Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59ad5a28b9e03e885f8b46e8/80

Održan sastanak u kojem se raspravljalo o brojnim temama važnim za Splitsko-dalmatinsku županiju

Na Sveučilištu u Splitu u ponedjeljak, 4. rujna, održan je sastanak kojem su uz domaćine prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića, rektora Sveučilišta u Splitu i prorektora prof. dr. sc. Marka Rosića nazočili Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik, kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Marija Majić, v.d. predsjednice Županijskog suda u Splitu, Goran Čolak, predsjednik Općinskog suda u Splitu te prof.prim.dr.sc. Julije Meštrović, dr.med., zamjenik ravnatelja Kliničke bolnice Split, dok su se zbog prethodno preuzetih obveza ispričali mons. dr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i Ivica Kusić, pročelnik Područnog ureda Dalmacija Porezne uprave.

Sastanak je organiziran na inicijativu rektora Anđelinovića s ciljem da se diskusijom o važnim temama razmijene iskustva te djelovanjem u zajedništvu i sinergiji pruži pomoć u formiranju inicijativa, pokretanju projekata, što bi rezultiralo i predlaganjem konkretnih rješenja na dobrobit Grada i Županije, odnosno Urbane aglomeracije Splita, ali i naše domovine u cjelini. Ideja je da sastanci postanu dobra tradicija te da se odvijaju na mjesečnoj bazi na određenu temu, a uz prisustvo gore navedenih čelnika, po potrebi i po temama, sastanku bi nazočili i drugi čelnici važnih ustanova i/ili institucija.

Uvažene goste, koji su redom pozdravili ovu inicijativu, rektor Anđelinović je upoznao s aktivnostima Sveučilišta u Splitu te nastojanjima da se unapređenjem obrazovno-znanstvenih procesa pridonese napretku hrvatskoga gospodarstva i društva. 

 Na prvom sastanku sudionici su se dotakli brojnih tema, među ostalim je župan Boban istaknuo iseljavanje mladih, kao jedan je od najvećih problema. Županija je već započela i s rješavanjem problematike neiskorištenih objekata, u izradi je njihov popis, jer ih se prenamjenom želi privesti svrsi i iskoristiti za edukacijske centre, dati na korištenje sportskim udrugama itd.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je na sastanku dao i analizu splitskog proračuna, istaknuvši da je splitski po glavi stanovnika 2,7 puta manji od dubrovačkog te 1,6 puta od zadarskog.  Kao jedan od gorućih problema Splita i Županije na sastanku je istaknuta prometna infrastruktura.  Zapovjednik Stipanović je iskazao zadovoljstvo dobrom suradnjom HRM-a, odnosno MORH-a i Sveučilišta, kazavši kako bi iduće jeseni trebala biti upisana prva generacija studenata Vojnog pomorstva.

Načelnik Marendić je naglasio važnost dobre suradnje policije s drugim institucijama te iznio odličnu vijest kako je nedavno zaposleno 70 mladih ljudi.  Zamjenik ravnatelja KBC-a Meštrović je prisnažio kako je i bolnica ove godine dobila 60 specijalizacija te kako je osigurano 50 milijuna kuna za kupnju opreme, prema projektu kojeg su završili za tri mjeseca.

Na kraju sastanka je dogovoreno kako će domaćin idućeg biti Splitsko-dalmatinska županije, odnosno župan Blaženko Boban, a glavna tema sastanka će se utvrditi naknadno.

hr Mon Sep 04 2017 15:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b290e122af47f943b8b46f0/80
Foto: Grad Split

Akcija darivanja krivi u Banovini: Prikupljeno 37 doza

Akciji su odazvalo pedeset davatelja, a među njima su bili zaposlenici Grada i političari, gradski vijećnici koji su u Gradskoj upravi danas bili na sjednici Gradskog vijeća

Hrvatski crveni križ Gradsko društvo Split i KDDK uprave i samouprave Split organizirali su danas u Banovini akciju darivanja krvi na kojoj je prikupljeno 37 doza ove dragocjene tekućine.

Akciji su odazvalo pedeset davatelja, a među njima su bili zaposlenici Grada i političari, gradski vijećnici koji su u Gradskoj upravi danas bili na sjednici Gradskog vijeća. 

- Ovo je redovita akcija darivanja krvi, koje mi kao klub održavamo tri puta godišnje. Ovo je druga ove godine, a odaziv je za naše prilike malo podbacio, jer mi inače imamo od 50 do 60 doza. U svakom slučaju solidan odaziv s obzirom na to da je vrijeme godišnjih odmora. - kazao je Ante Nakić, član predsjedništva KDDK uprave i samouprave Split.

hr Tue Jun 19 2018 16:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/55a910c07cb23a0b008b4601/80
Foto: Hina

Državna matura nikad teža: Strane svijeta na hrvatskom, banane na fizici

Ispiti državne mature u cijeloj Hrvatskoj u punom su jeku, a za nama su provjere izbornih predmeta i hrvatskog jezika. Mnogo pomutnje među maturantima, po njihovim riječima, izazvale su mature puno teže od matura prijašnjih generacija...

Prvi predmet koji je izazvao dosta „hvatanja za glavu“ bila je biologija koja je na rasporedu bila 12. lipnja. U ispitu, od 66 pitanja i 135 minuta dopuštenih za njegovo rješavanje, došlo je pitanje kojemu, po mnogima, tu nije bilo mjesto. Naime, iako je u ispitnom katalogu za biologiju stalo kako „ne treba pamtiti detalje vezane za embriologiju“ u ispitu je došlo pitanje koje glasi „Kako se naziva i kojim je brojem označen na slici zametni listić iz kojega će se razviti osjetila?“

Samo dan kasnije, na dosta teškoj maturi iz predmeta fizike posljednje je pitanje bilo većini maturanata problematično. Naime, u zadatku je bio poznat podatak o težini banane i postotak izotopa kalija u banani. Poznata je bila još i molarna masa kalija, te vrijeme poluraspada banane, a zadano je u ovom ispitu  bilo izračunati aktivnost u bekerelima.

18. i 19. lipnja na rasporedu je bilo pisanje državne mature iz hrvatskog jezika. Prvog dana pisao se test dok je drugi dan pred maturante izašao esej. Posebno je zanimljivo bilo kada se u jednom od zadataka s polaznim tekstom pitala strana svijeta na kojoj je smještena rijeka. Iako sasvim logičan odgovor pomučio je mnoge maturante pa su brzo krenule diskusije kako su za hrvatski jezik trebali kao dodatan pribor staviti kompas. Naime, u zadatku je u polaznom tekstu pisalo: „Sjeverno od zgrade teče rijeka Loire“ da bi u pitanju pitalo: „S obzirom na zgradu kuda teče rijeka?“. Odgovor je bio, naravno, južno.

Mnogo pomutnje izazvalo je i pravilno pisanje spojnice pa su maturanti na humorističan način za grešku okrivili pjevača Jolu koji ima pjesmu „Remek djelo“ bez spojnice koja se gramatički piše između tih dviju riječi.

Ipak, najveće iznenađenje bio je esej koji je na višoj razini donio usporedbu Salingerova „Lovca u žitu“ i Shakespearove tragedije „Hamlet“, a svi oni maturanti koji su pisali nižu razinu suočili su se s usporedbom pjesama Šimića i Pupačića. Šimićevo pjesništvo nije bilo navedeno u katalogu za nižu razinu mature hrvatskog jezika, ali NCCVO se od tog ogradio novom odredbom koja kaže kako jedan tekst mora biti iz ispitnog kataloga dok drugi može biti bilo koji iz trogodišnjeg ili četverogodišnjeg školskog gradiva.

Novost na ovoj državnoj maturi bila je i odluka kojom maturanti, kako bi prošli maturu iz hrvatskog jezika, moraju imati oba dijela (test i esej) pozitivna dok to prijašnjih godina nije bio slučaj pa su sa samo jednim dobro napisanim dijelom maturanti već imali osiguran prolaz.

U četvrtak je pred maturantima ispit iz engleskog jezika dok ovogodišnju maturu zatvara matematika koja je na rasporedu iduću srijedu, 27. lipnja.

hr Tue Jun 19 2018 13:56:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b28e4622af47f673e8b461c/80

Cesarea je otac na silu ugurao u automobil, majka ide u Italiju s njim

Nakon mučnog jutra na splitskim Pujankama ovaj put epilog o Cesareu završio je u korist oca
Na splitskim Pujankama jutros je bilo mučno. Nebo je bilo u skladu sa situacijom kao da je i ono znalo što se danas sprema. 

Prosvjednici su se okupili s transparentima i kako bi dali podršku djetetu i obitelji, no uzalud. 

Ovršitelji su odveli dječaka, a dijete je odvedeno na silu, protiv svoje volje.

Facebookom su počele kružiti fotografije Cesarea kojeg otac na silu želi ugurati u auto. Vidljivo je da se dječak opirao, a bio je bos i uplakan.

Cesare je za vrijeme ovršnog postupka neutješno plakao i vikao "gubite se", "ovo je moja kuća ja ću ovdje ostati", "ja hoću biti s mamom..."

Majka je ostala bespomoćno sjediti na klupi, a tješili su je obitelji i učesnici. Suze nije mogla sakriti. 

Njen odvjetnik, Mišo Živaljić, za N1 izjavio je da je dijete na putu za Italiju. 

Otac Alessandro Avenati, ponudio je Nini Kuluz da o njegovom trošku prati dijete u Italiju, što je ona prvotno odbila. Ipak, predomislila se i ide u Italiju zajedno s Cesareom. 
hr Tue Jun 19 2018 13:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a37c758b9e03ea72c8b45a3/80

Za napuštanje životinje kazna 30.000 kuna, a za držanje psa bez mikročipa 6.000

S obzirom da se u ljetnim mjesecima povećava broj nečipiranih i napuštenih pasa, Prijatelji životinja počeli su s kampanjom "Obitelj na more, a pas na ulicu?!" u sklopu koje će na jumbo plakatima upozoriti na zakonske obaveze i odgovornost svakog skrbnika životinje, a ove godine poseban naglasak stavili su na čipiranje te upozorili kako je kazna za držanje psa bez mikročipa i do 6.000 kuna.

Pod sloganom "Pas čipiran, skrbnik miran" naglasili su zakonsku obavezu mikročipiranja pasa od 2004. od kada se nastoji smanjiti broj napuštenih životinja i na taj način.

Kampanji se priključila  glumica Ksenija Pajić koja će porukom na jumbo plakatima podsjetiti na tu obavezu, ističu u priopćenju Prijatelji životinja. Pajić je prije pet godina u svoju obitelj udomila sada sedmogodišnju mješanku Amy. 

"Moja kujica Amy je udomljena, mikročipirana i kastrirana, i vrlo smo ponosni na nju. Cijela obitelj brine o njoj i želimo biti odgovorni skrbnici. Mikročipirali smo ju ne zbog Zakona nego zbog nje, da ju lakše nađemo ako se slučajno izgubi", rekla je Pajić.

Prijatelji životinja podsjećaju da je novi zakon o zaštiti životinja donio i rok za provedbu kontrole mikročipiranja te da lokalne zajednice trebaju do 30. lipnja ove godine provjeriti jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom. Kazna za držanje psa bez mikročipa iznosi do 6.000 kuna.

Prema novom Zakonu o zaštiti životinja, napuštanje životinja kažnjivo je novčanim iznosom do 30.000 kuna.

hr Tue Jun 19 2018 11:38:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .