Ministar Mevded će koordinirati aktivnosti u vezi s procesuiranjem ratnih zločina u BiH

Vlada je na sjednici u četvrtak odlučila da će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved biti na čelu Povjerenstva za koordinaciju aktivnosti u vezi s procesuiranjem ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, u koje će biti uključeno više ministarstava, a namjena mu je pomaganje hrvatskim državljanima protiv kojih se vode istrage u BiH.                                        

Premijer Andrej Plenković rekao je da hrvatska država želi učinkovito pružiti pomoć hrvatskim državljanima protiv kojih su podignute optužnice ili se vode istrage o navodnim ratnim zločinima u BiH. To se odnosi i na aktualni slučaj Orašje i na druge slučajeve.

Premijer je kazao da je namjena povjerenstva bolja usklađenost s cijem kvalitetnije pripreme za obranu osoba koje su po zapovjednoj odgovornosti optužene ili su pod istragom za navodne ratne zločine.

U povjerenstvu će biti predstavnici ministarstava branitelja, obrane, unutarnjih i vanjskih poslova, pravosuđa i predstavnici iz premijerova ureda. Na čelu će mu biti ministar branitelja Tomo Medved.

Vlada usvojila i zakon o potvrđivanju protokola za pristupanje Crne Gore NATO-u i uputila ga u Sabor na odlučivanje po hitnom postupku.

Crna Gora je prošle godine pozvana u članstvo NATO-a, a protokol o pristupanju u procesu je ratifikacije u državama članicama.

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier rekao je da Hrvatska snažno podržava širenje NATO-a i pristup Crne Gore jer će to osnažiti sigurnost i stabilnost europskog jugoistoka, a to jača i sigurnost Hrvatske.

POSLJEDNJE DODANO: