Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c5237e80e4938ac938b45a5/80

Jedini spas za Marjan je što brže i masovnije uklanjanje oboljelih borova

Kod prve dijagnoze potkornjaka na Marjanu prije godinu i po dana trebalo je već tada započeti s uklanjanjem prvih oboljelih borova
Svaki osušeni bor ima svoj razlog sušenja i treba ga što prije ukloniti bez obzira na postavljenu dijagnozu (starost, klima, inficiranost potkornjakom itd.) jer on kao takav ne samo da šumi više ne koristi nego indirektno šteti jer služi kao hranidbena podloga potkornjacima, u slučaju požara brže i jače gori, suhe grane kod vjetra lakše otpadaju i time otežavaju prohodnost  i povećavaju opasnost od požara, a i estetski ne djeluje posjetiteljima ugodno. 

Stoga se iz navedenih razloga nije smjelo gubiti vrijeme da bi se započelo u uklanjanju osušenih borova. U svakoj šumi ima starih borova koji su skloni sušenju i  njih treba odmah ukloniti.

Poznato je da je 70% šume na Marjanu neprohodno i da je šumarskim djelatnicima  relativno teško doprijeti do osušenog bora da bi ga ispilali. 

Volonterska akcija prije 4 godine je pokazala koliko komunalnog i biološkog otpada ima akumuliranog u park-šumi Marjan ako se redovito ne čisti i ne uređuje. 

Stoga je i u ovoj akciji spašavanja Marjana važno sudjelovanje velikog broja djelatnika JU Marjan kao i dobro organiziranih volontera jer samo oni mogu izvući ne samo ispilana stabla već i brojnu granjevinu do najbližih postojećih puteva.

Neki spominju uporabu konja za vuču debala što je praktički nemoguće na krševitom terenu kao što je poluotok Marjana jer bi konji na takvom terenu vrlo brzo slomili nogu, a zna se što to znači za konja. Bilo bi brže i jednostavnije kad bi se između dva bora ili zabijena stupa privezala žica i pomoću kolotura ili vitla spuštali ispilani djelovi debla do puta. Inžinjeri šumarstva trebaju davati upute u kojoj količini se može krčiti podstojna sastojina da bi se olakšao pristup oboljelim borovima.

 Vatrogasci i HGSS a po mogućnosti i vojska su pretpostavljamo voljni pomoći u krčenju i pilanju suhih borova jer u tome imaju iskustva. Organizacija odvoza treba biti učinkovita zbog očekivane  velike količine bio materijala. 

Važno je što intezivnije nastaviti pilanje borova uz Tartaljino šetalište gdje su borovi lakše vidljivi i dostupni za pilanje i prenašanje do vozila za odvoz. Isto tako koristiti i ostale postojeće puteve u šumi koji olakšavaju pristup oboljelim borovima.

Za nevidljive i slabo prohodne dijelove šume mogu se upotrebiti čak i dronovi za lakše uočavanje lokacije osušenih borova kako bi se lakše odredio smjer krčenja šume da bi se što prije došlo do bora kojeg treba ispilati.

Uz stručnjake za šumu i operativce za krčenje i pilanje borova najveću ulogu će imati volonteri koji fizički trebaju iznijeti iz šume sav ispilani i ostali bio materijal što je zbog velikih količina vrlo zahtijevni posao. Oni moraju imati prikladnu odjeću i obuću te dobre rukavice i kapu na glavu. 

Bilo bi poželjno da vatrogasci i hitna pomoć budu dostupni i u blizini. Nakon uklanjanja bolesnih stabala treba izraditi plan vrste i količine sadnica. Za sve to je potrebna cijela vojska volontera. Postoji spisak onih volontera koji su sudjelovali u projektu „Čist i uređen Marjan“ u 2014 g. (udruge, sportski klubovi, srednje škole, fakulteti, pojedinci iz 24 katoličke župe, članovi političkih stranaka, sva društva koja nose u svojem nazivu ime Marjan itd.). Svi navedeni radovi bi se trebali obavljati svaki dan ovisno o vremenskim uvjetima, a volonteri bi se prijavljivali i dolazili prema svojem slobodnom vremenu. JU Marjan treba osigurati rukavice za rad i eventualno drugu opremu prema potrebi. 

Na  fotografijama su dva potkornjaka uhvaćena na inficiranom osušenom boru na Marjanu kojem je kora u donjem i srednjem dijelu nabrekla pa su brojni potkornjaci i oku vidljivi i lako dohvatljivi.


hr Thu Jan 31 2019 07:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cba0bc029111cf2528b4590/80
Foto: Hod za život

"Hod za život" ove godine održat će se dan uoči euroizbora

Organizatori su objavili ovogodišnji plan
 "Hod za život" ove godine u Splitu će se održati 25. svibnja, a okupljanje započinje u 10.30 sati na Rivi. Ovogodišnja ruta hoda je Riva-Zapadna obala-Zvončac za razliku od prošle godine.

Zanimljivo kako se ovogodišnji hod poklapa s datumom izborne šutnje izbora za Europski parament pa su se pojavile sumnje da su organizatori najmjerno odabrali ovaj datum.

Lovro Kuščević za Večernji list izjavio je ako  je svrha Hoda za život predizborna kampanja ili aktivnost u političke svrhe, onda namjere organizatora nisu časne i služe političkoj zloupotrebi tog pitanja. 

Iako su postojale neslužbene informacije da se ovogodišnji "Hod za život" neće održati zbog podjele i svađe među udrugama, jučer su službeno objavljeni datumi održavanja.

Novost je da će se ove godine "Hod za život" održati u Zadru i Osijeku. hr Fri Apr 19 2019 19:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58373f651eea8f3fea8b45d1/80
Foto: Facebook

Plenković komentirao spor Grada Splita: "Moguća je revizija ili nagodba"

Grad Split mora isplatiti iznos od 150 milijuna kuna
Grad Split izgubio je izgubio je spor protiv TTTS-a u korist dr. Nebojše Kneževića i drugih na Trgovačko-transportnom terminalu u Splitu. Ovakva odluka bila je šokantna za sam Grad, a gradonačelnik je rekao kako su danas službeno počeli razgovori oko spora.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa svojim zamjenicima i suradnicima održao je danas sastanak s dr. Nebojšom Kneževićem i njegovim odvjetnicima na temu spora naTTTS-u, u kojem, prema presudi Županijskog suda u Zagrebu, Grad Split dr.Kneževiću i ostalima treba isplatiti oko 150 milijuna kuna, uvažavajući načela pravde te istovremeno osiguravanje nesmetanog funkcioniranja drugog grada u državi, priopćili su danas iz Grada.

Premijer Andrej Plenković danas je boravio u Splitu te je prokomentirao cijeli slučaj. Rekao je kako je dobro upoznat s problemom. Naglasio je kako Grad može koristiti pravne lijekove poput revizije, razgovora ili nagodbe. 

U Split je došao kako bi pružio podršku gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari, Petru Škoriću, Blaženku Bobanu koji po njegovom mišljenju rade odličan posao.

Zajedničkim naporima radimo na boljitku Hrvatske i Dalmacije, naglasio je.

Plenković je odgovorio na pitanje o navodnoj krizi vlasti u Splitu na što je odgovorio da će zajedno sa svojim partnerima pronaći zajednički jezik, a naglasio je kako je pobjeda Krstulovića Opare izuzetno važna za HDZ jer je 
prvi puta dobio povjerenje jednog od četiri najveća hrvatska grada od kada se izravno biraju gradonačelnici.  

Mislim da je to sjajan uspjeh, to je na tragu naše politike da jačamo stranku u velikim gradovima, da su to sve pitanja koja se operativno mogu dogovoriti uz dobru volju, ali i uz dogovor s partnerima i onima koji nas podržavaju. 

Plenković je zaključio da krize u splitskoj vlasti nema.

- Ne znam kako se vama čini, ali meni djeluje dosta stabilno i dobro. 
hr Fri Apr 19 2019 19:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c5eb0cc0e4938c6a18b4627/80
Foto: D.N.

Za vikend toplo vrijeme, ali onda stiže promjena

Potkraj ponedjeljka se znatno povećava vjerojatnost za povremenu mjestimičnu kišu, koje će gotovo sigurno biti od utorka, kada su mogući i pljuskovi s grmljavinom...

Do ponedjeljka će diljem Hrvatske moći uživati ljubitelji sunčanog i relativno toplog vremena, a u novome tjednu, vjerojatno već od potkraj ponedjeljka, na svoje će opet doći oni koji vole promjenljiviji proljetni ugođaj - uz sunčana razdoblja i povremenu mjestimičnu kišu i grmljavinu, na Jadranu već od nedjelje navečer često jako, gdjekad i olujno jugo...

Vjetrovitije će biti na sjevernom Jadranu, osobito u noći i ujutro, kada će još puhati često umjerena bura, ponegdje i jaka, podno Velebita na udare vjerojatno i olujna, koju će zamijeniti slab do umjeren maestral. Uz vedro nebo temperatura zraka uz more, a i u malo oblačnijoj unutrašnjosti Istre bit će između 18 i 21 °C. Malo niža u gorju, gdje će poslijepodne biti razvoja oblaka, ali ne i kiše.

u unutrašnjosti Dalmacije će biti poslijepodnevnih oblaka, dok će prema otvorenome moru srednjeg Jadrana cijeli dan prevladavati vedro. U noći i ujutro puhat će uglavnom umjerena bura, danju pak maestral, uz koji će more biti malo do umjereno valovito. Temperatura zraka ujutro od 10 do 13 °C, u unutrašnjosti i oko 8 °C, a poslijepodne između 21 i 23 °C.

Podjednako relativno toplo bit će i na jugu Hrvatske, a i sunčano, uglavnom na otocima i vedro, do jutra uz buru, zatim maestral, te malo i umjereno valovito more.

U subotu će diljem Hrvatske biti vedro, a od nedjelje ponovno oblačnije. Potkraj ponedjeljka se znatno povećava vjerojatnost za povremenu mjestimičnu kišu, koje će gotovo sigurno biti od utorka, kada su mogući i pljuskovi s grmljavinom, osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije i Istre, te vjerojatno još češći i obilniji na Jadranu - već u noći na utorak na otocima, zatim i na obali. Nevolje će nekima prouzročiti i jačanje juga, koje će od ponedjeljka biti većinom umjereno i jako, gdjekad i olujno, piše Zoran Vakula za HRT. 

hr Fri Apr 19 2019 17:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59f88d1eb9e03ef0988b4591/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Otkrivena još jedna lažna diploma: Profesor u dubrovačkoj školi predavao tri godine

Svi u školi su šokirani rezultatom provjere...

Još jedna lažna diploma otkrivena je u Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik. Naime, lažni profesor fizike  predavao je tri godine učenicima.

Portal Libero razgovrao je s ravnateljem Pomorsko-tehničke škole, Antonijom Lučićem koji je kazao da nitko nije primjetio ništa čudno te da su u školi su svi šokirani rezultatom provjere. 

- Istina je. Ne bih govorio o imenima, postupili smo po uputi Ministarstva i sve prijavili, napravili smo izvanredni otkaz čim smo otkrili. Šokirani smo, malo nam se skupilo svega ovih dana, imali smo sprovod u utorak maturanta koji je nastradao u prometnoj nesreći i sad ovo, grozno, situacija je nikakva... - potresnim tonom ispričao je ravnatelj Lučić.  

Sad moraju naći novog profesora fizike.  

- Imamo sad par dana proljetnog odmora, praznika, pa ćemo se nakon toga snaći za nekakvu zamjenu, ne znam što bih vam rekao. Nije lako. Nema toga kadra, ali što je tu je. -kaže ravnatelj Lučić.  

- Shvatite me, ne bi davao informacije ni radi njega ni radi naših sugrađana, jest da je sve grubo, u jednu ruku mi ga je žao kao čvjeka, ali opet, s druge strane, kazneno djelo je kazneno djelo i mora snositi odgovornost i posljedice zbog toga. - objasnio je.  

Iz PU Dubrovačko-neretvanske potvrdili su portalu Libero da je ravnatelj bio kod njih, no da još službeno nisu zaprimili kaznenu prijavu. Po primitku iste slijedi kriminalističko istraživanje koje će, kažu, vjerojatno biti dugo.  
hr Fri Apr 19 2019 15:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .