Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a5df03db9e03eb64e8b4582/80
Foto: Pixabay

Zašto volimo ogovarati?

Ponekad si ne možemo pomoći iako znamo da nije lijepo govoriti o osobi koja nije prisutna... Je li ogovaranje izdaja i zašto nam ono ponekad predstavlja zadovoljstvo?

Svi znamo da tračevi mogu biti istiniti koliko i bajke o vilama koje su vam čitali prije spavanja u vrtiću, ali ta spoznaja ipak neke ljude ne sprečava da ogovaraju...

Zašto volimo ogovarati?

"Otprilike 60 posto odraslih ljudi vodi razgovore o osobi koja nije prisutna.", tvrdi Laurent Bègue, psiholog te dodaje kako se osoba ponekad jednostavno dobro osjeća ako kaže nešto ružno o prijatelju u društvu svoje obitelji.

Ogovaranje gradi društvene veze između pojedinaca iz jednostavnog razloga – zajednička negativna osjećanja su puno snažnija od zajedničkih pozitivnih emocija. Osobe koje se ne poznaju će osjećati veću bliskost ako podjele nešto negativno o trećoj osobi nego ako kažu nešto lijepo o istoj toj osobi. To je jedan od načina pokazivanja jedno drugome da dijele iste vrijednosti i osjećaj za humor. Uz to ide i uzbuđenje zbog “grešnog ponašanja” jer bismo po definiciji trebali biti pristojni i dobri. Važno je zapamtiti da niti jedan od ovih osjećaja nije stvaran. 

Isto su potvrdili istraživači Sveučilišta Staffordshire u Velikoj Britaniji - osobe koje više tračaju ujedno u većoj mjeri osjećaju potporu okoline, ali nemaju jako izraženo samopoštovanje i nisu vrlo zadovoljne u svom životu. Stručnjaci su otkrili kako tračanje podiže razinu progesterona, hormona odgovornog za smanjenje osjećaja tjeskobe i stresa.

Loše strane ogovaranja

Ogovaranje može biti rizičan potez koji dovodi do atmosfere nepovjerenja. Žrtva ogovaranja nije se u poziciji braniti, pa samim tim nastaje i sumnja kod sugovornika. Kad netko jednom "zaprlja" nečiju reputaciju, teško je poništiti efekt. Zanimljivo je da negativne informacije ljudi smatraju istinitijim od pozitivnih pa ih lakše prihvaćaju i duže pamte.


Ovu ružnu naviku možete iskoristiti za nešto dobro! Kada poželite reći nešto ružno o trečoj osobi, ustvari ste u poziciji da upoznate tamnu stranu svog karaktera malo bolje pa samim time imate mogućnost mijenjati se i biti bolja osoba!, piše ordinacija.hr

hr Tue Feb 13 2018 08:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc5f6310e49380f008b47aa/80
Foto: TasteAtlas

Pokrenut svjetski atlas hrane, Dalmacija u atlasu s 49 jela

Na web siteu je predstavljeno više od 9,000 jela, pića i namirnica iz cijelog svijeta
Na adresi www.tasteatlas.com pokrenut je prvi svjetski atlas hrane.

TasteAtlas promovira kulturu lokalnog, te informira putnike i ljubitelje hrane o tradicionalnim jelima, lokalnim namirnicama i autentičnim restoranima.

Na web siteu je predstavljeno više od 9,000 jela, pića i namirnica iz cijelog svijeta, a funkcionira jednostavno - upišete ime države, regije, grada, jela ili pića i dobijete sve potrebne informacije o traženom, o restoranima u kojima možete kušati lokalni specijalitet

Dalmatinska pašticada, Crni rižot, Brudet, Janjetina s ražnja, Imotska torta, Poljički sopranih, Rožata ..., samo su neka od jela koja su uvrštena u ovaj atlas pod dalmatinska jela. 
hr Tue Oct 16 2018 16:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc5f3510e493812008b47ab/80

Cammeo: Suvremena tehnologija za maksimalnu sigurnost

Dan bez mobitela u prometu se obilježava 21. 10. drugu godinu zaredom

U okviru projekta 'Dan bez mobitela u prometu' koji i ove godine provodi Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, u Zagrebu je održana konferencija 'Mi i naši gadgeti u prometu – problemi i izazovi'. Jedan od govornika bio je izvršni direktor Cammeo Grupe, Petar Dragić.

- Cammeu, kao regionalnom taksi lideru, sigurnost putnika, ali i ostalih sudionika u prometu visoko je na listi prioriteta - kazao je te naglasio kako je upravo ta briga o sigurnosti vidljiva kako u Cammeovoj filozofiji, tako i u njihovom poslovanju.

- Naša vozila opremljena su tako da vozač ima sve što mu je potrebno da kvalitetno obavi posao, a da mu to ne odvraća pažnju s ceste. Smatramo da je suvremena tehnologija u nenametljivoj verziji, kakvu i sami koristimo, dobitna kombinacija koja jamči sigurnosti i zadovoljstvo - zaključio je Dragić.

Inače, okosnica ovogodišnjeg projekta, koje podupire Ministarstvo unutarnjih poslova i sufinanciran je od strane Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH, je istraživanje distrakcije korištenja mobitela u prometu.

Dan bez mobitela u prometu se obilježava 21. 10. drugu godinu zaredom, a ove će se godine tome aktivno uključiti učenici prometnih zanimanja u Slavonskom brodu, koji će svojim sugrađanima taj dan poručiti da čuvaju sebe i druge u prometu i ne koriste se mobitelom na cesti.

hr Tue Oct 16 2018 16:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5afd630c2af47f2e038b469c/80

Pet namirnica koje nikada ne smijemo jesti sirove

Oblizivanje metlica miksera ili "čupkanje" sirovog tijesta može loše završiti bakterijom koje se teško riješiti...
Zaraza salmonelom najčešće dolazi zbog neopranih ruku ili nedovoljno termički obrađene hrane životinjskog podrijetla koja često nema nikakav neuobičajen izgled ili miris. Stoga namirnice poput mesa peradi i jaja valja termički obraditi, ali i oprati ruke nakon rukovanja s njima. No i voće i povrće također može biti zaraženo zbog korištenja stajskog gnojiva.

Ipak, mnogo su češće infekcije zbog majoneze ili slastica pripremljenih od sirovih jaja, a izazvat će mučnine, bolove, proljeve i povraćanje. O salmoneli na koju se osobito upozorava tijekom ljetnih mjeseci mnogi znaju puno, i iz osobnog iskustva i iz medija, ali lako se može smetnuti s uma da i druge namirnice iz  smočnice ili hladnjake također mogu izazvati brojne tegobe - ako ih se prije pripreme nedovoljno termički obradi.

Krumpir 

U želji da preskoče ispite ili ostanu kod kuće, mnogi su školarci eksperimentirali sa sirovim krumpirima kako bi dobili temperaturu. Mnogi su imali sreće i u najgorem slučaju osjetili probavne smetnje jer se sirovi krumpir teško probavlja. No intoksikacija, koja u najtežim slučajevima može biti iznimno opasna, nije šala, piše Punkufer.

Štetni solanin koji se nalazi u krumpirovoj kori, zelenom ili proklijalom krumpiru vrlo je toksičan. Male količine tog toksina mogu izazvati akutnu intoksikaciju koju karakteriziraju povraćanje, znojenje, grčevi u želucu i crijevima, aritmije srca, glavobolje i drugo. Solanin, srećom, nije otporan na visoke temperature i zato je krumpir prije posluživanja važno skuhati ili ispeći.

Grah 

Sirovi grah sadrži fitohemaglutinin, otrov koji može uzrokovati probavne smetnje i simptome slične trovanju hranom. Čak se i od malih količina možemo otrovati, a simptomi se javljaju u roku od nekoliko sati. Teške mučnine i obilno povraćanje dugotrajni su, a zatim slijedi dijareja. Stručnjaci preporučuju da se grah kuha najmanje 30 minuta na minimalno 100 °C.

Mlijeko

Tek pomuženo mlijeko koje nije pasterizirano može sadržavati Escherichiju coli i salmonelu. Bakterija E. coli uobičajen je stanovnik crijeva mnogih životinja i ljudi, gdje pomaže u probavi hrane. Prilično je otporna, lako se i brzo razmnožava, ali nakon 15 minuta na 60 °C bit će uništena. E. coli može uzrokovati crijevne infekcije, upale mjehura, slijepog crijeva, meningitis te druge zdravstvene tegobe.

Hrenovke

Iako se pretpostavlja da se ništa neće dogoditi od zalogaja ili dva hrenovke prije kuhanja, valja imati na umu da se radi o polugotovom proizvodu koji se ne smije jesti sirov. Termička se obrada savjetuje zbog listerija, patogenih mikroorganizama koji se mogu uništiti kuhanjem. U suprotnom može doći do listerioze, zarazne bolesti koja rezultira pobačajem u trudnoći, bolestima središnjeg živčanog sustava, gastroenteritisom te meningitisom.

Brašno

Brašno također može biti opasno za zdravlje. Budući da tijekom transporta od proizvođača do trgovine dolazi u kontakt s raznim patogenima poput E. coli, nikako ne bi trebalo jesti sirovo tijesto. Osim samog brašna, valja pripaziti i nakon pripreme gotovih mješavina za kolače. 

hr Tue Oct 16 2018 14:13:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc5c8720e493846028b46dc/80

Ovaj petak Petar Grašo u klubu Piccadilly!

Nakon što je posljednje dvije godine obilježio s četiri regionalna megahita, te napunio Arene u Splitu i Puli – Petar Grašo ovoga petka, 19. listopada, dolazi u sinjski Club Piccadilly!

U cijeloj Dalmaciji već se osjeća euforija zbog ovog koncerta, koja raste iz dana u dan, pa nema sumnje kako će Sinjani i njihovi brojni gosti, koji ponovno u velikim grupama dolaze na ludi provod u centar Dalmatinske zagore, uživati od prve do posljednje sekunde jer ih očekuju svi oni ponajbolji Grašini hitovi. Petar Grašo će publici prirediti retrospektivu svoje dosadašnje bogate karijere uz hitove Ako te pitaju, Moje zlato, Srce za vodiča, Uvik isti, Šporke riči, Volim i postojim, 92, Ko nam brani, Ljubav sve pozlati i mnogim drugim bezvremenskim uspješnicama.

Predivan interijer i ugođaj Cluba Piccadilly, uz Grašine najveće hitove, su obećanje samo za sebe da će svi posjetitelji sa sobom ponijeti najljepše uspomene s koncerta za pamćenje!

Ulaznice za ovaj koncert u prodaji su u sinjskim knjižarama Axel i Papirko, te na samom ulazu u klub na dan koncerta.

Za više informacija posjetite službenu facebook stranicu Piccadilly cluba.

hr Tue Oct 16 2018 13:21:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .