Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b8fba49cb557add8d8b4863/80
Foto: Pixabay

Pismo socijalnih radnika: 'Sami smo, bez zaštite, prvi na crti u borbi protiv nasilja, a zadnji u zaštiti'

'Vlada sustavna nebriga o prepoznatljivosti našeg rada i našeg identiteta'

Zbog tragedije na Pagu gdje je otac kroz prozor bacio svoje četvero djece u fokus javnost opet su došli hrvatski socijalni radnici koje su nerijetki prozvali kao ključne krivce za taj strašan događaj. Oni, međutim, iako ne spore da sustav ima problema, upozoravaju na loše uvjete rada i nemogućnost obavljanja svojeg posla na kvalitetan način.

Prema preporukama Europske unije, jedan socijalni radnik trebao bi skrbiti o 50 obitelji. Međutim, u Hrvatskoj jedan socijalni radnik u praksi skrbi i o 200 obitelji, a za jednog korisnika ima samo šest minuta. U takvim uvjetima je, najblaže rečeno, teško raditi, piše vijesti.hr

Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada, oglasila se Hrvatska udruga socijalnih radnika Splitsko-dalmatinske županije istaknuvši da ''osjećaju osobnu i profesionalnu dužnost i odgovornost dati glas struci činjenicama s terena, a ne iz udobnih fotelja''.   

Njihovo pismo kojim upozoravaju da se nalaze 'u začaranom krugu nasilja' te napominju im je namjera isključivo opisati iskustva socijalnog radnika, nevezano za ikakva aktualna ili buduća zbivanja, prenosimo u cijelosti:

Šira javnost nije upoznata s našim djelovanjem kao što nisu ni stručnjaci s kojima svakodnevno surađujemo. Vlada sustavna nebriga o prepoznatljivosti našeg rada i našeg identiteta (tko je socijalni radnik, odnosno socijalna radnica, koji su instrumenti rada, metode, zadaće, dužnosti i ovlasti). Upravo stoga, kada se javnost upita o našem identitetu, mi smo 'oni koji oduzimaju djecu' ili 'daju socijalnu pomoć'. Izloženi smo stalnim napadima bilo da se kritizira činjenje ili nečinjenje. Kada se 'oduzme' dijete, postavljaju se pitanja poput 'zašto se oduzima', a kada se dogodi nasilje u obitelji, 'zašto dijete nije oduzeto'. Sve ovisno o tome tko u kritičnim trenucima uzima mikrofon u ruke. Odjednom se nekoliko stotina tisuća ljudi okuplja oko istog pitanja, a kada treba prijaviti nasilje, rijetko tko se usudi to i napraviti. Izostaje odgovornost svakog od tih stotina tisuća pojedinaca koji su kasnije svi redom stručnjaci.

U nastavku slijedi kratak opis našeg konkretnog iskustva i to ne naš doživljaj, nego stvarni prikaz činjeničnog stanja našeg svakodnevnog rada te odnosa korisnika i važnih aktera socijalnog sustava prema nama.   

Odlasci na teren naša su dužnost i zadaća kako bi ispitali stanje u kućanstvu pojedinih obitelji/samaca. Tom prilikom, ne znamo tko nas čeka s druge strane vrata i na što ćemo sve naići; sami i nezaštićeni većinom smo u prisutnosti nedobrovoljnih stranaka, a nerijetko i ugrožavajućih za našu sigurnost (osobe pod utjecajem alkohola i drugih opijata, agresivne osobe, osobe koje nisu u realitetu i dr.). Izloženi smo raznim oblicima nasilja na terenima. Doživljavamo situacije kada nas stranka zaključa u stan protivno našoj volji, vrišti na nas, prijeti nam, gađa nas predmetima, dopušta da nas psi napadaju i dr.. Zamislite situaciju u kojoj dvije djelatnice stručnog tima Centra pokušavaju izdvojiti dijete iz obitelji alkoholizirane majke. Zamislite kako ta majka tetura i pada po stanu s djetetom u naručju, psuje, vrišti i prijeti te u konačnici fizički udara obje djelatnice i nanosi im tjelesne ozlijede. Također, ulazeći u stanove bez ikakve zaštitne opreme često se izlažemo raznim zaraznim bolestima. I nakon obavljenih ovakvih terenskih izvida, vraćamo se u urede i dolazimo sutra na posao razgovarati s istim tim strankama. 

U uredima svakodnevno obavljamo razgovore s osobama koje imaju različite životne teškoće, no iz svog nezadovoljstva na nas nerijetko prebacuju veliki dio odgovornosti tražeći da 'riješimo situacije' koje se gomilaju godinama. Izdvajamo tako primjere kada su nam stranke prijetile smrću i lišenjem žvota rečenicama 'zavit ću ti obitelj u crno… treba vas sve ubiti mitraljezom….živ sam samo radi vas kako bih vas ubio…' kao i primjere uvreda na različitim osnovama (dob, spol, obrazovanje, obiteljski status) '…kozo jedna, ne znaš ni uloške prominit….tribala bi dignit pizdu sa stolice….nemaš pojma o pojmu…. nemaš dice, kako to možeš znat… korumiprani uhljebu... uhljebi... ne marite za dobrobit djece...' Lupanje vratima, razbijanje stolova, unošenje u osobni prostor povišenim tonom, bacanje papira u lice, bacanje klamerice, razbijanje vrata, dizanje stolova, razbijanje kompjutera, bacanje odjeće po podu i vrištanje, samo su neka ponašanja s kojima se susrećemo. I obavljamo sve te razgovore, vraćamo se u urede i dolazimo sutra na posao razgovarati s istim tim strankama. 

Čim se dogodi tragična situacija gdje se traži krivac, pored pravosuđa, škola, vrtića, bolnica, policije itd., prozivaju se i traže ostavke najčešće socijalnih radnika, iako je barem jedna od navedenih institucija također bila uključena u isti slučaj. Svakodnevno čitamo uvrede po tiskanim i internetskim medijima i komentare kako smo 'gamad, gnjide, monstrumi, otimači djece, uhljebi, neradnici, ljenčine koje trebaju nestati s lica zemlje' što postaje dodatni povod za razvijanjem mržnje u zajednici. Mi se opet vraćamo u urede i dolazimo svaki dan na isti posao razgovarati s tim istim strankama.

Tko su to socijalni radnici koji 'prijete' hrvatskim obiteljima svojim činjenjem ili nečinjenjem!? U centrima za socijalnu skrb kao i u drugim ustanovama socijalne skrbi timski rade socijalni radnici, psiholozi, pravnici i drugi stručnjaci koji su inicijalno upisivali fakultet humanističkog usmjerenja kako bi provodili svoje usluge u zajednici u okvirima zakonskih ovlasti i propisa. Nabrojeni stručnjaci su osobe koje imaju fakultetsko obrazovanje, ali i završene višegodišnje edukacije iz različitih psihoterapijskih pravaca (mi ne gatamo iz kave, nemamo čarobnu kuglu i ne možemo i nikad nećemo moći predvidjeti kada će netko počiniti djela poput onog koje je nedavno počinjen jer za to nemamo vještine, i nitko ih garantirano ne može imati). Pojedini socijalni radnik pri Odjelu za djecu, mladež i obitelj, nadležan je za najmanje 200 obitelji. Što znači da komuniciramo sa svakim članom te obitelji u višekratnim intervencijama. Dok na Odjelu za odrasle osobe, socijalni radnik vodi i do 400 korisnika, a na Odjelu za novčane naknade taj je broj 250, ne računajući pritom brojne druge zahtjeve, radnje i intervencije koje višestruko prelaze navedene brojke. To je u odnosu na normative koje je propisalo resorno Ministarstvo izvan svih ograničenja, a o europskim standardima od 50 obitelji možemo samo sanjati. 

Mi stručnjaci procjenjujemo obiteljsku dinamiku te na temelju toga savjetodavno djelujemo i surađujemo s drugim institucijama. KADA UTVRDIMO MOGUĆE RIZIKE UGROŽENOSTI DJETETA UPUĆUJEMO PRIJEDLOGE SUDU ILI DRŽAVNOM ODVJETNIŠTVU NA DALJNJE POSTUPANJE I DONOŠENJE KONAČNE ODLUKE, ŠTO JE U NJIHOVOJ NADLEŽNOSTI. 

Ne bježimo od odgovornosti kada su u pitanju određene mjere koje mi imamo ovlasti izricati. Kada je u pitanju obitelj, djelujemo sukladno odredbama Obiteljskog zakona, savjetodavnim radom ili u krajnjem slučaju izdvajanjem djeteta iz obitelji žurnom mjerom za koju je opet kasnije dakako potrebno SUDSKO RJEŠENJE. Napominjemo kako se ponekad donošenje sudske presude čeka više godina, a sankcije za počinitelje nasilničkog ponašanja u obitelji i do godine dana. Nepoštivanje ili prekršaj izrečenih mjera od istog počinitelja se nerijetko uopće ne kažnjava. Mnogo prijedloga za pokretanje kaznenih postupaka (primjerice za emocionalno i psihičko zlostavljanje djeteta) većinom i gotovo uvijek se ODBACUJE od strane Općnskog državnog odvjetništva. Dok djeca brzo rastu i razvijaju se, problemi u društvu i obitelji gomilaju, sustav se mirno i tromo birokratski giba bez jasnog cilja i odgovora na iste te probleme. Sustav ne funkcionira jer ne funkcionira koordinirano i ujednačeno s jasnim ciljem. Osim što smo dio sustava koji je opterećen birokracijom i velikim zahtjevima u smislu velikog broja korisnika,  činjenica je kako smo mi ti čiji prijedlozi se ne prihvaćaju, odbacuju ili na te iste prihvaćene prijedloge predugo čekamo odgovore od strane onih koji imaju zadnju riječ, a to je pravosuđe. I tako čekajući nove presude, opet se iznova vraćamo u svoje urede na svoj posao razgovarajući sa strankama koje čekaju isto to Rješenje kao i mi.  

Imamo strah za vlastitu sigurnost, imamo strah od korisnika i dionika vlastitog sustava kojem se uvijek iznova vraćamo. Već smo predugo žrtve začaranog kruga nasilja prema nama samima individualno, skupno i prema našoj profesiji. Dok poučavamo stranke kako se zaštititi od nasilja i kome se obratiti te sastavljamo Plan sigunosti za žrtvu, nismo ni svijesni da nam je kao djelatnicima Centra jednako potreban. Sami, bez zaštite Ministarstva, bez suradnje sudova, policije, državnog odvjetništva, prvi na crti u borbi protiv nasilja, a zadnji u vlastitoj zaštiti od istog. Istureni da sami rješimo probleme dugogodišnjeg transgeneracijskog nasilja, prihvatili smo se svakog obiteljskog problema hrabro, ali bez ikakve daljnje adekvatne sustavne zaštite obitelji. Naravno da smo onda i jedini krivci koje se svakodnevno proziva.

hr Sat Mar 16 2019 10:56:46 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c960e2529111c62188b4616/80
Foto: HRZ / M. Karačić

U Zeminiku 25. naraštaj hrvatskih vojnih pilota počeo s letačkom obukom

Program osposobljavanja "Zajednički temelji" obuhvaća sadržaje iz razdjela letačke obuke temeljnog i akrobatskog, navigacijskog i grupnog letenja

Temeljna letačka  obuka 25. naraštaja hrvatskih vojnih pilota na avionu ZLIN-242 L počela je u Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku u petak. 22. ožujka 2019.

Program osposobljavanja "Zajednički temelji" obuhvaća sadržaje iz razdjela letačke obuke temeljnog i akrobatskog, navigacijskog i grupnog letenja. Polaznici obuke uz osnovne elemente u zraku, uvježbavaju  redovite i izvanredne postupke do razine potpune samostalnosti, a nakon svakog razdjela imaju ispitni let čime potvrđuju spremnost nastavka složenijih faza letačke obuke.

Dajući osvrt na 25 generacija hrvatskih vojnih pilota koji su prve pilotske korake započeli u Eskadrili aviona, zapovjednik eskadrile pukovnik Željko Harapin istaknuo je kako je prošlo 27 godina od trenutka kada su prvi kadeti u Domovinskom ratu odlučili postati generacija koja će utrti put svim drugim mladim naraštajima koji su danas okosnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva: 

- Nijedan cilj ne bi bio dostižan bez nepresušne motivacije i upornosti. Ključan čimbenik su i nastavnici letenja koji su ih oblikovali u vrsne letače koji su preuzeli visoke zapovjedne dužnosti u vođenju HRZ-a, spasili mnoge ljudske živote, ugasili brojne požare i ponosno čuvaju naše nebo. - poručio je pukovnik Harapin.

Za kadete Tomislava Bilandžića iz Sinja i Tomislava Colića iz Sibinja ljubav prema Domovini i Hrvatskoj vojsci bili su presudni u odabiru pilotskog poziva. Nakon što je, u pratnji nastavnika letenja, odletio  let na avionu ZLIN-242 L kadet Domagoj Božan iz Marine kazao je kako je bilo više nego zanimljivo i atraktivno. 

Za dvojicu Šibenčana, Tomislava Jankovića i Luku Arambašića osjećaji ponosa prevladavaju sa svakim novim ulaskom u pilotsku kabinu dok Luka Mihovil Glas iz Krapine naglašava kako je htio pokazati i sebi i drugima da se uz trud i upornost svi snovi ostvaruju pa tako i oni letački.

Prve letove i početak obuke nove generacije hrvatskih vojnih pilota pozdravila su djeca Osnovne škole "Šime Budinić" iz Zadra te im zaželjeli uspješno školovanje, a susreli su se i s nastavnicima letenja koji su im ukratko predstavili školovanje vojnih pilota.

hr Sat Mar 23 2019 11:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c960a6529111c62188b45fe/80
Foto: "Naš Marjan"

Radna akcija na Marjanu: Više od 200 ljudi čisti park šumu

Radnu akciju počela je jutros u 9 sati

Inicijativa "Naš Marjan" organizirala je radnu akciju na Marjanu koja je počela jutros u 9 sati. 

- Hvala Splite! U tijeku je velika radna akcija na Marjanu. Još nam se stignete priključiti. Ima nas skoro dvije stotine. - poručila je inicijativa

Inače, s koordinatorom radova na Marjanu Nenadom Ružićem dogovoreno je da volonteri mogu sudjelovati u čišćenju. 

hr Sat Mar 23 2019 11:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2c7db10e4938896a8b457b/80
Foto: D.N.

Gorjelo u Solinu: Izbio požar na automobilu

Vatra je ugašena u 22 sata

U Ninčevićima u Solinu sinoć oko 21.30 sati planuo je automobil marke VW Passat. 

Na teren su odmah izašli vatrogasci DVD-a Solin, a pomogli su im pripadnici DVD Vranjić.

Prednji dio automobila u potpunosti je izgorio, a požar se proširio te zahvatio dvadesetak metara kvadratnih trave i smeća. 

Vatra je ugašena u 22 sata.

hr Sat Mar 23 2019 09:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c95ea2a29111c551a8b4580/80
Foto: Screenshot / YouTube

Oglasila se Ana Bučević: "Nikada nikome nisam davala medicinske savjete"

Ministarstvo zdravstva je odlučilo kazneno prijaviti Bučević

Nakon što je poznati psihijatar Herman Vukušić uputio pismo Ministarstvu zdravstva da provjeri ima li elemenata za kaznenu prijavu protiv splitske motivacijske govornice Ane Bučević, ministarstvo je odlučilo kazneno prijaviti Bučević.

Na ovu odluku putem svog Facebooka je reagirala Ana Bučević. Objavu donosimo u nastavku i u cijelosti.

Da prokomentiram to da me psihijatar dr. Herman Vukušić prozvao za nadrilječništvo, te zatražio od Ministarstva zdravlja da pokrene postupke protiv mene kako bi mi se zabranio rad.
Dr. Vukušić se u svojoj prijavi pozvao na medijski članak koji je o mom radu objavljen prije nekoliko mjeseci i brojne neistine izrečene u tom članku, a na temelju kojeg je dr. Vukušić, bez konkretnog poznavanja mog rada, zaključio da bi ja radila nešto što bi bilo opasno za ljudsko zdravlje u smislu pogoršanja njihovog zdrastvenog statusa. Dr. Vukušić je također naveo kako mu je bilo dovoljno sat vremena da na mom Youtube kanalu pronađe rečenice koje su opasne po ljudsko zdravlje.

Zaista je nevjerojatna teza da bi edukacija o samosvijesti i svijesti o tome da svaka bolest ima uzrok i da se na uzrok treba staviti fokus, a ne samo na posljedicu, mogla ikome naštetiti. Brojne grane medicine, kao primjerice Ayurvedska medicina, počivaju upravo na takvom pristupu. No, da ne bi opet bilo “zabune”, moj program i moj rad nemaju veze s medinskim radom, niti se u svom radu bavim liječenjem bolesti (što bi značilo da sam nekome postavljala dijagnoze, prepisivala terapije ili bilo kakve postupke i slično). Nikada, ali baš nikada tijekom mog javnog rada nisam naišla na niti jedan primjer kojem je štetilo osvještavanje o snazi misli, uvjerenja, vibracije, te sposobnosti našeg tijela kao nevjerovatno energetskog sustava da snagom vjere, uvjerenja, misli i emocija pomognemo sami sebi u iscjeljenju. Željela bih također napomenuti da postoje brojni znanstveni dokazi i priznata istraživanja o tome što smo sve kadri napraviti snagom uma i vlastite vibracije. 

Poznati biolog dr. Bruce Lipton i neuroznanstvenik dr. Joe Dispenza (autor knjige Placebo to ste vi, objavljeno u izdanju Planetopije) u svom radu i svojim knjigama i predavanjima nude pregršt znanstvenih dokaza upravo o tome što predstavlja i dio mog programa i mojih edukacija. Takvih stručnjaka ima na stotine, a svi potvrđuju koliko smo moćna i sposobna bića. U svom radu koristim se istraživanjima i objavljenim radovima navedenih stručnjaka, te brojnih drugih priznatih eksperata.

Edukacije o vibraciji, energiji, emocijama, zakonu privlačenja, koje predstavljaju srž mojih predavanja, primjenjuju brojni edukatori i stručnjaci diljem svijeta i ne mislim da je do sada ikome palo na pamet da pomiješa bilo koga od takvih eksperata s liječnicima, a niti mislim da je ikada itko od edukatora (uključujući i mene) pomislio da liječi ljude i da se predstavlja kao liječnik (da postavlja dijagnoze, da propisuje terapije, da preporučuje ikakve postupke ili da obavlja poslove psihijatara).

U svom radu nikada niti jednom jedinom sudioniku mojih edukacija nisam davala ikakve medicinske savjete, nego upravo suprotno. Obzirom da sam apsolutno svjesna snage vlastitih uvjerenja, preporučujem sudionicima edukacija da snagom svog uvjerenja potaknu djelovanje lijekova koje uzimaju ili metode liječenja koju koriste. Nikada mi ne bi palo na pamet da bilo koga “odvlačim" od propisane liječničke terapije, jer kako sam rekla smatram da upravo vjera u liječnika i propisanu terapiju bolesniku maksimalno pomaže pri izlječenju.

Nadrilječnik bi bila osoba koja tvrdi da poznaje metode liječenja i da ih uspješno primjenjuje na pacijentu, a to je apsolutno suprotno od onoga što ja radim. Moj cilj djelovanja je buđenje svijesti kod što većeg broja ljudi, što je jasno da ne predstavlja ikakvo liječenje i to se nikako ne može poistovijetiti, niti uopće usporediti.

Dr. Vukušić je shvatio da ja poručujem ljudima da im ne trebaju lijekovi kako bi se izvukli iz depresije, što je opet apsolutno pogrešno. Naime, zagovarajući buđenje svijesti o snazi vlastitih uvjerenja savjetujem ljudima da svakako nastave s uzimanjem propisane terapije i lijekova, pa i antidepresanata, ali ih upućujem da s radom na sebi mogu lakše osvijestiti uzroke obolijevanja od depresije. Dakle,moje podučavanje se odnosi isključivo na osvještavanje pojedinaca kako da osvijeste i u sebi pronađu uzroke, ne umanjujući pritom važnost liječenja posljedica.

Nikada nisam rekla nikome da izbjegne bilo kakvu vrstu medicinskog liječenja, niti bi mi to ikada palo na pamet, pa mi nije jasno na temelju čega bi dr. Vukušić tako nešto mogao zaključiti. Upravo suprotno. podržavam svakoga u bilo kojem obliku liječenja jer znam da je tada vjera i podrška napotrebnija.

Dr. Vukušić se ismijava iz mog učenja o vibracijama ljudi i utjecaju
snage misli, naglašavajući da ni sam ne zna što to znači. 

No, ovdje se ne radi o medicini, niti o psihologiji, nego se radi o edukacijama o alternativnim pristupima koji se mogu tretirati kao “samopomoć”, a koji su danas vrlo prihvaćeni i koje propagiraju brojni znanstvenici i eksperti, koje zasigurno nitko nikada nije optuživao za nadrilječništvo, niti ih je itko ikada miješao s klasičnim liječnicima.

Apsolutno stojim iza svog rada, te se ponosim brojnim dobrim rezultatima i zahvalnošću velikog broja ljudi koji su ponovno probudili svoje unutarnje ja i pronašli sreću. Mogu razumijeti da se moj program nekome ne mora sviđati, ali zaista je nevjerojatno da bi moj rad itko mogao smatrati i nazvati nadrilječništvom. Pozivam i dr. Vukušića i bilo kojeg sumnjičavog liječnika da dođe na moje predavanje kao moj gost, pa da se i sam na licu mjesta uvjeri u sve što sam ovdje navela.

hr Sat Mar 23 2019 09:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .