Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58f1ced6b4739811278b4630/80

Postoji pet legendi o tome zašto za Uskrs bojamo jaja

Nezaobilazna tradicija za proslavu Uskrsa je bojanje jaja različitim, šarenim bojama. No, odakle je ta tradicija zapravo potekla? Ne postoji jedan odgovor na to pitanje stoga vam u članku donosimo čak pet mogućih teorija.
1. Proljetno slavlje
Jaja su često bila povezana s poganskim festivalima i proslavom proljeća. Jaja simbolično predstavljaju ponovno rođenje i novi život te su tako prikladno postala dio proljetnog slavlja i novog života koji dolazi nakon zime, piše zadovoljna.hr.

Bilo je uobičajeno da jaja budu ukrašena tijekom takvih proslava te da se daruju prijateljima i članovima obitelji. Simbolizam ponovnog rođenja ide u skladu s proljetnom proslavom Uskrsa jer je to slavlje Isusovog uskrsnuća. Tako su praksu ukrašavanja jaja i njihovo poklanjanje prisvojili kršćani te uključili u proslavu Uskrsa.

2. Mezopotamska tradicija
Časopis Donahoe bio je katolički mjesečnik s općim temama koji se objavljivao od 1878. do 1908. godine. U jednom od njegovih izdanja tako piše da su rani kršćani u Mezopotamiji bojali jaja u crveno kako bi imitirali krv koju je Krist prolio tijekom raspeća. Crkva je navodno preuzela tu tradiciju i od tada nastavila s njome.

3. Kraljevska tradicija
Postoji mogućnost da je i engleski kralj Edward I. doprinio tradiciji ukrašavanja jaja radi proslave Uskrsa. Tako je u 13. stoljeću Edward I. naredio da se 450 jaja oboji i ukrasi zlatnim listovima. Ta jaja su onda bila predstavljena kao uskršnji pokloni ostatku kraljevskog domaćinstva.

4. Marija Magdalena i crveno jaje
U nekoliko legendi Marija Magdalena je ključna u stvaranju tradicije bojanja jaja. Tako jedna verzija uključuje odlazak Marije Magdalene do groba Isusa Krista tri dana nakon njegovog razapinjanja. Sa sobom je nosila košaru u kojoj su bila kuhana jaja koja je kanila podijeliti s ostalim ženama koje su tamo već oplakivale smrt Isusa. Kada je došla i vidjela da je grob prazan, jaja u njezinoj košari postala su sjajno crvene boje.

Prema drugoj legendi, Marija Magdalena odlazi popričati s rimskim carem Tiberijem nakon Isusovog uskrsnuća. Pozdravila je cara rekavši: "Isus je uskrsnuo", na što je Tiberije uzvratio: "Nije Krist ništa više uskrsnuo nego što je ovo jaje crveno", pokazujući na jaje koje je prema različitim verzijama bilo na njegovu stolu ili ga je Marija sama držala. Čim je car to izgovorio jaje je pocrvenilo.

5. Sveta Marija i crveno jaje
Neke istočnoeuropske legende pripisuju začetak tradicije bojanja jaja ne Mariji Magdaleni nego Mariji, Isusovoj majki. Marija je bila prisutna tijekom Isusovog razapinjanja na Veliki petak te je prema legendi sa sobom ponijela jaja.

Prema jednoj verziji legende, krv iz Isusovih rana kapnula je na jaja te ih obojila u crveno. Prema drugoj verziji, Marija je plakala i preklinjala vojnike da budu manje okrutni prema njezinom sinu. Kako Marija jaja daje tim vojnicima tako njene suze padaju na jaja te ona postanu sjajno crvena.

Facebook komentari

hr Sat Apr 15 2017 09:43:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/594d5217b9e03e45308b45d7/80
Foto: Facebook

Facebook predstavio novi alat koji će spriječiti krađu profilnih fotografija

Predstavili su dva noviteta koji će spriječiti krađu i iskorištavanje profilnih fotografija

Facebook i dalje ima problema s lažnim profilima na svojoj mreži te je zaista jednostavno ukrasti nečiju fotografiju s Fejsa ili interneta i otvoriti (lažni) profil predstavljajući se kao ta osoba. Krađa i iskorištavanje tuđih profilnih fotografija naročito su rasprostranjeni u Indiji, zbog čega dio žena ne želi stavljati svoje profilne fotografije jer su u strahu da će ih netko zloupotrebljavati. - prenosi zimo.hr

Zuckerberg i ekipa pronašli su rješenje i za taj problem te su predstavili dva noviteta koji će spriječiti krađu i iskorištavanje profilnih fotografija. 

Prva opcija, tzv. čuvar profilne fotografije, onemogućit će druge korisnike ove mreže u preuzimanju, dijeljenju ili slanju profilne fotografije putem Facebookovih poruka. Ovakve zaštićene fotografije imat će plavi okvir kao obavijest da je riječ o fotografiji za koju ne želite da ju drugi skidaju i dijele putem interneta. Također, posljednja verzija Facebookove aplikacije za Android onemogućuje čak i screenshot profilnih fotografija tako da korisnici neće moći "prevariti" ovu opciju i umjesto downloada fotografije, napraviti screenshot.

Druga opcija koju korisnici mogu upotrijebiti kako bi zaštitili svoje fotografije jest korištenje dizajnerskih uzoraka na profilnim slikama – Facebook je omogućio nekoliko različitih uzoraka koji se mogu postaviti na fotografiju, a na ovaj potez odlučili su se na temelju rezultata jednog istraživanja koje je pokazalo da je šansa da će netko iskoristiti vašu profilnu fotografiju 75 posto manja ako na njoj imate nekih dodatnih elemenata. Cijeli članak pogledajte ovdje.

Facebook komentari

hr Fri Jun 23 2017 19:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/594ced8fb9e03ef22e8b4635/80

Kalifornijac posjetio Disneyland 2000 dana zaredom

Disneyjevu zabavnom parku ne nedostaje posjetitelja, ni malih ni velikih, ali jedan nadmašuje sve: Amerikanac koji je posjetio Disneyland 2000 dana zaredom.

Jeff Reitz proslavio je u četvrtak tu obljetnicu upotrijebivši još jednom svoju godišnju propusnicu koja mu omogućuje dnevni posjet parku od 1. siječnja 2012.

"Kad sam ga pitao što mu se tako sviđa u parku, odgovorio je da voli predstave i sve atrakcije ali naročito voli ondje slušati glazbu. Pretpostavljam da ga to opušta", prokomentirao je John McClintock, glasnogovornik Disneylanda.

Ističe da Disney nije nikada imao tako žarkog posjetitelja parka poput Jeffa Reitza, nekadašnjeg pripadnika zračnih snaga od četrdesetak godina koji dolazi nakon radnog dana na nekoliko sati.

McClintock kaže da "njegova djevojka često dolazi s njim, ali ne uvijek". Kad bi to bio slučaj, "bila bi to stvarno luda ljubav, zar ne?", dodao je on.


Facebook komentari

hr Fri Jun 23 2017 12:31:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/594ccf93b9e03e312f8b45fc/80

Splitske mažoretkinje na regionalnom prvenstvu Dalmacije pokupile brojna odličja

Na natjecanju su sudjelovali mažoret timovi iz Sinja, Kaštela, Splita, Solina, Orebića, Korčule, Vele luke, Blata i Segeta.
Splitske mažoretkinje na osmom regionalnom prvenstvu Dalmacije u mažoret plesu koje se održalo u Solinu u četvrtak (22.lipnja 2017.) osvojile su osam zlatnih, jednu srebrnu i jednu brončanu medalju. Samim tim rezultatom apsolutne su pobjednice regionalnog natjecanja s najviše osvojenih zlatnih medalja.  

Evo u kojim su disciplinama osvojile medalje zlatne medalje: Tradicionalni mažoret ples (8 do 10 godina), Tradicionalni mažoret ples  (12 godina), Exibition grupa (12 god.), Grupa s rekvizitima (8 do 10  godina), Solo s rekvizitima Barbara Jerončić  (8 do 10 godina), Antea Kalinić (10 do 12 godina), Duet s rekvizitima (10 do 12 godina) Ana Lovrinčević i Marijela Guć, Drugo mjesto osvojila je Ivona Petričević (12 godina), dok je brončano odličje zaslužila Grupa s rekvizitima (6 do 8 godina).

Entuzijazam i trud trenerica Marine Milinović i Bjanke Bubica Šarić se višestruko isplatio te su cure  još jednom pokazale izuzetno umijeće  baratanja štapom i promovirale Split i kulturu mažoret plesa.

Splitske mažoretkinje, s ovom generacijom uz kontinuirani rad i trud, imaju i svijetlu budućnost  na državnim te ujedno i europskim natjecanjima.



Facebook komentari

hr Fri Jun 23 2017 10:27:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58eff3c1b473983b228b4579/80
Foto: Pixabay

Korisni trikovi: Jaja zamrznite bez ljuske, a sir prije zamrzavanja naribajte

Sačuvaj pa uštedi - višak vina zamrznite u kalupima za led pa ih iskoristite za bolju aromu gulaša i rižota, a ledene kockice kave ubacite u smoothie ili napitke s mlijekom
Kava, jaja, svježe začinsko bilje, pa čak i sir samo su neke od namirnica koje možete zamrznuti i na taj način im produljiti rok trajanja. Ako se zamrzava povrće, potrebno ga je najprije očistiti, oprati, prema potrebi narezati i potom kratko obraditi kipućom vodom, tj. blanširati. Nakon blanširanja slijedi hlađenje pod mlazom što hladnije vode, temeljito sušenje i pakiranje, kaže Vesna Bosanac, nutricionistica i koautorica računalnog programa za izradu jelovnika “Program prehrane”. Jednom odmrznute namirnice upotrijebite u roku od 24 sata, pišu 24 sata.

Zamrznuti se mogu i jaja, ali bez ljuske koja će se raspuknuti na niskim temperaturama u zamrzivaču. Jaja pospremite u vrećice ili plastične posude te koristite za omlet i kajganu. 

Na hermetički zatvorenu posudu stavite naljepnicu s datumom i brojem jaja, a u zamrzivaču mogu izdržati do osam mjeseci. Jaja možete i zamrznuti tako da ih umutite sa soli ili šećerom. Tako ćete biti sigurni da će zadržati lijepu strukturu nakon odleđivanja.
 

Na svakih pet velikih jaja dodajte žličicu i pol šećera ili pola žličice soli. Na isti način možete zamrznuti samo žumanjke, a bjelanjke najprije propustite kroz cjedilo i zamrznite bez dodataka, u prikladnoj posudi. Tijesto za pizzu razvaljajte u mini pizze i zaledite. Nije ga potrebno odmrzavati, nego samo dodati nadjev i ispeći. Kruh prethodno zamotajte u foliju i stavite u vrećicu za zamrzavanje. 

Odledite ga u zagrijanoj pećnici na 150°C. Pecite ga oko deset minuta i dobit ćete svjež kruh, s hrskavom koricom i mekom sredinom. Svježi đumbir se često presuši u hladnjaku, ali sitno nasjeckanom i zamrznutom produljit ćete vijek trajanja. Bez imalo grižnje savjesti možete pospremiti u hladnjak i humus, namaz od slanutka te bilo koji drugi povrtni namaz.
 

Orašastim plodovima će zamrzivač produljiti rok trajanja, a hladnoća spriječiti da ulja u njima užegnu. Očišćene bademe, orahe ili lješnjake pospremite u plastične vrećice ili posude.
 

Orahe čuvajte do šest mjeseci, a lješnjake i do godinu dana. Tvrde sorte sireva mogu se zamrzavati, najbolje naribani i pospremljeni u plastičnim vrećicama. Sir naribajte jer ga tako možete bez odmrzavanja posipati po pizzi, tjestenini ili gratiniranim jelima. 

Ostatke vina i kave zamrznite u kalupe za led pa aromatizirajte gulaše, rague i umake ili iskoristite za druge napitke, koktele i slastice od kave.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 21:30:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .