Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7e7a98cb557a237f8b462e/80
Foto: bakeme.com.hr

FOOD BLOGERICA Nina Mrvica: Obožava gastronomiju, recepte nekada priređuje cijeli dan, a donosi i nekoliko zlatnih pravila

Nina Mrvica, osim što različitim receptima usrećuje svoju obitelj i prijatelje, nerijetko oduševljava i pratitelje na svom blogu. Strast za kuhanjem razvija odmalena, a trenutci provedeni za stolom su joj posebni. Sebi, tvrdi, ne voli zadavati pritisak, pa je tako kuhanje hobi u kojem uživa i povremeno eksperimentira.

Svoje kulinarsko putovanje Šibenčanka Nina Mrvica (34) započela je prikupljanjem recepata svoje bake, ali i isprobavanjem raznih jela. 

Nakon rođenja drugog djeteta posvetila se stvarima koje ju vesele, a kuhanje je definitivno bilo među prvima na ljestvici. Stoga su zaljubljenost u razne kuhinje, knjige i stranice ispisanih recepata rezultirali dizajniranjem bloga, Bake Me!

Prije nego je pokrenula blog, Nina objašnjava, radila je vrlo dinamičan posao, međutim iziskivao je previše vremena. Danas obožava pripremati torte, ali ne zanemaruje ni druge gastro poslastice.

U kuhanju, tvrdi, ne treba komplicirati, ali treba i znati slijediti recept.

O tome kako to radi i koja pitanja joj najčešće postavljaju, pročitajte u nastavku intervjua u kojem je Nina otkrila i koliko vremena izgubi pripremajući novi recept na blogu. 


Kako ljudi u vašoj okolini reagiraju kada čuju čime se bavite, zovu li vas vaši bližnji kada pripremaju neki recept?

-Reakcije su jako pozitivne. Iznenadilo me koliki broj ljudi je saznao za blog obzirom da je nov. Često me zovu prijateljice za pokoji savjet ili recept. Ono što me posebno veseli su pitanja pratitelja vezana za pojedini recept koji sam objavila. Ponekad ih zanima koju marku maslaca koristim, koliko dugo mijesim tijesto i slično. Trudim se detaljno objasniti svaki korak u receptu i super mi je kada me netko dodatno pita sve što mu je ostalo nejasno.


Odakle strast za kuhanjem? Koje ste jelo prvo naučili napraviti?

 -Vjerujem da je strast za kuhanjem oduvijek u meni, trebalo ju je samo pustiti da se razvija. Odrasla sam u obitelji u kojoj su žene vrsne kuharice, počevši od moje mame, preko mojih baka. Kod nas je kuhanje dio tradicije. Moje prvo jelo je bio mramorni kolač. Bila sam u osnovnoj školi tada. Listala sam maminu kuharicu i naišla na recept koji mi je djelovao jednostavno, a i sve sastojke sam pronašla u kući. Tako je nastao moj prvi kolač. Bio je ukusan, sjećam se da sam bila jako sretna i zadovoljna.

Koju hranu radite s najviše gušta? Koju vi volite najviše jesti?

-Na ovo pitanje mi je jako teško odgovoriti, dosta toga volim kuhati. To je, valjda tako, kada voliš istraživati kulinarstvo. Ali, da moram birati, odabrala bih pripremu domaće tjestenine i raznih umaka. I torte.Torte obožavam pripremati. To me opušta i smiruje.


Vjerujete li i vi da „ljubav ide kroz želudac“?

Vjerujem da ljubav, između ostalog ide i kroz želudac. Ima nešto posebno u pripremi jela za svoje najbliže i trenucima provedenim za stolom uz hranu. Tada se odmaknemo od kolotečine i ostalih obaveza i posvetimo jedni drugima. Mojoj obitelji su ovakvi trenutci jako važni. Trudimo se prenijeti ih našoj djeci također.

Postoji li trik kojim vaš 'jelovnik' izgleda tako slasno? Možete li nam otkriti tajnu koja stoji iza sjajne glazure, lijepe podloge...? 

-Postoji jedno zlatno pravilo, a to je da u kuhanju ne treba komplicirati, nikada. 

-Namirnica s kojom se priprema je nit vodilja, nju treba poštivati i oko nje graditi jelo. 

-U kuhanju postoji niz trikova koji uvelike olakšavaju pripremu jela. Recimo, sve sastojke pripremite unaprijed, ovo će vam pomoći da ostanete fokusirani na kuhanje, a i manje nereda će nastati u kuhinji, koristite maslac kod prženja (ima viši prag zapaljenja i daje kremastu teksturu jelu), kod izrade bjelanjaka, jaja vam trebaju biti sobne temperature, da bi vam biskvit uspio potrebno je žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom (dok se smjesa ne udupla i postane svijetlo žuta. Također, pećnicu ne otvarajte za vrijeme pečenja biskvita). U kreme za kolače uvijek dodajte prstohvat soli (ona je pojačivač okusa i savršeno se slaže s tamnom čokoladom), uvijek birajte svježe začine... 

-Čokoladni ganache je jedna od mojih omiljenih glazura, lagana je za izradu, ukusna je i lijepa. Sastoji se od vrhnja za šlag i čokolade. Trik je u tome da vam vrhnje ne zakuha. Kada se ugrije, maknite ga s vatre. Čokoladu usitnite i prelijte vrelo vrhnje preko komadića čokolade. Miješajte dok se sve ne poveže. Kod izrade prhkog tijesta, maslac treba biti hladan i tako umiješan u brašno. Savjetujem da ga iskidate na listiće i stavite u zamrzivač na 10 minuta prije izrade tijesta... 


Iscrpljuje li vas ponekad pripremanje različitih recepata i odgovornost prema vašim pratiteljima koji iščekuju nove ideje za pripremu jela?

-Ovaj dio me, moram priznati, najviše veseli. Dogodi mi se, da nešto želim napraviti i objaviti taj dan, a da ne stignem od obaveza i djece. Primjerice, već dva dana domaće pomidore čekaju da od njih spremim pekmez. Ali, kako je ovo hobi u kojem jako uživam, ne stvaram sebi pritisak. Objavit ću ih čim uhvatim slobodnih 5 minuta. 


Koliko vremena (otprilike) izgubite na fotografiranje i pripremu prije nego objavite svoje recepte i fotografije?

Nakon što je jelo pripremljeno i zadovoljna sam izgledom, okusom i teksturom kreće dio s fotografiranjem i pisanjem. Potrebno mi je nekoliko sati da od jela na stolu nastane recept na blogu. Ovo zavisi i o samom jelu, neka su jednostavnija pa je cijeli proces obrade slika i pisanja brže gotov. Neka su malo složenija, pa mi treba više sati za laptopom. Recimo, Pesto na 6 načina sam radila i pisala cijeli dan, dok sam za tapenadu odvojila samo dva sata.

Odakle crpite inspiraciju, smišljate li sami recepte (eksperimentirate) ili volite isprobavati druge gastro kulture?

-Inspiraciju pronalazim u svemu oko sebe. Volim čitati i upoznavati različite kulture i njihovu gastronomiju. 

-Dalmacija i naši otoci su mi vječna inspiracija, dobri restorani, ljudi koji me okružuju i njihovi običaji, putovanja i sl. 

-Uistinu, inspiracija se u kulinarstvu može pronaći u različitim stvarima. U kuhanju i eksperimentiram, ali i isprobavam druge gastro kulture. To je nekako povezano. Isprobavanjem novoga. Ponekad jelo doziram prema svom nepcu, samo začinima, a ponekad promijenim namirnice i sve okrenem u drugom smjeru. Ovo ovisi i o trenutku i o trenutnim namirnicama koje su dostupne. U nekim receptima se slijepo držim doza i pripreme. Smatram da su s razlogom baš takve i da je to netko razradio do savršenstva.


Imate li kuhara ili slastičara koji su vam motivacija?

-Naravno.  Imam nekoliko omiljenih kuhara. Paul Bocuse, ikona Francuske kuhinje i veliki chef, zatim Antonio Carluccio koji je otkrio tjesteninu na potpuno novim razinama. Tu je i Lorraine Pascale koja predivno komponira jednostavna jela i elegantnost pripreme... Naš Rudolf Štefan, vlasnik najboljeg restorana u Hrvatskoj i Šibeniku i Andrej Barbieri, njegova jela obožavam.

 

hr Thu Aug 23 2018 11:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b9ca3cbcb557af5ab8b45f7/80

Nećete vjerovati što sve dobrostojeći, moderni roditelji traže od dadilja

Poželjno je da dadilja danas zna baratati pištoljem, masirati, šišati ili pak voziti specijalno vozilo za led.. naravno sve to dobro se plaća

Donedavna je među dobrostojećim Njujorčanima bilo poželjno da dadilja njihove djece zna dodatni strani jezik kojem bi ih naučila te da zna kuhati zdravu, egzotičnu hranu, piše Život i stil.

Danas je situacija puno drugačija i veliki izazovi su stavljeni pred dadilje. Žene koje čuvaju djecu moraju vladati brojnim drugim vještinama. Prema anketi New York Posta roditelji očekuju da dadilja zna masirati, frizirati ili pak biti instruktorica joge. 

"Jedan otac je rekao da njega dadilja dvaput tjedno po 90 minuta masira. Naravno za to joj dodatno plati. Jedna obitelj tražila je dadilju koja zna voziti zamboni kako bi im mogla biti od koristi na klizanju. Drugoj obitelji je bilo važno da dadilja zna rukovati vatrenim oružjem kako bi plašila medvjede. Jedna majka je tražila dadilju koja zna šišati i raditi frizure kako bi njezine djevojčice i ona uvijek bile dotjerane.

"Dobrostojeće obitelji imaju svoj pogled na ovaj posao. Kada intervjuiraju dadilje vode računa o tome da dobiju što više usluga od jedne osobe. Naravno to i plate. Dadilja s puno vještina može godišnje zaraditi 185.000 dolara", kaže David Youdovin, šef tvrtke koja zapošljava dadilje i domaćice.   

hr Thu Sep 20 2018 19:50:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba3c63acb557a44af8b47db/80
Foto: Pixabay

Svaki treći rabljeni auto ima neispravne zračne jastuke ili ih uopće nema! Evo kako ćete provjeriti!

Preko OBD konektora i dijagnostičkog uređaja može se utvrditi je li zračni jastuk (airbag) ispravan ili neispravan te je li uopće ugrađen, a 'crash data' otkriva i je li auto imao sudar. Provjera 'zlata vrijedi'...

Pri sudaru, čak i manjeg intenziteta, ako se otvori zračni jastuk (airbag), odnosno jastuci, cijena popravka 'leti u nebo'. Naime, uz sklop zračnog jastuka i njegovu oplatu u volanu ili armaturi, treba izmijeniti i sustav za aktiviranje te elektronički-inercijski senzorski sustav i upravljački elektronički modul, piše Autoportal.

Ako se sve ne napravi kako treba, na instrumentnoj ploči gori lampica sustava zračnog jastuka. No, kako su veliki troškovi u pitanju, mnogi potom, radi 'štednje', kod elektroničara trajno ugase signalnu lampicu, a u kućište vrate iskorišten zračni jastuk i stave samo novi plastični pokrov. 

Događa se i da se iz automobila koji se prodaje, pogotovo ako ide u izvoz, skida ispravni zračni jastuk, s aktivacijskim i senzorskim sklopom, prodaje na 'crnom' tržištu i 'pro forma' ugrađuje već iskorišteni. Dakle, pri kupnji rabljenog provjerite i tu mogućnost. 

Provjera se najbolje obavlja u ovlaštenom servisu ili kod dobrog auto-elektroničara, na dijagnostičkom uređaju. 

Dijagnostički se uređaj spaja preko OBD priključka te se unošenjem podataka o proizvođaču i vozilu ulazi u sigurnosni sustav, koji jasno pokazuje je li zračni jastuk ispravan ili neispravan, odnosno je li 'fake' ugrađen već iskorišteni (aktivirani). 

Preko 'crash data' usto se može provjeriti je li automobil imao sudar. Dakle, pri kupnji rabljenog auta ne idite 'grlom u jagode'. Uz sve bitne provjere, karoserije, podvozja, motora, prijenosa..., provjerite i stanje zračnih jastuka. Važno je, jer o tome, u sudaru, ovise životi vas i putnika u autu. 

Ako ste prevareni, popravak je skup, izlažete se neugodnostima pri traženju odštete, a ishođenje pravde na sudu dugotrajno je i neizvjesno te zahtjeva početna ulaganja, za odvjetnika, tužbu...

hr Thu Sep 20 2018 18:10:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5893389bb47398ce058b4573/80
Foto: Pixabay

Zašto se parovi najčešće razvode?

Možda vam ovo pomogne da otvorite oči i na vrijeme riješite bračne razmirice.

Sreća, idila, romantika i samo ljubav. Na početku je uvijek sve savršeno, ili barem donekle savršeno. No, kada vas stvarni život opali po leđima, dođu i problemi… Nije svakom braku predodređen uspjeh, a to najbolje zna američki odvjetnik za razvode Andrew Vaughn, piše portal Živim.

On je u svojoj bogatoj karijeri vidio sve verzije propalih ljubavi te navodi 5 najčešćih razloga zašto parovi dolaze u njegov ured. Možda vam ovo pomogne da otvorite oči i na vrijeme riješite bračne razmirice.

 

Ne traže pomoć u slučaju depresije ili ovisnosti

Odbijanje pomoći kad je riječ o mentalnom zdravlju je veliki problem koji pogađa brojne parove.

- Dolaze mi ljudi koji vjerojatno ne bi ni došli u moj ured, da je njihov partner/partnerica potražio pomoć šest mjeseci ranije - govori odvjetnik. Dodaje da su muškarci ti koji su tvrdoglavi i koji odbijaju pričati o svojim problemima. Nakon godina nagovaranja, žena jednostavno dođe do točke pucanja.

Život s partnerom kojem je narušeno mentalno zdravlje veoma je izazovan i usprkos ogromnim naporima uloženim u spas braka, on se vrlo često raspada. Mnogi muškarci osjećaju kako gube muževnost kad priznaju da su depresivni, ali prava je snaga u tome da kažu da nisu dobro i da im je potrebna pomoć.

 

Frustracije oko novčanih problema

Ne moramo ni govoriti da je manjak novca problem te da ovo lako može eskalirati i dovesti do opakih bračnih svađa.

- Partneri koji se ne slažu oko financija i često raspravljaju o novcu imaju znatno veće šanse za razvod od onih čije se neslaganje vrti oko odgoja djece, odnosa s članovima obitelji ili seksa - rekao je.

 

Nevjera

Emocionalna nevjera vrlo često završi i kao ona fizička. I dok mnogi parovi zahvaljujući bračnom terapeutu ipak uspiju prevladati ovo teško razdoblje, nerijetko se događa da se osoba zaljubi u tu drugu osobu i onda spasa nema - govori odvjetnik.

 

Dodaje da je to povezano s nedostatkom intimnosti u braku i s uzimanjem partnera zdravo za gotovo. Intimnost treba njegovati, hraniti i održavati. I kada život uzme maha seks pada na kraj liste prioriteta. Kažu da on nije najvažniji, ali ako ga nema, onda dolazi do velikog problema.

 

Nedostatak brige

Rutina, rutina, rutina. Lako se zna dogoditi da partneri sve rjeđe pokazuju koliko se vole, cijene i koliko se brinu za osjećaje onoga drugog. Razgovaraju samo o djeci i onome što će jesti… Odvjetnik navodi kako brakovi imaju tendenciju da ne uspiju kad jedan (ili oba) partner prestane brinuti za drugog i kad se ljubav i prijateljstvo pretvore u ljutnju i zamjeranje.

- Nemojte da prođu tjedni ili mjeseci, a da ne odete na spoj. I nemojte uzimati partnera zdravo za gotovo. Mali znak pažnje, komplimenti, slatka poruka mogu učiniti čuda. Njegujte svoj odnos sa zdravom dozom ljubavi i pažnje - savjetuje.

 

Ne žele otići kod bračnog terapeuta

Začudili biste se koliko uspješna zna biti bračna terapija. Nedavno sam spasio 25-godišnji brak samo zato što sam uspio par nagovoriti da nju odu, kaže Vaughn. Dodaje da nije gotovo dok niste spremni porazgovarati sa stručnjakom i staviti stvari u perspektivu.

hr Thu Sep 20 2018 15:58:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d77d89b47398cfd78b456d/80
Foto: Pixabay

Roboti će nam ukrasti posao? Proizvođači automobila se ne slažu

Već godinama slušamo lamentiranja pojedinih interesnih skupina kako će roboti ljudima ukrasti poslove, no baš kao što su i šivaće mašine ljudima samo povećale produktivnost, olakšale proizvodnju i smanjile troškove izrade, te samim time konačnu cijenu proizvoda - tako i robotika industriji donosi novu dimenziju

Ljudski faktor, ipak, još uvijek je nezamjenjiv, čemu svjedoče i podaci iz automobilske industrije.

Od 13 proizvođača automobila, čije su dionice javno izlistane na svjetskim burzama, a koji broje više od 100.000 zaposlenih - čak ih je 11 u posljednje četiri godine povećalo broj radnika i to za nezanemarivih 11 posto, piše Bloomberg.

Proizvođači automobila na najbrže rastućem kineskom tržištu preferiraju ljudski rad jer zahtjeva manje inicijalne investicije, dok na razvijenim tržištima kompanije koje su već prošle ciklus automatizacije većinom proširuju kadrove unutar sektora za istraživanje i razvoj kako bi se prilagodili nadolazećoj eri električnih i autonomnih vozila.

Upravo bi ove dvije sfere industrije i trebale izazvati tektonski poremećaj za proizvođače automobila i broj zaposlenih, budući da bi se potreba za sastavljanjem motora s unutarnjim izgaranjem trebala značajno smanjivati.

Od trinaest proizvođača nad kojima je provedeno istraživanje, samo su General Motors i Nissan zabilježili pad broja zaposlenika. GM, doduše, zbog prodaje Opela PSA grupi.

Nažalost Bloombergova analiza nema podatke o plaćama, pa tako ne znamo je li povećan broj radne snage bio praćen i rastom primanja zaposlenika, piše tportal.

hr Thu Sep 20 2018 15:57:37 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .