Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5be3244d0e493835058b45c5/80
Foto: Pixabay

Vodeći molekularni biolog Igor Štagljar: 'Veliki postotak hrvatske populacije ne vjeruje u znanost'

Štagljar kaže da nikada do sada nije se bilo važnije cijepiti protiv gripe kao što je to ove zime.
Gost središnjeg Dnevnika HTV-a bio je dr. Igor Štagljar, jedan od hrvatskih vodećih molekularnih biologa.

Javio se putem Skypea iz kanadskog Toronta te je na početku komentirao velik broj novooboljelih u Hrvatskoj.

Podsjetimo, Nacionalni stožer objavio je u srijedu poslijepodne da je u 24 sata u našoj zemlji potvrđeno još 358 slučajeva.

- Očito je "vrag uzeo šalu" i moramo iz korijena mijenjati puno toga želimo li jesen dočekati sa što manjim brojem aktivnih slučajeva. Dobra je stvar među ovim lošim vijestima danas, da je većina zaraženih, da se radi o mlađima i što su žarišta vezana uz bavljenje sportom. Stoga sam mišljenja da su ove nove mjere koje je donio Stožer prijeko potrebne kako bi se suzbilo daljnje širenje virusa, a kako virus ne bi zahvatio stariju populaciju te osobe s imunokompromitiranim imunološkim sustavom. Postavlja se logično pitanje, nismo li predugo čekali s donošenjem ovakvih mjera. Mi imamo sada jedan od najvećih postotaka testova pozitivnih na Covid-19 u Europi, ističe dr. Igor Štagljar, molekularni biolog i profesor na Sveučilištu u Torontu.

Postavlja se pitanje kada ćemo imati efikasno cjepivo, tko je tomu najbliži.

- To je jedno od najčešćih pitanja. Ima 200-tinjak farmaceutskih tvrtki i akademskih laboratorija koji rade na pripremi cjepiva. Čak 28 se ispituju na ljudima, a šest cjepiva se nalaze u trećoj najvažnijoj fazi kliničkih ispitivanja, ispituju na velikom broju uzoraka, više od 10 tisuća ispitanika. U sljedećih par mjeseci s nestrpljenjem iščekujemo rezultate tih ispitivanja, oni će nam dati do znanja koliko su ta cjepiva učinkovita. Koliko nas dobro štite, je li to 20, 50, 70 ili primjerice 90% zaštite.

Profesor Štagljar iznio je i svoje viđenje o ruskom cjepivu koje je u primjeni.

- To je jedna velika nepoznanica u svijetu znanosti, ne postoje dokazi da je sigurno i učinkovito. Nema publiciranih rezultata niti jedne faze u razvoju toga cjepiva.

Posljednjih dana zabilježeno je više slučajeva reinfekcije, da je ista osoba dva puta zaražena u nekoliko mjeseci - može li ta spoznaja otežati put do pronalaska efikasnog cjepiva?

- Ovakve virusne reinfekcije nisu nikakva novost, događaju se i kod drugih virusa. Radi se o izoliranim slučajevima, po mome mišljenju to neće utjecati na tok ove pandemije.

Ako će novi koronavirus bitno mutirati, a za sada nema takvih indikacija, onda bi to ukazivalo na to da jedno cjepivo ne bi bilo dovoljno protiv tog virusa te bi stoga bilo potrebno pripremiti sezonska cjepiva, ističe Štagljar, dodajući da je to slučaj s gripom.

Dosta hrvatskih građana, sudeći prema istraživanjima, nije sklono cijepljenju protiv koronavirusa.

- Veliki postotak hrvatske populacije ne vjeruje u znanost te da su o ovoj temi slabo informirani. Antivakcinalističko raspoloženje je duboko ukorijenjeno u Hrvatskoj, a šire je udruge i pojedinci koji se bave teorijama i to ponajviše putem društvenih mreža. O temi cijepljenja treba pristupiti korak po korak, treba vidjeti treću fazu kliničkih istraživanja. Nakon što to budemo znali, onda treba razgovarati u dobroj vjeri i s protivnicima cijepljenja.

Štagljar dodaje da nikada do sada nije se bilo važnije cijepiti protiv gripe kao što je to ove zime.

- Svima je jasno da nas ove jeseni i zime čeka drugi val Covida-19 koji bi mogao biti jači i teži od onoga prvog, cijepljenjem možemo smanjiti broj oboljelih od gripe, znanstveno je dokazano da je cjepivo uspješno u oko 50 posto slučajeva. Osiguravamo 50% bolničkih kapaciteta za sve one zaražene od Covida-19. Također, postoji i mogućnost da se neka osoba istovremeno zarazi i gripom i Covidom-19, u tom slučaju se naš imuni sustav ne bi mogao boriti protiv dva virusa istovremeno te je vjerojatnost da će ta osoba umrijeti vrlo velika, zaključio je za Dnevnik HTV-a.
hr Wed Aug 26 2020 21:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6a1c5bdaf72d87a38b45e6/80

Hrvace: Obilježavanja 29.godišnjica stradavanja devet policijskih službenika

Nakon svečane mise na spomeniku koji je u Hrvacama podignut u čast poginulim redarstvenicima, položen je vijenac i cvijeće, te su upaljene svijeće za naše poginule kolege.
Ante Škoko, Kažimir Abramović, Zoran Bočina, Ivica Grubač, Bogoslav Lukić, Jakov Topić, Dušan Cvrlje, Miro Milanović i Ante Radan su u rujnu 1991. godine na području Hrvaca i Maljkova, kao sudionici Domovinskog rata, poginuli braneći svoju domovinu, svoju Hrvatsku. Svečano obilježavanje započelo je svetom misom u crkvi Svih Svetih u Hrvacama koju su predvodili  don Hrvoje Relja i don Marko Trogrlić, policijski kapelani PU splitsko-dalmatinske, uz fra Nevena Pavlinušića, župnika u Hrvacama.

Uz članove obitelji poginulih redarstvenika i predstavnike udruga, na svetoj misi sudjelovali su Ivica Franić, načelnik Sektora policije,  zapovjednik Specijalne jedinice policije Split Ante Vugdelija, pomoćnik načelnika u Policijskoj postaji Sinj Duško Ugrin, te načelnik općine Hrvace gospodin Dinko Bošnjak.

Don Marko Trogrlić je naveo kako je današnje evanđelje koje je pročitano na misi  jedno od najkraćih, ali je jako bogato sadržajem, te govori kako Isus sve one koji slušaju njegovu Riječ i u životu je vrše, proglašava svojom rodbinom: braćom, sestrama i majkom. „Možemo to sažeti u dvije jako bitne točne za naš život: iz Kristovog stava prema njegovoj majci Mariji trebamo iščitati kakav bi trebao biti naš stav prema Kristovoj majci Mariji, te kakav bi trebao biti naš stav prema Božjoj riječi.

Don Marko je u propovijedi istako: „Navedenu vezu odnosa s Bogom i s bližnjim, potvrđuje nam cijela povijest čovječanstva, kako pozitivnoj tako i negativnoj dimenziji. U svakoj stvarnosti društvenog življenja prožetog ljudima prisutne su obje dimenzije, a nadasve u onoj ratnoj. Stoga ne možemo danas ne prisjetiti se i ne istaknuti primjer naših branitelja, a posebno onih za koje ovu misu služimo.

„Veće ljubavi nitko nema od ove: tko život svoj položi za prijatelje.“ (Iv 15, 9-17), te su se tako svojim življenjem i smrću najintimnije sjedinili s Kristom. Stoga im hvala na svjedočanstvu življenja „slušanja i vršenja Božje riječi.“

Nakon svečane mise na spomeniku koji je u Hrvacama podignut u čast poginulim redarstvenicima, položen je vijenac i cvijeće, te su  upaljene svijeće za naše poginule kolege. Uz molitvu i svijeće razmišljali smo o našim poginulim kolegama i svim poginulim hrvatskim braniteljima.
hr Tue Sep 22 2020 17:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f535274daf72d46868b46db/80
Foto: Unsplash

Stožer produžio mjere: Barovi, kafići i klubovi i dalje ne smiju raditi duže od ponoći

Novom odlukom Stožera rok primjene se produžuje do 7. listopada.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske produžio je u utorak primjenu odluke o ograničavanju radnog vremena barova do 7. listopada. 

Tom odlukom ograničeno je radno vrijeme ugostiteljskih objekata iz kategorije "Barovi", kao što su noćni klubovi, noćni barovi, disco-barovi, caffe barovi i sl., koji smiju raditi najduže do 24 sata.

Novom odlukom Stožera rok primjene se produžuje do 7. listopada.

hr Tue Sep 22 2020 16:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6a0697daf72dc4a38b45b1/80
Foto: HDZ Split/Facebook

HDZ Split: 'Interes naših građana i našeg Splita treba biti ispred i iznad svega ostaloga'

'Naša glavna odgovornost je nastavak realizacije velikog broja projekata koji su započeti ili planirani u cilju poboljšanja životnog standarda naših građana', poručuju iz HDZ-a
Jučer se u Splitu raspala koalicija HDZ-a i Kerumovog HGS-a koji posljednjih dana puni naslovnice uvredama novinarima, podizanjem tužbi. Predsjedništvo Gradskog odbora HDZ Split pak je putem Facebooka uputilo priopćenje: 

- Hrvatska demokratska zajednica kao vodeća stranka na razini Grada Splita nema namjeru sudjelovati u suvišnim raspravama i svađama, kao ni referirati na neprimjerene izjave pojedinih gradskih vijećnika. Čvrsto i jasno stojimo uz našeg gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu. Interes naših građana i našeg Splita treba biti ispred i iznad svega ostaloga. Upravo s tim ciljem, pozivamo na dijalog svih sudionika u političkom životu našeg grada. 

Naša glavna odgovornost je nastavak realizacije velikog broja projekata koji su započeti ili planirani u cilju poboljšanja životnog standarda naših građana. Normalno funkcioniranje Gradskog vijeća i donošenje ključnih odluka poput rebalansa proračuna, kojim su obuhvaćeni negativni utjecaji pandemije koronavirusa, je preduvjet kako bi te ciljeve postigli. Razna politička i nepolitička prepucavanja ostavimo za izbornu kampanju koja nas očekuje sljedeće godine jer u ovom trenutku interes Grada i građana treba biti jedini fokus svih.
hr Tue Sep 22 2020 16:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f1f45ffdaf72d7a478b4583/80

Nova pravila na Marjanu: Nema prometovanja bez vinjete!

Parkiranje unutar Park-šume Marjan dopušteno je samo na označenim mjestima
Vožnja prometnicama na Marjanu od danas je dopuštena isključivo osobama koje posjeduju važeću vinjetu Javne ustanove Park-šume Marjan te vozilima javnog gradskog prijevoza, dok taksiji, motori i ostala motorna vozila mogu prometovati samo Šetalištem Ivana Meštrovića do rampe na Institutu.

S važećom trajnom ili privremenom vinjetom vozači mogu ući na rampi na Vodovodu, Kašjunima, Institutu te Karinovoj krivini, a broj vinjeta ograničen je za djelatnike Instituta za oceanografiju i ribarstvo na 50, za djelatnike Zoološkog vrta na 10 te za djelatnike RUC Bene na 8.

Vlasnici zemljišta na Marjanu imaju pravo na jednu vinjetu, dok osobe s prebivalištem na Marjanu imaju pravo na dvije vinjete godišnje po kućanstvu.

Osobe s invaliditetom s oštećenjem donjih ekstremiteta minimalno 80% također imaju pravo na trajnu vinjetu, a svi korisnici zahtjeve za izdavanje podnose Javnoj ustanovi za upravljanje Park-šumom Marjan.

Privremene vinjete izdaju se posjetiteljima stanara na području Oceanografskog instituta, najviše 5 vozila u jednom trenutku te posjetiteljima stanara na području Sedla za najviše 2 vozila u jednom trenutku.

Čuvari prirode Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan provode nadzor, a sukladno Zakonu o zaštiti prirode kazne za prekršitelje, odnosno osobe koje Marjanom prometuju bez važeće vinjete iznose od 500 do 1000 kuna.

Parkiranje unutar Park-šume Marjan dopušteno je samo na označenim mjestima za parkiranje.

Građane i pravne osobe koje ostvaruju pravo na vinjetu pozivamo da u Javnoj ustanovi za upravljanje Park-šumom Marjan podnesu zahtjeve za izdavanjem istih.
hr Tue Sep 22 2020 14:20:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .