Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b17fbe52af47fdb158b475f/80
Foto: FMFS

Ekran: Grad Split obmanjuje javnost i nezakonito prisvaja Ljetno kino Bačvice

Ekran d.o.o. šalje priopćenje namjerom da razjasne “pozadinu javnih istupa Grada Splita i pokušaje da na nasilan i nezakonit način prisvoji objekt ljetnog kina na Bačvicama.“ Priopćenje prenosimo u cijelosti:
Čelnici Grada Splita obmanjuju javnost lažnim tvrdnjama po kojima je Ekran d.o.o. pokušao spriječiti održavanje Festivala mediteranskog filma Split (FMFS) na Bačvicama, kako bi opravdali to što su jučer nasilno provalili i nezakonito zaposjeli Ljetno kino Bačvice u Splitu, zajedno s inventarom i imovinom Ekrana.

Popularni filmski festival FMFS je samo paravan za nezakonito ponašanje Grada Splita koji pokušava prekriti činjenično stanje i spriječiti Ekran da iznese svoju stranu slučaja: Grad Split i EKRAN d.o.o. su prošle godine u kolovozu potpisali Sporazum u kojemu stoji kako će odmah poslije turističke sezone sjesti za stol i riješiti sporne odnose oko Ljetnog kina Bačvice (Sporazum od 14.kolovoza 2017. u privitku). To se nije dogodilo, naprotiv Grad Split se oglušio na sve inicijative i upite društva Ekran, da bi 30. svibnja ove godine uputio dopis kojim traži bezuvjetnu predaju nekretnine. Ovakvim tempiranjem, pred samo održavanje FMFS-a, Grad je želio stvoriti javni pritisak kako bi ostvario svoje ciljeve bez redovne sudske procedure i bez meritorne odluke nadležnog suda.

Po primitku dopisa, predstavnici Ekrana su u ponedjeljak, 4. lipnja 2018. g. održali sastanak s predstavnicima Grada, predlažući da se rješavanje spornih pitanja prolongira iza održavanja FMFS-a kako bi se isti održao na dobrobit svih ljubitelja filma, ali je Grad to odbio. Isti dan poslije sastanka, Grad ponovo šalje Ekranu e-mail s pozivom na novi sastanak, da bi prije tog sastanka ujutro već obili brave, ušli u kino i postavili zaštitare na Bačvicama koji brane ulaz zaposlenicima društva EKRAN čija imovina je na ovakav beskrupulozan i bespravan način oduzeta bez ikakve sudske odluke.

Ekran d.o.o. je, podsjećamo, u građevinskom i kulturološkom smislu stvorilo Ljetno kino Bačvice jer je izgradilo objekt ljetnog kina na predmetnoj lokaciji na kojoj obavlja kino djelatnost od 1954.godine. Svi objekti, inventar, oprema i infrastruktura pripadaju društvu EKRAN d.o.o., svi komunalni priključci su na ime našeg društva te je spomenuti prostor nesporno sastavni dio društvenog kapitala tadašnjeg poduzeća EKRAN, čiji je pravni slijednik trgovačko društvo EKRAN d.o.o.

Unatoč tomu, dogradonačelnica Jelena Hrgović javno proziva i naziva Ekran „uzurpatorima“, što je rezultiralo medijskim naslovima koji su govorili o „oslobađanju kina“, „bezobrazluku Ekrana“ i „uzurpatorima gradske imovine“, iako je Grad bez javnog natječaja i suprotno Statutu raspolagao imovinom koja nije u posjedu Grada i o kojoj postoji spor s društvom EKRAN.

Javnost ima pravo i mora znati način na koji aktualna Gradska vlast ostvaruje svoje ciljeve, neprezajući pritom niti od jeftinog populizma stvarajući privid da se FMFS neće održati radi Ekrana, ali i da će zbog ovakvog neodgovornog i nemoralnog postupanja aktualnih čelnika Grada Splita, društvo Ekran zaštitu svojih prava ostvariti na sudu, što je moglo biti riješeno putem dijaloga i mirnog rješenja, a ne da jedna institucija kao što je Grad Split koja bi trebala biti primjer zakonitosti i vjerodostojnosti delikventskim metodama protuzakonito provaljuje u poslovni prostor drugih subiekata, obija brave na objektima te prisvaia imovinu koju društvo EKRAN već 55 godina stvara vlastitim sredstvima.
hr Wed Jun 06 2018 17:21:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba7e2b2cb557a37be8b4572/80
Foto: Ferata

"Zelena čistka": Stotinjak volontera čistilo Trilj

U akciji je sudjelovao i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić

U organizaciji Grada Trilja, Turističke zajednice grada Trilja, DVD Trilj i HGSS u Trilju je jučer održana akcija Zelena čistka, u kojoj je sudjelovalo 100-tinjak volontera.

Cilj ove akcije je povećati svijesti o važnosti osobne brige za okoliš, s posebnim naglaskom na očuvanje voda – rijeke Cetine, bogatstvo flore i faune, te dugoročnu zaštitu i očuvanje zdravlja svih stanovnika. U akciji je sudjelovao i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić.

- Imao sam priliku ući u korito Cetine i uvjeriti se koliko je ona lijepa, a istovremeno i koliko je devastirana. Po količini i raznovrsnosti smeća koje je iz korita izvađeno vidljivo je koliko smo svi skupa neodgovorni prema Cetini koja život znači. - kazao je Šipić.

Gradonačelnik Šipić zahvalio je svim volonterima koji su sudjelovali u Zelenoj čistki te najavio kako će i dalje organizirati slične akcije.

- Ako nema svijesti nema niti govora o bilo kakvoj zaštiti prirode, tako da ćemo mi nastaviti s ovakvim akcijama, ne samo užeg centra Trilja. Ovih dana započeli smo sa sanacijom divljih deponija na širem području Trilja. Svako malo imamo dojave o neodgovornosti naših sugrađana, gdje se baca raznorazno smeće. Dakle, potrebno je i educirati građane, ali i kontinuirano provoditi ovakve akcije, u cilju očuvanja okoliša. - naglasio je Šipić. - piše Ferata

hr Sun Sep 23 2018 20:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c0fc94b473988eac8b45a2/80
Foto: Pixabay

Od Nove godine novo obavezno cjepivo, no već su krenuli problemi

Cjepivo na inicijativu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od sljedeće godine postaje obvezno

Sve bebe rođene nakon Nove godine, morat će se uz ostala obvezna cjepiva cijepiti i protiv pneumokoka. Cjepivo, naime, na inicijativu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od sljedeće godine postaje obvezno. 

Odluka je donesena, a već problemi. Ni Zavod za javno zdravstvo koje je to predložilo, kao ni Zavod za zdravstveno osiguranje koje će ga plaćati, nemaju nikakvu projekciju o tome koliko će to sve skupa koštati.

Uz deset bolesti koja pokrivaju sadašnja obvezna cjepiva, najmlađi će se od sljedeće godine cijepiti i protiv bakterije pneumokok, koja izaziva infekcije dišnog sustava, ali i meningitis.

Roditelji su u načelu za jer većina ih se već susrela, ako ništa onda bar s upalom uha kod svog djeteta.

Na obveznom cijepljenju protiv bakterije pneumokok već godinama inzistira Hrvatski zavod za javno zdravstvo, jer ta bakterija izaziva cijeli niz bolesti koje zahtijevaju dugotrajno liječenje, a neke mogu biti i opasne po život.

"Tim cjepivom očekujemo da ćemo spriječiti desetak tisuća upala uha godišnje kod djece, na stotine upala pluća pneumokonih, i desetak barem invazivnih bolesti  poput meningitisa i sepse", pojasnio je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u HZJZ.

Oko dvije tisuće djece u Hrvatskoj svake godine oboli od upale pluća. Cjepivo bi, procjenjuje se, tu brojku prepolovilo. Također, pedijatri na godinu samo zbog upale srednjeg uha imaju čak 60 tisuća posjeta, a cjepivo bi ih smanjilo za oko 30 posto.

Koliko će to koštati proračun Zavoda za zdravstveno osiguranje još nema projekcija. Jedna doza cjepiva protiv pneumokoka inače košta od 350 do 550 kuna, a djeca do pet godina dobivat će ga u tri doze s dva, četiri i dvanaest mjeseci.

"Doista u ovom trenutku ne znam koliko će to koštati, jer je to trogodišnji nacionalni plan kad objavimo javni poziv dobit ćemo od različitih vjerojatno proizvođača, cjepiva, pa ćemo odabrati najpovoljnijeg", rekao je Vili Beroš, pomoćnik ministra zdravstva.

Inače, cjepivo protiv pneumokoka obvezno je u svim zemljama EU-a osim u Estoniji i još kratko u Hrvatskoj. - piše Vijest.hr

hr Sun Sep 23 2018 20:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b75b564cb557ac1718b46b4/80

Miro Bulj Pupovcu: "Nisi reagirao u Bačkoj Palanci i šutio si poslušnički, kao zaliven"

Milorad Pupovac danas je gostovao u emisiji "Nedjeljom u 2"

Miro Bulj prokomentirao je gostovanje Milorada Pupovca u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" s naglaskom na njegov odgovor na pitanje zašto se nije odredio prema Vučićevom govoru u Baškoj Palanci, na što je odgovorio "Jeste li ikada mene čuli da sam ja rekao da je Hrvatska ustaška država?"

- Milorade nismo to čuli od tebe, ali te nismo ni čuli kako reagiraš u Bačkoj Palanci. Nismo te vidjeli ni kako odlaziš s te tzv. komemoracije. Šutio si poslušnički, kao zaliven dok si stajao uz rame svoga vođe, Šešeljevog huškača, četnika Aleksandra Vučića. Šutio si i nisi otišao kad je usporedio Hitlerovu Njemačku s Hrvatskom u kojoj si baš ti Milorade na vlasti zajedno sa HNS-om i HDZ-om.

Šutio si Milorade! - napisao je Bulj. 

hr Sun Sep 23 2018 19:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba7b912cb557a5bbc8b458d/80
Foto: Pixabay

Ukidaju se turističke zajednice koje previše novca troše na plaće zaposlenih?

Boravišna pristojba promijenit će naziv u turističku pristojbu, njena visina u najvećem dijelu određivat će se na lokalnoj razini, a ministar će pravilnikom odrediti minimum i maksimum iznosa

Ministarstvo turizma pustilo je u javnu raspravu paket zakona koji će se direktno ticati djelovanja sustava turističkih zajednica.

Nakon više od dva desetljeća ovaj ogromni sustav doživjet će značajne izmjene, a intencija je da novi zakoni omoguće veću učinkovitost, te da manje turističke zajednice potaknu na udruživanje sukladno zajedničkim interesima.

Zadaća turističkih zajednica više neće biti samo oglašavanje i promoviranje, već će one morati razvijati proizvode i stvarati nove motive za dolazak gostiju. Napokon bi trebao zaživjeti pojam destinacijskog menadžmenta jer će to biti načelo preustroja sustava.

Turističke zajednice koje više od 30 posto prihoda troše na plaće, ukidaju se, a njima više neće isključivo predsjedavati gradonačelnik ili načelnik jedinice lokalne samouprave u kojoj se nalaze.

Vremenski se ograničava razdoblje u kojem predsjednik turističke zajednice može zastupati turističku zajednicu u slučaju kada turistička zajednice još nije izabrala direktora, zbog činjenice da se dosadašnja zakonska ovlast predsjednika vrlo često zloupotrebljavala. 

I boravišna pristojba postaje dio destinacijskog menadžmenta, ali izmjenama zakona ona će doživjeti promjenu naziva i postati turistička pristojba. Visina turističke pristojbe u najvećem dijelu određivat će se na lokalnoj razini, a ministar će pravilnikom odrediti minimum i maksimum turističke pristojbe u okviru kojih će se moći kretati turistička vijeća regionalnih turističkih zajednica prilikom određivanja visine turističke pristojbe svojim odlukama.

Ministar će pravilnikom odrediti visinu turističke pristojbe u nautici, odnosno za goste koji koriste uslugu smještaja na plovnim objektima nautičkog turizma, charteru i na brodovima za višednevna kružna putovanja te za osobe koje su vlasnici ili korisnici plovila za razonodu, piše Novi list.

hr Sun Sep 23 2018 18:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .