Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/542ba97e189942f7410000b8/80

Znate li za ove trikove na tipkovnici?

Korištenje tipki ili kombinacije tipki na tipkovnici umjesto miša može osjetno povećati produktivnost ii uštedjeti dosta vremena. Drugim riječima, brže je. Brainscape je izračunao da ako sjedite osam sati dnevno ispred računala, korištenjem prečica na tipkovnici umjesto klikanjem miša uštedjet ćete 64 sata svake godine.

I iako više manje svi znaju za neke prečice, primjerice Ctrl + C za kopiranje nekog sadržaja ili Ctrl + V za njegovo ubacivanje, većina ljudi rijetko koristi druge kombinacije. Ovdje je nekoliko prečaca na tipkovnici koji će vam pojednostaviti rad na računalu, piše N1.

1. Undo

Za korisnike Windowsa - CTRL + Z

Kombinacija tipki Ctrl i Z vratit će vas korak unatrag na nečemu što radite. Primjerice, ako pišete neki tekst u Wordu ili Excelu, istovremeni pritisak na te tipke poništit će zadnje što ste napravili.

Za korisnike Maca - Command + Z

2. Redo

Za korisnike Windowsa - CTRL + Y

Ako se predomislite i želite vratiti zadnje što ste napravili, umjesto klikanjem miša na Edit pa Redo, brže ćete biti istovremenim korištenjem tipki CTRL + Y.

Za korisnike Maca - Command + Shift + Z

3. Snimka aktivnog zaslona (Screenshot)

Za korisnike Windowsa - Alt + Print Scrn

Tipka Print Screen (Print Scrn) na tipkovnici služi za snimku čitavog zaslona na vašem računalu. Ali ako želite napraviti snimku samo aktivnog prozora, to možete kombinacijom tipki Alt i Print Screen i uštedjeti vrijeme na obrezivanju viškova.

Za korisnike Maca: Istovremeno pritisnete tipke Command + Shift + 4. Zatim pritisnete Space i nakon toga odaberete prozor koji želite snimiti.

4. New Folder - kreiranje nove mape (foldera)

Za korisnike Windowsa - Ctrl + Shift + N

Većina ljudi novi folder radi desnim klikom miša i na padajućem izborniku odabere New ili Novi. Brži način da to napravite je istovremeno odaberete na tri tipke: Ctrl + Shift + N.

Za korisnike Maca - Shift + Command + N

5. Minimiziranje svih prozora

Za korisnike Windowsa - Windows + M

Pritiskom na tipku s logotipom Windowsa i tipku sa slovom M minimizirat ćete sve otvorene prozore.

Za korisnike Maca: Option + Command + M

6. Zaključavanje PC-a

Za korisnike Windowsa - Windows + L

Ako želite/morate u djeliću sekunde zaključati svoje računalo, to možete učiniti istovremenim pritiskom na tipku s logotipom Windowsa i tipkom sa slovom L. Za ponovno otključavanje, morat ćete upisati svoju lozinku za Windowse, pišu 24 sata.

Za korisnike Maca - Control + Shift + Power

7. Otvaranje web preglednika Chrome u incognito načinu rada

Za korisnike Windowsa: Vjerojatno znate da pritiskom na tipke Ctrl + N otvarate novi prozor u pregledniku Chrome, a tipkama Ctrl + T otvarate novu stranicu u istom prozoru. Međutim, ako često koristite Chrome u inkognito načinu rada (tako da drugi korisnici računala ne mogu vidjeti koje ste stranice posjećivali) to možete istovremenim pritiskom na tipke Ctrl + Shift + N.

Za korisnike Maca: Command + Shift + N

8. Otvaranje nedavno zatvorenog taba

Za korisnike Windowsa: Ako ste slučajno zatvorili prozor unutar preglednika, možete ga ponovno otvoriti pritiskom na tipke Ctrl + Shift + T. Pritiskom na te tipke Chrome će otvoriti prozor koji ste posljednji zatvorili, a može zapamtiti 10 prozora koje ste zatvorili.

Za korisnike Maca: Command + Shift + T

9. Otvaranje linkova bez prelaženja na novu stranicu

Za korisnike Windowsa: Kada pretražujete internet u pregledniku Chrome koristeći Google i klikate na rezultate koje vam tražilica izbaci, uvijek se otvori novi tab koji će otvoriti stranicu povezanu s linkom na koji ste kliknuli. Ako želite otvoriti više internetskih stranica koji su prikazani, svaki put se morate vraćati na stranicu s rezultatima pretraživanja. Ako želiite ostati na stranici s rezultatima i otvoriti sve rezultate pretrage, pritisnite Ctrl dok klikate na link.

Za korisnike Maca: Command + klik na link

hr Sat Nov 03 2018 19:36:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c97d19029111c861d8b4585/80
Foto: PIXABAY

Dva zelena smoothieja s jabukama koja čine kožu zdravijom

Mnoga istraživanja pokazuju sve veći utjecaj prehrambenih navika na izgled kože. Puno tekućine i kvalitetne namirnice ponekad su ključne za njeno zdravlje.
Koža je površinom naš najveći organ i k tome je podložna raznim vanjskim, ali i unutarnjim utjecajima. Deficiti ili nedostatci pojedinih vitamina i minerala u organizmu mogu se manifestirati na koži pojavom raznih upalnih i drugih procesa. Stoga vam donosimo dva recepta koji detoksiciraju vaš organizam, a pritom su izvor raznih kiselina i vitamina koji pomažu vlažnost, elastičnost, ali i sveukupno zdravlje kože.

Sve što trebate je sastojke izblendati u blenderu i servirati u čašu:

Dijetni sok:
1 Jabuka
1 Limeta
1 Kockica đumbira
Pola krastavca 
Šaka blitve
(Led)

Zeleni detox:
3 štapića celera
2 Jabuke
1 Kockica đumbira
Pola krastavca
Šaka kelja
Pola limuna
(Led)


hr Sun Mar 24 2019 19:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59eb113eb9e03e368a8b4588/80

Sedam najvećih grešaka zbog kojih nam tjestenina ispada loše

Kultni talijanski chef Antonio Carluccio napominje kako se tjestenina nikad ne bi trebala ispirati jer se tako uklanja prevše škroba.

Chef Antonio Carluccio tjesteninu obožava više od sedam desetljeća, a kao i u životima drugih Talijana, neraskidivo je povezana s domaćom kuhinjom. U Italiji je djeca jedu čim počnu uživati u krutoj hrani, stoga ne čudi da na susjednoj Čizmižive majstori tjestenine. Ondje se proizvodi oko 600 oblika i vrsta, a umaka još i više. 

1. Uski lonac 

Posuda u kojoj se tjestenina kuha mora biti visoka i široka jer će vam trebati puno vode. Najbolji izbor su lonci širokog dna jer se tako održava optimalna temperatura.

2. Premalo vode 

Tjestenini treba puno vode kako bi mogla otpustiti škrob. U suprotnom će tijekom kuhanja ponovno upiti škrob koji je ispustila.

3. Previše soli

Dodajte 10 g soli po litri vode. Kuhate li tjesteninu u vodi s dodatkom temeljca, tu količinu možete smanjiti.

4. Poučak o ulju 

Kod kuhanja lazanja dodajte list po list u zavrelu vodu u koju ste prethodno dodali malo ulja. Špageti i druga tjestenina se neće lijepiti promiješate li je nekoliko puta kuhačom.

5. Prekuhavanje 

Talijani svoju tjesteninu vole "pod zub“, a u Napulju je toliko tvrda da odskače od tanjura. Kuhate li je predugo, teško će vam pasti na želudac jer postaje neprobavljiva.

6. Ispiranje tjestenine 

Tjestenina se ne ispire pod vodom jer ćete tako ukloniti previše škroba i neće biti ukusna.

7. Umak koji kasni

Neka umak bude pripremljen prije tjestenine. U ocijeđenu tjesteninu stavite malo vode od kuhanja, maslaca ili ulja da se ne zalijepi, umiješajte pokoju žlicu umaka i promiješajte da se ne lijepi, piše punkufer.hr

hr Sun Mar 24 2019 15:17:25 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c976e7a29111cf91b8b45a5/80
Foto: Facebook: Dnevna doza prosječnog Dalmatinca

Kakav vlasnik takav pas: Pogledajte fotografiju koja je oduševila trogirsku rivu

Ovaj vlasnik doista se potrudio zaštiti svog ljubimca od sunca
Fotografija je izazvala oduševljenje na društvenim mrežama, a čini se kako, osim naočala, ovaj crni ljubimac voli i pozirati.


hr Sun Mar 24 2019 12:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c975ef729111c901b8b45c4/80
Foto: PIXABAY

Evo zašto jaja ne biste trebali držati u vratima hladnjaka

Mnoga vrata hladnjaka imaju ugrađene police za odlaganje svježih jaja, no takvo pospremanje stvari nakon kupovine i nije baš najpametnije rješenje u ljetno vrijeme.
Zbog konstrukcije hladnjaka, ali i čestog posezanja u njega, vrata su najtoplije mjesto u ovom kućanskom aparatu. Upravo zato nije poželjno u vratima držati kvarljive proizvode poput svježih jaja, upozoravaju stručnjaci. 

Svježa jaja, meso i ribu najbolje je staviti na zadnju policu, te u stražnji dio hladnjaka. Stručnjaci tvrde da je ovo najhladnije mjesto u hladnjaku, pa pohranjivanje namirnica u ovaj dio smanjuje mogućnost od razvijanja bakterija u namirnicama koje mogu naštetiti ljudskom zdravlju. 

No, niti stražnji dio hladnjaka neće vam pomoći ako pohranjujete namirnicu kojoj je istekao rok trajanja, stoga čitajte deklaracije na proizvodima i naučite razliku u terminologiji između 'upotrijebiti do' te 'najbolje upotrijebiti do'

Savjet plus: 

Redovito čistite hladnjak, odleđujte ga i provjeravate li radi li ispravno. Idealna temperatura hladnjaka koji radi odgovarajuće varira između 0 i 4 Celzijeva stupnja, piše punkufer.hr
hr Sun Mar 24 2019 11:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .