Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bae06f3cb557ab2c28b46d6/80
Foto: Pixabay

MIND prehrana: Kombinirana dijeta koja dokazano i dugoročno skida kilograme

Gubitak kilograma i održavanje željene figure zahtijevaju trajne promjene u prehrani, a pored dijeta koje donose brzi gubitak kilograma i njihov još brži povratak, postoje i one koje podržavaju i stručnjaci

Pretilost je globalni problem koji vodi do značajno povećanog rizika od smrti i bolesti. Ovo je činjenica koju su potvrdila brojna istraživanja, a strah od bolesti kod mnogih će potaknuti želju da nešto učine s kilažom prije nego što bude prekasno.

Gubitak kilograma i održavanje željene figure zahtijevaju trajne promjene u prehrani, a pored dijeta koje donose brzi gubitak kilograma i njihov još brži povratak, postoje i one koje podržavaju i stručnjaci.

Radi se zapravo o planovima prehrane pomoću kojih je mršavljenje zdravo, uspješnoi dugoročno, a pored toga imaju i određene koristi za cjelokupno zdravlje.

Dvije dijete koje odobravaju i stručnjaci jesu mediteranska i DASH dijeta, a još jedna dijeta koju također odobravaju, a koja se pojavila posljednjih nekoliko godina, zapravo je kombinacija dviju već navedenih i zove se MIND dijeta. Radi se o dijeti koja je osmišljena kako bi spriječila demenciju i gubitak funkcije mozga dok starimo. Kombinira mediteransku i DASH dijetu, pri čemu je stvoren obrazac prehrane koji je posebno usredotočen na zdravlje mozga. - piše Zadovoljna

Da bi u tome uspjeli, stručnjaci su prilikom osmišljavanja te dijete iz dvije prehrane koje ova dijeta kombinira uzimali namirnice za koje je dokazano da imaju povoljan utjecaj na mozak.

Naprimjer, i mediteranska i DASH prehrana preporučuju jesti puno voća, no nije baš svako voće povezano s poboljšanom funkcijom mozga, ali konzumiranje bobičastog voća jest. Zato MIND prehrana svoje sljedbenike potiče da jedu bobičasto voće, a ne voće općenito.

ŠTO JESTI?

MIND prehrana ima 15 komponentni, njih deset koje su preporučene i pet koje trebate izbjegavati.

Ljude koji se odluče za MIND dijetu potiče se da jedu 10 skupina hrane koja je dobra za mozak, a to su:

- zeleno, lisnato povrće
- sve drugo povrće
- orašasti plodovi
- bobičasto voće
- mahunarke
- cjelovite žitarice
- riba
- perad
- maslinovo ulje
- vino

Hrana koju trebate izbjegavati je: 

- crveno meso
- margarin i maslac
- sir
- slatkiši i kolači
- pržena i brza hrana

Dakle, trebate jesti zdravo, s posebnim naglaskom na namirnice koje su odlične za vas mozak. Nakon večere dozvoljeno je popiti i čašu vina.

Potrebno je provesti dodatna istraživanja koja će dokazati koristi ove prehrane, međutim znanstvenici vjeruju kako antioksidativni i protuupalni učinci namirnica koje se potiču u ovoj prehrani mogu pomoći u smanjenju rizika od demencije.

Također, prva istraživanja ove prehrane pokazala su da smanjuje rizik od Alzehimerove bolesti i usporava opadanje funkcije mozga.

Velika je prednost ove dijete i to da priprema obroka ne mora biti komplicirana. Bitno je da ih bazirate na 10 gore navedenih skupina hrane. - piše Zadovoljna

hr Thu May 16 2019 21:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df0a72229111caa218b4653/80
Foto: Gordan Trtanj

Baranjac razveselio udomljenu djecu i njihove udomitelje, a svojom gestom oduševio cijelu zemlju!

Prosinac je vrijeme koje nas uvijek podsjeti da pogledamo oko sebe, a božićno vrijeme kao da nas mami da nekome stavimo osmijeh na lice

Ima li išta srcu draže od trenutka kada napravite nešto dobro za drugoga? U vremenima kada mnogi žive užurbano i katkad i zaborave osvrnuti se oko sebe, uvijek dođe vrijeme kada postanemo svjesni ljudi i situacije i kada se sjetimo da smo ljudi… Da smo svi isti i da si uvijek međusobno trebamo pružati ruku.

Prosinac je vrijeme koje nas uvijek podsjeti da pogledamo oko sebe, a božićno vrijeme kao da nas mami da nekome stavimo osmijeh na lice. Jedan takav osmijeh našao se na licima dvadesetak udomljene djece i njihovih udomitelja koje je Damir Josić, baranjski ugostitelj i vinar, u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Beli Manastir, odlučio pozvati na božićni ručak.

Udomiteljske obitelji tako su se našle u Zmajevcu gdje su ih pred restoranom dočekali pokloni i Djed Božićnjak što je mališane na prvu oduševilo, no kada su ušli u Josićev restoran tamo je tek nastalo pravo oduševljenje. Naime, tamburaški sastav Panonika napravio je pravi mali tulum pa su tako dječica i njihovi dobri ''mama i tata'' uživali u bezvremenskim hitovima.

Uslijedio je i ručak, i to ne bilo kakav. Ovaj Baranjac velikog srca pripremio je svojim gostima prave poslastice. Tako se na tanjurima našao perkelt od patke s trgančićima, a za sve one malo izbirljivije bilo je tu i puno miješanog mesa, pohanog, pečenih krumpirića, salata… A ona je uslijedio desert.

Trenutak koji klinci najviše vole zasigurno je vrijeme za slatko! Ovaj puta servirali su im se sjajni rezanci s makom te tradicionalne baranjske taške s pekmezom nakon kojih su klinci, usudili bismo se reći, prste lizali.

- Jako smo počašćeni, a djecu je ovo uistinu razveselilo. Ovo je sjajna ideja, a našoj dječici ovo će ostati uspomena za cijeli život. Naravno, najviše ih je oduševio živi Djed Božićnjak jer to je ipak lik iz njihovih maštarija i bajki. - rekla je jedna od udomiteljica koja je stigla u Zmajevac na božićni ručak.

- Smisao života je pružati ruku. Sreću ne smijemo škrto čuvati za sebe, a osmijeh na licima drugih uvijek nas treba ispuniti željom da svaki dan učinimo nešto lijepo. U svemu ovome pomogao je i Gordan Trtanj, poznati Baranjac koji stoji iza projekta Go2Baranja i koji je nezaustavljiv u želji da Baranja bude zemlja dobrih djela i dobrih ideja. Kada je došao s prijedlogom, odmah smo našli zajednički jezik i danas sam ponosan što smo još jednom pokazali da je Baranja uistinu zemlja snova u kojoj svatko može i treba biti sretan. - kazao je Damir Josić, vinar i ugostitelj iz Zmajevca koji ovom gestom želi potaknuti i druge da sudjeluju u ovakvim projektima.

hr Wed Dec 11 2019 09:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df0a54229111c56248b45d3/80

Otvaranje akvarija i izložbe: Advent u Hrvatskom pomorskom muzeju Split - Zimski akvarel!

Obnova i rekonstrukcija akvarija sufinancirana je sredstvima Splitsko-dalmatinske županije (Upravni odjel za turizam i pomorstvo

Advent u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu - Zimski akvarel započet će sutra, 12. prosinca otvaranjem akvarija u 11,30 sati. 

Zatim će se istog dana, u 12 sati, održati otvaranje izložbe u organizaciji Hrvatskog pomorskog muzeja Split i Arheološkog muzeja u Splitu, pod nazvom "Splitska luka i povijesna jezgra Grada na prikazima do polovice XIX. stoljeća iz Hrvatskog pomorskom muzeja Split i Arheološkog muzeja u Splitu. 

Sve posjetitelje u prigodnom programu zabavljat će Boris Oštrić i Ribari.

Sredstva SDŽ

Obnova i rekonstrukcija akvarija sufinancirana je sredstvima Splitsko-dalmatinske županije (Upravni odjel za turizam i pomorstvo - financiranje projekata iz područja razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području Splitsko-dalmatinske županije u 2019. godini).


hr Wed Dec 11 2019 09:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c5b36a10e49386a9f8b458b/80
Foto: Andrey Armyagov

Prije pečenja kolača: Evo kako lako očistiti pećnicu bez muke

Možda vaša pećnica ima funkciju samočišćenja, pa provjerite priručnik. Pećnicu možete očistiti i sa zdjelom vode i limuna, ali i pastom od sode bikarbone i octa koju ostavite da stoji i 24 sata

Pije nego krenete s pečenjem blagdanskih kolača, očistite pećnicu od zagorjele masnoće, kako bi vam kolačići ispali što ukusniji, piše 24sata.hr

1. Nabavite dobro sredstvo za čišćenje

Najbrži način čišćenja pećnice je čišćenje učinkovitim sredstvom koje će dobro ukloniti ozbiljne masnoće i prljavštinu. Slijedite upute na proizvodu. Ne zaboravite nositi gumene rukavice i otvoriti prozor kako bi prostoriju za vrijeme čišćenja prozračili. 

2. Ima li vam pećnica funkciju samočišćenja?

Jeste li provjerili priručnik? Možda vaša pećnica ima funkciju samočišćenja - takve pećnice mogu se zagrijati na super visokoj temperaturi, pretvarajući hranu na pepeo. Vaš je posao tada pomesti dno pećnice u koju je pao pepeo. To je pomalo prljav posao, ali ipak daleko lakši od ribanja masnoće. 

3. Ekološka varijanta je pasta od sode bikarbone i octa

Najbolji način korištenja sode bikarbone za čišćenje pećnice je miješanje s octom. Pomiješajte oko pola šalice sode bikarbone s tri žlice octa kako bi nastala pasta. Zatim stavite gumene rukavice i pastu namažite s unutarnje strane pećnice. Rešetke izvadite van i posebno ih premažite, ali ispod stavite novine. Ostavite da djeluje sat vremena, a možete ostaviti i cijeli dan. Ponovno stavite rukavice i vlažnom krpom uklonite svu pastu i isperite - ostat će samo čista pećnica bez kemikalija. 

4. Mogu poslužiti i tabletice za pranje perilice 

Ako tabletice peru prljave lonce i tave, zašto ne bi mogle očistiti i vašu pećnicu. Umočite donju polovicu tablete u čašu tople vode i utrljajte je preko nakupljene masnoće. Odmah ćete primijetiti kako se raspada. Kad ste zadovoljni rezultatima, pomoću krpe i tople vode uklonite ostatke. 

5. Parno čišćenje pećnice 

Napunite posudu s vodom, izrežite dva limuna i stavite ih u vodu. Zatim posudu stavite u pećnicu i postavite temperaturu na oko 250°C. Nakon otprilike sat vremena, isključite pećnicu i ostavite da se ohladi dok ne bude sigurno da možete dovršiti čišćenje. Stavite rukavice i obrišite unutrašnjost pećnice krpom i toplom vodom jer će stvorena para omekšati masnoću i zagorene ostatke i lakše ćete ih ukloniti. Za stvarno prljava područja, ribajte sa spužvicom. 

hr Tue Dec 10 2019 19:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5defc9f029111c43238b4594/80
Foto: Pixabay

Samo pozitiva: 10 vijesti koje pokazuju zbog čega je 2019. odlična godina

Vlade koje odustaju od uništavanja prirode, ali i pojedinci koji mogu poslužiti kao primjer svima, pokazuju kako se inteligentnim djelima čuva planet...

"Nisam novinar niti influencer, ali želim iskoristiti svoju umjetnost za širenje pozitive", kaže Mauro Gatti, talijanski ilustrator i dizajner koji živi u Kaliforniji.

Na svojoj stranici The happy broadcast.com i Instagramu redovito objavljuje svoje radove vezane za prava ljudi i životinja, klimatske promjene, znanost i drugo. U 2019. Mauo Gatti izdvojio je 50 najboljih, a mi prenosimo 10, piše punkufer.hr

1. Ima nade za gotovo istrijebljene sjeverne bijele nosoroge! Od svih žrtava krivolova u Africi preživjela su samo dva, čija su jaja uspješno oplođena. 

2. Šveđani su pokrenuli odličnu inicijativu. Darivatelji krvi dobivaju obavijest svaki put kad njihova krv spasi nečiji život.

3. Amazonsko pleme Waorani iz Pastaze dobilo je tužbu protiv ekvadorske vlade i tako spasilo milijune hektara šume od uništavanja radi bušenja nafte. Taj je događaj velik korak u borbi za prava domorodačkih naroda. 

4. Čovjek iz Indije sadio je po jedno stablo svaki dan tijekom 35 godina i napravio šumu veću od Central Parka.

5. Norveška je odlučila da neće bušiti naftu na otočju Lofoten. Tako će zaštiti ekosustav tog područja i izgubiti milijarde eura.

6. Trgovine na Tajlandu prestale su koristiti plastiku i vrećice zamijenile lišćem banana.

7. Nizozemska je postala prva zemlja bez pasa lutalica. Vlada je poduzela posebne mjere kako bi psima bez vlasnika pronašla nove domove, ali i uvela nove zakone za sterilizaciju i cijepljenje. 

8. U Južnoj Koreji otvorio aw dnevni diskoklub za starije od 65 godina. Cilj je pomoći onima koji se osjećaju usamljeno ili pate od demencije. 

9. Rim je pokrenuo projekt koji putnicima omogućuje da kartu za javni prijevoz plate plastičnim bocama. Za jednu kartu potrebno je skupiti 30 boca.

10. Uzgajivači riže diljem svijeta štetne pesticide zamjenjuju patkama koje jedu štetočine i korov.

hr Tue Dec 10 2019 17:38:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .