Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d9af3fc29111cc0a58b45c8/80
Foto: Split parking

Split parking nabavio električna vozila i postavio nove električne punionice

Osim financijske uštede, ovo je jedan od načina koji se želi doprinijeti i potaknuti svijest o zaštiti okoliša u gradu Splitu.

Komunalna tvrtka Split parking u sklopu projekta elektro mobilnosti postavila je nove punionice za električna vozila na pet lokacija u Splitu te je nabavila četiri električna vozila marke Renault Kangoo i dva električna skutera marke OPAI. Nova vozila će, ističu iz tvrtke, donijeti značajne financijske uštede te, još važnije, godišnje će se koristiti dvije do pet tisuća litara fosilnih goriva manje po vozilu što će dovesti do smanjenja emisije štetnih plinova i doprinijeti očuvanju kvalitete zraka u gradu. 

Procjenjuje se kako s jednim punjenjem električna vozila mogu prijeći oko 250 kilometara, a iz Split parkinga poručuju kako je procjena da jedna mobilna ekipa u pet godina potroši goriva koliko je vrijednost jednog električnog vozila. Tržište elektro mobilnosti na području EU raste stopama od preko 100 posto godišnje, a ovo je dio puta kojim je Split parking kao tvrtka već krenuo te želi uhvatiti korak s ostatkom Europe kada je razvoj urbane mobilnosti u pitanju, a čiji je dio i elektro mobilnost, ističu iz Split parkinga. 


- S obzirom na prirodu posla, naše mobilne ekipe svakodnevno prijeđu stotine kilometara stoga su električna vozila bila logičan korak. U svom radu želimo smanjiti negativan utjecaj prijevoza na ljude, zdravlje i okoliš što na ovaj način i činimo. Upravo zato u suradnji s Gradom Splitom nedavno smo pokrenuli i sustav javnih električnih bicikala koji za sada pokazuje dobre rezultate, a koji ćemo uskoro i proširiti. Nastavljamo raditi na projektima koji će našim građanima omogućiti lakši, brži i zdraviji prijevoz s jednog mjesta na drugo, kazao je Marko Bartulić, direktor Split parkinga. 

Punionice za električna vozila postavljene su na sljedećim lokacijama: garaža Ruđer Bošković, garaža Šimićeva, garaža Smiljanićeva, garaža Sukoišan te Pauk služba. U garažama Ruđer Bošković i Sukoišan postavljene su punionice tipa B, snage 2x22 kW na kojima se mogu istodobno puniti po dva električna vozila, a osim korisnicima navedenih garaža dostupne su svim vozačima. Na ostale tri navedene lokacije postavljena je po jedna punionica tipa A (1x22 kW), a za sada su dostupne korisnicima tih garaža. Osim pet novo instaliranih punionica Split parkinga, u gradu Splitu trenutno postoje još samo dvije javne punionice za električna vozila. U planu je i postavljanje dodatnih punionica kako bi sva parkirališta i garaže pod upravljanjem Split parkinga bile opremljene ovom uslugom, poručili su iz tvrtke. 


Instalirane punionice u potpunosti su povezane s najvećom međunarodnom eRoaming platformom HUBJECT koja objedinjuje preko sto pružatelja usluga punjenja te omogućuje aktivan pristup i promociju punionicama prema više od tristo tisuća korisnika električnih vozila s područja Europske unije. Za oglašavanje lokacija, pretraživanje, rezervaciju i korištenje punionica za električna vozila postoji  potpuna integracija sa središnjim regionalnim portalom Puni.hr.


hr Mon Oct 07 2019 10:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ded461e29111ce9198b472f/80
Foto: Facebook/Petar Škorić

Kolinda Grabar Kitarović nakon Imotskog, Makarske, Omiša i Sinja stigla u Split

Predsjednica je danas posjetila Imotski, Makarsku, Omiš i Sinj. Posljednja postaja joj je Split gdje je dočekana gromoglasnim pljeskom
Predsjednica je došla s mladeži volonterima iz kampanje, a na splitskim Gripama dočekali su je gradonačelnim Andro Krstulović Opara, župan Blaženko Boban, Ante Sanader, Tomislav Prljević, ministar Damir Krstičević, Petar Škorić, Ante Šošić...

Dvorana je gromoglasno zapjevala himnu, dobrodošlicu je izrazio gradonačelnik i pritom istaknuo:
'Predsjednica je na Sudamju 2015. mogla biti sa svjetskim čelnicima, ali izabrala je biti u Splitu. Znam dugo predsjednicu, njoj je domovina u srcu. To je isti odnos prema domovini kao što je ima prvi predsjednik Franjo Tuđman', između ostalog je rekao Opara.


Potom je riječ preuzeo splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban:
'Nakon posjete Imotskom, Sinju, Makarskoj, Omšu i Splitu, sada znam, vi ste nova stara predsjednica RH', rekao je.

hr Sun Dec 08 2019 19:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ded2f4c29111c03218b4579/80

Policija se oglasila o ustaškim obilježjima na Thompsonovu koncertu u Dubrovniku

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske odgovorili su na upit N1 televizije vezano uz ustaška obilježja koja su uočena na koncertu Marka Perkovića Thompsona u Dubrovniku.

"Obavještavamo Vas da je prilikom održavanja glazbenog koncerta pjevača Marka Perkovića-Thompsona 6.prosinca u Dubrovniku, sukladno prosudbi i sačinjenom planu osiguranja, bio angažiran dovoljan broj policijskih službenika, te je protekao bez sigurnosnih incidenata.

Nadležna policijska postaja poduzela je sve potrebne mjere i radnje s ciljem dokumentiranja svih događanja vezano za navedeno javno okupljanje-koncert. O svemu utvrđenom izvijestiti će nadležno državno odvjetništvo, te će sve daljnje radnje policijski službenici poduzimati u koordinaciji s njim", odgovorili su iz dubrovačke policije za N1.

hr Sun Dec 08 2019 18:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533d2209179942ce6a181e51/80

Milanović posjetio Sinj: 'Mene uz ovaj kraj i ovaj grad veže nešto drugo od čiste tehnike, to je za mene emocionalna stvar'

Kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Zoran Milanović održao je danas predizborni skup u Sinju.

Zorana Milanovića građani su dočekali na Pijaci, a u kratkom razgovoru upoznavali su ga s lokalnim problemima. Uz vodstvo i članove sinjskog SDP-a u Milanovićevoj pratnji bio je saborski zastupnik, bivši SDP-ov ministar pravosuđa i direktor/voditelj kampanje Orsat Miljenić.

Komentirajući ankete o popularnosti kandidata za predsjednika RH, Milanović je kazao kako ima puno anketa i kako na njihove rezultate gleda vrlo suzdržano. Naglasio je kako vjeruje u svoju pobjedu, ima znanja i iskustva, borit će se do kraja, a ‘kad pobijedi počinje jedna plemenita čistka – provjetravanje’. Na pitanje kakve rezultate očekuje na području Sinja, odakle potječe njegova obitelj, Milanović je kazao:

‘Otac mi je odavde, tu sam dolazio cijelo djetinjstvo. Nisam puno vremena ovdje proveo, ali stalno sam dolazio po malo, uglavnom ljeti. Očekujem žestoku političku utakmicu i rezultate koji će biti onakvi kakvi budu. Ovdje je uvijek bilo napeto, tu je utakmica bila malo izjednačenija u odnosu na neke druge krajeve ovog dijela Dalmacije, Zagore. Ali mene uz ovaj kraj i ovaj grad veže nešto drugo od čiste tehnike, to je za mene emocionalna stvar’, kazao je Milanović.

Sa skupa u Sinju, Sinjanima i Cetinjanima Milanović je poručio:

‘Borite se, budite kritični prema vlasti, ne dajte da vas kradu. Budite prkosni, ali konstruktivni. Nemojte da vam kamenolom kraj kuće rade jer će vam kamioni prolazit kroz dnevnu sobu!’

Nakon toga, na vrhu sinjske Pijace potpisao je peticiju ‘Ne dajmo Gredu’ kojom se prikupljaju potpisi protiv planiranog kamenoloma na Poljakovoj Gredi u Glavicama, piše Ferata

hr Sun Dec 08 2019 17:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56f8ea6a0890d2c0268b6188/80
Foto: Ilustracija

Hrvatska po transplantacijama među najboljima u svijetu

Naši kirurzi svakodnevno pomiču granice u medicini i ostvaruju čuda. Najkraće se čeka na jetru, oko mjesec dana. Na srce se čeka oko pola godine, a na bubreg najviše - u prosjeku oko dvije godine

Od 1954. godine, kad su u SAD-u presadili bubreg, započela je nova era u medicini. Hrvatska je po rezultatima na tom području na svjetskoj razini.

Donorski program tako bilježi stopu od 41 donora na milijun stanovnika, a Hrvatska je prva u svijetu po broju transplantacija bubrega i jetre te druga po transplantaciji srca. Prošle godine je kod nas 448 ljudi čekalo transplantaciju, a njih 356 dobilo je novi organ.

Danas gotovo rutinska operacija rezultat je rada kirurga s početka 20. stoljeća, napretka u dijagnostici i liječenju, a usporedno s tim razvijali su se i imunosupresivni lijekovi koji su omogućili normalan život za sve koji su dobili drugu šansu, piše 24sata

Po novim podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, cijene transplantacija u Hrvatskoj kreću se: 

Transplantacija jetre: oko 250 000 kuna
Transplantacija bubrega: oko 65 000 kuna
Transplantacija srca: oko 80 000 kuna
Transplantacija bubrega i pankreasa: oko 110 000 kuna
Transplantacija rožnice: oko 17 000 kuna
Transplantacija krvotvornih matičnih stanica: oko 110 000 kuna
hr Sun Dec 08 2019 15:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .