Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/534db51d179942ce05e9aac4/80
Foto: Martina Šiljeg

DNK otkriva kako su psi postali najbolji čovjekovi prijatelji

Znanstvenici su podijeljeni kada je riječ o tome na koji su način ljudi pripitomili vukove

Sposobnost probavljanja hrane koja sadrži škrob, naši pseći prijatelji razvili su paralelno s razvojem farmi prije više tisuća godina, pokazalo je istraživanje njihova DNK, a znanstvenici su rezultate studije o tome objavili u časopisu Royal Society Open Science, piše u subotu BBC. 

Oni pretpostavljaju da su psi pripitomljeni u razdoblju kada su vukovi stigli u ljudska naselja, tražeći hranu. Za razliku od svojih vučjih rođaka, moderni psi navikli su na hranu bogatu škrobom. 

Istraživanje DNK iz kostiju i zuba nekadašnjih pasa na arheološkim mjestima u Europi i Aziji upućuje na to da su oni i prije više tisućljeća bili u stanju probavljati hranu koja je sadržavala škrob. 

Voditelj studije dr. Morgane Olliver iz Lyona smatra da je kulturni razvoj ljudi utjecao na prvu pripitomljenu životinju - psa. 

Primjerci DNK stari 8000 do 4000 godina upućuju na to da su psi jeli hranu koja je sadržavala škrob još u vrijeme kada su se zajednice lovaca-sakupljača postupno počinjale baviti poljoprivredom. "To je bila prednost za pse koji su se hranili ostacima. Istodobno je lijep primjer paralelne evolucije ljudske kulture (pojave poljoprivrede) i psećeg genoma", kazao je Ollivier za BBC. 

Iako je Charles Darwin smatrao da su psi nastali križanjem vukova, kojota i šakala, zahvaljujući modernim znanostima, DNK analizi i molekularnoj biologiji danas sa sigurnošću možemo reći da svi psi na svijetu dijele samo jednoga zajedničkog predaka – sivog vuka.

Znanstvenici su podijeljeni kada je riječ o tome na koji su način ljudi pripitomili vukove. 

Jedni smatraju da su lovci- sakupljači koristili vukove kao pomoć u lovu ili kao čuvare te su ih postupno dresirali i prilagođavali vlastitim potrebama, dok drugi vjeruju da je pripitomljavanje počelo nešto kasnije kada su vukovi približili ljudskim naseljima i počeli 'krasti' ostatke hrane, nastavivši živjeti uz ljude. 

U novom je istraživanju analiziran DNK iz psećih kostiju s osam arheoloških mjesta u Europi i u Turkmenistanu. Rezultati idu u prilog pretpostavci po kojoj su psi pripitomljeni u razdoblju kada su potajno ulazili u ljudska naselja, kradući pritom ostatke hrane, istodobno se privikavajući na ljudsku prehranu.

Ranija studija pokazala je da moderni psi imaju gene za probavljanje škroba, što ih razlikuje od vukova.

Molekularni dokazi pokazuju da se transformacija sivog vuka u domaćeg psa počela događati prije oko 130.000 godina, ali prijateljski odnos između ljudi i pasa kakav danas poznajemo star je najmanje 15.000 godina.

Zbog neprestanog križanja podvrsta divljih vukova, odnosno domaćih pasa, psi su se s vremenom počeli značajno razlikovati od svojih predaka. Osim što su promijenili ćud i prilagodili je prijateljski nastrojenim ljudima, psi su promijenili i strukturu svog tijela, kažu stručnjaci. 



Facebook komentari

hr Sat Nov 12 2016 16:22:22 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d765ebb4739845d78b4570/80
Foto: Dnevnik.hr

Sredonjoškolac s Hvara svaki vikend putuje 1000 kilometara kako bi učio - o robotici!

Vožnja trajektom, presjedanje, pa učenje u autobusu ipak su se isplatili. Petar je sa svojom zagrebačkom ekipom na svjetskom robotičkom vrhu, a na europskim natjecanjima zauzimaju prva mjesta

Trud srednjoškolca Petra Slavičeka već je urodio plodom. Svaki vikend putuje 1000 kilometara, od Jelse do Zagreba kako bi učio o robotici. - piše Dnevnik.hr

Srednjoškolac Petar Slaviček dio je tima koji niže svjetske uspjehe, a nije ga spriječilo ni to što u školi ne uči informatiku.

Petar, 17-godišnjak s Jelse, svaki vikend putuje 1000 kilometara u Zagreb. 

- Teško je. Naučio sam ubijati vrijeme na autobusima, pa mi pet sati u autobusu prođe jako brzo. - kaže Petar.

Vožnja trajektom, presjedanje, pa učenje u autobusu ipak su se isplatili. Petar je sa svojom zagrebačkom ekipom na svjetskom robotičkom vrhu, a na europskim natjecanjima zauzimaju prva mjesta. 

- Nigdje drugdje nisam našao ni mentora ni ekipu s kojom mogu raditi i napraviti nešto kvalitetno, nego tu. - kaže Petar. 

U podrumu obiteljske kuće uspješni tim svaku subotu brusi nova robotička rješenja. 

U srednjoj školi ne uči informatiku jer u njegovoj generaciji nije bilo dovoljno zainteresiranih učenika. 

- Moja generacija nije imala interesa. Nemamo informatiku, imamo dodatni sat engleskoj i biologije, ali generacija ispred mene ima informatiku redovno. Izborna je, ali je redovni sat. - kaže Petar. 

U državi u kojoj je informatika izborni predmet, Petrovi uspjesi još su veći. 

- Super da sustav koji mu to nije omogućio da se bori protiv njega i toliko je toga napravio. - kaže Zoran Pribičević iz Hrvatskog robotičkog saveza, Petrov mentor. 

Petar kaže da se preko interneta može naučiti bilo što, ali iz nekog razloga to jako malo ljudi zna. 

Da je internetska veza, uz puno truda, jača od svih prepreka pokazao je najbolje na vlastitom primjeru. Cijeli članak pogledajte ovdje.

Facebook komentari

hr Sun Mar 26 2017 08:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d58b36b4739847d18b4607/80

Spasite goli život!: Što napraviti ako se gušite, a nikoga nema u blizini?

Kada Heimlichov zahvat zakaže ili se ne može pravilno izvesti, jedan drugi potez može osloboditi dišne putove i spasiti život osobi koja se guši.
Većina ljudi čula je za Heimlichov zahvat i zna kako se može pomoći osobi kojoj je u dišnim putovima zapeo komadić hrane ili neki predmet. Međutim, što napraviti ako ste vi ta osoba i u blizini nema nikoga tko bi vam mogao pomoći?
U tom slučaju izvođenje Heimlicha je otežano i u panici se često napravi nepravilno pa je Jeff Rehman, bolničar i vatrogasac s 22 godine iskustva, u suradnji sa svojim kolegama osmislio alternativnu tom zahvatu. 

1. Kleknite na pod i ruke stavite u položaj kao da ćete napraviti sklek. 

2. Izmaknite ruke i padnite torzom na pod. Udarac će naglo istjerati veliku količinu zraka iz vaših pluća i tako odstraniti komadić hrane ili predmet koji ometa vaše dišne putove.

3. Ako ne uspijete iz prve, pokušajte opet. Nemojte se bojati osjećaja pada jer je u pitanju nekoliko sekundi neugode koje nisu ništa naspram činjenice da možete spasiti vlastiti život, prenosi zadovoljna.hr

Obavezno pogledajte i video u kojem je potez objašnjen. 




Facebook komentari

hr Fri Mar 24 2017 22:22:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/534883901799429e5daa3386/80

Predugo spavanje i sjedenje nezdravo kao pušenje i alkoholiziranje

Rezultati nedavno provedenog istraživanja pokazali su da su predugo spavanje i sjedenje jednako nezdravi poput pušenja i konzumiranja prevelike količine alkohola
Znanstvenici s australskog Instituta Sax proveli su istraživanje u koje su uključili više od 230.000 osoba starijih od 45 godina. Ispitanici su ispunili anketu o svojim nezdravim navikama. Postavljena su im pitanja o tome jesu li pušači, koliko alkohola konzumiraju, vode li računa o zdravoj prehrani, jesu li fizički neaktivni, sjede li predugo na poslu, pred televizorom ili kompjutorom (više od sedam sati) i spavaju li previše (dulje od devet sati).

Trideset posto odgovorilo je pozitivno na dva do tri postavljena pitanja. Nakon šest godina objavljen je podatak da je 16.000 ispitanika umrlo. Ustanovljeno je da je vjerojatnost od preuranjene smrti kod osoba koje se nisu bavile tjelesnom aktivnošću 1,6 puta veća nego kod fizički aktivnih. Fizička aktivnost definirana je kao '150 minuta umjerene ili veće tjelesne aktivnosti tjedno'.

Studija je pokazala da je kombinacija tjelesne neaktivnosti, sjedilačkog načina života i spavanja duljeg od devet sati bila povezana sa smrtnošću većine sudionika istraživanja u jednakom omjeru kao kombinacija pušenja i konzumiranja velike količine alkohola. Fizička neaktivnost bila je usko povezana sa smrtnošću sudionika istraživanja, rekla je glavna autorica studije Melody Ding, profesorica na Odjelu za javno zdravlje Sveučilišta u Sydneyu.

- Posljedice tjelesne neaktivnosti u kombinaciji s dugim spavanjem i razdobljima duljeg sjedenja još su gore. Kombinacija više negativnih navika bez sumnje je opasnija od samo jedne dodala je Ding. Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu PLOS Medicine.

Facebook komentari

hr Tue Mar 14 2017 13:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c7cc96b473985ac18b4594/80

Ovo su najopasnije bakterije na svijetu, a antibiotici sve slabiji

WHO je objavila popis od 12 najopasnijih bakterija s namjerom da potakne vlade da one potiču tvrke i institucije na razvoj novih antibiotika - jer su dosadašnji sve nedjelotvorniji

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je popis 12 najopasnijih bakterija, u nastojanju da potakne razvoj novih antibiotika.

- Otpornost na antibiotike je sve veća, a brzo nam ponestaju mogućnosti liječenja - rekla je predstavnica WHO-a zadužena za inovacije Marie-Paule Kieny.

Farmaceutske kompanije ne žele istraživati nove antibiotike zbog rizika da bi mogući novi lijek ubrzo mogao postati neučinkovit.

- Ako to prepustimo samo tržištu, novi antibiotici koji nam hitno trebaju neće biti razvijeni na vrijeme - upozorila je, prenose 24sata.

WHO je poručio da vlade moraju poticati javne institucije i tvrtke da razvijaju nove antibiotike.

WHO-ov popis predvode bakterije koje su otporne na više lijekova i velik su rizik za zdravlje u bolnicama i staračkim domovima.

Tri najopasnije bakterije su Acinetbocater, Pseudomonas i razne vrste Enterobacteriaceae, među kojima E. coli.

Ostale bakterije na popisu sve su otpornije na lijekove. U tu kategoriju spadaju spolno prenosiva gonoreja, trovanje hranom uzrokovano salmonelom te dizenterija uzrokovana shigellom.

Popis su zajedno sastavili WHO i Sveučilište u Tuebingenu u Njemačkoj.


Ovo su tih 12 bakterija:

Prioritet 1 - kritično: 

Acinetobacter baumanniiPseudomonas aeruginosaEnterobacteriaceae

Prioritet 2 - visoko: 

Enterococcus faeciumStaphylococcus aureusHelicobacter pyloriCampylobacter spp.SalmonellaeNeisseria gonorrhoeae

Prioritet 3 - srednje:

Streptococcus pneumoniaeHaemophilus influenzaeShigella spp. 

WHO je podijelio popis u 3 kategorije, a označavaju hitnost za antibioticima koji liječe ove bakterije. Najopasnije su Acinetobacter, Pseudomonas i različite vrste Enterobacteriaceae koje mogu prouzročiti smrtonosne infecije poput upale pluća i sepse. 

Zbog sve manje učinovitosti antibotika stručnjaci se boje da bakterije uskoro neće uopće moći liječiti, ali i da će zbog superbakterija karcinomi postati neizlječivi. 

U WHO-u smatraju da se ovom problemu treba pristupiti s jednakom ozbiljnošću i snagom kao i terorizmu, piše Daily Mail. 

Facebook komentari

hr Tue Mar 14 2017 12:00:14 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost

Pročitajte još . . .