Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f1a8eccdaf72d023d8b46c1/80
Foto: Vlada RH

Sabor izglasao povjerenje novoj Vladi koju će predvoditi Andrej Plenković

Dobili su većinsko povjerenje zastupnika Hrvatskog sabora
Vlada premijera Andreja Plenkovića i njezin program dobili su u četvrtak navečer većinsko povjerenje zastupnika Hrvatskog sabora.

Nakon rasprave u Hrvatskom je saboru za 15. hrvatsku Vladu glasovalo 76 zastupnika od ukupno 151, protiv ih je bilo 59, a suzdržanih zastupnika nije bilo.

Govor hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića prenosimo u cijelosti.
 
"Cijenjene zastupnice i zastupnici, prije svega hvala onima koji su nam u izlaganjima tijekom dana dali podršku za program i za ljude koji će biti u sastavu nove hrvatske Vlade.
 
Hvala i onima koji su nam u svojim izlaganjima izrazili kritike, neslaganje i drukčije stavove, želje i planove za budućnost Hrvatske. Ja to poštujem.
 
Međutim isto tako poštujemo, a to je jasno, svi mi koji smo ovdje i volju hrvatskih građana.
 
Petog srpnja bili su izbori za Hrvatski sabor i na tim izborima svi smo dobili određeni stupanj potpore hrvatskih birača, neki malo više, neki malo manje.
 
I u kampanji smo vodili različite strategije, govorili različite stvari, nastojali prezentirati naš program. Neki su išli i dalje, bili su toliko smjeli da su uvjetovali tko će što biti u nekim drugim strankama. To je iskustvo koje smo vidjeli prije pet godina i koje je dovelo do pada vlade 2015. i 2016. godine.
 
Šteta je da na hrvatskoj političkoj sceni mnogi akteri nisu izvukli određene poruke iz tog lošeg iskustva, iz iskustva koje je vodilo destabilizaciji hrvatske političke scene i izazvalo jedine izvanredne izbore.
Cijeli prošli mandat radili smo s punim uvjerenjem da nam se takav scenarij ne ponovi.
 
Sad na ovim izborima došli su akteri koji su ponovo htjeli gledati takav scenarij. Pretpostavljam da je to bio njihov politički izbor, nedostatak iskustva, nepoznavanje načina rada političkih stranaka, vođenja koalicija, vođenja parlamentarnih većina i, u konačnici, respektiranja autoriteta u političkim strankama.
 
To nije dobro, to ne bi prošlo, neće proći nikada u budućnosti, siguran sam, jer ima nas koji smo određene pouke iz takvih praksi izvukli. I tu se razlikujemo.
 
Kriterij za većinu su racionalnost, poruke, odnosi između stranaka i poštivanje struktura
 
Mi smo oformili parlamentarnu većinu s ljudima s kojima ćemo, siguran sam, provesti program oko kojeg smo se suglasili.
 
Možda s nekim od naših partnera nemamo nužno sve iste svjetonazorske pozicije, svjetonazorska stajališta. Možda u nekom teoretskom kontekstu s nekima koji će biti u oporbi sljedećih godina imamo neke druge bliskosti, ali to nije jedini kriterij.
 
Kriterij je racionalnost, kriteriji su poruke, kriterij su odnosi između stranaka i poštivanje struktura. To govorim zato da ne bi bilo nekih dilema ovdje zašto je koalicija s onima s kojima smo surađivali, koje dobro poznajemo i koje poštujemo i s kojima ćemo, siguran sam, realizirati program koji smo danas predstavili. Bez obzira je li to 76 ili, teoretski, 150 ruku. I 76 je dovoljno kada postoji kohezija, funkcionalnost i želja za radom za Hrvatsku.
 
Šteta je da je puno rasprave otišlo na nekakvu apstraktnu, teoretsku priču o nekakvim "žetončićima". Vrlo ružnom nazivu za zastupnike koji su dobili povjerenje hrvatskih građana.
 
HDZ nije razgovarao ni sa kim od vas 75 koji ćete glasati protiv. Sa mnom nitko od vas nije razgovarao, a nitko drugi nije imao mandat da razgovara s bile kime od vas, to javnost treba i mora znati.
 
To što neki od vas, čelnici koalicijskih stranaka, niste bili spremni doći niti na neformalnu kavu nakon izbora, ne zato da bismo vas snubili ili tražili vašu podršku, nego da kažemo: Izazovna je situacija u Republici Hrvatskoj, gospodarska, financijska, politička, sigurnosna, postoje brojne odluke koje ćemo morati donositi u Hrvatskom saboru, postoji europska dimenzija naše politike, koja je jednako tako hrvatska politika, o tome ćemo govoriti detaljnije idućega tjedna.
 
Niste to prihvatili, to me dosta iznenadilo. Iznenadilo me ne zato što je pogodilo neku moju taštinu, nego smatram da ili niste dobro razumjeli na koji način želimo funkcionirati ili imate a priori isključive stavove. I jedno i drugo je moguće, ali ni jedno, ni drugo nije dobro.
 
Naš je program gospodarski, financijski i razvojan
 
Cilj koji je pred nama je raditi na političkom programu koji više nije samo HDZ-ov, to je program nas i naših političkih partnera, cijele parlamentarne većine. Program koji je po nama pogađa sve što je bitno i važno sljedeće četiri godine. Važno politički, važno gospodarski, važno financijski, važno razvojno.
 
Imamo dodatnu polugu za koju smo se izborili. Podsjetit ću hrvatsku javnost da smo nakon 5. srpnja i izbora imali dva ključna trenutka koji su vezani za naš europski put. Jedan je da smo ušli u Europski tečajni mehanizam II.
 
Vidim da je za mnoge zastupnike današnji dan bio prigoda kao da je na dnevnom redu Strategija za uvođenje eura kao naše valute. Doći i taj dan. Mi to radimo na temelju Strategije iz 2018., radimo to na temelju Ugovora o pristupanju, na temelju referenduma kojim je taj ugovor potvrđen, na temelju  ratifikacije tog ugovora u Hrvatskom saboru.
 
I oni među vama koji žele referendum mogu to tražiti, ali pravno su stvari jasne. Sabor je to ratificirao, a hrvatski birači potvrdili.
 
Zahvaljujući naporima Vlade imamo polugu od 22 milijarde eura
 
Druga stvar je Europsko vijeće koje je bilo zahtjevnije, napornije, intenzivnije, osjetljivije nego naša današnja sjednica, koje je trajalo pet dana i koje je Hrvatskoj zahvaljujući naporima naše Vlade omogućilo polugu od 22 milijarde eura sljedeće četiri, odnosno sljedećih sedam godina. Napravili smo iskorak koji nam daje veći manevarski prostor u situaciji bez presedana, u situaciji covida 19 koji je promijenio svijet, Europu i Hrvatsku, osobito u zdravstvenom i gospodarskom smislu.
 
Imamo alate koje ćemo iskoristiti. Imamo više iskustva nego li smo imali prije četiri godine. Imamo ljude i službe u sustavu koje su sada uigranije, uhodanije, razumiju prioritete i znaju što im je činiti.
 
Povjerenje je ogromna obaveza i šansa
 
Nastojat ćemo opravdati veliko povjerenje, kao što sam rekao u izbornoj noći, bez imalo trijumfalizma i želje da naš uspjeh ocijenimo puno većim od uspjeha svih vas koji ste dobili mandat od hrvatskih građana, nego obrnuto, da to povjerenje doživimo kao ogromnu obavezu i šansu za nas, ali i cijeli hrvatski narod i sve naše građane ovdje u Hrvatskoj i Hrvate izvan Hrvatske, da napravimo pozitivne stvari za našu zemlju.
 
Nećemo se vaditi na bilo koju raniju vladu. Možemo uspoređivati rad naše druge Vlade s ovom prvom i to je kako ćemo raditi sljedeće četiri godine.
 
Nastojat ćemo dati sve od sebe, znanjem, stručnošću, entuzijazmom, elanom. S onim motivom s kojim se čovjek i angažira u javnom poslu jer ovdje je svatko od nas dobrovoljno. Svi smo mogli raditi nešto drugo, manje izloženo, manje riskantno, manje staviti sebe "na pladanj" bilo kome da nam kaže bilo što dobro ili loše.
 
Motivira nas rad za Hrvatsku
 
To radimo jer imamo neki motiv, motiv rada za opće dobro. Motiv rada za Hrvatsku, koja je samostalna, neovisna samo 30 godina. Motiv da se odužimo onima koji su za Hrvatsku dali sve, hrvatskim braniteljima, onima koji su poginuli za hrvatsku slobodu.
 
Obilježit ćemo obljetnicu Vojnoredarstvene operacije "Oluja" za svega nekoliko dana. Bez njih mi ne bismo bili ovdje, bez njih možda ne bi bilo slobodne, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske. I za njih ćemo raditi u godinama koje su pred nama.
 
U tom procesu očekujemo da pokušamo tražiti suglasje tamo gdje budemo u mogućnosti doći do njega. Mi ćemo kao Vlada predlagati brojne zakone. Evo, mogu reći, nastojat ćemo biti otvoreniji prijedlozima oporbe, možda pokušati napraviti nešto drukčiju metodologiju tražeći konsenzus o bitnim pitanjima.
 
Prvi na Vladinom dnevnom redu je Zakon o obnovi grada Zagreba
 
Jedan takav zakon sutra će Vlada u 13 sati imati na dnevnom redu, Zakon o obnovi grada Zagreba od razornoga potresa 22. ožujka. Trudit ćemo se naći sredstva da obnovimo glavni grad Hrvatske od šteta koje iznose 11, 5 milijardi eura. Dosta smo već toga napravili, trebat ćemo napraviti još. To je proces s kojim ćemo, nadam se, živjeti malo duže nego s covidom 19.
 
Cijenimo potporu hrvatskih građana, cijenimo potporu onih zastupnika koji će večeras glasati za povjerenje ovoj vladi. Razumijemo i one koji neće, poštujemo to, a naša je želja da Hrvatska za četiri godine izgleda bolje nego što izgleda danas, kao što danas sigurno izgleda bolje nego li je izgledala 2016. godine.
 
Temeljni motiv koji imamo i za koji ćemo raditi je dobrobit svih hrvatskih građana i svih Hrvata koji žive izvan Hrvatske.
 
Zahvaljujem vam i veselim se suradnji."

hr Fri Jul 24 2020 09:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f034012daf72dc72a8b459e/80
Foto: DalmacijaNews

HDZ uvjerljivo prvi, SDP potonuo, a Domovinski pokret više nije treća politička snaga u Hrvatskoj

Nekih promjena u odnosu snaga među političkim strankama ima, ali ne u samom vrhu...

Agencija Promocija plus, ekskluzivno za RTL, provela je novi CRO Demoskop za kolovoz! 

Nekih promjena u odnosu snaga među političkim strankama ima, ali ne u samom vrhu. Pri tome je važno naglasiti da je istraživanje provedeno kao da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica.

Izborni pobjednik, vladajući HDZ, prema podacima, uvjerljivo najbolje stoji, za gotovo trećinu ispitanika (32,9 posto) ta je stranka prvi izbor. SDP, koji traži novog predsjednika, ima gotovo gotovo dvostruko manje (18,1 posto), a treća opcija je platforma Možemo! s 11 posto.

Ta nova parlamentarna opcija preuzela je poziciju Domovinskog pokreta Miroslava Škore koji je na 8,6 posto. Nešto manje ima Most, 8,3 posto. Stranka s Imenom i Prezimenom je na 2,6 posto.

Nešto iznad jedan posto su i Pametno, HSS i IDS.

Te su opcije ušle u Sabor preko koalicija, no ovo se istraživanje ne može uspoređivati s rezultatima parlamentarnih izbora gdje su ključne izborne jedinice. Na razini cijele države kao jedne izborne jedinice, ostale stranke i opcije su ispod jedan posto.

Premijer Plenković najpozitivniji za četvrtinu ispitanika

Istraživanje donosi i osobne rejtinge političara. Stari i novi premijer Andrej Plenković najpozitivniji je političar, tako ga ocjenjuje četvrtina ispitanika (24,6 posto u odnosu na 19,4 posto u lipnju). Drugi izbor, uz pad osobnog rejtinga, je predsjednik Zoran Milanović (11,3 posto u odnosu na 15,3 posto u lipnju). Treba reći da je istraživanje provedeno prije obilježavanja Oluje, u jeku verbalnog okršaja dvaju predsjednika ali i nakon što je Plenković najavio dolazak Borisa Miloševića u Knin, odlazak Tome Medveda u Grubore, a Milanović odlikovanja postrojbama HVO-a. Treći najpozitivac je Zdravko Marić s 4,5 posto (2,2 posto u lipnju), dok nešto manje ima Vili Beroš (4,3 posto u odnosu na 8,1 posto u lipnju).

Sa sličnim postotkom na listu pozitivaca stigao je Tomislav Tomašević iz platforme Možemo! (4,2%), slijedi Dalija Orešković (2,3%), a tek onda Miroslav Škoro (2,2 posto u odnosu na 5,3 posto u lipnju). Nešto iznad jedan posto je Miro Bulj baš kao i Božo Petrov, a jedan posto ispitanika najpozitivnijim političarom smatra, zasada jedinog kandidata za predsjednika SDP-a, Peđu Grbina. Da baš nitko od političara ne zaslužuje tu titulu misli 15,3 posto ispitanika.

Idemo do ljestvice najnegativnijih političara gdje se na prvom mjestu zadržao predsjednik Republike Milanović (15,8 posto u odnosu na 14,8 posto u lipnju). Drugi je izbor najnegativca premijer Plenković (15,3 posto u odnosu na 14,7 posto u lipnju), a treći zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (9,0 posto u odnosu na 12,1 posto u lipnju).

Negativni doživljaj povećao je novi potpredsjednik Sabora Miroslav Škoro (4,9%), slijedi bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić (4,8%) koji se od ostavke ne pojavljuje u javnosti, bio je samo na prisezi u Saboru. Među negativcima je i Zlatko Hasanbegović (3,0%) kao i nova saborska zastupnica iz Kluba Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto (2,6%). 

Slijede Gordan Jandroković, Krešo Beljak i Hrvoje Zekanović. Da su negativni svi političari poručuje nešto iznad osam posto ispitanika.

I za kraj, smjer kretanja države. Nakon travanjskog nezapamćenog skoka pozitivne ocjene smjera kretanja zemlje, optimizam je u svibnju, s jenjavanjem koronakrize, počeo padati, a pad optimizma nastavio se u lipnju. Prošlog mjeseca održani su parlamentarni izbori, a sada u kolovozu vidljiv je blagi rast optimizma kod građana. - piše RTL

hr Thu Aug 06 2020 19:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e75bc2929111c62908b4572/80
Foto: Pixabay

Dopremljene dodatne količine zaštitnih sredstava i opreme za suzbijanje epidemije koronavirusa

Zaštitnu opremu preuzet će Ravnateljstvo civilne zaštite te je, prema potrebi, distribuirati drugim nadležnim tijelima
U Rijeci je započeo iskrcaj zaštitnih sredstava i opreme koji su dopremljeni brodom Ever Excel iz Šangaja radi potrebe suzbijanja epidemije koronavirusa. Radi se o ukupno 139 tona dezinficijensa za ruke nabavljenih od kineske kompanije Sinopharm te manjoj količini maski za lice KN95.
 
Zaštitnu opremu preuzet će Ravnateljstvo civilne zaštite te je, prema potrebi, distribuirati drugim nadležnim tijelima.
 
Ukupna vrijednost ove pošiljke je oko 1,2 milijuna eura. Njome je završena isporuka robe koju je Vlada, posredstvom Ravnateljstva za robne zalihe i uz pomoć Veleposlanstva Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini, komercijalno nabavila od kineskih kompanija Sinopharm i MEHECO, i za koju je u potpunosti ostvareno financiranje iz europskih fondova.
hr Thu Aug 06 2020 17:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2c0f78daf72d0c558b468f/80
Foto: Grad Split

Završeni radovi u Arhiđakonovoj: Novom odvodnjom spašava se kasnoantički mozaik, jedan od najznačajnijih u Palači

Rekonstrukcijski projekt zapadnog dijela Arhiđakonove ulice obuhvatio je dio ulice od izlaza iz podruma Dioklecijanove palače do kamenog popločanja

Radova na rekonstrukciji zapadnog dijela Arhiđakonove ulice koji su končano riješili odljev oborinskih voda koji ugrožava i podni kasnoantički mozaik završeni su početkom ovog tjedna, tri mjeseca prije ugovorenog roka. Izvođač je bila tvrtka Kvinar d.o.o. iz Podstrane, a vrijednost radova je 210 tisuća kuna s PDV-om.

Rekonstrukcijski projekt zapadnog dijela Arhiđakonove ulice obuhvatio je dio ulice od izlaza iz podruma Dioklecijanove palače do kamenog popločanja (zona sa zemljanim – šljunkastim završnim slojem). Na spomenutom obuhvatu izveo se nosivi sloj kako bi se mogla izvesti rekonstrukcija podne površine. Rekonstrukciju mozaika vrijednu 133 tisuće kuna izveo je Hrvatski restauratorski zavod.  

Veliki problem na spomenutom platou uz ulicu predstavlja neadekvatna oborinska odvodnja koja negativno utječe na očuvanju obližnjeg mozaika. Na dijelu kasnoantičkog mozaika skupljaju se oborine zbog površinskih neravnina i taj problem nije bio dio ovog projekta. Međutim, adekvatno rješenje odvodnje cijelog platoa će svakako pridonijeti manjem zadržavanju vode na mozaiku te spriječiti daljnje propadanje tog arheološkog lokaliteta zbog vlage. Riječ je o jednoj od najznačajnijih mozaičnih površina pronađenih u Dioklecijanovoj palači, a čija potpuna konzervacija tek predstoji.

Osim toga, pokrenuta je i procedura nabave projekta zamjene postojećih metalnih vrata s plastikom, pa bi ista do kraja godine trebala biti zamijenjena boljim i primjerenijim rješenjem. Također, i projekt prezentacije lokaliteta mozaika nastavlja se dalje. U planu su daljnja arheološka istraživanja na sjeverozapadnom dijelu mozaika i restauratorski radovi na dijelu mozaika u prostoru Etnografskog muzeja.

 

hr Thu Aug 06 2020 16:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e6f586d29111ceb7f8b4576/80
Foto: Matea Smolčić Senčar

Katoličko sveučilište dobilo dopusnicu za studij medicine

Prošle godine ministrica Divjak u vezi je novog studija na HKS-u tražila i potvrdu Ministarstva zdravstva

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja Hrvatskom katoličkom sveučilištu prije dva mjeseca izdali su dopusnicu za novi studij medicine, doznaje srednja.hr.

Istovremeno, za dugo najavljivan studij medicine Pulskog sveučilišta još nema zelenog svjetla budući da Nacionalno vijeće još nije izdalo suglasnost. Ova vijest dolazi kao iznenađenje jer je Nacionalno vijeće prvotno, krajem prošle godine, uskratilo suglasnost za oba nova studija, piše portal. 

Još prošle godine Agencija za znanost i visoko obrazovanje dala je zeleno svjetlo najavljenom studiju medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja, uz pozitivnu akreditacijsku preporuku AZVO-a, tada je tražilo još mišljenje Ministarstva zdravstva te Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

Uslijed odobrenja Nacionalnog vijeća te pozitivnog akreditacijskog prijedloga AZVO-a, Ministarstvo obrazovanja 12. lipnja ove godine izdalo je dopusnicu za studij medicine na HKS-u. Dopusnica je izdana, dakle, u samoj završnici mandata bivše ministrice Blaženke Divjak.

''U provedenom postupku inicijalne akreditacije, na temelju Akreditacijske preporuke Agencije za znanost i visoko obrazovanje, uz prethodno mišljenje Akreditacijskog savjeta Agencije, te prethodno odobrenje Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, Hrvatskom katoličkom sveučilištu Ministarstvo znanosti i obrazovanja je dana 12. lipnja 2020. izdalo dopusnicu za izvođenje integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Medicina'', stoji u odgovoru koji je stigao od Ministarstva.

Prošle godine ministrica Divjak u vezi je novog studija na HKS-u tražila i potvrdu Ministarstva zdravstva. To je uvelike bilo vezano za europske direktive s kojima studiji medicine moraju biti u skladu otkad je Hrvatska ušla u Europsku uniju prije sedam godina. No, još nije poznato razvidno što je bilo s mišljenjem Ministarstva zdravstva. Nacionalno vijeće je, naime, u listopadu prošle godine uskratilo suglasnost za dva nova studija medicine na HKS-u te Pulskom sveučilištu.

hr Thu Aug 06 2020 14:44:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .