Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7e7a98cb557a237f8b462e/80
Foto: bakeme.com.hr

FOOD BLOGERICA Nina Mrvica: Obožava gastronomiju, recepte nekada priređuje cijeli dan, a donosi i nekoliko zlatnih pravila

Nina Mrvica, osim što različitim receptima usrećuje svoju obitelj i prijatelje, nerijetko oduševljava i pratitelje na svom blogu. Strast za kuhanjem razvija odmalena, a trenutci provedeni za stolom su joj posebni. Sebi, tvrdi, ne voli zadavati pritisak, pa je tako kuhanje hobi u kojem uživa i povremeno eksperimentira.

Svoje kulinarsko putovanje Šibenčanka Nina Mrvica (34) započela je prikupljanjem recepata svoje bake, ali i isprobavanjem raznih jela. 

Nakon rođenja drugog djeteta posvetila se stvarima koje ju vesele, a kuhanje je definitivno bilo među prvima na ljestvici. Stoga su zaljubljenost u razne kuhinje, knjige i stranice ispisanih recepata rezultirali dizajniranjem bloga, Bake Me!

Prije nego je pokrenula blog, Nina objašnjava, radila je vrlo dinamičan posao, međutim iziskivao je previše vremena. Danas obožava pripremati torte, ali ne zanemaruje ni druge gastro poslastice.

U kuhanju, tvrdi, ne treba komplicirati, ali treba i znati slijediti recept.

O tome kako to radi i koja pitanja joj najčešće postavljaju, pročitajte u nastavku intervjua u kojem je Nina otkrila i koliko vremena izgubi pripremajući novi recept na blogu. 


Kako ljudi u vašoj okolini reagiraju kada čuju čime se bavite, zovu li vas vaši bližnji kada pripremaju neki recept?

-Reakcije su jako pozitivne. Iznenadilo me koliki broj ljudi je saznao za blog obzirom da je nov. Često me zovu prijateljice za pokoji savjet ili recept. Ono što me posebno veseli su pitanja pratitelja vezana za pojedini recept koji sam objavila. Ponekad ih zanima koju marku maslaca koristim, koliko dugo mijesim tijesto i slično. Trudim se detaljno objasniti svaki korak u receptu i super mi je kada me netko dodatno pita sve što mu je ostalo nejasno.


Odakle strast za kuhanjem? Koje ste jelo prvo naučili napraviti?

 -Vjerujem da je strast za kuhanjem oduvijek u meni, trebalo ju je samo pustiti da se razvija. Odrasla sam u obitelji u kojoj su žene vrsne kuharice, počevši od moje mame, preko mojih baka. Kod nas je kuhanje dio tradicije. Moje prvo jelo je bio mramorni kolač. Bila sam u osnovnoj školi tada. Listala sam maminu kuharicu i naišla na recept koji mi je djelovao jednostavno, a i sve sastojke sam pronašla u kući. Tako je nastao moj prvi kolač. Bio je ukusan, sjećam se da sam bila jako sretna i zadovoljna.

Koju hranu radite s najviše gušta? Koju vi volite najviše jesti?

-Na ovo pitanje mi je jako teško odgovoriti, dosta toga volim kuhati. To je, valjda tako, kada voliš istraživati kulinarstvo. Ali, da moram birati, odabrala bih pripremu domaće tjestenine i raznih umaka. I torte.Torte obožavam pripremati. To me opušta i smiruje.


Vjerujete li i vi da „ljubav ide kroz želudac“?

Vjerujem da ljubav, između ostalog ide i kroz želudac. Ima nešto posebno u pripremi jela za svoje najbliže i trenucima provedenim za stolom uz hranu. Tada se odmaknemo od kolotečine i ostalih obaveza i posvetimo jedni drugima. Mojoj obitelji su ovakvi trenutci jako važni. Trudimo se prenijeti ih našoj djeci također.

Postoji li trik kojim vaš 'jelovnik' izgleda tako slasno? Možete li nam otkriti tajnu koja stoji iza sjajne glazure, lijepe podloge...? 

-Postoji jedno zlatno pravilo, a to je da u kuhanju ne treba komplicirati, nikada. 

-Namirnica s kojom se priprema je nit vodilja, nju treba poštivati i oko nje graditi jelo. 

-U kuhanju postoji niz trikova koji uvelike olakšavaju pripremu jela. Recimo, sve sastojke pripremite unaprijed, ovo će vam pomoći da ostanete fokusirani na kuhanje, a i manje nereda će nastati u kuhinji, koristite maslac kod prženja (ima viši prag zapaljenja i daje kremastu teksturu jelu), kod izrade bjelanjaka, jaja vam trebaju biti sobne temperature, da bi vam biskvit uspio potrebno je žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom (dok se smjesa ne udupla i postane svijetlo žuta. Također, pećnicu ne otvarajte za vrijeme pečenja biskvita). U kreme za kolače uvijek dodajte prstohvat soli (ona je pojačivač okusa i savršeno se slaže s tamnom čokoladom), uvijek birajte svježe začine... 

-Čokoladni ganache je jedna od mojih omiljenih glazura, lagana je za izradu, ukusna je i lijepa. Sastoji se od vrhnja za šlag i čokolade. Trik je u tome da vam vrhnje ne zakuha. Kada se ugrije, maknite ga s vatre. Čokoladu usitnite i prelijte vrelo vrhnje preko komadića čokolade. Miješajte dok se sve ne poveže. Kod izrade prhkog tijesta, maslac treba biti hladan i tako umiješan u brašno. Savjetujem da ga iskidate na listiće i stavite u zamrzivač na 10 minuta prije izrade tijesta... 


Iscrpljuje li vas ponekad pripremanje različitih recepata i odgovornost prema vašim pratiteljima koji iščekuju nove ideje za pripremu jela?

-Ovaj dio me, moram priznati, najviše veseli. Dogodi mi se, da nešto želim napraviti i objaviti taj dan, a da ne stignem od obaveza i djece. Primjerice, već dva dana domaće pomidore čekaju da od njih spremim pekmez. Ali, kako je ovo hobi u kojem jako uživam, ne stvaram sebi pritisak. Objavit ću ih čim uhvatim slobodnih 5 minuta. 


Koliko vremena (otprilike) izgubite na fotografiranje i pripremu prije nego objavite svoje recepte i fotografije?

Nakon što je jelo pripremljeno i zadovoljna sam izgledom, okusom i teksturom kreće dio s fotografiranjem i pisanjem. Potrebno mi je nekoliko sati da od jela na stolu nastane recept na blogu. Ovo zavisi i o samom jelu, neka su jednostavnija pa je cijeli proces obrade slika i pisanja brže gotov. Neka su malo složenija, pa mi treba više sati za laptopom. Recimo, Pesto na 6 načina sam radila i pisala cijeli dan, dok sam za tapenadu odvojila samo dva sata.

Odakle crpite inspiraciju, smišljate li sami recepte (eksperimentirate) ili volite isprobavati druge gastro kulture?

-Inspiraciju pronalazim u svemu oko sebe. Volim čitati i upoznavati različite kulture i njihovu gastronomiju. 

-Dalmacija i naši otoci su mi vječna inspiracija, dobri restorani, ljudi koji me okružuju i njihovi običaji, putovanja i sl. 

-Uistinu, inspiracija se u kulinarstvu može pronaći u različitim stvarima. U kuhanju i eksperimentiram, ali i isprobavam druge gastro kulture. To je nekako povezano. Isprobavanjem novoga. Ponekad jelo doziram prema svom nepcu, samo začinima, a ponekad promijenim namirnice i sve okrenem u drugom smjeru. Ovo ovisi i o trenutku i o trenutnim namirnicama koje su dostupne. U nekim receptima se slijepo držim doza i pripreme. Smatram da su s razlogom baš takve i da je to netko razradio do savršenstva.


Imate li kuhara ili slastičara koji su vam motivacija?

-Naravno.  Imam nekoliko omiljenih kuhara. Paul Bocuse, ikona Francuske kuhinje i veliki chef, zatim Antonio Carluccio koji je otkrio tjesteninu na potpuno novim razinama. Tu je i Lorraine Pascale koja predivno komponira jednostavna jela i elegantnost pripreme... Naš Rudolf Štefan, vlasnik najboljeg restorana u Hrvatskoj i Šibeniku i Andrej Barbieri, njegova jela obožavam.

 

hr Thu Aug 23 2018 11:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb8e10ecb557a39ba8b4c64/80

Prirodni diuretici: 6 namirnica koje ukljanjaju višak vode iz tijela

Zadržavanje vode u tijelu još se zove edem, a do toga dolazi zbog nakupljanja tekućine u organizmu

Diuretici pomažu vašem tijelu da se oslobode soli i vode, uglavnom poticanjem bubrega da puste natrij u urin. Voda je potom izvučena iz krvi kako bi koncentrirala razinu natrija. To stvara više urina i smanjuje količinu tekućine koja teče kroz vaše krvne žile, pružajući olakšanje od zadržavanja vode ako patite od edema, visokog krvnog tlaka ili drugih stanja u kojima kronično zadržavanje vode predstavlja problem, piše Život i stil.

Ali to nije samo kronična stanja koja mogu pomoći diuretici. Oni mogu pomoći da se oslobodite nadutosti nakon slanog obroka ili mjesečnih hormonskih promjena.

Diuretici bez recepta dostupni su u obliku tableta, ali postoji nekoliko razloga zbog kojih biste ih trebali izbjegavatai. Iako su općenito sigurni za povremenu upotrebu, mogu imati nuspojave poput hipokalemije uzrokovane premalim kalijem, što može dovesti do problema s srcem. Ostale potencijalne nuspojave uključuju dehidraciju, grčeve mišića, vrtoglavicu i osip. To možete izbjeći uparivanjem diuretika bez recepta s hranom koja je bogata kalijem kao što su banane, sjemenke suncokreta, marelice ili naranče.

Prirodni diuretici mogu ponuditi olakšanje od zadržavanja vode i nadutosti bez ikakvih tableta. Evo popis najboljih:

Šparoge

Od vremena antičkih Grka i Rimljana, šparoga se koristi zbog svojih diuretskih svojstva. Diuretski učinci dolaze iz aminokiselina asparagina i koristi se za liječenje oteklina, reumatizma i premenstrualnog zadržavanja vode. 

Cikla

Repa je bogata kalijem, što pomaže u uklanjanju tekućine. Betanin, koji daje cikli boju, povezan je s nižim razinama C-reaktivnog proteina, što djeluje i protuupalno.

Kupus

Popularna "juha od kupusa" ima diuretska svojstva kupusa, zajedno s visokim sadržajem vlakana i vode, kako bi pomogla kod gubitka kilograma. Rimljani su koristili kupus i za mamurluke.

Celer

Još je Hipokrat je preporučio celer kako bismo eliminirali višak tekućine. Sada su znanstvenici utvrdili da ftalidi u celeru doprinose njegovom diuretskom učinku. 

Brusnice

Još su američki domoroci Indijanci identificirali diuretski učinak brusnica, koristeći ih za liječenje niza stanja, uključujući skorbut, za koju su vjerovali da je uzrokovan s previše soli. Brusnice su osobito korisne za uklanjanje tekućine bez uklanjanja kalija.

Krastavci

Krastavci imaju sumpor i silicij koji povećavaju mokrenje poticanjem bubrega na bolje uklanjanje mokraćne kiseline. Puni vode i kalija i niske razine natrija, krastavci smanjuje oticanje. Krastavci se mogu koristiti topikalno kako bi ublažili natečenost podočnjaka.

hr Fri Nov 16 2018 08:17:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5888e30b1eea8fdf2b8b4598/80
Foto: DalmacijaNews

Grad koji će vam platiti 65.000 kuna da se preselite kod njih na 12 mjeseci

Odabrani kandidati odmah će dobiti 16.400 kn za troškove preseljenja. Svaki će im mjesec na račun sjedati po 3200 kn, a na kraju isteka ugovora od godinu dana bit će im isplaćeno preostalih 9800 kn.
Tulsa nudi 10.000 dolara, odnosno oko 65.000 kuna onima koji su spremni otići raditi u taj grad u američkoj saveznoj državi Oklahomi na period od godinu dana. 

Da biste bili razmatrani za ovu financijsku naknadu, trebate biti stariji od 18 godina, morate imati posao (koji možete obavljati iz bilo kojeg dijela svijeta povezanog internetom), biti spremni preseliti se u roku od šest mjeseci te vam treba biti dozvoljen rad u Sjedinjenim Američkim Državama, piše Punkufer

I to nije sve. 

Odabrani kandidati moći će se preseliti u novouređene stanove Tulsa Arts Districta te plaćati samo 33 posto od realne cijene najamnine. Režije će biti besplatne prva tri mjeseca

Za potrebe posla dobit ćete besplatno članstvo u tvrtki 36 Degrees Northu, koje vam osigurava mjesto za obavljanje posla, konferencijske dvorane za sastanke, Wi-Fi i druge poslovne pogodnosti. 

Glavni je cilj ovoga programa privući kreativnu i tehnološki potkovanu radnu snagu u Tulsu koja želi oživjeti poduzetnički duh među svojim stanovnicima. Grad će isprva krenuti s manjim grupama od 10 do 15 osoba, te s vremenom proširiti program na 300 radnika na razmjeni. 

Odabrani kandidati će odmah dobiti 2500 dolara (16.400 kn) za troškove preseljenja. Svaki mjesec će im na račun sjedati po 500 dolara (3200 kn), a na kraju isteka ugovora od godinu dana bit će im isplaćeno preostalih 1500 dolara (9800 kn)

Provjerite na stranicama Tulsa Remote programa što se sve traži te imate li šanse osvojiti ovu poslovnu priliku.
hr Fri Nov 16 2018 08:12:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5564bd76e0a75bbd078b4577/80

Opasni ljudi: U čemu je razlika između psihopata i sociopata

Često kad nas netko šokira potpuno neočekivanim postupkom, ili čak nanese neku štetu, odmahnemo glavom i komentiramo za sebe 'kakav psihopat' ili 'koji sociopat'. Na taj način želimo tog nekog označiti kao osobu koja se ponaša zastrašujuće, čudno ili u najmanju ruku kao nekoga tko nije u stanju pokazati razumijevanje i suosjećajnost, a iako ove pojmove upotrebljavamo po vlastitom nahođenju, među njima postoji bitna razlika

Za lakše razumijevanje razlike časopis Health kao primjer navodi dva poznata izmišljena lika - psihopata Hannibala Lectera iz kultnog filma 'Kad jaganjci utihnu' i sociopata kralja Joffreyja iz popularne serije 'Igra prijestolja'. Ni jedan od njih nema suosjećanja, ne poštuje zakone i pravila, ne brine se o pravima drugih, skloni su nasilju i nikad se ne osjećaju krivima, piše tportal.

Niti jedan od pojmova nema vlastitu službenu dijagnozu, ali sociopati se ubrajaju u skupinu dijagnoza iz područja mentalnog zdravlja poznatu kao antisocijalni poremećaj ličnosti (ASPD). Ljudi koji imaju ASPD skloni su neprestanom laganju, nisu u stanju procijeniti što je ispravno, a što pogrešno i između ostalog su arogantni.

Psihopate 'krase' iste ove osobine, a pored toga su površni, egocentrični i emocionalno plitki. No vjerojatno najveća razlika među njima je ono što psihopate čini opasnijima i susrete s njima nepoželjnima.

'Psihopati su uglađeni manipulatori, tipovi koji će vam dijeliti komplimente, učiniti da se osjećate dobro, govoriti upravo ono što želite čuti sve dok ne shvatite da su vam krali novac, planirali nekakav zločin ili u najgorem slučaju ubili nekoga', objašnjava za Health psihologinja Elizabeth Lombardo.

Nije rijetkost da se ljudi nađu u braku s psihopatom, no zbog njihove ekstremne sposobnosti za manipulacijom i stjecanjem povjerenja drugih ljudi, ni u jednom trenutku ne posumnjaju u takvo što.

Sociopata je, s druge strane, puno lakše uočiti jer se ne može suzdržati i ima emocionalne ispade.

'Ako se psihopat u interakciji s vama uznemiri, u stanju je zadržati svoju smirenost, dok će se sociopat razotkriti', objašnjava Lombardo i opisuje potonje kao usijane glave koje će se, ukoliko se stvari ne odvijaju onako kako oni žele, ljutiti i biti agresivni.

U osnovi, kad vam psihopat planira nešto iza leđa, imat će savršeno uvjerljiva opravdanja za sve što biste mogli naslutiti i nikad nećete znati što slijedi. Kad imate posla sa sociopatom, vjerojatno ćete ga razotkriti jer neće biti dovoljno pametan da sakrije svoje tragove i vjerojatno mu više nećete vjerovati.

Sociopata možete uočiti i po nekim drugim stvarima, poput neuklapanja u socijalne postavke ili poteškoća sa zadržavanjem posla. Psihopati su im sušta suprotnost - imaju tendenciju biti vrlo uspješni i sviđati se svima. Možete ih zvati majstorima prevarantske umjetnosti.

I kod jednih i kod drugih postoje različite razine, pa dok su neki lopovi ili varalice, drugi bi mogli biti i ubojice. Bez obzira koliko je to izraženo, ljudi s takvim osobinama su opasni. Posumnjate li da se netko koga poznajete uklapa u opisano, važno je maknuti se i razgovarati sa stručnjakom za mentalno zdravlje.

hr Fri Nov 16 2018 08:08:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bedc3e30e49381d128b4640/80
Foto: Pixabay

Perfekcionizam - naizgled korisna karakteristika koja veoma negativno utječe na zdravlje

Iako u poslovnom smislu većinom nosi samo pozitivne konotacije, s vremenom uništava psihičko zdravlje

Osobe koje krasi karakteristika 'perfekcionista' u poslovnom svijetu nosi samo pozitivne konotacije. No, kada govorimo o utjecaju koji može imati na zdravlje, rezultati nisu bajni - istraživanja su pokazala kako neprestana težnja prema savršenom nepogodno djeluje na psihičko zdravlje pojedinca.

Previsoka te nerealna očekivanja stvaraju osjećaj manje vrijednosti ako rezultati nisu onakvi kakve je pojedinac zamišljao. Psiholozi Gordon Flett i Paul Hewitt iz Kanade definirali su tri glavna stupnja perfekcionizma - onaj okrenut sebi, onaj okrenut drugima te onaj koji je orijentiran na cjelokupno društvo. 

Sve vrste perfekcionizma utječu na čovjeka na jednak način, a kvare njegovo psihičko i fizičko zdravlje, iako pojedini profesori smatraju da je onaj sociološki orijentiran (na cjelokupno društvo) najgori. Oni koji se bore s ovom vrstom problema, smatraju kako društvo ima visoka očekivanja koja oni moraju ispuniti jer će ih u suprotnom osuđivati.

Anksioznost, depresija i samoubilačke misli samo su neki od simptoma koji se s vremenom mogu javiti, a tome svjedoče i stvarni događaji. Naime, jedno je istraživanje pokazalo kako je 70 posto mladih ljudi, koji su počinili samoubojstvo, imalo visoka očekivanja od samih sebe.

Samokritičnost podiže postotak mogućnosti pojave bipolarnog poremećaja, ali i kroničnog stresa koji može veoma utjecati i na zdravlje srca, piše Život i stil.

hr Thu Nov 15 2018 20:07:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .