Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/53d065ec189942843a000c61/80
Foto: Maksim Bašić

U Trilju predstavljeno gastronomsko obilje Dalmatinske zagore

Sedam vrhunskih jela odabrali su vrsni poznavatelji gastronomije Zlatko Gall i Stephan Macchi, naglasivši kako prirodni ambijent u kojemu se pripravljaju, posebnost načina kuhanja i začinskog bilja daju tim jelima originalnost i ukus kakav se drugdje ne može naći

U Trilju su se u srijedu okupili najbolji majstori kuhinje iz sedam gradova i općina na slivu Cetine (Vrliku, Omiš, Sinj, Zadvarje, Trilj, Šestanovac i Dugi rat), kako bi javnosti predstavili dio gastro-baštine Cetinskog kraja kojom će ubuduće častiti i ugošćavati turiste, putnike i namjernike ovog kraja bogatog prirodnim, kulturnim i povijesnim atrakcijama zaleđa ovog dijela Splitsko-dalmatinske županije

Jer, upravo ovaj dio županije proteklih je godina dobio novih 500 kilometara pješačkih, biciklističkih, planinarskih i konjičkih staza za posjetitelje koje prate tok rijeke Cetine.

Sve to napravljeno je u sklopu projekta Medpaths, europskog IPA projekta kojega vodi u suradnji sa talijanskim partnerima Regionalna razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije (RERA) i jedinice lokalne samouprave, pa je okupljanje u Trilju u samoj završnici tog projekta "teškog" u cijelosti oko dva milijuna eura, bila prilika za dodatnu promociju autohtonih jela kao nezaobilaznog dijela turističke ponude.

Naime, nakon predstavljanja ovog projekta u Providurovom stanu na Kliškoj tvrđavi, te provedenih sedam promotivnih kuharskih radionica, projekt je u srijedu dočekao i svoju završnu fazu. Tijekom provedbe radionica i ovih degustacija, projekt se dodatno približio stanovnicima, zgodnim odabirom i spominjanjem kulturno povijesnih, gastronomskih i prirodnih detalja na lokalitetima na trasi svake od staza.

Sedam gradova i mjesta koja se nalaze u slivu rijeke Cetine, bili su domaćini po jedne od radionica na kojima se uz pomoć jednog od priznatih šefova kuhinje s ovog područja spremali tipična jela tog podneblja. Sama događanja osmišljena su u svrhu promocije projekta, a pripremani su: janjeća đigerica na kiselo, tripice (sa suhim mesom), vrlički uštipak, sinjski arambašići, žabe na brujet, hobotnica ispod peke, te poljička kaštradina sa raštikom.

U  gastronomskom dijelu projekta, naime, proteklih su mjeseci u sedam mjesta uz Cetinu održavane radionice i natjecanja u pripremanju originalnih jela, a najbolji iz tih nadmetanja, u Trilju su se predstavili javnosti svojim specijalitetima. 

Odabrali su ih vrsni poznavatelji gastronomije Zlatko Gall i Stephan Macchi, koji su predstavili svako od jela, naglasivši kako prirodni ambijent u kojemu se pripravljaju, posebnost načina kuhanja i začinskog bilja daju tim jelima originalnost i ukus kakav se drugdje ne može naći.

- Počeli smo sa zaštitom i revitalizacijom područja uz Cetinu, a cilj nam je na isti način razviti i ostali dio Zagore te je ovo jedan od načina kako ponuditi proizvode i usluge te predstaviti kulturna bogatstva ovoga  kraja - kazao je direktor RERA-e Srećko Radnić, oji se pokazao kao vrstan domaćin svih sedam ulinarskih radionica, te velikog finala u Trilju.

Treba istaknuti i kako je u sklopu projekta, u suradnji s HGSS-om, izrađeno i označeno 30 staza uz Cetinu, a u posebnoj pratećoj brošuri gostima će biti predstavljena prirodna, kulturna i gastro-baština na mjestima kojima staze prolaze, kao i ugostiteljski objekti koji nude specijalitete, a cijeli projekt će nakon pet godina biti okončan u prosincu ove godine.

S obzirom da zaobalje Dalmacije obiluje mjestima bogatog prirodnog, kulturnog i enogastro nasljeđa ovim projektom se želi osmisliti i uspostaviti metodologija očuvanja i unapređenja, te njegove bolje prepoznatljivosti. Projekt koji zaslužuje svaku pohvalu.

hr Thu Jul 24 2014 07:20:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d58f41c29111c854e8b45d5/80
Foto: Freepik

U kutiji od sladoleda držite hranu?: Ponovno korištenje može postati jako opasno!

Proizvođači garantiraju bezbrižno korištenje i konzumaciju sladoleda koji je u kutiji – međutim, kad se isprazni, kutija se mora baciti u smeće
Plastično pakiranje od sladoleda odmah nakon što pojedeš sladoled baci u smeće – jer ponovno korištenje može postati jako opasno!  

Stvar je u plastici... 

Prazne kutije od sladoleda mogu prenijeti kemikalije na namirnice koje spremamo u njih. U to se ubrajaju kemikalije poput UV-stabilizatora, omekšivača ili supstanci koje se nalaze u plastici te se mogu prenijeti iz plastike na jelo, objašnjavaju stručnjaci.

Posebno kad kutije pereš vrućom vodom, stavljaš u njih hranu koja je drukčijeg sastava od sladoleda i može "nagristi" plastiku ili, ako hranu u tim kutijama zagrijavaš u mikrovalnoj pećnici. 

Proizvođači garantiraju bezbrižno korištenje i konzumaciju sladoleda koji je u kutiji – međutim, kad se isprazni, kutija se mora baciti u smeće. Radije nabavi posebne plastične posude napravljene ciljano od plastike koja je sigurna za čuvanje hrane i koju možeš više puta koristiti. - piše miss7



hr Sun Aug 18 2019 08:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d56763d29111cc44c8b45a6/80
Foto: Pixabay

Ovo su znakovi kroničnog umora koje ne smijemo zanemariti

Kako bi se kronični umor izliječio ili barem ublažio, bitno je promijeniti životne navike te se zdravije hraniti, baviti se fizičkom aktivnošću koja nas opušta, ići ranije spavati i slično.

Da je vrijeme za promjene, pokazat će vam idućih pet simptoma kroničnog umora koje ne smijete ignorirati.

1. Ne možete zaspati ili se budite noću

Oko 80 posto ljudi koji pate od kroničnog umora ima problema sa spavanjem. To se može manifestirati kao nemogućnost da zaspimo, a kada napokon utonemo u san, on je često isprekidan, odnosno vrlo se lako probudimo usred noći. A kada se probudimo iz sna, često se osjećamo kao da uopće nismo spavali. Kada i odspavate preporučenih 7-8 sati u komadu, ne osjećate se naspavano, piše Zadovoljna

2. Teško se koncentrirate

Ljudi pretpostavljaju da je simptom kroničnog umora jedino konstantni osjećaj umora, ali postoje i drugi znakovi kao što su povećana zaboravljivost, poteškoće s koncentracijom te učestala pojava da nas druge stvari lako ometu pri onome što radimo. Osobe s kroničnim umorom opisuju taj osjećaj kao da su stalno okruženi gustom sivom maglom, kao da im je mozak jednako umoran kao i tijelo.

3. Osjećate se izmoždeno poslije svake aktivnosti

Bilo da je riječ o odlasku u šetnju ili slušanju kako se vaši rođaci svađaju tijekom božićnog ručka, poslije bilo kakve razine fizičkog ili emocionalnog stresa osjećate se kao da ste bili u ratu. Ako su vaše tijelo ili um izloženi i najmanjem naporu, osjećate se potpuno izmoždeno. 

4. Teško vam je stajati na nogama

Osobama koje muči kronični umor, i stajanje na nogama može biti teško. Štoviše, simptomi kroničnog umora mogu postati puno izraženiji kada stoje nego kada leže. Stručnjaci vjeruju da osobe sa sindromom kroničnog umora doživljavaju stanje zvano ortostatska intolerancija pri kojemu dotok krvi u mozak slabi kada stoje uspravno.

5. Osjećate bolove po cijelom tijelu

Glavobolje koje se vraćaju, bol u zglobovima, mišićima, pa čak i bolno grlo koje ne prolazi mogu biti znakovi kroničnog umora. Često nema crvenila niti otjecanja – osoba samo osjeća bol koja se može širiti duboko u mišiće i zglobove.

hr Sat Aug 17 2019 17:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a3782c8b9e03e8a298b465c/80
Foto: Pixabay

Ovako smanjite račune za vodu i uštedite

Nije važno želite li smanjiti potrošnju vode zbog odgovornosti za očuvanje okoliša, ili da biste smanjili račune, važno je svakodnevno se držati nekih pravila koja će pomoći da se potrošnja vode smanji

Ne perite voće pod neograničenim mlazom vode

Ne ostavljajte pipu otvorenu dok ispirete voće i  povrće. Uz takav mlaz potrošit ćete i do 12 litara vode u minuti. Umjesto toga, perite voće i povrće u zdjeli, tako da možete pustiti točno onoliko vode koliko vam treba. Osim toga, vodu u kojoj ste oprali voće i povrće možete iskoristiti za zalijevanje vrta.

Ne rashlađujte je istjecanjem

Ne ostavljajte pipu otvorenu dok ispirete voće i  povrće. Uz takav mlaz potrošit ćete i do 12 litara vode u minuti. Umjesto toga, perite voće i povrće u zdjeli, tako da možete pustiti točno onoliko vode koliko vam treba. Osim toga, vodu u kojoj ste oprali voće i povrće možete iskoristiti za zalijevanje vrta.

Ne perite rublje i posuđe ručno

Sve rublje koje se može prati u perilici radije perite tako, a ne ručno. Isto vrijedi i za perilicu posuđa. Naime, većina perilica danas koristi manje vode nego što biste trebali za ručno pranje, a mnoge imaju i štedne programe koje možete koristiti kad je to moguće. 

Provjeravajte ispravnost cijevi i slavina

Vodite računa da crijeva za dovod vode u perilicu rublja ili perilicu suđa ne propuštaju, odnosno ako primijetite da voda curi, odmah ih zamijenite. Također, pazite da vam slavine ne kapaju. Jedna slavina koja pomalo kapa dovest će do toga da nepotrebno potrošite  i do 9 litara vode na dan, pišu 24sata


hr Sat Aug 17 2019 17:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d57d52529111c844e8b4598/80
Foto: Facebook

Vrsaljko ima dvojnika

Fotograija je pronašla svoj put do nogometaša
Po svemu sudeći Šime Vrsaljko ima dvojnika. Facebook je ekslodirao zbog slike muškarca koji sliči na popularnog nogometaša.

Fotografija je zapela za oko i nogometašu pa ju je podijelio na svom Instagram profilu i poručio: "Ako mi vidite brata blizanca recite mu da ga čekam kući. Brate, čuvaj mi se na toj bicikli."








hr Sat Aug 17 2019 12:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .