Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c9b6a3c29111c7e218b45d6/80
Foto: PIXABAY

Imate žute, bijele ili tamnocrvene nokte? Evo što boja govori o vašem zdravlju i nutritivnim nedostacima

Promjena boje, teksture ili oblika nokta može biti bezazlena, ali jednako tako može biti simptom bolesti.

MELANOM NOKTA

Ukoliko primijetite pojavu novonastale tamne pigmentacije koja se proteže cijelom dužinom nokta ili  promjenu boje ili oblika u postojećoj pigmentaciji nokta, vrijeme je da čim prije potražite mišljenje dermatologa koji ima iskustva u dermoskopiji-metodi koja omogućava ranu dijagnostiku melanoma.

Tamna, nepravilna pigmentacija koja se u vidu trake proteže cijelom dužinom nokta može biti melanom-najozbiljniji karcinom kože koji se uspješno liječi u ranom stadiju, tvrdi Ordinacija.hr

Nije svaka tamna pigmentacija nokta melanom, ali je dobro potražiti mišljenje stručnjaka.

ONIHOLIZA (ODVAJANJE NOKATNE PLOČE OD NOKATNOG KREVETA)

Kod oniholize dolazi do odvajanja nokatne ploče od nokatnog kreveta. Taj dio nokta mijenja boju i postaje bijel.

Mogući uzroci su:

Gljivična infekcija
Psorijaza
Ozljeda usljed agresivne manikure
Ozljeda usljed čišćenja podnokatnog sadržaja oštrim predmetom

Uloga dermatologa kod oniholize je dijagnosticiranje uzroka i preporuka terapije.

PARONIHIJA (UPALA ZASLONA NOKTA)

Ukoliko imate crvenilo i otok oko nokta, vjerojatno se radi o infekciji. Ukoliko se uzrok infekcije dijagnosticira rano, liječenje se sastoji od antiseptičkih kupki i lokalne terapije. Neliječena paronihija može trajno oštetiti nokatnu ploču.

ZELENA BOJA NOKATNE PLOČE

Kada je bakterija uzrok infekcije nokta, boja nokta se mijenja u zeleno-crnu.

Nakon dijagnostike i otkrivanja uzroka infekcije, započinje se sa terapijom kojom se liječi uzročnik i smanjuju simptomi (bol, napetost).

TOČKASTE UDUBINE NOKTA (PITTING)

Točkaste udubine na površini nokta mogu se vidjeti u sklopu  sljedećih bolesti kože:

Psorijaza
Atopijski dermatitis
Alopecia areata

Temeljitim pregledom dermatologa koji uz pregled noktiju obuhvaća pregled vlasišta i kože cijelog tijela, postavit će se ispravna dijagnoza i preporučit adekvatna terapija za nokte.

SINDROM ŽUTIH NOKTIJU

Pušenje ili uporaba crvenog laka za nokte bez podlaka može dovesti do promjene boje nokatne ploče u žutu. Ukoliko nokti promijene boju u žutu, zadebljaju i prestanu rasti moguće se radi o manifestaciji neke sustavne bolesti.   Bolest pluća ili reumatoidni artritis mogu biti uzrok žutih noktiju. Žuta boja nokta može biti znak i infekcije nokta.

BEAU-OVE CRTE

Crte koje nokatnu ploču presijecaju poprečno označavaju da postoji uzrok koji usporava rast nokta. Mogući uzroci su: viroza, ozljeda, kemoterapija, stres.

ZADEBLJANI NOKTI (ONYCHOGRYPHOSIS)

Zadebljani nokti  mogu biti posljedica naslijeđa ili se mogu javiti u sklopu psorijaze, ihtioze ili nastati kao posljedica cirkulacijskih problema. Tretman zadebljanih noktiju pripada domeni podologa.

NOKTI U OBLIKU ŽLICE (KOILONYCHIA)

Tanki, udubljeni nokti ruku oblika žlice mogu predstavljati nedostatak željeza koji može nastati kao posljedica:

Preosjetljivosti na gluten
Bolesti probavnog sustava
Nepravilne prehrane

ONYCHOTILLOMANIA

Ukoliko postoje uzdužne udubine središnjeg dijela nokta (najčešće palca ruke), vjerojatno se radi o posljedici ponavljanog tika (zagriza nokta ili ponavljanog guranja zanoktice). U većine  pacijenata ovaj tik je na nesvjesnoj razini.

Dijagnostikom uzroka, prestankom ponavljanja traume i primjenom preparata za oporavak nokatne ploče moguće je dobiti porast zdravog nokta.

ZAKRIVLJENI NOKTI (CLUBBING)

Nokti postupno postaju zaobljeni, potom dolazi do otoka prstiju. Zaobljeni nokti mogu biti bezopasni, nasljedni ili se mogu javiti u sklopu bolesti:

Pluća
Srca
Jetre
Želuca i crijeva

PROMJENA BOJE NOKTA

Bolesti unutar našeg organizma mogu uzrokovati promjenu boje nokta. Pojedine boje mogu biti znak upozorenja za specifične bolesti.

Plavi nokti: nedostatak kisika u cirkulaciji
Bijeli nokti: bolest jetre, šećerna bolest
Blijedi nokti: anemija
Pola ružičasti, pola bijeli nokti: bolest bubrega
Žuti nokti: bolest pluća, infekcija nokta
Tamnocrveni, polumjesečasti: može biti lupus, kardiovaskularne bolesti, alopecia areata, artritis, dermatomiozitis
Plavi, polumjesečasti: može biti znak trovanja
hr Wed Mar 27 2019 13:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2e015029111c1c0f8b45be/80
Foto: Pixabay

Ulovio vas je grč u moru? Evo kako si možete pomoći

Grčenje mišića zna nas iznenaditi u raznim situacijama, ali posebno je nezgodno kada se dogodi u moru. Znate li kako do njega dolazi i kako si pomoći?

Do grča može doći usred jednostavnog istezanja u krevetu ili pri većoj fizičkoj aktivnosti, ali ono što se događa u tijelu je isto - često bolna, različitih uzroka, trajanja i oblika, nekontrolirana kontrakcija mišića. Ukoliko vam se on dogodi u vodi važno je ostati pribran i sjetiti se osnova samospašavanja. Stoga je Silvana Radovanović, voditeljica Službe za spašavanje života i djelovanje u kriznim situacijama Hrvatskog Crvenog Križa za Ordinacija.hr dala nekoliko savjeta:

Poznavanje tehnika samospašavanja je potrebno svima - utopiti se može i dobar plivač. Potreba za samospašavanjem može nastupiti zbog uvjeta u okolini, ali i zdravstvenih problema ili precjenjivanja vlastitih sposobnosti.

Održavanje na površini

Voditeljica službe za spašavanje podsjetila nas je i na Arhimedov zakon tijelo uronjeno u tekućinu lakše je za težinu istisnute tekućine. Tako je upravo taj zakon osnovna tehnika samospašavanja koja omogućava zadržavanje na površini, otklanjanje drugih opasnosti (grčevi, umor...) i čekanje pomoći.

Najlakše se održati tako da osoba leži na leđima maksimalno uronjena u vodu (iz vode viri samo lice) te laganim kružnim pokretima rukama i nogama stvara uzgon, a pluća su joj maksimalno ispunjena zrakom što povećava volumen prsa i stvara dodatan uzgon.

Rješavanje grča

Plivači mogu pri dužem boravljenju u vodi dobiti grčeve u mišićima zbog pothlađivanja i prenaprezanja. Dok čekate pomoć možete si i sami pomoći. Silvana Radanović tako savjetuje:  

Širite (izvlačite) mišić 10 - 15 sekundi, uz ponavljanje do prestanka grča. Nakon što on prođe potrebno je što prije napustiti vodu zbog mogućnosti ponovne pojave grča.

hr Tue Jul 16 2019 18:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2dfd5b29111c280f8b45bb/80
Foto: Pixabay

U splitskom klubu Zenta u subotu veliki koncert domaćih alternativnih i rock bendova

U subotu 20.07. u kultnom splitskom klubu Zenta održava se veliki zajednički koncert bendova Go Lilly, La Volpe i The Splitters.
Trenutno najaktivniji predstavnici splitske alternativne scene s DJ Gonzom koji će rock hitovima dobru atmosferu držati do ranih jutarnjih sati, obećavaju dobar provod u prostoru splitskog kluba Zenta, nekadašnje O'hare.

Uz retro blues vibre Go Lilly, alt/indie rockere La Volpe i Beatles, AC/DC lovechild The Splitterse ljubitelji alternativnih i rock žanrova sigurno će naći nešto za sebe te obogatiti subotnju večer iskustvom svježe, autorske glazbe.

Svirka počinje u 21:00, a karte u pretprodaji možete pronaću u klubu Zenta po cijeni od 15 kuna. Na dan održavanja koncerta karte će biti 20 kuna.


hr Tue Jul 16 2019 18:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2de82c29111c95108b456a/80

Obrtnička škola bilježi rekordan upis učenika nakon velike modne revije i projekta Montura

Nakon predstavljanja i promocije svoje učeničke i modne kolekcije na velikoj modnoj reviji MONTURA splitska Obrtnička škola je nakon nekoliko godina ponovno uspjela upisati nove polaznike za zanimanja modni tehničar i krojač, i to rekordan broj.
Veliko pozitivno iznenađenje je prijava devet polaznika za zanimanje krojača. Kako Škola ima dozvolu za upis 6 prvaša od resornog ministarstva zatražit će se dozvola za upis svi devet prijavljenih jer se radi o vrlo deficitanim zanimanjima pa je ovaj interes izuzetan uspeh Obrtničke škole.

Primjerice, prošle godine nije bilo nijednog upisanog učenika/nice za zanimanje krojača. Bilo je to prvo predstavljanje Obrtničke škole nakon dugog niza godina, te drugo predstavljanje Obrtničke škole na Monturi od njenog početka prije 20 godina.

Ovaj odličan rezultat Obrtničke škole je najbolji pokazatelj značaja projekta Montura za ukupnu modnu scenu te razvoj i održavanje tekstilne djelatnosti u Splitu i Dalmaciji u njenoj budućnosti jer bez novoupisanih i školovanih mladih kadrova u zanimanjima modnih tehničara i krojača nema opstanka, a kamoli razvoja i pokretanja novih tekstilnih i modnih radionica i poduzeća. 

-Projekt Montura je katalizator svih tih pozitivnih procesa, ali želim pohvaliti i zahvaliti na suradnji ravnatelju škole i cijelom nastavničkom timu koji je sudjelovato s učenicima/cam u realizaciji surdanje. Dugo sam u ovom poslu, pa mogu slobodno reći da se s takvim entuzijazmom i pozitivnim odnosom prema struci nisam često susretao. Nadam se da će se naša suradnja nastaviti i da će njihovi rezultati iz godine u godinu biti još bolji, rekao je producent Monture, Tonči Šundov.
hr Tue Jul 16 2019 17:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2dbe2e29111c9a0f8b4582/80

Urnebes: Pogledajte kako će Vatreni izgledati 2058. godine.

Aplikacija FaceApp u ovome je trenutku najveći hit na društvenim mrežama
Riječ je o aplikaciji koja postaruje lica, a u Večernjem listu su se malo poigrali i, kako slavimo fantastičan uspjeh iz sjajnog ruskog ljeta prošle godine, u aplikaciju stavili slike trenutne generacije Vatrenih.

Dobili su nevjerojatne rezultate...


hr Tue Jul 16 2019 14:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .