INTERVJU Nasljednik “splitskog kralja naočala”: Oduvijek sam sanjao kako će jedna od najstarijih splitskih optika ponovo otvoriti svoja vrata

Oduvijek je bila poznata činjenica da Splićani nigdje ne idu bez sunčanih naočala ili kako bi se to žargonski reklo “Splićani uvik nosu sunčane naočale”. Kako bilo, nema Splićana bez jednog para pravih sunčanih naočala, a na svakom koraku mogu se pronaći brojne optike s najnovijim modelima naočala što dovoljno govori o činjenici koliko su Splićanima važne naočale.

Neki od vas možda su čuli i za Vinka Gvozdanovića, legendarnog splitskog optičara koji je u devedesetima ima optike širom Dalmacije te zapošljavao oko 40 ljudi. Vinko je tada nasljedio obiteljski posao, a mnogi su ga cijenili zbog njegove stručnosti i znanja o svom poslu. Nažalost, zbog mnogih utjecaja i vlastitih grešaka ostao je bez svega. Carstvo se raspalo.

No krah “splitsko kralja naočala”, nije spriječilo njegovog sina Matea da se odluči upustiti u isti posao kao što je radio i njegov otac. Nakon završene škole i svojih 28 godina, Mateo je otvorio novu optiku Gvozdanović te spremno i odlučno zakoračio u svijet biznisa. Oduvijek je sanjao kako će ponovno vratiti sjaj stare splitske optike. 

– Oduvijek sam sanjao kako će jedna od najstarijih splitskih optika ponovo otvoriti svoja vrata. Uz puno truda i rada moj dječački san postao je stvarnost. Završio sam školu za optičare, dugi niz godina radim posao u struci gdje sam stekao širinu stručnog znanja i karakteristike vrsnog optičara. Nakon mnogo godina učenja, želje za radom i napredovanjem u poslu položio sam i majstorski ispit. Imao sam pred sobom samo jedan cilj – raditi ono što volim i nastaviti obiteljski posao koji se prenosi s koljena na koljeno. Moj se san ostvario, prije tri mjeseca Optički centar Gvozdanović ponovno je otvoren za svoje kupce. 

Mateu nije bilo lako na putu do ostvarenja vlastitog sna. Uložio je puno, ušao je s rizikom napustivši siguran posao kako bi ostvario dječački san. No sve je bilo lakše uz potporu obitelji i prijatelja koji su mu bili podrška i pomoć na putu do otvorenja optike.

Kakvi modeli sunčanih naočala su sada u trendu? Znamo da Splićanke i Splićani nigdje ne idu bez sunčanih naočala..

– Da, u pravu ste. Sunčane naočale su zaštitni znak našeg svita. Bilo sunce, kiša, jugo, bura one su uvijek na glavi, kao da je to neko nepisano pravilo. Rekao bih da ne postoje naočale koje nisu u trendu. Sve su one zanimljive, sve to ovisi o karakteru i kako ih osoba nosi. Velike, male, kockaste, okrugle, sve su one moćne na svoj način. Ja bih iz naše ponude  izdvojio Garrett Leight sunčane naočale. S ponosom možemo reći da je to ekskluziva koju u Splitu možete pronaći samo u našoj optici. Riječ je o Californijskom ručno rađenom brendu kojeg nose mnogi slavni, kao što su npr. Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Allesandra Ambrosio i drugi. U svojoj ponudi imamo kolekciju za muškarce i žene, modeli su raznoliki tako da sigurno svatko može izabrati model za sebe.


U moru optika koliko ih ima u gradu Splitu, po čemu je vaša posebna ili drugačija od drugih?

– 
Osobno se ne volim sam hvaliti, taj dio ostavljam za naše drage kupce, ipak su oni ti koji trebaju reći zbog čega smo posebni i drugačiji od drugih. Ja vam samo mogu reći da su reakcije kupaca nešto neopisivo. „Ima li ova optika veze s onom na Rivi”, „ Je li ovo optika koja je bila u Hrvojevoj ulici” , „pa ja sam kod vašeg oca uvijek radio naočale, bila mi je pružena najstručnija usluga”, „ Baš mi je drago što ste se opet vratili u posao, želim vam puno uspjeha”
 
To su samo neki od komentara naših kupaca, zbog kojih smo tu i zbog kojih smo motivirani da iz dana u dan budemo sve bolji. 

 I za kraj, kakav je to osjeća pokrenuti vlastiti biznis? 

Osjećaj je neopisiv. Miješaju se emocije. Nostalgija, ponos, sreća. Nemoguće je riječima opisati  osjećaje pogotovo kad vidiš koliko ljudi cijene tvoje prezime. To se može samo osjetiti. Riječi su nekada suvišne..

POSLJEDNJE DODANO: