Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9e5d332af47f7c1f8b46dd/80

Koja od deset latica će postati Splitski cvit?: Još dva dana do proglašenja Splitskog cvita

Večeras uživajte u koncertu Brodosplita, a već sutra u druženju sa ženama pod nazivom "Malo nas je, al nas ima"
Znate li što je zajedničko Dijani Aničić iz splitskih Anđela, Đordani Barbarić iz udruge MoSt, Danijeli Jelić iz Lastavica, humanitarki Dragici Tomašković  te liječnici i volonterki HGSS-a Ivani Buklijaš? Sve one dobitnice su priznanja Splitski cvit koji se već šestu godinu za redom dodjeljuje Splićankama koje su svojim radom, trudom i zalaganjem doprinijele zajednici. 

Ove godine nominirano je deset posebnih žena koje svojim djelovanjem čine svijet ljepšim. Svaka od njih zaslužila je ponijeti kući priznanje, no to ipak može samo jedna. 

Koja žena će postati "prva među jednakima", saznat ćemo, kao i svake godine do sada, upravo na Dan žena.

Baš kao i prijašnjih godina, cijeli tjedan prije proglašenja posvećen je upravo ženama. Tako danas s početkom u 19 sati možete uživati uz zbor Brodosplit. Koncert će se održati na Ekonomskom fakultetu, a ulaz je za sve zainteresirane slobodan. 

Samo dan poslije, već sutra, bit će održano druženje sa ženama pod nazivom "Malo nas je, al nas ima". Riječ je o ženama koje su se pronašle u "muškim" zanimanjima. Tako će gošće biti natporučnica pilotkinja Monika Trzić, dr. Žana Saratlija-urologinja, pomorska oficirka Mirna Ribić i Helena Jurišić, boksačica (Tajlandski boks, Kickboks). Za moderiranje je zadužena  Gabrijela Radanović.

- Šesta je godina Splitskog cvita, a do sada smo predstavili 86 vrijednih, samozatajnih naših sugrađanki od kojih svaka zaslužuje ponijeti titulu Splitskog cvita. Već treću godinu zaredom imamo tjedan događanja posvećenih ženama koji već tradicionalno počinje izložbom splitskih umjetnica, zatim imamo koncert, te večer u kojoj se družimo sa ženama koje se bave muški zanimanjima.- kazala nam je Milena Mratinić, predsjednica udruge Naš kvart, koja je i "kriva" što je Split bogatiji za ovu krasnu manifestaciju.

Jedna od ovih deset nominiranih žena okitit će se titulom Splitskog cvita. Evo tko  su ovogodišnje latice: 

Nela Bujas, profesorica i skladateljica
Jelica Pražen, profesorica
Grozdana Ribičić, diplomirana učiteljica i diplomirana knjižničarka  
Valči Ostojić, odgojiteljica
Željka Roje, liječnica
Ana Lešina, volonterka
Helena Papićskladateljica, glazbena pedagoginja, glumica
Selma Katunarić, humanitarka
Vanja Šandrović Mucalo, umirovljena liječnica školske medicine
Maja Vrančić, predsjednica  udruge za promicanje kulturnih i umjetničkih- aktivnosti "Kurs" 
hr Tue Mar 06 2018 10:20:48 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2fa49b2af47f044b8b45bd/80
Foto: duhovnost.net

Blagdan Svetog Ivana Krstitelja

Sveti Ivan Krstitelj bio je pustinjak, mučenik, Kristov prethodnik
Blagdan svetog Ivana Krstitelja obilježava se 24. lipnja. Ivan je propovijedao kršćanstvo, krstio ljude, a po nekim zapisima navodi se da je krstio i Isusa.

Njegovi roditelji, Elizabeta i Zaharija dugo nisu mogli imati djece, a kada im se rodio sin, majka mu je odlučila dati ime Ivan što znači "Gospodin je milostiv". Kada je odrastao Ivan je otišao od kuće i živio kao pustinjak uz rijeku Jordan i propovijedao kršćanstvo. 

Herod je dao smaknuti Ivana jer mu je prigovorio zbog preljuba. Ivan Krstitelj zaštitnik je pjevača, glazbenika, krojača, zatovrenika, oboljelih od epilepsije, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, Malte, Jordana, i štuje ga se u velikom broju gradova. 

U Hrvatskoj su po njemu nazvana mjesta Ivanić Grad, Ivanec, Kloštar Ivanić, Sveti Ivan Zelina, Sveti Ivan Žabno, Ivanska, Ivankovo i vjerojatno još neka mjesta.

Ivanove izreke:

Kada se odmakneš od ljudi i čuješ ono što ti Bog govori više ne brineš o tome što ljudi pričaju.

Nije bitna fizička hrana kojom se hraniš, bitna je ona duhovna, od nje se gradi tvoja budućnost.

Zatvoren nije onaj koji je zatočen u tamnici, zatvoren je onaj koji je zatvoren za Boga.

Tvoj život je tvoja najbolja poruka svijetu. Glas koji nitko ne može utišati.

hr Sun Jun 24 2018 16:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae7023f2af47fbba38b4574/80
Foto: Pixabay

Nikad ne biste smjeli jesti dobro pečeni odrezak, evo zašto...

Da bi bila jestiva i zdravstveno ispravna piletina i svinjetina mora se dobro ispeći. No kad junetine srednje pečen odrezak je najbolje rješenje.

Možda se od djetinjstva naučili da svaki komad mesa mora biti dobro ispečen, no chefovi tvrde da kod junetine ne smijemo pretjerivati s termičkom obradom.

Štoviše, naveli su četiri razloga zašto ne bi smjeli jesti dobro pečeni odrezak od junetine. 

1. Upropaštavate kvalitetu mesa 
Drugi komadi mesa namijenjeni su kuhanju, pečenju i pirjanju, no juneći odrezak je kvalitetan dio koji treba pažljivo termički obrađivati na štednjaku ili roštilju.

Slavni kuhari tvrde da je juneći odrezak kroz cijeli proces proizvodnje, od uzgoja do tanjura, namijenjen da bude pripremljen srednje pečen ili krvav. 

2. Meso postaje tvrdo i neukusno 

Pretjerana termička obrada će presušiti juneći odrezak te mu uništiti okus. Optimalno pečen odrezak trebao bi se topiti u ustima te biti sočan. 

3. Bacate novac u smeće 
Kvalitetni juneći odresci poput primjerice rib-eyea su skupi, pa ako ih pripremate na pogrešan način, ili to tražite od osoblja u restoranu, zapravo bacate novac u smeće.

Za manje novca moguće je kupiti drugi tip odreska ili komad mesa koji podnosi dugotrajniju termičku obradu. 

4. Ne poštujete domaće stočare 
Iza kvalitetnog junećeg odreska skriva se velik rad i mnogo utrošenog vremena lokalnih stočara. Upravo zato uništiti kvalitetno meso pretjernom termičkom obradom smatra se kao uvreda vrijednim ljudima koji su se trudili napraviti dobar posao, piše punkufer.hr

hr Sun Jun 24 2018 14:10:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a6466ceb9e03e15558b4590/80
Foto: PIXABAY

Hrana koja opušta poput četveroručne masaže

Stresna svakodnevica utječe na čovjekovo zdravlje, uzrokuje glavobolje, želučane tegobe, pojačano kucanje srca i nesanicu.
Zašto se protiv ovih negativnih posljedica ne biste borili hranom? Donosimo vam popis sedam antistres samuraja koje će vam opustiti sve grupe mišića u tijelu!

1. Smoothie od banane i kave

Smutite smoothie od kave, sojinog mlijeka, zrele banane te malo gorkog kakaa. Ova kombinacija povećava razine serotonina i dopamina u tijelu, snižava krvni tlak te je idealno rješenje za tekući obrok prije odlaska na posao.

2. Zobena kaša sa cimetom
Konzumacija vruće zobene kaše potiče izlučivanja serotonina, kojeg nazivaju i hormonom dobrog raspoloženja. Zob je prepuna prehrambenih vlakana koji sporo otpuštaju energiju u tijelu i uravnotežuju količinu šećera u krvi. Dodajte kaši malo cimeta, jer ovaj začin smanjuje frustriranost, te žlicu meda - prirodnog osnaživača imuniteta. 

3. Tamna čokolada s bademima 
Jedite tamnu čokoladu s visokim postotkom kakaa i bademe jer je riječ o moćnoj kombinaciji koja smanjuje stres, snižava krvni tlak, daje energiju i pomaže boriti vam se s depresijom.

4. Orašasti plodovi i koštice 
Zgrabite kombinaciju pistacija, badema, oraha i bućinih koštica kako biste se opskrbili vlaknima, antioksidansima i nezasićenim masnim kiselinama koje opuštaju tijelo od napetosti i poboljšavaju raspoloženje. Pripazite samo da ne pojedete više od nekoliko komadića spomenutih plodova jer je riječ o vrlo kaloričnim namirnicama. 

5. Grickajte mrkvu 

Jeste li onaj tip osobe koja jede sve pred sobom kada je pod stresom? Ponekad će vam u borbi protiv stresa pomoći i sam čin žvakanja nečeg hrskavog. Umjesto čipsa i drugih nezdravih grickalica - vi zagrizite svježu mrkvu.

6. Čips od kelja 
Od listova svježeg kelja i malo maslinova ulja napravite hrskavi čips iz pećnice. Kelj je supernamirnica koja sadrži mnoštvo hranjivih tvari koje jačaju imunitet, olakšavaju prehranu i snižavaju krvni tlak. Kelj je i odličan izvor karotenoida, spoja koji je povezan s optimističnim razmišljanjem. 

7. Pijuckajte vino 
Ispijanje manjih količina alkohola snizit će krvni tlak te vas opustiti od napetosti. Vino je prepuno flavonida i antioksidansa koje osnažuju imunitet i sprečavaju neke bolesti. Držite se kratkih gutljaja i jedne čaše – i tako se opustite od posla na kraju dana, piše punkufer.hr
hr Sun Jun 24 2018 12:51:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2e9f0f2af47f53428b4770/80
Foto: Pixabay

I YouTube uvodi mogućnost naplate sadržaja?

Tek što smo doznali kako će Facebook početi administratorima grupa nuditi mogućnost naplate članstva, slična vijest dolazi i iz Googleovog YouTubea

 Autori koji na ovom servisu zarađuju od svojih video uradaka do sada su se morali oslanjati na prikazivanje oglasa i monetizaciju videa koju je nudio YouTube, no nisu svi bili zadovoljni prihodima koje su tako ostvarivali, ali niti politikom YouTubea koji ponekad ukida monetizaciju. Podsjetimo, nezadovoljstvo zaradom bilo je i motiv za oružani napad u sjedištu ove kompanije ranije ove godine.

YouTuberi koji su željeli zarađivati više morali su tražiti sponzore za svoj rad ili pak skupljati donacije na Patreonu i sličnim stranicama. Međutim, od sada će moći do dodatne zarade i putem samog YouTubea. Ova mreža, naime, uvodi novi način financiranja autora koji se neće više oslanjati na oglašivače.

Vlasnici kanala moći će ubuduće stvarati vlastiti “premium” sadržaj i naplaćivati pristup svojem kanalu. Mjesečna bi pretplata trebala biti 4,99 dolara, a za nju bi gledatelji dobivali ekskluzivan sadržaj – od uobičajenih videa, preko prijenosa uživo, pa sve do emojija, stickera, i sličnih digitalnih sitnica.

Autorima koji su posljednjih mjeseci testirali ovu opciju prihodi su se povećali, pa se u YouTubeu nadaju kako će i mnogi drugi biti zadovoljni novim načinom zarađivanja. Od naplaćenog iznosa autorima će ići 70%, dok će YouTubeova provizija iznositi 30%.

Dodatno, YouTuberi će moći na ovoj platformi i prodavati razne promotivne materijale, poput personaliziranih maskica za mobitele, šalica i slično (što će za sada biti dostupno samo američkim autorima), piše Bug.

hr Sat Jun 23 2018 21:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .