Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/534db51d179942ce05e9aac4/80
Foto: Martina Šiljeg

DNK otkriva kako su psi postali najbolji čovjekovi prijatelji

Znanstvenici su podijeljeni kada je riječ o tome na koji su način ljudi pripitomili vukove

Sposobnost probavljanja hrane koja sadrži škrob, naši pseći prijatelji razvili su paralelno s razvojem farmi prije više tisuća godina, pokazalo je istraživanje njihova DNK, a znanstvenici su rezultate studije o tome objavili u časopisu Royal Society Open Science, piše u subotu BBC. 

Oni pretpostavljaju da su psi pripitomljeni u razdoblju kada su vukovi stigli u ljudska naselja, tražeći hranu. Za razliku od svojih vučjih rođaka, moderni psi navikli su na hranu bogatu škrobom. 

Istraživanje DNK iz kostiju i zuba nekadašnjih pasa na arheološkim mjestima u Europi i Aziji upućuje na to da su oni i prije više tisućljeća bili u stanju probavljati hranu koja je sadržavala škrob. 

Voditelj studije dr. Morgane Olliver iz Lyona smatra da je kulturni razvoj ljudi utjecao na prvu pripitomljenu životinju - psa. 

Primjerci DNK stari 8000 do 4000 godina upućuju na to da su psi jeli hranu koja je sadržavala škrob još u vrijeme kada su se zajednice lovaca-sakupljača postupno počinjale baviti poljoprivredom. "To je bila prednost za pse koji su se hranili ostacima. Istodobno je lijep primjer paralelne evolucije ljudske kulture (pojave poljoprivrede) i psećeg genoma", kazao je Ollivier za BBC. 

Iako je Charles Darwin smatrao da su psi nastali križanjem vukova, kojota i šakala, zahvaljujući modernim znanostima, DNK analizi i molekularnoj biologiji danas sa sigurnošću možemo reći da svi psi na svijetu dijele samo jednoga zajedničkog predaka – sivog vuka.

Znanstvenici su podijeljeni kada je riječ o tome na koji su način ljudi pripitomili vukove. 

Jedni smatraju da su lovci- sakupljači koristili vukove kao pomoć u lovu ili kao čuvare te su ih postupno dresirali i prilagođavali vlastitim potrebama, dok drugi vjeruju da je pripitomljavanje počelo nešto kasnije kada su vukovi približili ljudskim naseljima i počeli 'krasti' ostatke hrane, nastavivši živjeti uz ljude. 

U novom je istraživanju analiziran DNK iz psećih kostiju s osam arheoloških mjesta u Europi i u Turkmenistanu. Rezultati idu u prilog pretpostavci po kojoj su psi pripitomljeni u razdoblju kada su potajno ulazili u ljudska naselja, kradući pritom ostatke hrane, istodobno se privikavajući na ljudsku prehranu.

Ranija studija pokazala je da moderni psi imaju gene za probavljanje škroba, što ih razlikuje od vukova.

Molekularni dokazi pokazuju da se transformacija sivog vuka u domaćeg psa počela događati prije oko 130.000 godina, ali prijateljski odnos između ljudi i pasa kakav danas poznajemo star je najmanje 15.000 godina.

Zbog neprestanog križanja podvrsta divljih vukova, odnosno domaćih pasa, psi su se s vremenom počeli značajno razlikovati od svojih predaka. Osim što su promijenili ćud i prilagodili je prijateljski nastrojenim ljudima, psi su promijenili i strukturu svog tijela, kažu stručnjaci. 



Facebook komentari

hr Sat Nov 12 2016 16:22:22 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/58340c841eea8facdb8b45ae/80
Foto: Screenshot YouTube

Perad uzročnik trećine bakterijskih crijevnih infekcija

Piletina je jedan od glavnih uzroka zaraze vrstom bakterije koja uzrokuje upalu tankog crijeva, a najčešće je prate dijareja, trbobolja, glavobolja, povraćanje i visoka temperatura.

Znanstvenici s berlinskog instituta Robert Koch ustanovili su da je uzrok trećine crijevnih infekcija kod pacijenata zaraza gram negativnom bakterijom iz roda Campylobacter, koja se uobičajeno nalazi u životinjskom izmetu, s obzirom na to da je "stanovnik" probavnog sustava gotovo svih životinjskih vrsta. Ima je i u kamenicama i drugim školjkašima.  

Ova se bakterija jednostavno uništava visokom temperaturom, a s obzirom na to da je hrana glavni put prijenosa dobrom će se termičkom obradom hrane bakterija uništiti.

Do pojave simptoma bolesti obično dolazi dva do pet dana nakon zaraze bakterijom, no može varirati i od jednoga do 10 dana. Uobičajeni klinički simptomi bolesti su proljev, trbobolja, visoka temperatura, glavobolja, mučnina, povraćanje. Simptomi obično traju tri do šest dana.

Smatra se da je glavni put prijenosa bakterije hrana, najčešće nedovoljno toplinski obrađeno meso, osobito piletina.

Bolest može imati smrtonosan ishod za sasvim malu djecu, osobe treće životne dobi i one slabog imuniteta. 

Studija instituta se temelji na odgovorima iz upitnika što ga je ispunilo oko 2000 osoba koji su bar jednom imali kampilobakteriozu.

Iz instituta su kazali da EU do 2018. planira odrediti gornju granicu bakterija campylobacter kod peradi. Ističu da se bakterija uobičajeno nalazi u životinjskom izmetu te da u mesu može završiti za vrijeme klanja. 

Prevencija podrazumijeva uobičajene higijenske mjere poput pranja ruku, osobito nakon rada sa sirovom hranom i obavljanja nužde, pranja posuđa i radnih površina, dobru termičku obradu hrane, upotrebu ispravne vode za piće, temeljito pranje voća i povrća koje se jede sirovo i prokuhavanje domaćeg mlijeka. 

Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 15:05:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a11e3d7b9e03eb0058b459e/80
Foto: WER

Školarci iz Primoštena i Zadra među najboljima na svjetskom robotičkom natjecanju u Kini

Ovogodišnje natjecanje na jednom je mjestu okupilo oko 3 tisuće timova odnosno oko 8 tisuća učenika i učenica. Uz njih na natjecanju su bili mentori, roditelji i posjetitelji. Sveukupno oko 15 tisuća ljudi

Svjetsko natjecanje u edukacijskoj robotici (WER) je natjecanje koje se od 2002. godine održava u Kini, a u posljednje četiri godine na njemu sudjeluje dvadesetak zemalja iz cijelog svijeta. Na natjecanje dolaze najbolje ekipe u tri dobne skupine. To su učenici nižih i viših razreda osnovne škole i srednjoškolci. Svi oni natječu se u pet ili šest kategorija. - piše Index

Ove godine na svjetskom natjecanju sudjelovale su tri ekipe iz Hrvatske, dvije ekipe iz Bosne i Hercegovine i jedna ekipa iz Srbije. Ulaznice za svjetsko natjecanje ekipe su osvojile na WER otvorenom kupu Hrvatske koje je organizirao IRIM - Croatian Makers.

Ovogodišnje natjecanje na jednom je mjestu okupilo oko 3 tisuće timova odnosno oko 8 tisuća učenika i učenica. Uz njih na natjecanju su bili mentori, roditelji i posjetitelji. Sveukupno oko 15 tisuća ljudi.

Dva dana natjecanja prošla radno

Prvi dan natjecanja prošao je radno. Programiranje i testiranje robota trajalo je nekoliko sati, a nakon toga slijedile su službene vožnje.

Drugi dan se natjecanje nastavilo. Posebno je zanimljiva WER video kategorija u kojoj timovi moraju osmisliti i snimiti video o sebi i robotici. Nagrade se dodjeljuju za najbolji timski video, najkreativniji video, najbolju prezentaciju i najbolje editirani video. Ekipe iz naših zemalja dobile su nagrade u svakoj od kategorija.

U kategoriji "najbolji timski video" nagradu je osvojila Osnovna škola Vrhbosna iz Sarajeva, za "najkreativniji video" je nagrađena Osnovna škola Suljo Čilić iz Jablanice, za najbolju prezentaciju Osnovna škola Julija Klovića iz Zagreba i za najbolji editing Osnovna škola Primošten iz Primoštena.

Na natjecanju se dodjeljuju i nagrade za najbolju prezentaciju svoje zemlje i rada u robotici, a među tri dobitnika ove nagrade našla se i škola "Politehnika – škola za nove tehnologije" iz Beograda.

U posebnim kategorijama predsjednik WER organizacije odabire timove koji su pokazali posebnu kreativnost u rješavanju problema, te izuzetno znanje o WER natjecanju. Dvije su škole dobile nagrade, to su Srednja škola Vice Vlatkovića iz Zadra nagrađena je nagradom za izuzetan doprinos tima na natjecanju, a Osnovna škola Suljo Čilić iz Jablanice nagradom za timski rad i doprinos natjecanju. - piše Index

Facebook komentari

hr Sun Nov 19 2017 21:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5465efb11899420c4f0000d9/80

Bolje gume stavite na stražnje kotače

Kada je god to moguće vozači automobila morali bi bolje gume imati na stražnjim kotačima, kažu stručnjaci.

To je opće pravilo koje se primjenjuje bez obzira na to ima li automobil prednji pogon, stražnji ili pogon na sva četiri kotača, objašnjavaju njemački eksperti u automoto časopisu Auto Motor und Sport.

Stražnja osovina ima ključnu ulogu u stabilnosti vozila i ako se starije ili istrošenije gume stave na stražnje kotače, to može uzrokovati proklizavanje pri naglim promjenama smjera. 

Čak niti ugrađeni sustav elektroničke stabilnosti (ESP) ne može uvijek spriječiti 'plesanje' stražnjeg kraja automobila ako su ondje 'ćelave' gume. 

Facebook komentari

hr Fri Nov 17 2017 10:35:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/59f2f790b9e03e7f918b4614/80

Amerikanci odobrili prve digitalne tablete koje vas prate "iznutra"

Američki regulatori odobrili su upotrebu prve digitalne tablete s ugrađenim senzorom uz čiju će se pomoć pratiti uzima li pacijent lijek na ispravan način. Na taj su način napravili velik korak naprijed kada je posrijedi usklađenje zdravstvene skrbi i tehnologije.

Riječ je o lijekovina za shizofreniju, bipolarni poremećaj i depresiju tvrtke "Otsuka Pharmaceutical Co Ltd", koji sadrže sitan uređaj za praćenje, senzor što ga je proizvela tvrtka "Proteus Digital Health".

Ovim će se sustavom liječnicima omogućiti da na objektivan način procijene uzima li pacijent lijekove po propisanom rasporedu, što otvara nove mogućnosti za monitoring u medicini, koji bi se mogao primijeniti i u ostalim terapeutskim područjima. 

Po informacijama FDA (Food and Drugs Administration) tableta omogućuje praćenje unosa u organizam lijekova za mentalne bolesti izdanih na recept.

Sustav funkcionira na sljedeći način: u tableti se nalazi sićušni probavljivi senzor koji se aktivira pošto dođe u kontakt sa želučanom kiselinom u pacijentovu želucu te emitira signal prema nosivom Proteus flasteru (aparatiću) zalijepljenom na koži trbuha.

Flaster pohranjuje podatke o aktivaciji tablete, koji uključuju vrijeme uzimanja, ali i drugu dijagnostiku, poput ugla pod kojim se nalazi tijelo te uzoraka pacijentovih aktivnosti. Svi se podaci senzorom šalju na aplikaciju pacijentova mobilnog telefona, o odande idu njegovu liječniku, medicinskoj sestri ili osobi koja o pacijentu vodi brigu.

Senzor je veličine zrnca soli i nema baterije ni antene, a aktiviraju ga želučani sokovi. Potom se zatvara strujni krug s omotačem od bakra i magnezija s dviju njegovih strana te se aktivira električni signal. 

Znanstvenici vjeruju da bi digitalna tableta u budućnosti mogla biti primjenjiva i u liječenju dijabetesa te kardiovaskularnih bolesti. 

"FDA podupire razvoj novih tehnologija kada su posrijedi lijekovi na recept te kani surađivati s tvrtkama kako bi shvatila na koji način moderne tehnologije koriste pacijentima i liječnicima koji propisuju lijekove", kaže Mitchell Mathis iz FDA-ova Centra za procjenu lijekova i njihovo istraživanje.

Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u zemljama u razvoju 50 posto pacijenata s kroničnim bolestima ne uzima redovito propisanu terapiju, a prema američkim statistikama, procjenjuje se da neredovito uzimanje lijekova SAD godišnje stoji između 100 i 300 milijarda dolara kada su posrijedi troškovi liječenja. Oni bi se mogli izbjeći kad bi se pacijenti pridržavali terapija koje su im propisali liječnici. 

Nakon informacije o tomu da je američka FDA odobrila lijek, dionice Otsuke u ponedjeljak navečer porasle su za 2,5 posto.

Facebook komentari

hr Wed Nov 15 2017 15:41:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost

Pročitajte još . . .