Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d9af3fc29111cc0a58b45c8/80
Foto: Split parking

Split parking nabavio električna vozila i postavio nove električne punionice

Osim financijske uštede, ovo je jedan od načina koji se želi doprinijeti i potaknuti svijest o zaštiti okoliša u gradu Splitu.

Komunalna tvrtka Split parking u sklopu projekta elektro mobilnosti postavila je nove punionice za električna vozila na pet lokacija u Splitu te je nabavila četiri električna vozila marke Renault Kangoo i dva električna skutera marke OPAI. Nova vozila će, ističu iz tvrtke, donijeti značajne financijske uštede te, još važnije, godišnje će se koristiti dvije do pet tisuća litara fosilnih goriva manje po vozilu što će dovesti do smanjenja emisije štetnih plinova i doprinijeti očuvanju kvalitete zraka u gradu. 

Procjenjuje se kako s jednim punjenjem električna vozila mogu prijeći oko 250 kilometara, a iz Split parkinga poručuju kako je procjena da jedna mobilna ekipa u pet godina potroši goriva koliko je vrijednost jednog električnog vozila. Tržište elektro mobilnosti na području EU raste stopama od preko 100 posto godišnje, a ovo je dio puta kojim je Split parking kao tvrtka već krenuo te želi uhvatiti korak s ostatkom Europe kada je razvoj urbane mobilnosti u pitanju, a čiji je dio i elektro mobilnost, ističu iz Split parkinga. 


- S obzirom na prirodu posla, naše mobilne ekipe svakodnevno prijeđu stotine kilometara stoga su električna vozila bila logičan korak. U svom radu želimo smanjiti negativan utjecaj prijevoza na ljude, zdravlje i okoliš što na ovaj način i činimo. Upravo zato u suradnji s Gradom Splitom nedavno smo pokrenuli i sustav javnih električnih bicikala koji za sada pokazuje dobre rezultate, a koji ćemo uskoro i proširiti. Nastavljamo raditi na projektima koji će našim građanima omogućiti lakši, brži i zdraviji prijevoz s jednog mjesta na drugo, kazao je Marko Bartulić, direktor Split parkinga. 

Punionice za električna vozila postavljene su na sljedećim lokacijama: garaža Ruđer Bošković, garaža Šimićeva, garaža Smiljanićeva, garaža Sukoišan te Pauk služba. U garažama Ruđer Bošković i Sukoišan postavljene su punionice tipa B, snage 2x22 kW na kojima se mogu istodobno puniti po dva električna vozila, a osim korisnicima navedenih garaža dostupne su svim vozačima. Na ostale tri navedene lokacije postavljena je po jedna punionica tipa A (1x22 kW), a za sada su dostupne korisnicima tih garaža. Osim pet novo instaliranih punionica Split parkinga, u gradu Splitu trenutno postoje još samo dvije javne punionice za električna vozila. U planu je i postavljanje dodatnih punionica kako bi sva parkirališta i garaže pod upravljanjem Split parkinga bile opremljene ovom uslugom, poručili su iz tvrtke. 


Instalirane punionice u potpunosti su povezane s najvećom međunarodnom eRoaming platformom HUBJECT koja objedinjuje preko sto pružatelja usluga punjenja te omogućuje aktivan pristup i promociju punionicama prema više od tristo tisuća korisnika električnih vozila s područja Europske unije. Za oglašavanje lokacija, pretraživanje, rezervaciju i korištenje punionica za električna vozila postoji  potpuna integracija sa središnjim regionalnim portalom Puni.hr.


hr Mon Oct 07 2019 10:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dae1b8029111c35c18b4581/80

Padat će rekordi iz povijesti: Zoran Vakula otkrio detalje zatopljenja

Ispred nas su ne samo iznadprosječno topli nego i rekordno topli dani.

Potvrđuje tu najavu Zoran Vakula u svojoj najnovijoj prognozi za HRT, dodajući da će to biti rijetko dugo i toplo razdoblje u ovom dijelu godine. Jedino što sljedećih dana može spriječiti znatno odstupanje od prosječne temperature zraka je mjestimično dugotrajno zadržavanje magle i niskih oblaka, posebice u nizinama kopnene Hrvatske. No, i za to nije osobito velika vjerojatnost.

Padat će povijesni rekordi

Ali je zato sigurno da će razdoblje od 12. do 26. listopada, u dijelu Hrvatske i dulje - biti među najtoplijima u povijesti mjerenja u ovom dijelu jeseni. Ponegdje vrlo vjerojatno čak i najtoplije! 

Srednja najviša temperatura zraka prošlih 10 dana bila je viša nego ove godine samo 2014., kada je bila 22,1°C. Ove godine samo poneku decimalu je niža. Prognoze za nastavak ovoga tjedna upućuju na novi rekord i po dugotrajnosti toplog razdoblja i po intenzitetu iznadprosječno visoke temperature.

U utorak sunčano i toplo

U Dalmaciji pretežno sunčano, uz uglavnom slab vjetar s mora u poslijepodnevnim satima. A ujutro većinom u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice magla, dok su prema otvorenom moru mogući niski oblaci. Najviša temperatura od 23 do 27°C.

hr Mon Oct 21 2019 23:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b18dfbc2af47f701b8b46a6/80
Foto: NBA.com

Prije 55 godina: Na današnji dan rođen je Dražen Petrović

Bio je jedan od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša te je uvršten među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi
Svoju sjajnu i trofejima ispunjenu karijeru počeo je sa svega 15 godina kada ga je trener prvoligaškog kluba Šibenka ubacio u igru nakon čega se javnost po prvi puta upoznala s vanserijskim igračem koji će desetljeće poslije obilježiti europsku i svjetsku košarku.

Karijera u Europi

Mada su se za punoljetnog Dražena borili mnogi klubovi iz bivše Jugoslavije, on je potpisao za zagrebačku Cibonu, klub u kojem je igrao njegov brat. Cibonu je odveo dva puta na tron Europe, a u dvije sezone bio je i najbolji europski igrač. Tada prelazi u španjolsku momčad Real Madrid, gdje je bio obožavan od suigrača i publike jer je i tu momčad ovjenčao trofejima.

Tragični prekid karijere

Draženov američki uzlet i divljenje samih Amerikanaca njegovom igrom prekinula je stravična prometna nesreća u kojoj je Dražen izgubio život u 29. godini, u naponu svoje karijere. Smrt Amadeusa, košarkaškog Mozarta, odjeknula je kao prava eksplozija u javnosti.

Na početku NBA sezone 1993./94. Draženov dres s brojem 3 umirovljen je i podignut pod krov dvorane New Jersey Netsa. Tadašnji trener Netsa Chuck Daly na ceremoniji rekao je: Ne znam može li se uopće riječima opisati što je Dražen značio ovome klubu, emocionalno, fizički i na ostale načine. Svi ćemo zauvijek pamtiti ono što smo upravo vidjeli na ekranu, taj osmijeh, taj osjećaj, taj natjecateljski duh, i sa stanovišta košarke izbačaj lopte prema košu. Nikad ga nećemo zaboraviti.

Naslijeđe

Godine 2006. u njegovu čast u Zagrebu otvoren je muzej i memorijalni centar Dražen Petrović, uz košarkašku dvoranu koja također nosi njegovo ime.

Nagradu koja nosi njegovo ime Hrvatski olimpijski odbor ustanovio je 2006. godine, a namijenjena isključivo mladim sportašima, sportašicama, te muškim i ženskim ekipama za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj.

Kao igrač dobio je Državnu nagradu za šport "Franjo Bučar" 1992., a posthumno je, ovaj put za životno djelo, dobio istu nagradu 2002. godine.

Uvršten u košarkašku Kuću slavnih 2002. godine

U Šibeniku je 22. listopada 2011. na Baldekinu otkriven brončani Draženov odljevak akademskog kipara Kažimira Hraste, koji prikazuje košarkaša u njegovoj prvoj fazi karijere kako sjedi na klupi s košarkaškom loptom među nogama. Istoga je dana otvoren i Spomen muzej koji je na inicijativu Biserke Petrovićuređen u Draženovom stanu na obližnjem gradskom predjelu Buale. 
hr Mon Oct 21 2019 23:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dae1ffc29111c35c18b458b/80

KUU 'Mosor' Gata pobjednik dječje smotre folklora u Kutini

S djecom su kroz godinu radili Tomislav Jerčić i Katarina Bušić
Na festivalu dječjeg folklora održanom ovog vikenda u Kutini KUU 'Mosor' Gata osvojila je prvo mjesto u kategoriji djece uzrasta od 10 do 14 godina.

Nastupilo je 17 kulturno umjetničkih udruga, a sudionici festivala izabrani su na županijskim smotrama pa je tako KUU "Mosor" Gata u Kutini predstavljao Splitsko-dalmatinsku županiju.

Svi sudionici festivala predstavili su se tradicijskim dječjim pjesmama, igrama i plesovima kraja odnosno županije iz koje dolaze. KUU "Mosor" Gata izveo je gatsko nijemo, podtip dalmatinskog nijemog kola koje je prepoznao UNESCO  i uvrstio na listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. KUU "Mosor" Gata djeluje 65 godina, a u radu društva sudjeluju djeca iz srednjopoljičkih mjesta (Gata, Čišla, Zvečanje, Ostrvica, Smolonje, Seoca, Srinjine, Slime). 

S djecom su kroz godinu radili Tomislav Jerčić i Katarina Bušić.
hr Mon Oct 21 2019 23:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58147f181eea8fde878b461f/80
Foto: iStock

Ne zaboravite: U nedjelju završava ljetno računanje vremena

Sa zimskim računanjem vremena obvezna su i paljenja svjetala na vozilima tijekom dana
U nedjelju, 27. listopada započinje zimsko računanje vremena te će se kazaljke vratiti za jedan sat unatrag, točnije s 3 sata na 2 sata. 

Ljetno računanje vremena prestaje u nedjelju rano ujutro sukladno Uredbi o ljetnom računanju vremena u 2018., 2019.,2020. i 2021. godini.

Ne zaboravite da sa zimskim računanjem vremena počinje i obaveza paljenja svjetala na vozilima tijekom dana.
hr Mon Oct 21 2019 19:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .