Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ac6991c2af47f2a5d8b4880/80

Mlad i vrijedan: Nikola Smoljenović Splićane zaludio tajlandskom masažom

Dvadesetpetogošnji Nikola Smoljenović pokazao je da uz rad i trud mladi itekako mogu razviti svoju poslovnu ideju u Splitu. Tajlandsku masažu u rodni grad doveo je u velikom stilu, prema temeljnim načelima o kojima je učio na dalekom Tajlandu. Dok je ova tehnika nešto razvijenija u Zagrebu, južni dio Hrvatske tek dobiva prve stručne praktičare za istočnjački način „liječenja tijela i uma“, a među njima je i akter naše današnje priče.

-Vrlo rano me počelo zanimati ljudsko tijelo, pa sam zainteresiran anatomijom upisao srednju Zdravstvenu školu u Splitu, smjer fizioterapija. Brzo sam uvidio da je fizioterapija zanimljiv način pomaganja ljudima, pa sam edukaciju nastavio na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija i dobio zvanje Prvostupnika Fizioterapije – sigurno će naš simpatični Nikola kojem stručna diploma nije bila dovoljna.

Malo nam približi svoj prvi dodir s tajlandskom masažom.

Uz klasičnu zapadnu medicinu zanimao me i istočnjački pogled na zdravlje i njihovo shvaćanje tijela. Nakon odrađenog pripravničkog staža želio sam otputovati na istok i provesti tamo neko vrijeme proučavajući kulturu i njihovu medicinu. U tome mi je pomogla kolegica koja me povezala s Tajkom koja se u Hrvatskoj bavi tajlandskom masažom. Izvjesna Tajka mi je pronašla izvrsnog učitelja i pomogla mi da se snađem u Tajlandu. Tamo sam, početkom 2016. godine, proveo 4 mjeseca učeći i radeći. Za razliku od većine stranaca koji u Tajland odu učiti Thai masažu u veliki centar sa hrpom drugih stranaca, ja sam imao privilegiju da pohađam privatne satove u hramu kod učitelja koji se tradicionalnom tajlandskom medicinom bavi cijeli život. Nakon povratka u Hrvatsku počeo sam raditi tajlandsku masažu i Splićani su je iznimno dobro prihvatili.

Tradicionalna tajlandska masaža razvijena je s ciljem da se otklone sve energetske blokade, koliko tretmana/terapija treba da bi se cilj postigao odnosno da bi čovjek bio u potpunosti fizički i duhovno zdrav?

Tajlandska masaža izvrstan je način otklanjanja umora u tijelu i pacijenti se već nakon prvog tretmana osjećaju odmornije i poletnije, pa im ovisno o stanju sugeriram da ponovo dođu za tjedan ili dva. Potpuno psihofizičko ozdravljenje ovisi o mnogo drugih faktora i individualno je za svakog pojedinca.

Kao i kod svih masaža, i tajlandska može biti blaga, srednja i ona jačeg intenziteta. Za koju se Splićani najčešće odlučuju? Koliko ima onih koji se odvaže na izuzetno jake pritiske?

Iako u Tajlandu ljudi uživaju u izrazito jakom pritisku, pa vrlo često praktičar koristi stopala u radu, većina Splićana voli srednji ili blagi pritisak, samo rijetkima paše jaki pritisak. To ne ovisi o tjelesnoj građi zato što ponekad upravo osobama sitnije građe paše jači pritisak. Naravno i ja kao praktičar procjenjujem jačinu pritiska, ovisno o stanju pacijenta.


Zapravo pričamo o jednom od najstarijih načina liječenja. Jesi li do sada bio svjedok nekim izlječenjima u svom centru? 

Uz tretmane koje odradim izrazito je važna edukacija pacijenta pa tako svoje klijente naučim vježbe koje su posebno osmišljene za njihovu problematiku te ih savjetujem o držanju tijela i ishrani. Kada naučite pacijenta da je on glavna karika u svom izlječenju, uspjeh je zajamčen.

Često ovakav oblik masaže uspoređuju s jogom s obzirom na to da praktičari koriste noge, koljena, ruke i stopala kako bi manipulirali tuđim tijelom. 

Tajlandska masaža također se naziva i Thai Yoga zato što klijenta praktičar dovodi u pasivne yoga položaje kojima isteže mišiće i  gibljivost u zglobovima. Upravo to tajlandsku masažu razlikuje od klasične i tretman čini potpunijim. Također tradicionalna tajlandska masaža uvijek se provodi na cijelom tijelu, a ne zadržava se samo na jednom dijelu tijela.

Negdje sam pročitala da upravo ovakav oblik masaže pomaže u borbi protiv celulita?!

Pokreti kod ovog oblika rada na tijelu su ritmični i pomalo podsjećaju na manualnu limfnu drenažu. Popravlja se cirkulacija krvi i limfe i tako se poboljšava izlučivanje suvišne tekućine iz tijela, što posljedično može utjecati i na smanjenje samog celulita.

Kolik traju tretmani?

Provodim tretmane u trajanju od 60, 90 i 120 minuta. 60 minuta izabiru klijenti koji žele prvi puta probati tajlandsku masažu, ali se već pri sljedećem dolasku odlučuju za duži tretman.

Gdje se u Hrvatskoj može educirati?

Edukacije se provode u Zagrebu, a ponekad su učitelji u posjetu i u Splitu.

Spomenimo na kraju još i Osteopatiju koja je također predmet tvog interesa.

Želja za učenjem i dalje me vukla da tragam, pa sam tako saznao za Osteopatiju. To je filozofija i manualna medicina koja otkriva fizičke blokade u tijelu i raznim tehnikama ih otklanja te tako potiče postupak samoizlječenja koje svako tijelo posjeduje. U siječnju 2017. godine upisao sam prvi modul osteopatske edukacije na Hrvatskoj akademiji osteopatije. Odlazim na 4 modula godišnje, a za sada sam prošao sveukupno 5 modula. Osteopatija mi je donijela spoj zapadnjačkog znanstvenog pristupa liječenju u kojem se do detalja proučava anatomija i biomehanika i istočnjačkog holističkog pristupa u kojem se tretira uzrok nastanka nekog patološkog stanja a ne sama ukloni simptome. U Studenom prošle godine sam prošao i prvi modul Neurodinamike, a uskoro me očekuje i drugi. Neurodinamika je tehnika koja se koristi kod bolnih stanja koja su nastala pritiskom na živac, kao npr išijas.


hr Thu Apr 05 2018 08:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4b41b8cb557ac0298b4603/80
Foto: Boško Ćosić

VIDEO Pogledajte kako su Imoćani poželjeli sreću Vatrenima

Imotski je dao dva reprezentativca u ovoj postavi Vatrenih, Antu Rebića i Ivana Strinića
Sa svih strana Lijepe Naše, ali i svijeta stiže podrška za naše Vatrene koja će se danas, od 17 sati boriti za naslov svjetskog prvaka.

Tako su i Imoćani, uoči finalne utakmice, uz organizaciju Frenkija Skake i Lea Lipoglavšeka snimili prigodni spot koji potpisuje Boško Ćosić, kao znak podrške našoj vatrenoj reprezentaciji.

Kako slika govori više od riječi, nema druge nego da uživate u ovim prekrasnim kadrovima iz Imotskog. 
Inače, 
Imotski je dao dva reprezentativca u ovoj postavi Vatrenih, Antu Rebića i Ivana Strinića. 


hr Sun Jul 15 2018 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4b2069cb557af6028b4e3c/80

Euforija oko Svjetskog prvenstva zahvatila i crkve

Cijela Hrvatska se priprema za povijesnu utakmicu
Tlo u Hrvatskoj treslo se nakon Mandžinog gola koji nas je odveo do finala Svjetskog prvenstva. Trgovine se zatvaraju ranije, čak je i sam premijer apelirao na poslodavce da svojim radnicima omoguće gledanje utakmice.

Izgleda kako euforija nije zaobišla ni crkve. U crkvi sv. Petra u Starom Gradu na Hvaru je ona poznata "Bog i Hrvati" dobila puni smisao. Svećenik i ministranti preko svojih halja odjenuli su dresove kako bi iskazali potporu našoj reprezentaciji, a gradom kruže priče kako se i popodnevne mise otkazuju.

Popodnevna utakmica, bez obzira na ishod, zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Pripremite svoje živce i navijačke rekvizite, odjenite dresove i navijajte za Vatrene!
hr Sun Jul 15 2018 12:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4b1b8ccb557abc278b462b/80
Foto: Privatni album

Prekrasna priča iz Splita: Zoran Anić i njegova kockasta golf-jedinica

Zoranov golf skockan je još od Eura 2008. godine, a koristi se za svaku priliku kada igra Hrvatska

Mnogo poruke podrške, slike navijačkih aktivnosti, brojnih zanimljivosti i predviđanja životinja dolaze nam ovih dana iz svih dijelova zemlje i svijeta, a jedan navijački rekvizit, ako ga uopće možemo tako nazvati, već 10 godina plovi najviše ulicama Splita, ali i dalje. Kockast u cijelosti, sa stranama svijeta na kojoj su hrvatski igrači, a na krovu s potpisima izabrane nogometne vrste – Zoran Anić i njegova golf jedinica...

Zoranov golf skockan je još od Eura 2008. godine, a koristi se za svaku priliku kada igra Hrvatska, a kako koji susret ide dobije uvijek neki dodatak. Ova jedinica prošla je mnogo, mnogo kilometara po Splitu, a bila je i pravi navijački rekvizit na nedavnim putovanjima u Zagreb i Livno.

- U to vrijeme je izbornik bio Slaven Bilić, a jedan od glavnih igrača Niko Kranjčar, a kao i ova ovogodišnja takva je atmosfera potaknula da golf postane kockasti.  Iako nisam na početku planirao da će ostati ovoliko dugo u kockicama, ali je jednostavno podrška igračima prije svega  bila jača od svih problema i nevolja unutar HNS-a! - rekao je Anić.

Zoran sa svojim prekrasnim vozilom postao je prepoznatljivi brend svakog velikog natjecanja nogometnih izabranika, a njegov golf uvijek najavi nešto veliko. Pa upravo se i velika stvar dogodila kada je nogometna reprezentacija na gostovanju u Splitu u kvalifikacijskoj utakmici s Italijom potpisala njegov auto.

Još jedna prekrasna stvar na jedinici je i strane svijeta s igračima nogometne vrste pa tako u slikama možete vidjeti kako je Zoran dao mjesto hrvatskim igračima, a ona najnovija strana je desna strana vozila na kojoj cijelom dužinom ide ulica Rebićeve strane.


Na kraju je Zoran poručio:

"Što se mene tiče, a mislim i većine naših državljana,  već smo prvaci i siguran sam da osim igračkih vrijednosti i izbornika je i Bog ovdje umiješao prste jer se neke promjene i unutar HNS-a ipak događaju, a nadam se da će ih skoro biti i više", a zaželimo i mi da Hrvati postanu prvaci, a da Zoranova golf jedinica i dalje broji kilometre s kockicama jedine nam Hrvatske.

hr Sun Jul 15 2018 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4b1275cb557a96258b46a9/80

Folkorni ansambl Linđo neizostavni dio i 69. Igara

Za ovogodišnje festivalske nastupe, Linđo je pripremio novu koreografiju koja će u utorak biti premijerno izvedena

Tradicionalni nastupi Folklornog ansambla Linđo na Dubrovačkim ljetnim igrama počinju u utorak, 17. srpnja s početkom u 21.30 na taraci tvrđave Revelin. Uz ovaj, Linđo će imati još tri nastupa na 69. Igrama, i to 4., 13. i 20. kolovoza kada će se opet iznova okupiti veliki broj kako gostiju, tako i Dubrovčana koji iz godine u godinu s velikim žarom prate Linđove nastupe bez kojih se Igre ne mogu zamisliti.

Za ovogodišnje festivalske nastupe, Linđo je pripremio novu koreografiju koja će u utorak biti premijerno izvedena. Podravske svate u koreografiji umjetničkog voditelja Lada dr. Ivana Ivančana, Linđo je u sklopu EU projekta Lazareti - kreativna četvrt počeo pripremati još u travnju. Ta točka plesom, pjesmom, svirkom i nošnjom prikazuje tri skice iz podravskog svatovskog običaja: mladoj pletu vijenac, ona se oprašta od roditeljskog doma, a zatim svatovi polaze na vodu. U kući mladoženje završava svatovsko veselje. Dolaze maškare, pleše se s maramicama, razvijačima za tijesto. S Linđovim orkestrom radi autor glazbe i aranžer Marijan Makar. Uz ovu premijernu koreografiju, na programu su i brojne druge festivalskoj publici omiljene glazbene i plesne točke poput neizostavne poskočice Linđo po kojoj je ansambl i dobio ime, zatim Bunjevački plesovi, Vrličko kolo i druge.

Od 1967. Folklorni ansambl Linđo redovito nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama, a na brojnim gostovanjima u Hrvatskoj i svijetu uspješno promovira ime Dubrovnika i Hrvatske. Ansambl je  osnovan 1964. godine, a danas je ustanova u kulturi Grada Dubrovnika koja fenomenima tradicijske kulture kao svojevrsnim simbolima identiteta posvećuje posebnu pozornost, ispunjavajući tako svoju zadaću prikupljanja, umjetničkog obrađivanja i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene plesne baštine, nastojeći u svakom segmentu biti što bliži autentičnom narodnom izričaju. Uspješni rad ansambla prate i brojke koje uključuju preko 3 500 koncerata s više od 2 milijuna gledatelja na preko 200 domaćih i inozemnih gostovanja. Linđo je okupljao (a čini to i danas!) mnogobrojne generacije Dubrovčana te je preko 3 000 članova plesom, pjesmom i svirkom prošlo kroz ansambl. Vrijedno je istaknuti i fundus od 1 500 originalnih narodnih nošnji neprocjenjive vrijednosti.

 

hr Sun Jul 15 2018 11:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .