Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d9af3fc29111cc0a58b45c8/80
Foto: Split parking

Split parking nabavio električna vozila i postavio nove električne punionice

Osim financijske uštede, ovo je jedan od načina koji se želi doprinijeti i potaknuti svijest o zaštiti okoliša u gradu Splitu.

Komunalna tvrtka Split parking u sklopu projekta elektro mobilnosti postavila je nove punionice za električna vozila na pet lokacija u Splitu te je nabavila četiri električna vozila marke Renault Kangoo i dva električna skutera marke OPAI. Nova vozila će, ističu iz tvrtke, donijeti značajne financijske uštede te, još važnije, godišnje će se koristiti dvije do pet tisuća litara fosilnih goriva manje po vozilu što će dovesti do smanjenja emisije štetnih plinova i doprinijeti očuvanju kvalitete zraka u gradu. 

Procjenjuje se kako s jednim punjenjem električna vozila mogu prijeći oko 250 kilometara, a iz Split parkinga poručuju kako je procjena da jedna mobilna ekipa u pet godina potroši goriva koliko je vrijednost jednog električnog vozila. Tržište elektro mobilnosti na području EU raste stopama od preko 100 posto godišnje, a ovo je dio puta kojim je Split parking kao tvrtka već krenuo te želi uhvatiti korak s ostatkom Europe kada je razvoj urbane mobilnosti u pitanju, a čiji je dio i elektro mobilnost, ističu iz Split parkinga. 


- S obzirom na prirodu posla, naše mobilne ekipe svakodnevno prijeđu stotine kilometara stoga su električna vozila bila logičan korak. U svom radu želimo smanjiti negativan utjecaj prijevoza na ljude, zdravlje i okoliš što na ovaj način i činimo. Upravo zato u suradnji s Gradom Splitom nedavno smo pokrenuli i sustav javnih električnih bicikala koji za sada pokazuje dobre rezultate, a koji ćemo uskoro i proširiti. Nastavljamo raditi na projektima koji će našim građanima omogućiti lakši, brži i zdraviji prijevoz s jednog mjesta na drugo, kazao je Marko Bartulić, direktor Split parkinga. 

Punionice za električna vozila postavljene su na sljedećim lokacijama: garaža Ruđer Bošković, garaža Šimićeva, garaža Smiljanićeva, garaža Sukoišan te Pauk služba. U garažama Ruđer Bošković i Sukoišan postavljene su punionice tipa B, snage 2x22 kW na kojima se mogu istodobno puniti po dva električna vozila, a osim korisnicima navedenih garaža dostupne su svim vozačima. Na ostale tri navedene lokacije postavljena je po jedna punionica tipa A (1x22 kW), a za sada su dostupne korisnicima tih garaža. Osim pet novo instaliranih punionica Split parkinga, u gradu Splitu trenutno postoje još samo dvije javne punionice za električna vozila. U planu je i postavljanje dodatnih punionica kako bi sva parkirališta i garaže pod upravljanjem Split parkinga bile opremljene ovom uslugom, poručili su iz tvrtke. 


Instalirane punionice u potpunosti su povezane s najvećom međunarodnom eRoaming platformom HUBJECT koja objedinjuje preko sto pružatelja usluga punjenja te omogućuje aktivan pristup i promociju punionicama prema više od tristo tisuća korisnika električnih vozila s područja Europske unije. Za oglašavanje lokacija, pretraživanje, rezervaciju i korištenje punionica za električna vozila postoji  potpuna integracija sa središnjim regionalnim portalom Puni.hr.


hr Mon Oct 07 2019 10:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2560fcdaf72d8e4c8b465e/80
Foto: HGSS

Šesti dan potrage na Biokovu: Za nestalim strancem se još uvijek traga

Tijekom proteklih 6 dana potrage za nestalim stranim državljaninom tragalo je 280 članova HGSS-a iz 15 Stanica iz cijele Hrvatske
Za nestalm strancem i dalje traga 40 spašavatelja HGSS-a iz 14 stanica iz cijele Hrvatske, bespilotne letjelice, potražni timovi, helikopter HRZ-a, kolege iz GSS u BiH i planinari.

Od 13 timova, njih 5 obavlja specijalističke zadatke pretrage najnedostupnijih predjela spuštajući se užetima niz visoke litice i kuloare.

Potragu su i danas uz surov i nepristupačan teren otežavale i vremenske neprilike: oborinsko nevrijeme popračeno grmljavinom, a u nastavku dana i izrazito visokim temperaturama.
hr Wed Aug 05 2020 21:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f022a20daf72d65278b462f/80
Foto: D.N.

"Od verbalnog 'okretanja budućnosti' državnog vrha još je važnije policijsko pretvaranje nepoznatih počinitelja u poznate"

SDP-ovac Goran Kotur osvrnuo se na gnjusan čin u Splitu...
Šef splitskog SDP-a Goran Kotur komentirao je vandalski čin u Splitu gdje je, za sada, nepoznati počinitelj išarao Toyotu srpskih registracijskih oznaka, ali se osvrnuo i na današnje govore državnog vrha.

Njegovo priopćenje donosimo u nastavku: 

- Oštećivanjem Toyote srpskih registracijskih oznaka grafitima punim mržnje na splitskom Spinutu nepoznati počinitelj je na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti očito želio pokazati svoje "domoljublje". Ustvari je napadom na imovinu turista iz Srbije mržnju pokazao prema Splitu i Hrvatskoj koji velikim dijelom žive od turizma, koji je trenutno u iznimno velikoj krizi zbog epidemije. Mržnju je nepoznati počinitelj zapravo pokazao i prema porukama državnog vrha, ali i generala Ante Gotovine, koje se mogu svesti pod zajednički nazivnik "okretanja budućnosti".

Ali dok se god govor mržnje, uključujući i ustaški pozdrav "za dom spremni", koji je u skraćenom obliku napisan i u ovom slučaju, tolerira od strane države, "okretanje budućnosti" ostaje lebdjeti u zraku kao dobra namjera iza koje ne stoji dovoljna količina političke volje. Štoviše, od Plenkovićevog, Milanovićevog i Gotovininog verbalnog "okretanja budućnosti" još je važnije policijsko pretvaranje nepoznatog počinitelja u poznatog, i u slučaju spinutskog grafita punog mržnje, i u mnogim drugim slučajevima. - stoji u priopćenju. 
hr Wed Aug 05 2020 18:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b559fadcb557a7b3b8b4736/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nema prekršajne prijave za HOS-ovce koji su u Kninu vikali "Za dom spremni"

Iz policije je rečeno da se radilo komemorativnim okolnostima...

Policija neće podnijeti prekršajne prijave protiv HOS-ovaca koji su se jutros okupili u Kninu i na glavnom trgu vikali "Za dom spremni". - potvrdili su iz šibenske policije za N1.

Kako je javila njihova novinarka, iz policije je rečeno da se radilo komemorativnim okolnostima, jer se sve odvijalo kod spomenika braniteljima. Pritom se, dodaje, pozivaju na smjernice Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Podsjetimo, skupina predvođena Markom Skejom, od kojih je većina imala crne majice s grbom HOS-a i crvenim beretkama, jutros je stigla u Knin na obilježavanje Oluje. 

Dok je trajao program, skupina je pjevala te te izražavala nezadovoljstvo zato što im nije dopušten ulazak na trg, a mogao se čuti i uzvik "Za dom spremni". 

Tek kada se program završio, HOS-ovci i pripadnici drugih braniteljskih udruga pušteni su na trg.

hr Wed Aug 05 2020 17:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f1e7359daf72d4d428b4641/80
Foto: DalmacijaNews

Škoro: "Domovinski pokret nikad neće pristati na izjednačavanje žrtve i agresora"

Iz stranke su poručili i da koronavirus nije smio razdvojiti ljude jer se tako hrvatskom narodu ograničava proslava

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro došao je u Knin povodom 25. obljetnice Oluje, ali nije sudjelovao u službenom prtokolu. 

Jedan od glavnih razloga jest, kako kaže čelnik stranke, "trgovačka koalicija HDZ-a i SDSS-a". 

Iz stranke su poručili i da koronavirus nije smio razdvojiti ljude jer se tako hrvatskom narodu ograničava proslava.

- Domovinski pokret nikad neće pristati na izjednačavanje žrtve i agresora. Nisam sudjelovao u službenom protokolu jer se u centar pozornosti stavlja nešto što ne bi trebalo. Ono što se događa je jedna loša politička trgovina Andreja Plenkovića i Milorada Pupovca. Prije svega ovde moraju biti ljudi koji su se borili za Knin, a njima je onemogućen pristup. - poručio je Škoro.

Dodao je i da se veća pažnja pridaje tome što je član SDSS-a i potpredsjednik Vlade Boris Milošević došao u Knin, umjesto da u fokusu bude sama obljetnica Oluje. - piše N1

hr Wed Aug 05 2020 15:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .