Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/570cfcd40dfb8afe5e8b4636/80
Foto: Hina

Sinčić nije uhićen na deložaciji

O navodnom uhićenju čelnika Živog zida u Saboru je ujutro izvijestio zastupnik te stranke Ivan Pernar koji je rekao da je njihove zastupnike policija uhitila na deložaciji osmeročlane obitelji

Policija je u srijedu izvijestila da čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić nije uhićen na deložaciji u Zagrebu već da mu je samo uručena obavijest o prekršaju.

Na upit o navodnom Sinčićevom uhićenju Hini su u zagrebačkoj policiji kazali da on nije uhićen nego da mu je zbog "prižanja pasivnog otpora" uručena obavijest o počinjenom prekršaju.

O navodnom uhićenju čelnika Živog zida u Saboru je ujutro izvijestio zastupnik te stranke Ivan Pernar koji je rekao da je njihove zastupnike policija uhitila na deložaciji osmeročlane obitelji. Kazao je da je uz Sinčića uhićen i Branimira Bunjac, no u policiji tvrde da prema njemu "nije bilo nikakvog postupanja" jer se tijekom deložacije nalazio "izvan ograđenog dijela".

Perner je navodno uhićenje nazvao udarom na demokraciju i činom političke represije, optužujući vladajući HDZ da "evidentno nastavlja sa starom politikom i metodama". Pritom je pozvao mandatara Andreja Plenkovića da se suzdrži od "svakog pokušaja političke represije i političkog progona" zastupnika Živog zida "samo zato jer se ne slažu s njegovom politikom nasilnih deložacija građana, koji nemaju od kuda vraćati kredite".

"Apeliram na vašu savjest, jer to što se danas dogodilo mojim kolegama, sutra bi policija mogla bilo koga od vas odvesti i reći 'nemate vi nikakav imunitet'", izjavio je Pernar, tumačeći kako dvojica uhićenih zastupnika na taj način ne mogu sudjelovati u saborskoj raspravi o povjerenu novoj vladi mandatara Plenkovića.

Facebook komentari

hr Wed Oct 19 2016 12:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/563a6f86eb49bbbf028b4832/80

Međunarodni simpozij "Vjera u medijima" u Splitu: Crkva u Hrvatskoj mora unaprjeđivati odnose s javnošću

Jerko Valković s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu rekao je kako Crkva u javnosti ne stvara samostalnu sliku o sebi, nego je to "uvjetovano medijima", a internet kao novi medij u 21. stoljeću "otvara novu granicu punu opasnosti i obećanja"

Crkva u Hrvatskoj mora razvijati odnose s javnošću i prilagođavati se novim okolnostima, a svećenici trebaju biti otvoreniji i koristiti se modernom tehnologijom za komunikaciju s javnošću, istaknuto je u petak u Split na međunarodnome simpoziju "Vjera u medijima - mediji u vjeri" koji je organizirao Katolički bogoslovni fakultet.

 - Crkva treba još više razvijati odnose s javnošću i prakticirati uzrečicu: 'Radi dobre stvari, ali i pričaj o tome' - rekao je profesor zagrebačkog Fakulteta  političkih znanosti Božo Skoko u izlaganju s temom "Imidž Katoličke crkve u hrvatskoj javnosti i mogućnosti upravljanja njime".

  Po njegovim riječima, Crkva u Hrvatskoj imala bi znatno "bolji imidž o svojem djelovanju i svemu onome dobrome što radi kada bi to bolje pokazivala javnosti".
  - Čujemo iz Crkve primjedbe kako mediji ne prikazuju najbolje sve ono što ona radi. Ja bih okrenuo priču i rekao da se Crkva možda dovoljno i ne trudi prikazati sve ono dobro što radi - od socijale, karitativnih i odgojnih aktivnosti do očuvanja kulture i povijesne baštine. To su silni doprinosi Crkve hrvatskome društvu, međutim ona to ne komunicira s javnošću - istaknuo je Skoko.
 Također je rekao kako trendovi pokazuju da se Crkva "mora prilagođavati novim okolnostima" te da svećenici moraju biti otvoreniji, koristiti se modernom tehnologijom u komunikaciji i izravno se obraćati javnosti".

 Po njegovoj ocjeni, u Hrvatskoj površnim pristupom medija "nastaju dojmovi o Crkvi i biskupima" te se na taj način stvara "pseudostvarnost".
 - U kulturi spektakla ljudi nemaju nemaju vremena prosuđivati, nego se prepuštaju stereotipima medija - rekao je Skoko.
 Istaknuo je da se u Hrvatskoj umnožavaju mediji, ali se time dobiva "sve više istoga" jer njihova kvantiteta nije praćena porastom kvalitete.
 

Profesor osječkog Sveučilišta Ivica Šola u izlaganju s temom "Slika vjere i Crkva u hrvatskim medijima" upozorio je na paradoks u hrvatskim medijima glede odnosa prema papi Franji, kojeg se pozitivno prikazuje, i Crkvi koju se predstavlja negativno.
 - Radi se o paradoksu koji sam nazvao 'Papa da, Crkva ne', tako što se o papi Franji govori sve najbolje, a o Crkvi sve najgore, ali - kako to Crkva može biti loša ako je odgojila papu Franju i ako je on izrastao iz njezina stabla - istaknuo je Šola. Podsjetio je da se i u Bibliji navodi kako "ne može loše stablo roditi dobrim". Mediji prate crkvene događaje "logikom političkih događaja, ne promatra se papinska služba, nego se Papa gleda kao celebrity i papa Franjo se kao vjerski poglavar uklopio u to društvo spektakla", ocijenio je Šola.
 

Profesor Američkog sveučilišta u Rimu Davor Džalto rekao je da su suvremene medijske slike zavodljive i "nisu kompatibilne s onim o čemu govori kršćanstvo".
 - Svi su mediji ograničavajući i iluzorno je od njih očekivati da potpuno prenesu ono što su načela kršćanske vjere. Treba s punom sviješću o ograničenosti medija razmisliti na koji se način njima koristiti za prenošenje nekih aspekata kršćanske vjere - rekao je Džalto.
 Jerko Valković s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu rekao je kako Crkva u javnosti ne stvara samostalnu sliku o sebi, nego je to "uvjetovano medijima", a internet kao novi medij u 21. stoljeću "otvara novu granicu punu opasnosti i obećanja".Facebook komentari

hr Fri Oct 21 2016 18:24:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56265e140e01c051018b4589/80
Foto: Arhiva MORH/ T. Brandt

Tijekom vikenda letovi zrakoplova MIG-21

Moguće probijanje zvučnog zida

U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, piloti aviona MIG-21 će tijekom vikenda, u subotu 22. i nedjelju 23. listopada između 10 i 15 sati provoditi redovite letačke aktivnosti  tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

 Letovi će se provoditi na području Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Sisačko-Moslavačke i Zagrebačke županije, na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera, kaže se u priopćenju.Facebook komentari

hr Fri Oct 21 2016 17:41:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5804699d1eea8f3e628b45dc/80
Foto: Marko Todorov / CROPIX

Plenković ponovio da će se HDZ financirati zakonito i transparentno

Plenković je u Bruxellesu po prvi put sudjelovao na summitu EU-a na kojem su glavne teme bile migracije, odnosi s Rusijom i trgovačka politika EU-a

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ponovio je u petak da će se njegova stranka financirati zakonito, transparentno i odgovorno.

- Što se tiče političkog utjecaja i financiranje političkih stranaka, ja sam to rekao prije 120 dana: dok sam ja na čelu HDZ-a, stranka će se financirati zakonito, transparentno i odgovorno, a to radimo sve ovo vrijeme i to će se vidjeti u izvješću koje smo predali DIP-u - rekao je Plenković odgovarajući na pitanje novinara o navodima da je ranije izrada izbornog programa HDZ-a financiran ruskim kapitalom.  

Plenković je u Bruxellesu po prvi put sudjelovao na summitu EU-a na kojem su glavne teme bile migracije, odnosi s Rusijom i trgovačka politika EU-a.Facebook komentari

hr Fri Oct 21 2016 17:09:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5655ac21eb49bb350e8b5fb5/80
Foto: Paun Paunović / CROPIX

Split: Objavljen natječaj za božićne kućice

Natječajnu dokumentaciju treba poslati do 3.11.2016
Na stranicama Turističke zajednice Splita objavljen je natječaj za najam popularnih kućica Božićnog sajma koji ove godine traje od 26.studenog do 7.siječnja 2017. godine.

Natječajnu dokumentaciju treba poslati do 3.11.2016, a cijene najma ove godine su uvećane, te se kreću od 12.000 kuna uvećano za PDV koliko koštaju one najmanje u kojima se nudi suveniri, božićni nakiti, knjige i drugo do onih ugostiteljskih od koji su najskuplje one najveće i čija najamnina košta 42.000 kuna uvećano za PDV. No, svim ugostiteljskim kućicama osim najamnine treba ove godine pridodati još i trošak od 15.000 kuna uvećano za PDV koje treba izdvojiti za organizaciju glazbenog programa. To znači da će za najskuplju ugostiteljsku kućicu ove godine ukupno trebati izdvojiti 71.250 kuna.

Više detalja pogledajte na stranicama Turističke zajednice Splita.

Facebook komentari

hr Fri Oct 21 2016 16:52:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .