Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/538ac657179942c16f8b31e9/80
Foto: Darko Gavrić / PU Dinaridi

Upoznajte ljepote Poljičke planine: Planinare na Perunu iznenadio bjeloglavi sup

Boraveći zadnjih dana na ovoj planini, planinari udruge Dinaridi uočili su da se već danima bjeloglavnog supa i fotografirali. U Hrvatskoj bjeloglavi supovi imaju status ugrožene gnijezdeće populacije

Kralježnicu što dijeli Srednja poljica od Primorskih poljica čini planina za koju narod nema zajedničkog imena. Proteže se od rijeke Žrnovnice, nadomak Splitu, do ušća Cetine kod Omiša u dužini od 17 kilometara. Taj mali masiv često se obuhvaća imenom Poljička planina jer ona u cijelosti pripada Poljicima. Perun je vrh iznad Žrnovnice, a mnogi i čitav masiv nazivaju Perun. Ime potječe od boga gromovnika u starih Slavena.

Najveći vrh je Vela gora (594m) na kartama označen kao Zahod. S vrha je krasan pogled na Mosor u cjelini, a sa druge strane na more i dio Srednjodalmatinskih otoka. Greben krase crkvice što su ih neumorne poljičke ruke izgradile, sagradili su ih kamenom i svojim kršćanskim srcem.   U Poljicima je 106 sakralnih objekata, što crkava, crkvica i kapelica Na tako malom prostoru,na kojem se nekad prostirala Poljička Republika 250km četvornih,malo gdje je toliko vjerskih objekata. Onda nije ni čudo što ih je nekoliko i na poljičkoj kičmi.

U planinarskom smislu ova planina postaje sve zanimljivija i polako izlazi iz sjene većeg i atraktivnijeg Mosora. Zadnjih godina su markirane i očišćene vrlo lijepe staze.

Sve u svemu, ova mala planina s prosječnom visinom od oko 500 metar, pružit će svim planinarima i izletnicima veliko zadovoljstvo, planinareći po njoj i obilazeći našu kulturnu baštinu.

Boraveći zadnjih dana na ovoj planini, planinari udruge Dinaridi uočili su da se već danima bjeloglavog supa i fotografirali.

Tragom ove zanimljive informacije, kontaktirali smo Ivicu Lolića iz Žrnovnice, IL ornitologa, suradnika zavoda za ornitologiju.

Lolić nam je potvrdio da se zaista radi o bjeloglavom supu, a da se na planini vjerojatno zadržava zbog hranilišta.

- U Hrvatskoj se gnijezdi oko 110 parova bjeloglavih supova. Najviše na kvarnerskim otocima; Cresu, Krku, Prviću, i to na liticama iznad mora. Povremeno se gnijezde i na južnoj strani sjevernog Velebita, a rijetki parovi i na otoku Pagu. Raspon krila ovih ptica doseže 290 cm. Znaju težiti do 11 kilograma.

Poznate migracije mladih ptica ove vrste dosežu područja sve do Turske, Grčke, Izraela, sjeveroistočne Rusije i do središnje Afrike.

Ovakvi nalazi se dobiju prstenovanjem mladih ptica u gnijezdu, odnosno postavljanjem krilnih markica. Njihova kretanja mjere se u tisućama kilometara.

Nakon lutanja koje traje 4 do 5 godina, vraćaju se na svoja gnjezdilišta, odnosno, kad postanu spolno zreli. Ipak dogodi se i da ostanu na drugim gnijezdilištima Italije, Grčke i Francuske.

Zadržavanje ove vrste na našem području je jako zanimljiva,  ali ne i pretjerano iznenađujuće. Ove ptica sigurno na ovim prostorima redovito cirkuliraju, ali ih uglavnom ne vidimo jer mahom lete na velikim visinama.

Vjerojatno se u ovom slučaju radi o nekoj lešini koja se nalazi u blizini i zato se ptice zadržavaju tako nisko i na tom području.  Mišljenja sam da ne postoji drugi razlog zadržavanja osim zbog hranjenja. Ove vrste stradaju često od trovanja, od sudara sa žicama dalekovoda, od gladovanja i iscrpljenosti kada ne nalaze hranu i lešine dulje vrijeme. Često su meta krivolovaca i ne bi bilo dobro da se i kod ovog slučaja upravo to dogodi.

U Hrvatskoj bjeloglavi supovi imaju status ugrožene gnijezdeće populacije.

hr Sun Jun 01 2014 08:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58a0ed76b473980d438b4585/80

Solin: Ove srijede počinje Opća planinarska škola PD Sveti Jure

Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno
Planinarsko društvo Sveti Jure i ove godine organizira Opću planinarsku školu te poziva sve svoje nove članove, ali i one već upisane koji još nisu pohađali Opću školu, da dođu u srijedu, 15. veljače (srijede) u 19 sati u Plavi salon Ustanove u kulturi Zvonimir u Solinu na uvodno predavanje. Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno (predavanja će se osim u prvom tjednu održavati utorkom u 19 sati u Plavom salonu Ustanove u kulturi Zvonimir), a za vikende su predviđeni izleti te vježbe na terenu.

Polaznici će u školi učiti o kretanju i boravku u planini, o osnovama spašavanja, prvoj pomoći, orijentaciji, alpinizmu, meteorologiji, speleologiji…. o svemu onome što im boravak u planini može učiniti sigurnijim, ali i atraktivnijim.
Prijave za školu i dodatne informacije na 0915839812 (Vesna Žižić) ili na mail: pdsvetijure@gmail.com

hr Mon Feb 13 2017 07:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5894e7afb47398ca0c8b4609/80
Foto: Tom Samotnjak

Pogledajte čarobne prizore sa zaleđenog Blidinjskog jezera

Planinarsko društvo Drniš organiziralo je izlet na Blidinje na kojem su uživali polaznici visokogorskog tečaja
Polaznici visokogorskog tečaja protekli vikend su proveli na Blidinju. Organizator tečaja je PD Promina Drniš, te uz njihove članove tu su još polaznici iz PU Dinaridi Split, HPD Zolj Vrlika, HPK Sv. Mihovil Šibenik i HPD Veliko Brdo Makarska.

Teoretski dio koji je bio u planinarskom domu "Orlova stina" i praktični na snijegu držali su iskusni i stručni predavači Željko Bockovac i Ivan Šafradin - Šafra.Slobodno vrijeme je iskorišteno za odlazak na Veliki Vilinac , Jelinak ili  na skijanje, a naš planinar i fotograf Tom Samotnjak još i za noćnu šetnju  zaleđenim  Blidinjskim jezerom.

Da je zaleđeno jezero i zvjezdano nebo u noći prava čarolija uvjerit će te se iz priloženih fotografija.

hr Fri Feb 03 2017 21:28:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/588f6ff6d454d864018b45dc/80
Foto: Rade Popadić

Bura oblikovala fascinantne formacije u snijegu i ledu: Snježna reportaža s Dinare

Donosimo vam bogatu foto reportažu s najviše dalmatinske planine napravljene proteklog vikenda

Jugo i pad tlaka zraka tijekom današnjeg jutra predznak su nadolazećeg zatopljenja i promjene vremena. Dani pred nama više ni blizu neće biti tako sunčani kao do sada, pa su svi oni koji su iskoristili posljednji siječanjski vikend za boravak na otvorenom mogu biti zadovoljni, jer kraj aktualnog tjedna donosi - kišu!

Na Dinaru su proteklog vikenda pohodili planinarske i planinari iz Splita, Šibenika i Sinja. Iako se planinarska kuća Puma, ispod vrha Velika Duvjakuša, nalazi na 1630 metara nadmorske visine, što je čini najvišim planinarskim objektom u Hrvatskoj, sunčano vrijeme bez vjetra učinilo je boravak na ovom snijegom prekrivenom dijelu planine idealnim za zimsko uživanje.

Dvije staze do Velike Duvjakuše

Do ove lokacije stiže se iz dva moguća smjera. Prvi je kraći i teži - onaj iz Ježevića kod Vrlike. Umjereno zahtjevan uspon prosječno traje oko 3 i pol sata. Drugi put je lakši, jer nema velikog uspona, ali i duži. Radi se o dolasku iz smjera Vrdova, na istoku planine. Ipak, u ovom dijelu godine, kada ima puno snijega, spomenuti put sve je samo ne preporučljiv zbog velikih nanosa snijega i često potpuno zaleđene staze.

Zanimljiv je bio raspored temperature zraka na Dinari i okolici, ali i rasprostranjenost snijega proteklog vikenda. Iako nekoliko stotina metara niža, sjeverna strna Svilaje ima znatno više snijega nego cijela južna strana Dinare, a slično je i s Kamešnicom. Očito je za vrijeme padanja snijega, ali i nakon toga, bura snijeg nanosila na sjevernu stranu planina. Tako se na Svijali snježni pokrivač može naći i u njenom podnožju sa sjeverne strane, tragova snijega ima čak do Vrlike, a dijelovi južnih padina Dinare ponegdje su iznad 1200 metara nadmorske visine bez snježnog pokrivača. Ovisno o konfiguraciji reljefa, dubina snijega u nanosima ponegdje je veća od metra, osobito u docima ispod Troglava. Jaka i olujna bura koja je najviše bila pristuna u prvom dijelu mjeseca, od snijega i leda načinila je čarobne formacije na mnogim dijelovima planine.

 Inverzija

U dane vikenda bila je izražena temperaturna inverzija. To znači da su kotline ispod planina i niži dijelovi planina noću bili (znatno) hladniji od viših dijelova. Tako je u kotlinama noću temperatura mjestimice padala ispod -10°C, a iznad 1500 metara nadmorske visine bila je jedva ispod nule.

Kako je izgledala planinarska avantura na Dinari proteklog vikenda pogledajte u priloženoj foto galeriji.

 

hr Tue Jan 31 2017 07:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5887d89c1eea8f33268b45d1/80
Foto: Momir Karabuva

Surova zima na Dinari: Pogledajte kako je izgledao uspon na Veliku Duvjakušu

Članovi šibenskog HGSS-a i planinarskog društva Sv. Mihovil boravili su na Velikoj Duvjakuši na Dinari prošlog vikenda. Donosimo vam bogatu foto galeriju

Aktualna zima u Dalmaciji nije donijela velik broj snježnih dana, čak ni u planinama, no niskih temperatura i bure nije nedostajalo. Kod posljednjeg ledenog vala, najniža temperatura zraka u Hrvatskoj bila je ona izmjerena na najvišem vrhu Biokova i iznosila je -23 Celzijeva stupnja. U kombinaciji s olujnom burom osjet hladnoće nerijetko je padao ispod -40°C!

U sklopu projekta MeteoDinara, prošle je godine u rad puštena automatska meteorološka postaja na Dinari, na lokalitetu Velika Duvjakuša. Postaja je postavljena na 1630 metara nadmorske visine. Nažalost, zbog nedostatnih solarnih ćelija, sustav je ostao bez električnog napajanja još u studenom, a vraćanje u pogon očekuje se u proljeće. Da je ova postaja slala podatke tijekom siječnja, postoji velika vjerojatnost da bi upravo na njoj bila izmjerena najniža temperatura zraka ove zime u Hrvatskoj. Ipak, kako tamošnja postaja sve izmjerene podatke arhivira u vlastitu memoriju, svi izmjereni podaci s njem mogli bi se doznati već sljedećeg vikenda, kada članovi Crometeo tima idu na ovu lokaciju s pripadajućom opremom.

A proteklog vikenda upravo su na Velikoj Duvjakuši i na planinarskom skloništu "Puma" boravili članovi šibenske stanice HGSS-a, te članovi planinarskog društva "Sveti Mihovil". Oba dana vikenda vrijeme je bilo gotovo idealno za boravak na planini, a nanosi snijega na Velikoj Duvjakuši mjestimice su veći od pola metra.

Kako izgleda najviše hrvatska planina usred zime pogledajte u priloženoj foto galeriji.

hr Wed Jan 25 2017 07:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .