude.

S druge strane, iako vježbanje ne može izgraditi kosti kasnije u životu, jako je važno za njih. Vježbe s visokim intenzitetom mogu sačuvati kosti.

Očito je jasno da vježbanje u mladosti čini kosti jačima i da će to trajati dugo u životu. Na primjer, ljudi koji su mladosti bili vrhunski sportaši imaju veću koštanu masu i jače kosti, čak i kada prestanu trenirati.

Skakanje na način koji čine navijačice povećava gustoću kostiju. Istraživanja u kojima su sudjelovale žene u menopauzi pokazala su da vježbanja u kojem su bila uključena različita skakanja i dizanje utega povećalo gustoću kostiju.

Situacija je drukčija kod starijih žena

Pregled istraživanja u Španjolskoj 2009. pokazalo je da vježbanje s visokim intenzitetom može povećati koštanu masu, ali da to ne vrijedi za žene u postmenopauzi jer je upravo ta skupina najviše sklona lomovima i osteoporozi. S druge strane, britanski istraživači otkrili su da su mlađe i starije žene koje su izvodile vježbe visokog intenziteta s utezima imale jače kosti od onih koji nisu. Ovo istraživanje pokazalo je povezanost.

Kontrolne skupine iz 2006. pokazale su da aerobni trening s umjerenim intenzitetom nije učinio ništa za gustoću kostiju. Također istraživanje iz 2017. pokazalo je iste rezultate.

Drugim riječima, vježbanje ne može izgraditi kosti kod starijih ljudi, ali može pomoći u očuvanju kostiju. 

Sustavni pregleda deset istraživanja iz 2017. također je pokazalo da je vježbanje s visokim intenzitetom sačuvalo gustoću kostiju kod žena u predmenopauzi i postmenopauzi. Zanimljivo da ovo istraživanje ne uključuje samo vježbanje, nego i vibracijske platforme koje se također pomogle.

Iako vibracijske platforme mogu izgledati kao varanje, istraživanja sugeriraju da stajanje na vibracijskim platformama može povećati gustoću kostiju. Istraživanje iz Tajvana iz 2013. u kojem su sudjelovale ispitanice u menopauzi pokazalo je da korištenje vibrirajuće platforme povećalo gustoću kostiju lumbalne kralježnice, piše zivotistil.hr

hr Thu Jan 23 2020 20:17:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e29cbf029111c910f8b4584/80

„Boranka za Australiju“: Pokrenuta donatorska akcija za pomoć Australiji

Savez izviđača Hrvatske i njihova kampanja Boranka pokrenuli su akciju za pomoć Australiji koju su poharali katastrofalni požari.
Savez izviđača Hrvatske, organizator najveće volonterske akcije pošumljavanja požarišta Dalmacije, kampanje Boranka, upravo je pokrenuo donatorsku akciju prikupljanja pomoći za Australiju u kojoj su katastrofalni šumski požari odnijeli brojne ljudske i životinjske živote te uništili milijune hektara šuma.

Australski izviđači (Scouts Australia) među prvima su se organizirali u pomaganju ljudima, životinjama i prirodi. Savez izviđača Hrvatske ovim putem poziva sve koji žele pomoći donacijom da istu uplate na žiro račun kampanje Boranka: HR5624070001100022695 s naznakom ZA POMOĆ AUSTRALIJI.

Sva sredstva prikupljena ovom akcijom hrvatski izviđači proslijedit će u fond za pomoć koji su osnovali australski izviđači.

Podsjetimo, Australiju je pogodila dosad najgora požarna sezona s katastrofalnim posljedicama za stanovništvo, životinjski svijet i prirodu. Požari, koji mjesecima bez prestanka bjesne Australijom, uzrokovali su do sada 30 ljudskih žrtava i uništili više od 3,000 domova. Procjenjuje se da je do sada izgorjelo više od 11 milijuna hektara šuma i drugog raslinja, što je površina čitave Bugarske, prilikom čega je stradalo više od milijardu životinja, od čega deseci tisuća koala i klokana.

Iako su nedavne kiše nakratko pomogle u gašenju aktivnih požara, s novim rastom temperatura koje slijedi, očekuje se dodatno pogoršanje uvjeta i daljnje širenje požara. Ovi zastrašujući podaci rezultat su rekordno visokih temperatura i iznimno dugog sušnog razdoblja koje je dodatno pogodovalo širenju požara. 2019. bila je u Australiji ujedno i najtoplija i najsuša godina od kada postoje mjerenja, dakle u zadnjih 120 godina, što prema svim podacima i pokazateljima nepobitno ukazuje upravo na djelovanje i učinke klimatskih promjena.

- Iako nas dijeli više od 15 000 kilometara, ovom akcijom želimo našim australskim prijateljima poručiti da smo uz njih i da mi u Hrvatskoj, nažalost, isto jako dobro znamo što su šumski požari te kakve posljedice ostaju iza njih. Naravno, štete su neusporedive, ali ako ovdje prikupljena sredstva pomognu da se u Australiji posadi makar i jedna nova šuma, to je već velika stvar. Mi ćemo i dalje kroz našu kampanju Boranka neumorno nastaviti pošumljavati požarišta Dalmacije znajući da je jedna mala Hrvatska barem malo pomogla i oporavku prirode u dalekoj Australiji.“ – izjavio je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka.

U pripremi ove akcije, hrvatski izviđači susreli su se i s veleposlanicom Australije, Nj.E. Elizabeth Petrovic.

- Veleposlanici Petrovic najavili smo našu akciju za pomoć Australiji koju je ona najiskrenije podržala i najsrdačnije zahvalila svima koji će sudjelovati. Dogovorili smo i moguću razmjenu ideja po pitanju raznih projekata pošumljavanja požarišta u čemu i hrvatski i australski izviđači imaju jako puno iskustva.„ – naglasio je Boris Vujnović, Glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske.

Kako sudjelovati u akciji može se vidjeti na web stranici Saveza izviđača Hrvatske.
hr Thu Jan 23 2020 17:38:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2897e529111ccc0b8b45ef/80
Foto: njuskalo.hr

Prodaje se kapelica u Dubrovniku koja je pretvorena u apartman: “Može i zamjena za novi auto“

Premda je riječ o privatnom vlasništvu, potez je izazvao negodovanje i nevjericu dijela građana

Prije nekoliko godina polemiziralo se o kapelici Majke žalosne u dubrovačkom Lapadu nakon što ju je obitelj kojoj je pripadala prodala privatniku koji ju je počeo iznajmljivati kao apartman. No, sada se ona prodaje za 120.000 eura. 

- Uloženo je jako puno truda i novca i nažalost zbog bolesti je moram prodati. Pod račun mogu uzeti manju garsonijeru ili stan (Zagreb ili Dubrovnik) ili novi auto. Moguće sve opcije samo ozbiljnim i realnim kupcima koji znaju cijeniti ovako vrijednu i jedinstvenu nekretninu," stoji u oglasu, uz napomenu kako kapelica koja se prodaje ima 25 kvadrata i još 15 kvadrata okućnice koji se baš i ne vide, piše Dubrovački dnevnik 

Prije dvije i pol godine spominjalo se kako je kapelicu obitelj prodala za 20-ak tisuća eura jer svjetovno-crkvena vlast nije htjela prihvatiti njihove molbe da im se pomogne u obnovi i zaštiti. Novi vlasnik kapelicu je ubrzo pretvorio u apartman. Premda je riječ o privatnom vlasništvu, potez je izazvao negodovanje i nevjericu dijela građana jer je jedinstveni, u svom prvotnom obliku sakralni objekt, pretvoren u objekt za komercijalne sadržaje.

hr Wed Jan 22 2020 19:44:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .