Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/53d065ec189942843a000c61/80
Foto: Maksim Bašić

U Trilju predstavljeno gastronomsko obilje Dalmatinske zagore

Sedam vrhunskih jela odabrali su vrsni poznavatelji gastronomije Zlatko Gall i Stephan Macchi, naglasivši kako prirodni ambijent u kojemu se pripravljaju, posebnost načina kuhanja i začinskog bilja daju tim jelima originalnost i ukus kakav se drugdje ne može naći

U Trilju su se u srijedu okupili najbolji majstori kuhinje iz sedam gradova i općina na slivu Cetine (Vrliku, Omiš, Sinj, Zadvarje, Trilj, Šestanovac i Dugi rat), kako bi javnosti predstavili dio gastro-baštine Cetinskog kraja kojom će ubuduće častiti i ugošćavati turiste, putnike i namjernike ovog kraja bogatog prirodnim, kulturnim i povijesnim atrakcijama zaleđa ovog dijela Splitsko-dalmatinske županije

Jer, upravo ovaj dio županije proteklih je godina dobio novih 500 kilometara pješačkih, biciklističkih, planinarskih i konjičkih staza za posjetitelje koje prate tok rijeke Cetine.

Sve to napravljeno je u sklopu projekta Medpaths, europskog IPA projekta kojega vodi u suradnji sa talijanskim partnerima Regionalna razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije (RERA) i jedinice lokalne samouprave, pa je okupljanje u Trilju u samoj završnici tog projekta "teškog" u cijelosti oko dva milijuna eura, bila prilika za dodatnu promociju autohtonih jela kao nezaobilaznog dijela turističke ponude.

Naime, nakon predstavljanja ovog projekta u Providurovom stanu na Kliškoj tvrđavi, te provedenih sedam promotivnih kuharskih radionica, projekt je u srijedu dočekao i svoju završnu fazu. Tijekom provedbe radionica i ovih degustacija, projekt se dodatno približio stanovnicima, zgodnim odabirom i spominjanjem kulturno povijesnih, gastronomskih i prirodnih detalja na lokalitetima na trasi svake od staza.

Sedam gradova i mjesta koja se nalaze u slivu rijeke Cetine, bili su domaćini po jedne od radionica na kojima se uz pomoć jednog od priznatih šefova kuhinje s ovog područja spremali tipična jela tog podneblja. Sama događanja osmišljena su u svrhu promocije projekta, a pripremani su: janjeća đigerica na kiselo, tripice (sa suhim mesom), vrlički uštipak, sinjski arambašići, žabe na brujet, hobotnica ispod peke, te poljička kaštradina sa raštikom.

U  gastronomskom dijelu projekta, naime, proteklih su mjeseci u sedam mjesta uz Cetinu održavane radionice i natjecanja u pripremanju originalnih jela, a najbolji iz tih nadmetanja, u Trilju su se predstavili javnosti svojim specijalitetima. 

Odabrali su ih vrsni poznavatelji gastronomije Zlatko Gall i Stephan Macchi, koji su predstavili svako od jela, naglasivši kako prirodni ambijent u kojemu se pripravljaju, posebnost načina kuhanja i začinskog bilja daju tim jelima originalnost i ukus kakav se drugdje ne može naći.

- Počeli smo sa zaštitom i revitalizacijom područja uz Cetinu, a cilj nam je na isti način razviti i ostali dio Zagore te je ovo jedan od načina kako ponuditi proizvode i usluge te predstaviti kulturna bogatstva ovoga  kraja - kazao je direktor RERA-e Srećko Radnić, oji se pokazao kao vrstan domaćin svih sedam ulinarskih radionica, te velikog finala u Trilju.

Treba istaknuti i kako je u sklopu projekta, u suradnji s HGSS-om, izrađeno i označeno 30 staza uz Cetinu, a u posebnoj pratećoj brošuri gostima će biti predstavljena prirodna, kulturna i gastro-baština na mjestima kojima staze prolaze, kao i ugostiteljski objekti koji nude specijalitete, a cijeli projekt će nakon pet godina biti okončan u prosincu ove godine.

S obzirom da zaobalje Dalmacije obiluje mjestima bogatog prirodnog, kulturnog i enogastro nasljeđa ovim projektom se želi osmisliti i uspostaviti metodologija očuvanja i unapređenja, te njegove bolje prepoznatljivosti. Projekt koji zaslužuje svaku pohvalu.

hr Thu Jul 24 2014 07:20:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5756adeb1e353e2f1c8b45cc/80
Foto: Ilustracija

Studenti, ako želite bolje učiti mirišite limun i masirajte uho...

Zapamtite, vrijeme nije uvijek presudno. To što ste proveli sate i sate učeći neki predmet, ne mora uvijek rezultirati s najsjajnijim rezultatima
Nastavnici u 'Queen Anne' školi, u blizini Readinga u Engleskoj, naporno su radili s neuroznanstvenicima na sveučilištima diljem Velike Britanije kako bi došli do znanstveno utemeljenog rješenja. Rezultat je vodič za reviziju 'BrainCanDo', koji pruža studentima, ali i njihovim roditeljima, praktične i učinkovite strategije pomoću kojih će si olakšati učenje.  

Zapamtite, vrijeme nije uvijek presudno. To što ste proveli sate i sate učeći neki predmet, ne mora uvijek rezultirati s najsjajnijim rezultatima. Ključ je razumijevanje onog što učite, kao i ulazak u srž problematike koju proučavate. Pokušajte staviti na papir ono što ste naučili, izvlačeći nekoliko osnovnih smjernica danima prije ispita, piše Dailymail. 

Umjesto da se koncentrirate na samo jedan predmet, preporučuje se 'multitasking'. Dakle ujutro učite jednu stvar, a navečer možete ponoviti gradivo od jučer. Na ovaj način manja je vjerojatnost da ćete zaboraviti ono što ste prethodno učili. Vjerovali ili ne, udisanje mirisa limuna također može biti od velike pomoći. To će poslati signale hipokampusu, neuronu koji igra ključnu ulogu u emocijama i pamćenju. 

Udisanje limuna proizvesti će pozitivne emocije u vama i tako vrlo vjerojatno pospješiti vaš uspjeh na ispitu. Ako vam je limun možda mrvicu ekstreman, pokušajte nešto jednostavnije poput masiranja uha jer ovaj će pothvat imati isti učinak, odnosno poboljšati vaše raspoloženje i opustiti vas, piše vecernji.hr
hr Thu May 23 2019 21:24:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce6e6c729111ceb9e8b45b3/80
Foto: Pixabay

Još jedan plus: Mediteranska prehrana smanjuje rizk od razvoja depresije

U mediteranskom načinu prehrane prevladaa povrće, voće, žitarice, jede se riba, dok je meso puno manje zastupljeno. Veliku ulogu ima i maslinovo ulje

Dokazano je da je mediteranska prehrana jedna od najzdravijih na svijetu - snižava loš kolesterol, čuva zdravlje srca i krvnih žila, sprječava infarkt i moždani udar, produljuje život, čuva zdravlje kostiju, zdravlje mozga, a prema najnovijoj studiji koja je predstavljena na godišnjem susretu američkih psihijatara u San Franciscu, smanjuje i rizik od razvoja depresije u starijoj životnoj dobi.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Patra u Grčkoj pod vodstvom dr. Konsatntinosa Argyropoulosa, a u njemu su sudjelovali korisnici Centra za skrb o starijim osobama. Njih 64 posto hranilo se umjereno mediteranski, a 34 posto isključivo mediteranski. Među ispitanicima 25 posto ih je pokazivalo znakove depresije, većinom su to bile žene.

- Naši rezultati pokazuju da je depresija u starijoj životnoj dobi usko povezana s nekoliko rizičnih faktora. Isto tako pokazalo se da su osobe koje su većinu života jele mediteranski imale manji rizik od toga da obole od depresije", stoji u zaključku studije.  

Dr. Argyropoulos i njegovi kolege naglašavaju da njihova studija nije imala za cilj dokazati uzročno-posljedičnu vezu. To znači da mediteranska prehrana može dovesti do boljeg mentalnog zdravlja, ali isto tako ljudi boljeg mentalnog zdravlja će birati bolju prehranu i više paziti na sebe od osoba koje su anksiozne i depresivne, piše zivotistil.hr

hr Thu May 23 2019 20:30:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c45b15b0e4938dc848b45b2/80
Foto: Pixabay

Na WhatsApp stiže opcija koja vam se sigurno neće svidjeti

Unutar opcije statusa na WhatsAppu od sljedeće godine počet će se prikazivati oglasi koji će izgledati slično kao oglasi na Instagram Stories.

S obzirom na to koliko je novaca Facebook uložio u WhatsApp te na broj korisnika koji je veći od milijardu i pol, jasno je kako Mark Zuckerbergrazmišlja o načinima na koji može početi zarađivati od korištenja ove aplikacije. Kao i u slučaju Facebooka i Instagrama, naplaćivanje same aplikacije ne dolazi u obzir, već će se odlučiti na provjerenu strategiju – oglašavanje.

Još sredinom prošle godine iz ove su kompanije najavili da će se i korisnicima WhatsAppa uskoro početi prikazivati oglasi, a sada napokon imamo i neke detaljnije informacije oko vrste oglasa koje ćemo viđati u aplikaciji. Reklame se ipak neće početi prikazivati ove godine, kako je ranije najavljeno, već tijekom 2020., a za početak prikazivat će se oglasi unutar opcije statusa. Dakle, možemo očekivati format oglasa sličan onima postavljenim u Instagram Stories – oglasi će zauzimati cijeli ekran, kao i statusi na WhatsAppu te će se pri vrhu, umjesto imena korisnika, prikazivati ime brenda koji se reklamira. Povlačenjem prsta po ekranu prema gore prikazat će se više informacija o proizvodu i usluzi koja se reklamira te vjerojatno i neke druge akcije, ovisno o oglašivaču.

Nije teško pretpostaviti kako se korisnicima neće svidjeti prikazivanje oglasa u ovoj aplikaciji za komunikaciju, no mnogi se čude kako je WhatsApp izdržao toliko godina bez oglasa unutar svoje platforme i jasno je da takva situacija ne može biti vječna te da moraju početi zarađivati novac, piše zimo.hr

hr Thu May 23 2019 18:55:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce6b27a29111c029e8b45ad/80
Foto: Udruga Momentum

Moment fest počinje ovu nedjelju na Turskoj kuli, a traje do listopada: Čekaju nas brojna iznenađenja

Moment Fest je kulturna, glazbena i sportsko-rekreativna manifestacija koja će se održavati jednom mjesečno na Turskoj kuli, u periodu od svibnja do listopada, a prvo izdanje je najavljeno za nedjelju, 26. svibnja od 15 sati.

Osim Xstatic (graffiti) ekipe koja će ocrtavati stolove, u suradnji s udrugom Kam Hram (Kulturna alternativa mladih) pripremljen je Open stage, otvorena večer performansa za djecu i odrasle gdje će kreativci prezentirati svoje vještine i znanja u različitim izvedbenim umjetnostima s naglaskom na suvremeni cirkus.

Stoga se pozivaju svi performeri, glumci, plesači, cirkusanti, pjesnici, glazbenici, komičari, slučajni prolaznici i svi ljudi dobre volje da svoj nastup u trajanju do 10 minuta i opis točke pošalju na kamhram@gmail.com. Ostali detalji dostupni su na Facebook eventu udruge Kam Hram.

Magiji ovog festivala će pridonijeti i nevjerovatni Guy Pardillos aka The Mystifier koji će između dva open stage-a oduševiti prisutne, ali i iznenaditi, šokirati i zbuniti. Ovog mađioničara, hipnotizera, iluzionistu, mentalista i zabavljača je domaća publika imala prilike gledati u showu Supertalent 2017. godine te je ovo izvrsna prilika za unijeti malo čarolije u naše živote.

Za glazbenu podlogu je zadužena ekipa s Radio Kampusa koja će vas pripremiti za malo žešći zvuk undergrounda kojeg donosi DJ Miro, alfa i omega udruge Underground Control i jedan od voditelja kluba Judino Drvo iza čijeg imena stoje projekti Barbarinac Island of love i Ego Free Festival.

- Ostali datumi održavanja festivala su 9.lipnja, 28.srpnja i 25. kolovoza. Pripremili smo još puno toga za naše posjetioce i ne bismo htjeli odati previše informacija tek tako, nek to ostane iznenađenje za sada.” – poručio je organizator Tonći Visković iz udruge Momentum kojeg ste do sada imali prilike upoznati kroz projekt “Ubijmo dosadu”.

Ponesite dekice, hammocke i sve ostale potrepštine za uspješan piknik i druženje u prirodi - ulaz na festival je potpuno besplatan!

Udruga Momentum je neprofitna i volonterska udruga mladih osnovana 2015. godine u Splitu pokrenuta s ciljem aktivnijeg uključivanja mladih u kulturni život grada te obogaćivanje društvene ponude Splita. U proteklih nekoliko godina su kroz projekt 'Ubijmo dosadu' organizirali preko 150 radionica glazbenog, edukativnog i sportsko-rekreativnog tipa, večeri stand up komedije, filmske projekcije te cjelodnevna događanja na otvorenom te je na taj način mnogo mladih Splićana dobilo priliku da njihovi talenti, želje i ideje dođu do šire publike. 

hr Thu May 23 2019 16:47:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .