Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c5237e80e4938ac938b45a5/80

Jedini spas za Marjan je što brže i masovnije uklanjanje oboljelih borova

Kod prve dijagnoze potkornjaka na Marjanu prije godinu i po dana trebalo je već tada započeti s uklanjanjem prvih oboljelih borova
Svaki osušeni bor ima svoj razlog sušenja i treba ga što prije ukloniti bez obzira na postavljenu dijagnozu (starost, klima, inficiranost potkornjakom itd.) jer on kao takav ne samo da šumi više ne koristi nego indirektno šteti jer služi kao hranidbena podloga potkornjacima, u slučaju požara brže i jače gori, suhe grane kod vjetra lakše otpadaju i time otežavaju prohodnost  i povećavaju opasnost od požara, a i estetski ne djeluje posjetiteljima ugodno. 

Stoga se iz navedenih razloga nije smjelo gubiti vrijeme da bi se započelo u uklanjanju osušenih borova. U svakoj šumi ima starih borova koji su skloni sušenju i  njih treba odmah ukloniti.

Poznato je da je 70% šume na Marjanu neprohodno i da je šumarskim djelatnicima  relativno teško doprijeti do osušenog bora da bi ga ispilali. 

Volonterska akcija prije 4 godine je pokazala koliko komunalnog i biološkog otpada ima akumuliranog u park-šumi Marjan ako se redovito ne čisti i ne uređuje. 

Stoga je i u ovoj akciji spašavanja Marjana važno sudjelovanje velikog broja djelatnika JU Marjan kao i dobro organiziranih volontera jer samo oni mogu izvući ne samo ispilana stabla već i brojnu granjevinu do najbližih postojećih puteva.

Neki spominju uporabu konja za vuču debala što je praktički nemoguće na krševitom terenu kao što je poluotok Marjana jer bi konji na takvom terenu vrlo brzo slomili nogu, a zna se što to znači za konja. Bilo bi brže i jednostavnije kad bi se između dva bora ili zabijena stupa privezala žica i pomoću kolotura ili vitla spuštali ispilani djelovi debla do puta. Inžinjeri šumarstva trebaju davati upute u kojoj količini se može krčiti podstojna sastojina da bi se olakšao pristup oboljelim borovima.

 Vatrogasci i HGSS a po mogućnosti i vojska su pretpostavljamo voljni pomoći u krčenju i pilanju suhih borova jer u tome imaju iskustva. Organizacija odvoza treba biti učinkovita zbog očekivane  velike količine bio materijala. 

Važno je što intezivnije nastaviti pilanje borova uz Tartaljino šetalište gdje su borovi lakše vidljivi i dostupni za pilanje i prenašanje do vozila za odvoz. Isto tako koristiti i ostale postojeće puteve u šumi koji olakšavaju pristup oboljelim borovima.

Za nevidljive i slabo prohodne dijelove šume mogu se upotrebiti čak i dronovi za lakše uočavanje lokacije osušenih borova kako bi se lakše odredio smjer krčenja šume da bi se što prije došlo do bora kojeg treba ispilati.

Uz stručnjake za šumu i operativce za krčenje i pilanje borova najveću ulogu će imati volonteri koji fizički trebaju iznijeti iz šume sav ispilani i ostali bio materijal što je zbog velikih količina vrlo zahtijevni posao. Oni moraju imati prikladnu odjeću i obuću te dobre rukavice i kapu na glavu. 

Bilo bi poželjno da vatrogasci i hitna pomoć budu dostupni i u blizini. Nakon uklanjanja bolesnih stabala treba izraditi plan vrste i količine sadnica. Za sve to je potrebna cijela vojska volontera. Postoji spisak onih volontera koji su sudjelovali u projektu „Čist i uređen Marjan“ u 2014 g. (udruge, sportski klubovi, srednje škole, fakulteti, pojedinci iz 24 katoličke župe, članovi političkih stranaka, sva društva koja nose u svojem nazivu ime Marjan itd.). Svi navedeni radovi bi se trebali obavljati svaki dan ovisno o vremenskim uvjetima, a volonteri bi se prijavljivali i dolazili prema svojem slobodnom vremenu. JU Marjan treba osigurati rukavice za rad i eventualno drugu opremu prema potrebi. 

Na  fotografijama su dva potkornjaka uhvaćena na inficiranom osušenom boru na Marjanu kojem je kora u donjem i srednjem dijelu nabrekla pa su brojni potkornjaci i oku vidljivi i lako dohvatljivi.


hr Thu Jan 31 2019 07:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c719f390e4938b9bb8b4588/80
Foto: Screenshot / Dnevnik Nove TV

''Bura je sve slabija, ali još se ne da'': Nino Vela ima nekoliko savjeta za građane

Obavijestio je su tijekom dana na terenu bile 24 ekipe, no kako je došlo do smanjenja udara bure, taj se broj smanjio

O stanju u Splitu u subotu navečer u Dnevniku Nove TV govorio je načelnik stožera Civilne zaštite grada Splita Nino Vela.

- Bura je popustila. Sada je stanje puno bolje nego je bilo u petak navečer u ovo doba i tijekom dana u subotu. Bura je sve slabija, ali još se ne da. Očekujemo daljnje slabljenje kao bi se normaliziralo već u subotu navečer i u nedjelju tijekom dana. - rekao je. 

Građanima je savjetovao da pridržavaju uputa na terenu i privremene signalizacije.

- Oni koji moraju izaći, neka se za to opreme. Neka budu pažljivi pri izlasku van. Dosta je komada koji lete, različitih predmeta, najviše stabala i grana, ali i komada plastike i reklama, kontejnera. Ako primijete nešto neka pozovu nadležnu službu, ako to nije otklonjeno. Neka se pridržavaju uputa na terenu, privremene signalizacije i sve će biti u redu. Grad funkcionira normalno. Sve su službe na terenu. Rade u svim predijelima grada, saniraju posljedice ovih vrlo jakih udara vjetra. - rekao je Vela

Obavijestio je su tijekom dana na terenu bile 24 ekipe, no kako je došlo do smanjenja udara bure, taj se broj smanjio.

- Na terenu je velik broj ljudi, 24 ekipe, oko 150 ljudi je bilo, iz svih službi, interventnih i dežurnih komunalnih, sada je to bitno manje. Ostat će tijekom noći samo dežurne službe kako bi pripazile za moguće nove pojave odbacivanja predmeta zbog udara vjetra. U nedjelju ujutro, već u četiri sata, starta nova akcija. Svi programi koji su bili predviđani u gradu Splitu, dogodili su se normalno. Očekujemo u nedjelju ujutro polumaraton gdje nam dolaze gosti iz 40 zemalja. Učinit ćemo sve kako bi bilo sve spremno da svi mogu normalno funkcionirati. - rekao je za Dnevnik Nove TV


hr Sat Feb 23 2019 20:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c718acb0e493842b98b45f0/80
Foto: Screenshot / YouTube

VIDEO Bura uzburkala more, valovi "okupali" otok Brač

Olujni vjetar rušio je sve pred sobom, a nije zaobišao ni otoke
Današnji dan u Dalmaciji obilježila je najjača bura ovog stoljeća. Olujni vjetar rušio je sve pred sobom, a nije zaobišao ni otoke, u ovom slučaju otok Brač.

Na društvenim mrežama objavljen je video bure koja je "bacala" valove nekoliko metara u zrak te tako mjesto Pučišća u potpunosti okupalo. 

Pogledajte video: 


hr Sat Feb 23 2019 19:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c717cf50e4938f5b68b4668/80

Prijem za župana Posavca: Međimurci na Splitskom polumaratonu

Međimurci su se pohvalili kako su stigli s još 100 svojih natjecatelja te kako vole splitski polumaraton kojeg odlikuje izvanredna organizacija pa su redoviti gosti već godinama

Sutrašnji splitski polumaraton trčat će i župan Međimurske županije Matija Posavec, a po dolasku u Split danas ga je u Banovini ugostio gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Uz župana Posavca prijemu su nazočili i članovi Atletskog kluba Međimurje na čelu s predsjednikom Mariom Dobšom.

Međimurci su se pohvalili kako su stigli s još 100 svojih natjecatelja te kako vole splitski polumaraton kojeg odlikuje izvanredna organizacija pa su redoviti gosti već godinama.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara poželio je svima dobrodošlicu i sportsku sreću u sutrašnjoj utrci. Rekao je kako je od jutra u obilasku grada, da sve funkcionira unatoč snažnoj buri te da će se zahvaljujući žurnim službama koje su od sinoć na terenu i volonterima koji će sutra pripomoći u organizaciji, 19. splitski polumaraton otrčati bez ikakvih problema.

Župan Posavec pozvao je splitske trkače na uzvratni posjet 28. travnja kada se održava 3. čakovečki polumaraton Zrinskih.

Uz gradonačelnika Krstulovića Oparu, međimursku delegaciju pozdravile su Iris Jurčić i Mariana Pivalica ispred Organizacijskog odbora Splitskog polumaratona.

hr Sat Feb 23 2019 18:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c715d930e493839b78b4699/80
Foto: Info Vodice

Požar kod Vodica: Vatra se širi te je zaprijetila kućama

Vatrogasci zbog bure ne mogu računati na pomoć kanadera

Vatra je prešla brdo te je zaprijetila kućama u Tribunju koji je obavijem dimom. - javlja Info Vodice

Od Marka Grubelića, načelnika općine Tribunj koji je u patroli s Ivicom Begićem, zapovjednikom JVP Vodice saznaje se kako su se 30 do 40 pripadnika Civilne zaštite zajedno s mlađim mještanima Tribunja uputili prema brdu Križine s vodenim naprtnjačama. 

Oni zajedno s vatrogasnim snagama gase požar i u stanju su pripravnosti ako se vatra približi kućama. 

Ranije objavljeno

Požar koji je planuo nešto iza 11 sati poviše Orlovih krugova – Vitrenice, kod Vodica, zbog jake bure rasplamsao se te se proširio na cijelu južnu stranu brda Mrzanac. Tribunj je obavijen gustim dimom.

Vatrogasci zbog bure ne mogu računati na pomoć kanadera. 

- Situacija je takva da ne možemo dobiti zračne snage koje bi gasile požar. Sve snage su na terenu, međutim požar nije moguće gasiti. U ovom trenutku prioritet nam je da branimo kuće i objekte od požara i u tome dajemo sve od sebe. – saznaje Info Vodice od Ivice Begića, zapovjednika JVP Vodice.hr Sat Feb 23 2019 18:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .