Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b8fba49cb557add8d8b4863/80
Foto: Pixabay

Pismo socijalnih radnika: 'Sami smo, bez zaštite, prvi na crti u borbi protiv nasilja, a zadnji u zaštiti'

'Vlada sustavna nebriga o prepoznatljivosti našeg rada i našeg identiteta'

Zbog tragedije na Pagu gdje je otac kroz prozor bacio svoje četvero djece u fokus javnost opet su došli hrvatski socijalni radnici koje su nerijetki prozvali kao ključne krivce za taj strašan događaj. Oni, međutim, iako ne spore da sustav ima problema, upozoravaju na loše uvjete rada i nemogućnost obavljanja svojeg posla na kvalitetan način.

Prema preporukama Europske unije, jedan socijalni radnik trebao bi skrbiti o 50 obitelji. Međutim, u Hrvatskoj jedan socijalni radnik u praksi skrbi i o 200 obitelji, a za jednog korisnika ima samo šest minuta. U takvim uvjetima je, najblaže rečeno, teško raditi, piše vijesti.hr

Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada, oglasila se Hrvatska udruga socijalnih radnika Splitsko-dalmatinske županije istaknuvši da ''osjećaju osobnu i profesionalnu dužnost i odgovornost dati glas struci činjenicama s terena, a ne iz udobnih fotelja''.   

Njihovo pismo kojim upozoravaju da se nalaze 'u začaranom krugu nasilja' te napominju im je namjera isključivo opisati iskustva socijalnog radnika, nevezano za ikakva aktualna ili buduća zbivanja, prenosimo u cijelosti:

Šira javnost nije upoznata s našim djelovanjem kao što nisu ni stručnjaci s kojima svakodnevno surađujemo. Vlada sustavna nebriga o prepoznatljivosti našeg rada i našeg identiteta (tko je socijalni radnik, odnosno socijalna radnica, koji su instrumenti rada, metode, zadaće, dužnosti i ovlasti). Upravo stoga, kada se javnost upita o našem identitetu, mi smo 'oni koji oduzimaju djecu' ili 'daju socijalnu pomoć'. Izloženi smo stalnim napadima bilo da se kritizira činjenje ili nečinjenje. Kada se 'oduzme' dijete, postavljaju se pitanja poput 'zašto se oduzima', a kada se dogodi nasilje u obitelji, 'zašto dijete nije oduzeto'. Sve ovisno o tome tko u kritičnim trenucima uzima mikrofon u ruke. Odjednom se nekoliko stotina tisuća ljudi okuplja oko istog pitanja, a kada treba prijaviti nasilje, rijetko tko se usudi to i napraviti. Izostaje odgovornost svakog od tih stotina tisuća pojedinaca koji su kasnije svi redom stručnjaci.

U nastavku slijedi kratak opis našeg konkretnog iskustva i to ne naš doživljaj, nego stvarni prikaz činjeničnog stanja našeg svakodnevnog rada te odnosa korisnika i važnih aktera socijalnog sustava prema nama.   

Odlasci na teren naša su dužnost i zadaća kako bi ispitali stanje u kućanstvu pojedinih obitelji/samaca. Tom prilikom, ne znamo tko nas čeka s druge strane vrata i na što ćemo sve naići; sami i nezaštićeni većinom smo u prisutnosti nedobrovoljnih stranaka, a nerijetko i ugrožavajućih za našu sigurnost (osobe pod utjecajem alkohola i drugih opijata, agresivne osobe, osobe koje nisu u realitetu i dr.). Izloženi smo raznim oblicima nasilja na terenima. Doživljavamo situacije kada nas stranka zaključa u stan protivno našoj volji, vrišti na nas, prijeti nam, gađa nas predmetima, dopušta da nas psi napadaju i dr.. Zamislite situaciju u kojoj dvije djelatnice stručnog tima Centra pokušavaju izdvojiti dijete iz obitelji alkoholizirane majke. Zamislite kako ta majka tetura i pada po stanu s djetetom u naručju, psuje, vrišti i prijeti te u konačnici fizički udara obje djelatnice i nanosi im tjelesne ozlijede. Također, ulazeći u stanove bez ikakve zaštitne opreme često se izlažemo raznim zaraznim bolestima. I nakon obavljenih ovakvih terenskih izvida, vraćamo se u urede i dolazimo sutra na posao razgovarati s istim tim strankama. 

U uredima svakodnevno obavljamo razgovore s osobama koje imaju različite životne teškoće, no iz svog nezadovoljstva na nas nerijetko prebacuju veliki dio odgovornosti tražeći da 'riješimo situacije' koje se gomilaju godinama. Izdvajamo tako primjere kada su nam stranke prijetile smrću i lišenjem žvota rečenicama 'zavit ću ti obitelj u crno… treba vas sve ubiti mitraljezom….živ sam samo radi vas kako bih vas ubio…' kao i primjere uvreda na različitim osnovama (dob, spol, obrazovanje, obiteljski status) '…kozo jedna, ne znaš ni uloške prominit….tribala bi dignit pizdu sa stolice….nemaš pojma o pojmu…. nemaš dice, kako to možeš znat… korumiprani uhljebu... uhljebi... ne marite za dobrobit djece...' Lupanje vratima, razbijanje stolova, unošenje u osobni prostor povišenim tonom, bacanje papira u lice, bacanje klamerice, razbijanje vrata, dizanje stolova, razbijanje kompjutera, bacanje odjeće po podu i vrištanje, samo su neka ponašanja s kojima se susrećemo. I obavljamo sve te razgovore, vraćamo se u urede i dolazimo sutra na posao razgovarati s istim tim strankama. 

Čim se dogodi tragična situacija gdje se traži krivac, pored pravosuđa, škola, vrtića, bolnica, policije itd., prozivaju se i traže ostavke najčešće socijalnih radnika, iako je barem jedna od navedenih institucija također bila uključena u isti slučaj. Svakodnevno čitamo uvrede po tiskanim i internetskim medijima i komentare kako smo 'gamad, gnjide, monstrumi, otimači djece, uhljebi, neradnici, ljenčine koje trebaju nestati s lica zemlje' što postaje dodatni povod za razvijanjem mržnje u zajednici. Mi se opet vraćamo u urede i dolazimo svaki dan na isti posao razgovarati s tim istim strankama.

Tko su to socijalni radnici koji 'prijete' hrvatskim obiteljima svojim činjenjem ili nečinjenjem!? U centrima za socijalnu skrb kao i u drugim ustanovama socijalne skrbi timski rade socijalni radnici, psiholozi, pravnici i drugi stručnjaci koji su inicijalno upisivali fakultet humanističkog usmjerenja kako bi provodili svoje usluge u zajednici u okvirima zakonskih ovlasti i propisa. Nabrojeni stručnjaci su osobe koje imaju fakultetsko obrazovanje, ali i završene višegodišnje edukacije iz različitih psihoterapijskih pravaca (mi ne gatamo iz kave, nemamo čarobnu kuglu i ne možemo i nikad nećemo moći predvidjeti kada će netko počiniti djela poput onog koje je nedavno počinjen jer za to nemamo vještine, i nitko ih garantirano ne može imati). Pojedini socijalni radnik pri Odjelu za djecu, mladež i obitelj, nadležan je za najmanje 200 obitelji. Što znači da komuniciramo sa svakim članom te obitelji u višekratnim intervencijama. Dok na Odjelu za odrasle osobe, socijalni radnik vodi i do 400 korisnika, a na Odjelu za novčane naknade taj je broj 250, ne računajući pritom brojne druge zahtjeve, radnje i intervencije koje višestruko prelaze navedene brojke. To je u odnosu na normative koje je propisalo resorno Ministarstvo izvan svih ograničenja, a o europskim standardima od 50 obitelji možemo samo sanjati. 

Mi stručnjaci procjenjujemo obiteljsku dinamiku te na temelju toga savjetodavno djelujemo i surađujemo s drugim institucijama. KADA UTVRDIMO MOGUĆE RIZIKE UGROŽENOSTI DJETETA UPUĆUJEMO PRIJEDLOGE SUDU ILI DRŽAVNOM ODVJETNIŠTVU NA DALJNJE POSTUPANJE I DONOŠENJE KONAČNE ODLUKE, ŠTO JE U NJIHOVOJ NADLEŽNOSTI. 

Ne bježimo od odgovornosti kada su u pitanju određene mjere koje mi imamo ovlasti izricati. Kada je u pitanju obitelj, djelujemo sukladno odredbama Obiteljskog zakona, savjetodavnim radom ili u krajnjem slučaju izdvajanjem djeteta iz obitelji žurnom mjerom za koju je opet kasnije dakako potrebno SUDSKO RJEŠENJE. Napominjemo kako se ponekad donošenje sudske presude čeka više godina, a sankcije za počinitelje nasilničkog ponašanja u obitelji i do godine dana. Nepoštivanje ili prekršaj izrečenih mjera od istog počinitelja se nerijetko uopće ne kažnjava. Mnogo prijedloga za pokretanje kaznenih postupaka (primjerice za emocionalno i psihičko zlostavljanje djeteta) većinom i gotovo uvijek se ODBACUJE od strane Općnskog državnog odvjetništva. Dok djeca brzo rastu i razvijaju se, problemi u društvu i obitelji gomilaju, sustav se mirno i tromo birokratski giba bez jasnog cilja i odgovora na iste te probleme. Sustav ne funkcionira jer ne funkcionira koordinirano i ujednačeno s jasnim ciljem. Osim što smo dio sustava koji je opterećen birokracijom i velikim zahtjevima u smislu velikog broja korisnika,  činjenica je kako smo mi ti čiji prijedlozi se ne prihvaćaju, odbacuju ili na te iste prihvaćene prijedloge predugo čekamo odgovore od strane onih koji imaju zadnju riječ, a to je pravosuđe. I tako čekajući nove presude, opet se iznova vraćamo u svoje urede na svoj posao razgovarajući sa strankama koje čekaju isto to Rješenje kao i mi.  

Imamo strah za vlastitu sigurnost, imamo strah od korisnika i dionika vlastitog sustava kojem se uvijek iznova vraćamo. Već smo predugo žrtve začaranog kruga nasilja prema nama samima individualno, skupno i prema našoj profesiji. Dok poučavamo stranke kako se zaštititi od nasilja i kome se obratiti te sastavljamo Plan sigunosti za žrtvu, nismo ni svijesni da nam je kao djelatnicima Centra jednako potreban. Sami, bez zaštite Ministarstva, bez suradnje sudova, policije, državnog odvjetništva, prvi na crti u borbi protiv nasilja, a zadnji u vlastitoj zaštiti od istog. Istureni da sami rješimo probleme dugogodišnjeg transgeneracijskog nasilja, prihvatili smo se svakog obiteljskog problema hrabro, ali bez ikakve daljnje adekvatne sustavne zaštite obitelji. Naravno da smo onda i jedini krivci koje se svakodnevno proziva.

hr Sat Mar 16 2019 10:56:46 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5725b4a60890d2c40f8b4785/80
Foto: MORH/ T. Brandt

28. obljetnica Hrvatske vojske: Donosimo vam program obilježavanja

28. obljetnica formiranja Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježit će se sadržajnim programom od 24. do 30. svibnja 2019.

28. obljetnica formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježit će se prigodnim programom od petka, 24. svibnja do ponedjeljka, 30. svibnja 2019. godine diljem Hrvatske.

U petak, 24. svibnja održat će se Dan otvorenih vrata u vojarnama Hrvatske kopnene vojske i to u vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima, vojarni 3. gardijske brigade Kune u Đakovu, vojarni 4. gardijske brigade Pauci u Kninu, vojarni 126. brigade Hrvatske vojske u Sinju te vojarni 7. gardijske brigade Puma u Varaždinu. Građani će imati prilike posjetiti vojarne u Vinkovcima, Đakovu, Kninu, Sinju i Varaždinu od 10 do 15 sati.

U subotu, 25. svibnja održat će se taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske u gradovima: Vukovaru, Našicama, Bjelovaru, Petrinji, Gospiću i Benkovcu, u vremenu od 10 do 19 sati.

Također, Dan otvorenih vrata na brodovima Hrvatske ratne mornarice, održat će se u Splitu, Puli i Pločama, od 9 do 20 sati.

U Zagrebu, na ŠRC Jarun tijekom cijelog vikenda, u subotu, 25. i u nedjelju 26. svibnja 2019. građani će imati prilike pogledati  izložbu naoružanja i opreme Hrvatske vojske.

U subotu, 25. svibnja na Jarunu će se održati cjelodnevni program od 10 do 21 sat,  a između ostalog, građani će moći pogledati i pokazne vježbe te izložbu Vojnog muzeja.

Za građane će biti organizirana podjela vojničkog graha u 13 i u 17 sati. Od 15 do 18 sati pripadnici Hrvatske vojske pripremat će se za pokaznu vježbu MINEX, a od 18 do 21 sat održat će se generalna proba programa čije je održavanje planirano u nedjelju, 26 svibnja.

U središtu Zagreba, na Trgu Svetog Marka i Trgu bana Josipa Jelačića, od 16 do 20 sati, također će se održati generalna proba svečanog programa koji je planiran za nedjelju.

U nedjelju, 26. svibnja  tijekom prijepodneva održat će se polaganje vijenaca i paljenje svijeća izaslanstva Ministarstva obrane i Hrvatske vojske na grobu dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske, na grobovima preminulih ministara obrane i načelnika Glavnog stožera OSRH, u spomen na poginule pripadnike Hrvatske vojske i žrtve Domovinskog rata, te za neidentificirane žrtve Domovinskog rata.

Sveta misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu održat će se u 10:30 sati u Crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu, nakon koje će biti položen vijenac pred spomen obilježjem „Sveta Mati Slobode''.

U središtu Zagreba program će započeti koncertom Orkestra Hrvatske vojske koji će se održati na Zrinjevcu u 12 sati te na Trgu P. Preradovića u 12:45 sati.

Zatim će se na Trgu Sv. Marka u 13 sati održati ceremonija Velika smjena straže, a u 13:15 sati vojno-akrobatska vježba Počasno-zaštitne bojne, ispred crkve Svetog Marka.

Nakon toga, od 14 sati na Trgu bana Josipa Jelačića Počasno-zaštitna bojna održat će prikaz ceremonijalnih radnji, a Orkestar Hrvatske vojske održat će prigodni koncert.

Također, u nedjelju, 26. svibnja na Jarunu, uz cjelodnevnu izložbu naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske, za građane će biti organizirana podjela vojničkog graha u 13 i u 17 sati.

Sadržajan program Hrvatske vojske na Jarunu započet će u 18:30 sati. U programu je ispaljivanje počasnih plotuna, padobranski skokovi, atraktivni vojno-akrobatski program Počasno-zaštitne bojne, pokazna vježba Hrvatske vojske te letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U ponedjeljak, 27. svibnja u kompleksu Ministarstva obrane RH i Glavnog stožera OS RH, Trg Petra Krešimira IV, u Zagrebu, u 12:30 sati održat će se svečanost imenovanja Trga hrvatske vojske' i Prilaza  zbora narodne garde, te otvorenje izložbe stalnog postava proizvoda hrvatske obrambene industrije.

Nakon toga, u Domu Hrvatske vojske „Zvonimir“, od 13 sati održat će se svečanost uručivanja izvoda o promaknućima, pohvalama i nagradama pripadnicima Hrvatske vojske i Ministarstva obrane RH.

U utorak, 28. svibnja u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu održat će se svečana akademija s početkom u 15 sati.

Napominjemo da će za predstavnike medija na pojedinim lokacijama biti osiguran prostor za praćenje programa, a o načinu prijave za praćenje te konkretnom mjestu i vremenu dolaska pravovremeno ćemo vas obavijestiti.

U nastavku vam dostavljamo i preliminarni - cjelokupni program svečanog obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 28. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH s okvirnim vremenima održavanja programa.

S poštovanjem,

Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a

 

 PRELIMINARNI PROGRAM

 

PETAK, 24. svibnja 2019.

  

10:00-15:00

DAN OTVORENIH VRATA U VOJARNAMA HRVATSKE KOPNENE VOJSKE

 - vojarna 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima

- vojarna 3. gardijske brigade Kune u Đakovu

- vojarna 4. gardijske brigade Pauci u Kninu

- vojarna 126. brigade Hrvatske vojske u Sinju

- vojarna 7. gardijske brigade Puma u Varaždinu

SUBOTA, 25. svibnja 2019.

 10:00-19:00

TAKTIČKO-TEHNIČKI ZBOR NAORUŽANJA I OPREME U GRADOVIMA

 - grad Vukovar

- grad Našice

- grad Bjelovar

- grad Petrinja

- grad Gospić

- grad Benkovac

9:00-20:00  

DAN OTVORENIH VRATA HRVATSKE RATNE MORNARICE

 - grad Split

- grad Pula

- grad Ploče

ŠPORTSKO-REKREACIJSKI CENTAR ''JARUN''

 10:00-21:00  - cjelodnevni prikaz taktičko-tehničkog zbora naoružanja i opreme

- pokazne vježbe

- predstavljanje braniteljskih zadruga

- izložba Vojnog muzeja

- predstavljanje sustava vojne izobrazbe

 13.00 i 17.00  - podjela vojničkog graha

 15:00-18:00   - pripreme za pokazne vježbe

 18:00-21:00   - generalna proba programa koji će se provesti u nedjelju

TRG SVETOG MARKA I TRG BANA JOSIPA JELAČIĆA

16:00-20:00  generalna proba programa koji će se provesti u nedjelju

NEDJELJA, 26. svibnja 2019.

POLAGANJE VIJENACA I PALJENJE SVIJEĆA IZASLANSTAVA MINISTARSTVA OBRANE RH I HRVATSKE VOJSKE NA GRADSKOM GROBLJU MIROGOJ U ZAGREBU

 8:30

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na grobovima dosadašnjih ministara obrane i načelnika Glavnog stožera OS RH:

- na grobu ratnog ministra obrane Gojka Šuška

- na grobu načelnika Glavnog stožera OSRH stožernog generala

  Petra Stipetića

- na grobu načelnika Glavnog stožera OS RH stožernog generala

  Zvonimira Červenka

- na grobu načelnika Glavnog stožera OS RH stožernog generala

  Martina Špegelja

- na grobu načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Imre

  Agotića

 09:00 

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća:

- u Spomen parku kod spomenika „Glas hrvatske žrtve - Zid boli“

- ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja

- na grobu dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske

  (odlazak vozilima prema Krematoriju)

- kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata– Kenotaf

 POLAGANJE VIJENACA I PALJENJE SVIJEĆA IZASLANSTAVA MINISTARSTVA OBRANE RH I HRVATSKE VOJSKE

 09:00

- na grobu preminulog ministra obrane Branka Vukelića na groblju u Vukmaniću

- kod Središnjeg križa na gradskom groblju „Jamadol“ u Karlovcu

Na grobovima preminulih ministara obrane i načelnika Glavnog stožera OSRH:

- na gradskom groblju „Boninovo“ u Dubrovniku Šimi Đodanu

- na gradskom groblju „Viktorovac“ u Sisku stožernom generalu Janku Bobetku

U spomen na poginule pripadnike OSRH i žrtava Domovinskog rata:

- kod Središnjeg križa na gradskom groblju „Lovrinac“ u Splitu

- kod Središnjeg križa na gradskom groblju „Miroševac“ u Zagrebu

   CRKVA SVETA MATI SLOBODE

 10:30 – 11:45  Sveta misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu

11:45 – 12:00  Polaganje vijenca pred spomen obilježje „Svete Mati Slobode''

  KONCERT ORKESTRA HRVATSKE VOJSKE U SREDIŠTU ZAGREBA

 12:00-12:35 

KONCERT NA ZRINJEVCU - po završetku koncerta, Orkestar HV kreće sa Zrinjevca,Teslinom ulicom prema Trgu Petra Preradovića

12:45-13:00

KONCERT NA TRGU P. PRERADOVIĆA - po završetku koncerta, Orkestar HV kreće s Trga P. Preradovića, Margaretskom ulicom i Ilicom prema Trgu bana J. Jelačića

TRG SVETOG MARKA

 13:00-13:15

Ceremonija Velika smjena straže Počasno-zaštitne bojne

13:15-13:25

Vojno akrobatska vježba Počasno-zaštitne bojne, ispred crkve Svetog Marka

Po završetku uzvanici i pripadnici Počasno-zaštitne bojne odlaze hodom Radićevom ulicom prema Trgu bana Josipa Jelačića

 TRG BANA J. JELAČIĆA

14:00

Koreografski nastup hodnog sastava Orkestra Hrvatske vojske

Vojno akrobatska vježba Počasno-zaštitne bojne

ŠPORTSKO-REKREACIJSKI CENTAR ''JARUN''

10:00 – 21:00

Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme

13.00 i 17.00 

Podjela vojničkog graha

18:30

Prigodni program:

- padobranski skokovi

- ispaljivanje počasnih plotuna

- pokazne vježbe

- vojno akrobatski program Počasno-zaštitne bojne

- letački program

 PONEDJELJAK, 27. svibnja 2019.

 KOMPLEKS MINISTARSTVA OBRANE RH I GLAVNOG STOŽERA OS RH, TRG PETRA KREŠIMIRA IV, ZAGREB

 12:30  

Svečanost imenovanja Trga Hrvatske vojske i Prilaza Zbora narodne garde te otvorenje izložbe stalnog postava proizvoda hrvatske obrambene industrije

 DOM HV „ZVONIMIR“

 13:00 – 14:15 

Svečana akademija, svečanost uručivanja izvoda o promaknućima, pohvalama i nagradama pripadnicima Hrvatske vojske i Ministarstva obrane RH

UTORAK, 28. svibnja 2019.

KONCERTNA DVORANA „VATROSLAV LISINSKI“

15:00

Svečana akademija

- prigodni glazbeni program, obraćanja, film povodom 28. obljetnice formiranja HV,

  ceremonija uručenja nagrada „Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za

  Hrvatsku“

ČETVRTAK, 30. svibnja 2019.

 KARLOVAC

 08:30

Polaganja vijenaca i paljenje svijeća na spomen križu ispred Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske

 09:00 – 22.00

Program povodom Dana Hrvatske kopnene vojske i Dana branitelja Karlovačke županije – Karlovac, Vunsko polje (taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme, sportske aktivnosti, pokazne vježbe, podjela graha)

 09:00

Sveta misa u crkvi Presvetog Srca Isusovog

 10:15

Svečana akademija u Domu HV ''Zrinski'' u Karlovcu

 19:00-19:30

Nastup zbora hrvatskih branitelja ''Petar Svačić''

 19:30-20:15

Nastup Klape Ministarstva unutarnjih poslova „Sveti Mihovil“

 20:15

Koncert Jazz Orkestra Hrvatske vojske i Klape ''Sveti Juraj''

hr Wed May 22 2019 18:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce56e1229111c5a998b4602/80

Drugi dan akcije "Kupujmo hrvatsko": Nagrađeni učenici, predstavljeni kokteli od hrvatskih pića…

A da su nagrade otišle u prave ruke mogli su se uvjeriti svi na Rivi jer su svoje radove dobitnice i prezentirale

Danas, drugog dana akcije Kupujmo hrvatsko na Rivi nagrađeni su učenici osnovnih i srednjih škola te studenti koji su sudjelovali u natjecanju Hrvatske gospodarske komore za najbolje likovne i literarne radove na temu Kupujmo hrvatsko.

- Ova najpoznatija nacionalna akcija uz promotivni i prodajni karakter ima i edukativnu dimenziju te joj je cilj educiratinajmlađe o važnosti očuvanja domaće proizvodnje i kupovine domaćih proizvoda'', poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split, Joze Tomaš, te zahvalio kolegici Antoniji Bašić, koja je koordinirala natjecanjem.

Za najbolji likovni rad na temu Kupujmo hrvatsko u kategoriji učenika osnovnih škola od 1. do 4. razreda nagrađena je Đana Kelam, učenica 3. razreda Osnovne škole Dobri, pod mentorstvom učiteljice Dubravke Sršen. Nagradu je Dea dobila za crtež teglice za domaći džem, dizajnirane prepoznatljivim crveno-bijelim kockicama.

Za literarni rad na temu Kupujmo hrvatsko u kategoriji učenika osnovnih škola od 5. do 8. razreda nagrađena je Mia Zebić, učenica 8.d razreda Osnovne škole Pujanke, pod mentorstvom profesorice Maje Čop.

U kategoriji učenika srednjih škola najbolji literarni rad na temu ''Na koji način biste vi promovirali akciju Kupujmo hrvatsko'' imala je Dea Buljan, učenica 2.h razreda Ekonomsko-birotehničke škole Split, kojoj je mentorica bila profesorica Mihaela Vukšić.

Među studentima završnih godina Ekonomskog fakulteta Split, smjer marketing, nagradu za seminarski rad na temu brendiranja akcije Kupujmo hrvatsko dobila je studentica Ena Jurić, pod mentorstvom profesora Nevena Šerića.

A da su nagrade otišle u prave ruke mogli su se uvjeriti svi na Rivi jer su svoje radove dobitnice i prezentirale.

U nastavku programa održanje show izrade koktela od hrvatskih pića. Koktele su pripremali učenici Turističko-ugostiteljske škole Split i Visoke škole Aspira, pod mentorstvom Tonča Drlje iz AspireiDragana Todorovića ispred Turističko-ugostiteljske škole, te pod budnim okom našeg poznatog i jednog od najtrofejnijih hrvatskih barmena, Jure Vojkovića.

Uz bogat prateći program akcija Kupujmo hrvatsko na Rivi, na kojoj svoje proizvode po promotivnim cijenama nudi 150 proizvođača, se nastavlja sve do 19 sati.

hr Wed May 22 2019 17:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce55a9829111c20948b4703/80

Norijada diljem zemlje, Sinjani natpisom na majici opisali stanje u državi

Diljem zemlje maturanti obilježavaju svoj posljednji dan srednjoškolskog obrazovanja. Događaj, koji se naziva „Norijada“, tradicionalno se obilježava pjesmom i plesom i u našoj županiji...

Uz mnoge poruke koje se tiskaju na majicama povodom Norijade posebno je zanimljiva, i uistinu aktualna, bila jedna maturanata iz Sinja. Tako su se mladi Cetinjani domišljato sjetili i napisali „Još 25 nezaposlenih“ aludirajući na stanje u državi u kojoj nije lako naći zaposlenje.

Uz smiješne natpise napomenimo kako su liječnici maturantima preporučili i nekoliko mjera kako bi očuvali zdravlje i bez posljedica preživjeli jedan od najsretnijih dana u njihovim životima. Zaključak svega jest kako je mala i tanka granica između „smijuše“ i „plakuše“ te da se, prije nego što se krene u „sveopći dernek“, razmisli o posljedicama istog.

hr Wed May 22 2019 16:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce5588c29111c5a998b45d8/80
Foto: Grad Split

Završeni radovi na OŠ Mejaši: Od jeseni osmoljetka šira, prostranija i ljepša!

Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije i dogradnje kuće znanja na Mejašima iznosi tri milijuna kuna.

Na radost učenika i nastavnika opsežni radovi na nadogradnji Osnovne škole „Mejaši“ privedeni su kraju pa će ova osmoljetka slijedeću školsku godinu dočekati u novom ruhu.  Krajem studenog prošle godine gradonačelnik Andro Krstulović Opara svečano je označio početak građevinskih radova s kojima je danas, šest mjeseci kasnije, škola konačno dobila tri nove učionice,  dva kabineta, pomoćne prostorije i to sve skupa na dodatnih 360 metara četvornih površine. Dodajmo da ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije i dogradnje kuće znanja na Mejašima iznosi tri milijuna kuna.

Ravnateljica škole Josipa Banić nije krila oduševljenje završetkom građevinskih zahvata: 

- Bez ikakve sumnje nadograđeni dio škole će nam znatno olakšati organizaciju i provedbu školske nastave, tim više što ćemo od jeseni imat jedan razred učenika više. Kod nas ne postoji trend pada broja učenika. Štoviše, upravo suprotno. Prostorno nam je ovo bilo neophodno kako bi našoj djeci pružili mogućnost brojnih izvannastavnih aktivnosti - kazala je ravnateljica.

Da nisu provedeni radovi na dogradnji, teško bi se od sljedeće jeseni mogla organizirati nova nastavna godina u ovoj školi na istočnom dijelu grada, koju u tri smjene pohađa čak 870 učenika.  Dodajmo da se sada ovaj školski objekt nalazi pred ishođenjem uporabne dozvole te će svečano biti otvoren s početkom nove školske godine. Grad Split zahvaljuje svim učenicima, roditeljima, školskom osoblju i stanovnicima Mejaša na strpljivosti i discipliniranom i odgovornom ponašanju u blizini samog gradilišta za proteklo vrijeme trajanja radova.

Osim radova na dogradnji OŠ Mejaši u tijeku su i radovi na dogradnji OŠ Pujanki čiji se dovršetak očekuje do konca ove godine, a u tijeku je i postupak nabave radova za dugo očekivanu dogradnju OŠ Kamen-Šine čiji bi radovi trebali započeti ovoga ljeta, po ishođenju građevinske dozvole koje je u tijeku, kako bi škola bila spremna za školsku godinu 2020./2021. Na ovaj način rješava se nedostatak osnovnoškolskih kapaciteta na istoku Splita te predstoji priprema aktivnosti za izgradnju škole na prostoru Kile u narednim godinama.

hr Wed May 22 2019 16:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .