Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a427355b9e03e6d368b4634/80
Foto: Pixabay

Ovih pet grešaka rade gotovo sve žene kod stavljanja parfema...

Parfemi traju puno kraće nego što žene misle, a kupuju velika pakiranja misleći da su time uštedjele. Većina se parfumira na krivi način i na krivim mjestima

Dobitnik mnogobrojnih nagrada, francuski dizajner parfema Francis Kurkdjian, koji je radio za Dior, Carven, Burberry, Kenzo i Lancôme, otkrio je američkom Vogue-u 5 najvećih grešaka koje žene rade kod kupnje i stavljanja parfema. 

1. Nemojte trljati zapešća

Većina žena stavlja parfem prvo na zglobove ruku, zatim ga protrlja i onda nanosi na vrat, tu je velika greška. Trljanjem ruku koža se zagrijava i proizvodi enzime koji mogu promijeniti miris parfema - objašnjava Kurkdjian.

Najviše i najniže note mirisa se najviše mijenjanju ovom radnjom i parfem više nije "uočljiv" i opojan, nadodaje. Kako bi parfem mirisao identično kao iz bočice, potrebno ga je jednom pošpricati i ostaviti da se osuši.

2. Ne držite parfem u kupaoni

Parfemi su jako osjetljivi na okolinu u kojoj se nalaze, a nagle promjene temperature kao u kupaoni prije, za vrijeme i nakon tuširanja utječe na promjenu mirisa.

Toplina potiče kemijske reakcije unutar organskih sastojaka parfema i rezultira promjenom ili gubitkom mirisa. Najbolji način za čuvanje parfema je u originalnoj ambalaži na sobnoj temperaturi.

3. Birajte manja pakiranja

Ako ste dovoljno sretni da imate različite parfeme ili ne koristite svoj omiljeni parfem svaki dan, s vremenom će kisik početi utjecati na raspad molekula u parfemu što jako utječe na miris.

Tipična bočica ima rok trajanja od tri mjeseca, pa ako ne koristite parfem na dnevnoj bazi, najbolje je kupiti manje pakiranje. Ako već imate velika pakiranja parfema, najbolje ih je čuvati u hladnjaku kako biste što više produžili rok trajanja.

4. Parfemi s potpuno prirodnim sastojcima nisu bolji od djelomično sintetičkih

Ideja prirodnog parfema zvuči jako primamljivo, ali miris bi vas mogao razočarati. Musk, najpopularniji sastojak svih parfema, koji se dobiva od životinja, se mora sintetički proizvesti. 

Drugi popularni mirisi, kao na primjer božur, frezija ili ljiljan se ne mogu dobiti prirodnim putem jer ne oslobađaju dovoljno aroma. Kurkdjian smatra da je idealna formula mješavina eteričnih ulja, apsoluta (prirodnih koncentriranih, jako aromatičnih, uljnih biljnih ekstrakata) i sintetičkih sastojaka.

5. Parfumirajte kosu

- Parfem jako kratko traje na suhoj koži, a znojenje uništava prirodna ulja iz parfema. Tome se može doskočiti ako uz izabrani parfem žene kupe i gel za tuširanje i kremu za tijelo s istim mirisom  - objašnjava Kurkdjian.

Za duže trajanje parfema dobra ideja je malo naparfumirati kosu ili šal koji nosite. A ako bi ipak radije nanosile parfem direktno na kožu birajte mjesta koja su izložena zraku. Ako parfem stavljate na laktove ili na zapešća a nosite majice i košulje na duge rukave, on će brzo nestati. - prenose 24sata

hr Tue Dec 26 2017 17:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8d962c2af47f80088b45bb/80

Želite smršavjeti? Izbjegavajte ova alkoholna pića

Ljudi pomno paze na kalorije koje unos hranom, ali katkad zaborave na druge stvari koje konzumiraju u danu

Ponekad hrana nije najveća prepreka pri mršavljenju, već ono što pijemo. 

Kava, ledeni čajevi, energetska pića i alkohol sadrže kalorije koje se brzo mogu nakupiti. To uzrokuje debljanje i pojavljivanje mrskog sala na mnogim mjestima na tijelu, a posebno na trbuhu. 

Mnoga alkoholna pića uopće nemaju naznačene nutritivne vrijednosti pa ni ne znate točno što unosite u organizam. Imajte na umu da alkohol, osim kalorija, sadrži i šećer, a to je kombinacija za neželjenje kilograme.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih alkohol uzrokuje debljanje je što ga tijelo sporije procesira, a sve dodatne kalorije koje pritom unosite se pohranjuju u masno tkivo.

Drugi razlog je što alkohol sadrži više kalorija nego što mislite. U pivu se nalazi oko 150 kalorija, dok je u pićima poput martinija 210. Ako to pomnožite s tri, shvatit ćete da ste unijeli kalorija koliko sadrži jedan obilniji obrok.

Ako vam je cilj smršavjeti, a povremeno si ipak želite priuštiti alkohol, neka to bude votka ili čaša crnog vina. Slatka pića, pivo i kokteli sadrže puno više kalorija i stvaraju nadutost. - piše Index.hr.

hr Tue Oct 23 2018 21:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf62700e493827118b45fb/80
Foto: Prometne zgode i nezgode

Kinez stigao unajmljenim autom beogradskih tablica pa Splićanima ostavio poruku

Svjestan mogućih posljedica ostavio je ceduljicu na automobilu i objasnio o čemu se radi...
Mnogo je primjera netrpeljivosti između Hrvata i Srba, a čini se kako je ovaj turist iz Kine s istom i upoznat.

Naime, unajmio je automobil u Srbiji i s beogradskih tablicama stigao u Split. Svjesan mogućih posljedica, a nije prvi put da se takvo nešto ili bar slično dogodilo u gradu pod Marjanom, ostavio je ceduljicu na automobilu i objasnio o čemu se radi... 
- Molim vas, nemojte mi ukrasti registracijsku pločicu. Molim vas. Iz Kine sam, žao mi je, unajmio sam auto u Srbiji. Hvala. - napisao je. 


Inače, fotografija je objavljena na Facebook stranici "Prometne zgode i nezgode". 
hr Tue Oct 23 2018 20:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf56bf0e49380f008b4b09/80

Što se događa u tijelu kada popijemo gazirano piće?

Osim što tijelo "napada" poveća količina šećera, istodobno djeluje tako da organizmu "oduzima" vitamine i minerale

Gazirana pića obiluju fruktoznim šećerom i praznim kalorijama pa ih svakako trebalo izbjegavati piti učestalo.

Farmaceut Niraj Naik prije nekoliko godina upozorio je da jedno gazirano piće može učiniti mnogo više štete nego što mislimo. 

Prvih deset minuta

Tijelo "pogađa" poveća količina šećera, kao da ste pojeli 10 jušnih žlica šećera, ali nećete osjetiti promjene u svom organizmu zahvaljujući djelovanju fosforne kiseline. Osim što tijelo "napada" poveća količina šećera, istodobno djeluje tako da organizmu "oduzima" vitamine i minerale. Osim nezdravog djelovanja iznutra, tamno gazirano piće ostavit će i neugodne mrlje na zubima. Ako ih često pijete, vaši zubi će potamnjeti.

Nakon 20 minuta

Razina šećera u krvi raste i prouzročuje pojačano izlučivanje inzulina. Jetra reagira tako da pretvara šećer u masne zalihe.

Nakon 40 minuta

Dolazi do apsorpcije kofeina. Krvni tlak raste, a kao odgovor na to jetra distribuira više šećera u krvotok. Receptori za adenozin u mozgu su sada blokirani i sprečavaju osjećaj umora i pospanosti.

Nakon 45 minuta

U tijelu se događa pojačano izlučivanje dopamina koji stvara osjećaj sreće, sličan onome kada osoba konzumira heroin. - prenosi Večernji list.

hr Tue Oct 23 2018 19:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf3e170e493873128b45af/80
Foto: Facebook

"Kako je Flegmarin postao kapetan": Predstavljanje romana Magdalene Mrcele

U programu sudjeluju će sudjelovati glumica Ana Perković, profesor glazbene umjetnosti Ivan Bošnjak i glazbenik Bruno Jakobljević, a moderatorica će biti Vesna Žižić
U Gradskoj knjižnici Solin održat će se predstavljanje romana "Kako je Flegmarin postao kapetan" autorice Magdalene Mrčele, dobitnice književne nagrade "Zvonko" za najbolji neobjavljeni prozni rukopis za djecu i mlade 2017.godine.


Predstavljanje će se održati u petak, 26. listopada u Teatrinu GK Solin s početkom u 19 sati. 
U programu sudjeluju će sudjelovati glumica Ana Perković, profesor glazbene umjetnosti Ivan Bošnjak 
i glazbenik Bruno Jakobljević, a moderatorica će biti Vesna Žižić.
hr Tue Oct 23 2018 17:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .