U zadarskoj luci Gaženica sudarili se Jadrolinijini trajekti

Trajektu “Sis” su pri isplovljavanju iz Gaženice otkazali motori te se nastavio kretati prema trajektu “Juraj Dalmatinac” koji je bio privezan te mu je “Sis” pri udaru probio oplatu.

Te je neslužbene informacije u nedjelju potvrdilo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje navodi da su se trajekti “Sis” i “Juraj Dalmatinac” sudarili u luci Gaženica oko 19,30 sati.

Očevidom je utvrđeno da je prilikom isplovljavanja s trajektnog pristaništa, “Sis”, uslijed poteškoća u radu manevarskog postrojenja, lijevom stranom krmene rampe udario u desnu krmenu stranu “Jurja Dalmatinca” koji je u tom trenutku bio vezan na trajektnom pristaništu. Posada trajekta “Sis” u trenutku otkazivanja manevarskih mehanizama te nemogućnosti dodatne korekcije i neizbježnog udara u drugi trajekt, poduzela je sve potrebne radnje u cilju zaštite putnika i posade na oba trajekta netom prije neizbježnog sudara gašenjem pogonskih strojeva, radi usporavanja plovidbe te izdavanjem upozorenja putnicima i posadama oba trajekta”, navodi Ministarstvo mora u priopćenju.

Brodu “Juraj Dalmatinac” očevidom je ustanovljeno oštećenje vanjske oplate odnosno razderotine od 60-ak centimetara na desnom krmenom dijelu, na visini 10 metara iznad razine mora, a “Sis” je prošao bez konstrukcijskih oštećenja.

Putnici s redovne linije 431 Gaženica – Preko prevezeni su trajektom “Vladimir Nazor”.

Do uklanjanja kvara na upravljačkom mehanizmu, trajekt “Sis” ostat će na vezu u luci Gaženica, a trajekt “Juraj Dalmatinac” ide u remontno brodogradilište radi saniranja oštećenja, stoji u priopćenju.

POSLJEDNJE DODANO: