Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b97fea2cb557aea998b4906/80
Foto: HRZ

Službeno završena protupožarna sezona: Najveći ovogodišnji požar izbio je kod Šibenika

Kasniji početak i raniji završetak Protupožarne sezone uvjetovan je prvenstveno vremenskim prilikama s dužim razdobljima sa značajnijim padalinama te vrlo malom opasnosti od izbijanja šumskih požara

Odlukom glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske Slavka Tucakovića, a temeljem situacije na terenu i uz konzultacije s nadležnim županijskim zapovjednicima i zapovjednikom vojnih snaga, a vezano za klimatske značajke i vremenske prilike tijekom cijelog priobalja u srijedu, 25. rujna 2019. završena je ovogodišnja Protupožarna sezona te je s radom prestalo i Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH u Divuljama.

Kasniji početak (17. lipnja) i raniji završetak Protupožarne sezone uvjetovan je prvenstveno vremenskim prilikama s dužim razdobljima sa značajnijim padalinama te vrlo malom opasnosti od izbijanja šumskih požara.

Ovogodišnju protupožarnu sezonu koja je trajala ukupno 101 dan, od 17. lipnja do 25. rujna 2019. obilježio je najveći požar koji je izbio na području Južne Dubrave u zaleđu Šibenika i u čijem su gašenju sudjelovale i zračne i kopnene snage Hrvatske vojske. Tako je u dva dana djelovanja zračnih snaga (27.-28. srpnja 2019.) izbačeno oko 260 vodenih bombi odnosno oko 1400 tona vode, pri čemu su ostvarena 32 sata naleta na požarištu, a u gašenju su sudjelovali Canadairi CL-415 i Airtractori AT-802. Ovo je ujedno i jedino požarište na kojem su bile angažirane i kopnene snage Hrvatske vojske s ukupno 102 pripadnika.

Na požarištu Dubravice kod Skradina zračne protupožarne snage zabilježile su najveći broj bacanja vodenih bombi u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni. Tako je kroz tri dana djelovanja (8.-10 kolovoza 2019.) iz Canadaira i Airtractora ukupno izbačeno 390 vodenih bombi, odnosno oko 2000 tona vode na požarištu, što je više i od najvećeg požarišta Južna Dubrava. 

Prvog dana djelovanja na požarištu su bila angažirana četiri protupožarna aviona, a idućeg njih šest, dok je završnog dana u natapanju požarišta sudjelovao Airtractor AT-802. Tako veliki broj izbačenih vodenih bombi ostvaren je zbog blizine uzimanja vode, ali i zbog karaktera samog požarišta  jer voda u gustoj borovoj šumi nije uspijevala prodrijeti do tla te se nije postizao učinak gašenja u odnosu na neka druga požarišta zbog čega je bilo potrebno najprije zaustaviti širenje, a kasnije nastaviti sa što intenzivnijim natapanjem jer se radilo o nepristupačnom terenu za rad zemaljskih snaga.

Zapovjednik vojnih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH ujedno zapovjednik Zapovjednog-operativnog središta Glavnog stožera OS RH brigadni general Krešo Tuškan ocijenio je ovogodišnju Protupožarnu sezonu iznimno uspješnom.

- Mogu istaknuti kako sam izrazito zadovoljan suradnjom svih sastavnica domovinske sigurnosti. Hrvatska vojska, vatrogasci, policajci, naši piloti i zrakoplovni tehničari još jednom su uložili sve svoje napore kako bi i ove godine očuvali sigurnost svih hrvatskih građana. Važno je napomenuti kako je i za vrijeme turističke sezone sigurnost očuvana na najvišoj razini. - rekao je general Tuškan i u ovoj prigodi zahvalio i svim građanima na suradnji tijekom ove protupožarne sezone.

- U ranom otkrivanju požara značajan doprinos imao je besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3“ za protupožarna izviđanja koji se prvi puta koristio za vrijeme Protupožarne sezone, zatim pjenila za gašenje koja su povećala učinkovitost gašenja i smanjila potrebnu količinu vode i aplikacija Raptor iz protupožarnog zrakoplova koja je omogućila prijenos slike i videa u realnom vremenu u Operativno vatrogasno zapovjedništvo što je omogućilo brže donošenje odluka i upućivanje snaga na teren. - izjavio je general Tuškan poručivši kako sada slijedi raščamba ovogodišnje Protupožarne sezone i početak novog ciklusa planiranja i preme snaga za PP sezonu 20120.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Tomislav Vacenovski istaknuo je kako je angažman zračnih snaga u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni bio ispodprosječan, a najvažnijim je ocijenio visoku učinkovitost djelovanja zračnih snaga na svim požarištima te iznimno dobru suradnju s vatrogascima, kao i svim sastavnicama koje su bile uključene u organizaciju i provedbu protupožarne sezone.

„Posebno bih izdvojio korisnost većeg broja protupožarnih izviđanja koja su rezultirala brzim izlaskom snaga na požarišta, a jedan dio su piloti uspjeli ugasiti preusmjeravanjem s izviđanja, naročito kroz mjesec rujan. Također, važna je i slika koju su naše posade koristeći aplikaciju Raptor slale u Operativno vatrogasno zapovjedništvo“, istaknuo je pukovnik Vacenovski te dodao kako se kroz cijelo vrijeme Protupožarne sezone odvijala i obuka novih snaga čime Protupožarna eskadrila jača ljudske potencijale u protupožarnoj zaštiti Hrvatske.

Sveukupno su od početka ovogodišnje  protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno, 25. rujna 2019.  zračne protupožarne snage bile angažirane u gašenju 48 požara (24 u Šibensko-kninskoj, 10 u Zadarskoj, osam u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedeno je i 59 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage na tim zadaćama ostvarile oko 420 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 9500 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i 14 tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 44 puta.

Protupožarna eskadrila nastavlja aktivnosti kroz dežurstva potrebitog broja posada i aviona kroz cijelu godinu, a do kraja listopada posade su u spremnosti i za angažman u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (RescEU).

hr Wed Sep 25 2019 18:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d9c0e5529111cbca78b456b/80

ISTRAŽIVANJE: Koji praznik je Hrvatima najvažniji, a koji bi najradnije ukinuli?

Svaki peti ispitanik ili njih 20 posto ne želi slaviti Dan domovinske zahvalnosti.
Hrvatska će dobiti dva nova, a ukidaju se dva dosadašnja blagdana. Vlada smatra kako bi ključni praznik koji će slaviti nastanak moderne Hrvatske treba biti 30. svibnja, u spomen na konstituirajući saziv višestranačkog Sabora iz 1990. Dnevnik Nove TV donosi ekskluzivno istraživanje koji je građanima najvažniji datum koji označava državnost, koji praznik ne treba obilježavati, ali i koji osobno smatraju najvažnijim.

Kada se građanima ponude tri datuma na koja su se slavila ili se slave obljetnice stvaranja moderne Hrvatske, većina, odnosno njih 40 posto, smatra kako bi 30. svibnja trebao biti novi Dan državnosti. Istodobno dosadašnji Dan državnosti, koji se slavio 25. lipnja, za 24 posto ispitanika je važan datum koji se treba slaviti i dalje. Dan neovisnosti, koji smo obilježili nedavno, važnim u modernoj državi smatra 26 posto ispitanika, a njih 10 posto ne zna.

Zanimljivo, novi Dan državnosti 30. svibnja za 68 posto birača HDZ-a je najvažniji i očito time Andrej Plenković svojim biračima ispunjava želju. SDP-ovi birači su oko tih datuma podijeljeni, pa tako njih 35 posto smatra najvažniji 25. lipnja, njih 31 posto pak važnim smatra 30. svibnja, a Dan neovisnosti važnim smatra 25 posto birača te oporbene stranke.

Građanima ipak osobno najvažniji datum dan oslobođenja Knina

Kada se građane pita koji je njima osobno najvažniji datum, za većinu ili njih 22 posto to je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza. Odmah iza toga je i budući praznik Dan sjećanja za koji je 21 posto ispitanika reklo da im je osobno važan datum. Potom dva praznika koja se ukidaju. Tako po 17 posto ispitanika podjednako važnim smatra dosadašnji Dan neovisnosti i Dan državnosti koji se posljednji put slavio 25. lipnja. I na kraju za 13 posto ispitanika osobno je važan datum 30. svibnja, koji bi ubuduće trebao biti i novi Dan državnosti.

Za koji praznik građani smatraju da se ne treba slaviti

Kada im se ponude dosadašnji praznici, ali i dva nova, pogledajte koje praznike građani smatraju da treba ukinuti. 39 posto ispitanika smatra da ne treba slaviti Dan antifašističke borbe. Većinski da se slavi taj praznik žele birači SDP-a, ali zato većina birača HDZ-a ne želi da se taj praznik slavi.

hr Mon Oct 14 2019 20:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590ae303b47398de708b45c8/80
Foto: Pixabay

U utorak bi trebao pojeftiniti benzin, a poskupiti dizel?

Informaciju je objavio portal cijenegoriva.info
Na portalu cijenegoriva.info, kako navode prema neslužbenim informacijama, sutra bi trebao pojeftiniti benzin, a poskupiti dizel. Tako bi spremnik od 50 litara bezina trebao biti jeftiniji za 3 kune dok bi spremnik dizela trebao biti skuplji za dvije kune.

Nove cijene plina znat će se sutra. 
hr Mon Oct 14 2019 19:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da4b1e429111ca9b58b4580/80

Erasmus program u OŠ Mertojak: "Razvijajmo se zajedno putem inovacije"

Osnovnoj školi „Mertojak“ 2017. godine Agencija za mobilnost i programe EU dodijelila je 24. 852,00 eura za ostvarivanje KA1 projekta „Razvijajmo se zajedno putem inovacije“.

Ciljevi projekta bili su usavršavanje znanja, razvoj kompetencija, stjecanje iskustva i upoznavanje EU prakse učitelja razredne i predmetne nastave, članova stručno-razvojne službe škole  kako bi se unaprijedio rad kroz redovnu i izbornu nastavu, izvannastavne aktivnosti, izvanučioničku nastavu i rad školske zadruge, a implementacijom inovativnih i tehnološki naprednih metoda poučavanja. 

U protekle dvije godine ostvareno je sedam mobilnosti u koje je bilo uključeno dvanaest zaposlenika škole. Koordinatorice projekta bile su ravnateljica Ines Budić i učiteljica prirode i biologije Ivanka Podrug. Mobilnosti su ostvarene u Italiji, Francuskoj, Finskoj i Češkoj kroz sedam različitih tema kojima je zajedničko obilježje inovativni i suvremeni pristup nastavi. U edukaciji su sudjelovale učiteljice razredne nastave, učiteljice hrvatskog i engleskog jezika, učiteljice povijesti i geografije, učiteljice matematike i informatike, te učiteljice prirode, biologije i kemije; školska psihologica i ravnateljica škole.

 Svi sudionici edukacije nakon svojih mobilnosti održali su diseminaciju u školi te na taj način educirali kolege i upoznali ih s europskim smjerovima u obrazovanju, a koordinatorice projekta održale su javno predavanje 5. srpnja 2019. na Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu.

Ovim projektom ostvaren je temeljni cilj projekta, a napredak se očituje na svim razinama obrazovanja naših učenika. Dobrobiti su višestruke kako za učitelje tako i za učenike škole. 

Nastava je osuvremenjena, bliža učeniku, zanimljivija, dinamičnija… 

Učenici i učitelji su visokomotivirani za daljnji rad i napredak što se može iščitati iz školskog Kurikula te Plana i programa škole za 2019. godinu. 


hr Mon Oct 14 2019 19:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce63cc129111cc59d8b4593/80

Ugodna jesen: iznadprosječno toplo uz nešto više oblaka. Mogućnost kiše u srijedu i nedjelju

Ovih dana imamo oko 5 °C više temperature nego je uobičajeno u ovo doba godine

Nakon pretežno sunčanog i ugodno toplog vikenda, i novi je tjedan tako započeo, ali uz nešto malo više oblaka nego jučer. I temperatura je već do 12 sati poprimila ugodne vrijednosti, oko 20 °C, i još će rasti! Inače, prosječna maksimalna temperatura za ovo doba godine u kopnenim je krajevima oko 18 °C, a na obali oko 21 °C, a ovih dana uglavnom imamo vrijednosti oko 5 °C više od toga!

U ostatku će ponedjeljka biti promjenjivo oblačno, međutim tek će rijetko pasti malo kiše, ponajprije oko Rijeke i Krka. U središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru te oko Istre i Kvarnera puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, dok će drugdje uglavnom biti tiho. Ostaje i toplo s najvišom temperaturom od 21 do 25 °C. 

Utorak

Sutra će, u velikom dijelu Hrvatske, biti pretežno sunčano uz manje oblaka nego danas. Nešto oblačnije i dalje samo nad Kvarnerom, Istrom i zapadom Gorskog kotara, pa tamo ponovno može pasti koja kap kiše, dok drugdje ostaje suho. U cijeloj će zemlji biti toplo, temperatura će poslijepodne doći do vrijednosti između 21 i 25 °C, no bit će malo vjetrovitije nego danas –na moru će puhati umjereno do jako jugo, na kopnu uglavnom umjeren jugozapadni vjetar. 

Ostatak tjedna na Jadranu

I na Jadranu će u srijedu biti promjenjivije i nestabilnije, uz povremene, lokalne pljuskove. Veća vjerojatnost za njih je na Kvarneru, iako pokojeg može biti i u Dalmaciji. I dalje će, duž cijele obale, puhati umjereno do jako jugo, a temperatura će biti oko 24 °C. U četvrtak je rijetko moguć još poneki pljusak, uglavnom u Dalmaciji. Vjetar će prolazno okrenuti na tramontanu, pa će biti i više sunca. U petak i dalje sunčano, dok za vikend stižu novi oblaci, opet će zapuhati jugo pa je lokalno moguća kiša, pa i pljuskovi – osobito u nedjelju.

Dakle, tjedan u koji smo ušli donosi nam nastavak ugodnog jesenskog vremena. Temperatura će u cijeloj zemlji biti iznad 20 °C, a sutra i oko 25 °C, znatno iznad prosjeka za polovinu listopada. Na trenutke ćemo imati više oblaka, na trenutke više sunca, no kiša će unatoč tomu biti rijetka i slaba. Najveća mogućnost za nju je u srijedu i nedjelju., javlja RTL

hr Mon Oct 14 2019 17:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .