Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c069c380e49389b388b456c/80
Foto: Pixabay

Pismo majke trogodišnjeg dijabetičara: "Pa kako vas više nije sram?!"

Majka trogodišnjeg dijabetičara uputila je pismo Vladi Republike Hrvatske i HZZO- u
Prije nekoliko dana u javnosti je odjeknula vijest o najavljenom poskupljenju gotovo svih vrsta izulina.

Dakako, javnost je zgrožena, posebice osobe koje boluju od ove kronične bolesti - dijabetesa, te njihove obitelji. 

Tako je i na adresu naše redakcije stiglo pismo jedne majke trogodišnjeg dijabetičara upućenog Vladi Republike Hrvatske i HZZO- u, a mi ga prenosimo u nastavku, u cijelosti i autentično: 

Poštovani ministri, poštovana Vlado Republike Hrvatske, poštovani HZZO, rado bih ovo pismo poslala direktno osobama zaduženim za odluku o uvođenju doplate na skoro sve inzuline, ali je (nažalost) već toliko puta potvrđena činjenica da od vas najčešće nikakve reakcije nema (osim kada ugledate svoje slike na naslovnicama medija s negativnim ili šokantnim naslovom ispod), pa sam se stoga ovo pismo odlučila poslati direktno medijima, u nadi da ćete ga, kada ugledate svoje ime, možda i pročitati.

Sigurna sam da u moru planiranja božićnih manifestacija, domjenaka i konferencija imate previše posla, te se ne stignete baviti baš svim problemima i lošim stanjem državi, te da vam je zasigurno potreban godišnji odmor kako biste mogli uživati u blagdanskom raspoloženju. 

Sigurna sam i da ćete stati u obranu svojih radnih kolega i vas samih, te reći kako činite sve što je u vašoj moći, sa sredstvima koja vam stoje na raspolaganju.

Stoga vam ja ovim putem želim ponuditi svoju pomoć, jer vam kao samohrana majka trogodišnjeg dječaka s dijabetesom, mogu sigurno dati pokoji savjet o raspodjeli novaca kada ne znate odakle ih više nabaviti.

Sigurna sam i da ćete mi, ukoliko do vaše reakcije i odgovora uopće dođe, reći kako se nadoplata ne odnosi na baš sve lijekove. S obzirom da je to istina, želim vam zahvaliti što ste ipak obzirni i što shvaćate probleme roditelja, te samih dijabetičara. Jedina "sitnica" koja me u toj priči brine je kako djetetu objasniti da se taj lijek nekada davno koristio, te ga sami dijabetičari odavno već izbjegavaju, jer spada u zastarjele metode reguliranja šećera, a i nije ga baš jednostavno nabaviti. 

Molila bih vas i za savjet. Naime, sada ću morati obaviti jako bitan razgovor sa sinom, te mu objasniti da će ga mama ubuduće morati puno više puta dnevno bosti iglama, jer novi inzulin koji će mu mama moći priuštiti to zahtijeva.

Priču o tome kako ću mu morati mijenjati terapiju koju mu je njegov dijabetolog propisao ću ipak prešutjeti, jer se ipak radi o trogodišnjaku kojeg ne bih teretila takvim teško shvatljivim informacijama.

Sigurna sam da ste dobro razmislili prije nego što ste donijeli ovu odluku i da ste pozvali vrhunske stručnjake koji su sudjelovali u raspravi. Šteta što vam nije palo napamet pozvati barem jednog dijabetologa, ali vas u potpunosti shvaćam. Već ste toliko fantastičnih odluka u našem zdravstvu donijeli, da se tako banalan propust uistinu može zanemariti.

Zamolila bih vas samo da mi, ukoliko nađete malo vremena i volje, javite kome mi roditelji djece dijabetičara, te u konačnici osobe koje boluju od ove bolesti koja inače ima još i zgodan nadimak - Tihi ubojica, možemo poslati kuvertu s novcima i još pokoji znak pažnje. Ipak želimo ostati pristojni, jer nas se odmalena u Lijepoj našoj učilo da bez guranja novaca u prave džepove nema smisla ni pokušavati.

Moram vam se i unaprijed ispričati što u kupovini poklona za vas neću moći sudjelovati, jer uz posao, plaćanje osobe koja mi čuva dijete dok radim kako bih nam mogla zaraditi novac za krov nad glavom, neophodne lijekove, te kao podstanar nisam baš sigurna da ću moći izdvojiti još i pokoju kunu za vas.

S obzirom da znam da među vašim kolegama ima vrhunskih stručnjaka, ali i mnogo rođaka, prijatelja i kumova koji nemaju apsolutno nikakve veze sa zdravstvom i medicinom, možda će ovo pismo pročitati i pokoja osoba koja nema adekvatno obrazovanje i znanje, te možda neće znati prepoznati ironiju ili sarkazam u tekstu, pa ću za kraj biti maksimalno jasna i samo vam postaviti jedno pitanje: Pa kako vas više nije sram?! - stoji u pismu. 


hr Tue Dec 04 2018 16:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c55466d0e4938b4978b456a/80
Foto: PIXABAY

Ako još niste oprali automobile, nemojte: Stiže afrički pijesak!

Lagano suho taloženje pijeska na obali može se primijetiti već danas, a znatno će ga više biti kad počne kiša

Golema i snažna ciklona koja nam se polako primiče iz sjeverne Afrike vuče sa sobom i proporcionalno više pijeska nego što ga mediteransko područje dobije s manjim ciklonama koje nam otamo stižu. Pijesak koji se nalazi u vrtlogu ponekad padne sa slabijim ili jačim oborinama, a ponekad se jednostavno nataloži kad vjetar u cikloni počne slabjeti. U pravilu, više će pijeska ostati na tlu i predmetima nakon slabe kiše, a nakon jače pijesak će biti nepravilnije raspoređen.

U ovom slučaju, pijeska već ima u zraku nad zapadnim i srednjim Sredozemljem, na satelitskoj slici najljepše se vidi upravo iznad mora u područjima gdje nema kapljica vode, odnosno oblaka.

Idućih će sati cijeli sustav polako putovati na istok i zahvatiti i veliki dio Hrvatske. Lagano suho taloženje pijeska na obali može se primijetiti već danas, a znatno će ga više biti kad počne kiša, u ponedjeljak navečer te pogotovo u utorak kad će u cijeloj zemlji padati manje ili više prljava kiša. Budući da pijesak dolazi baš u ovo doba godine kada se u zraku nalaze i velike količine peluda, velika je vjerojatnost da će od te mješavine zrak biti još više zamućen i žućkast. Inače, pošiljke pijeska koje nam donose afričke ciklone u našim krajevima su prilično uobičajene, osobito u ovo doba godine kad je i putovanje tih ciklona preko nas učestalije.

Ova je sinoptička situacija slična onoj iz svibnja 2016. godine kad se nad cijelom jugozapadnom i zapadnom Europom nalazio golemi ciklonalni vrtlog koji je na svojoj prednjoj strani dovlačio pijesak iz dubljih dijelova afričkog kontinenta. I tada ga je na automobilskim vjetrobranima najviše bilo prvoga dana kad je našu obalu samo poškropilo, a obilnija kiša drugog i trećeg dana utjecaja ciklone dobrim dijelom ga je i isprala.

Stoga, ako već niste oprali automobile, i nemojte. Pred blagdan oprani okomiti pozori valjda će ipak ostati čisti. A autopraonice će nakon ovoga događaja imati pune ruke posla, pišu Vijesti


hr Mon Apr 22 2019 21:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbdeebc29111ccc578b4573/80
Foto: smn.hr

Barišić posjetio splitske zatvorenike

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić posjetio je i ovoga Uskrsa, 21. travnja, zatvor u Splitu, gdje je u skromnom i mirnom ozračju zatvorske kapele sv. Josipa Radnika na Bilicama predvodio euharistijsko slavlje.

U koncelebraciji su, uz nadbiskupova tajnika don Gabrijela Kambera, bili duhovnici zatvorenika don Anđelko Dukić, župnik župe sv. Spasa na Mejašima i župni kapelan don Ante Bitunjac.

Pozdravivši sve zatvorenike i zatvorsko osoblje te čestitavši im Uskrs, nadbiskup je u uvodu naglasio da Gospodin dolazi do svakog čovjeka, bez obzira koliko on udaljen i zarobljen bio te da je Uskrsli tamo gdje god da smo mi.

U propovijedi, koja je i ovoga puta bila spontana i u prijateljskom duhu, nadbiskup je govorio o radosnoj vijesti Isusova uskrsnuća koja svakom životnom križu daje smisao. 

- Svatko od nas ima svoje križeve i poteškoće, ali odvaljeni kamen te Krist koji je pobijedio smrt i tamu života, daje nam novu snagu i utjehu da nismo sami i da imamo s kim hoditi do cilja. 

Život je usporedio s kvizovima u kojima na početku dobivamo lagana pitanja na koja svi znaju odgovor, no kako koračamo dalje postaje nam sve teže, a do posljednjeg najtežeg i najvrjednijeg pitanja rijetko tko dođe te gotovo nitko ne zna odgovoriti.

 - Isus je na to temeljno i najvažnije pitanje o smislu našeg života svojim uskrsnućem dao dogovor. Zato je uskrsnuće vijest nad svim vijestima i važno je da pronađe put do srca svakoga od nas. 

Kazao je ako Krist vraća čovjeka čovjeku te pozvao okupljene da otvore svoje srce i svoje živote za Kristovo svjetlo kako bi iz ove privremene izolacije izišli obnovljeni, s mirom i radošću u srcu.

hr Mon Apr 22 2019 18:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbdc62129111c4e568b45cc/80

Društvo Marjan obilježilo povratak kioska na Prvoj vidilici

Osim druženja uz kavu i sokove održana je i akcija učlanjivanja, a prisutni su iz prve ruke mogli saznati aktualne informacije o stanju na Marjanu

Danas je ispred kioska na marjanskoj Prvoj vidilici održano druženje članova Društva Marjan, ali i mnogih Splićana koji su došli kako bi proslavili vraćanje u funkciju kioska, koji do nedavno nije ni bio upisan u zemljišne knjige. Osim druženja uz kavu i sokove održana je i akcija učlanjivanja, a prisutni su iz prve ruke mogli saznati aktualne informacije o stanju na Marjanu.

- Danas smo kiosk vratili u funkciju i sretni smo jer imamo mjesto za okupljanje članova Društva, ali i svih ljubitelja Marjana. Hvala vam što ste uz nas, Marjan je u teškoj situaciji, ali zajedno možemo napraviti velike stvari. Učlanite se, pomozite nam svojim doprinosima jer jedino tako možemo funkcionirati i jako je važno da nas bude što više, kazao je predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić.

Mnoge obitelji s djecom iskoristile su sunčani i neradni dan kako bi došli podržati Društvo Marjan i njihov angažman, a upisano je više od 30 novih članova među kojima je i nekoliko kućnih ljubimaca. Iz Društva su naglasili važnost članstva, jer jedino masa ljudi može donijeti potrebne promjene, a od samih početaka članovi su bili najveća snaga Društva.

- Okupili smo se da obilježimo vraćanje u funkciju kioska, ali i da pokažemo da smo tu kad je Marjanu najpotrebnije. Bez članova nema ni Društva Marjan, bez vaših donacija mi ne možemo funkcionirati i zato vas pozivam da se učlanite i da podržite rad Društva, kazao je tajnik Društva Marjan Goran Mrdaković.

Druženju su prisustvovali i članovi koji su dolazili na kiosk dok je bio u funkciji, a danas su opet došli pružiti podršku i produžiti svoje članstvo.

Ovo je bila prva u nizu akcija učlanjivanja, a iz Društva su najavili nove aktivnosti u svibnju. Članom Društva Marjan možete postati ispunjavanjem pristupnice i uplatom članarine od 100 kn, ili 50 kn za nezaposlene, studente i umirovljenike. Sve informacije možete pronaći na stranici www.drustvomarjan.hr.

hr Mon Apr 22 2019 15:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbdb63329111cea558b45bf/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Autentični simbol: Mali škver za brodice u Zadru

Izvlače kaiće, pasare, guce, batele, pripremaju za sezonu, za ljeto što dolazi, za parangale, udice, barakude, buskavice. No, ni sami ne znaju do kad
U uvali Bregdetti u Zadru ima mali škver za brodice koji radi na tradicionalan način, sanjkama. Izvlače kaiće, pasare, guce, batele, pripremaju za sezonu, za ljeto što dolazi, za parangale, udice, barakude, buskavice. No, ni sami ne znaju do kad.

- Najprije bi trebalo u suradnji sa Županijskom lučkom upravom definirati strategiju daljnjeg razvoja škvera. U kojem će se smjeru razvijati ovaj škver. Hoćemo li ići na komercijalni način kao u marinama ili ćemo pokušati zaštiti tradicionalni način izvlačenja brodova pomoću saonica ili važa jer to pomalo izumire i nestaje. Postoji još samo par škverova u Županiji koji na taj način djeluju i mislim da je to kulturno dobro. - ističe za HRT Đino Matešić, tajnik ŠRD "Bregdeti-Arbanasi".

Njegov brat Đani ima 28 godina. 

- Bavim se ovim od svoje 16. Brat me naučio većinu toga, ističe.

- Budućnost Sportsko- ribolovnog društva vidim u suradnji sa ovim škverom, pomoću kojeg će se financirati daljnje ribolovne aktivnosti i nastavak tradicionalnog izvlačenja brodova. I naravno suživota s turizmom, s okolišem i sa susjedima. U skladu s ekološkim standardima, ističe Đino. 

- Svugdje je škver duša, gdje se skupljaju ljudi, zapiva se, ispeče, kaže dopredsjednik ŠRD Bregdeti-Arbanasi Livio Stipčević.
hr Mon Apr 22 2019 14:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .