Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b97fea2cb557aea998b4906/80
Foto: HRZ

Službeno završena protupožarna sezona: Najveći ovogodišnji požar izbio je kod Šibenika

Kasniji početak i raniji završetak Protupožarne sezone uvjetovan je prvenstveno vremenskim prilikama s dužim razdobljima sa značajnijim padalinama te vrlo malom opasnosti od izbijanja šumskih požara

Odlukom glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske Slavka Tucakovića, a temeljem situacije na terenu i uz konzultacije s nadležnim županijskim zapovjednicima i zapovjednikom vojnih snaga, a vezano za klimatske značajke i vremenske prilike tijekom cijelog priobalja u srijedu, 25. rujna 2019. završena je ovogodišnja Protupožarna sezona te je s radom prestalo i Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH u Divuljama.

Kasniji početak (17. lipnja) i raniji završetak Protupožarne sezone uvjetovan je prvenstveno vremenskim prilikama s dužim razdobljima sa značajnijim padalinama te vrlo malom opasnosti od izbijanja šumskih požara.

Ovogodišnju protupožarnu sezonu koja je trajala ukupno 101 dan, od 17. lipnja do 25. rujna 2019. obilježio je najveći požar koji je izbio na području Južne Dubrave u zaleđu Šibenika i u čijem su gašenju sudjelovale i zračne i kopnene snage Hrvatske vojske. Tako je u dva dana djelovanja zračnih snaga (27.-28. srpnja 2019.) izbačeno oko 260 vodenih bombi odnosno oko 1400 tona vode, pri čemu su ostvarena 32 sata naleta na požarištu, a u gašenju su sudjelovali Canadairi CL-415 i Airtractori AT-802. Ovo je ujedno i jedino požarište na kojem su bile angažirane i kopnene snage Hrvatske vojske s ukupno 102 pripadnika.

Na požarištu Dubravice kod Skradina zračne protupožarne snage zabilježile su najveći broj bacanja vodenih bombi u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni. Tako je kroz tri dana djelovanja (8.-10 kolovoza 2019.) iz Canadaira i Airtractora ukupno izbačeno 390 vodenih bombi, odnosno oko 2000 tona vode na požarištu, što je više i od najvećeg požarišta Južna Dubrava. 

Prvog dana djelovanja na požarištu su bila angažirana četiri protupožarna aviona, a idućeg njih šest, dok je završnog dana u natapanju požarišta sudjelovao Airtractor AT-802. Tako veliki broj izbačenih vodenih bombi ostvaren je zbog blizine uzimanja vode, ali i zbog karaktera samog požarišta  jer voda u gustoj borovoj šumi nije uspijevala prodrijeti do tla te se nije postizao učinak gašenja u odnosu na neka druga požarišta zbog čega je bilo potrebno najprije zaustaviti širenje, a kasnije nastaviti sa što intenzivnijim natapanjem jer se radilo o nepristupačnom terenu za rad zemaljskih snaga.

Zapovjednik vojnih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH ujedno zapovjednik Zapovjednog-operativnog središta Glavnog stožera OS RH brigadni general Krešo Tuškan ocijenio je ovogodišnju Protupožarnu sezonu iznimno uspješnom.

- Mogu istaknuti kako sam izrazito zadovoljan suradnjom svih sastavnica domovinske sigurnosti. Hrvatska vojska, vatrogasci, policajci, naši piloti i zrakoplovni tehničari još jednom su uložili sve svoje napore kako bi i ove godine očuvali sigurnost svih hrvatskih građana. Važno je napomenuti kako je i za vrijeme turističke sezone sigurnost očuvana na najvišoj razini. - rekao je general Tuškan i u ovoj prigodi zahvalio i svim građanima na suradnji tijekom ove protupožarne sezone.

- U ranom otkrivanju požara značajan doprinos imao je besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3“ za protupožarna izviđanja koji se prvi puta koristio za vrijeme Protupožarne sezone, zatim pjenila za gašenje koja su povećala učinkovitost gašenja i smanjila potrebnu količinu vode i aplikacija Raptor iz protupožarnog zrakoplova koja je omogućila prijenos slike i videa u realnom vremenu u Operativno vatrogasno zapovjedništvo što je omogućilo brže donošenje odluka i upućivanje snaga na teren. - izjavio je general Tuškan poručivši kako sada slijedi raščamba ovogodišnje Protupožarne sezone i početak novog ciklusa planiranja i preme snaga za PP sezonu 20120.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Tomislav Vacenovski istaknuo je kako je angažman zračnih snaga u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni bio ispodprosječan, a najvažnijim je ocijenio visoku učinkovitost djelovanja zračnih snaga na svim požarištima te iznimno dobru suradnju s vatrogascima, kao i svim sastavnicama koje su bile uključene u organizaciju i provedbu protupožarne sezone.

„Posebno bih izdvojio korisnost većeg broja protupožarnih izviđanja koja su rezultirala brzim izlaskom snaga na požarišta, a jedan dio su piloti uspjeli ugasiti preusmjeravanjem s izviđanja, naročito kroz mjesec rujan. Također, važna je i slika koju su naše posade koristeći aplikaciju Raptor slale u Operativno vatrogasno zapovjedništvo“, istaknuo je pukovnik Vacenovski te dodao kako se kroz cijelo vrijeme Protupožarne sezone odvijala i obuka novih snaga čime Protupožarna eskadrila jača ljudske potencijale u protupožarnoj zaštiti Hrvatske.

Sveukupno su od početka ovogodišnje  protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno, 25. rujna 2019.  zračne protupožarne snage bile angažirane u gašenju 48 požara (24 u Šibensko-kninskoj, 10 u Zadarskoj, osam u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedeno je i 59 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage na tim zadaćama ostvarile oko 420 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 9500 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i 14 tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 44 puta.

Protupožarna eskadrila nastavlja aktivnosti kroz dežurstva potrebitog broja posada i aviona kroz cijelu godinu, a do kraja listopada posade su u spremnosti i za angažman u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (RescEU).

hr Wed Sep 25 2019 18:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e5224f029111c1a458b47a7/80
Foto: Željko Tutnjević

Atraktivna stijenska vježba: Pogledajte spašavanje s dubrovačkih zidina

Hgss Stanica Dubrovnik je održala staničnu stijensku vježbu "Zidine 2020" na području Stare Gradske jezgre, točnije na Dubrovačkim zidinama.

Po scenariju vježbe radilo se o dvije unesrećene osobe na prostoru Karmen – Mala buža. Jedna osoba, sa lakšim ozljedama, bila je u podnožju zidina i sistemom sv. Bernarda podignuta je na vrh zidina gdje je zbrinuta. 

Druga unesrećena osoba s ozlijeđenom kralježnicom nalazila se u moru. Tim u moru je prema standardu Rescue3 Europe tehnika spašavanja iz divljih voda i poplava unesrećenu imobilizirao na nosila sa plovcima, a u međuvremenu je rastegnuta prečnica u dužini od 70 metara između dvije kule. Nosila sa unesrećenom su podignuta iz mora na prečnicu sistemom protuutega te dovučena na zidine gdje je unesrećena predana HMP.

U vježbi je sudjelovalo 25 članova Stanica Dubrovnik, Orebić i Karlovac, te gosti iz Foče i Trebinja. Unesrećena osoba u moru je bila Voditeljica službe civilne zaštite Dubrovnik, Ana Miličić. Cilj vježbe je uigravanje članova Stanice i susjednih stanica HGSS-a kao i prezentacija službe i tehnika spašavanja.

Sama vježba je od iznimne važnosti jer je na toj lokaciji velika vjerojatnost za spašavanje ovoga tipa, te scenarij čine realnim. Dobrobit vježbe su svakako i podizanje sigurnosti i spremnosti službe da odgovori na sve zahtjeve i izazove koji se stavljaju pred nju. Također se podiže sigurnost Grada Dubrovnika kao destinacije i cijelog područja djelovanja HGSS Stanice Dubrovnik.


hr Sun Feb 23 2020 08:09:37 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d99853129111c71a58b457f/80
Foto: Pxabay

Vrijeme u Dalmaciji bez veće promjene: Prevladavat će sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom

I premda će u posljednjim danima veljače temperatura imati uspone i padove, gotovo će posvuda u Hrvatskoj svih dana biti viša od prosječne za veljaču - primjerenija ožujku, gdjekad čak i travnju.
Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije temperatura bez veće promjene, a ujutro u unutrašnjosti ponegdje slab mraz. Prevladavat će sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom, a vjetar uglavnom slab sjeverozapadni i zapadni.

Pretežno sunčano bit će i na jugu Hrvatske. Uz slab i umjeren sjeverozapadnjak more će biti malo do umjereno valovito. Poslijepodnevna temperatura oko ugodnih 16 °C.

U novome tjednu promjenljivije, ali i dalje relativno toplo

Na kopnu u danima koji slijede promjenljivo, u srijedu i pretežno oblačno. U ponedjeljak ujutro mjestimice malo kiše, većinom na istoku, a u utorak u Gorskome kotaru. U srijedu će kiša biti češća i jača, a uz zamjetni pad temperature uglavnom u gorju prijeći će u susnježicu i snijeg. U četvrtak prestanak oborina. U ponedjeljak sa sjevernim vjetrom danju prolazno svježije, u utorak ponovno neubičajeno toplo, uz ponegdje jak jugozapadnjak, koji će zatim okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

U ponedjeljak na Jadranu bez veće promjene, ali će danju biti toplije. U utorak porast naoblake, na sjevernom Jadranu mjestimice i malo kiše, osobito prema kraju dana. Zatim promjenljivo uz povremenu kišu i lokalno izraženije pljuskove s grmljavinom, glavninom u srijedu i početkom četvrtkaU utorak jačanje juga koji će u srijedu okrenuti na jugozapadnjak, a zatim na buru i sjeverni vjetar, koji će imati i olujne udare, pri čemu će se temperatura sniziti.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.
hr Sun Feb 23 2020 07:59:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e51514b29111c1a458b475f/80
Foto: HRT/Screenshot

“Čudotvorni napitci“: Poznatog hrvatskog dijabetologa iznenadila "njegova" preporuka na oglasu

Sve je veći problem lažnog oglašavanja na internetu. Otkako je široko dostupan, sve je više onih koji lažu, manipuliraju i nude kojekakve proizvode. Uz to navode lažne ankete, a ne libe se ni ukrasti identitet.
Naš poznati dijabetolog Dario Rahelić ostao je zatečen kada je u oglasu za čudotvorni lijek ugledao i navodno "svoju" preporuku, piše HRT.

- Ja se potpuno ograđujem, zato pozivam ne samo osobe sa šećernom bolešću koji su moji pacijenti nego i sve ostale u RH, da budu jako oprezni, kaže doc. dr. sc. Rahelić, inače zaposlenik Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma "Vuk Vrhovac".

Oglas je pisan čudnim hrvatskim jezikom, prepun je pogrešaka. Dio teksta čak je na rumunjskom. A nakon intervjua pojavljuje se narudžbenica.
- Neki moji pacijenti su došli na kontrolu i rekli "Znate, probao sam taj čudotvorni pripravak koji vi reklamirate", ali ja iza toga ne stojim i potpuno se ograđujem, kaže.

Pitanje je kako lažnim oglasima stati na kraj. Kamilo Antolović, marketinški stručnjak sugerira prijavu udruženju agencija, njihovom Sudu časti, koje će mišljenje potom uputiti nadležnom tijelu, ili državnom inspektoratu.

Iz Državnog inspektorata kažu kako oglašavanje i prodaju lijekova na daljinu nadzire farmaceutska inspekcija Ministarstva zdravstva.

"Mnogi takvi proizvodi nisu registrirani kao lijek i redovito ih oglašavaju nepoznati oglašivači te se u tom slučaju traži postupanje MUP-a", kažu pak iz Ministarstva zdravstva.

Martina Mudražija iz Agencije za zaštitu osobnih podataka kaže da je, kada su u pitanju pojedinci koji kradu identitet na internetu, tu riječ o rukopisu kaznenog djela te da su u tom slučaju nadležna druga tijela, sudstvo, policija.

"U počinjenju ovakvih kaznenih djela često se koriste internetske domene i serveri koji su smješteni izvan Hrvatske te se u takvim slučajevima kriminalističko istraživanje provodi u međunarodnoj policijskoj suradnji", kažu iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Zato s kupnjom putem interneta - oprez!
hr Sat Feb 22 2020 17:05:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/588b63441eea8f2a338b45e8/80
Foto: Apn.hr

APN muljaže: Gotovo 100 ih i dalje ima drugu nekretninu

Iz APN-a kažu kako je od 136 kupaca iz 2017. godine, koji su tad prijavili drugu nekretninu u vlasništvu, dokaz o njezinoj prodaji poslalo samo njih 38

Kreće novi, četvrti krug dodjele subvencija na stambene kredite. Kupci koji na tržištu pronađu stan i prikupe potrebnu dokumentaciju, za subvenciju će se moći prijavljivati od 30. ožujka do 8. travnja.

Od 2017., kad su dodijeljene prve subvencije, odobreno je više od 9400 subvencioniranih kredita. Doznajemo, međutim, da među onima koji su sklopili prve ugovore o subvenciji još 2017. godine i dalje ima 98 kupaca koji još u vlasništvu imaju i drugu nekretninu.

Dok im porezni obveznici plaćaju polovicu rate za subvencionirani kredit, oni imaju još jedan stan koji su bili dužni prodati u dvije godine od potpisivanja ugovora o subvenciji. Nekima je rok istekao u listopadu, drugima u studenom 2019.

Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita dopušta se da kupac ili njegov partner u vlasništvu već ima neku, manju nekretninu, koju prodaje zbog subvencionirane kupnje veće nekretnine.

Iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) odgovaraju kako je od 136 kupaca iz 2017. godine, koji su tad prijavili drugu nekretninu u vlasništvu, dokaz o njezinoj prodaji poslalo samo njih 38.

Drugim riječima, više od 70 posto prvih kupaca drugu nekretninu još nije prodalo, odnosno nije APN-u dostavilo dokaz o prodaji, a rata kredita za novokupljeni stan im se i dalje subvencionira.

Svim kupcima iz 2017. godine država plaća polovicu rate kredita kroz četiri godine. Onima iz kasnijih natječaja plaća se od 30 do 51 posto rate, ovisno o razvijenosti područja na kojemu se nekretnina nalazi, i to kroz pet godina.

- Za njih 38 dostavljen je dokaz o prodaji, a za 98 je u tijeku postupak provjere te su poslane požurnice - odgovaraju u APN-u.

Postavlja se pitanje zašto provjera, kad dokazi o prodaji stana nisu sami stigli na vrijeme, i zbog čega požurnice dokazivanja.

Zakon ih ne spominje, nego jasno kaže da je APN, ako utvrdi da se sredstva odobrena za subvencioniranje kredita ne koriste u skladu sa zakonom i ugovorom, dužan o tome obavijestiti odabranu banku, a banka onda naplatiti kredit u cijelosti i u roku od mjesec dana vratiti cijeli iznos subvencije u državni proračun.

Činjenica jest da neki od 98 kupaca nekretninu možda nisu mogli dosad prodati, no obavezali su se na to potpisivanjem ugovora. APN, osim toga, nigdje nije propisao da drugu nekretninu, koju su imali prije kupnje subvencioniranog stana, ne smiju iznajmljivati, što su unatrag dvije godine mogli, dok im je država istodobno plaćala, i još plaća subvenciju.

Za kupce subvencioniranih stanova iz druge “ture”, one 2018. godine, rok za prodaju prve nekretnine u vlasništvu još nije istekao, jednako tako ni za one koji su stan kupili lani.

Prema podacima APN-a, 2018. godine su još 124 korisnika prijavila drugu nekretninu koju su se obvezali prodati, što je dosad učinilo samo njih 13. Lani je bilo 170 onih koji kupuju veću nekretninu, a manju već imaju u vlasništvu. Sedmero ih je dosad prodalo manji stan.

- Bilo je zlouporabe nekih ljudi. Radimo na tome da se to u budućnosti potpuno onemogući - rekao je ministar graditeljstva Predrag Štromar, piše 24sata.

hr Sat Feb 22 2020 16:28:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .