Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8a79cc2af47f64018b46a6/80

Od vikenda promjenljivo, porast temperature, ponegdje oborine

U skladu s prognozama, u četvrtak je u većini kontinentalne Hrvatske i sjevernog dijela Jadrana jutro bilo najhladnije u ovogodišnjemu studenome, a i posljednjih mjeseci, još od ožujka, pri čemu je ponegdje, kao primjerice u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Pazinu temperatura zraka bila čak oko 5 °C niža od prosječne za kraj studenoga.
U petak će biti uglavnom još malo hladnije te većinom suho. Od vikenda će temperatura zraka ponovno rasti pa će početkom prosinca biti iznadprosječno toplo. Uz promjenljivu naoblaku bit će povremene mjestimične oborine, koje se još u nedjelju na kopnu ponegdje mogu smrzavati na hladnoj podlozi.

Osim temperature zraka u meteorološkim kućicama DHMZ-a na 2 metra visine zanimljivo je spomenuti kako je pri tlu još hladnije, često uz mraz. U četvrtak je na 5 cm iznad tla najniža temperatura zraka u Karlovcu, Ogulinu, Pazinu i Zagrebu, te na Pargu i Zavižanu bila čak -11 °C. Minusa je pri tlu bilo i blizu mora - u Poreču -7 °C, a u Rijeci čak -8 °C. Bit će i u petak!

Unatoč hladnijim posljednjim danima i u mnogima mjestima temperaturi zraka niskoj kao rijetko kada potkraj studenoga - i ovaj će mjesec diljem Hrvatske biti topliji od prosječnog. Štoviše, ponegdje će čak biti među najtoplijim 11. mjesecima u povijesti mjerenja. Uostalom, takva će nam biti i cijela ova godina, pa su stoga i Hrvatska i šira okolica posebno izdvojene u privremenom izvještaju Svjetske meteorološke organizacije za 2018. godinu, čiji se prijevod na hrvatskom jeziku nalazi na internetskim stranicama DHMZ-a. A iznadprosječne topline bit će i početkom prosinca. 

Uostalom, evo podrobne prognoze za sljedeće dane koju je za HRT pripremila dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a. 

Petak - relativno hladno, ponegdje slabe oborine

"U Slavoniji, Baranji i Srijemu ujutro će mjestimice biti kratkotrajne magle, zatim djelomice sunčano, poslijepodne uz više oblaka.  Puhat će slab do umjeren istočni i jugoistočni vjetar. Bit će hladno, uz jutarnju temperaturu zraka od -8 do -6 °C te najvišu dnevnu od -2 do 0 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano i hladno, ujutro uz mjestimičnu maglu. Vjetar većinom slab istočni i jugoistočni. Temperatura zraka ujutro od -9 do -6 °C, a danju oko 0 °C.

U gorskoj Hrvatskoj nakon jutarnje magle bit će sunčanih razdoblja, osobito u Lici i višim predjelima. Uz više oblaka poslijepodne bi mogla zalepršati poneka pahuljica snijega. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano. Uz obalu će puhati slaba do umjerena bura, a na otvorenome moru istočnjak i jugo. Jutarnja će temperatura zraka ponegdje biti i niža od 0 °C, a dnevna u gorju od 0 do 2 °C, a na moru od 9 do 11 °C.

U Dalmaciji prijepodne barem djelomice sunčano, uz više oblaka poslijepodne. Puhat će većinom slab do umjeren istočnjak i jugo, uz obalu još ujutro ponegdje slaba bura. More malo do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka od -3 do 0 °C, uz obalu između 2 i 7 °C, a najviša dnevna uglavnom od 7 do 12 °C.

I na jugu Hrvatske djelomice sunčano, uz više oblaka poslijepodne i navečer, kad može pasti i poneka kap kiše. Uz obalu će puhati slaba bura i istočnjak, a na otvorenome moru navečer umjereno jugo. Temperatura zraka ujutro od 6 do 8 °C, u unutrašnosti i samo oko0 °C, a poslijepodne između 9 i 12 °C.

Od vikenda – promjenljivo, porast temperature, ponegdje oborine

U subotu i nedjelju će u kopnenom području sunčanih razdoblja biti manje nego u petak, a u gorskim krajevima moguće su i slabe oborine, koje se mogu smrzavati na hladnoj podlozi - u subotu snijeg, u nedjelju većinom kiša. Do nedjelje hladno, osobito u noći i ujutro, pa je moguća poledica. U novome tjednu toplije, uz promjenljivu naoblaku i mjestimičnu kišu, te slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar.

Na Jadranu promjenljivo. U subotu će najprije na sjevernom dijelu ponegdje biti kiše, a od nedjelje i u južnijim krajevima. Uz povremeno umjereno jugo i istočnjak bit će sve toplije, osobito prema sredini tjedna."
hr Fri Nov 30 2018 07:47:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53344682179942dd217b24bb/80

Prve pahulje zalepršale i u Imotskoj krajini

Dijelove Dalmatinske zagore zabijelile su prve pahuljice
Kako javljaju naši čitatelji, snijeg trenutno pada u Imotskom, Zagvozdu, Studencima, Lovreću,...
U ranim popodnevnim satima pahulje su zabijelile Kozjak, Biokovo, Kamešnicu, Dinaru,...a snježna zavjesa spustila se iznad Kaštela i Trogira. Snježnog prekrivača ima u Muću, u Dubravi i Sitnom na Mosoru, u Gornjim Brelima, Lučanima, a pao je i na vrhovima otoka Brača.

Kao i uvijek, snijegu se najviše vesele najmlađi, a mi se nadamo bijelom Božiću.
hr Thu Dec 13 2018 21:06:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c128e6b0e493849468b45e0/80

Dubrovnik: Otvaraju senzornu sobu i zapošljavaju specijaliste

Za opremanje sobe i kupnju aparata prikupili su oko 28.000 kuna, a nedostaje im još 430.000 kuna. Stoga pozivaju sve koji mogu da se priključe i pomognu donacijama

Djeca s teškoćama iz Dubrovnika ubrzo više neće morati putovati do Splita ili Zagreba zbog neurorazvojnih vježbi ili terapija. U Općoj bolnici Dubrovnik otvaraju Polikliniku za ranu intervenciju djece s teškoćama u razvoju, senzornu sobu i zapošljavaju niz specijalista, no za to im treba financijska pomoć i podrška, piše 24sata.hr

Do sada se rana intervencija uglavnom radila preko udruga i ovisila je o njihovoj uspješnosti u pisanju projekata. Još od 2009. ukazujem na problem rane intervencije koja je u biti socijalna usluga i stoji u Zakonu o socijalnoj skrbi. Rana intervencija je rani screening gdje se kod beba uočava odstupanje u ponašanju ili u motorici te se upućuje kod specijalista. Kod nas u Dubrovniku to nije razvijeno. S djecom se kasni u radu ponekad i do dvije godine, a šalje ih se specijalistima u Split ili u Zagreb – objašnjava Dženita Lazarević iz Dubrovnika, predsjednica udruge Poseban prijatelj. Inače je majka djevojčice s teškoćama Lane (14) koja ima desetak teških dijagnoza.

U radio emisiji na lokalnoj postaji prije dvije godine susrela se s ravnateljem OB Dubrovnik Marijom Bekićem. Upoznala ga je s problematikom. Iako njima rana dijagnostika ne može pomoći, bila im je želja da pomognu drugim roditeljima jer Dženita dobro zna kroz što sve prolaze da bi svojoj djeci osigurali makar osnovne potrebe. Većina vježbi ne ide na uputnicu i roditelji ih plaćaju iz svog džepa. Inicirali su pokretanje Poliklinike za mentalno zdravlje koja će omogućiti roditeljima djece s teškoćama da na jednom mjestu dobiju cjelovitu stručnu podršku. 
Bolnica je od Ministarstva zdravlja dobila potrebna sredstva za zapošljavanje logopeda, rehabilitatora, terapeuta, neuropsihijatara i pedijatara.

- Riječ je o prostoru veličine 200 četvornih metara i moram istaknuti da sam jako zadovoljan suradnjom koju smo ostvarili s predstavnicima roditelja koji su nas savjetovali i s kojima smo odlučivali o potrebama, ali i suradnjom s Ministarstvom zdravstva jer nas nisu kočili u našem nastojanju i dobili smo odobrenje još lani. Cijeli projekt koštao je oko 970.000 kuna za građevinske radove koji su završili, a sljedećega tjedna završava i natječaj za opremanje. Opremanje se odnosi na stolove i bojanje zidova u neke vesele i šarene motive. Po završetku ove humanitarne akcije za koju se nadamo da će biti uspješna računamo da će se vrata Poliklinike za roditelje otvoriti do sredine siječnja. Time će u ovoj ustanovi imati bolje uvjete nego čak i u Zagrebu, jer pojedine specijaliste ondje moraju tražiti na dvije ili tri lokacije, a ovdje će na raspolaganju imati sve u istoj zgradi - izjavio je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić. Rekao je da su za te potrebe već zaposlili šest dodatnih specijalista. U akciju se uključila i Facebook inicijativa DUMAMe.

- Htjeli smo da se na tom odjelu posebno opremi senzorna soba kao mjesto na kojem će djeca moći nesmetano razvijati svoje vještine. Bile smo na sastanku s ravnateljem i ponudile pomoć oko financiranja jer smo imale iskustva u vođenju i organizaciji humanitarnih akcija. Senzornu sobu želimo opremiti suvremenim pomagalima i neurofeedback aparatom koji posebno pomaže u radu s djecom iz autističnog spektra – objašnjava Dita Lipanović.

Za opremanje sobe i kupnju aparata prikupili su oko 28.000 kuna, a nedostaje im još 430.000 kuna. Stoga pozivaju sve koji mogu da se priključe i pomognu donacijama. Samo u Dubrovačko - neretvanskoj županiji ima oko 750 djece s teškoćama kojima će ti prostori promijeniti život, a dodatno se svake godine rodi još oko 90 djece s nekom od teškoća. Možete im pomoći uplatom na broj računa za posebne namjene:
HR 5423600003513337749

hr Thu Dec 13 2018 17:53:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb4a7fdcb557a0fa98b4f04/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Besplatni pregled autosjedalica u Zadru

U subotu 15. prosinca 2018. od 10 do 12 sati na parkiralištu Jedriličarskog kluba USKOK, Obala kneza Trpimira 55 (na dijelu parkinga uz križanje ulica V. Desnice i Obale kneza Trpimira) udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 % no samo ako se pravilno koriste.

Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 % do 20 %, a to su brojke koju volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice te da svakako dovedu i svoje dijete.

Osim samog pregleda, Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima, ako im treba savjet u odabiru prve autosjedalice.

hr Thu Dec 13 2018 17:00:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c127b170e493849468b45d2/80
Foto: Split

Počelo je sniježiti nedaleko od Splita: Krenule su prve pahulje

Temperature zraka su niske, a u Dalmaciji je trenutno između 5 i 6 stupnjeva.
Trenutno najviše oborina ima na otvorenom moru i vanjskim otocima.

Slabih oborina ima i uz obalu.

Iz DHMZ-a tvrde uz obalu sjevernog Jadrana je moguć snijeg, a na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena do vrlo jaka, podno Velebita i olujna bura.
hr Thu Dec 13 2018 13:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .