Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7e7a98cb557a237f8b462e/80
Foto: bakeme.com.hr

FOOD BLOGERICA Nina Mrvica: Obožava gastronomiju, recepte nekada priređuje cijeli dan, a donosi i nekoliko zlatnih pravila

Nina Mrvica, osim što različitim receptima usrećuje svoju obitelj i prijatelje, nerijetko oduševljava i pratitelje na svom blogu. Strast za kuhanjem razvija odmalena, a trenutci provedeni za stolom su joj posebni. Sebi, tvrdi, ne voli zadavati pritisak, pa je tako kuhanje hobi u kojem uživa i povremeno eksperimentira.

Svoje kulinarsko putovanje Šibenčanka Nina Mrvica (34) započela je prikupljanjem recepata svoje bake, ali i isprobavanjem raznih jela. 

Nakon rođenja drugog djeteta posvetila se stvarima koje ju vesele, a kuhanje je definitivno bilo među prvima na ljestvici. Stoga su zaljubljenost u razne kuhinje, knjige i stranice ispisanih recepata rezultirali dizajniranjem bloga, Bake Me!

Prije nego je pokrenula blog, Nina objašnjava, radila je vrlo dinamičan posao, međutim iziskivao je previše vremena. Danas obožava pripremati torte, ali ne zanemaruje ni druge gastro poslastice.

U kuhanju, tvrdi, ne treba komplicirati, ali treba i znati slijediti recept.

O tome kako to radi i koja pitanja joj najčešće postavljaju, pročitajte u nastavku intervjua u kojem je Nina otkrila i koliko vremena izgubi pripremajući novi recept na blogu. 


Kako ljudi u vašoj okolini reagiraju kada čuju čime se bavite, zovu li vas vaši bližnji kada pripremaju neki recept?

-Reakcije su jako pozitivne. Iznenadilo me koliki broj ljudi je saznao za blog obzirom da je nov. Često me zovu prijateljice za pokoji savjet ili recept. Ono što me posebno veseli su pitanja pratitelja vezana za pojedini recept koji sam objavila. Ponekad ih zanima koju marku maslaca koristim, koliko dugo mijesim tijesto i slično. Trudim se detaljno objasniti svaki korak u receptu i super mi je kada me netko dodatno pita sve što mu je ostalo nejasno.


Odakle strast za kuhanjem? Koje ste jelo prvo naučili napraviti?

 -Vjerujem da je strast za kuhanjem oduvijek u meni, trebalo ju je samo pustiti da se razvija. Odrasla sam u obitelji u kojoj su žene vrsne kuharice, počevši od moje mame, preko mojih baka. Kod nas je kuhanje dio tradicije. Moje prvo jelo je bio mramorni kolač. Bila sam u osnovnoj školi tada. Listala sam maminu kuharicu i naišla na recept koji mi je djelovao jednostavno, a i sve sastojke sam pronašla u kući. Tako je nastao moj prvi kolač. Bio je ukusan, sjećam se da sam bila jako sretna i zadovoljna.

Koju hranu radite s najviše gušta? Koju vi volite najviše jesti?

-Na ovo pitanje mi je jako teško odgovoriti, dosta toga volim kuhati. To je, valjda tako, kada voliš istraživati kulinarstvo. Ali, da moram birati, odabrala bih pripremu domaće tjestenine i raznih umaka. I torte.Torte obožavam pripremati. To me opušta i smiruje.


Vjerujete li i vi da „ljubav ide kroz želudac“?

Vjerujem da ljubav, između ostalog ide i kroz želudac. Ima nešto posebno u pripremi jela za svoje najbliže i trenucima provedenim za stolom uz hranu. Tada se odmaknemo od kolotečine i ostalih obaveza i posvetimo jedni drugima. Mojoj obitelji su ovakvi trenutci jako važni. Trudimo se prenijeti ih našoj djeci također.

Postoji li trik kojim vaš 'jelovnik' izgleda tako slasno? Možete li nam otkriti tajnu koja stoji iza sjajne glazure, lijepe podloge...? 

-Postoji jedno zlatno pravilo, a to je da u kuhanju ne treba komplicirati, nikada. 

-Namirnica s kojom se priprema je nit vodilja, nju treba poštivati i oko nje graditi jelo. 

-U kuhanju postoji niz trikova koji uvelike olakšavaju pripremu jela. Recimo, sve sastojke pripremite unaprijed, ovo će vam pomoći da ostanete fokusirani na kuhanje, a i manje nereda će nastati u kuhinji, koristite maslac kod prženja (ima viši prag zapaljenja i daje kremastu teksturu jelu), kod izrade bjelanjaka, jaja vam trebaju biti sobne temperature, da bi vam biskvit uspio potrebno je žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom (dok se smjesa ne udupla i postane svijetlo žuta. Također, pećnicu ne otvarajte za vrijeme pečenja biskvita). U kreme za kolače uvijek dodajte prstohvat soli (ona je pojačivač okusa i savršeno se slaže s tamnom čokoladom), uvijek birajte svježe začine... 

-Čokoladni ganache je jedna od mojih omiljenih glazura, lagana je za izradu, ukusna je i lijepa. Sastoji se od vrhnja za šlag i čokolade. Trik je u tome da vam vrhnje ne zakuha. Kada se ugrije, maknite ga s vatre. Čokoladu usitnite i prelijte vrelo vrhnje preko komadića čokolade. Miješajte dok se sve ne poveže. Kod izrade prhkog tijesta, maslac treba biti hladan i tako umiješan u brašno. Savjetujem da ga iskidate na listiće i stavite u zamrzivač na 10 minuta prije izrade tijesta... 


Iscrpljuje li vas ponekad pripremanje različitih recepata i odgovornost prema vašim pratiteljima koji iščekuju nove ideje za pripremu jela?

-Ovaj dio me, moram priznati, najviše veseli. Dogodi mi se, da nešto želim napraviti i objaviti taj dan, a da ne stignem od obaveza i djece. Primjerice, već dva dana domaće pomidore čekaju da od njih spremim pekmez. Ali, kako je ovo hobi u kojem jako uživam, ne stvaram sebi pritisak. Objavit ću ih čim uhvatim slobodnih 5 minuta. 


Koliko vremena (otprilike) izgubite na fotografiranje i pripremu prije nego objavite svoje recepte i fotografije?

Nakon što je jelo pripremljeno i zadovoljna sam izgledom, okusom i teksturom kreće dio s fotografiranjem i pisanjem. Potrebno mi je nekoliko sati da od jela na stolu nastane recept na blogu. Ovo zavisi i o samom jelu, neka su jednostavnija pa je cijeli proces obrade slika i pisanja brže gotov. Neka su malo složenija, pa mi treba više sati za laptopom. Recimo, Pesto na 6 načina sam radila i pisala cijeli dan, dok sam za tapenadu odvojila samo dva sata.

Odakle crpite inspiraciju, smišljate li sami recepte (eksperimentirate) ili volite isprobavati druge gastro kulture?

-Inspiraciju pronalazim u svemu oko sebe. Volim čitati i upoznavati različite kulture i njihovu gastronomiju. 

-Dalmacija i naši otoci su mi vječna inspiracija, dobri restorani, ljudi koji me okružuju i njihovi običaji, putovanja i sl. 

-Uistinu, inspiracija se u kulinarstvu može pronaći u različitim stvarima. U kuhanju i eksperimentiram, ali i isprobavam druge gastro kulture. To je nekako povezano. Isprobavanjem novoga. Ponekad jelo doziram prema svom nepcu, samo začinima, a ponekad promijenim namirnice i sve okrenem u drugom smjeru. Ovo ovisi i o trenutku i o trenutnim namirnicama koje su dostupne. U nekim receptima se slijepo držim doza i pripreme. Smatram da su s razlogom baš takve i da je to netko razradio do savršenstva.


Imate li kuhara ili slastičara koji su vam motivacija?

-Naravno.  Imam nekoliko omiljenih kuhara. Paul Bocuse, ikona Francuske kuhinje i veliki chef, zatim Antonio Carluccio koji je otkrio tjesteninu na potpuno novim razinama. Tu je i Lorraine Pascale koja predivno komponira jednostavna jela i elegantnost pripreme... Naš Rudolf Štefan, vlasnik najboljeg restorana u Hrvatskoj i Šibeniku i Andrej Barbieri, njegova jela obožavam.

 

hr Thu Aug 23 2018 11:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/534883901799429e5daa3386/80

Radni učinak je lošiji ako ste spavali samo 16 minuta manje od uobičajenog

Radnici kojima nedostaje tih 16 minuta sna u odnosu na prosjek češće se žale na stres i lošije se koncentriraju, utvrdio je na temelju ankete tim stručnjaka sa Sveučilišta u Južnoj Floridi

Izgubite li samo 16 minuta sna u odnosu na vaš prosjek spavanja, to može utjecati na to da slabije prosuđujete i teže se koncentrirate tijekom dana, a time i utjecati na vaš radni učinak. Također, radnici kojima nedostaje tih 16 minuta sna češće se žale na povećanu razinu stresa, zbog čega bi ukupna produktivnost mogla biti manja, utvrdio je tim stručnjaka sa Sveučilišta u Južnoj Floridi

Rezultati studije objavljeni u časopisu Sleep Health, a njome je obuhvaćeno 130 odraslih osoba koje rade u IT sektoru. Sudionici su ispunjavali anketu u kojoj su odgovarali kada su otišli u krevet i probudili se, koliko sati i minuta su spavali te koja im je bila kvaliteta sna. Također, ocjenjivali su jesu li tijekom dana imali problema s koncentracijom, nekih briga, ili negativnih misli.

Glavna autorica studije, dr. Soomi Lee, asistentica na Sveučilištu, kaže da je inspiraciju za istraživanje dobila iz vlastitog života.

- Ako sam prethodne noći loše spavala, primijetila sam da to ometa moj svakodnevni život i da imam više negativnih emocija - rekla je za Daily Mail. Istraživači su otkrili da su odrasli koji su bili u krevetu 16 minuta manje od prosjeka prijavili lošiju kvalitetu spavanja i više kognitivnih problema, posebno s koncentracijom. To je uzrokovalo porast stresa, što je rezultiralo manje produktivnim danom.

Utvrdili su i još jednu korelaciju. Oni koji ranije odlaze u krevet teže se koncentriraju. Pretpostavlja se da je to zato što su zbog manjka sna odlazili spavati ranije, no pokazalo se da su se oni i probudili ranije nego ostali, pa je očito riječ o začaranom krugu, javlja 24 sata

hr Fri Apr 26 2019 13:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/539697281799427d7edd7559/80

Ovo je pravi način za podgrijavanje pizze

Jedina gora stvar od hladne pizze je loše podgrijana hladna pizza. Ali, to se može elegantno izbjeći s malim trikom zahvljajući kojem pizza ponovo ima pravu aromu i prave je temperature

Ako vam je ostala koja kriška pizze od ručka, a hladna vam ne izgleda jako primamljivo, uz ove savjete ćete joj vratiti okus, teksturu i miris te će biti užitak za pojesti. Prvo zapamtite da ju ne traba stavljati u mikrovalne pećnice jer one neravnomjerno zagrijavaju hranu, a kod pizze to znači da će se ili zagrijati sir, a umak ostati hladan ili će se gornji dio pregrijati, a donji ostati hladan i mokar. Također, pri podgrijavanju pizze u mikrovalnoj ona ispada gumena i mlaka, javlja 24sata

1. Uzmite željeznu tavu

Željezna tava se ravnomjerno zagrijava i dobro drži toplinu.

2. Pizzu zagrijavajte na srednjoj vatri

Jedna od stvari koje čine pizzu fantastičnom je lagano hrskava korica, a kad se ohladi pizza gubi svoju hrskavost. Zagrijavanje na srednjoj vatri u željeznoj tavi vraća tu hrskavost pizzi, a može ju i malo zapeći.

3. Koristite poklopac

Nakon što ste zagrijali tavu stavite pizzu grijati i odmah ju poklopite poklopcem. Zahvaljujući poklopcu u tavi će se zadržati toplina koja će otopiti sir i zagrijati umak.

4. Provjerite je li se dovoljno zagrijala

Kako ćete znati da je pizza dovoljno zagrijana? Nakon otrpilike tri minute maknite poklopac i vilicom isprobjate pizzu. Ako se sir razvlači, gotova je piše Men's Health.

hr Fri Apr 26 2019 10:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc2ab3629111c705d8b4583/80
Foto: Pixabay

Dokazalo istraživanje: Sestre vam pomažu da budete bolja osoba

Imati sestru sa sobom donosi mnoge prednosti, unapređuju nam sposobnosti komuniciranja, mentalno zdravlje, zbog njih smo osjećajniji, a uče nas i ambicioznosti te neovisnosti

Sestre pomažu da osoba razvije socijalne vještine, poput komunikacije i kompromisa, kaže autor istraživanja o braći i sestrama, prof. Alex Jensen iz 'School of Family Life'pri Sveučilištu Brigham Young u američkoj saveznoj državi Utah. Dodaje da manji sukobi među braćom i sestrama mogu čak i pozitivno utjecati na razvoj. Evo što znanost kaže zašto je sve dobro imati sestru:

Sestre poboljšavaju mentalno zdravlje

Studija koja je 2010. objavljena u stručnom medicinskom časopisu Journal of Family Psychology pokazuje da sestre pozitivno utječu na mentalno zdravlje i samopouzdanje. To je potvrdio i prof. Jensen koji kaže da sestre svoju braću i sestre 'čuvaju od osjećaja usamljenosti, nevoljenosti, krivnje i straha'. 

Zbog njih smo osjećajniji

Ista je studija otkrila da sestra može pomoći u tome da budemo bolje osobe, jer promoviraju pozitivna ponašanja poput suosjećanja i altruizma kad nam pokazuju svoju ljubav i privrženost. 

- To vrijedi čak i kad postoje manji sukobi u odnosima - kaže profesorica iz School of Family Life, Laura Padilla-Walker.

Sestre pomažu da se izoštre interpersonalne vještine

Dokazano je da dečki koji odrastaju sa sestrama bolje komuniciraju sa ženama od onih koji odrastaju s braćom ili kao jedinci. A kako kaže prof. Jensen, neki znanstvenici tvrde da su brat ili sestra drugog spola ključne osobe u adolescentskim godinama. 

- Braća i sestre često postaju bliži u tim godinama jer su jedan drugome izvor informacija o drugome spolu - kaže Jensen. 

Sestre nas uče neovisnosti i ambicioznosti

Britanska studija iz 2009. pokazuje da su oni koji su odrastali s barem jednom sestrom neovisniji i odlučniji od onih koji su odrastali sami ili s braćom. Koautor studije prof. Tony Cassidy je svojevremeno objasnio da je riječ o unutarnjoj želji da budemo bolji, koja je najviše iskazana u obiteljima s više ženskih članova. 

Uče nas i kako postići balans

Ista studija iz 2009., u kojoj je sudjelovala 571 osoba u dobi od 17 do 25 godina, kaže da sestre pomažu uspostaviti 'unutarnji mir'. Tako su oni koji su odrastali s barem jednom sestrom bili spremniji nositi se s raznim izazovima, a bolje su se nosili i sa stresom te su na kraju odrasli u sretnije i optimističnije ljude. Razlog zašto to uče baš sestre, a ne braća navodno leži u tome što žene 'bolje barataju s komunikacijskim vještinama i bolje znaju negativnu situaciju pretvoriti u pozitivnu', kaže istraživanje, piše 24sata

hr Fri Apr 26 2019 08:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5445651e1899420d5c0000d5/80
Foto: Screenshot

Ovako ćete se trajno riješiti kilograma

Prije nego što se krenete s planom gubitka kilograma, posjetite se da će taj ne uvijek ugodan proces pomoći da budete zdraviji i sretniji.
1. Ne idete na dijetu, već mijenjate način prehrane

Stručnjaci preporučuju da ćete najbolje rezultate postići ako unaprijed isplanirate određene stvari na jelovniku s kojim ćete "varati“ jednom ili dvaput u tjednu. Primjerice, da se ograničite samo na jednu krišku pizze kad jedete ovu kaloričnu hranu, ili da odredite maksimalni broj pića koji možete popiti u jednom tjednu. 

2. Vježbajte na pravi način 

Vježbanje sagorijeva kalorije i masnoće te potiče rad metabolizma. Oni koji žele izgubiti kilograme vježbanjem često rade istu grešku, odnosno ne paze na omjer unesenih kalorija i onih koje izgube vježbanjem. 

3. Ne reagirajte na prvi osjećaj gladi 

Neke osobe nailaze na teškoće kod mršavljenja jer im glad izaziva tjeskobu. Pojedinci se osjećaju loše kad ih pogodi osjećaj gladi pa na dohvat ruke uvijek imaju grickalice, a drugi jedu kad su pod stresom ili kad im je dosadno. Iako nije poželjno da pustite da vas uhvati snažna glad jer u tim situacijama smo skloni prejedanju, ne bismo trebali reagirati niti na prve signale. 

4. Imajte na umu da sve kalorije nisu iste

Metodologija mršavljenja je prilično jasna – ako želite smanjiti kilograme u organizam morate unijeti manje kalorija. No nije sva hrana jednaka bez obzira na identični broj kalorija. 

5. Slijedite važno prehrambeno trojstvo

Bjelančevine zasićuju, grade mišiće i pokreću metabolizam. Ljudi koji se trude smršavjeti trebali bi jesti duplo više od preporučene dnevne doze proteina (0,8 grama za svaki kilogram težine) jer su istraživanja pokazala da na taj način gube više pohranjene masnoće. Dobri izvori bjelančevina su meso, riba, jaja, grahorice, tofu i mliječni proizvodi poput jogurta, piše Zadovoljna

hr Fri Apr 26 2019 08:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .