Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5404ea831799420f2fbe9493/80
Foto: Screenshot YouTube

Brad Pitt prihvatio razvod i traži zajedničko skrbništvo nad djecom

Bili su jedan od najpoznatijih parova u svijetu zabave zbog privlačnog izgleda, uspješnih filmova i aktivizma

Nakon više od mjesec dana od kada je holivudska zvijezda Angelina Jolie podnijela zahtjev za razvod braka, Brad Pitt je konačno potpisao te dokumente, javljaju američki mediji.

Jolie (41) je podnijela je zahtjev za razvod braka 19. rujna navodeći nepomirljive razlike kao razlog razvrgavanja bračne zajednice i zatražila je isključivo skrbništvo nad njihovo šestero djece u dobi od osam do 15 godina.

Pitt (52), međutim, traži podjelu skrbništva nad djecom.

Jolie i Pitt, zajedno poznati kao "Brangelina" vjenčali su se 2014. ali su bili zajedno od 2004. godine. Bili su jedan od najpoznatijih parova u svijetu zabave zbog privlačnog izgleda, uspješnih filmova i aktivizma.

Prema pisanju časopisa US Weekly, glumac se konačno predomislio i pristao potpisati papire za razvod. Iako mu Jolie dozvoljava da posjećuje njihovo šestero djece "ukoliko im bude zajamčeno zdravlje i sigurnost", Pitt i dalje namjerava dobiti podjelu skrbništva nad Maddoxom, Paxom, Zaharom, Shiloh, Knoxom i Vivienne, što izgleda kao najava za dugu sudsku bitku.

Facebook komentari

hr Sun Nov 06 2016 16:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d7e485b4739850d88b4586/80
Foto: PlayDrama

Glumica Anastasija Jankovska u ulozi redateljice: "Protivim se ideji da je kazalište elitistička umjetnost"

Saznajte u čemu se krije čar mlade glumice i kakva vas predstava očekuje ovog ponedjeljka u Quasimodo-u
Imali smo prilike popričati s talentiranom glumicom Anastasijom koja je splitskoj publici poznata po svojim uspješnim izvedbama u HNK. Već od proteklog mjeseca imate je priliku gledati u Šoljanovoj predstavi Romanca o tri ljubavi gdje tumači glavni lik, Gospu. No, ovoga se puta pronašla u sasvim novom izdanju kao redateljica Playdramine predstave Zbogom Natalija Petrovna . Predstava je dio novog projekta Klasici u rebama. 

Možeš li nam ukratko predstaviti projekt Klasici u rebama?

Klasici u rebama je projekt  nastao pod okriljem Playdrame kako bismo pružili priliku mladim glumcima. Odlučili smo odvojiti nešto novaca iz Playdrame za mlade ljude koji tek izlaze s Akademije.  Održava se na klasici jer mislim da se na njoj može više toga naučiti nego na modrenim stvarima. Prvo treba znati nacrtati ruku kako bi znao nacrtati apstrakciju. Zovu se u rebama jer nemamo baš previše novaca i ograničeni smo s budžetom, ali čak smo dobili više novčane i marketinške podrške  nego što smo očekivali.

Čuli smo da si ti ta koja je donijela ideju za uspješnu predstavu Ljuljačka za dvoje, je li i Zbogom Natalija Petrovna također tvoja ideja?

Ideja je moja. Prvo sam odbila raditi jer se ne osjećam dovoljno pametnom za redateljicu i uvijek sam skeptična oko svega što radim. Kad sam vidjela tko sve radi pomislila sam zašto ne pomoći ljudima,a i zanima me taj dio posla. Studirala sam u Rusiji, a tamo glumci i redatelji imaju iste satove plus dodatne zadatke. Bila sam na klasi u Sankt Peterburgu i tamo sam se približila redateljskoj strani posla i uvidjela sam težinu koju takav posao nosi. 

Zašto je baš ova drama izabrana kao prva u projektu?

Htjela sam raditi nešto što je meni blisko, a to su Rusi. Osjećam i razumijem to na  neki način i smatram da je puno lakše raditi nešto što te intrigira. Mislila sam se oko Čehova, ali sam odustala zbog brojnosti likova. I ovo je već puno likova i kostimografije u tako malom projektu,dakle mnogo posla i organizacijski i glumački. Turgenjeva mi nije bilo žao štrihati, na prvi pogled mi se činio čudan i malo poetičan, ali smo izbacili dosta likova. Od 89 strana teksta ostalo je 30-ak zato smo ga i preimenovali u“ Zbogom Natalija Petrovna“ jer  to više nije“ Mjesec dana na selu“. Od 89 strana teksta ostalo je 30-ak. 

Je li teško raditi u klubu Quasimodo jer to nije kazalište ili si u tome pronašla prednost?

Kako prednosti tako i mane. Primjerice,blizina ljudi može biti prednost i mana. Sviđa mi se sama koncepcija da se u Quasimodo-u koji je noćni klub odvija nešto klasično. Dvije nespojive priče tvore nešto novo,a sasvim lijepo. Posebno se bih se zahvalila Bilome jer smo mu masovno preokupirali prostor. 

Što misliš kome će se predstava najviše svidjeti i kakvu emociju želiš izazvati kod publike?

Želim da promisle o nečemu i htjela bih da je može svatko shvatiti. Kazalište nije namijenjeno eliti,mislim da kazalište treba biti takvo da ga može shvatiti baka s pazara i netko tko ide često u kazalište. Protivim se ideji da je kazalište elitistička umjetnost, također ne smije se događati da publika izađe s predstave, a da nije ništa shvatila. Nadam se da se to neće dogoditi iako mogu očekivati bilo što,ovo je ipak prvi projekt.

Priželjkuješ li još ovakvih projekata ili jedva čekaš povratak glumi?

Priželjkujem zanimljivih projekata,s ove strane mi je bilo jako zanimljivo. Ja sam odgovorna za sve: scenografiju,kostimografiju,izbor glazbe,koreografiju,režiju i adaptaciju. Živim s time od devetog mjeseca i sad kad to završi bit ću tužna jer glumci nastavljaju dalje, a ja više nemam veze s tim. Tako da se radujem novim projektima jer sam radoholičar i već imam paniku. Jučer sam imala prvi slobodni dan nakon dugo vremena tako da mi je bilo jako čudno.

Dosta smo pričali o predstavi, sad ćemo malo o tebi! Zašto baš gluma?

Zato što nisam mogla plesati balet zbog teških kostiju. Obožavala sam balet od malih nogu,ali nisam imala predispozicija pa sam odabrala  glumu jer je najbliža kazalištu. Glumu sam zavoljela nakon fakulteta igrajući drugu predstavu u HNK. Riječ je o Moliereovoj predstavi Škola za žene i tada sam shvatila kako je dobar osjećaj igrati na velikoj sceni i navukla sam se. To je poput droge,jednom kad probaš teško se skinuti s nje.Kako uspijevaš ostvariti kontakt s publikom i doprijeti do njih?-Kako kad. Zato je kazalište i super jer je rizik puno veći. Na filmu nisam toliko radila,ali ono što je super kod kazališta je to što danas možeš super odigrati predstavu,a sutra kao da ne znaš ništa o glumi. Težina ovog posla je što ne možeš to naučiti. Ja u sljedećem projektu moram krenuti sve ispočetka. Nije to znam slikati pa ću naslikati,u glumi nema toga.

 Često se otvara tema kako glumci u hrvatskoj nisu dovoljno plaćeni,kakav je tvoj pogled na to? Smatraš li da unutarnje zadovoljstvo može nadoknaditi  novčani manjak?

Slažem se zato se i bavim time. U kazalištu se ne može očekivati zarada i uvijek me iznenađuje kad mladi glumci očekuju da će dobiti novac. U početku sam igrala neke predstave besplatno,ali to je normalno jer treba krenuti od nule. Svi početci su teški. Recimo u Hollywood-u, nosiš kave nekome kako bi naučio nešto. Ja sam u Zagrebu živjela od male scene igrajući dječje predstave,a uz to sam imala zaradu ,što je super, zapravo. Ja ipak od kazališta živim pristojno, plaćam režije, ne živim luksuzni život, ali živim. Tako da se ne mogu požaliti. Nemam previše, ali imam dovoljno. Ono što je super je to što ti sebi uvijek možeš stvoriti posao. Tako je i naš projekt Klasici u rebama. Priznajem početak je grub, ali ako su pametni nastavit će dalje razvijati ga. Treba uvijek gledati perspektivu,to je i moj profesor iz  5. gimnazije uvijek govorio :“ Ne smiješ  postaviti cilj završiti fakultet,cilj mora dosezati dalje. „

Što misliš nedostaje li mladima u Splitu želje za odlaskom u kazalište, imaš li neku ideju kako ih pridobiti?

Nedostaje danas mladima želja općenito. Sve je teško pokrenuti,danas su mladi jako površni. Prvo pitanje je: koliko ću zaraditi,što ću dobiti. To nije samo problem Splita već globalni problem. Nitko nema želje skupiti ekipu i to u pravom smislu te riječi,da nešto naprave skupa. S obzirom na to, nije čudo da neće ići  još i u kazalište. Privući? Možda je ovo dobra prilika,svi su mladi glumci,tekst je mlad,namijenjeno je mlađoj publici. Mislim ovo je eksperiment koji možda ni neće uspjeti i ja sam toga svjesna,ali bitno je pokušati,napraviti nešto. To je rizik ovog posla. Možda će se svidjeti dvoje ljudi, a 35 ne će . Iako mislim da bi im se moglo svidjeti jer ima dosta plesa i glazbe, nema mnogo govorancije jer mladi ne vole propovijedi. 

Kakve likove najviše voliš igrati?

Kad su dobri tekstovi onda su dobri i likovi. Tako na ovom tekstu čak nakon toliko dugo vremena imam osjećaj da smo zagrabili polovinu i da ima još. Također, možeš iskopati svašta,neku rečenicu možeš izgovoriti na više načina. Volim dobre tekstove, zato i volim klasiku.

Da nisi glumica,što bi bila?

Sad mi je to teško odgovoriti jer sam glumica. Veliki dio moga života vrti se oko kazališta tako da bi vjerojatno završila u kazalištu možda na drugačiji način. Od školskih predmeta uvijek sam voljela kemiju. 

Vino ili žestica?

I dobro vino i dobra žestica. 

Kad bi mogla birati da igraš neki književni lik,koji bi to bio?

Voljela bih igrati neki muški lik iz klasike,možda iz Rata i mira

Za kraj, tvoj najdraži citat je?

Imam ih više. Volim Starca i more, mislim da je cijela knjiga citat. Super mi je i jedan iz Romea i Julije kada ona kaže: „Što mora biti,bit će.“

Facebook komentari

hr Sun Mar 26 2017 17:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d7a06bb4739890d58b45f9/80
Foto: Pogrebno podjetje Maribor

Ni nadgrobni spomenici nisu što su nekad bili: Slovenci predstavili digitalne spomenike, počeli primati narudžbe

Tekst te video snimke i fotografije osoba može odabrati za svog života ili to nakon njegove smrti može učiniti rodbina

Mariborsko pogrebno poduzeće dobilo je već 50 narudžbi za digitalni nadgrobni spomenik, čiji je prototip prije nekoliko dana predstavila skupina lokalnih poduzetnika u suradnji s tamošnjim elektrotehničkim fakultetom.

Digitalni nadgrobni spomenik pruža daleko više informacija o pokojniku od klasičnog na kojemu su u mramoru ili kamenu obično upisani samo ime i prezime te datum rođenja i smrti.

- Današnji nadgrobni natpisi vrlo su kratki pa o pokojniku pružaju samo osnovne podatke, dok digitalno doba pruža nebrojeno novih mogućnosti, u životu i poslije smrti. - objavilo je povodom postavljanja prototipa spomenika na mariborskom groblju Pobrežje lokalno pogrebno komunalno poduzeće.

Digitalni nadgrobni spomenik koji napaja solarna baterija korisnicima pruža mogućnost prikazivanja teksta, video zapisa i fotografija na zaslonu zaštićenom kućištem od atmosferskih utjecaja. 

Tekst te video snimke i fotografije osoba može odabrati za svog života ili to nakon njegove smrti može učiniti rodbina.

U pogrebnom poduzeću Maribor tvrde da su za takve nadgrobne spomenike dobili već 50 narudžbi, a cijena im je 3000 eura po komadu bez PDV-a.

Autori ideje računaju na potencijalno veliko tržište Europe i sjeverne Amerike, objavila je Slovenska televizija.

Mariborski digitalni nadgrobni spomenik na ekranu prikazuje osnovne podatke, ali kad mu se približite aktiviraju se senzori koji prate kretanje i oči pa uključuju prikaz pohranjenih podataka. 

Facebook komentari

hr Sun Mar 26 2017 12:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d78051b4739890d58b45de/80
Foto: Screenshot / YouTube

Mlada Trogiranka svojim videozapisima zabavlja YouTube svijet

Na ideju snimanja videa došla je u suradnji s prijateljicom Anom, s kojom je imala želju otvoriti zajednički YouTube kanal, no to nažalost nije bilo fizički moguće jer je prijateljica živjela u Zagrebu, što je otežavalo snimanje

Barbara Vesanović, 24-godišnja studentica iz Trogira, na prvi je pogled jedna sasvim obična djevojka. Ipak, ono što ju odvaja od vršnjaka je njen vrlo uspješan YouTube kanal pod nazivom Debela Barbara. Iako se mnogi pitaju otkud u nazivu epitet "debela" jer je očigledno da nema problema s kilažom, Barbara objašnjava da je pod tim imenom već 10 godina aktivna i na društvenoj mreži Facebook pa joj je bilo logično da to ime prebaci i na YouTube. "To je jednostavno riječ koja može značiti veliku količinu bilo čega. Za mene predstavlja debelu osobnost." - piše punkufer.hr

Iako se Barbara YouTubeom aktivno bavi tek 4 mjeseca, njen kanal Debela Barbara trenutno broji preko 7 000 pretplatnika, što nimalo ne čudi jer je svojim pomaknutim, vrlo zanimljivim, zabavnim, humorističnim i nadasve sarkastičnim videozapisima u vrlo kratkom roku zaludila gotovo cijelu regiju.

 Na ideju snimanja videa došla je u suradnji s prijateljicom Anom, s kojom je imala želju otvoriti zajednički YouTube kanal, no to nažalost nije bilo fizički moguće jer je prijateljica živjela u Zagrebu, što je otežavalo snimanje. Srećom, Barbara nije stala na tome nego je u bespuća YouTubea odlučila uploviti sama. 

- Na kraju sam odlučila napraviti vlastiti YouTube kanal iz čistog gušta, ali i da vrijeme koje sam utrošila za učenje novih stvari za zajednički kanal ne bude uzalud potrošeno.

Budući da predavanja na fakultetu ima samo vikendom, slobodno vrijeme koje ima posvećuje isključivo svom kanalu. 

- Smisao videa je da radim stvari koje volim zabavljajući ljude. Nemam nikakvih velikih planova postati tzv. influencer, sve pretvoriti u sektu i upravljati ljudima.

Iako ima nekoliko tisuća ljudi koji ju prate i svakodnevno gledaju njezine videozapise, na pitanje koliko YouTuber treba imati pretplatnika da bi taj posao mogao unovčiti, Barbara odgovara: 

- Ne postoji određena brojka pretplatnika kad neki YouTuber počinje zarađivati. Iznosi koje YouTube daje za preglede toliko su smiješni da su skoro zanemarivi. Novac se uglavnom dobiva u sponzoriranim objavama, ako se za suradnju direktno javi neki agent ili kompanija i ponude određen iznos za određen broj sponzoriranih objava.

Na njenom YouTube kanalu može se naći za svakog ponešto – od slatkih/slanih recepata, vlogova s putovanja i drugih zanimljivih stvari pa sve do "Carpool Karaoke" serijala, hrvatske inačice slavnog segmenta Late Late Showa "Carpool Karaoke" u kojem voditelj James Corden u svom automobilu vozi poznate osobe, uglavnom pjevače i pjevačice, uz neizostavno pjevanje najvećih hitova.

Svojim "malim debelim minionima", kako od milja zove vjerne pretplatnike i obožavatelje, zahvaljuje na pozitivnoj energiji koju joj svakodnevno šalju putem komentara i poručuje da su divni. 

- Nema ništa ljepše nego čuti da sam nekom uljepšala dan ili ga nasmijala. Na kraju krajeva, to je i razlog zbog kojeg sve ovo radim. Cijeli članak pogledajte ovdje.Facebook komentari

hr Sun Mar 26 2017 10:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d76a98b47398b4d58b45b9/80
Foto: Pixabay

Nije sir kriv za debljinu, nego "light" mliječni proizvodi!

Rezultati su pokazali da konzumacija punomasnih mliječnih proizvoda nije povezana s povećanjem tjelesne mase ili rastom lošeg kolesterola u krvi.

Znanstvenici s dublinskog sveučilišta ispitali su učinak mliječnih proizvoda, mlijeka, sira, jogurta, vrhnja i maslaca na 1500 ljudi u dobi od 18 do 90 godina.

Rezultati su pokazali da konzumacija punomasnih mliječnih proizvoda nije povezana s povećanjem tjelesne mase ili rastom tzv. lošeg (LDL) kolesterola u krvi.

Učinak je, zapravo, bio suprotan. Osobe koje se hrane tim namirnicama imaju manju tjelesnu težinu, niži postotak tjelesne masti, uži obujam struka i niži krvni tlak. - prenosi antenazadar.hr

- Ljudi koji su konzumirali mnogo punomasnih mliječnih proizvoda unosili su mnogo više zasićenih masti (tzv. loše masti) od onih koji su jeli malo punomasnih mliječnih proizvoda ili ih nisu konzumirali uopće, ali zbog toga nisu imali viši LDL kolesterol. - kazala je voditeljica istraživanja Emma Feeney.

Pa kako su onda ovakvi rezultati mogući?

Skupina ispitanika koja je konzumirala ‘light’ mliječne prozvode, pokazalo se, imala je veći LDL kolesterol. To je zato, navode znanstvenici, jer su uz ‘light’ proizvode imali veći unos ugljikohidrata.

- Ono što nakon ovakvih rezultata moramo razmotriti jest da ove namirnice same po sebi nisu odgovorne za debljanje ili kolesterol, nego je važna ukupna prehrana, odnosno druge namirnice koje konzumiramo s njima. - dodala je Feeney.

Rezultati su objavljeni u časopisu Nutrition and Diabetes.

Facebook komentari

hr Sun Mar 26 2017 09:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .