Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59ad5a28b9e03e885f8b46e8/80

Održan sastanak u kojem se raspravljalo o brojnim temama važnim za Splitsko-dalmatinsku županiju

Na Sveučilištu u Splitu u ponedjeljak, 4. rujna, održan je sastanak kojem su uz domaćine prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića, rektora Sveučilišta u Splitu i prorektora prof. dr. sc. Marka Rosića nazočili Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik, kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Marija Majić, v.d. predsjednice Županijskog suda u Splitu, Goran Čolak, predsjednik Općinskog suda u Splitu te prof.prim.dr.sc. Julije Meštrović, dr.med., zamjenik ravnatelja Kliničke bolnice Split, dok su se zbog prethodno preuzetih obveza ispričali mons. dr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i Ivica Kusić, pročelnik Područnog ureda Dalmacija Porezne uprave.

Sastanak je organiziran na inicijativu rektora Anđelinovića s ciljem da se diskusijom o važnim temama razmijene iskustva te djelovanjem u zajedništvu i sinergiji pruži pomoć u formiranju inicijativa, pokretanju projekata, što bi rezultiralo i predlaganjem konkretnih rješenja na dobrobit Grada i Županije, odnosno Urbane aglomeracije Splita, ali i naše domovine u cjelini. Ideja je da sastanci postanu dobra tradicija te da se odvijaju na mjesečnoj bazi na određenu temu, a uz prisustvo gore navedenih čelnika, po potrebi i po temama, sastanku bi nazočili i drugi čelnici važnih ustanova i/ili institucija.

Uvažene goste, koji su redom pozdravili ovu inicijativu, rektor Anđelinović je upoznao s aktivnostima Sveučilišta u Splitu te nastojanjima da se unapređenjem obrazovno-znanstvenih procesa pridonese napretku hrvatskoga gospodarstva i društva. 

 Na prvom sastanku sudionici su se dotakli brojnih tema, među ostalim je župan Boban istaknuo iseljavanje mladih, kao jedan je od najvećih problema. Županija je već započela i s rješavanjem problematike neiskorištenih objekata, u izradi je njihov popis, jer ih se prenamjenom želi privesti svrsi i iskoristiti za edukacijske centre, dati na korištenje sportskim udrugama itd.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je na sastanku dao i analizu splitskog proračuna, istaknuvši da je splitski po glavi stanovnika 2,7 puta manji od dubrovačkog te 1,6 puta od zadarskog.  Kao jedan od gorućih problema Splita i Županije na sastanku je istaknuta prometna infrastruktura.  Zapovjednik Stipanović je iskazao zadovoljstvo dobrom suradnjom HRM-a, odnosno MORH-a i Sveučilišta, kazavši kako bi iduće jeseni trebala biti upisana prva generacija studenata Vojnog pomorstva.

Načelnik Marendić je naglasio važnost dobre suradnje policije s drugim institucijama te iznio odličnu vijest kako je nedavno zaposleno 70 mladih ljudi.  Zamjenik ravnatelja KBC-a Meštrović je prisnažio kako je i bolnica ove godine dobila 60 specijalizacija te kako je osigurano 50 milijuna kuna za kupnju opreme, prema projektu kojeg su završili za tri mjeseca.

Na kraju sastanka je dogovoreno kako će domaćin idućeg biti Splitsko-dalmatinska županije, odnosno župan Blaženko Boban, a glavna tema sastanka će se utvrditi naknadno.

Facebook komentari

hr Mon Sep 04 2017 15:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59c38bb4b9e03e986d8b4576/80

Dogovoreno formiranje stručne radne skupine za Žnjan

Cilj radne skupine je zakonsko-plansko upravljanje prostorom Žnjana

Današnjim sastankom potpredsjednika Vlade RH i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare dogovoreno je formiranje stručne radne skupine za Žnjan koja će osigurati jasnu i punu suradnju svih sudionika: državne, županijske i gradske vlasti u cilju zakonitog upravljanja Žnjanom, a s jasnim ciljem da već 2018.godine imamo privremeno rješenje koje će omogućiti kvalitetnu turističku ponudu na prostoru Žnjana.

Krajnji cilj ove radne skupine je konačno i zakonsko-plansko upravljanje prostorom Žnjana do 2019.godine na korist svih građana Splita.

Ovo je prvi korak usklađivanja aktivnosti svih razina vlasti. Sve odluke moraju biti usuglašene i temeljene na zakonu, ali i provedene u interesu građana.

Prvi sastanak stručne radne skupine za Žnjan održat će se početkom idućeg tjedna. Na sastanku će se precizno utvrditi dinamika postupanja na području Žnjana kojom će se osigurati zakonitost i uvođenje reda.

Facebook komentari

hr Thu Sep 21 2017 11:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/536b74541799425514868d45/80
Foto: Ilustracija CROPIX

Pronađena droga u Kaštel Štafiliću i Ogroju Gornjem

Protiv 40-godišnjaka i 35-godišnjaka podignute su kaznene prijave

Jučer je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom u sklopu kojeg je obavljena pretraga vozila  i stana na području Kaštel Štafilića. Pronađeno 5 PVC vrećica sa drogom amfetamin, ukupne težine 482g, dok je u vozilu pronađeno 4,6g amfetamina. Danas će se privesti pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu.  

Nadalje, provedeno je kriminalističko istraživanje i nad 35-godišnjakom kod kojeg je u Ogorju Gornjem, pronađeno 5 stabljika marihuane,  visine od  20 do 100 cm. Podnijeta je kaznena prijava za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Facebook komentari

hr Thu Sep 21 2017 11:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58849fbe1eea8f761b8b4575/80
Foto: D.N.

Uhićen osumnjičeni za ubojstvo Ivana Blaževića!

Osumnjičeni Nikola Gusić Janjić uhićen je danas na području Splita

Danas, 20. rujna 2017. policijski službenici PU splitsko-dalmatinske uhitili su 24-godišnjeg hrvatskog državljanina kojeg se sumnjiči za počinjene kaznenog djela ubojstva 23-godišnjeg Ivana Blaževića. Ubojstvo je počinjeno 11. kolovoza 2017. u Stobreču.

Od počinjenja kaznenog djela osumnjičeni se nalazio u bijegu, a danas, oko 15.25 sati je uhićen na području Splita i priveden u II. Policijsku postaju Split. Oko 17 sati 24-godišnjak je predan u Zatvor u Splitu.

Facebook komentari

hr Wed Sep 20 2017 19:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/586aa6861eea8febb68b4602/80
Foto: D.N.

Odbijen optužni prijedlog protiv Ubera

Prekršajni sud u Zagrebu nepravomoćno je odbio optužni prijedlog kojim je prometna inspekcija Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture tražila zabranu aplikacije Uber u Hrvatskoj, potvrdio je Hini glasnogovornik zagrebačkog Prekršajnog suda Gabrijel Jurina.

Po primitku navedene presude Ministarstvo kao ovlašteni tužitelj imat će pravo žalbe u roku od osam dana, a o eventualnoj žalbi odlučiti će Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske, navodi Jurlina.

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture zasad se nije moglo doznati hoće li se žaliti na odluku Prekršajnog suda uz objašnjenje da nisu dobili presudu.

Zagrebački prekršajni sud je 15. rujna odbio optužbu protiv prvookrivljene pravne osobe Uber Croatia d.o.o. i drugookrivljene pravne osobe Uber International Holding BV, Nizozemska upisan u registar Gospodarske komore Nizozemske.

Hina je pokušala doznati obrazloženje nepravomoćne odluke, no Jurlina u odgovoru kaže da nije u mogućnosti komentirati takvu odluku niti razloge koje je sutkinja navela u obrazloženju jer se radi o nepravomoćnoj prvostupanjskoj odluci.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture podnijelo je 21. srpnja optužni prijedlog kojim je tražilo sudsku zabranu sporne aplikacije.

Uber je tada izrazio žaljenje što prometna inspekcija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture želi zatražiti sudsku zabranu korištenja njihove aplikacije u Hrvatskoj.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Vlada ranije su navodili da partneri-vozači Ubera u Hrvatskoj posluju nelegalno, budući da ne posjeduju propisanu licencu za obavljanje javnog prijevoza putnika u cestovnom prometu, sukladno odredbama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Protiv Ubera su se pobunili taksisti koji su ljetos prosvjedovali u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.

Od listopada 2015. kada je Uber stigao u Hrvatsku zabilježeno je i nekoliko fizičkih obračuna između taksista i vozača Ubera.

Facebook komentari

hr Wed Sep 20 2017 18:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .