Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b17fbe52af47fdb158b475f/80
Foto: FMFS

Ekran: Grad Split obmanjuje javnost i nezakonito prisvaja Ljetno kino Bačvice

Ekran d.o.o. šalje priopćenje namjerom da razjasne “pozadinu javnih istupa Grada Splita i pokušaje da na nasilan i nezakonit način prisvoji objekt ljetnog kina na Bačvicama.“ Priopćenje prenosimo u cijelosti:
Čelnici Grada Splita obmanjuju javnost lažnim tvrdnjama po kojima je Ekran d.o.o. pokušao spriječiti održavanje Festivala mediteranskog filma Split (FMFS) na Bačvicama, kako bi opravdali to što su jučer nasilno provalili i nezakonito zaposjeli Ljetno kino Bačvice u Splitu, zajedno s inventarom i imovinom Ekrana.

Popularni filmski festival FMFS je samo paravan za nezakonito ponašanje Grada Splita koji pokušava prekriti činjenično stanje i spriječiti Ekran da iznese svoju stranu slučaja: Grad Split i EKRAN d.o.o. su prošle godine u kolovozu potpisali Sporazum u kojemu stoji kako će odmah poslije turističke sezone sjesti za stol i riješiti sporne odnose oko Ljetnog kina Bačvice (Sporazum od 14.kolovoza 2017. u privitku). To se nije dogodilo, naprotiv Grad Split se oglušio na sve inicijative i upite društva Ekran, da bi 30. svibnja ove godine uputio dopis kojim traži bezuvjetnu predaju nekretnine. Ovakvim tempiranjem, pred samo održavanje FMFS-a, Grad je želio stvoriti javni pritisak kako bi ostvario svoje ciljeve bez redovne sudske procedure i bez meritorne odluke nadležnog suda.

Po primitku dopisa, predstavnici Ekrana su u ponedjeljak, 4. lipnja 2018. g. održali sastanak s predstavnicima Grada, predlažući da se rješavanje spornih pitanja prolongira iza održavanja FMFS-a kako bi se isti održao na dobrobit svih ljubitelja filma, ali je Grad to odbio. Isti dan poslije sastanka, Grad ponovo šalje Ekranu e-mail s pozivom na novi sastanak, da bi prije tog sastanka ujutro već obili brave, ušli u kino i postavili zaštitare na Bačvicama koji brane ulaz zaposlenicima društva EKRAN čija imovina je na ovakav beskrupulozan i bespravan način oduzeta bez ikakve sudske odluke.

Ekran d.o.o. je, podsjećamo, u građevinskom i kulturološkom smislu stvorilo Ljetno kino Bačvice jer je izgradilo objekt ljetnog kina na predmetnoj lokaciji na kojoj obavlja kino djelatnost od 1954.godine. Svi objekti, inventar, oprema i infrastruktura pripadaju društvu EKRAN d.o.o., svi komunalni priključci su na ime našeg društva te je spomenuti prostor nesporno sastavni dio društvenog kapitala tadašnjeg poduzeća EKRAN, čiji je pravni slijednik trgovačko društvo EKRAN d.o.o.

Unatoč tomu, dogradonačelnica Jelena Hrgović javno proziva i naziva Ekran „uzurpatorima“, što je rezultiralo medijskim naslovima koji su govorili o „oslobađanju kina“, „bezobrazluku Ekrana“ i „uzurpatorima gradske imovine“, iako je Grad bez javnog natječaja i suprotno Statutu raspolagao imovinom koja nije u posjedu Grada i o kojoj postoji spor s društvom EKRAN.

Javnost ima pravo i mora znati način na koji aktualna Gradska vlast ostvaruje svoje ciljeve, neprezajući pritom niti od jeftinog populizma stvarajući privid da se FMFS neće održati radi Ekrana, ali i da će zbog ovakvog neodgovornog i nemoralnog postupanja aktualnih čelnika Grada Splita, društvo Ekran zaštitu svojih prava ostvariti na sudu, što je moglo biti riješeno putem dijaloga i mirnog rješenja, a ne da jedna institucija kao što je Grad Split koja bi trebala biti primjer zakonitosti i vjerodostojnosti delikventskim metodama protuzakonito provaljuje u poslovni prostor drugih subiekata, obija brave na objektima te prisvaia imovinu koju društvo EKRAN već 55 godina stvara vlastitim sredstvima.
hr Wed Jun 06 2018 17:21:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1250290e493849468b45ba/80

Počelo je sniježiti nedaleko od Splita: Krenule su prve pahulje

Temperature zraka su niske, a u Dalmaciji je trenutno između 5 i 6 stupnjeva.
Trenutno najviše oborina ima na otvorenom moru i vanjskim otocima.

Slabih oborina ima i uz obalu.

Iz DHMZ-a tvrde uz obalu sjevernog Jadrana je moguć snijeg, a na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena do vrlo jaka, podno Velebita i olujna bura.
hr Thu Dec 13 2018 13:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c12408d0e4938c6448b4639/80
Foto: Facebook: @Pokret Levijatan - STOP Animal ABUSE

Nasilje nad životinjama: Monstruozna snimka ukazuje na zabrinjavajući trend među djecom

Levijatani su objavili potresnu snimku uz molbu članovima grupe da im pomognu otkriti počinitelje iz stravične snimke.
Naime, na snimci se vidi dječak kako nosi dvije mačke u rukama dok ga drugi snima, smije se i govori: "Ajde, ajde".

Dječak s mačkama u rukama izlazi izvan kuće te zamahuje rukom i baca mačku svom snagom u mrak.

Isto je napravio i s drugom.

Članovi grupe izrazili su svoje gnušanje, a primijetili su i kako internetom sve više kruže ovakve snimke djece.

Grupa Levijatan iznad snimke napisala je:
"Molimo sve koji imaju bilo kakve informacije o 'akterima' sa snimke da ih prijave nadležnima ili da nam jave u inbox. Dijelite da ih nađemo"

Uznemirujuću snimku možete pogledati OVDJE.
hr Thu Dec 13 2018 12:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c123c670e4938fe478b4570/80
Foto: Grad Split

Na spomendan svete Lucije predstavnici Grada Splita posjetili su Županijsku udrugu slijepih

Radni i svečani susret završen je razmjenom prigodnih poklona i lijepih želja za predstojeće blagdane.
Župan Blaženko Boban i pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Grada Splita, Magda Vrvilo, tom su prigodom razgovarali s predsjednikom Udruge Damirom Smajom koji im se zahvalio na dosadašnjoj suradnji i ukazao na probleme koji još uvijek tište korisnike Udruge.

Pročelnica Vrvilo stavila se na raspolaganje za intenziviranje komunikacije, te operativnu i stručnu pomoć resorne službe, a kako bi ovoj kategoriji sugrađana omogućili što kvalitetnije uvjete života.


hr Thu Dec 13 2018 12:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1238f10e493822478b4592/80
Foto: PIXABAY

Dan je Svete Lucije: Znate li kakvo se značenje skriva iza ovoga posebnog imena?

Dan Svete Lucije obilježava se 13. prosinca kada se sije pšenica, simbol života u kršćanstvu. Sveta Lucija zaštitnica je vida, odnosno slijepih (tjelesno i duhovno) te ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača, a ime Lucija i danas je među najpopularnijima u Hrvatskoj

Na dan Svete Lucije 13. prosinca Lucije slave svoj imendan, a ovo nježno tradicionalno ime u posljednje vrijeme doživljava renesansu te ga mnogi roditelji u Hrvatskoj opet rado biraju za svoje djevojčice.

Ime Lucija dolazi od latinske imenice lux (u genitivu lucis), a znači svjetlost, sjaj, jasnoća. U prošlosti ovo ime često se davalo djeci rođenoj u rano jutro, sa svitanjem dana kada se ponovno "rađa" i Sunčeva svjetlost. 

Kakvo značenje krije ime Lucija, odnosno kakve su osobe koje nose to ime, objašnjava i numerologija. Prema numerologiji, pripadajući broj imenu Lucija je sedam, što znači da su osobe koje se tako zovu sklone analiziranju, pune su razumijevanja, znanja, studiozne, sklone su promišljanjima te su izuzetno svjesne sebe i svijeta koji ih okružuje. 

Vjeruje se da Lucije naročito cijene mnoge profinjene aspekte života kao što su glazba, likovna umjetnost i književnost, ali i prirodu, gdje pronalaze mir i opuštanje. Često su Lucije i izuzetno talentirane u tim područjima.

Ako je vaše ime Lucija, to znači da vas krasi velika osjećajnost, a često osjećate i stvari koje ne možete razumjeti. To vas može i uznemiriti, ali brzo ćete se sabrati i pokušati sami sebi razjasniti zbog čega se osjećate tako. 

Volite provoditi vrijeme sami, ali i biti u društvu drugih ljudi, u kojem ste često zvijezda zabave. Nakon što se nauživate društva, povući ćete se u svoja četiri zida i uživati u miru i opuštajućoj samoći.

U životu ne volite žuriti. Najviše volite kada možete nešto raditi polako i u miru te rješavati stvari jednu po jednu, tvrdi Zadovoljna.hr.

Žudite za razumijevanjem i ljubavlju, ali vaša samosvijest često vas sprječava da pronađete sreću koju tražite. Nemali broj puta znali ste se razočarati i biti krivo shvaćeni jer niste znali izraziti svoje misli. 

hr Thu Dec 13 2018 11:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .