Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/533a5fb11799420c56312ed1/80
Foto: CROPIX

Znate li koliko vam je vode potrebno svaki dan?

Osam čaša, dvije litre ili nešto ipak manje?

Uvriježeno mišljenje o osam čaša dnevno vrijedi, no ne vrijedi za svaku osobu, pokazuje nova australska studija. Znanstvenici su otkrili mehanizam koji regulira unos tekućine u organizm i sprječava pojedinca da popije previše vode, što ide u prilog činjenici da je potreba za tekućinom individualna. Nema, naime, dokaza da je tijelu potrebno baš osam čaša vode svaki dan. Istraživači su funkcionalnom magnetskom rezonancom (fMRI) nastojali izmjeriti aktivnost mozga neposredno prije konzumiranja vode.

Ustanovili su da su dijelovi desnoga prefrontalnog korteksa mozga pokazivali značajno višu aktivnost dok su sudionici istraživanja s naporom gutali vodu. Drugim riječim, žedan čovjek je vrlo teško gutao hranu, pa čak i vodu. Ukratko, osluškujte svoje grlo, piše Pliva Zdravlje

Facebook komentari

hr Tue Oct 18 2016 11:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5807cef21eea8ffe6c8b456c/80
Foto: ESA

Europsko "osvajanje" Marsa i dalje pod upitnikom: Još se ne zna sudbina landera

Ovo je drugi put da Europa kreće u osvajanje Marsa

Orbiter europsko-ruske misije TGO, odaslan u potrazi za znakovima života na Marsu, uspješno je primio podatke modula Schiaparelli, potvrdila je u četvrtak Europska svemirska agencija (ESA), ali još ne zna je li modul nazvan prema talijanskom astronomu iz 19. stoljeća i preživio spuštanje na Crveni planet. 

Lander Schiaparelli, poznat i kao Entry, Descent & Landing Demonstrator Module (EDM, modul za ulazak, silazak i spuštanje na tlo), funkcionirao je "savršeno" do određene točke, rekao je voditelj planetarnih misija Andrea Accomazzo.

Međutim, kada se Schiaparelli uz pomoć padobrana 'prizemljio' ili bolje reći 'primarsio', on se nije ponašao "kako se očekivalo", rekao je Accomazzo. 


"Trebat će neko vrijeme za analizu podataka", upozorio je Accomazzo i dodao da su primljeni "smisleni" podaci. 

Na pitanje iz publike putem postavljeno putem telekonferencije koliki su izgledi da je Schiaparelli još u jednome komadu, generalni direktor ESA-e Jan Woerner kratko je odgovorio "Ne znamo". 

Misiju ExoMars čine sonda "Trace Gas Orbiter" (TGO) i modul za "ulazak, spuštanje i ateriranje" (EDM), koji je ime dobio po Giovanniju Schiaparelliju, talijanskom astronomu iz 19. stoljeća. Nakon sedmomjesečnog putovanja i prijeđenih 496 milijuna kilometara, kontrolori misije odvojili su EDM od sonde u nedjelju u 16 sati i 40 minuta po srednjoeuropskom vremenu. TGO se smjestila u očekivanu orbitu i normalno funkcionira, što je ESA u svome centru pozdravila pljeskom.

Međutim, Schiaparelli, težak 577 kg i dizajniran da nakon rizičnog šestominutnog spuštanja sleti na površinu planeta tako što će koristiti padobran i potisnike kako bi se smanjila brzina od skoro 21.000 kilometara na sat, nije se oglasio, jer je kontakt s njime bio izgubljen u zadnji čas prije predviđenog vremena, objavila je ESA.

I dok je TGO zadužen za "njuškanje" atmosfere oko Marsa kako bi otkrio plin u tragovima poput metana koji bi mogao naslutiti da postoji neki oblik današnjeg života na planetu, Schiaparellijeva je zadaća slati podatke o temperaturi, vlazi, gustoći i električnim svojstvima.

Zbog ograničenog kapaciteta nepunjivih baterija Schiaparelli bi trebao samo nekoliko dana istraživati tlo i okoliš Marsa te utrti put za spuštanje novog rovera koji će istraživati Mars u potrazi za izvanzemaljskim životom. 

ExoMars rover trebao bi biti lansiran 2020.

Ovo je drugi put da Europa kreće u osvajanje Marsa. Godine 2003. europska sonda Mars Express spustila je mini-lander Beagle2, britanskog dizajna, ali taj nije nikada dao znakove života. Poznato je od 2015. da se Beagle 2 zbilja spustio na Mars, ali je bio oštećen.

Ukoliko na Marsu postoji život, nije vjerojatno da će se pronaći na površini koju bombardiraju ultraljubičaste i kozmičke zrake. No, tragovi metana u tankoj atmosferi Marsa mogu biti pokazatelj da se nešto "kuha" dublje ispod površine, pojašnjavaju znanstvenici. Kako metan ne bi dugo preživio Sunčeve ultraljubičaste zrake, znanstvenici vjeruju da mora iz nečega doći.

Facebook komentari

hr Thu Oct 20 2016 11:35:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/58086c201eea8f256b8b45f8/80
Foto: EFST

AIESEC Split organizira forum mladih: Bogat program ovog petka na Ekonomskom fakultetu

Tema ovogodišnjeg foruma je "Kako mladi mogu postati konkurentniji na tržištu rada"

AIESEC Split organizira Youth Speak Forum , jednodnevnu konferencija koja je s internacionale i nacionalne razine po prvi put svedena na lokalnu razinu. Konferencija će se održati u petak, 21. listopada na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Youth Speak Forum je jedinstveni edukativni projekt u organizaciji AIESEC-a koji  spaja tvrtke i poduzetnike sa studentskim svijetom te daje mogućnost mladim ljudima da se njihov glas čuje. Naglasak se stavlja na poduzetništvo, edukaciju i društvenu odgovornost. Tema ovogodišnjeg foruma je "Kako mladi mogu postati konkurentniji na tržištu rada". Program konferencije sudionicima omogućava da kroz panel diskusiju i radionice dođu do konkretnih zaključaka na koji način mogu unaprijediti svoj životopis  i pronaći lakši put do zaposlenja.

Na konferenciji će sudjelovati oko osamdeset delegata, a same radionice držati će neke od visokopozicioniranih tvrtki kao što su Lidl, te Međunarodna komora mladih Split - JCI.

Sadržaj konferencije je sljedeći :

  • 10:00 - 10:30 - Otvaranje konferencije (Pozdrav i uvodna riječ dekanice Ekonomskog Fakulteta Split gđe Maje Fredotović i predstavnika udruga)
  • 10:30 - 11:30 - Panel - keynote speakri ( Sudionici: Mario Dadić - osnivač poduzeća Carnivores d.o.o., tvrtka specijalizirana za radnu odjeću; Josip Dobronić - osnivač tvrtke Abis savjetovanje d.o.o.)
  • 11:30 - 13:00 - Workshop 1 - Radionice tvrtki LIDL i BRODOSPLIT i Međunarodne komore mladih Split - JCI
  • 13:00 - 14:00 - Panel rasprava "Kako mladi mogu postati konkurentniji na tržištu rada". Sudionici panela: Željko Mrnjavac - prof. Ekonomskog Fakulteta Split, Anita Brekalo - HR manager za DIV Grupaciju, predstavnik LIDL-a, predstavnici HZZ-a.
  • 14:00 - 15:00 - ručak/networking
  • 15:00 - 15:30 - Zatvaranje projekta (Podjela zahvalnica sudionicima i završna riječ organizatora)
  • Izjave za medije predviđene su u periodu od 12:00 -13:00.

Što je AIESEC?

Prisutan u više od 1100 Sveučilišta u više od 130 zemalja svijeta, AIESEC je međunarodna platforma za otkrivanje i razvijanje potencijala mladih ljudi kako bi imali pozitivan utjecaj na društvo. U svrhu ostvarenja više od 6 000 liderskih iskustava i preko 350 konferencija za više od 30 000 studenata, naših članova. AIESEC također provodi međunarodni program razmjene koji pruža priliku za život i rad u drugoj zemlji za preko 5 000 studenata i nedavno diplomiranih.

AIESEC u Hrvatskoj osnovan je 1953.godine i od tada se počeo osnivati na fakultetima širom Hrvatske. Danas je prisutan u šest gradova - Split, Rijeka, Pula, Varaždin, Zagreb i Osijek.


Facebook komentari

hr Thu Oct 20 2016 09:03:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5807cef21eea8ffe6c8b456c/80
Foto: ESA

ESA kaže da je sonda TGO u očekivanoj orbiti oko Marsa, upitna sudbina "landera" Schiaparelli

Još uvijek nema vijesti o sudbini "landera" Schiaparelli koji se trebao u srijedu poslijepodne spustiti na površinu Marsa, no kontakt je izgubljen u zadnji čas prije predviđenog vremena, objavila je Europska svemirska agencija (ESA)

Što se tiče tri tone teške sonde "Trace Gas Orbiter" (TGO), dodaje ESA, sve je prošlo u najboljem redu. Svemirska letjelica se nalazi u očekivanoj orbiti i normalno funkcionira.

Za Schiaparelli, modul koji je trebao sletjeti na Mars, međutim, stvari ne izgledaju dobro. Signal je s 'landera' stizao većim dijelom njegova putovanja kroz atmosferu Crvenog planeta, ali je izgubljen prije nego je sletio na površinu. To je potvrđeno radioteleskopskim praćenjem sa Zemlje, a potvrda je stigla i od svemirske letjelice Mars Express koja je pratila spuštanje iz orbite.

"Imamo misiju oko Marsa", priopćila je ESA, dodajući da će se sudbina 'landera' možda saznati tek u četvrtak.

'Lander' Schiaparelli, težak 577 kg, trebao je sletjeti na Mars nakon rizičnog šestominutnog spuštanja na površinu planeta tijekom kojeg je korišten padobran i potisnici kako bi se smanjila brzina od skoro 21.000 kilometara na sat, navodi agencija Reuters.

"Moramo malo pričekati da vidimo što se dogodilo s pokusnim 'landerom'. Međutim, za ovu misiju se već sad može reći da je uspješna", rekao je čelnik Europske svemirske agencije (ESA) Jan Woerner u ESA-inom Centru za svemirske operacije u Darmstadtu u Njemačkoj.

Ruska raketa-nosač tipa Proton sa sondom za ispitivanje tragova plina na Marsu i modulom za spuštanje Schiaparelli uspješno su lansirani prije sedam mjeseci s kozmodroma u kazahstanskom Bajkonuru. Europa i Rusija krenule su tada u novu marsovsku avanturu kako bi na Crveni planet pokušali spustiti 'lander' Schiaparelli te posebnom sondom analizirati atmosferske plinove tog planeta u potrazi za trenutačnim oblicima života.

Misiju ExoMars čine sonda "Trace Gas Orbiter" (TGO) i modul za "ulazak, spuštanje i ateriranje" (EDM), koji je ime dobio po Giovanniju Schiaparelliju, talijanskom astronomu iz 19. stoljeća. Nakon sedmomjesečnog putovanja i prijeđenih 496 milijuna kilometara, kontrolori misije odvojili su EDM od sonde u nedjelju u 16 sati i 40 minuta po srednjoeuropskom vremenu.

Jedina svrha Schiaparellija, koji bi zbog ograničenog kapaciteta nepunjivih baterija trebao svega nekoliko dana istraživati tlo i okoliš Marsa, je utrti put za spuštanje novog rovera koji će istraživati Mars u potrazi za izvanzemaljskim životom. ExoMars rover trebao bi biti lansiran 2020.

Ovo je drugi put da Europa kreće u osvajanje Marsa. Godine 2003. europska sonda Mars Express spustila je mini-lander Beagle2, britanskog dizajna, ali taj nije nikada dao znakove života. Poznato je od 2015. da se Beagle 2 zbilja spustio na Mars, ali je bio oštećen.

Ukoliko na Marsu postoji život, nije vjerojatno da će se pronaći na površini koju bombardiraju ultraljubičaste i kozmičke zrake. No, tragovi metana u tankoj atmosferi Marsa mogu biti pokazatelj da se nešto "kuha" dublje ispod površine, pojašnjavaju znanstvenici. Kako metan ne bi dugo preživio Sunčeve ultraljubičaste zrake, znanstvenici vjeruju da mora iz nečega doći.

"Nešto mora proizvoditi metan", tvrde znanstvenici, dodajući da su jedan od mogućih izvora vulkani. Drugi izvor metana je život: jednostanični mikrobi metanogeni koji na Zemlji žive na mjestima bez kisika, poput životinjskih trbuha, gdje ugljični dioksid pretvaraju u metan.

Znanstvenici se nadaju da bi ExoMars rover, opremljen za bušenje dva metra ispod površine mogao ponuditi neke indicije o porijeklu metana na Marsu.

Facebook komentari

hr Wed Oct 19 2016 21:52:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5806351b1eea8fff678b45b8/80

Koliko je teško programirati? Otkrijte u četiri popodneva

Splitska DUMP Udruga mladih programera organizira osmu po redu Školu osnova programiranja, besplatni ciklus predavanja koji će sve zainteresirane uvesti u programiranje, jednu od danas najtraženijih vještina. Predavanja počinju 22.10. i trajat će četiri vikenda, a održavat će se subotom popodne na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

DUMP Udruga mladih programera poziva vas na novu Školu osnova programiranja kojom već osmu godinu za redom održava tradiciju prenošenja znanja iz osnova programiranja. Riječ je o ciklusu predavanja koji se održava na početku svake akademske godine, a predstavlja priliku da se upozna vještina koja je veoma korisna i poželjna u informacijskoj eri u kojoj se danas nalazimo.

Entuzijastični dumpovci će vam zabavnim predavanjima i jednostavnim primjerima iz svakodnevnog života razbiti mit da je započeti karijeru programera, jednog od najtraženijih zanimanja danas, nešto teško ili zastrašujuće, ili da je programiranje rezervirano samo za one najmlađe. Osim što predavanja mogu posjetiti sve dobne skupine neovisno o predznanju, također su i besplatna, a sve što vam treba je malo znatiželje i nekoliko slobodnih popodneva.

Članovi DUMP Udruge mladih programera su, kao što i samo ime kaže, mladi pojedinci našeg društva koji nesebično dijele svoje stečeno znanje iz širokog raspona tehnoloških tema. Samo ove godine organizirali su i Malu školu Photoshopa te DUMP Day, prvu besplatnu IT konferenciju u Splitu, a od početka rada Udruge su uz njih održali i preko sto predavanja i radionica na kojima je bilo preko deset tisuća posjetitelja.

Predavanja će se održavati subotom u 17 sati u amfiteatru A100 na splitskom FESB-u, a prvo od četiri predavanja vas očekuje 22. listopada. Nakon svakog predavanja će idući dan, odnosno nedjeljom, biti organizirane besplatne radionice na računalima gdje će polaznici biti u mogućnosti praktično usvojiti naučeno gradivo.

Za više informacija o DUMP-u i nadolazećem ciklusu posjetite web (www.dump.hr) ili Facebook stranicu Udruge.


Facebook komentari

hr Tue Oct 18 2016 16:50:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost

Pročitajte još . . .