Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d22f69529111c3efc8b4581/80

Župan Boban i ministar Kujundžić otvorili stacionar palijativne skrbi Doma zdravlja u Imotskom

U subotu su župan Blaženko Boban i ministar zdravstva Milan Kujundžić i službeno otvorili opći stacionar Imotski županijskog Doma zdravlja u kojemu se pruža palijativna skrb za teže oboljele pacijente s ovoga područja.

Stacionar je u funkciji već skoro dva mjeseca. U stacionaru radi 12 medicinskih sestara i jedan liječnik voditelj i liječnica u pripravnosti. Građevinski radovi su koštali više od 2,6 milijuna kuna a oprema je kupljena za jedan milijun kuna. Zasad je osigurano deset kreveta za teže bolesnike.

Novi ravnatelj županijskog Doma zdravlja, dr. Marko Rađa je u kratkom uvodnom pozdravljanju zahvalio županu Bobanu, zamjeniku župana Šošiću i njihovim suradnicima, kao i ministru Kujundžiću za razumijevanje i svesrdnu potporu ovomu projektu. 

– Ovo je jedina stacionarna zdravstvena ustanova u ovom dijelu zaobalja i ta činjenica govori sama za sebe koliko će ovaj objekt značiti za šire Imotsko područje – kazao je ravnatelj te pohvalio angažman liječnika i cijelog osoblja stacionara.

Ukupna vrijednost ovoga projekta,uključujući i novo parkiralište je oko 5,5 milijuna kuna i mi sada u županiji sa ovim stacionarom imamo 32 kreveta u palijativi,no na tome nećemo stati,izjavio je župan Blaženko Boban, te dodao: -Uz dosadašnje stacionare u Makarskoj, Sinju, na Braču i jedan mali stacionar na otoku Hvaru, danas se radujemo otvaranju još jednog stacionara s deset kreveta. K tomu smo ovih dana, u suradnji  s gradom Splitom, raspisali natječaj za dovršetak radova na „kući Matošić“ u kojoj ćemo imati novih 16 kreveta za potrebe palijative, te na taj način dostižemo brojku 50 kreveta što bi trebalo biti dostatno za osnovne potrebe u palijativi cijele Županije – kazao je župan, te zahvalio ministru Kujundžiću, gradonačelniku Ivanu Budaliću, županijskoj pročelnici za zdravstvo i socijalnu skrb, Dijani Luetić, ravnatelju Rađi, liječnicima i sestrama stacionara, dodajući posebnu zahvalu današnjem gostu, Vedranu Mlikoti: 

- Taj mi je čovjek posebno prirastao srcu, ne toliko zbog svojih glumačkih i uopće kulturnih postignuća, koliko zbog iznimno izražene ljubavi prema rodnom kraju. Sretan sam što smo ga, u njegovom zgusnutom rasporedu, uspjeli angažirati i na našem demografskom projektu obnove Dalmatinske zagore i ruralnih područja Županije, na projektu „Tu je tvoj dom“, kojega je naš prijatelj Vedran, na neki način, zaštitno lice.

Gradonačelnik Ivan Budalić je zahvalio svim današnjim gostima, naglasivši kontinuiranu, konkretnu pomoć Splitsko-dalmatinske županije, ne samo na ovomu, nego i na drugim projektima od vitalne važnosti za grad Imotski i imotsku Krajinu. 

- Ovo je još jedan korak u podizanju kvalitete zdravstvene skrbi, nakon otvaranja Dnevne bolnice u Zagvozdu te izgradnje parkirališta u okružju Doma zdravlja te ostalih infrastrukturnih radova izvedenih uz sufinanciranje grada Imotskog, županije i Ministarstva zdravstva – kazao je vidno zadovoljan današnjom svečanošću, gradonačelnik Budalić. 

Inače, grad Imotski je u zadnje vrijeme u široj javnosti prepoznat, uz jedan od najtransparentnijih proračuna, i po ulaganju u budućnost. Naime, naknade za novorođenčad, po kojima se Imotski svrstao u sam vrh u Hrvatskoj se redovito isplaćuju, tako da roditelji trećeg, četvrtog i sljedećeg djeteta ostvaruju pravo na naknadu od 50.000 kuna i novac dobivaju u mjesečnim ratama 24 mjeseca. Oni koji su ostvarili pravo na 20.000 kuna (za drugo dijete), novac će dobiti u 4 rate tijekom 24 mjeseca, dok će onima koji su ostvarili pravo na naknadu od 10 tisuća kuna prvu godinu biti isplaćeno 5 tisuća kuna i drugu godinu jednak iznos.

Ministar Kujundžić je kazao da, zahvaljujući prije svega velikom trudu i suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom,  uz nedavno otvorenu dnevnu bolnicu u Zagvozdu, današnje otvaranje ovoga stacionara palijativne skrbi u Imotskom, predstavlja samo još jedan korak u skorom zaokruženju svih vrsta medicinskih usluga na širem imotskom području.

Kroz stoljeća Imoćani su davali za Hrvatsku i konačno evo počeli su nešto i dobivati.Koliko su samo Imoćani dali Hrvatskoj vrsnih imena u medicini i broja im se ne zna.I ovaj objekt kojega otvaramo,da ne govorimo o prvoj fazi dnevne bolnice u Zagvozdu,Imotska krajina konačno i u zdravstvu napreduje. Nisam čovjek od praznih obećanja,ali mogu kazati da će za par godina bolnica u Zagvozdu biti bolja od mnogih u Hrvatskoj - istaknuo je ministar Kujundžić.

Na kraju je Ujevićevim stihovima, okupljene iznenadio i oduševio Vedran Mlikota. Stacionar su zajedno otvorili župan Boban, ministar Kujundžić i glavna sestra stacionara Danijela Šućur. Nakon toga su svi zajedno posjetili šest pacijenata, koliko ih trenutno leži u stacionaru.

hr Mon Jul 08 2019 09:54:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dad917929111c15bf8b45db/80

Nakon što je ponovno spriječeno odlaganje u Sinju, vrgoračko smeće stiglo u Split!

Kamion s vrgoračkim smećem parkirao se ispred Sveučilišne knjižnice u Splitu
Kamion s vrgoračkim otpadom ni jutros nije uspio ući u Sinj.

Miro Bulj s nekolicinom Sinjana je ponovno spriječio da vrgoračko smeće završi u Deponiju Mojanka. Zatim se kamion uputio prema Splitu.


Tako se kamion s vrgoračkim smećem parkirao ispred Sveučilišne knjižnice u Splitu kako bi upozorili na probleme koji će nastati zatvaranjem vrgoračkog odlagališta. 

Miro Bulj je kazao kako je ovo problem za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju. 

- Odluka ministra Tomislava Ćorića dovela je do ove pozicije gdje će Vrgorčani morati voziti 120 kilometara kako bi se riješili svog smeća. Isto tako, doveo ih je do toga da će morati plaćati smeće duplo više. No, u jedno sam siguran, u Sinj i Cetinski kraj neće se ni kesa odložiti. Sinj neće dopustiti da se tu odlaže otpad pa će morati donijeti novo i pametnije rješenje. - rekao je Bulj. 

hr Mon Oct 21 2019 13:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dad77d429111c75c08b4580/80
Foto: Dubravka Pajk

Završena Viška regata: Ukupno 179 posada, više od 1.000 jedriličara iz 15 zemalja

Uz tradicionalno brojne hrvatske, slovenske, talijanske i slovačke jedriličare, na ovogodišnjoj regati natjecali su se i Austrijanci, Brazilci, Česi, Finci, Francuzi, Nijemci, Crnogorci, Srbi, Rusi, Nizozemci i Šveđani

Po broju prijava rekordna 75. Viška regata  opravdala je sva očekivanja: sudjelovalo je rekordnih 179 posada te više od 1.000 jedriličara iz čak 15 zemalja. Uz tradicionalno brojne hrvatske, slovenske, talijanske i slovačke jedriličare, na ovogodišnjoj regati natjecali su se i Austrijanci, Brazilci, Česi, Finci, Francuzi, Nijemci, Crnogorci, Srbi, Rusi, Nizozemci i Šveđani.

U dvije etape najbrži brod ovog jubilarnog 75. izdanja je Labudov POLET FURIOSO s kormilarom Nikolom Deškovićem koji je u luku Vis prvog dana regatavanja došao prvi, a u drugoj nedjeljnoj etapi prema Splitu treći. Ukupno jedreno vrijeme u oba plova mu je bilo najbolje, te je tako ova posada osigurala pokal najbrže jedrilice prema kriteriju najbržeg jedrenog vremena. 

Pobjednik 75. Viške regate za krstaše razreda ORC, te ujedno i službeni pobjednik 75. Viške regate je jedrilica DUBROVNIK s kormilarom Denisom Vukasom. Pobjednik u kategoriji krstaša razreda OPEN je jedrilica POLET FURIOSO s kormilarom  Nikolom Deškovićem

Nedjeljna druga etapa od Visa do Splita bila je izuzetno atraktivna, jer se startalo po jugoistočnom vjetru snage 20 čvorova, a od punte Brača jedriličare je dočekao levenat koji je jedrilice ekspresno doveo do cilja. Slovenska posada na brodu CleanSport One2 ove uvjete iskoristila je najbolje i trebalo joj je samo 2 sata i 23 minute da dođe do cilja što joj ipak bilo dovoljno samo za poziciju drugog najbržeg broda regate. „Mornarevac“ Mate Arapov na svojoj Fatamorgani 2 bio je treći najbrži brod ovogodišnje 'Viške'. Za razliku od prvog dana kada je organizator zbog nedostatka vjetra podno Sustipana bio prisiljen start premjestiti podno otoka Šolte, druga etapa jedriličarima je ponudila uvjete za toliko željeni užitak jedrenja ove najpopularnije i najveće hrvatske regate krstaša.

Na svečanosti koja je započela u nedjelju u 20 sati u J.K. Labud, uz sve navedene posade, pokale su primile najbolje posade po skupinama prema svim razvrstanjima. Posebno dirljivo je bilo u trenutku kada je SrdjanCicarelli  sin preminule Labudove legende Lukse Cicarellia, predao prelazni pehar posadi jedrilice OVERLOAD, osvajaču Lukša CicarelIi CUPA, ustanovljenog ove godine. Ova jedrilica je Komišku, Mrdujsku i Višku regatu odjedrila po OPEN-u prema sustavu bodovanja koji je tako kreiran da omogući jedrilicama, da ukoliko uspješno odjedre sve 3 regate, budu u poziciji za osvajanje ovog trofeja.

Zanimljivo je i da su među natjecateljima bila i mnoga poznata lica: između ostalih i naš proslavljeni skijaš i zaljubljenik u more i jedrenje Ivica Kostelić,glazbenik Jurica Pađen, te ugledni poslovni ljudi poput proslavljenog hrvatskogkošarkaša Željka Jerkova, Joška Berketa vlasnik Marine Kaštela,Nike Deškovića, vlasnika njemačke tvrtke za on-line trgovinu automobilima Instamotion, Darka Smrkinića, vlasnika zadarskog Radija 057 i Saše Kekovića, crnogorski građevinski poduzetnik. Također, u ovogodišnjoj regati sudjelovalo je i gotovo 200 jedriličarki.

„Od ove godine započeli smo s novim iskoracima u organizaciji i pozicioniranju Viške regate, što vjerujemo da su i sudionici mogli primijetiti, a već sutra krećemo s pripremama za iduću Višku koja će biti još bolja i atraktivnija. Također, u želji da se mladima udahnu prave vrijednosti, te da im se razvija poštovanje prema jedriličarskim velikanima iz prošlih generacija, u J.K. Labudu  potičemo da jedrenje i nadalje ostane sport duhovne elite, koja poštuje more i prkosi vitru s jednim jedinim argumentom u mislima, športskim odgojem i zdravim duhom“, rekao je Ante Mlikota, predsjednik Jedriličarskog kuba Labud iz Splita.

 

hr Mon Oct 21 2019 11:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d4963a729111cec3b8b456e/80
Foto: MUP

Automobil oborio pješakinju: Policija traži očevice prometne nesreće u Splitu

Policija moli sve očevice ove prometne nesreće da se jave osobno u Postaju prometne policije Split ili na brojeve telefona 021/ 504-036 ; 504-010

Jučer oko 19.45 sati na raskrižju Pojišanske ulice s Kapucinskom poljanom  u Splitu  dogodila se prometna nesreća u kojoj je osobno vozilo Mazda udarilo  78-godišnju pješakinju koja je zadobila teške i po život opasne ozlijede, te je  hospitalizirana u splitskoj bolnici.

Policija moli sve očevice ove prometne nesreće da se jave osobno u Postaju prometne policije Split ili na brojeve telefona 021/  504-036 ; 504-010.

hr Mon Oct 21 2019 11:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce63cc129111cc59d8b4593/80

Bablje ljeto se nastavlja: Vakula najavio iznadprosječno toplo vrijeme

I u novome tjednu, srednja najviša temperatura zraka bit će kao malo kada
I u novome se tjednu nastavlja većinom suho, sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme, još uglavnom u ponedjeljak ponegdje i relativno vjetrovito, uz umjeren, gdjekad i jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo. Magla će još u ponedjeljak biti rijetka i kratkotrajna pojava, a od utorka češća i dugotrajnija, ne samo po nizinama unutrašnjosti nego i na Jadranu. - piše HRT-ov Zoran Vakula

Posljednjih je 9 dana, od 12. listopada, od kada je u većini Hrvatske počelo ovo iznadprosječno toplo razdoblje - srednja najviša temperatura zraka u mnogim krajevima Hrvatske visoka kao rijetko kada u ovom dijelu listopada. Na postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru, primjerice, gdje se mjeri od 1949. godine, viša je bila samo 2014., a na splitskome Marjanu još i 2018. godine, pri čemu razdoblje iznadprosječno visoke najviše dnevne temperature zraka traje 11 dana, od 10. listopada.

I u novome tjednu, od 21. do 27. listopada - srednja najviša temperatura zraka bit će kao malo kada. Ponegdje vjerojatno i rekordno visoka, uz poneki novi rekord i na pojedini nadnevak, posebice do četvrtka.

Tjedan u kojem završava listopad i počinje studeni sigurno će biti hladniji - što je, uostalom, i uobičajeno - ali još nije dovoljno pouzdano hoće li se temperatura zraka sniziti ispod prosječne, pa bi se povećala i vjerojatnost mraza pri tlu, koji bi mogao naštetiti cvijeću. Uoči blagdana Svih svetih to ne bi bilo prvi put. Dapače. Premda mnogima ne željeno, to bi bilo puno "normalnije" od ovog vremena koje ćemo imati u novom radnom tjednu. - prognoza je Zorana Vakule.
hr Mon Oct 21 2019 08:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .