“Liberaj se”: Otkrijte trgovinu u kojoj svoje stvari može prodati baš svatko

Split je od nedavno bogatiji za još jednu trgovinu. No, to samo po sebi ne bi bilo ništa čudno jer se trgovine svako malo otvaraju, no ova je ipak posebna. Po čemu, zapitat ćete se možda! E pa po tome što je jedinstvena u gradu pod Marjanom, a moguće i u Hrvatskoj. Dobro, pojasnit ćemo…  

Trgovina naziva “Liberaj se” nalazi se u Gundulićevoj ulici u Splitu, blizu parka Emanuela Vidovića. U njoj se prodaje sve osim hrane i alkohola. Ništa čudno, reći ćete. Ali, da prijeđemo na stvar, svoje stvari tu može prodavati svatko. Dakle, imate neke stvari, recimo torbe, odjeću, pribor za jelo, lampu, cipele, knjige,…kojih se želite riješiti, a ne biste ih poklonili. E pa fino dođete u “Liberaj se”, zakupite “regal” i izložite svoje stvari. Cijenu određujete sami, onoliko koliko mislite da vaš predmet vrijedi. 

Naravno, cijena “regala” je sto kuna na tjedan, a s vlasnicom dogovarate i koliki postotak od prodaje ide njoj. Visinu “najma” isplatit ćete možda već prvom prodajom, a na “regal” možete izložiti i više stvari odjednom. Naravno, sve je regularno, prije negoli stvari odu u prodaju, potpisujete ugovor. 

– Odlučila sam se na ovu akciju kad sam to sama vidjela u Njemačkoj. To funkcionira fantastično, a još sam jeftinija negoli je to vani. Smatram da će svakome dobro doć jer smatram da čovik koji doma ima stvari koje mu ne trebaju, koje želi poklonit, bacit možda u kontejner jer ne zna šta bi s tim, sve može donijet ovdje. Po dogovoru, mi uzimamo postotke ili najam regala. Znači, apsolutno sve se može prodavati, bitno je da nije razbijeno. Naravno, sve osim hrane i alkohola. Znači, dječje igračke, knjige,…ma sve! Uzima se postotak između 15 i 30 posto. Znači ako je najam regala cijeloga 100 kuna za osam dana, onda uzimamo 15 posto. Evo, čovik je uzeo tu regal na misec dana i već u roku od par dana ga je isplatio, i sad tu stavlja što želi. Znači, osoba koja nešto proda, može opet donijeti stvari i mi samo punimo…on sam stavlja cijenu, mi se u to ne miješamo, mi samo uzimamo od 15 do 30 posto. A ako recimo netko nije uzeo regal u najam, onda uzimamo 30 posto.- kazala nam je vlasnica Evelina Vrdoljak-Bundschuh. 

Stvari mogu stajati na polici dva tjedna, a ako se u tom periodu ne proda, ipak se zamjenjuje nečim drugim. 

– Zadnjih šest godina sam radila na aerodromu u Njemačkoj i onda sam se odlučila vratiti doma. Ova ideja mi se vrtila po glavi godinama i eto sad sam otvorila pa ćemo vidit. Ne sumnjam da će ići dobro, ali treba malo vremena da se uhoda.- optimistična je vlasnica.

Kako nam je pojasnila Evelina Vrdoljak-Bundschuh, čak i u prvim tjednima zainteresiranost je bila tolika da se nije uspjelo sve niti izložiti u prostoru, već su stvari “na čekanju” u skladištu. 

POSLJEDNJE DODANO: