Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5de67d3f29111c7f168b45ce/80

Usvojen Proračun Splitsko-dalmatinske županije za 2020. godinu

Pod predsjedanjem predsjednika Skupštine Petroslava Sapunara dana 2. prosinca 2019. održana je 28. sjednica Županijske skupštine.

Prihvaćena je odluka o sklapanju sporazuma o preuzimanju predmeta, pismohrane, ostale dokumentacije, opreme te sredstava za rad od mjesno nadležnog ureda državne uprave te Odluka o ustrojstvu i djelokrugu rada upravnih tijela Splitsko-dalmatinske županije. 

Skupština je usvojila Proračun Splitsko-dalmatinske županije za 2020. i projekcije za 2021. i 2022. kao i odluke o donošenju programa javnih potreba u predškolskom odgoju, osnovnom školstvu, srednjem školstvu, očuvanja kulturne baštine- Ustanove u kulturi, kulturi i tehničkoj kulturi, sportu, zdravstvu, socijalnoj skrbi Splitsko-dalmatinske županije za 2020. godinu. 

Također, prihvaćena je Odluku o donošenju Programa ulaganja u turizam i pomorstvo, Odluka o donošenju Programa razvoja malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivrede, lovstva, projekata EU i ostalog gospodarskog razvitka Splitsko-dalmatinske županije za 2020., Odluku o donošenju Programa ulaganja Upravnog odjela za zaštitu okoliša, komunalne poslove, infrastrukturu i investicije i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije „More i krš“ za 2020., Odluku o donošenju Programa javnih potreba u protupožarnoj i civilnoj zaštiti Splitsko-dalmatinske županije za 2020., Odluku o donošenju Programa javnih potreba u području skrbi o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji na području Splitsko-dalmatinske županije za 2020. 

Prihvaćena je Odluka o izvršavanju Proračuna Splitsko-dalmatinske županije za 2020., te je donesen Zaključak o davanju prethodne suglasnosti na Prijedlog Financijskog plana i Plana građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta Županijske uprave za ceste na području Splitsko-dalmatinske županije za 2020., Zaključak o prihvaćanju Izvješća o korištenju sredstava proračunske zalihe za listopad 2019. iz Proračuna Splitsko-dalmatinske županije za 2019. i projekcije za 2020. i 2021., kao i Zaključak o prihvaćanju Izvješća o korištenju sredstava proračunske zalihe za studeni 2019. iz Proračuna Splitsko-dalmatinske županije za 2019. i projekcije za 2020. i 2021.

Prihvaćeno je Izvješće o poslovanju Regionalnog centra čistog okoliša društva s ograničenom odgovornošću za gospodarenje otpadom za 2018. te je donesena Odluka o izmjenama i dopunama Izjave o osnivanju Regionalnog centra čistog okoliša društva s ograničenom odgovornošću za gospodarenje otpadom i Odluka o povećanju temeljnog kapitala Regionalnog centra čistog okoliša društva s ograničenom odgovornošću za gospodarenje otpadom.  Prihvaćen je Plana zaštite od požara i tehnoloških eksplozija Splitsko-dalmatinske županije za 2019. (usklađenje) i Plan djelovanja Splitsko-dalmatinske županije u području prirodnih nepogoda za 2020. godinu.

Vijećnici su prihvatili Zaključak o davanju suglasnosti na Odluku o izmjeni i dopuni Statuta Stomatološke poliklinike Split, Zaključak o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije o davanju u zakup poslovnog prostora: Lucijani Krželj, dr. med.spec.medic.rada u Trogiru, Alojzija Stepinca 17, Zaključak o davanju prethodne suglasnosti na Prijedlog Privremenog Statuta Osnovne škole Okruk u Okrugu Gornjem kao i zaključke o očitovanju na ponudu prava prvokupa kulturnog dobra. Donesena je Odluka o promjeni naziva i dopuni djelatnosti Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca, Sinj.

hr Tue Dec 03 2019 16:20:46 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f034012daf72dc72a8b459e/80
Foto: DalmacijaNews

Ništa od spajanja Ministarstva branitelja s MORH-om: Medved i Grlić Radman ostaju ministri

U četvrtak bi trebao biti poznat konačan broj ministarstava, kao i broj i imena ministara i ministrica

Predsjednik HDZ-a i novi-stari premijer Andrej Plenković kazao je da ćemo do četvrtka ćemo imati cijelu arhitekturu nove Vlade, i ministre i ministrice. Vlada će biti nešto manja, ali funkcionalna, a neki dosadašnji ministri će otići u Sabor dok će neki biti novi, a neki ostati, piše vijesti.hr

- Pričekat ćemo proglašenje službenih rezultata nakon ponovljenih izbora u Raši i ja vjerujem u dogovoru s predsjednikom Republike dogovoriti sredinom idućeg tjedna termin za sazivanje Sabora", rekao je Plenković nakon Predsjedništva.

Jedan od potpredsjednika Vlade bit će SDSS-ov Boris Milošević dok će Tomo Medved ostati ministar branitelja i potpredsjednik Vlade, a Gordan Grlić Radman ostat će ministar vanjskih i europskih poslova.

Plenković je potvrdio da se Ministarstvo branitelja neće spajati s Ministarstvom obrane, no nije potvrdio hoće li dosadašnji ministar gospodarstva Darko Horvat biti ministar obrane. Mnogima se taj potez čini čudnim, no u politici nije ništa nemoguće.

Kazao je i da će Željko Reiner i Ante Sanader ostati potpredsjednici Sabora, dok će Branko Bačić i dalje biti predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

hr Mon Jul 13 2020 20:16:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0c9780daf72d80338b4593/80

Županijska udruga slijepih dodijelila pomagala djeci i mladima

Ova pomagala članovi udruge samostalno ne mogu kupiti pa su donatori prijeko potrebni.
U ponedjeljak je u prostorima Županijske udruge slijepih Split upriličena dodjela pomagala djeci i mladima kupljena sredstvima doniranima od strane američkog Hrvata Tonća Baće Martinića.

Martinić, inače rođak predsjednika udruge Ivana Tokića, čuvši kako udruga želi opremiti svoje najmlađe članove u skladu s njihovim potrebama, odlučio je uplatiti iznos od 6500$ te su navedena sredstva iskorištena za kupnju pet elektronskih ručnih povećala, jednog pametnog telefona, jednog iPad pro 11 kojeg je dobila paraolimpijka Lucija Brešković. 

Također je uplaćen i tečaj za turističkog vodiča kojeg će pohađati jedna članica udruge koja je iskazala želju za takvim obrazovanjem. Ova pomagala članovi udruge samostalno ne mogu kupiti pa su donatori prijeko potrebni.

Ovim putem udruga se zahvaljuje Tonću Baći Martiniću i svim donatorima koji na bilo koji način potpomažu rad udruge.


hr Mon Jul 13 2020 19:19:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0c8f37daf72d89328b467c/80
Foto: HDZ/Facebook

Jandrokovićev nasljednik: HDZ odabrao novog glavnog tajnika

Jandroković ostaje predsjednik Hrvatskog sabora, a Plenković mu se zahvalio na odličnoj suradnji

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a izabralo je u ponedjeljak za novog glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića, umjesto Gordana Jandrokovića, koji prema ranijem dogovoru unutar stranke, ostaje predsjednik Hrvatskog sabora.

- Na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, u zagrebačkom Hotelu Westin, još jednom je jednodušno pružena potpora smjeru naše stranke i naše Vlade RH pod vodstvom Andreja Plenkovića, i formiranju nove parlamentarne većine. Za novog glavnog tajnika HDZ-a izabran je Krunoslav Katičić - umjesto Gordana Jandrokovića koji, prema ranijem dogovoru unutar stranke, ostaje predsjednik Sabor, prvi koji će u suvremenoj Hrvatskoj biti na toj dužnosti i u drugom mandatu", naveo je HDZ na svom službenom facebook profilu. 

Predsjednik HDZ-a Plenković zahvalio je Jandrokoviću na odličnoj suradnji i četiri uspješne godine, koje su, istaknuo je Plenković, "započele i završile našom pobjedom na parlamentarnim izborima!.hr Mon Jul 13 2020 18:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ea83afb6f2ab814038b45e6/80
Foto: Vlada RH

Božinović: 'Ne poslužujte kupca bez maske! Zovite policiju ili 112 ako treba intervenirati'

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je obvezno nošenje maski.

- Mi smo suočeni na globalnoj razini s jednom novom dinamikom širenja korone. Raduje činjenica da kao što smo i rekli da ćemo primjenjivati lokalne mjere, međutim postoje mjere koje će se primjenjivati na razini cijele države, to je nošenje maski. U ugostiteljskim objektima, trgovinama, javnom prijevozu - rekao je Božnović.

- Rukovodimo se po onome na što nam ukazuju brojne analize, to je da je jesen razdoblje u kojemu bi se mogli suočiti s većim izazovima, pa ovo razdoblje moramo iskoristiti da steknemo navike koje će nam biti neophdone kada će nam doći jesen. Zato smo odlučili da ponovno idemo i s press konferencijama jer služe i educiranju javnosti, a pitanje nošenja maski je sastavni dio te edukacije. Objasnit ćemo korisnost tih maski, pogotovo kroz jesen. Naš glavni pristup je obavještavati javnost - rekao je Božinović.

- Nastavit ćemo ljudima objašnjavati koliko su maske korisne. Naš temeljni pristup je obavještavati javnost, nije poanta u kaznama. Imat ćemo mjere koje će uključivati i sankcije. Nadamo se da neće doći do toga. Veliki centri imaju zaštitare gdje nije problem ne pustiti osobu bez maske, u malim trgovinama ne smije se poslužiti nekoga bez maske. Nema toliko policije ni inspekcija da mogu baš sve kontrolirati... Apeliramo na sve da zovu 112 ili policiju ako treba intervenirati - zaključio je.


hr Mon Jul 13 2020 17:33:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .