Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e43aae929111c1c358b464a/80

Davor Matijević: "Masterplan razvoja grada Splita ne postoji, gradonačelnik je mahao praznim papirom"

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu u Banskim dvorima gdje su razgovarali o Masterplanu razvoja Grada Splita
SDP-ov Davor Matijević komenirao je taj susret, utvrdivši kako Masterplan razvoja grada Splita ne postoji te je Krstulović Opara "mahao praznim papirom". Isto tako, kazao je da je posjet Banskim dvorima iskoristio kao "sredstvo za potkusurivanje unutar HDZ-a".

Njegovo priopćenje pod naslovom "Andrine želje, Plenkvijevi snovi" donosimo u nastavku:

- Jučer je u Zagrebu došlo do tvrde kohabitacije između našeg gradonačelnika i našeg premijera. U jeku unutarstranačkih izbora odlučio je Krstulović Opara dati, u maniri pravog HDZ-ovca, svoj doprinos, te je skoknuo do Zagreba kako bi prezentirao Plenkoviću splitski Masterplan revitalizacije Istočne obale i Kopilice.

Iskrene čestitke premijeru, koji je očito jedan od rijetkih privilegiranih koji je imao čast i mogućnost dobiti na uvid cijeli Masterplan s obzirom na to da isti nije javno objavljen već je javno prikazana samo kratka prezentacija nazvana „prijedlog opcija“. A sam Masterplan je jedna Masterobmana koja ima za cilj samo baciti nam prašinu u oči i pokušati nas obmanuti kako ova gradska vlast stvarno nešto strateški i radi.

"Gradonačenik mahao praznim papirom"

Da je tome tako svjedoči i činjenica da Masterplan nije javno prezentiran u cjelini niti ga je dobilo na uvid Gradsko vijeće. A da bi ga Gradsko vijeće usvojilo potrebno je da se prvo o njemu i javno raspravlja što u ovom slučaju nije moguće, jer navodno ne mogu naći nekog dovoljno hrabrog i "ludog“ da pristane biti izvjestitelj. Dakle, gradonačelnik je u Zagrebu mahao „praznim papirom“, za što je dobio i punu podršku samog premijera. Čestitamo!

Očito su po Krstuloviću Opari građani Splita zreli samo za raspravu "na pece i bokune", za razliku od premijera i gradonačelnikovog stranačkog kolege Plenkovića. Umjesto da Masterplan predstavi građanima, Krstulović Opara se upustio u unutarstranačku utakmicu. Iako je Plenković dao punu podršku Masterplanu i svim projektima ove gradske vlasti to nužno ne znači apsolutno ništa, ali može isto tako značiti i novu seriju "ludilo" ulaganja u metroe, rotore pitare i neuspjele privremene kolodvore.

Nadam se da je podrška lažna kao i Andrin Masterplan. Već smo vidjeli da umjesto pravog ulaza i izlaza za Gradsku luku i konačnog odčepljenja tog prometnog uskog grla gradska vlast nudi nekakvo polovično rješenje, kako bi se sačuvali građevinski kvadrati namijenjeni privatnim investitorima na Istočnoj obali.  

"Iskoristio Split kao sredstvo za potkusurivanje unutar HDZ-a"

Kad je već Krstulović Opara išao kod Plenkovića mogao je objasniti zbog čega Grad Split koči izgradnju lučkih kapaciteta na Stinicama kako bi se kamioni konačno prebacili iz centra Splita, a za što je još SDP-ova Vlada osigurala sredstva iz EU fondova.

Da nije možda i tu razlog podilaženje "investitorima"!? Da premijer ima više vremena i da nije spriječen unutarstranačkim preživljavanjem mogao bi nam makar još jednom doći u Split glumeći Djeda Božićnjaka, noseći imaginarne poklone vrijedne 2,2 milijarde kuna kao što je to napravio prije dvije godine. Dvije godine su prošle od čuvene sjednice Vlade u Splitu, a Dračevac još nije gradski, nema ni Tehnološkog parka, ali ostalo nam je lijepo sjećanje na jedan unutarstranački igrokaz.Umjesto toga što je lagao premijera o projektima i vizijama bilo bi bolje, a i poštenije, da je Krstulović Opara rekao Plenkoviću: „Jema puno lipi stvari ma ne smin kazat“.

Na žalost, Andro Krstulović Opara samo je još jednom iskoristio Split kao sredstvo za potkusurivanje unutar HDZ-a i kao perje kojim će Andrej Plenković i ostatak HDZ-ove "vertikale" mahati na unutarstranačkim izborima. - napisao je Matijević
hr Wed Feb 12 2020 08:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/592579ffb9e03e97178b4655/80
Foto: Pixabay

Ususret sezoni: Ponovno nedostaje domaćih radnika, traže se stranci

Procjenjuje se da će u turističkom sektoru na području Dalmacije nedostajati između 1500 do 2000 djelatnika

U tijeku je užurbana potraga za radnicima u turizmu. Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji lani je strancima izdano više od 3,300 dozvola za rad, a čega je njih dvije tisuće radilo u turizmu i ugostiteljstvu.

A zbog nedovoljnog broja iskusnih radnika u Hrvatskoj i ovu sezonu poslodavci će za radnicima očito morati posegnuti izvan granice. - piše RTL

Iskusan i kvalitetan radnik posao u turističkom sektoru može naći gotovo odmah.

- Sad je velika potražanja za našim kadrom, svi nas doslovno vuku za rukav, a ja sam se odlučila za radno mjesto gdje mi najviše odgovaraju uvjeti. - rekla je Nera Maras, kuharica u hotelu.

Upravo uvjetima, mali hotel u centru, nastoji privući buduće zaposlenike.

- Prvenstveno bi voljeli zaposliti domaće ljude, ali ukoliko bude potreba gledat ćemo i šire. Radi se o malo manjem objektu, pa će možda biti i lakše naći adekvatnu radnu snagu, a planiramo svakako dugoročno zapošljavati kvalitetne ljude te vjerujemo da će to biti nekima okidač zašto će se odlučiti za nas. - izjavila je Davina Ljubičić Đirilić, direktorica hotela.

Još malo i u centru Splita brojni ugostiteljski objekti otvorit će vrata, a upravo sezonsko zapošljavanje dio je problema u traženju radnika.

Iz splitske gospodarske komore procjenjuju da će samo u turističkom sektoru na području Dalmacije nedostajati između 1500 i 2000 djelatnika.

- Svake godine sve ranije i ranije ide potraga za radnom snagom. Veliki hotelski lanci su već u 11. i 12. mjesecu prošle godine odradili turu i kaparali određeni broj ljudi za ovu sezonu, a na svakom poslodavcu je da zadrži svoje ljude. - poručio je Joze Tomaš, predsjednik HGK-a Županijske komore Split.

Za početak radnike treba naći, a o uvjetima ovisi hoće li se i zadržati ili će poslodavac i slijedeću sezonu biti u novoj potrazi. - piše RTL

hr Wed Feb 19 2020 22:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4bd0b429111c40428b45ec/80

Podnio kaznenu prijavu protiv Josipe Lisac: "Himnu je izvela na izrugljiv i omalovažavajući način"

Tvrdi da je Josipa Lisac obezvrijedila hrvatsku himnu...
Boško Županović, vlasnik portala Liburnija.com podnio je DORH-u kaznenu prijavu protiv Josipe Lisac zbog kaznenog djela iz članka 349. Kaznenog zakona, odnosno povrede ugleda Republike Hrvatske.

Naime, Županović optužuje popularnu pjevačicu Lisac da je na inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića izvela i intonirala himnu Republike Hrvatske na izrugljiv i omalovažavajući način. 

 Koristila je izrugljive artikulacije i tonalitete koji, unatoč njenom osebujnom glazbenom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi te je kao osoba kojoj je hrvatski jezik materinji, morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili glazbenog, odnosno, skladateljskog izričaja. 

Smatram da nijedan građanin, bez obzira bio on glazbeni umjetnik ili netko drugi, nema pravo tonalitetno, vokalno, gestikularno i manifestativno umanjivati težinu, ozbiljnost i značaj intonacije nacionalne himne. Držim da je bilo kakvo umjetničko penetriranje u skladbenu, tekstualnu i glazbenu strukturu himne je nedopušteno. Takve modifikacije ili personalizacije mogu biti tolerirane u prepjevima drugih glazbenih izričaja uz suglasnost autora, no ne u himni. 

Način na koji je prilikom intonacije to radila osumnjičena apsolutno je izrugljiv i omalovažavajući zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljenog kaznenog dijela. - napisao je u kaznenoj prijavi te predložio Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu da reproduciraju snimku javne intonacije himne s inauguracije, obave potrebne izvide te podignu optužnicu protiv Josipe Lisac. 


hr Wed Feb 19 2020 21:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4d8dee29111c09458b45dc/80
Foto: Screenshot / Policija zaustavlja - Split

Tijekom točenja plina: Na benzinskoj postaju u Splitu planuo automobil

Na teren je izašlo jedno vozilo sa šest vatrogasaca

Na benzinskoj postaji Lukoil kraj Poljuda zapalio se automobil tijekom točenja plina.

JVP Split je dobila dojavu u 18,24 sata te je na teren izašlo jedno vozilo sa šest vatrogasaca. Požar je ubrzo ugašen, a od automobil je izgorio.

Srećom, nitko nije ozlijeđen.


hr Wed Feb 19 2020 20:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e38082829111ca1248b4608/80
Foto: MORH

Hrvatski vojnici spasili ozlijeđenog migranta na vojnom poligonu

Tijekom pada migrant je dobio ozljedu noge te su joj pripadnici Hrvatske vojske odmah pružili prvu pomoć i imobilizirali nogu

Pripadnici Hrvatske kopnene vojske pomogli su ozlijeđenoj osobi koju su 18. veljače 2020. godine zatekli na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj.

Naime, pripadnici Hrvatske kopnene vojske su tijekom redovnog osiguranja vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ na Slunj u noći 17./18. veljače u neovlaštenom ulasku na prostor vojnog poligona, pronašli skupinu od sedam osoba, stranih državljana, od kojih je jedan prilikom pokušaja utvrđivanja identiteta pokušao pobjeći te skočio s litice u ponor dubine tri metara.

Tijekom pada navedena osoba je zadobila ozljedu noge te su joj pripadnici Hrvatske vojske odmah pružili prvu pomoć i imobilizirali nogu.

Ozlijeđeni je predan djelatnicima Hitne medicinske pomoći koja je ga je prevezla u Opću bolnicu Karlovac na daljnju obradu.

Ostale osobe zatečene na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju su, sukladno propisanim procedurama, predane policijskim službenicima Policijske postaje Slunj na daljnje postupanje.

Na mjestu događaja izvršen je očevid od strane Vojne i civilne policije.

hr Wed Feb 19 2020 19:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .